[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøvenlig laveffektbrændeovn med høj nyttevirkning

Resumé

Effektbehovet i moderne boliger er en stor del af året af størrelsesordenen 1,5 - 6 kW. Der findes ikke på markedet ovne for biobrændsel, der med tilfredsstillende forbrændingskvalitet kan dække behov lavere end 4 - 5 kW.

De fleste ovne, der findes på markedet, skal påfyres ca hver 2. time for at brænde med en acceptabel forbrændingskvalitet.

Ved at anvende modstrømsforbrændingsprincippet kombineret med styring af sekundærluft, underluft og konvektionskapacitet har det vist sig muligt at fremstille en brændeovn, der med almindeligt skovbrænde ved en afgivet effekt på ca 3 kW kan brænde i 8 timer pr påfyring med en forbrændingskvalitet og virkningsgrad, der opfylder kravene i DS 887.

Ovnen vil kunne fremvise et tydeligt flammebillede i 3-4 timer pr påfyring.

Ved optimering af konvektionsparten og konstruktionsdetaljer vil ovnens vandrette dimensioner kunne reduceres, således at ovnen kan indpasses et almindeligt, salgbart design.

En sådan optimering forudsætter en produktudvikling, som ikke er omfattet af projektet.

Forbrændingsprincippet kan benyttes til at opnå bedre forbrænding i ovne med større afgivet effekt, og her vil det være muligt at strække perioden mellem påfyringer væsentligt ud over 8 timer.

Erfaringerne med styring af konvektionskapaciteten efter røgtemperaturen vil kunne udnyttes i andre typer konvektionsovne til en forbedring af virkningsgraden.

Ligeledes ved at anvende modstrømsforbrændingsprincippet er det lykkedes at fremstille en ovn for fyring med træpiller ved lav effekt, uden mekanisk fremføring af piller eller forbrændingsluft.

Der er i ovnen brændt 9 kg piller på ca 18 timer svarende til en indfyret effekt på 2,4 kW. Effektiviteten er målt til 86,2% og den afgivne effekt beregnet til 2,1 kW. Når der ses bort fra de første 25 minutter er
CO7,5%CO2 = 0,2506%. Der skal påfyldes ca 6 kg piller hver tolvte time.

Pillebrænderens effekt kan uden konstruktionsændringer øges fra 2 til 4-5 kW.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]