Samfundsøkonomiske omkostningsvurderinger ved                            anvendelsesreguleringer på kemikalieområdet

3. Virkemidler

Overordnet aktøranalyse
Vekslende grader af regulering og valg af virkemiddel

Dette kapitel indeholder en beskrivelse af de mulige virkemidler og redegør for valget af virkemidler i analysen.

Overordnet aktøranalyse

I det omfang det er relevant for valget af virkemidler, bør der gennemføres en overordnet aktøranalyse. I denne overvejes, hvilket reaktionsmønster der kan forventes fra de forskellige grupper/aktører, der vil blive berørt af virkemidlet. Her tænkes eksempelvis på, hvor følsomme industriens sektorer vil være over for afgifter eller forbud. Eller på, hvilken administrativ belastning det vil være for kommuner og amter, hvis der indføres skærpede eller nye emissionsgrænser for kemikaliet.

Vekslende grader af regulering og valg af virkemiddel

Anvendelsesbegrænsningen kan indføres med forskellige grader af regulering; lige fra det mindst indgribende, oplysning og information, til det maksimalt indgribende totale forbud. Med stigende grad af regulering og indgriben er virkemidlerne opremset her: oplysning og information, opstramning af eksisterende regler, frivillige reduktions- og emissionsaftaler, økonomiske styringsmidler, emissions- og immisionsgrænser, målrettede eller totale forbud.

Det forklares, hvilke af de nævnte virkemidler, der har været overvejet, hvilket eller hvilke der er blevet valgt til omkostningsanalysen, samt på hvilken baggrund valget er foretaget (virkemiddelanalyse).