Samfundsøkonomiske omkostningsvurderinger ved                            anvendelsesreguleringer på kemikalieområdet

8. Vurdering og konklusion

Overordnet konklusion
Tekniske barrierer
Virkemidlets hensigtsmæssighed
Fordelingseffekter

I dette kapitel sammenfattes den overordnede konklusion fra analysen, og de væsentligste forhold af betydning opsummeres.

Overordnet konklusion

De hovedkonklusioner, som analysen har ført frem til, beskrives her. Det drejer sig om, hvem de berørte grupper er, hvor store de estimerede omkostninger er, udpegning af væsentlige omkostningsposter som nyinvesteringer, forskning & udvikling, drift og vedligehold etc.. Det bør anføres, hvordan omkostningerne forventes fordelt over tid.

Væsentlige usikkerhedsmomenter ved analysens resultater skal beskrives, så vel som hovedresultaterne fra følsomhedsanalysen.

Tekniske barrierer

Som oftest er der barrierer af teknisk karakter, som vanskeliggør eller umuliggør substitution af kemikaliet. De væsentligste barrierer beskrives her. Spørgsmålet om barrierer afhænger af, om man betragter en fuldstændig eller delvis substitution. Det skal derfor vurderes, hvor stor en substitution der er mulig uden at støde imod barriererne, samt hvad det koster at overvinde dem.

Virkemidlets hensigtsmæssighed

Her beskrives det, om det valgte virkemiddel virker efter hensigten. Hvis det ikke er tilfældet, kan virkemidlet have uforudsete svagheder, som ikke er afklaret i en forudgående virkemiddelanalyse. Sådanne svagheder beskrives.

Hvis det vurderes, at det er muligt at gennemføre anvendelsesbegrænsningen, vha. alternative virkemidler uden disse svagheder, bør alternativerne nævnes.

Fordelingseffekter

Eventuelle fordelingseffekter for de grupper, der berøres af anvendelsesbegrænsningen, herunder fordelingen af omkostningerne på producenter, forbrugere og det offentlige. Hvis analysen er meget grundig, kan man desuden undersøge fordelingen af det offentliges omkostninger på stat, amter og kommuner.