Danske pileanlæg

Forord

DHI har, i forbindelse med "Aktionsplanen for fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning" undersøgt og sammenlignet de ældste pileanlæg i Danmark m.h.p. udarbejdelse af et grundlag for senere udarbejdelse af en vejledning, svarende til de eksisterende vejledninger for nedsivningsanlæg, sandfiltre og rodzoneanlæg.

 

Projektet har haft en styregruppe bestående af:

Hans Brix, Biologisk Institut, Århus Universitet
Jørgen A. Johansen, Århus Amt
Christian Enggaard, Hammel Kommune
Peter Steen Mikkelsen, Danmarks Tekniske Universitet
Peder Pedersen, Foreningen Levende Hav
Mogens Kristian Kaasgaard, Miljøstyrelsen
Arne Backlund, A & B Backlund Aps.
Jens Peter Brangstrup Hansen, Embedslægeinstitutionen i Århus Amt
Anke Stubsgaard, DHI, Institut for Vand og Miljø

DHI vil gerne benytte lejligheden til at takke styregruppens medlemmer for gode diskussioner og forslag, samt review af rapportudkastet.

 

Projektet har behandlet problemstillinger indenfor meget forskellige fagområder. Derfor har embedsmænd, konsulenter, kloakmestre, anlægsejere og akademikere været mere eller mindre inddraget og således gjort det muligt at beskrive meget forskellige aspekter af pileanlæg i ét projekt.

Erik Groth, Konsulent i Foreningen Danske Maskinstationer, har bidraget med grundig information om gravearbejde, rodindtrængning, rørføring, membraner og membranafdækning, bl.a. baseret på tilbagemeldinger fra foreningens kloakmestre.

Urs Blattmann, anlægsejer i Gesten, har målt vandstand i Gesten med stor regelmæssighed, samt bidraget gentagne gange med anlægserfaringer, frokost og kaffe.

Pieter Kofman og Helle Serup, Forskningscenter for Skov og Landskab, Vejle, har bidraget med målinger af vandstand i pileanlægget ved Forskningscenteret, samt viden om høstmetoder til energipil.

Merethe Stychsen og Mette Thorsen, DHI, har bidraget med informationer om beregning af potentiel fordampning, samt vurderinger af beregninger af fordampningen fra pileanlæg.

Michael Scharling, DMI, har bidraget med informationer om potentiel fordampning og nedbør.

Kim Schultz, håndværker og anlægsejer, har bidraget med tilbundsgående overvejelser, gravearbejde i 6 pileanlæg, og vurderinger af anlæggenes opbygning i forhold til driftsstabilitet.

Uffe Jørgensen, Forskningscenter Foulum, har bidraget med værdifulde overvejelser ud fra sin viden om pil, samt ikke publicerede data om metaller i pil fra et anlæg i Gesten og kontakter til andre ressourcepersoner.

Per Schønning, Forskningscenter Foulum, har bidraget med sin mangeårige erfaring med analyser af porevolumen.

Brian Christensen, DTI, Rørcenteret har bidraget med viden om kloakarbejde, membraner og membranafdækning.

Jens Erik og Jakob Jørgensen, anlægsejere i Gesten, har vejet høsten fra 2 pileanlæg på vognvægt og bidraget med anden praktisk hjælp.

Torben Elving, Arbejdstilsynet, har bidraget med vurderinger af arbejdssikkerheden ved etablering af pileanlæg med stejl hældning på siderne.

Annette Holtze, Storstrøms Amt, og Arne Backlund, A&B Backlund Aps., har bidraget med data om pileanlægget i Marjatta, Storstrøms Amt, samt foredrag og udbytterige diskussioner.

Peder Gregersen, Center for Recirkulering, har introduceret pileanlæggene i Sydvestjylland og bidraget med erfaringer med etablering og drift af pileanlæg.

Carsten Haahr, Ivar Haahr A/S, entreprenør og sælger af materialepakker til pileanlæg. Har bidraget med foredrag, informationer om priser og erfaring med etablering, samt rundvisninger til nyetablerede pileanlæg.

Karl Erik Jensen, Carl Bro A/S, har bidraget med erfaring og diskussioner indenfor anlægsarbejde.

Gitte Hansen, Hvidsted Energiskov har bidraget med erfaring med udplantning af pilestiklinger.

Knud Pedersen, Vejle Kommune har skaffet informationer om opbygning af pileanlægget i Vejle.

DHI vil gerne takke alle disse bidragsydere, uden hvem dette projekt ikke kunne gennemføres tilfredsstillende.