Danske pileanlæg

11. Miljøfremmede stoffer

Ud fra en teoretisk betragtning er pileanlæg interessante mht. nedbrydning af miljøfremmede forbindelser i spildevand:

I velfungerende pileanlæg er der skiftevis oxiske og anoxiske tilstande i jorden, fordi anlæggene undergår en netto akkumulering af væske udenfor vækstsæsonen, mens der sker en netto fjernelse af væske i vækstsæsonen.

Den samlede pulje af miljøfremmede stoffer i husholdningsspildevand kan antages at behøve både oxiske og anoxiske miljøer for at nedbrydes. Årscyklusen i pileanlæg sandsynliggør en betydelig nedbrydning af de miljøfremmede stoffer, der tilledes med spildevandet.

De tungtnedbrydelige forbindelser fjernes ikke fra anlæggene, idet der ikke er noget afløb. Hvis en forbindelse ikke nedbrydes i løbet af en årscyklus, er der således i princippet al den tid, der er behov for til nedbrydning af den tungtnedbrydelige forbindelse.

Forskellige arter af pil, inklusive Salix viminalis (Trapp 2000 og Riddell-Black 1997) har desuden vist sig egnet til fytoremediering af jord, der er forurenet med miljøfremmede stoffer.

Dertil kommer, at når et system kontinuert tilledes spildevand af en bestemt type, er der erfaring for, at der i systemet efterhånden dannes de populationer af mikroorganismer, der kan nedbryde de forbindelser, der findes i den pågældende type spildevand. Det er selvfølgelig en forudsætning, at der er de rette betingelser for mikroorganismerne i systemet.

Det fremgår af ovenstående, at det er sandsynligt, at pileanlæg er velegnede til eliminering af miljøfremmede stoffer i spildevand. I disse år, hvor debatten omkring miljøfremmede stoffer kører på mange planer, vil en viden om de miljøfremmede stoffers skæbne i pileanlæg kunne indgå i flere sammenhænge og således blive brugt og have betydning.