Miljømæssige fordele og ulemper ved genvinding af plast

Forord

Dette projekt er initieret af plastgenvindingsvirksomheden Replast A/S og udført af konsulentvirksomheden Instituttet for Produktudvikling - IPU. Replasts interesse i projektet er at vinde interesse for plastgenvinding og almennyttigt at fremme miljørigtig genvinding mest muligt. Projektet er koordineret med projektet "Indsamlingssystemer for plastflasker og –dunke" (Ottosen og Tønning, 2001). Endvidere har projektet leveret data til den samfundsøkonomiske analyse af bortskaffelse af plastflasker og – dunke fra husholdninger, som gennemføres af Miljøstyrelsen.

Projektet skal belyse, hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at genvinding af plast set som helhed er miljø- og ressourcemæssigt fordelagtigt frem for f.eks. affaldsforbrænding for dermed at støtte udviklingen af sorteringskriterier, indsamlingsstrategier og behandlingsmetoder. De nævnte forhold er vigtige for aktivitetsudviklingen og dermed for at stimulere graden af materialegenvinding.

Foruden undertegnede har følgende medvirket til projektet: Marianne Wesnæs har udført litteraturgennemgang af indsamlingspotentialer, Ulrik Monberg har udført forsøg og beregninger vedr. rensning af husholdningsemballager og Replast A/S har bidraget med generelle erfaringer og data. Kvalitetsgennemgang af rapporten er udført af Henrik Wenzel og Kathe Tønning.

Til projektet har været knyttet en følgegruppe med repræsentanter fra Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Plastindustrien i Danmark, Affaldsteknisk Samarbejde, Renosam, Teknologisk Institut, Replast A/S og IPU.

Projektgruppen håber, at Miljøstyrelsen, kommuner, affaldsselskaber og genvindingsvirksomheder kan anvende miljøvurderingerne ved prioritering af indsatsområder og strategier for en øget indsamling og genvinding af plast.

 

Juni, 2001

Niels Frees, IPU