Miljømæssige fordele og ulemper ved genvinding af plast

8. Udpegede fokuspunkter

Følgende fokuspunkter er udpeget i dette studie:
For "rene"1 fraktioner af plast er genvinding at foretrække frem for affaldsforbrænding. Fordelen er størst, hvis man kan nøjes med regranulering frem for omsmeltning, dvs. for plast med en hvis godstykkelse.
Det er betænkeligt fra et miljømæssigt synspunkt at sende plastaffald til Fjernøsten for genvinding grundet transportens emissioner.
Energiantagelser er kritiske for, hvor stor fordelen er ved genvinding, og om genvinding er en fordel på alle punkter. Antagelserne gælder valg af allokering mellem el og varme, stedspecifikt eller marginalt valg af energiscenarie og fremtidig energiforsyning.
Jo mindre miljøbelastende energien der fortrænges ved affaldsforbrænding er, jo dårligere kan affaldsforbrænding svare sig i forhold til genvinding.
Der findes fraktioner af "ren" transportemballage, som har et stort mængdepotentiale, og som det er relevant at genvinde. Det gælder f.eks. folie fra byggepladser og forbrugsgoder, samt kasserede transportkasser.
For genvinding af plastflasker, dunke og bøtter fra husholdninger er mængden af restprodukt og dermed COD belastning kritisk for, om genvinding kan svare sig. En kritisk COD mængde er ikke fundet, men for et "middel" COD indhold på 0,7 kg per kg plast kan genvinding næppe svare sig. Dette svarer til f.eks. bodylotion og yoghurt i plastflaske. Sennep, remoulade og mayonnaise er rubriceret som "høj COD".
For genvinding af plastflasker, dunke og bøtter fra husholdninger kan genvinding ikke svare sig, hvis disse skal vaskes af i flere liter varmt vand. Der medgår nemt flere liter vand per emballage, hvis disse vaskes af enkeltvis.
Mængdepotentialet af plastemballage fra husholdninger kan være interessant, men det er uvist, hvor stor en del af dette potentiale, der bør frasorteres til affaldsforbrænding (middel og høj COD).
Generelt er en så høj indsamlingseffektivitet som muligt til genvinding at foretrække, men emballager, som er uegnet for genvinding (COD og evt. andre urenheder), bør frasorteres til affaldsforbrænding.
Med studiets forudsætninger kan man som tommelfingerregel sige, at en 10 % forbedring i indsamlingseffektivitet giver 10 % mindre miljøbelastning i et system, hvor ikke genvundet plast affaldsforbrændes. Tommelfingerreglen gælder "rene" plastfraktioner af f.eks. folie, og tommelfingerreglen gælder næppe "yderområderne", dvs. for meget lave eller meget høje indsamlingseffektiviteter.
1 Med "ren" forstås både at der ikke er sammenblanding med plasttyper, som ikke kan frasorteres under genvindingen, og at fraktionerne er fri for urenheder o.lign., der ikke lader sig vaske af rimeligt nemt.