Indeklimavurdering af alternative rensevæsker i renseribranchen

Bilag 9
Byggeteknisk gennemgang af 3 renserier

Vedr.: Lokalitet 1

Feltaktiviteter - Byggeteknisk gennemgang

Der blev udført en overordnet ikke-destruktiv byggeteknisk gennemgang af bygningen med henblik på at vurdere mulige spredningsveje for Rynex fra renseriet og til omgivelserne, herunder en vurdering af etageadskillelsens tæthed.

Den byggetekniske gennemgang er foretaget af Kampsax A/S, d.16. nov. 2001.

Resultater - Byggeteknisk gennemgang

Den overordnede ikke-destruktive byggetekniske gennemgang viste følgende:

Etageadskillelsen mellem renseri og lejligheden på 1. sal består af brædde-adskillelse og pudset loft i renseri. Gulv på 1. sal er bræddegulv belagt med gulvtæpper.

Loftet i renseriet er overalt pudset og malet, blotlagt.

Der er gennemføringer til diverse installationer i etageadskillelsen.

Renserimaskinen står i et rum udført af træplader på rigler samt muret pudset væg. Træplader er ført til underside loft og er ikke tætte. Der udsuges fra kassen . Til samme ventilationskanal er tilsluttet udsug fra pletrens og presse. Udsugningskanalen er ført igennem ydervæg og er afsluttet over tag med en jethætte. Der er ikke kulfilter på afkast.

Der er ikke udsugning fra "presse område".

Renset tøj hænger til tørring/"afdampning" i butiksafsnit uden afskærmning.

Der er ingen rumventilation udover at erstatningsluften til udsugning hentes igennem butiksdør og vindue.

Vurdering af den byggetekniske gennemgang

Jf. den byggetekniske gennemgang er der flere potentielle spredningsveje for Rynex fra renseriet til lejligheden og omgivelserne:

Etageadskillelsen "bræddegulv på bjælkelag" er ikke tæt og her er der mulighed for gennemtrængning og spredning af Rynex.
Ved installationsgennemføringer er der mulighed for gennemtrængning og spredning af Rynex.
Dør imellem renseri og trappeopgang udgør en mulighed for spredning Rynex til lejligheden på 1. sal.
Indgangsdøren samt vinduer udgør en diffus spredningsvej for Rynex til omgivelserne og lejligheden.

Der er således forudsætninger for en påvirkning af indeklimaet i lejligheden samt omgivelserne med Rynex.

Vedr.: Lokalitet 2

Feltaktiviteter - Byggeteknisk gennemgang

Der blev udført en overordnet ikke-destruktiv byggeteknisk gennemgang af bygningen med henblik på at vurdere mulige spredningsveje for Kulbrinte og PCE fra renseriet og til omgivelserne, herunder en vurdering af etageadskillelsens tæthed.

Den byggetekniske gennemgang er foretaget af Kampsax A/S, d.16. nov. 2001.

Resultater - Byggeteknisk gennemgang

Den overordnede ikke-destruktive byggetekniske gennemgang viste følgende:

Etageadskillelsen mellem renseri og den overliggende lejlighed består af brædde-adskillelse. Gulv i lejligheden er parket/ bræddegulv på strøer.

Der er nedhængt loft overalt i renseriet.

Der er gennemføringer til diverse installationer i etageadskillelsen.

Renserimaskinen står i direkte forbindelse med det øvrige renseri. Der er placeret en vægventilator i området bag rensemaskiner. Udsugning er ikke tilsluttet direkte til renserimaskiner. Der er ikke kulfilter på afkast.

Renset tøj hænger til tørring/"afdampning" i butiksafsnit uden afskærmning eller udsugning.

Fra pletrens og presse er der fælles udsugningsventilator. Afkast er ført udvendigt på facade og afsluttet over tag med en jethætte. Der er ikke kulfilter på afkast.

Fra "presseområde" er der en lille ø80 ventilator monteret i facadevæg (40m3h).

Erstatningsluft hentes igennem en dobbelt facadedør som giver direkte adgang til renseri fra det fri.. Indvendigt er der en dør som giver adgang til trappeopgang der fører henholdsvis til det fri og til lejligheden på 1. sal.

Vurdering af den byggetekniske gennemgang

Jf. den byggetekniske gennemgang er der flere potentielle spredningsveje for Kulbrinte og PCE fra renseriet til lejligheden og omgivelserne:

Etageadskillelsen "brædde-adskillelse på bjælkelag" er ikke tæt og her er der mulighed for gennemtrængning og spredning af Kulbrinte og PCE til lejligheden
Ved installationsgennemføringer er der mulighed for gennemtrængning og spredning af Kulbrinte og PCE til lejligheden.
Dør imellem renseri og trappeopgang udgør en mulighed for spredning af Kulbrinte og PCE til lejligheden.
Indgangsdøren og vinduer udgør en diffus spredningsvej for Kulbrinter og PCE til omgivelserne og lejligheden.
Afkast fra vægventilatorer er placeret i stueplan uden kulfiltre og giver hermed mulighed for spredning af Kulbrinte og PCE til omgivelserne og lejligheden.

Der er således forudsætninger for en påvirkning af indeklimaet i lejligheden samt omgivelserne med Kulbrinte og PCE.

Vedr.: Lokalitet 3

Feltaktiviteter - Byggeteknisk gennemgang

Der blev udført en overordnet ikke-destruktiv byggeteknisk gennemgang af bygningen med henblik på at vurdere mulige spredningsveje for Kulbrinte fra renseriet og til omgivelserne, herunder en vurdering af etageadskillelsens tæthed.

Den byggetekniske gennemgang er foretaget af Kampsax A/S, d.16. nov. 2001.

Resultater - Byggeteknisk gennemgang

Den overordnede ikke-destruktive byggetekniske gennemgang viste følgende:

Etageadskillelsen mellem renseri og lejligheden på 1. sal består af udstøbte betonelementdæk. Gulv på 1. sal er parketgulv på strøer, belagt med gulvtæpper.

Loftet i renseriet er malede betonelementer, blotlagt.

Der er gennemføringer til diverse installationer i etageadskillelsen. Rørbøsningere er udført som fab. Karfa.

Renserimaskinen står i et åbent rum udført af gips på rigler. Vægge er ført til underside loft og er ikke tætte. Der udsuges fra kassen samt fra pletrens som er tilsluttet samme ventilator. Udsugning er ikke tilsluttet direkte til renserimaskinen. Ventilationsgennemføringer til 1.sal er tætte "sealet". Der er en separat udsugningsventilator fab. Exhausto Boksventilatior type BESF 225 - 4 –1 placeret på loft. Afkastkanal er afsluttet over tag med taghætte. Tagsten omkring afkasthætte viste at der var nedslag af fugtig luft idet tagsten var mosbegroede. Der er ikke kulfilter på afkast.

Der er ikke separat udsugning fra "presse område" udover rumventilationen.

Renset tøj hænger til tørring/"afdampning" i butiksafsnit uden afskærmning. I hele butiksafsnitttet og vaskeri er der rumventilation som består af to langsgående ventilationskanaler der er placeret under loft. Der blæses ind langs den ene facade igennem dyser og der udsuges langs den modstående facade igennem ventilationsriste monteret direkte på kanal. Der er separat ventilator på udsugning fab. Exhausto type BESF 280 - 4 –1 placeret på loft. Afkastkanal er afsluttet over tag med jethætte. Der er ikke kulfilter på afkast.

Der er direkte adgang til det fri fra renseri via en dobbelt dør. Indvendigt er der en "utæt" dør som giver adgang til trappeopgang der fører henholdsvis til det fri og til 1. sal. Indblæsningskanalen bliver ført igennem trappeskakten. Alle ventilationsgennemføringer er tætte "sealet". Afkastkanaler er placeret i to ventilationsskakte, der er ført igennem lejlighed på 1. sal.

Vurdering af den byggetekniske gennemgang

Jf. den byggetekniske gennemgang er der flere potentielle spredningsveje for Kulbrinte fra renseriet til lejligheden og omgivelserne:

Etageadskillelsen må i sig selv anses for at være lufttæt, men ved installations-gennemføringer er der mulighed for gennemtrængning og spredning af Kulbrinte.
Ventilationsskakte igennem lejlighed på 1. sal må anses for at være tætte idet ventilationsgennemføringer fra renseri er "sealet".
Den "utætte" dør imellem renseri og trappeskakt udgør en klar mulighed for spredning af Kulbrinte til overboen på 1. sal.
Udsugning over "presseområde" sker med rumventilationen som er vurderet til at være effektiv.
Indgangsdøren udgør en diffus spredningsvej for Kulbrinte.
Udsugning over tørre- og afdampningsområde sker med rumventilationen som anses for at være effektiv.
Afkast fra pletrens og rum bag rensemaskine viste at der var nedslag af fugtig luft på tagsten viser at der er mulighed for spredning af Kulbrinte til lejligheden og omgivelserne.

Der er således forudsætninger for en påvirkning af indeklimaet hos overboen samt omgivelserne med Kulbrinte.