Miljøkonsekvenser af levetidsforlængelse af elektronikprodukter

6 Levetidsdynamik og konklusioner

6.1 Levetidsdynamik og konklusioner for de fire produkter i fire generationer
6.1.1 PC
6.1.2 TV
6.1.3 Mobiltelefon
6.1.4 Frekvensomformer
    

6.1 Levetidsdynamik og konklusioner for de fire produkter i fire generationer

I dette kapitel redegøres for de sammenligninger og samspil af levetidsdynamik, som er relevante for hvert af de fire produkter, og som med rimelighed kan dækkes af de fire generationer af produkter. For hvert produkt er opstillet en række scenarier, som baserer sig på LCA screeningsresultaterne i kapitel 5. Specifikke konklusioner anføres for hvert af scenarierne.

Som nævnt i afsnit 5.1 repræsenteres miljøbelastningen ved to parametre:
Primært energiforbrug
Vægtede forbrug af materialeressourcer (ressourcer der ikke er energi-relaterede)

I nedenstående figur 6.1 er vist en situation hvor et produkt af en ældre generation udskiftes med et nyere produkt. Kurverne viser det akkumulerede forbrug af materialeressourcer for de to alternativer.

Figur 6.1:
De vægtede materialeressourceforbrug for en situation, hvor TV generation -1 udskiftes med generation 0 efter 5 år

Som det fremgår af grafen, kan det ud fra en rent materialeressourcemæssig betragtning ikke betale sig at skifte til et nyt produkt. Denne konklusion vil også gælde i andre tilfælde, hvor der introduceres et nyt produkt, en opgradering eller en reparation. Det vil ofte være sådan, at produktionen af et nyt produkt eller en ny del af et produkt, vil udløse et øget forbrug af materialeressourcer.

Set ud fra en materialeressourcemæssig betragtning vil det altid være fordelagtigt at beholde sit gamle produkt så længe som muligt. Dette er en helt generel konklusion, som vil gælde for alle produkter, der kun har forbrug af energi-relaterede ressourcer i brugsfasen.

Et produkts totale ressourcetræk opgøres normalt groft set som summen af materialeressourcerne og energiressourcerne. Energiressourcerne er forbruget af kul, olie, gas mv. i forbindelse med energiforbrug i produktets livscyklus, og dette ressourceforbrug ligger altså under E-parameteren i det beregningsværktøj, som her er brugt.

Man kan dog ikke udfra dette projekt konkludere om der er mulige gevinster i det totale forbrug af ressourcer (energi- og materialeressourcer) ved de handlinger/scenarier, som er opstillet i det følgende. Ønsker man en konklusion på det totale ressourceforbrug skal man bruge en egentlig konventionel LCA metode til opgørelsen. Det kan derfor ikke udelukkes, at visse scenarier vil indebære, at det ekstra forbrug af materialeressourcer til at lave en nyt produkt kan opvejes af et mindre forbrug af energiressourcer idet det nye produkt kan have et lavere energiforbrug i brugsfasen.

Når der i det følgende konkluderes, hvad der er miljømæssigt fordelagtigt eller ej, er dette baseret på beregninger af det primære energiforbrug, som en indikator for miljøbelastningen.

6.1.1 PC

For PC generationerne er opstillet i alt 9 scenarier:

Scenario

Beskrivelse

PC1

Generation -1 skiftes ud med generation +1 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Levetiden for en Internet PC er ca. 3 år, mens generationstiden er ca. 1,5 år. Derfor er det realistisk at udskifte en generation -1 købt for f.eks. 2 år siden med en generation +1 f.eks. næste år. En levetid svarer således til to generationstider.

Kurverne skærer ved År 10, efter 7 år. Da det ikke kan forventes at PC’en lever i 10 år, er det ikke miljømæssigt en fordel at udskifte PC’en.

 

Scenario

Beskrivelse

PC2

Generation 0 med CRT skærm udskiftes med generation +2 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Igen er levetiden lig med to generationstider, og det er realistisk at udskifte en generation 0 købt i dag med en generation +2 om 3 år.

Kurverne skærer ved ca. År 8,5, efter ca. 5,5 år.

På grund af atgeneration+2 har en TFT skærm er hældningen for denne kurve mindre. Men da de to kurver først skærer ved ca. År 8,5, efter ca. 5,5 år, er det ikke miljømæssigt en fordel at udskifte PC’en.

 

Scenario

Beskrivelse

PC3

Generation 0 med 15" TFT skærm udskiftes med generation +2 efter 3 år

 

Begrundelse

Konklusion

Generation 0 vil i dag sælges med en CRT skærm eller en 15" TFT skærm – der er således tale om to udformninger af generation 0. Dette scenarioer en gentagelse af scenario PC2, men nu med TFT skærm.

Kurverne skærer ikke indenfor en overskuelig tidshorisont.

Det kan ikke betale sig miljømæssigt at skifte PC’en, da begge PC'er har TFT skærme med lavt energiforbrug.

 

Scenario

Beskrivelse

PC4

Generation 0 med CRT skærm får en 15" TFT skærm efter 1 år

Begrundelse

Konklusion

Mange forbrugere vælger i dag at udskifte deres CRT skærm med en TFT skærm. Dette scenario synliggør miljøeffekten af denne handling.

Kurverne skærer ved ca. År 4,5, efter ca. 3,5 år.

Det kan betale sig miljømæssigt at skifte, hvis man forventer at beholde sin PC i mere end 4,5 år.

 

Scenario

Beskrivelse

PC5

Generation 0 med CRT skærm mod en generation 0 med 15" TFT skærm

Begrundelse

Konklusion

Ved køb af en PC i dag skal forbrugeren tage stilling til om den skal være med CRT eller TFT skærm. Dette scenario viser konsekvensen af dette valg.

Kurverne skærer efter knap 3 år.

Hvis man påregner at beholde sin PC mere end 3 år, kan det miljømæssigt betale sig at købe en PC med 15" TFT skærm.

 

Scenario

Beskrivelse

PC6

Generation -1 får udskiftet processor og motherboard mod køb af ny generation 0 med 15" TFT skærm efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

En funktionel opgradering af en generation -1 kan ske ved udskiftning af processor og motherboard. Denne udskiftning kan også skyldes at processor eller motherboard går i stykker, og det er den mulige udskiftning af en komponent, som medfører den største miljøbelastning. Det er derfor den eneste af de mulige komponentudskiftninger, som der er lavet scenario for, idet alle andre udskiftninger/reparationer kun vil styrke hosstående konklusion.

Her sammenlignes den mest miljøbelastende reparation/udskiftning af en komponent i generation -1 med køb af generation 0.

Kurverne skærer ved År 7,5 efter 4,5 år.

Belastningen ved at udskifte en processor og/eller motherboard er marginal. Det samme vil gælde for udskiftning af CD-ROM drev, Harddisk, Floppy drev, keyboard, modem og mus, der har miljøbelastninger af samme eller mindre størrelse.

Hvis man køber en ny gen 0 PC med en 15" TFT skærm, skal man have den i mere end 4,5 år for at det er miljømæssigt fordelagtigt.

Det er derimod altid en fordel at reparere sin generation-1 PC sammenlignet med at købe en generation 0 med CRT skærm

 

Scenario

Beskrivelse

PC7

Generation -1 får udskiftet processor og motherboard mod køb af ny generation +1 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Som scenario PC6, men med generation +1 som alternativ.

Kurverne skærer ved År 10 efter ca. 7 år.

Det kan betale sig miljømæssigt at reparere PC'en i forhold til at købe en ny generation +1.

 

Scenario

Beskrivelse

PC8

Generation 0 får udskiftet processor og motherboard mod køb af ny generation +2 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

I princippet et scenariosvarende til PC6, men her sammenlignes reparation/udskiftning af en komponent i generation 0 med køb af en generation +2.

Kurverne skærer ikke indenfor en overskuelig tidshorisont.

Det kan miljømæssigt betale sig at reparere.

 

Scenarie

Beskrivelse

PC9

Generation -1 får udskiftet processor og motherboard mod køb af ny generation +1 efter 3 år eller ny generation +2 efter 5 år.

Begrundelse

Konklusion

Her er tale om en sammenligning mellem scenario PC8 og en strategi om at bevare den ældste generation (generation -1) indtil yderligere en ny generation (generation +2) kommer på markedet.

Kurverne skærer ved ca. 10 år for begge de nye generationer.

Det kan betale sig miljømæssigt at reparere og fastholde det eksisterende produkt så længe som muligt.


Resultaterne af de 9 scenarier er gengivet i Bilag E.

Omdrejningspunktet for levetidsdynamikken for Internet PC’erne er skærmen. De nye flade TFT-skærme har et væsentligt lavere energiforbrug end de hidtil mest anvendte CRT-skærme. Dette kan i nogle situationer betyde, at det miljømæssigt er fordelagtigt at foretage et skift eller en opgradering.

De væsentligste konklusioner for Internet PC’erne kan sammenfattes til:
Hvis man har en PC med en 15" CRT-skærm er det miljømæssigt fordelagtigt at skifte til en 15" TFT-skærm, hvis man forventer at kunne behold sin PC i mere end 4½ år.
Hvis man står i den situation at skulle vælge mellem en 15" CRT-skærm og en 15" TFT-skærm, vil det være miljømæssigt fordelagtigt at vælge TFT-skærmen, hvis man påregner at beholde den i mere end 3 år.
Det vil ellers altid være miljømæssigt fordelagtigt at reparere sin PC og fastholde sit gamle produkt så længe som muligt.

6.1.2 TV

For TV generationerne er opstillet i alt 7 scenarier:

Scenario

Beskrivelse

TV1

Generation -1 udskiftes med generation 0 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

Generationstiden er ca. 5 år for tv-apparater. Dette scenario viser konsekvensen af at udskifte sin nuværende generation -1 med en generation 0.

Kurverne skærer ved År 15 efter 10 år.

Da levetiden forventes at være af størrelsesordenen 10 år kan det ikke miljømæssigt betale sig at skifte frageneration-1 til generation 0 efter 5 år.

 

Scenario

Beskrivelse

TV2

Generation -1 udskiftes med generation +1 efter 10 år

Begrundelse

Konklusion

Eller man kan vente to generationstider og købe sig en generation +1.

Kurverne divergerer, pga. et højere energiforbrug for den nyeste generation. Dette skyldes det markant større energiforbrug, som plasmaskærmen udløser.

Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at skifte.

 

Scenario

Beskrivelse

TV3

Generation 0 udskiftes med generation +1 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

Samme princip som i scenario TV1, men en udskiftning af generation 0 med generation +1.

Konklusionen er her den samme som for scenarioTV2.

 

Scenario

Beskrivelse

TV4

Generation 0 udskiftes med generation +2 efter 10 år

Begrundelse

Konklusion

Samme princip som i scenario TV2, men en udskiftning af generation 0 med generation +2

Kurverne divergerer.

Selvom det er antaget at energiforbruget for den næste generation af plasmaskærme er mere moderat, er det stadig markant højere end for en CRT skærm.

Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at skifte.

 

Scenario

Beskrivelse

TV5

Generation +1 udskiftes med generation +2 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

Samme princip som i scenario TV1, men en udskiftning af generation +1 med generation +2.

Kurverne skærer ved År 10 efter 5 år.

Hvis man beholder sin generation +1 i 10 år svarer det miljømæssigt til at købe en generation +2, når den kommer på markedet i År 5.

 

Scenario

Beskrivelse

TV6

Generation -1 får udskiftet basiselektronik mod køb af generation 0 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

Reparation/udskiftning af basiselektronikken er den mest miljøbelastende af de mulige komponentudskiftninger, og konklusionen er i princippet den samme for udskiftning af andre komponenter. Dette er derfor det eneste reparations-scenario, som er opstillet.

Modellen kigger på om man skal lade sin nuværende generation -1 reparere eller om man skal købe den næste generation (generation 0).

Kurverne skærer ved År 14 efter 9 år.

Den miljømæssige omkostning ved at reparere sit TV er yderst marginal.

Det kan miljømæssigt betale sig at reparere sit gamle TV.

 

Scenario

Beskrivelse

TV7

Generation +1 får udskiftet basiselektronik mod køb af generation +2 efter 5 år

Begrundelse

Konklusion

I princippet et scenario som TV6, men mellem generation +1 og generation +2.

Kurverne skærer ved År 10 efter 5 år.

Det kan miljømæssigt betale sig at reparere sit gamle TV, hvis den forventede rest-levetid ikke er større end 5 år.


Resultaterne af de 7 scenarier er gengivet i Bilag F.

Udviklingen for TV er præget af et faldende energiforbrug i stand-by efter at der i forskellige sammenhænge har været fokus på dette. Til gengæld "opvejes" dette forhold af at de nye (og større) plasma-skærme, der forventes at være dominerende for TV af generation +1 (2006) og generation +2 (2011) har et større energiforbrug.

Den væsentligste konklusion er derfor at det miljømæssigt kan betale sig at fastholde sit gamle apparat, så længe som muligt og om nødvendigt lade det reparere.

6.1.3 Mobiltelefon

For de fire generationer af mobiltelefoner er opstillet 5 scenarier:

Scenario

Beskrivelse

MT1

Generation -1 erstattes med en generation 0 efter 2 år

Begrundelse

Konklusion

Generationstiden er 1 år for mobiltelefoner, mens levetiden er omkring 2-3 år for mange forbrugere. Det er derfor muligt at købe en generation 0 efter 2 år, hvis man har en generation -1. Det er det, som dette scenario kigger på.

De 2 kurver vil aldrig komme til at skære hinanden, da energiforbruget forgeneration0 er større end for generation -1.

Det er ikke miljømæssigt fordelagtigt at købe en ny mobiltelefon.

 

Scenario

Beskrivelse

MT2

Generation -1 erstattes med en generation +1 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Eller kan man købe en generation +1 efter 3 år.

Konklusionen er den samme som for scenario MT1. Den er bare mere udtalt, da forskellen på hældningen mellem kurverne er større.

 

Scenario

Beskrivelse

MT3

Generation -1 erstattes med en generation +2 efter 3 år

Begrundelse

Konklusion

Eller man kan købe en generation +2 efter 3 år.

Samme som for scenario MT2.

 

Scenario

Beskrivelse

MT4

Generation 0 får skiftet printkort inkl. komponenter mod køb af generation +1 efter 2 år

Begrundelse

Konklusion

Dette scenario kigger på reparation af en mobiltelefon ved udskiftning af printkortet, som er det oplagte reparationsscenario.

De 2 kurver vil aldrig komme til at skære hinanden, da den årlige miljøbelastning for den nyere generation af mobiltelefonen er større end for den ældre generation.

Det vil være miljømæssigt fordelagtigt at reparere den gamle telefon eller skifte batteriet.

I det viste scenario er printkortet med tilhørende komponenter udskiftet, hvilket er den "tungeste" reparation man kan tænke sig.

 

Scenario

Beskrivelse

MT5

Sammenligning mellem alle fire generationer

Begrundelse

Konklusion

De fire generationer udviser en stadigt stigende variabel miljøbelastning, og dette illustreres af dette scenario.

For hver ny generation af mobiltelefoner udvides funktionaliteten og dermed stiger energiforbruget.

Det vil ikke miljømæssigt være en fordel at udskifte en mobiltelefon med en nyere generation.


Resultaterne af de 5 scenarier er gengivet i Bilag G.

Udviklingen for mobiltelefoner er præget af at hver ny generation har udvidet funktionalitet, som igen udløser et øget energiforbrug. Der er derfor ikke nogen reduceret miljøbelastning i brugsfasen, der kan begrunde udskiftningen af en ældre mobiltelefon med én af nyere generation.

Den væsentligste konklusion er derfor, at det er miljømæssigt fordelagtigt at beholde sin mobiltelefon så længe som muligt og om nødvendigt skifte batteriet eller lade den reparere. Om dette også er økonomisk fordelagtigt for den enkelte forbruger med den prisstruktur, der behersker markedet, er selvfølgelig en helt anden sag.

6.1.4 Frekvensomformer

For de fire generationer af frekvensomformere er opstillet i alt 3 scenarier

Scenario

Beskrivelse

VLT1

Generation -1 udskiftes med generation 0 efter 6 år

Begrundelse

Konklusion

Generationstiden er ca. 6 år. Dette scenario sammenligner udskiftning af en generation -1 med en generation 0.

Kurverne skærer ved År 7 efter kun 1 år.

Miljømæssigt kan det betale sig at skifte til en nyere generation.

 

Scenario

Beskrivelse

VLT2

Generation -1 udskiftes med generation +1 efter 12 år

Begrundelse

Konklusion

Eller man går to generationer frem.

Kurverne skærer ved År 7 efter 1 år.

Miljømæssigt kan det betale sig at skifte til en nyere generation.

 

Scenario

Beskrivelse

VLT3

Generation -1 får udskiftet styrekortet mod køb af ny generation 0 efter 6 år

Begrundelse

Konklusion

Udskiftning/reparation af styrekortet er det typiske reparationsscenario. Her sammenlignes denne reparation på en generation -1 med køb af en generation 0.

Kurverne skærer ved År 7 efter 1 år.

Miljømæssigt kan det ikke betale sig at reparere. Det er miljømæssigt mere fordelagtigt at anskaffe en ny generation af frekvensomformeren.


Resultaterne af de 3 scenarier er gengivet i Bilag H.

Det scenario, der er regnet på, omfatter udover produktion og bortskaffelse af frekvensomformer og elektromotor også energiforbruget af det system frekvensomformeren er den del af. Dette er beskrevet i afsnit 5.2.4.

Dette betyder at den miljøbelastning, der er forbundet med at producere "hardwaren" er marginal i forhold til energiforbruget af det samlede system. Udviklingen i frekvensomformere går mod at det tab der afsættes i selve frekvensomformeren reduceres. Tillige bliver energiforbruget af det samlede system lavere. Dvs. at elektromotoren (eller hvad det nu er) får en højere virkningsgrad.

Den væsentligste konklusion er derfor at det ofte vil kunne betale sig ud fra et miljømæssigt synspunkt at skifte sin gamle frekvensomformer ud med én af nyere generation, når dette er muligt. Denne konklusion er selvfølgelig båret af at der er et energiforbrug af en vis størrelse. I situationer, hvor energiforbruget er væsentligt lavere, end det er skitseret i tabel 5.6, vil denne konklusion næppe holde.