Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion - årsberetning 2002

Bilag C
Strafferetlige afgørelser 2002 efter Kemikalielovgivningen

Bekæmpelsesmidler

Ulovligt salg af bekæmpelsesmidler:

En virksomhed havde først solgt ét og siden som erstatning for det første solgt et andet bekæmpelsesmiddel til en større kreds af erhvervsmæssige brugere, uden at midlerne var godkendt. Lov om kemiske stoffer og produkter § 33 var således overtrådt. Det samlede salg udgjorde ca. 3800 liter.

Virksomheden vedtog at betale en bøde på 50.000 kr.

Samtidig var virksomheden indforstået med, at der blev konfiskeret et beløb på 800.000 kr., men at spørgsmålet om, hvorvidt der skal ske opkrævning af beløbet afhænger af, om virksomheden dømmes til at betale et tilsvarende eller højere beløb eller indgå forlig i den verserende erstatningssag.

Ulovlig import og salg af bekæmpelsesmidler:

En virksomhed havde undladt at indhente godkendelse før import af 4000 liter af et bekæmpelsesmiddel og efterfølgende import af 3200 liter af et andet bekæmpelsesmiddel. Bekæmpelsesmidlerne blev videresolgt til en større kreds af erhvervsmæssige brugere gennem en anden virksomhed. Lov om kemiske stoffer og produkter § 33 var således overtrådt.

Østre Landsret skærpede bødestraffen til 75.000 kr., som i byretten var fastsat til 50.000 kr. Ved bødens udmåling lagde landsretten vægt på, at der var tale om to overtrædelser med større mængder kemiske produkter, importeret erhvervsmæssigt med henblik på videresalg til en større kreds.

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

En gartner var tiltalt for at have benyttet et bekæmpelsesmiddel indeholdende iprodion i forbindelse med produktion af grønkål. Det er forbudt at anvende bekæmpelsesmidler indeholdende iprodion jf. § 35d, stk. 1 jf. bilag 2, liste A i lov om kemiske stoffer og produkter. Tiltalte nægtede sig skyldig.

Retten i Odense tog bødepåstanden til følge under henvisning til, at der var tale om en betydeligt overskridelse og idømte en bøde på 10.000 kr.

Dommen er anket.

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

En gartner var tiltalt for at have benyttet et bekæmpelsesmiddel indeholdende diazinon i forbindelse med produktion af gulerødder. Det er forbudt at anvende bekæmpelsesmidler indeholdende diazinon jf. § 35d, stk. 1, jf. bilag 2, liste A i lov om kemiske stoffer og produkter.

Gartneren vedtog en bøde på 10.000 kr.

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

En landmand var tiltalt for at have benyttet et bekæmpelsesmiddel indeholdende vinclozolin i forbindelse med produktion af jordbær. Det er forbudt at anvende bekæmpelsesmidler indeholdende vinclozolin jf. § 35d, stk. 1, jf. bilag 2, liste A i lov om kemiske stoffer og produkter.

Landmanden vedtog en bøde på 10.000 kr.

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

En gartner var mistænkt for i forbindelse med produktionen af radiser at have anvendt et bekæmpelsesmiddel indeholdende chlorpyrifos, som ikke var godkendt af Miljøstyrelsen jf. § 33 i lov om kemiske stoffer og produkter.

Påtalen blev opgivet under henvisning til, at Miljøstyrelsen ikke med rimelig eller tilstrækkelig sikkerhed kunne afvise, at indholdet af chlorpyris i radiserne skyldtes bejdsning af radisefrøene med chlorpyrifos.

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmiddel:

En person var tiltalt for at have benyttet et bekæmpelsesmiddel indeholdende vinclozolin i forbindelse med produktion af gulerødder. Det er forbudt at anvende bekæmpelsesmidler indeholdende vinclozolin jf. § 35d, stk. 1, jf. bilag 2, liste A i lov om kemiske stoffer og produkter.

Vedkommende blev idømt en bøde på 4.000 kr.

Retten lagde i sin bedømmelse vægt på, at omfanget af anvendelsen ikke var oplyst samt tiltaltes oplysning om, at han drev gartnerivirksomhed som bibeskæftigelse.

Ulovlig anvendelse af bekæmpelsesmidler

15 landmænd havde anvendt et ikke-godkendt bekæmpelsesmiddel. I alle 15 sager er der vedtaget et bødeforlæg udenretligt.

2 sager angik anvendelse af 40 liter, hvor der blev vedtaget en bøde på kr. 5.000. 1 sag angik anvendelse af 54 liter, hvor der blev vedtaget en bøde på kr. 5.500. 3 sager angik anvendelse af 1000 liter, hvor der blev vedtaget en bøde på 6.000 kr.

4 sager angik en anvendelse på 190-200 liter, hvor der blev vedtaget en bøde på kr. 7.000. 2 sager angik anvendelse af 220-230 liter, hvor der blev vedtaget en bøde på 7.500 kr. 1 sag angik anvendelse af 340 liter, hvor der blev vedtaget en bøde på 8.000 kr.

Endelig angik 1 sag køb af 1830 liter, anvendelse af 370 liter og videresalg af 1460 liter. Her blev vedtaget en bøde på 20.000 kr.

Sagen mod den pågældende importør af det ikke godkendte bekæmpelsesmiddel forventes at komme for retten i første halvår af 2003.

Manglende indsendelse af årsopgørelse:

En forhandler af bekæmpelsesmidler havde undladt at indsende en årsopgørelse over solgte bekæmpelsesmidler til Miljøstyrelsen. Bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler § 38 var således overtrådt.

Retten i Gentofte fastsatte en bøde på 800 kr.

Ved udmålingen af bøden var der henset til, at der var tale om en ordensforskrift, og at den manglende årsopgørelse fra tiltalte efter det oplyste ville have indeholdt oplysninger om, at der ikke var solgt bekæmpelsesmidler.

Manglende indsendelse af årsopgørelse:

En virksomhed havde undladt at indsende en årsopgørelse over solgte bekæmpelsesmidler til Miljøstyrelsen. Påtalen blev opgivet, da det viste sig, at virksomheden havde afmeldt alle sine produkter.

Ulovligt salg af bekæmpelsesmiddel i uoriginal pakning:

En kommune havde solgt et bekæmpelsesmiddel i uoriginale indpakninger i strid med § 27 i bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler.

Kommunen vedtog en bøde på 10.000 kr.

Klassificering, emballering, mærkning, salg og opbevaring af kemiske stoffer og produkter

Ulovlig opbevaring af farlige kemikalier

En person havde i en lejlighed i en beboelsesejendom med andre beboere opbevaret farlige kemikalier, herunder også giftige og meget giftige kemikalier i et aflåst loftsrum og et aflåst kælderrum. Samtidig blev der opbevaret store mængder af bl.a. ammunition, sprængstof og fyrværkeri mv. Miljøstyrelsen havde i en udtalelse indstillet, at der var tale om en alvorlig overtrædelse af opbevaringsreglerne i klassificeringsbekendtgørelsen under skærpende omstændigheder.

Overtrædelserne af klassificeringsbekendtgørelsen blev ikke nævnt i dommen og var ikke medtaget i anklageskriftet, dog blev overtrædelserne læst op for retten. Baggrunden for at de ikke blev medtaget var, at anklagemyndigheden ikke vurderede, at overtrædelserne selvstændigt ville bidrage yderligere, idet der tillige var sket overtrædelse af våbenloven, fyrværkeriloven, beredskabsloven og straffeloven.

Kosmetik

Markedsføring af kosmetisk produkter indeholdende forbudte stoffer:

En klinikindehaver havde markedsført negleprodukter, der indeholdt benzoylperoxid. Stoffet er optaget på kosmetikbekendtgørelsens bilag 2 over stoffer, som ikke må indgå som ingrediens i kosmetiske produkter.

Endvidere havde indehaveren markedsført et limproddukt til negle indeholdende hydroquinone. Stoffet er optaget på kosmetikbekendtgørelsens bilag 3, og må som følge heraf kun anvendes til hårfarvning.

Endelig havde indehaveren undladt at efterkomme Miljøstyrelsens påbud om at bringe forholdene i overensstemmelse med gældende regler.

Klinikindehaveren vedtog en bøde på 10.000 kr.

Ulovlig markedsføring af lægemiddel:

En virksomhed havde solgt et produkt, hvorved flere personer var kommet til skade efter anvendelsen af produktet. Miljøstyrelsen havde anmeldt forholdet til politiet med anmodning om en nærmere efterforskning af, hvorvidt der var tale om et kosmetisk produkt eller eventuelt et lægemiddel. På baggrund af politiets efterforskning fandt Lægemiddelstyrelsen, at produktet var omfattet af lægemiddelloven.

Anvendelsesbegrænsninger for kemiske stoffer og produkter

Ulovlig eksport af kølemøbler:

En person havde i en knap 2- årig periode eksporteret mindst 21 stk. køleskabe indeholdende ozonlagsnedbrydende stoffer - CFC 12, til bl.a. Afrika. Bekendtgørelse om forbud mod anvendelse af visse ozonlagsnedbrydende stoffer fandtes overtrådt. Vedkommende havde tillige overtrådt reglerne i straffeloven for hæleri og dokumentfalsk.

Retten i København fastsatte straffen til fængsel i 2 år.

Ulovlig eksport af køleskabe:

En person havde forsøgt at udføre 96 stk. kølemøbler indeholdende ozonlagsnedbrydende stoffer – CFC 12 - i strid med reglerne om ozonlagsnedbrydende stoffer. Den pågældende nægtede sig skyldig. Påtalen blev opgivet navnlig under henvisning til, at man efter den politimæssige efterforskning ikke fandt at kunne bevise, at den pågældende havde haft det fornødne forsæt/viden om, at kølemøblerne indeholdt de omhandlende stoffer.

Ulovlig eksport af køleskabe

En virksomhedsindehaver havde forsøgt at eksporteret mindst 24 stk. køleskabe indeholdende ozonlagsnedbrydende stoffer - CFC 12, til Gambia. Forordning nr. 2037/2000 og Bekendtgørelse om forbud mod anvendelse af visse ozonlagsnedbrydende stoffer fandtes overtrådt.

Vedkommende vedtog en bøde på 10.000 kr.

Ulovlig anvendelse af træ behandlet med arsen:

En person havde i forbindelse med opførelse af et skur samt palisadeværk anvendt træ i form af gamle elmaster behandlet med arsen. Bekendtgørelse om begrænsning af salg og anvendelse af visse farlige stoffer og produkter til specielt angivne formål § 33, stk. 1, jf. § 21, stk. 2 var således overtrådt. Desuden havde vedkommende undladt at efterkomme Miljøstyrelsens påbud om at nedtage elmasterne og bortskaffe disse på lovlig vis.

Retten i Thisted fastsatte en bøde på 1.500 kr.

Legetøj

Ulovlig markedsføring af legetøj:

En forretning havde markedsført vandfarver, hvoraf 16 ud af 18 farver afgav mere end 90mg/kg bly. Bekendtgørelse om sikkerhedskrav til legetøj og produkter som på grund af ydre fremtræden kan forveksles med levnedsmidler (legetøjsbekendtgørelsen) § 5, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2, jf. bilag 3, del 3 var således overtrådt.

Forretningen vedtog en bøde på 10.000 kr.