Projekt om renovering af mindre vandforsyningsanlæg

2 Indledning

2.1 Formål

Projektets formål er at undersøge mulighederne for at redde nogle af de vandforsyningsanlæg, der i dag må lukkes på grund af forurening med bakterier, nitrat eller pesticider, samt opstille tekniske og økonomiske retningslinier for renovering af disse mindre vandforsyningsanlæg i det åbne land. Disse anlæg er typisk beliggende langt fra et offentligt eller privat vandværk og har dermed ikke en umiddelbar adgang til at få rent drikkevand, hvis egen forsyning ikke længere kan anvendes.

2.2 Udvælgelse af anlæg

Oprindelig skulle anlæggene udvælges i samarbejde med styregruppen blandt Vandfondens tilskudssager vedrørende støtte til forureningstruede vandindvindinger. Det måtte imidlertid opgives, da sagerne var for mangelfuldt belyst til at danne grundlag for en udvælgelse. Der blev i stedet taget kontakt til Sønderjyllands Amt og Høje Tåstrup Kommune, som havde gennemført en omfattende registrering af alle vandindvingsanlæg på deres område. Alle udvalgte vandforsyningsanlæg er således placeret i de to ovennævnte områder.

2.3 Udvælgelseskriterier

Ved udvælgelse blev følgende kriterier højest prioriteret:

- Tilgængelig geologisk beskrivelse (boreprofiler m.m.) samt tilstandsregistrering.

- Problemer med overholdelse af drikkevandskvalitet (på baggrund af tidligere udførte vandanalyser)

- Planlagt anvendelse som vandforsyning fremover.

- Repræsentativitet mht. konstruktionstype, forurening og geologi.

2.4 Høje Tåstrup Kommune

På baggrund af en boringsdatabase for Høje Tåstrup (Registrering og tilstandsvurdering) udarbejdet af Per Bøgelund Hansen i årene 2000 - 2001 blev der udarbejdet en bruttoliste på ca. 15 anlæg, som kunne komme i betragtning til renoveringsforsøgene. Boringsdatabasen gav kun oplysninger om anlæggenes udformning og tilstand, og supplerende oplysninger om geologi og filterkonstruktioner blev derfor indhentet ved søgning i Geo–databaser og forespørgsler hos GEUS. Der blev afholdt et møde mellem RAMBØLL og Per Bøgelund 2002-02-12 med henblik på yderligere udvælgelse blandt disse 15 anlæg og fremskaffelse af tidligere udførte vandanalyser for de foreløbigt udvalgte anlæg. Herefter blev der udvalgt 4 vandforsyningsanlæg.

2.5 Sønderjyllands Amt

Ved møde hos Sønderjyllands Amt 2002-01-28 blev der udarbejdet en bruttoliste på 35 anlæg. Efter gennemgang af tilgængelige tilstandregistreringer, geologi samt vandanalyser blev der udarbejdet en nettoliste på 10 vandforsyningsanlæg.

2.6 Kontakt til anlægsejerne

Anlægsejerne blev kontaktet pr. brev ultimo marts for accept til medvirken i projektet omkring renovering af deres vandforsyningsanlæg. Tre anlægsejer fra Sønderjyllands Amt meldte tilbage, at deres ejendom imidlertid var tilsluttet en anden (kommunal) vandforsyning. De øvrige anlægsejer gav deres accept til iværksættelse af et renoveringsforsøg. I alt er der således 11 anlæg fordelt på 4 ved Høje Tåstrup og 7 i Sønderjyllands Amt.

 



Version 1.0 Marts 2004, © Miljøstyrelsen.