Når vi sætter pris på miljøet - Miljøøkonomi i praksis

Forord

Ole Christiansen Direktør for Miljøstyrelsen

Hvad er en miljøgevinst værd? Hvordan "sætter man pris på" miljøet? Hvordan reducerer Danmark CO2-udslippet omkostningseffektivt? Hvor meget falder støjramte grunde i værdi? Kan det betale sig at restaurere et vandløb? Det er nogle af de spørgsmål, miljøøkonomi beskæftiger sig med.

Miljøøkonomien vil fremover være en naturlig del af miljøforvaltningen. Alle nye miljøtiltag skal vurderes efter økonomiske principper for at forbedre beslutningsgrundlaget. Det er helt nødvendigt, når der skal prioriteres, og når man skal have størst miljøeffekt af miljøtiltag.

Formålet med dette temahæfte er at vise, hvordan de miljøøkonomiske tankegange –; som er kommet for at blive –; anvendes på helt konkrete eksempler i den daglige forvaltning.

Hæftet giver således en kort indføring i, hvordan vi arbejder med miljøøkonomi, og hvilke økonomiske virkemidler der er i spil. Desuden præsenteres nogle aktuelle eksempler på, hvordan det miljøøkonomiske arbejde har dannet grundlag for nye initiativer og politiske beslutninger.

Miljøøkonomi prioriteres højt i Miljøministeriet, og vore økonomer i Miljøstyrelsen er centralt placeret på linie med andre fagspecialister. Dialog og tæt samarbejde mellem miljøfagfolk og økonomer er en forudsætning for gode miljøøkonomiske analyser på samme måde som arbejdet med miljøøkonomer i andre institutioner.

God læselyst!

Ole Christiansen Direktør for Miljøstyrelsen

 



Version 1.0 August 2004, © Miljøstyrelsen.