Når vi sætter pris på miljøet - Miljøøkonomi i praksis

Husholdningsaffald

Et eksempel på en cost-benefitanalyse er Miljøstyrelsens beregninger af, hvad der bedst kan betale sig for samfundet: At brænde husholdningernes organiske affald (f.eks. kartoffelskræller og madrester) på forbrændingsanlæg, der producerer el og varme, eller at genanvende det ved at omdanne det til enten biogas eller kompost?

I analysen undersøgte man både de direkte økonomiske konsekvenser og de samfundsøkonomiske konsekvenser af at øge genanvendelsen af organisk affald. Formålet var at give et bud på, om det nu også er en god idé samfundsøkonomisk at bruge ressourcer på at sortere og omdanne affaldet –; ud fra en økonomisk og miljømæssig betragtning. Samtidig var der fokus på, hvor der fås "mest miljø for pengene" i håndteringen af denne type affald.

Billigst for samfundet
Analysen viste, at ud fra en samfundsøkonomisk betragtning er forbrænding den billigste løsning. Med andre ord: Samfundsøkonomisk kan det ikke betale sig at genanvende organisk husholdningsaffald. Det skyldes især, at genanvendelse kræver separat indsamling af husholdningsaffaldet –; og det er en dyr løsning. Desuden har det vist sig, at de miljø- og energimæssige fordele ved at omdanne affaldet til biogas frem for at brænde det, er relativt begrænsede.

Metoden

Datagrundlaget for den samfundsøkonomiske analyse stammer fra en lang række tekniske undersøgelser og fuldskalaforsøg suppleret med miljømæssige vurderinger af håndteringen af det organiske affald, som Miljøstyrelsen satte i gang i 1999-2001.

I den samfundsøkonomiske analyse blev det beregnet, hvad de tre forskellige måder at håndtere affaldet på ville medføre af omkostninger og miljøeffekter for hele samfundet. Her indgik så vidt muligt værdien af miljøeffekter. Det blev derved muligt at vurdere, om værdien af miljøeffekterne opvejede de øgede omkostninger ved genanvendelse.


Beslutningsgrundlag
Analysen blev brugt til at kvalificere beslutningerne på affaldsområdet. Beregningerne blev lavet på et tidspunkt, da både Danmark og EU overvejede at stille krav om tvungen indsamling af organisk affald fra husholdninger til genanvendelse. På baggrund af analysen blev det besluttet ikke at indføre en obligatorisk separat indsamling af madaffald mv. fra danske husholdninger for at genanvende det.

Netop på affaldsområdet er der behov for at udbygge den miljøøkonomiske tilgang, fordi den kan indgå som et vigtigt element i prioriteringen af indsatsen.

kartoffel der skrælles

 



Version 1.0 August 2004, © Miljøstyrelsen.