Når vi sætter pris på miljøet - Miljøøkonomi i praksis

Omsættelige CO2 kvoter

to mænd der hilser på hinanden

Omsættelige eller salgbare kvoter er et andet økonomisk virkemiddel, som for alvor er ved at vinde indpas. På klimaområdet er omsættelige kvoter et helt centralt instrument. Ifølge EU-kommissionens CO2-kvotedirektiv fra juli 2003 skal der skabes et marked for handel med CO2-kvoter i EU fra 1. januar 2005. I Danmark har Miljøstyrelsen og Energistyrelsen i samarbejde ansvaret for at opstille rammerne for dette marked.

Stort behov for analyser
Der er stort behov for miljøøkonomiske analyser på klimaområdet. Særligt i forbindelse med indførelsen af EU's CO2-kvotedirektiv. Her har Miljøstyrelsen flere væsentlige opgaver.

Styrelsen laver økonomiske analyser af fordelingen af kvoterne ud på sektorer og virksomheder. Beregningerne skal sikre, at kvotesystemet bliver designet hensigtsmæssigt, så det f.eks. tager hensyn til erhvervenes konkurrenceevne, eksisterende afgifter mv. I forbindelse med den danske kvotefordelingsplan er Miljøstyrelsen i samarbejde med Energistyrelsen, Skatteministeriet og Finansministeriet ved at analysere effekterne af kvotefordelinger til de berørte sektorer og virksomheder.

Samarbejde over grænserne

Kyoto-aftalen åbner mulighed for at gennemføre fælles klimaprojekter –; de såkaldte joint implementation projekter (JI) –; typisk mellem industrialiserede lande og Østeuropæiske lande. Og Clean Development Mechanism projekter (CDM) mellem industrilande og udviklingslande. Der er afsat 330 mio. kr. til JI og CDM projekter i 2003 og 2004. Miljøstyrelsen har ansvaret for at investere i CO2-reducerende projekter i Østeuropa og forhandle kontrakterne på plads.


Desuden foretager Miljøstyrelsen økonomiske analyser af kvotepriser. Kvoteregulering er et relativt nyt reguleringsinstrument, og EU er ved at fastlægge rammerne for, hvordan markedet skal fungere. For at sikre Danmark indflydelse på de internationale forhandlinger og design af kvotemarkedet, undersøger Miljøstyrelsen, hvordan kvotepriserne forventes at udvikle sig under forskellige rammebetingelser.

Endelig har Miljøstyrelsen til opgave at lave økonomiske analyser af andre virkemidler end kvoter, f.eks. afgifter og tekniske tiltag til at reducere CO2. Beregningerne gælder særligt for de sektorer, der ikke er omfattet af kvoterne –; for eksempel landbruget og transportsektoren.

kraftværk i aftenlys

 



Version 1.0 August 2004, © Miljøstyrelsen.