Kortlægning af kemiske stoffer i skælshampoo

4 Eksponering

4.1 Human Eksponering
4.2 Miljøeksponering

For at kunne forholde de følgende toksicitetsværdier til den reelle brugssituation, er det nødvendigt at forudsætte i hvilken mængde skælshampoo bliver forbrugt, estimere overfladen af det eksponerede område samt antage, hvor hyppigt der vaskes hår med skælshampoo.

Det er anderledes kompliceret at udvikle et realistisk eksponeringsscenario for miljøeksponeringen, herunder primært akvatiske koncentrationer m.m., fordi det kræver viden om det samlede forbrug af skælshampoo samt udløbskoncentrationer af de relevante stoffer før og efter vandrensning osv. Disse data indhentes lettest ved direkte målinger, hvilke ikke har været tilgængeligt for dette projekt.

I nedenstående betragtninger af den humane eksponering er dermalt areal fastslået på baggrund af de opgivne værdier i EPA's eksponeringsfaktor-håndbog (EPA 1997). Brugskvanta og –frekvens er fastslået dels på baggrund af eksponeringsscenariet for brug af shampoo i risikovurderingen for 1,4-dioxane (Risk Assessment Report 1999) og dels på baggrund af data fra EU's dokument for tekniske retningslinjer (TGD 2000) for brug af rinse-off (ikke permanent siddende) kosmetiske produkter.

4.1 Human Eksponering

Det forventes, at det typiske eksponeringsscenario omfatter en daglig hårvask for både mænd og kvinder.

Forbruget pr. hårvask antages at være 12 gram shampoo. Det eksponerede dermale areal ved en hårvask forudsættes at være omfattet af begge håndflader, det vil sige det halve af begge hænders areal (840 cm²/2 = 420 cm²) samt hele hovedbunden (1200 cm²), hvilket giver et samlet areal på 1620 cm².

En komponent i produktet, der er indeholdt i X % w/w vil således være dermal tilgængelig i:

Hænder: 12 g * (X/100) / 420 cm² = 0.29 * X mg/cm²dermal overflade/event

Hovedbund: 12 g * (X/100) / 1200 cm² = 0.1 * X mg/cm²dermal overflade/event

EU's videnskabelige komite for kosmetik og andre non-food produkter (SCCNFP) har udarbejdet en guide til testning af kosmetiske ingredienser for sikkerhedsevaluering. Af denne fremgår følgende eksponerings-scenario:

Der anvendes 8 gram pr applikation. Det antages, at håret vaskes dagligt. Da applikation sker på vådt hår og våd hud antages, at der optages ca. 1 % af det påførte. Det vil sige, at ved et indhold på X (regnet i vægtprocent) bliver udsættelsen:

8 gram/dag * 0,01 * X = X * 0,08 g/dag

4.2 Miljøeksponering

I sagens natur vil man forvente, at en rinse-off shampoo udledes 100 % til det akvatiske miljø enten direkte eller via et rensningsanlæg. For en samlet kvantitativ vurdering af denne udledning er det essentielt dels at vide, hvor meget skælshampoo der forbruges pr. tidsenhed pr. husstand, og dels er det vigtigt at vide, hvilken type rensningsanlæg vandet løber via, førend det når det naturlige akvatiske miljø.

 



Version 1.0 Juni 2005, © Miljøstyrelsen.