Optimering af gasindvinding på deponeringsanlæg i Danmark

Forord

Denne rapport omhandler en undersøgelse af muligheder for optimering af eksisterende danske deponigasanlæg samt eventuelle muligheder for etablering af nye deponigasanlæg i Danmark. Herved vil en større mængde af den metan (CH4), der ellers emitterer til atmosfæren, kunne indvindes og ved afbrænding konverteres til CO2 og vand.

Da drivhuseffekten fra 1 tons CH4 svarer til effekten af ca. 21 tons CO2 vil en øget indvinding og destruktion af deponigas fra danske deponier, bidrage til at reducere Danmarks CO2 manko, der ifølge regeringens klimaplan skal reduceres med 21 % i forhold til udledningen af drivhusgasser i 1990.

LFG Consult har i perioden september 2004 til januar 2005 udført undersøgelsen for Miljøstyrelsen. Samtlige danske deponigasanlæg er undersøgt og 14 af disse besøgt med henblik på undersøgelse af mulighederne for forbedringer af anlæggene, der kan medføre en optimering af gasindvindingen. 6 affaldsdeponier er desuden besøgt med henblik på eventuel etablering af nye deponigasanlæg. Den mulige CO2 reduktion fra optimering såvel som fra nye anlæg, er estimeret for en fremtidig 5-årig periode.

Undersøgelsen har endvidere bestået i afholdelse af møder med en ERFA gruppe for deponigas, for at få genoptaget nogle aktiviteter denne gruppe varetog indtil 2002, bl.a. med indberetning og registrering af driftsdata fra anlæggene. Der er i samarbejde med denne gruppe og Vitus Bering Danmark (tidligere Ingeniørhøjskolen i Horsens) forberedt og planlagt en webside til indberetning af driftsdata i fremtiden. Websiden vil blive udarbejdet i forbindelse med et afgangsprojekt på IT-uddannelsen ved Vitus Bering.

Undersøgelsen er udført med stor velvilje og bistand fra ejerne af danske deponigasanlæg, der er repræsenteret ved ERFA gruppen, og desuden ejere af de deponier der er undersøgt for muligheden for etablering af nye deponigasanlæg. ERFA gruppen har i forbindelse med projektet været repræsenteret ved:

  • Driftsleder Mogens Thude, Østdeponi a.m.b.a
  • Driftsleder Tommy Falk-Petersen, Esø 90 i/s
  • Driftsleder Egon Gindler, Måde deponi, Esbjerg

I forbindelse med websidens forberedelse har der været et samarbejde med Vitus Bering Danmark repræsenteret ved:

  • Uddannelsesleder Jens Cramer Alkjærsig
  • Studerende Bruno Lyngsø Madsen
  • Studerende Henrik E. Emborg

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen og registreret under

j.nr. 4049-0016/04 med titlen: Optimering af gasindvinding på deponeringsanlæg i Danmark. Arbejdet er løbende blevet diskuteret i en følgegruppe bestående af COWI, Energistyrelsen, Miljøstyrelsen og DAKOFA.

Udførende:

H. C. Willumsen
LFG Consult Aps.

 



Version 1.0 September 2005, © Miljøstyrelsen.