Overlevelse af indikatororganismer i komposttoiletter og ved simuleret centraliseret efterkompostering af afføring fra mennesker

Forord

Denne rapport er en fælles afrapportering af resultater fra to projekter om smitstofreduktion ved kompostering af human afføring: "Vurdering af forskellige komposttoiletters funktion og evne til at reducere smitstoffer i human afføring" og "Smitstofreduktion ved centraliseret efterkompostering af human afføring fra komposttoiletter", som blev udført i perioden 2000-2003.

Førstnævnte projekt omfattede mikrobiologiske og fysisk/kemiske målinger i materiale fra komposttoiletter, som benyttes af beboere i Det Økologiske Andelssamfund i Hjortshøj ved Århus og Det Økologiske landsbysamfund Dyssekilde ved Torup i Nordsjælland. Desuden blev der ved ét tilfælde målt på et antal komposttoiletter i Syd- og Østsverige. Projektdeltagerne vil derfor gerne benytte lejlighed til at takke samtlige ejere af komposttoiletter, som har deltaget i undersøgelserne, for deres velvillige assistance i forbindelse med udførelsen af projektet herunder deres deltagelse i en afsluttende brugerundersøgelse.

Projektet om centraliseret efterkompostering af human fæces blev dels udført i kompostlaboratoriet på Skov & Landskab (FSL), nu placeret på Institut for Jordbrugsvidenskab på KVL, og dels på Institut for Veterinær Mikrobiologi på KVL. Projektdeltagerne vil gerne takke doktorand Annika Holmqvist fra Smittskyddsinstitutet i Stockholm for et frugtbart samarbejde i forbindelse med projektets gennemførelse.

Projekterne blev finansieret af Miljøstyrelsen under "Aktionsplan til fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning".

Projekterne er blevet fulgt af en styregruppe bestående af Linda Bagge og Mogens Kaasgaard fra Miljøstyrelsen, Kjell Nilsson fra Skov & Landskab (FSL), Jacob Møller fra Institut for Jordbrugsvidenskab på KVL, Anders Dalsgaard og Lise Tønner Jørgensen fra Institut for Veterinær Mikrobiologi på KVL, Arne Backlund fra A & B Backlund Aps. og Ulrik Reeh fra Veg Tech A/S.

 



Version 1.0 Oktober 2005, © Miljøstyrelsen.