Anbefalinger for indarbejdelse af miljøaspekter i produktstandarder

Sammenfatning og konklusioner

Formål

Formålet med disse anbefalinger er at give et bud på de overordnede retningslinier for en dansk indsats for indarbejdelse af miljøaspekter i produktstandarder, både på dansk og internationalt plan.

Situationsanalyse

Til belysning af betydningen af standardisering i disse år kan det nævnes, at de europæiske standardiseringsorganisationer CEN, CENELEC og ETSI udgiver ca. 1.200 standarder om året. Disse tal forventes at være toppet, men der vil fortsat blive udviklet mange standarder i de kommende år, og hertil kommer revision af de eksisterende ca. 13.500 standarder.

På trods af at der både fra EU’s og CEN’s side er udtrykt støtte til indarbejdelse af miljøaspekter i standarder, er der kun sket lidt konkret på visse områder. CEN’s miljøcheckliste, som var tænkt som et obligatorisk værkstøj til screening af miljøaspekter ved indledningen til nyt standardiseringsarbejde bliver i praksis kun anvendt af få standardiseringsudvalg. Ligeledes er CEN’s Environmental Help Desk, som skulle støtte standardiseringsudvalgene i deres arbejde med at indarbejde miljøaspekter, ikke tilført mange ressourcer.

På dansk plan er der gennemført en række aktiviteter til indarbejdelse af miljøaspekter på både lokalt dansk plan og internationalt plan, men der er stadig behov for yderligere formidling af de indvundne erfaringer inden for visse brancher. Ligeledes vurderes, at de danske aktører, der deltager i standardiseringsarbejde, herunder danske virksomheder, ikke fuldt ud har udnyttet de muligheder, der ligger i at indarbejde miljøaspekter i produktstandarder.

Vision

Visionen i disse anbefalinger er at miljøaspekter bliver indarbejdet i alle produktstandarder, hvor dette måtte være relevant, således at standarder kan bidrage til at fremme en bæredygtig udvikling.

Principper

Implementering af disse anbefalinger bør være baseret på frivillighed, brugerstyring, brugerfinansiering og samarbejde på tværs af brancher.

De miljømæssige principper, der bør ligge til grund for arbejdet med at indarbejde miljøaspekter i produktstandarder bør være:

  • Fokusering på væsentlige miljøaspekter
  • Der bør sikres mest muligt miljø for pengene
  • Livscyklusbetragtninger bør være grundlaget for miljøvurderinger af produkterne.

Anbefalinger

Det foreslås, at følgende aktiviteter gennemføres:

  • Opsamling og konsolidering af den hidtidige indsats for indarbejdelse af miljøaspekter i standarder.
  • Opbygning af kapacitet hos relevante interesseorganisationer, som ikke allerede har kompetence vedr. indarbejdelse af miljøaspekter.
  • Udvikling af enkle værktøjer til miljøvurdering af produkter til brug for ikke-sagkyndige folk.
  • Formidling af erfaringer og værktøjer til indarbejdelse af miljøaspekter i standarder.

Organisering

Det anbefales, at Dansk Standards Fagudvalg for Miljø påtager sig det overordnede ansvar for at arbejde videre med anbefalingerne, herunder at inddrage andre interessenter.

 



Version 1.0 August 2006, © Miljøstyrelsen.