Forebyggelse af lugt og andre barrierer for biogasanlæg

Forord

I forbindelse med en undersøgelse af mulighederne for at reducere udledningerne af drivhusgasser inden for ikke kvotebelagte områder, har Miljøstyrelsen vist, at biogasanlæg er samfundsøkonomisk fordelagtige. Manglende lokaliseringsmuligheder er dog en væsentlig barriere for etablering af nye anlæg pga. frygten for bl.a. lugtgener. Sporene fra gamle anlæg skræmmer.

Formålet med dette projekt er at samle erfaringer fra eksisterende biogasanlæg og at gennemgå lugtkilderne systematisk for at beskrive, hvilke anlægsudformninger og tekniske løsninger, der er anvendelige til løsning af lugtproblemer omkring anlæggene. Desuden undersøges gode transportløsninger, som er til mindst mulig gene for lokalbefolkningen.

Rapporten indledes med en beskrivelse af lugt på biogasanlæg og mulighederne for rensning. På baggrund af erfaringer fra 11 danske biogasanlæg gennemgås lugtkilderne systematisk, og der opstilles eksempler på dimensionering og prisoverslag for et nyt anlæg samt forslag til vilkår. Besøgsrapporter fra de enkelte biogasanlæg findes i bilag.

Vurderinger af lugt er foretaget på grundlag af gældende vejledninger fra Miljøstyrelsen (Vejledning nr. 4/1985 om begrænsning af lugtgener fra virksomheder og Luftvejledningen nr. 2/2001).

Rapportens konklusioner har været drøftet på et driftslederseminar den 9. maj 2006, og driftslederne er blevet opfordret til at kommentere et udkast af til rapporten.

Projektet er udført af PlanEnergi for Miljøstyrelsen. Der har været tilknyttet en styringsgruppe til projektet bestående af:

Birgitte Kjær                        Miljøstyrelsen Industri

Camilla Damgaard               Miljøstyrelsen

Erik Lundsgaard                   Hashøj Biogasanlæg

Lars Bach Jensen                  Ministeriet for fødevarer, Landbrug og fiskeri

Lars Ellegaard                      BWSC A/S

Peter Schaarup                     Skov- og Naturstyrelsen

Søren Tafdrup                     Energistyrelsen

Trine Nielsen                       Miljøstyrelsen

Ulla Blatt Bendtsen              Miljøstyrelsen (Projektleder)

Det skal bemærkes, at Planenergi er ansvarlig for rapportens indhold, og at de fremsatte synspunkter ikke nødvendigvis er udtryk alle styregruppens med-lemmers holdning.

 



Version 1.0 Januar 2007, © Miljøstyrelsen.