Undersøgelse af grundvandet nedstrøms idriftværende og tidligere benzinstationer – Delrapport 9: Vissenbjerg, Kildebjerg Syd

5 Faneudbredelse

5.1 Potentielle forureningskilder

På motorvejstankanlægget Kildebjerg Syd, Vissenbjerg, er der etableret tankstation omkring 1990. Stationen er fortsat i drift. MTBE har været tilsat benzinen i hele tankstationens driftsperiode, og kan således være spredt i grundvandet i op til 12 år. Tankanlægget omfatter 5 nedgravede benzintanke, benzin/olieudskillere, standerø samt diverse rørforbindelser. Tankanlægget er indrettet således, at tanke, benzin/olieudskillere og standerområde er adskilte enheder, dog forbundet af rørledninger.

Der foreligger ikke oplysninger om spild, utætte installationer e.l. i anlæggets driftsperiode. I tabel 9.2 findes en oversigt over potentielle kilder og spildmuligheder fra disse. I tabellen er anført, i hvilket omfang de mulige kilder er identificeret på lokaliteten.

5.2 Teoretisk faneudbredelse og boringsplacering

Baggrund. Vurdering af den teoretiske faneudbredelse foretages med baggrund i anvisningerne i rapporten ”Undersøgelsesprogram for grundvandsforureninger fra benzinstationer” /6/. Der tages i dette projekt udgangspunkt i, at boringer til lokalisering af fanen placeres uden for området, der omfatter tankanlægget (kildeområdet). Den i /6/ beskrevne strategi for lokalisering af fanen omfatter placering af boringer i eller nær skel og boringer uden for grunden for at fange/følge fanen. I fanens længderetning placeres boringer udenfor grunden i ca. halv fanelængde, hvis dette giver en afstand, der er et stykke uden for skel. Hvis afstanden fra kilden til skel er så stor, at boringerne ikke kan placeres uden for skel, øges afstanden fra kilden til boringerne med op til ca. ¾ fanelængde.

Boringsplaceringen i/udenfor skel er i dette projekt konkretiseret til, at der placeres to boringer i skel, og afhængig af afstanden mellem kilde og skel placeres enten to boringer i halv fanelængde eller to boringer i trekvart fanelængde.

Den tekniske indretning af tankstationen er karakteriseret ved, at tank, standere, olieudskillere og påfyldningsplads er placeret adskilt fra hinanden. Teoretisk set kan udslip fra en af de nævnte installationer således identificeres/beskrives ved en teoretisk forureningsfane.

Kombinationen af installationstype, potentiel spildmulighed og deraf følgende generel erfaringsmæssig faneudbredelse er i henhold til /6/ sammenstillet i tabel 9.2.

For denne lokalitet har det ikke været muligt at lokalisere et sammenhængende grundvandsmagasin og dermed fastlægge en eller flere strømningsretninger. Potentielle forureningsfaner i henhold til konceptet /6/ har dermed ikke kunnet angives.

Tabel 9.2: Baggrundsdata for vurdering af teoretisk faneudbredelse og boringsplaceringer jf. /6/.
¹: Teoretisk skel som angivet på bilag 9.1.

Kildebjerg Syd Identificeret Risiko for kortvarigt større spild Risiko for længerevarende mindre spild Afstand kilde til nærmeste skel¹
Rørforbindelser + +    
Udluftningsstuds, tanke -   +  
Påfyldning tanke -   +  
Tanke + +   15 m
Olieudskiller +   + 10 m
Standere + + + 6 - 15 m
Fanebredde (m) /6/
Fanelængde (m) /6/
15 - 35 m
25 - 75 m
10 - 15 m
30 - >100 m
 

Teoretisk boringsplacering. Teoretiske boringsplaceringer i henhold til konceptet /6/ kan ikke foretages. På denne lokalitet forekommer der ikke et sammenhængende grundvandsmagasin, og i medfør af dette har det ikke været muligt at optegne forureningsfaner, der er grundlag for boringsplaceringer i henhold til /6/.

5.3 Aktuel boringsplacering

Forundersøgelsen viste, at denne lokalitet er karakteristisk ved tilfældigt forekomne sandlag i moræneleren, ligesom der ikke er nogen generel indikation på en overordnet vandbevægelsesretning. På baggrund af dette er der placeret boringer spredt omkring lokaliteten til sporing af evt. udslip af benzin fra tankstationen.

 



Version 1.0 Maj 2007, © Miljøstyrelsen.