Basisviden om EU-regulerede stoffer i vandmiljøet

7 Chloralkaner, C10-C13

7.1 Identitet og fysisk-kemiske egenskaber

CAS-nr:         85535-84-8

Stoftype:        Halogenerede alifatiske kulbrinter (alkaner)

Synonymer:   Kortkædede chlorparaffiner.

Tabel 7-1

Fysisk-kemiske data for kortkædede chloralkaner. Kilde: /1/.

Stofnavn Vandopløselighed
(mg/l v. 25°C)
Damptryk
(Pa v. 40°C)
Log Kow Koc
Chloralkaner
(C10-C13)
næsten uopløselige 0,0213
(50% chlor)
1,93
(C10, 20% chlor)
4,39 - 8,69 199.526

7.2 Anvendelsesregulering

De kortkædede chloralkaner er underlagt visse anvendelsesbegrænsninger, herunder forbud mod anvendelser i køle-/smøremidler ved bekendtgørelse nr. 461 af 26. maj 2003 /2/. De må efter bekendtgørelse nr. 74 af 14. januar 2005 ikke indgå i kosmetiske produkter. De kortkædede chloralkaner er opført på Listen over farlige stoffer med klassificeringen carc3, R40, R50/53, og er desuden på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer 2004.

7.3 Regulering af udledning

Kortkædede chloralkaner er omfattet af bestemmelserne i bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996 om kvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af visse farlige stoffer til vandløb, søer og havet. Bekendtgørelsen fastsætter dog ikke noget nationalt vandkvalitetskrav for kortkædede chloralkaner.

7.4 Mængder/forbrug

Langt det største forbrug af kortkædede chloralkaner lå tidligere inden for området køle-/smøremidler, der udgjorde ca. 80% af det samlede forbrug. Det vides ikke med sikkerhed, hvor stort det aktuelle forbrug er, men det overstiger næppe ca. 1 ton/år.

7.5 Kildetyper og anvendelser

Som nævnt lå den væsentligste anvendelse af kortkædede chloralkaner som additiv til skærevæsker/køle-smøremidler med hovedanvendelse inden for forskellige former for metalbearbejdende industri. Der synes endvidere at være eller have været mindre anvendelser som additiv til hærdere, visse konstruktionsmaterialer samt udfyldningsmidler.

7.6 Tilførsler til og forekomst i vandmiljøet

Chloralkaner indgår ikke i nogen moniteringsprogrammer i Danmark, og der har heller ikke umiddelbart kunnet findes data fra andre undersøgelser, der belyser denne stofgruppes eventuelle forekomst i nedennævnte miljømatricer.

Tabel 7-2

Moniteringsdata for chloralkaner (middelværdier). Kilde: //.

Stofnavn Spildevand (μg/l) Slam
(μg/kg ts)
Separate regnudløb (μg/l) Fersk/marint overfladevand
(μg/l)
Indløb Udløb
Chloralkaner
(C10-C13)
i.d. i.d. i.d. i.d. i.d.

i.d. = ingen data

De foreslåede vandkvalitetskrav (EQS) for kortkædede chloralkaner er henholdsvis AA-EQS = 0,4 μg/l (inland surface waters), AA-EQS = 0,1 μg/l (other surface waters) og MAC-EQS = 1,4 μg/l (surfacewaters).

7.7 Konklusion

Om der i Danmark vil være behov for yderligere regulering af chloralkaner for at opfylde det kommende datterdirektiv om prioriterede stoffer under vandrammedirektivet kan ikke afgøres endeligt på det foreliggende grundlag. Umiddelbart forventes det dog, at der ikke generelt vil være problemer med at opfylde datterdirektivet, men en nærmere belysning af emnet ville være ønskelig (fx via nærmere gennemgang af forbrug og anvendelser samt tilvejebringelse af moniteringsdata).

7.8 Referencer

/1/ Haskoning fact sheet for kortkædede chloralkaner.

/2/ Miljøstyrelsen (2004). Listen over uønskede stoffer 2004.

 



Version 1.0 August 2007, © Miljøstyrelsen.