| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Kemisk oxidation af sediment- og grundvandsforureningen på depotet ved Høfde 42 - fase 1: Projektbeskrivelse og forundersøgelser
Sammenfatning og konklusioner
Denne rapport vedrører vurdering af mulighed for oprensning af sediment- og grundvandsforureningen på depotet ved høfde 42 med kemisk oxidation - fase 1. Rapporten omfatter følgende dele:
- Vidensindsamling om anvendelse af in-situ kemisk oxidation
- Begrænsede laboratorieforsøg til at belyse effekten af kemisk oxidation
- Forslag til fuldskalaoprensning med kemisk oxidation
- Forslag til pilotforsøg med kemisk oxidation
In situ kemisk oxidation (ISCO) er en aggressiv afværgeteknologi for jord- og grundvandsforurening. I denne rapport er der gennemgået de mest relevante metoder inden for in-situ jord- og grundvandsoprensning:
- Fentons reagens
- Ozon og ozon/brintperoxid (avanceret oxidation – AOP)
- Permanganat
- Persulfat
Vidensindsamling
Litteraturstudiet viser, at der ikke er nogen erfaringer med kemisk oxidation på den specifikke forureningssammensætning på Høfde 42 hverken i Danmark eller i udlandet. Der er dog enkelte studier med især parathion og malathion, men ikke inden for in-situ jord- og grundvandsoprensning. På baggrund af litteraturstudiet blev det vurderet, at Fentons reagens og avanceret oxidation med ozon og brintperoxid umiddelbart ser ud til at være de mest effektive metoder. Da permanganat er meget stabil i grundvandszonen, har dette stof nogle praktiske fordele ved feltoprensning i forhold til de andre iltningsmidler. På baggrund af vidensindsamlingen blev det anbefalet, at udføre indledende laboratorieforsøg med Fentons reagens, ozon/brintperoxid og permanganat.
Laboratorieforsøg
Der er udført begrænsede laboratorieforsøg på grundvandsprøver fra Høfde 42 med Fentons reagens, ozon/brintperoxid og permanganat. Laboratorieforsøgene viste, at alle de anvendte metoder giver en hurtig nedbrydning af pesticiderne, men ved oxidation med ozon (alene) og permanganat opstår der giftige oxoner som nedbrydningsprodukter. Oxidation med ozon og brintperoxid (AOP) vurderes som den mest effektive ved de gennemførte forsøg. Fenton oxidation viser også meget gode resultater dog med et enkelt problem. Ved processen genereres MP2-syre, hvilket kan skyldes stor dosering af phosphat i den tilsatte jernkatalysator. MP2-syre er dog ikke særlig giftig.
På baggrund af laboratorieanalyserne blev det vurderet, at kemisk oxidation er en meget relevant in-situ afværgemetode på Høfde 42. Fenton synes umiddelbart at være den mest attraktive metode for en fuldskalaløsning, set ud fra økonomiske, miljømæssige og praktiske vurderinger. Fenton oxidation er i praksis enkel at gennemføre uden de store risici og miljøproblemer. Doseringen er relativ enkel og metoden kan nedbryde pesticider, stofforureninger og nedbrydningsprodukter. Dannelsen af MP2-syre forventes at kunne undgås ved at anvende en anden jernforbindelse end ved laboratorieforsøgene. Det vurderes, at avanceret oxidation og evt. permanganat også er potentielle metoder. Det må bero på en samlet vurdering af fordele og ulemper ved brug af de to metoder på lokaliteten.
Forslag til fuldskalaoprensning
Der er opstillet konceptuel design af fuldskalaoprensning i det øvre magasin. Det vurderes, at de samlede udgifter hertil udgør i størrelsesordenen 67 mio. kr. excl. moms og at et projekt kan udføres indenfor en periode på 3 - 5 år. Det forventes, at en fuldskala oprensnings væsentlig vil reducere miljørisikoen fra depotet.
Metoden kan også anvendes i det nedre magasin, men det vurdere vanskeligere at anvende metoden i det lavpermeable adskillende lerlag.
Forslag til pilotforsøg
Der er udarbejdet forslag til pilotforsøg med Fentons reagens i det øvre magasin. Det overordnede formål med pilot forsøg med Fentons reagens er at vurdere om metoden er en cost-effektiv metode til oprensning af forureningen på Høfde 42. Forslag til testområdet omfatter et område på 100 m² med 4 injektionspunkter og ca. 5 moniteringsboringer. Testcellen placeres i et område med relativ kraftig jord- og grundvandsforurening samt mindre mængde af fri fase. Der injiceres Fentons reagens 3-5 gange med en injektionsmængde på 1,9 m³ væske i hver injektionspunkt pr. injektionsrunde. Der foreslås som udgangspunkt anvendt en 15 % opløsning. Perioden mellem hver injektion er ca. 6-8 uger. Udgifterne til pilotprojektet er i størrelsesordenen 1,1 - 1,75 mio. kr excl. moms.
Det foreslås, at der forud for pilotforsøget udføres supplerende laboratorieforsøg mhp. at forbedre designgrundlaget for pilotforsøget. Der foreslås forsøg med (1) bestemmelse af jordens oxidationsbehov, (2) forsøg med traditionel Fentons reagens (3) forsøg med at reducere dannelsen af MP2-syre, (4) forsøg med at optimere dosering af Fentons reagens og (5) forsøg med behandling af fri fase.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.
|