[Forside] [Indhold] [Tilbage] [Udskriftsvejledning]

 

Tabel 3.1.1.

Oversigt med parametre til bestemmelse af biprodukters værdi som fodermidler og eksempler fra anvendte biprodukter. Yderligere information kan hentes i fodermiddeltabellen fra Landbrugsudvalget for Kvæg, 1995.

 

Organiske restprodukter i industrien

BIPRODUKTER Kornbærme, frisk Maltspirer Mask, frisk Kartoffelpulp Roemelasse Rørmelasse
FODERKODE 261 265 266 273 277 278
TØRSTOF, % 11,5 95 25 18 75 73
PROCENT AF TØRSTOF
RÅASKE 5,6 6,4 4 5 11,5 14,2
RÅPROTEIN 36 28,9 32,9 7,5 12,9 5,5
FORD. RÅPROTEIN 30,5 23,9 27,6 4 9 2,1
PROT.NEDBRG.
(% AF N)
70 70 45 70 100 100
AAT (AMINOSYRER ABSORBERET I
TARMEN)
10,6 10,1 15,1 9,3 7,5 7,6
PBV (PROTEINBALANCE I VOMMEN) 19,2 12,8 9,6 -8,5 0,3 -7,3
RÅFEDT 7 2,8 10 0 0 0
FORD.RÅFEDT 5,7 1,7 8,6 - 1 -1 -1
FEDTSYRER 6 1,4 8 0 0 0
JODTAL     125      
TRÆSTOF 6,6 12,8 14,3 16,5 0 0
KULHYDRAT 51,4 61,9 53,1 87,5 75,6 80,3
SUKKER 3 15 2 1 63 61,8
STIVELSE 3 5 10 30 0 0
FORD. CELLEVÆGGE 21 21,8 17,1 45,8 7,7 9,9
FORDØJELIGHEDSKOEFF.
RÅPROTEIN 85 83 84 53 70 38
OPRINDELIGT
PROTEIN I TARM
93 93 88 93    
UNEDBRUDT
PROTEIN I TARM
77 77 78 77    
RÅFEDT 82 60 86      
KULHYDRAT 53 68 55 89 95 91
ORGANISK STOF 74 72 68 85 90 86
MINERALER, PR. KG TS.
CALCIUM, g 2 4 3,5 1 2 8
FOSFOR,g 8,1 9,2 5,4 1,5 0,2 0,8
MAGNESIUM, g 3,3 2 2 1 0,1 4,4
KALIUM, g 18,3 22 1 23 37 50
NATRIUM, g 1,8 0,8 0,3 0,5 11,6 2,4
KLOR, g         4 4
SVOVL, g       2 4 4
CAB, meq         1088 1020
JERN, mg 130 164 274   127 632
MANGAN, mg 41 78 34 10 22 65
ZINK, mg 79 139 83 15 36 22
KOBBER, mg 13 52 17 5 6 21
COBOLT, mg 0,07   0,12      
SELEN, mg         0,1 0,44
VITAMINER, PR. KG TS.
A-VIT, 1000 i.e.            
BETA-CAROTEN, mg            
D-VIT, 1000 i.e.            
E-VIT, mg   29     5 5
STRUKTURIFYLDE, PR. KG TS.
TYGGETID, min. 4 10 18 16 0 0
FFk, FYLDE KØER 0,22 0,22 0,3 0,34 0,22 0,22,
FFu, FYLDE UNGDYR 1,05 1,05 1,05 1,05 1,05 1,05
ENERGI
FORD.ENERGI,

MJ pr. kg TS.

14 13,6 14,7 14,2 13,9 12,4
FE pr. kg TØRSTOF 0,99 0,93 1,03 0,98 1,01 0,86
INDHOLD PR. FE
Kg TØRSTOF 1,01 1,07 0,97 1,02 0,99 1,16
Kg FODER 8,74 1,13 3,88 5,65 1,32 1,59
FORD. RAPROTEIN, g 306 256 268 40 89 25
AAT, g 100 108 147 94 74 88
PBV, g 205 137 93 -86 3 -85
FEDTSYRER, g 60 15 78 0 0 0
SUKKER, g 30 161 19 10 625 717
STIVELSE, g 30 54 97 305 0 0
FORD. CELLEVÆGE, g 212 234 166 466 76 115
FFk, FYLDE KØER 0,22 0,24 0,29 0,35 0,22 0,26
FFu, FYLDE UNGDYR 1,06 1,13 1,02 1,07 1,04 1,22
TYGGETID, min. 4 11 17 16 0 0