[Forside] [Indhold] [Tilbage] [Udskriftsvejledning]

Mikrobiologiske bekæmpelsesmidler og toksiske metabolitter

 

 

Tabel 2.6. Anbefalede lagerbetingelser under transport og/eller lagring af frugt og grønsager med hensyn til temperatur, luftfugtighed og kontrolleret atmosfære (O2 og CO2). Vigtige postharvest patogener er endvidere angivet.

Table 2.6. Recommended storage conditions regarding temperature, relative humidity and controlled atmosphere during transport and storage. Important postharvest pathogens are mentioned.

 
Produkt Ideal lager-
temperatur1)
RH
ideal1)
Kontrolleret atmosfære2,3) Vigtige postharvest 2,4)
patogener
Bemærkninger
      O2 (%) CO2 (%)    
Agurk 7-14° 95-100 - - -  
Kartoffel 4-6° 95-98     Botrytis cinerea
Rhizotonia solani
Phytophthora infestans
Phoma exigua
1)
Fusarium
 
Tomat 11-14° 75-80 3-5 0 Alternaria alternata2)
Phytophthora spp.
Botrytis cinerea
Idealkrav afhængig
af sort og modenhed
Gulerod 95-100 - - Botrytis cinerea
Mycocentrospora acerina
Rhizotonia carotae
 
Løg ÷2-0° 75-85 - - -  
Iceberg 95-100 - - -  
Salat 95-100 2-5 0 -  
Jordbær 95-100 10 15-20 Botrytis cinerea
Rhizopus stolonifer
Colletotrichum gloeosporioides
 
Pære 0°C 95-100 2-3 0-1 Botrytis cinerea
Penicillium expansum
Alternaria alternata
Cladosporium herbarum
 
Æble 0-6°C 95-100 2-3 1-2 Botrytis cinerea
Penicillium expansum
Sortsafhængig temperatur
p.g.a.. risiko for
køleskader
Persille 0°C 95-100 - - -  
Dild 0°C 95-100 - - -  
Purløg 0°C 95-100 - - -  

1) Idealkrav til temperatur og relativ luftfugtighed ved lagring af frugt og grønt (Anon, 1984 & 1986)
2) Sommer, 1985 b.
3) Normal atmosfære (78,08% N2, 20,95% O2, 0.03% CO2.)
4) Erwin & Ribeiro, 1996