[Forside] [Indhold] [Tilbage] [Udskriftsvejledning]

Mikrobiologiske bekæmpelsesmidler og toksiske metabolitter

 

 

Tabel 4.3. Eksempler på svampe der kan producere mycotoksiner på foder og fødevarer. Temperaturområde og optimum for aktivitet samt laveste aw for henholdsvis svampevækst og toksinproduktion er angivet.

Table 4.3. Fungi able to produce mycotoxins on foods and feeds. Temperature range and optimum for activity plus minimal aw for growth and toxin production is shown

 
Svamp Væksttemperatur1) Minimal aw for2) Toksin
område optimum vækst toksin3)
produktion
 
Alternaria alternata -3 til 35 20-25 0.85-0.88 0.90 Alternariol
 
Aspergillus flavus 6 til 45 35-37 0.78-0.80 0.83-0.87 Aflatoxin
A. parasiticus     0.78-0.82 0.87 Aflatoxin
A. clavatus     0.85 0.99 Patulin
 
Penicillium digitatum 6 til 37 20-25 0.90    
P. expansum -6 til 35 25-26 0.82-0.85 0.99 Patulin
P. aurantiogriseum -2 til 32 23 0.79-0.85 0.97-0.99 Penicillic acid
 
Fusarium culmorum <0 til 31 25 0.89 -  
F. avenaceum -3 til 31 25 0.89 -  
F. graminearum - 24-26 0.89 -  
F. moniliforme 2 til 37 22-28 0.87 -  

1) kilde Lacey, 1989
2) kilde Frisvad & Samson, 1991
3) aw værdien specifikt gældende for det nævnte mycotoksin