[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Effekter af den forhøjede affaldsafgift

5. Sammenfatning og anbefalinger

Resultaterne af evalueringen kan sammenfattes i følgende punkter:

  • De afgiftspligtige affaldsmængder er steget med 7 pct. fra 1996 til 1998, men denne stigning kan forklares med udvidelsen af afgiftsgrundlaget til også at omfatte især slagger og restprodukter fra kraftværkerne,
  • De netto indvejede affaldsmængder på de kommunale affaldsbehandlingsanlæg er reduceret med 0,5 pct. (ca. 14.000 tons) fra 1996 til 1998,
  • De netto indvejede affaldsmængder på fyldpladserne er reduceret med 23 pct. (ca. 56.000 tons) fra 1996 til 1998,
  • Nettoproduktions-indekset for industrien og konsum-indekset for husholdningerne udviser for perioden 1996-98 en stigning på 7 pct., således at den praktiske stagnation i affaldsmængderne til de kommunale anlæg repræsenterer en afkobling mellem den økonomiske udvikling og affaldsproduktionen.
  • Der er foretaget en omfattende dataindsamling på grundlag af grønne regnskaber for ca. 30 produktionsteder fordelt på 11 virksomheder med henblik på at belyse udviklingen i affaldsmængderne og omkostningsbelastningen ved den forhøjede affaldsafgift.
  • Ved gennemgangen af de 11 virksomheder, som har inkluderet affaldsdata i deres grønne regnskaber, er det fundet, at der for 1997 var meget store forskelle såvel på den generelle genanvendelsesprocent, som spændte fra 90 procent på Kongskilde Maskinfabrik til 5 procent på Coloplast, som på de affaldstyper og genanvendelses-initiativer, der præger virksomhederne,
  • Sammenlignes udviklingen i affaldsmængderne på virksomhederne med den generelle udvikling for erhvervsaffaldet 1996-97 som opgjort af ISAG, kan det bemærkes, at reduktionen i de netto indvejede afgiftspligtige mængder var 18 procent på de undersøgte virksomheder i forhold til en samlet reduktion på 7 pct. for hele fremstillingsindustrien,
  • Én enkelt virksomhed, Aalborg Portland, tegner sig imidlertid for 80 pct. af affaldsmængderne blandt de 11 virksomheder. Fraregnes denne utypiske virksomhed fås i den undersøgte gruppe en netto reduktion i afgiftspligtigt affald på kun 3 procent, hvilket er mindre end den af ISAG opgjorte samlede reduktion på 7 pct. for 1996-97.
  • Fem af virksomhederne har reduceret deres afgiftspligtige affaldsmængder samtidig med, at produktionen er udvidet. Fem andre virksomheder har øget deres afgiftspligtige affalds-mængder, men heraf har to været i produktionsmæssig tilbagegang eller stagnation, mens kun en har haft kraftig produktionsfremgang. Dette peger dels på specielle forhold på virksomhederne, dels på at en udfarende affaldsstrategi dårligt forenes med omlægninger eller krise på virksomheden,
  • Der er på virksomhederne sket en forskydning fra deponering til forbrænding, som er kraftigere end den samlede forskydning i fremstillingsindustrien. Deponering er reduceret med 25 pct. i den undersøgte gruppe, mens det på landsplan er 14 pct.
  • Seks ud af otte virksomheder, som har taget initiativ til at reducere affaldsmængderne, peger på omkostningerne ved affaldsbortskaffelse som en væsentlig faktor, men kun tre af disse mener, at afgiften i sig selv i nogen eller i høj grad har betydning,
  • Omkostningsbelastningen ved affaldsafgiften for de udvalgte virksomheder var i 1996 og 1997 imidlertid relativ beskeden, idet den generelt ikke oversteg 1 promille af nettoomsætningen henholdsvis 1 pct. af resultatet af primær drift. Aalborg Portland adskiller sig dog fra de øvrige virksomheder, idet afgiften her udgjorde 6-8 promille af nettoomsætningen og 4-5 pct. af resultatet af den primære drift.

 Vurderinger:

Affaldsafgiften er med til at sikre afkoblingen i forhold til den økonomiske vækst

Det er bemærkelsesværdigt, at den kraftige afgiftsforhøjelse pr. 1.1.1997 ikke har medført et egentligt fald i de afgiftspligtige affaldsmængder, eftersom afgiftsforhøjelsen som et vægtet gennemsnit udgjorde ca. 60 procent af den hidtidige affaldsafgift. En væsentlig del af baggrunden for, at affaldsreduktionen er udeblevet, synes at være den kraftige vækst i produktion og forbrug på ca. 7 pct. i de seneste 2 år, som må vurderes at have resulteret i forøgede affaldsmængder i forhold til udgangspunktet i 1996. Indenfor det private konsum er det især forbruget af elektronik og varige forbrugsgoder, der er steget mere end gennemsnittet, og denne type forbrug må formodes at trække en relativt større affaldsmængde med sig (emballage m.v.). På denne baggrund må det konkluderes, at afgiftsforhøjelsen har været med til at sikre, at affaldsmængderne ikke er vokset tilsvarende, men at der er sket en afkobling mellem affald og økonomisk vækst. En anden del af baggrunden for den moderate affaldsreduktion er, at afgiftsdifferentieringen betyder at der kan opnås væsentlige besparelser ved at skifte fra deponering til forbrænding.

Affaldsafgiften afspejles ikke direkte i husholdningernes omkostninger

Udviklingen i de afgiftspligtige affaldsmængder fra 1993 til 1998 – stagnation – trods væsentlige afgiftsforhøjelser i såvel 1993 som 1997, vidner imidlertid om at afgifts-instrumentet har visse problemer med at slå igennem overfor affaldsproducenterne. Forklaringen, som blev givet i Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 96 1997 var, at afgiften ikke afspejles i især husholdningernes afregning for affaldsbortskaffelse, idet husholdningernes afregning under indsamlingsordningerne typisk sker efter et fast volumen og ikke efter vægt. Der er derfor ikke nogen økonomisk tilskyndelse for husholdningerne til at øge genanvendelsen. Den manglende transmission af afgiftens prissignal i de økonomiske transaktioner i affaldssektoren, specielt overfor husholdningerne, må vurderes til at være en af de mest afgørende barrierer for, at de afgiftspligtige affaldsmængder vil blive reduceret som følge af prissignalet. Flere kommuner er ganske vist skiftet til vægtbaseret afregning for husholdningernes affald, men det er stadig så få, at det ikke afgørende påvirker de samlede affaldstal.

Lav omkostningsbelastning for de fleste virksomheder

For så vidt angår de større virksomheder, er disse typisk ikke omfattet af indsamlingsordningerne, og har derfor mulighed for at reagere på afgiftens prissignal. Det er dog, som undersøgelsen her viser, ikke alle virksomheder der er lige opmærksomme på omkostningerne ved affaldsbortskaffelse. For de fleste udgør afgiften under 1 promille af nettoomsætningen og vil derfor rangere lavt i opmærksomheds-hierarkiet. For enkelte meget affaldsintensive virksomheder gør afgiften dog et mærkbart indhug i det økonomisk resultat, og dette forhold kan vanskeliggøre gennemførelse af nye afgiftsforhøjelser uden skyldig hensyntagen til konkurrenceforholdene for bestemte virksomheder og produktionsprocesser.

"Skorstens-industrier" er længere fremme

Analysen af virksomhedernes affaldshåndtering bekræfter den formodning, der blev gjort i Arbejdsrapport nr. 96/1997 om, at de traditionelt a ffaldsintensive virksomheder typisk er væsentligt længere fremme i deres affaldsstyring end virksomheder, som er mere affalds-ekstensive. Dette kan indebære, at de marginalt set billigste affaldsreduktioner næppe i dag befinder sig på traditionelle "skorstens-industrier", men snarere på virksomheder indenfor medicinalbranchen, plastindustrien, elektronik- og tele eller i handel og kontor, som hidtil ikke har ofret affaldsspørgsmålet meget opmærksomhed (som afspejlet i forholdsvis lave genanvendelsesprocenter i undersøgelserne her).

Stigende opmærksomhed

Det er imidlertid et positivt tegn, at de afgiftspligtige affaldsmængder fra erhvervene fra 1996 til 1997 iflg. ISAG udviste et fald på 2 pct. Virksomhedsundersøgelsen peger på, at der er stigende opmærksomhed omkring virksomhedernes affaldshåndtering, og det er første gang i en årrække at der kan spores et fald i virksomhedernes affaldsmængder. Ligeledes har flere virksomheder reageret ved at skifte fra deponering til forbrænding.

Anbefalinger:

  • Det må anbefales at forbedre procedurerne for indtastning og opbevaring af indberetningerne af indvejede affaldsmængder fra Told- og Skatteregionerne. Efterbetalingssager bør føres på en samlet liste. Data fra de vejede affaldsmængder bør integreres direkte i ISAG opgørelsen.

Det statistiske grundlag for at vurdere udviklingen i erhvervenes affaldsmængder bør forbedres, således at disse kan opgøres både på delbrancher og affaldstyper. Da markedskoncentrationen i fremstillingssektoren er relativ høj (den gennemsnitlige markedsandel på det indenlandske marked vurderes at være ca. 55 pct. alene for de 4 største virksomheder i hver branche jf. Konkurrencestyrelsen (1999: 26)) vil det imidlertid på baggrund af analyse af et begrænset antal virksomheder være muligt at opbygge en database, der dækker de fleste relevante brancher, baseret på formentlig 50-80 virksomheder i alt, som vil kunne anvendes med væsentlig større sikkerhed i fremtidige analyser på affaldsområdet, herunder til de miljøøkonomiske modelværktøjer. En sådan database vil kunne ses som en pendant til DMU’s LOOP (Landovervågningsoplande) på næringsstofområdet.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]