[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Bedre sikkerhed på atomkraftværkerne i Øst

Energiforsyningen i Østersøregionen er meget afhængig af atomkraftværker i de tidligere østbloklande. Gennem Indenrigs-ministeriets nukleare sektorintegrerede miljøprogram har Danmark derfor givet bistand til en forebyggende indsats, der skal forbedre sikkerheden på atomkraftværkerne og begrænse konsekvenserne i tilfælde af radioaktive udslip. Programmet, der administreres af Beredskabsstyrelsen, giver desuden bistand til rensning af allerede forurenede områder.

Internationalt samarbejde
Det internationale samarbejde på det nukleare område er bredt og velfungerende. Samarbejdet kommer til udtryk i regelmæssige konsultationer imellem de nordiske lande om tilrettelæggelsen af de bilaterale øststøtteprogrammer. Desuden koordineres det danske program med EBRD's nukleare fond med hensyn til forbedring af sikkerheden på atomkraftværkerne i regionen, mens atomberedskabet koordineres med EU og IAEA i de baltiske lande og Polen.

Når det gælder de sikkerhedsmæssige forbedringer på regionens atomkraftværker, er der således aftalt en arbejdsdeling mellem de nordiske lande: Sverige varetager primært Ignalina atomkraftværket i Litauen, Danmark og Finland samarbejder om Sosnovy Bor ved Skt. Petersborg, mens Norge og Finland tager sig af Kola atomkraftværket og Murmansk regionen. Det er baggrunden for, at Beredskabs-styrelsens indsatser for en bedre sikkerhed på atomkraftværkerne i højere grad har været rettet mod Rusland end mod Ignalina i Litauen, som ellers har større dansk interesse, hvis man tager beliggenheden i betragtning. Til gengæld er den beredskabsmæssige indsats især rettet mod de baltiske lande og Polen.

Parallel indsats i hele regionen
Beredskabsstyrelsen bestræber sig på, at de miljø- og beredskabsorienterede projek-ter, der er relevante for alle landene, gennemføres parallelt i hele regionen. Herved opnås både en intern koordinering i landene og et regionalt samarbejde over landegrænserne, hvilket er af stor betydning for en effektiv bekæmpelse af grænseoverskridende forureningssituationer.

Yderligere information
Information om beredskabsstyrelsens sektorintegrerede miljøindsats fås hos:
Beredskabsstyrelsen
Nukleart Kontor
Datavej 16
3460 Birkerød
Tlf.: 45 82 54 00
Fax: 45 82 65 65
www.beredskabsstyrelsen.dk

 

Nye målestationer forbedrer atomberedskabet

Et af Beredskabsstyrelsens markante pro-jekter er opstillingen af en række avancerede målestationer i de baltiske lande, Polen og Rusland. Målestationerne kan varsle radioaktiv forurening ned til et meget lavt niveau og samtidig konstatere, hvilke radioaktive stoffer der har givet anledning til forureningen. Det gør det muligt at skelne radioaktiv forurening fra de hyppige og ofte markante variationer i den naturlige baggrundsstråling.
Den slags naturlige variationer i strålingsniveauet kan ellers let overstige den stigning i strålingsniveauet, som vi oplevede i Danmark under Tjernobylulykken.

Automatisk indsamling af data
Målestationerne hører under landenes respektive myndigheder. Resultaterne fra dem indsamles automatisk en gang i timen, eller hvis målestationen selv konstaterer en markant ændring i strålingsniveauet. Når fastsatte niveauer overskrides, alarmeres de vagthavende. Alarmen kan automatisk overføres til den vagthavendes personsøger eller mobiltelefon.

Målebiler supplerer de stationære målestationer
Ud over de stationære målestationer har Danmark leveret en målebil til hver af de baltiske lande, Polen og Rusland. Bilerne har samme type måleudstyr som de stationære målestationer og i tilgift en GPS enhed, der bestemmer bilens position, så målingerne automatisk kan plottes ind på kort. Til det formål benyttes det dansk udviklede beslutningsstøttesystem ARGOS NT, der ligeledes er leveret til østlandene. Udover at behandle måledata kan beslutningsstøttesystemet også beregne prognoser for spredningen af radioaktiviteten i et radioaktivt udslip.

Beredskabsstyrelsen har taget initiativ til, at de forskellige måledata udveksles dagligt mellem Østersørådets medlemslande. Det forbedrer atomberedskabet betydeligt i alle landene omkring Østersøen – ikke mindst i Danmark.

Samarbejdspartnere
EU, IAEA, ELSAMPROJEKT, Brüel&Kjær, Danmarks Tekniske Universitet, Forskningscenter Risø, Prolog Development Center, Greenwood Engineering, Danmarks Meteorologiske Institut.

 [Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]