[Forside]

Drejebog for vækstgruppe om miljøledelse for tekstilindustrien


Indholdsfortegnelse

Forord

Generelt om vækstgruppen
1. Hvad er en vækstgruppe og hvilke fordele indebærer den?
2. Hvordan arbejder en vækstgruppe ?
3. Seminarindholdet
4. Drejebogens indhold
4.1 Programmer og referater
4.2 Foredrag
4.3 Opgaver

Seminar 1
1_Velkommen
2_Hvorfor miljøledelse
3_Miljøkortlægnning, mål og forbedringer
4_Systemer og standarder
5_Forudsætninger for projektets succes
6_Opgaven til næste gang

Seminar 2
1_Velkommen
2_Vækstgruppeforløbet og dets resultater
3_Kortlægning af ydre miljø
4_Love og myndighedskrav
5_Planlægning af miljøprojekt
6_Opgaven til næste gang

Seminar 3
1_Velkommen
2_Kvalitetssikring af data
3_Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger
4_Opgaven til næste gang

Seminar 4
1_Velkommen
2_Arbejdsmiljø
3_Produkternes livscykluspåvirkning
4_Miljø i ekstern kommunikation
5_Opgaven til næste gang

Seminar 5
1_Velkommen
2_Miljø-, politik, målsætning og mål
3_Forb. Projekter, nøgletal, miljøhandlingsplan
4_Plan for information om miljø
5_Opgaven til næste gang

Seminar 6
1_Velkommen
2_Intro ISO 14001
3_Dokumentation af miljøledelsessystem
4_Opgave 6.2
5_Planlægning af systemarbejde
6_Krav til procedurer
7_Opgaven til næste gang

Seminar 7
1_Velkommen
2_Fortolkning af ISO 14001
3_Sammenhæng mel. ISO 14001 og EMAS
4_Kvalitetssikring af procedure
5_Opgaven til næste gang

Seminar 8
1_Implementering af miljøstyringssystem
2_Intern miljøaudit
3_Ledelsens gennemgang
4_Krav til miljøredegørelsen/EMAS
5_Miljøcertificering


Forord

Denne "Drejebog for vækstgrupper i miljøledelse" er et led i projektet "Miljøledelse i tekstilindustrien"1, som med deltagelse af 7 tekstilvirksomheder er gennemført i 1997-99 af COWI og Dansk Kvalitets Rådgivning i samarbejde med brancheforeningen Dansk Textil og Beklædning (DTB), BST Midtjylland og DTI. Projektet er medfinansieret af Miljøstyrelsen og Erhvervsfremme Styrelsen.

Drejebogen er udarbejdet som støtte til en vækstgruppe i miljøledelse. En vækstgruppe er en slags studiekreds med deltagelse af 5-10 virksomheder. I løbet af et antal seminarer med mellemliggende projektarbejde, gennemføres et ledelsesprojekt, her miljøledelse, i hver virksomhed.

Drejebogen indeholder programmer for seminarer, foredrag (indlæg) og øvelser. I den elektroniske version er endvidere inkluderet referater fra seminarerne i den første vækstgruppe (disse er nummereret 1-7, da 1. seminar i den første vækstgruppe blev kaldt nr. 0 og ikke blev refereret).

I dette projekt gennemførtes vækstgruppen med denne drejebog i version 0. Under vækstgruppen blev håndbogen løbende opdateret så denne version 1 er et resultat af erfaringerne fra de afholdte seminarer og det mellemliggende projektarbejde.

Ud over undervisningsmaterialet i drejebogen er der også udgivet en "Håndbog i miljøledelse for tekstilindustrien". Denne håndbog bør benyttes som kompendium i forbindelse med seminarerne, da der er fuld overensstemmelse mellem det stof, der gennemgås på seminarerne og håndbogens.

Håndbogen dækker de væsentligste emner ved opbygning og indførelse af et miljøledelsessystem, men bør suppleres med andre kilder til de praktiske færdigheder. På seminarerne i vækstgruppen får deltagerne gennem en række øvelser netop praktisk erfaring med værktøjerne og problemstillingerne ved miljøledelse.


1 Projektets officielle navn er "EMAS miljøledelseshåndbøger til textil- og beklædningsvirksomheder"

Generelt om vækstgruppen

1. Hvad er en vækstgruppe og hvilke fordele indebærer den?
2. Hvordan arbejder en vækstgruppe ?
3. Seminarindholdet
4. Drejebogens indhold
4.1 Programmer og referater
4.2 Foredrag
4.3 Opgaver

1. Hvad er en vækstgruppe og hvilke fordele indebærer den?

Især mindre og mellemstore virksomheder har typisk en række barrierer mod indførelse af miljøledelse, såsom; manglende viden, få ressourcer og vanskeligheder med at fastholde processen.

Disse barrierer kan reduceres, hvis virksomhederne kan støtte hinanden og få inspiration til gennemførelse af et miljøprojekt gennem en vækstgruppe.

Forløbet af en vækstgruppe

En vækstgruppe er et projektforløb for en gruppe af virksomheder med et fælles mål. Her er målet en kortlægning af miljøpåvirkninger, miljøforbedringer og opbygning af en miljøledelsessystem. Forløbet består af en vekselvirkning mellem fællesmøder (seminarer) og projektarbejde i virksomhederne, hvor virksomhederne tillige kan trække på konsulentbistand.

Under vækstgruppeforløbet kvalificeres de deltagende projektledere, evt. andre f.eks. ledelsesrepræsentanter og deres virksomheder, og der gennemføres en udviklingsproces, hvor virksomhederne gennemfører aktiviteterne parallelt med seminarerne. På seminarer diskuteres de indhøstede erfaringer, herunder problemstillinger og der fås inspiration og viden til at fortsætte udviklingen.

Gennem en vækstgruppe sikres således

  • erfaringsudveksling og inspiration
  • bredere viden om miljøledelse
  • gennemførelse af relevante aktiviteter i forhold til virksomhedens mål
  • reducerede konsulentomkostninger

2. Hvordan arbejder en vækstgruppe ?

En vækstgruppe baserer sig i høj grad på deltagernes egen indsats. Lidt firkantet kan man sige, at jo større indsats, man yder, desto større udbytte får man af at være med. Derfor er det vigtigt fra starten at fastlægge nogle "spilleregler" for deltagelsen.

I en vækstgruppe er der altid en vis spredning af indsatsen, ikke så meget pga. manglende motivation, men typisk mere en følge af, at der i virksomheden opstår organisatoriske, markedsmæssige eller andre problemstillinger, der tvinger virksomheden til en omprioritering af indsatsen.

Men som regel er der en fast kerne af deltagere, som deltager aktivt på (næsten) alle seminarer, gennemfører deres mellemliggende aktiviteter i virksomheden ("hjemmeopgaver") og fremlægger deres erfaringer og resultater på det efterfølgende seminar.

Dertil kommer typisk en mindre gruppe af deltagere, som i mindre udstrækning er aktive og endelig kan der være virksomheder som pga. andre problemstillinger stopper helt med projektet.

Der sker i vækstgruppeforløbet en opkvalificering af en række medarbejdere fra forskellige niveauer i virksomheden med hensyn til miljøledelse samtidig med, at miljøledelsessystemet opbygges til en afsluttet enhed, som kan vedligeholdes. I projektet satses på medarbejderinddragelse i systemudviklings- og miljøforbedringsgrupper.

Organisering og ledelsesinvolvering

Det er en forudsætning for deltagelse, at hver deltagende virksomhed har udpeget en projektleder, der tildeles ressourcer til at deltage i hele forløbet. Undervejs deltager endvidere en repræsentant for virksomhedens ledelse og andre medarbejdere på visse seminarer.

Generelt seminarindhold

Hvert seminar består i hovedtræk af

  • en indledende udveksling af erfaringer fra det foregående projektarbejde. Der fokuseres på fremgangsmåder - succeser og fejltagelser - ikke kun på konkrete resultater. På denne måde kan deltagere fra forskellige delbrancher godt have udbytte af diskussionen. De konkrete resultater vurderes af konsulenterne før, under og/eller efter seminaret. Indsatsen mht. personaleinformation udgør et fast punkt på dagsordenen ved hver fremlæggelse. Fremlæggelsen på seminaret dokumenteres i et referat.
  • Evaluering af det foregående seminar.
  • Metode (teori) og øvelser. Her videregiver konsulenterne fremgangsmåder (værktøjer) og deltagerne trænes i anvendelsen. Materialet foreligger også som en håndbog, som nævnt i forordet. Der kan også indlægges indlæg fra/besøg på en tekstilvirksomhed, der har indført miljøledelse.
  • Projektarbejdet, der skal udføres i perioden indtil næste seminar fremlægges som opgave. I projektarbejdet anvendes de fremgangsmåder, der netop er blevet gennemgået på seminaret.

Pulje af konsulenttimer

Til projektarbejdet mellem seminarerne kan deltagerne trække på konsulenterne således, at hver virksomhed råder over en pulje på et antal konsulenttimer. I den første vækstgruppe blev hver virksomhed tildelt en pulje svarende til ca. 40 konsulenttimer.

Formålet med vækstgruppen

Formålet med vækstgruppen er at bringe de deltagende virksomheder frem til et punkt, hvor de i princippet selv kan færdiggøre miljøledelsessystemet således, at det kan "vedligeholde sig selv". Hermed menes, at systemet indeholder fremgangsmåder til dets egen vedligehold (systemrevision, ledelsens gennemgang, dokumentsyring).

Efter vækstgruppen

I princippet skulle virksomhederne efter vækstgruppen have en viden, der gør dem i stand til at færdiggøre systemet, så det kan certificeres/verificeres efter ISO 14001 eller EMAS. De fleste virksomheder vil dog have behov for konsulentstøtte til dette sidste stykke i størrelsesordenen 40 - 100 timer.

Tids- og aktivitetsplan

På følgende side er vist et forslag til en tids- og aktivitetsplan for det beskrevne vækstgruppeforløb. Seminarernes indhold er kort beskrevet i kapitel 3. Forløbet vil, pga. ferier være afhængigt af, hvornår i året, det startes.

Seminarerne kan også sammensættes på andre måder. F.eks. er der gennemført et lignende vækstgruppeforløb i vaskeribranchen i samarbejde mellem COWI og Foreningen af Danske Vaskerier. Her indledtes vækstgruppeforløbet med at planlægge systemprojektet og træne deltagerne i at dokumentere miljøledelsessystemet.

Tids- og aktivitetsplan for en vækstgruppe om miljøledelse

Se her

3. Seminarindholdet

For overskuelighedens skyld er seminarernes indhold angivet o grove træk herunder. Den detaljerede beskrivelse findes i programmerne under de enkelte seminarer.

Indholdet af seminarerne er:

  1. Seminarindhold: Involvering af virksomhedernes ledelser.
    Projektarbejde i mellemperioden: Mål for miljøledelsesprojektet, opstilling af projektorganisation, budget.
  2. Seminarindhold: Planlægning af projektet, miljøkortlægning.
    Projektarbejde i mellemperioden: Projekthandlingsplan, detaljeret kortlægning af virksomhedens miljøpåvirkninger, liste over love og myndighedskrav.
  3. Seminarindhold: Kvalitetssikring og prioritering af miljøpåvirkninger.
    Projektarbejde i mellemperioden: Kvalitetssikring og prioritering af virksomhedens ydre miljøpåvirkninger.
  4. Seminarindhold: Kortlægning og prioritering af arbejdsmiljø. Produkternes miljøpåvirkninger, herunder orientering om den danske metode til livscyklusvurdering: Udvikling af Miljørigtige Industriprodukter, UMIP.
    Projektarbejde i mellemperioden: Kortlægning og prioritering af arbejdsmiljøet i virksomheden (APV).
  5. Seminarindhold: Opstilling af miljøpolitik -mål og -handlingsplan. Intern information i virksomheden.
    Projektarbejde i mellemperioden: Opstilling af miljøpolitik -mål og -handlingsplan og plan for intern information i virksomheden.
  6. Seminarindhold: Introduktion til ISO 14001 og EMAS. Dokumentation af miljøledelsessystemet.
    Projektarbejde i mellemperioden: Udarbejdelse af 3 miljøprocedurer og en handlingsplan for systemprojektet.
  7. Seminarindhold: ISO 14001 og EMAS fortsat og kvalitetssikring af systemdokumentation.
    Projektarbejde i mellemperioden: Udarbejdelse af de resterende miljøspecifikke procedurer i miljøledelsessystemet (dvs. de procedurer, der ikke ville optræde i et ISO 9000 kvalitetsledelsessystem).
  8. Seminarindhold: Implementering, systemrevision, ledelsens gennemgang og certificering/verifikation.
    Her slutter vækstgruppen

4. Drejebogens indhold

4.1 Programmer og referater

De vedlagte programmer er detaljerede programmer til brug for instruktørerne. Det anbefales at reducere disse mht. tekst og tidsangivelser før de udleveres til deltagerne. Dette giver bedre muligheder for fleksibel afvikling af seminarerne.

Det er en god idé at udsende programmet til deltagerne ca. 1 uge før seminaret.

Internat

Det bemærkes, at seminarerne 2 og 6 påregnes afviklet som internat seminar af 24 timers varighed. Dette giver en god social kontakt mellem deltagerne og stimulerer dannelse af netværk.

Adresseliste

De sociale øvelser i indledningen til seminar 2 har samme formål. Det er også en god idé at fotografere alle deltagerne og fremstille en adresseliste med fotos til deltagerne.

Referat

Seminarerne bør refereres således, at diskussionen af opgavebesvarelsen refereres med en vis detalje og derefter kun de bemærkninger mm. der går ud over programpunkterne.

I den elektroniske version af drejebogen er vedlagt referater fra nogle af seminarerne i den første vækstgruppe. Referaterne er ikke alle konsekvent udført, men illustrerer vækstgruppens arbejde.

4.2 Foredrag

Foredragene er alle dokumenteret som PowerPoint filer med slides og kommenterende tekst. Kommentarerne er primært udvidelser til håndbogens tekst.

Slides er i farver og er alle forsynet med vækstgruppens logo.

4.3 Opgaver

Til hvert seminar hører 1-3 gruppeopgaver. På nær 2 gruppeopgaver er alle forsynet med et løsningsforslag, der skal udleveres til deltagerne, når opgaven er afrapporteret.

Det bemærkes, at der er tale om et forslag. Ved flere af opgaverne kan også andre alternative løsninger være acceptable. Det er vigtigt, at instruktørerne gør opmærksom på dette.

Af programmerne fremgår, hvor meget tid, der skal afsættes til opgaverne. Disse tider er minimumstider og må ikke reduceres yderligere.

Seminar 1

1_Velkommen
2_Hvorfor miljøledelse
3_Miljøkortlægnning, mål og forbedringer
4_Systemer og standarder
5_Forudsætninger for projektets succes
6_Opgaven til næste gang

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #1
Dato 14 juni 1999
Til Undervisere og konsulenter
Kopi
Fra Per Ponsaing

Denne seminarbeskrivelse er udformet som en udvidet dagsorden. Tallene i parenteserne angiver løbenummeret på den tilhørende PowerPoint fil.

Formålet med dette seminar er at forankre projektet i virksomhedernes ledelser. Derfor deltager repræsentanter for ledelsen i dette seminar, helst administrerende direktører sammen med miljøkoordinatorerne.

Kl. 10.00 (1) Velkomst. Dagens program. Dansk Textil og Beklædning indleder: Projektets betydning for tekstilindustrien, de forventede resultater.
Kl. 10.20 Gensidig præsentation. Virksomhederne har forberedt en 5 min. præsentation af deres virksomhed med vægt på produktionsprocesser, produkter og evt. ledelsessystemer såsom kvalitet og miljø. Der drikkes kaffe under dette punkt.
Kl. 11.15 (2) Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø, den globale krise, de kommercielle aspekter af miljøledelse.
Kl. 11.45 Forevisning af video om miljøstyring: Ledelsen/Hvordan og hvorfor? (Compass Communication og Kvalitets Gruppen)
Kl. 12.00 Frokost
Kl. 12.45 (3) Miljøkortlægning, mål og forbedringer.
Kl. 13.15 (4) Systemer og standarder.
Kl. 13.45 Opgave 1.1: Virksomhedens mål med miljøledelsesprojektet. Virksomhederne arbejder med øvelsen hver for sig.
Kl. 14.45 Afrapportering af opgave 1.1. 2-3 virksomheder forelægger deres resultat og det kommenteres af de øvrige og diskuteres.
Kl. 15.15 (5) Forudsætninger for projektets succes (ledelsens involvering, overholdelse af projektplanen mm.). Gennemgang af vækstgruppens seminarer.
Kl. 15.35 (6) Opgaven til næste seminar forelægges:
  1. Mål for miljøledelsesprojektet
  2. Opstilling af en projektorganisation
  3. Budget for personressourcer til projektet
Kl. 15.45 Afslutning

 

Program for seminar 1.

Program for seminar 1.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Hvis vi spørger en tilfældig dansker, hvilke miljøpåvirkninger, der er de alvorligste vil vi formentlig få en del forskellige svar. En del af disse vil beskæftige sig med lokale (jord & grundvands forurening, støj, lugt….) og regionale (spildevandsforurening, næringssalte, smog osv.) miljøpåvirkninger. De globale påvirkninger (drivhuseffekt, ozonhul) er knapt så synlige selv om de repræsenterer den største fare for menneskeheden.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Disse 4 områder vurderes som de væsentligste problemområder.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Biomassen betyder især irreversibel afbrænding af skove i forb. M. rydning af agerland og indvinding af brændsel.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Vegetarisk kost kræver 10 gange mindre land end animalsk kost.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Argumenter mod de 3 første midler ud fra et etisk grundlag og baggrund i historien.

Vis på tavlen at 2 - 3 x så mange mennesker med et 3 - 4 x så stort ressourceforbrug giver 2 - 3 x 3 - 4 = 6 - 12 x så stor vækst.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Men det er måske heller ikke så urealistisk. Vi har formodentlig gjort kunststykket flere gange i historien. Alene i vort århundrede er det relative ressourceforbrug og miljøpåvirkninger " pr. produkt" reduceret meget betydeligt - af rent økonomiske årsager.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Indtil april 1990 ses en variation, der fra produktionen begrundes i "naturlige svingninger , der er uundgåelige, når man arbejder med mælk". Efter april 1990! Resultatet af, at produktionsproccesserne blev gennemgået og bedste fremgangsmåde, blev dokumenteret - og indført. Vel at mærke uden investeringer i teknik. I dag er de helt nede på 500 PE.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Forbedringer fastholdes bl.a. ved overvågning af virksomhedens miljøstatus og ved intern audit.

Hvorfor miljøledelse? Generelt om miljø.

Besparelsesmuligheder (se side 6 i orienteringen)

  • reduceret forbrug af råvarer, vand energi
  • færre udg. til affald, spildevand, oprydning efter uheld m.m.
  • reduceret transport
  • bedre produktivitet, færre sygedage

Marked: Fastholdelse af marked, udvidelse (miljøorienterede kundegrupper) m.m.

Ledelse: Motivation, miljøbevidsthed, fastholdelse af attraktive medarbejdere, rationalisering m.m.

Interesseparter: Nye investorer, lettere låneadgang, bedre forh. til myndigheder, naboer, forbrugere etc.

Miljøkortlægning, mål og forbedringer.

Den strategiske cirkel viser en væsentlig mekanisme i miljøledelsen.

Denne overhead bruges flere gange under foredraget, hver gang der skiftes til en ny fase -politikker og mål -handlingsplan m.m.

Miljøkortlægning, mål og forbedringer.

Miljøprojektet indledes med at etablere en status mht. Virksomhedens miljøpåvirkninger - kortlægningen af ydre miljøpåvirkninger over virksomhedens hegn og arbejdsmiljø (gennemgå dem, se håndbogens bilag 2 og 4). Denne status retableres med faste intervaller i overensst. m. forløbet i den strategiske cirkel.

Miljøkortlægning, mål og forbedringer.

Ved kortlægningen af det ydre miljø opdeles virksomheden efter funktionsområder/processer og miljøpåvirkningerne registreres decentralt.

Ved kortlægning af arbejdsmiljø tages udgangspunkt I APV (arbejdspladsvurderinger) (læg 1 på igen).

Miljøkortlægning, mål og forbedringer.

Ved prioriteringen opstilles en liste over ydre miljøpåvirkninger og arbejdsmiljøpåvirkninger efter deres vigtighed for virksomheden. På dette grundlag opstilles/revideres miljøpolitik (miljømålsætninger) og fastsættes mål (læg 1 på igen).

Miljøkortlægning, mål og forbedringer.

Der sammensættes arbejdsgrupper, der udarbejder forslag til forbedringsprojekter for de miljøpåvirkninger, der er prioriterede. Projekterne behøver ikke være hardware orienterede, kan også være nye fremgangsmåder, dokumentation af rutiner m.m.

Miljøkortlægning, mål og forbedringer.

Ledelsen udvælger de forbedringsprojekter, der skal indgå I miljøhandlingsplanen (læg 1 på igen og fortæl, at styregruppen følger op på projekternes udførelse. Så er vi tilbage igen og reviderer status).

Systemer og standarder.

Virksomhedens mulige mål med miljøindsatsen. Der tages efterfølgende udgangspunkt i, at målet er en certificering efter ISO 14001 og/eller EMAS.

Systemer og standarder.

Stigende interesse for frivillig miljøcertificering.

Systemer og standarder.

Vigtigt at forstå formål med kravsstandarderne.

Systemer og standarder.

Standarden kræver styring af virksomhedens miljøforhold.

Vi har valgt at medtage denne formålsformulering, da den også gælder EMAS.

Systemer og standarder.

Standarden kræver styring af virksomhedens miljøforhold

Systemer og standarder.

Miljøledelse - stillingtagen - adfærd - forbedringer.

Systemer og standarder.

Miljøledelse - stillingtagen - adfærd - forbedringer.

Systemer og standarder.

EMAS har samme formål som ISO 14001, men dertil krav om oplysninger til offentligheden i en miljøredegørelse.

Bemærk, at en revision af EMAS er på vej og nævn kort de væsentligste ændringer

Systemer og standarder.

Krav om overholdelse af myndighedskrav og løbende forbedringer.

Det er naturligvis ikke realistisk med en konstant faldende kurve over årene. Den ender med at blive en trappekurve, d.v.s. der sker ændringer ved skift af produktionsudstyr (teknologi).

Systemer og standarder.

Udover løbende forbedringer er der også krav om, at virksomheden styrer sine miljøpåvirkninger gennem et miljøledelsessystem.

Systemer og standarder.

Miljøledelsessystemet beskriver rutiner og ansvar mellem og på tværs af virksomhedens organisatoriske niveauer.

Systemer og standarder.

Systemet dokumenteres ofte i en håndbog med procedurer samt tilhørende instruktioner.

Systemer og standarder.

Vigtigt at systemet skaber sammenhæng men også beskriver grænseflader mellem funktioner.

Systemer og standarder.

Systemet skal sikre kendskab, reduktion og styring af virksomhedens væsentligste miljøpåvirkninger.

Systemer og standarder.

Systemet skal sikre kendskab, reduktion og styring af virksomhedens væsentligste miljøpåvirkninger.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 1.1 Versomhedens mål med miljøledelses- projektet
Dato 14 juni 199
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Opgave

Diskutér jeres virksomheds projektmål i gruppen og hvorfor I vil arbejde med miljøledelse. Diskutér herunder fordele/gevinster i relation til;

  • ressourcer og økonomi
  • marked
  • ledelse
  • interesseparter

Der er afsat ca. 60 min. til opgaven. Deltagere fra samme virksomhed arbejder fælles om opgaven, og afrapporterer herefter de fastlagte mål samt de forventede fordele i relation hertil.

Forudsætninger for projektets succes.

Forudsætninger for projektets succes.

Forudsætninger for projektets succes.

Uden ledelsens aktive involvering og opbakning kan miljøprojektet ikke gennemføres med succes.

Forudsætninger for projektets succes.

Ved deltagelse i vækstgruppen har virksomheden nogle bindinger, som må respekteres for at opnå projektsucces.

2 deltagere giver mindre sårbarhed ved sygdom o.lign. Og mulighed for at seminarernes indhold kan drøftes internt i virksomheden.

Forudsætninger for projektets succes.

Opgaven til næste gang.

Seminar 2

1_Velkommen
2_Vækstgruppeforløbet og dets resultater
3_Kortlægning af ydre miljø
4_Love og myndighedskrav
5_Planlægning af miljøprojekt
6_Opgaven til næste gang

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emen Seminar #2
Dato 8 juli 1999
Til Undervisere og konsulenter
Kopi
Fra Per Ponsaing

Denne seminarbeskrivelse er udformet som en udvidet dagsorden. tallene i parenteserne angiver løbenummeret på den tilhørende PowerPoint fil.

Seminar #2 gennemføres som internatkursus over to dage.

Den første dag:
Kl. 16.00 Indkvartering. Opdatering af adressebase, fotografering af deltagerne mm.
Kl. 16.30 (1) Velkomst med gennemgang af program for seminaret og gensidig introduktion. Deltagerne udarbejder plancher med personlige oplysninger, mål, forpligtelser og forventninger til vækstgruppeforløbet ved hjælp af tegninger. Opsættes på væggene i kursuslokalet og forelægges af forfatterne. Kunstværkerne kan senere indscannes og sendes samlet til deltagerne sammen med adresselisten (m. fotos).
Kl. 18.15 Evaluering af seminar #1.
Kl. 18.30 Middag
Kl. 20.00 Opgave 2.1: Jentex A/S introduceres med beskrivelse af produktion, kunder og råvarer. Opgaven består i at beskrive scenarier, der vil give Jentex A/S miljømæssige problemer. Derefter udarbejdes forslag til afhjælpning af problemerne.
Kl. 21.00 Afrapportering af opgave 2.1. Diskussion.
Kl. 21.30 Socialt samvær
 

Den følgende dag:

Kl. 8.30

Fremlæggelse af opgaven fra sidste seminar.
Kl. 10.00 (2) Vækstgruppeforløbet og dets resultater: Håndbog og projektmappe. Her tages udgangspunkt i deltagernes forventninger til vækstgruppeforløbet fra den foregående dag. Der fortælles om konsulent støtten mellem seminarerne, opgaverne og betydningen af at følge med: Hvis ét seminar eller mellemliggende opgave forsømmes kan det lade sig gøre at komme på niveau, men kun ved en ekstraordinær indsats fra både virksomheden og konsulenterne. Der gøres rede for reglerne mht. konsulentstøtte mellem seminarerne og timesats for de involverede konsulentvirksomheder oplyses. Endvidere fastlægges datoer for alle resterende 6 seminarer.
Kl. 11.00 (2) Vi tager beslutning om regler for vækstgruppen, som skal benyttes og refereres til fremover i forløbet (f.eks. som logo eller fyndord). Da vi skal udarbejde disse værktøjer, er det vigtigt, at den enkelte virksomhed deltager i evalueringen af seminarerne. Det foregår som fast punkt på dagsordenen på det efterfølgende seminar.

Opgave 2.2: Regler for vækstgruppen.

Denne opgave løses individuelt, i grupper og i plenum.

Kaffe og brød undervejs

Kl. 11.30 (3) Kortlægning af ydre miljø.
Kl. 12.30 Frokost
Kl. 13.15 Opgave 2.3: Miljøkortlægning i A/S Kaffe. Kaffe i grupperne.
Kl. 14.30 Afrapportering af opgave 2.3. Diskussion.
Kl. 15.00 (4) Love og myndighedskrav. Præsentation af long-list.
Kl. 15.30 (5) Planlægning af miljøprojektet i virksomheden og intern kommunikation herom. (Intern information tages op igen i seminar #5). Der udleveres informationshæfte nr. 1 "Miljøledelse - kortlægningen".
Kl. 15.45 (6) Opgaven til næste seminar forelægges:
  1. Udarbejdelse af en projekthandlingsplan
  2. Planlægning og gennemførelse af kortlægning af egen virksomheds miljøpåvirkninger
  3. Opstilling af liste over love og myndighedskrav, dvs. "tilskæring" af long-list fra håndbogen

Gennemgang af dagsordenen for næste seminar.

Kl. 16.00 Afslutning

 

Mødereferat
Emne Miljøledelse i tekstilindustrien
Dato 22. - 23. okt. 1997
Sted Hotel Scandic og DTB, Herning
Deltagere Se vedlagte deltagerliste
Referent LEC,PPS
Referent Deltagerne

22. okt. 1997 (Hotel Scandic)

Præsentation

Per Ponsaing og Michael Bjerrum bød velkommen, introducerede seminaret og præsenterede sig selv ved hjælp af en tegning på en flipover. Tegningen præsenterede dem selv privat, deres virksomhed, deres arbejde og deres forventninger til seminaret.

De øvrige deltagere fik derefter 15 min. til at tegne en tilsvarende præsentation og "forklare" den mundtligt for forsamlingen.

Forventningerne var:

  • Flere af deltagerne forventer, at arbejdet med miljøledelse vil føre til en certificering.
  • Bedre indtjening ved besparelser.
  • Fastholde kunder.
  • Renere miljø.
  • Tilfredse virksomheder.

Adresselister

Deltagerne blev bedt om at rette evt. fejl i de udleverede adresselister. Alle blev fotograferet. Billederne vil blive skannet ind i adresselisten.

Miljøscenarier

Efter middagen blev der arbejdet i 2 grupper med øvelse 1.1.

Gruppe 1 skulle redegøre for det værst tænkelige scenario for JENTEX A/S:

  • JENTEX A/S har ikke fået indført miljøledelse i tide.
  • Vand bliver en knap ressource.
  • Høje priser på olie og energi enten pga. miljø eller knaphed.
  • International transport har trange kår på grund af energiknaphed - trussel mod råvareleverance fra bl.a. Australien.
  • Det er svært at få arbejdskraft, for få unge i samfundet.
  • Der udbryder handelskrig mellem EU og Fjernøsten.

Gruppe 2 skulle redegøre for det bedst tænkelige scenario for JENTEX A/S:

  • JENTEX A/S har indført miljøledelse og lægger strategiplaner for at være på forkant med miljølovgivningen.
  • Energien bliver dyrere, men JENTEX A/S har lavet miljøforbedringer, der har sænket energiforbruget og har etableret kraftvarme (naturgas) og er derfor mere konkurrencedygtige.
  • Miljømærker bliver udbredt.
  • Fokus på livscyklusvurderinger (LCA): uld favoriseres som en naturfiber der kan produceres bæredygtigt.
  • En permanent energikrise fører til større forbrug af varme tekstiler.

Tiden tillod desværre ikke, at grupperne arbejdede med de aktiviteter, som JENTEX A/S skal etablere for at møde udfordringerne.

23. okt. 1997 (Dansk textil og Beklædning)

Tove Andersen bød velkommen.

Der blev herefter orienteret om vækstgruppens forløb og dens forventede resultater. I denne forbindelse blev der givet en række meddelelser og truffet fælles beslutninger, som der redegøres for i det følgende.

Datoer, seminarer

I fællesskab blev der fastsat datoer for de resterende 6 seminarer:

2. seminar: mandag den 8 dec 1997 kl. 08.30 - 16.30.
3. seminar: tirsdag den 13 jan 1998 kl. 08.30 - 17.00.
4. seminar: tirsdag den 24 feb 1998 kl. 08.30 - 17.00.
5. seminar: tirsdag/onsdag den 24-25 mar 1998 kl. 16.30 (den 24 mar) - 17.00 (den 25 mar)
6. seminar: onsdag den 13 maj 1998 kl. 08.30 - 16.45.
7. seminar: onsdag den 12 aug 1998 kl. 08.30 - 16.30.

Sted, seminarer

Seminar 2, 3, 4, 6 og 7 afholdes hos Dansk Textil og Beklædning.

Seminar 5 afholdes på Scheelsminde i Ålborg.

Afregning, seminarer

DTB skal have kr. 150,- pr. person pr. dag for brug af faciliteter og bespisning mm. Dette beløb opkræves af DTB samlet for de 6 seminardage, kr. 900 pr. deltager.

COWI udsender en regning til hver virksomhed for udgifter på Hotel Scandic og for nogle af deltagerne for seminar 0. COWI vil efter seminar 5 udsende regning til deltagerne for udgifter på Scheelsminde. Overnatning afregnes direkte mellem deltagere og hotel.

Regler for vækstgruppen

Deltagerne deltog i en øvelse, hvorigennem man nåede til enighed om en række principper/udsagn, der skal gælde for deltagelse i vækstgruppen. De vedtagne principper er vedlagt som bilag.

Konsulenthjælp mellem seminarer

I projektet er der budgetteret med konsulentstøtte til de deltagende virksomheder mellem seminarerne. Der er i alt ca. 23.000 kr. pr virksomhed. Med et gennemsnit af konsulenternes timesats svarer dette til ca. 1 arbejdsuge (37 timer). Timesatserne for konsulenterne er:

COWI/DKR: kr. 430 - 730
DTI: kr. 740
BST: kr. 350 - 550

Følgegruppe

Det er et krav fra Miljøstyrelsen og Erhvervsfremme Styrelsen at der skal deltage 2-3 virksomheder i følgegruppen. Følgegruppen mødes i alt 3 gange under projektet. For at fordele byrderne, blev det besluttet, at hver virksomheder deltager i ét følgegruppemøde. Dette vil sikre mindst to deltager pr. møde.

De to første deltagere er Windfeld-Hansens Bomuldsspinderier og Martensens Fabrik.

Øvrige deltager i følgegruppen er: Miljøstyrelsen (formand), Erhvervsfremme Styrelsen (næstformand), COWI (sekretariat), DKR, DTI, BST, Dansk Textil og Beklædning, Beklædnings- og Tekstilarbejderforbundet, Arbejdstilsynet, Kommunernes Landsforening og Midtjysk Teknologicenter.

Seminar 2

Følgende deltager på seminar 2:

Anni Brandt Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi A/S
Jesper Jensen Martensens Fabrik A/S
Ulla Andersen
Poul Sønderbæk
MP Strømper A/S
Benny Hansen Danish Colour Design Textile Print A/S
Lise Hoberg Brandtex A/S
Brian Nielsen Kolding Textilfarveri ApS
Claus Bjerre Lunaprint A/S
Jan Møller DTI
Per Ponsaing
Lone Engdal Calmar.
COWI

Miljøkortlægning

Efter de praktiske arrangementer var overstået, gennemgik Per Ponsaing kortlægning af det ydre miljø i virksomheden. Dette er beskrevet i håndbogens bilag 2. Deltagerne gennemførte en kortlægningsøvelse (nr. 1.2) i firmaet JENTEX A/S. Hele opgaven blev ikke løst af nogen af de to hold, der arbejdede med den. Opgaven vil fremover blive ændret, så det klarere fremgår, hvad der skal lægges vægt på ved løsning af opgaven. Endvidere skal holdene på et tidspunkt under forløbet have udpeget den del af løsningen, som de skal præsentere.

Lovgivning

Per Ponsaing præsenterede den liste af love og bestemmelser, der er i håndbogens bilag 3. Det blev diskuteret, hvilken metode, der er bedst til at holde sig ajour. Ingen havde erfaring med brug af Retsinformation, som efter årsskiftet bliver gratis på Internettet.

Organisering af miljøprojektet

Michael Bjerrum gennemgik principperne for organisering af miljøprojektet i virksomheden. Det blev fremhævet som særligt vigtigt, at der straks etableres en styregruppe med deltagelse af bl.a. virksomhedens adm. dir., ledere i salg, indkøb og produktion, en repræsentant for sikkerhedsudvalget og miljøchefen (evt. projektleder for miljøprojektet). Dette skal sikre at projektet får ledelsesmæssig opbakning og at dermed at projektaktiviteterne gennemføres som planlagt.

Information

Michael Bjerrum påpegede endvidere vigtigheden af intern information, herunder at der evt. nedsættes en gruppe med ansvar for intern kommunikation om projektet. Det ses ofte, at selv om der er fuld gang i miljøledelsesprojektet, så kommer der så lidt information ud til medarbejderne, at nogle tror, at projektet er blevet opgivet.

Opgave til næste seminar

Der blev udleveret og gennemgået en beskrivelse af den opgave, som virksomhederne skal gennemføre til næste gang.

Seminar 2

Foreløbigt program for seminar 2 blev gennemgået. Det er vedlagt referatet.

Diverse

Ulla Andersen har modtaget diverse udleverede bilag til Poul Sønderbæk, som pga. en benskade var forhindret i at deltage d. 23. oktober.

Program for seminar 2.

Seminar 2 er et internat kursus over to dage kl. 16.00 - 16.00.

Program for seminar 2.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emen Opgave 2.1
Dato 14 juni 1999
Til Alle deltager
Kopi
Fra Per Ponsaing

1 Introduktion

Næsten alle opgaver i projektet foregår i modelvirksomheden JENTEX A/S. Som baggrund for arbejdet følger i denne første opgave

  • beskrivelse af firmaets historie og produkter
  • beskrivelse af nuværende stade ved økonomiske og miljømæssige nøgletal
  • spørgsmål om, hvilke udfordringer JENTEX A/S vil møde

2 Firmaets historie og produkter

I 1933 stiftedes virksomheden Andreas Jensen Beklædning. Virksomheden havde hjemme i Høgild og beskæftigede sig i starten kun med produktion og salg af strikkede varer. I efterkrigsårene kom andre produktioner til og virksomheden blev omdannet til Andreas Jensen Tekstil og Beklædning A/S. Sønnen Hans Jensen overtog ledelsen af virksomheden ved faderens død i 1976. I forbindelse med en reorganisering i 1987 ændredes navnet til JENTEX A/S og virksomheden koncentrerede sig om spinding, vævning og farvning af uld, polyester og bomuld.

Produkterne anvendes hovedsageligt som møbeltekstiler og tæpper. Der samarbejdes med mange, eksterne designere, ligesom JENTEX A/S sælger jacquardvævet færdigvare uden selv at producere denne.

Spinderiet ligger for sig selv i Høgild, mens væveri og farveri ligger samlet i Sunds ca. 15 km væk.

Miljømæssigt er der foregået en stor udvikling i virksomheden gennem årene, men set i en helhed bærer virksomheden præg af en langsom udvikling i forholdsvis gamle bygninger. Ombygninger er typisk foregået som mindre renoveringer og knopskydninger på de områder, der "trængte mest".

3 Nuværende stade, økonomisk og miljømæssigt

Nogle hovedtal vedrørende medarbejdere, økonomi og miljø ser således ud (tal for hele regnskabsåret 1996):

Ansatte 125
Omsætning 85.000.000 kr.
Resultat før skat 3.000.000 kr.
Soliditet 60 %
Forbrug af uld 500 tons
Forbrug af bomuld og polyester 40 tons
Vandforbrug 110.000 m3
Elforbrug, spinderi 1.011.599 kWh
Elforbrug, væveri og farveri 1.500.927 kWh
Olieforbrug, spinderi 34.000 l
Olieforbrug, væveri og farveri 900.000 l
Kemikalie - og hjælpestofforbrug 290 tons
Produktion, væveri 900 km klæde
Produktion, farveri 400 km farvet klæde

Omsætningen er fordelt med 25 % på hjemmemarkedet og 75 % til eksport, fortrinsvist til nære, europæiske markeder. Produkterne bruges helt overvejende til møbler til kontor-, hospitals- og plejeområdet, således at den dominerende kundegruppe (omkring 65 %) er offentlige indkøbere.

Uld er hovedsageligt fra New Zealand og Australien - hver omtrent 45 % af forbruget. Der er et nært samarbejde med råvareleverandørerne for at sikre optimal kvalitet (fysiske egenskaber og renhed) af råvaren.

Kemikalier er det samlede forbrug af kemikalier og hjælpestoffer, inkl. natriumsulfat og salt. Disse to stoffer tegner sig for ca. 60 % af forbruget.

Der er ca. 25 ansatte på spinderiet, de resterende fordeler sig med ca. 35 i administration, produktudvikling og salg, 25 i væveri, 20 i farveri, 10 i vedligehold mv. og 10 i færdigvarekontrol. Al færdigvare kontrolleres på lysborde og eventuelle "knuder", planterester mv. fjernes manuelt.

JENTEX A/S har igennem mange år brugt vand fra den nærliggende å som procesvand i farveriet, men der har i de seneste år været lidt problemer med nedsat kapacitet af sandfiltrene. Der suppleres med vand fra det private vandværk, som imidlertid har fået lukket to ud af ni boringer pga. nitratforurening.

JENTEX A/S står ikke selv for transport af færdigvarer. Omkring 80 % af produkterne bringes ud på lastvogn, resten via jernbane.

JENTEX A/S har modtaget flere forespørgsler vedrørende anvendelse af tungmetaller og "azo-farvestoffer", ligesom kemisk behandling af ulden (rensning, mølimprægnering, brandhæmning mv.) har været genstand for spørgsmål fra møbelbranchen og fra enkelte slutbrugere.

Der har igennem flere år været tiltag i EU for at begrænse importen af uld fra lande uden for Fællesskabet. Tiltagene har været begrundet i miljø- og transportmæssige hensyn og kan næppe begrundes i andet af hensyn til det internationale samarbejde i World Trade Organisation.

4 Opgaven: Hvordan bliver fremtiden for JENTEX A/S

Hvordan kan miljøet blive et problem for JENTEX A/S.?

Værste miljø scenarier

Prøv at "digte en fremtid", et scenario, som beskriver de værst tænkelige udfordringer på miljøområdet. Som stikord til jeres diskussion om fremtiden kan I bruge følgende nøgleord:

  • Forsyningssikkerhed for vand og energi
  • Miljølovgivning
  • Handelspolitik
  • Miljøafgifter
  • Beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik
  • Kundekrav
  • Forbrugerorganisationer og forbrugerkrav
  • Pressionsgrupper i øvrigt

Tidshorisonten for jeres gæt skal mindst være 20 år - men har I mod på det er det tilladt at gætte endnu længere frem. Lad være med at nøjes med det oplagte, alle fremtiderne behøver ikke være lige sandsynlige, så lidt science fiction er ikke af vejen.

Miljøaktiviteter i JENTEX A/S

Når I ikke har mere fantasi, så beskriv de aktiviteter, JENTEX A/S skal etablere for at møde udfordringerne.

I skal fremlægge jeres resultat i plenum om en times tid. Forbered derfor en ti minutters fremlæggelse. Det er vigtigt, at I både refererer resultatet i form af scenarier og tilsvarende miljøaktiviteter i JENTEX A/S og de drøftelser gruppen havde.

Der vil ikke blive udleveret et løsningsforslag til denne opgave, da der eksisterer et stort antal lige gode løsninger. Tag derfor gode noter under fremlæggelsen.

Vækstgruppeforløbet og dets resultater.

Dette er kun korte overskrifter, der er betydeligt flere emner I hvert seminar.

Omtal konsulentassistance mellem seminarer: Det vender vi tilbage til.

Fortæl om materialet:

  • hvordan håndbogen er blevet til
  • hvordan de skal bruge deres kursusmappe

Vækstgruppeforløbet og dets resultater.

Tidsplanen skal udfyldes med data fra det aktuelle vækstgruppeprojekt.

Vækstgruppeforløbet og dets resultater.

Datoerne fastlægges i plenum.

Vækstgruppeforløbet og dets resultater.

Det er vigtigt at diskutere og opnå enighed om, hvordan vækstgruppen skal køre.

Vækstgruppeforløbet og dets resultater.

Deltagerne kan individuelt, i grupper og for holdet som helhed diskutere og besvare følgende udsagn.

Vækstgruppeforløbet og dets resultater.

Deltagerne kan individuelt, i grupper og for holdet som helhed diskutere og besvare følgende udsagn.

Vækstgruppeforløbet og dets resultater.

Deltagerne kan individuelt, i grupper og for holdet som helhed diskutere og besvare følgende udsagn.

Vækstgruppeforløbet og dets resultater.

Deltagerne kan individuelt, i grupper og for holdet som helhed diskutere og besvare følgende udsagn.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 2.2, Regler for vækstgruppen
Dato 11 aug 1999
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Regler for vækstgruppen

Deltagerinstruktion

På næste side er et vurderingsskema. Du starter med at udfylde skemaet med følgende angivelser:

E = Enig

DE = Delvis enig

? = I tvivl

DU = Delvis uenig

U = Uenig

Når du har givet din vurdering for alle 20 udsagn, skal du med et kryds markere hvilke 5 af de 20 udsagn du anser for de vigtigste og derfor føler, at der er de sidste, du vil ændre mening om. (du har 5 min.)

Du vil bagefter blive sat sammen i en gruppe med nogle andre deltagere. I gruppen skal I nå frem til enighed efter princippet om konsensus om alle 20 udsagn. Desuden skal gruppen finde frem til de 5 udsagn, som er de sidste, gruppen vil ændre mening om. (gruppen har 20 min.)

Kortlægning af ydre miljø.

Nu beskæftiger vi os kun med ydre miljø.

På 4. seminar gælder det arbejdsmiljø.

Tal om top-down og bottom-up metoderne.

Kortlægning af ydre miljø.

Fordele og ulemper ved metoderne Se håndbogen bilag 2 afsnit 1.1

Kortlægning af ydre miljø.

Opdeling af virksomheden. Se på

  • hvor store ekspertiseområder er det praktisk at registreringsholdene dækker?
  • administrative grænser
  • processer
  • der skal også være noget for holdene at lave

Kortlægning af ydre miljø.

Praktisk organisering:

En mappe til hvert hold med kort og registreringsskemaer

Kortlægning af ydre miljø.

Hvad er en massebalance?

Tegn på tavlen og vis princippet

summen af: masse ind = summen af: masse ud

Kortlægning af ydre miljø.

Gennemgå de forskellige områder og brug underskemaerne (på oh).

Omtal og vis brugen af nøgletal:

  • opslag i håndbogen
  • beregninger af emissioner

Kortlægning af ydre miljø.

Gruppering af råvarer og hjælpestoffer

Gruppering efter miljøpåvirkning

Kortlægning af ydre miljø.

Hvordan samles data fra underskemaerne på hovedskemaerne.

Bemærk, at det skal de ikke bekymre sig om til næste gang.

Kortlægning af ydre miljø.

Dette underskema (blanke skemaer I håndbogens bilag 2) bruges til opgørelse af forbrug o g gener.

Kortlægning af ydre miljø.

Dette underskema bruges til opgørelse af luftemission, spildevand og affald.

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som i mener er farlige/miljøskadelige.

1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives.
2) Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

Kortlægning af ydre miljø.

Data fra underskemaer, samles på hovedskemaer, hvoraf der er et for hver miljøpåvirkning. Dette er side 1. Side 2, der også er vist i bilag 2 til håndbogen, bruges til prioritering af miljøpåvirkningerne.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 2.3,Miljøkortlægning i A/S Kaffe
Dato 14 juni 1999
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Per Ponsaing

Miljøkortlægning i A/S Kaffe

Processen, der foregår i virksomheden A/S Kaffe og som skal behandles i gruppeopgaven, er såre velkendt. Der er tale om en ganske almindelig kaffemaskine - dog i meget stor skala. Man skal altså være inkarneret tedrikker for ikke at have proceskendskab.

Se skitsen over virksomheden. Der er ansat fire personer i produktionen; to i lageret og to ved brygprocessen. Der er herudover en værkfører.

PROCES:

10 gange pr. dag i 200 dage om året brygges der kaffe af en sæk kaffe, der indeholder 25 kg, svarende til godt 350 liter kaffe pr. bryg - eller en årlig produktion på mere end 700.000 liter.

Virksomheden har et kaffelager, hvorfra sækkene manuelt bæres til bryggetragten. Sækkene skæres op og kaffen hældes i filtret, der kun bruges én gang og tages fra det særlige filterlager.

Kaffemaskinen er elopvarmet, henholdsvis 250 kW til opvarmning af vand og 25 kW til den termostatstyrede varmeplade.

Ved fejlproduktioner, ca. 2%, udledes produktet til kloak.

VEDLIGEHOLD

Ved den daglige rengøring spules kaffemaskinen mellem hvert bryg, og der forbruges årligt 1,8 t "Miljørens" (består hovedsageligt af biologisk letnedbrydelige sæber (detergenter) og indeholder ikke stoffer, der betyder mærkning med Tx, T eller Xn). Produktionsarealerne rengøres dagligt samtidig med at fastbrændte kafferester på varmepladen fjernes med ca. 0,2 l "Sliplet-spray" pr. dag (trichlorethan, propan). Gennemsnitligt bruges 250 l vand dagligt til indvendig rengøring af tank. Yderligere benyttes 0,5 t/år "Oakite 24" (består hovedsageligt af natriumhydroxid og små mængder af natriumsilikater).

Vandet fra rengøringen indeholder ukendte mængder af afrenset fedt og snavs, som udledes til kloak uden rensning.

Ved en ugentlig afkalkning af varmelegemet anvendes 100 l 32% eddikesyre. Eddikesyren udledes efter brug til kloak. Filteret i ventilationssystemet rengøres jævnligt.

Til løbende reparationer af plastdele på maskinen anvendes 1 l epoxylim årligt. Alle lysstofrør (ca. 250 g/stk.) udskiftes løbende ved defekt i gennemsnit hvert 3. år. Varmeplade vejer 50 kg og udskiftes ca. 1 gang årligt. Varmelegeme udskiftes månedligt, idet afkalkningen fjerner galvaniseringen, hvilket medfører tæring. Herfra afleveres 70 kg metal til genanvendelse.

GENERELT

Alt affald indsamles og bortskaffes samlet til losseplads, hvis ikke andet er nævnt.

Virksomheden modtager vandværksvand fra et lille lokalt vandværk.

Det er konstateret, at det tager 1/2 min. at fylde en 10 l spand, når man benyttet vandslangen. Et toilet bruger ca. 9 l/skyl, en ansat bruger 3-8 l pr. arbejdsdag til håndvask og 50 l til bad.

Det kan konstateres, at det tager ca. 10 minutter at opvarme vandet til kogepunktet og lede det til brygtragten. For hvert bryg er det endvidere målt, at den termostatstyrede varmeplade er slået til i sammenlagt 30 minutter pr. bryg.

Virksomheden er tilsluttet det kommunale kloaknet, hvor spildevandet renses i en renseanlæg.

Der er kommet klager over lugtgener fra nærmeste. Boligerne ligger ca. 300 m fra fabrikken.

OPGAVE:

Opgaven er nu at skabe overblik over miljørelationerne for processen gennem:

  1. Fastlæggelse af områdeopdeling.
  2. Registrering af miljøpåvirkninger opdelt på de udleverede hjælpeskemaer efter:
  • råvarer
  • elforbrug
  • vand/spildevand
  • affald (spild, emballage ...)
  • luftafkast
  • gener

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand, affald

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand, affald

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

UNDERSKEMA, forbrug, gener, risici og drifsforstyrelser

UNDERSKEMA, forbrug, gener, risici og drifsforstyrelser

UNDERSKEMA, forbrug, gener, risici og drifsforstyrelser

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til opgave 2.3,Miljøkortlægning i A/S Kaffe
Dato 14 juni 1999
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Per Ponsaing

Løsningsforslag til miljøkortlægning i A/S Kaffe

Områdeopdeling

Med den meget lille organisation er det næppe hensigtsmæssigt at lave flere grupper til registreringsarbejdet. Det er nok også en god idé at betragte den overskuelige produktion som ét område. Dette sikrer i øvrigt, at råvarer registreres der, hvor de bruges. Dette kan være svært, hvis man f.eks. betragter et lager som et delområde.

Bemærk at varmepladen betragtes som en reservedel og derfor ikke registreres. Varmelegemerne er derimod sliddele, som har et forudsigeligt forbrug og derfor registres.

Der er altså én arbejdsgruppe og ét samlet område.

Miljøpåvirkninger

Se skemaerne på de følgende sider.

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer (Løsning)

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer (Løsning)

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

UNDERSKEMA, ydre miljøpåvirkninger (Løsning)

UNDERSKEMA, ydre miljøpåvirkninger (Løsning)

UNDERSKEMA, ydre miljøpåvirkninger (Løsning)

Love og myndighedskrav.

Love og myndighedskrav.

I princippet samme krav som ISO 14001, blot mere detaljeret.

Bemærk, at EMAS ikke opererer med miljømålsætninger.

Love og myndighedskrav.

Bemærk: Udgangsmaterialet, den lange liste mangler måske enkelte punkter mht. jeres virksomhed.
Derfor: Overvej grundigt, om der kan tænkes at mangle noget.

Love og myndighedskrav.

Retsinfo: http://www.retsinfo.dk

Magnus: http://www.mem.dk/love

Arb.tils.: http://www.arbejdstilsynet.dk

Love og myndighedskrav.

ABF: Systematisk ajour m. nye love og regler vedr. arbejdsmiljø. Kan købes brancheopdelt + nyhedsbrev (om indholdet) 920kr/år, CD-rom 1850 kr/år.
Miljøabon: Nyhedsbrev 11x/år + nye miljølove og regler + supplerende int. 1400 kr/år, hvis ABF: 1095 kr/år.
Schultz: 10 CD-rom’er om året. Ydre miljø og arb.miljø 6175 kr/år

Love og myndighedskrav.

Generelt: Lov om miljøbeskyttelse, planloven, listevirksomheder, Grønt regnskab, EMAS bekendtgørelse.
Kemiske stoffer: Kemikalieloven, klassificering mærkning og opbevaring, Listen over farlige stoffer.
Gener: Støjvejledningen, vibrationer, lugtgener.
Luftforurening: Luftvejledningen, B-værdier, ozonbekendtgørelsen.
Vandforsyning: Betalingsvedtægt.
Spildevand: Betalingsvedtægt.
Affald: Kommunale affaldsregulativer.
Uheld og skader: Risikobekendtgørelsen.

Giv grundlaget for listen:

  • diverse lister
  • kommentarer fra kolleger
  • mange løbende tilføjelser
  • opdateringer

Love og myndighedskrav.

Samme tilpasning som for ydre miljø.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

Vigtigt at have en struktureret projektstart og -gennemførelse.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

Typisk indhold i en projekthandlingsplan

Bemærk at ofte vil 7 først blive fastlagt et stykke henne i projektet.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

Et indledende lederseminar for at skabe viden og enighed i ledelsen giver et godt afsæt for et succesfyldt projekt.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

En statusundersøgelse giver god viden om nuværende status på miljøledelsesområdet.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

Vigtigt at definere projektmål og evt. afgrænsninger efter statusundersøgelser. Bør gøres på et opfølgende lederseminar.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

Typiske hovedfaser i arbejdet.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

Typisk projektorganisation. Arbejdsgrupperne oprettes og nedlægges efter behov til registrering, forbedringsprojekter, procedureskrivning m.m.

Planlægning af miljøprojekt og intern inf.

Minimum - indsats for information og videnopbygning.

Miljøledelse - kortlægningen

Forord

Vi forventer, at miljøledelse vil få stor betydning for vor virksomhed. Med indførelse af miljøledelse vil vi stå stærkere på markedet, fordi vi kan vise;

· hvor lidt vi forurener
· hvor meget vi årligt formindsker vores forurening

Samtidigt forventer vi, at vi kan reducere vores forbrug af energi, vand og råvarer til gavn for miljøet og derved også formindske vore omkostninger til gavn for både os selv og vore kunder.

Derfor er det vigtigt, at vi alle sammen er med til at gennemføre miljøprojektet.

I ledelsen vil vi gå aktivt ind i gennemførelsen af miljøprojektet, og samtidigt sørge for, at der afsættes tid og penge til gennemførelsen.

Baggrund

Verdens miljøproblemer i dag skyldes, at vi er blevet for mange mennesker, og vi bliver stadig flere. Det forventes, at vi om 50 år har fordoblet Jordens befolkning.

Historien har vist, at den eneste effektive måde til at stoppe væksten i befolkningstallet er øget velstand. Sådan er det gået i Danmark og alle andre vestlige lande. Men en øget velstand i ulandene vil, sammen med fordoblingen af befolkningstallet betyde, at den samlede belastning af miljøet bliver mindst 8 gange større, end den er i dag.

Men allerede i dag belaster vi jordens miljø mere, end det kan bære. For at det også skal kunne lade sig gøre for mennesker at bo på Jorden om 200 år, er det derfor nødvendigt at fremstille alle vore produkter på en måde, der kun belaster miljøet en tiendedel af hvad de gør i dag.

Det er denne udfordring vi står over for. Men det er ikke umuligt. Mange produkter produceres i dag med under en tiendedel af den miljøbelastning, som de havde for 100 år siden, og det kan vi gøre igen.

Men først må vi finde ud af, hvordan vi påvirker miljøet med den adfærd, vi har i dag.

Hvad er miljø?

Miljøet er de forhold, som levende væsener lever under. Vi skelner mellem ydre miljø, som er luften, jorden og vandet uden for vores virksomhed og arbejdsmiljø, som er forholdene inde i virksomheden.

Miljøhuset

Vi kan anskue de ydre miljøpåvirkninger ved at se på et almindeligt parcelhus med de miljøpåvirkninger, vi kender fra vores egen dagligdag.

De 4 hovedtyper af ydre miljøpåvirkninger, vi forsøger at minimere, er:

· forbrug af råvarer

· risiko for uheld

· gener over for naboer

· udledning af forskellige stoffer.

Det er de samme typer påvirkninger, vi har i en virksomhed, og det er disse miljøpåvirkninger, vi skal forsøge at formindske.

Med hensyn til arbejdsmiljøet er de fleste sikkert mere på hjemmebane. Her drejer det sig om bl.a. arbejdsstillinger, tunge løft, ensidigt gentaget arbejde, farlige stoffer osv.

Kortlægning af miljøet

Vi begynder vort miljøprojekt med at gennemføre en kortlægning af miljøet. Her indsamler og registrerer vi data om virksomhedens nuværende miljøpåvirkninger område for område. Det giver os et overblik over, hvilke vigtige miljøpåvirkninger virksomheden har i dag, og hvor de kommer fra.

Hvor skal vi sætte ind?

Det er vanskeligt at bedømme hvilke miljøpåvirkninger, der er mest skadelige, da vi skal sammenligne så forskellige miljøpåvirkninger som f.eks. støj og affald.

Derfor bruger vi for det ydre miljø en teknisk metode til at bedømme miljøpåvirkningernes vigtighed. For arbejdsmiljøets vedkommende afgøres den indbyrdes vigtighed ud fra et skøn.

Men også andre forhold end de rent miljømæssige har betydning, når vi skal beslutte, hvor vi skal sætte ind, f.eks.:

· myndigheds/lovkrav

· naboklager

· kundeønsker

· økonomi

Miljøforbedringer

Når ledelsen har besluttet hvilke miljøpåvirkninger, vi i første række vil arbejde på at formindske, udarbejder ledelsen nogle overordnede retningslinier (miljøpolitikker) for miljøarbejdet.

For at miljøpolitikkerne medfører faktiske forbedringer, skal vi fastsætte mål for de miljøresultater, som vi ønsker at opnå inden for det næste år.

Miljøpolitikken, miljømålene og miljøforbedringerne beskrives i en miljøhandlingsplan. I miljøhandlingsplanen beskriver vi altså, hvordan vi vil blive bedre på miljøområdet inden for det næste år.

Miljøforbedringerne kan være tekniske, f.eks. ændringer på maskiner, hvilket giver direkte formindskelser i vore miljøpåvirkninger. Men mange miljøforbedringer kommer gennem en øget bevidsthed om, hvordan vores daglige arbejde påvirker miljøet og deraf følgende forbedringer i arbejdsgangen.

En gang om året gør vi resultatet af vore anstrengelser op, for at se om vi har nået de mål, vi har sat os i miljøhandlingsplanen. Det gør vi bl.a. ved at gennemføre en ny kortlægning af miljøet.

Så sætter vi nye mål for miljøindsatsen, igangsætter nye miljøforbedringsprojekter og udarbejder en ny miljøhandlingsplan osv.

Introduktion til miljøledelse

Som i hjemmet, hvor mange er blevet enige om en række gode vaner/rutiner, der skal spare vand, el osv., skal vi i vores virksomhed arbejde med en række fremgangsmåder, der kan formindske miljøpåvirkningerne.

Miljøledelse går derfor kort fortalt ud på at:

"styre og formindske miljøpåvirkningerne"

Vi formindsker vore miljøpåvirkninger gennem løbende forbedringer. Vi styrer vore miljøpåvirkninger gennem udarbejdelse af faste fremgangsmåder beskrevet i procedurer og arbejdsinstruktioner. Hermed får vi nogle rammer for, hvordan vi skal arbejde.

De gode fremgangsmåder vi har i forvejen, skal vi beskrive, som de er. Men vi mangler fremgangsmåder på en række områder, og andre kan vi nøjes med at ændre på og forbedre.

Du vil få nærmere information om opbygningen af vort miljøledelsessystem, når dette bliver aktuelt.

Hvad betyder miljøprojektet for mig?

Som medarbejder vil du opleve nogle daglige forandringer i forbindelse med miljøprojektet. I første omgang vil du opleve, at der bliver indsamlet miljødata i din afdeling.

Nogle medarbejdere vil blive direkte inddraget i miljøarbejdet ved at deltage i de arbejdsgrupper, der arbejder med kortlægning af miljøet og miljøforbedringer.

Efter gennemførelse af vort miljøprojekt vil miljø blive en lige så naturlig ting at arbejde med her i virksomheden som økonomi og kvalitet.

Din virksomhed arbejder nu også med på at løse Jordens miljøproblemer.

Opgaven til næste gang.

Løsningen af 2 og 3 kan godt strække sig over en længere periode afh. af , hvad der er angivet i projektets tidsplan.

Seminar 3

1_Velkommen
2_Kvalitetssikring af data
3_Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger
4_Opgaven til næste gang

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #3
Dato 14 juni 1999
Til Undervisere og konsulenter
Kopi
Fra PerPonsaing

Denne seminarbeskrivelse er udformet som en udvidet dagsorden. Tallene i parenteserne angiver løbenummeret på den tilhørende PowerPoint fil.

Kl. 8.30 (1) Velkommen. Diskussion af opgavebesvarelse.
Kl. 10.00 (1) Evaluering af sidste seminar.
Kl. 10.15 Kaffe
Kl. 10.30 (2) Kvalitetssikring af data. Hvordan sikrer man sig, at man har fået det hele med ved kortlægningen og at usikkerhederne på data holdes under et bestemt niveau?
Kl. 10.45 Opgave 3.1: Kvalitetssikring af miljøkortlægningen i Jentex A/S.
Kl. 12.00 Frokost
Kl. 12.45 Afrapportering af opgave 3.1. Diskussion.
Kl. 13.15 (3) Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger. Hvordan opstilles miljøpåvirkningerne i en rækkefølge efter deres betydning for det ydre miljø og for virksomheden?
Kl. 14.15 Opgave 3.2: Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger for Jentex A/S. Kaffe i grupperne.
Kl. 15.45 Afrapportering af opgave 3.2. Diskussion.
Kl. 16.15 (4)  

Opgaven til næste gang: Kvalitetssikring og prioritering af virksomhedens ydre miljøpåvirkninger.

Kl. 16.30 Afslutning

 

Mødereferat: Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne: Seminar 2
Dato: 8 dec 1997
Sted: Dansk Textil og Beklædning
Fraværende: Jesper Jensen
Brian Nielsen
Claus Bjerre
Martensens Fabrik
Kolding Textilfarveri
Lunapring
Ulla Andersen og Poul Sønderbæk måtte forlade seminaret kl. 13.30
Referat: LEC/PPS
Fordeling: Deltagerne, Dansk Kvalitets Rådgivning og BST

Jesper Jensen, Martensens Fabrik og Brian Nielsen, Kolding Textilfarveri var syge.

Claus Bjerre, Lunaprint har meldt fra fra projektet. Årsag: Dårlig økonomi i Lunaprint.

Jan Møller, DTI deltog fra kl. 10.30.

Diskussion af opgavebesvarelse

Opgaven udleveret ved seminar 1 blev gennemgået.

Man var ikke helt færdig med kortlægningen, men mente at man ville blive færdige med opgaven inden jul.

De fleste af deltagerne havde haft en del problemer med at involvere medarbejderne. Der blev anført to årsager hertil:

  • Det har taget en del tid at få projektet organiseret og ansvarsområderne beskrevet.
  • Nogle af deltagerne synes, at de ikke var "klædt på" til at informere medarbejderne.

Det blev konkluderet, at et fremtidigt seminar 0 kunne råde bod på dette ved at indeholde

  • organisering af miljøprojektet, herunder involvering af ledelsen
  • informationen til medarbejderne, hvordan og hvad skal kommunikeres?

Her og nu har MP Strømper lånt noget generelt materiale om hvorfor miljøledelse er vigtig og Danish Colour Design får tilsendt to videoer (Miljøstyring, hvorfor og hvordan) til lån. DKR og COWI arbejder p.t. på noget materiale, som vil blive udsendt før 3. seminar.

Udvælgelsen af miljølovgivning og -forskrifter blev diskuteret. Mht. erfaringsudveksling blev følgende foreslået:

  • Benny pegede på Miljøkoordinatorforeningen. netværket er dog stadig lidt tyndt i Jylland.
  • Lise pegede Dansk Kvalitets Forening, der også udveksler erfaring mht. miljøledelse.

Der blev udleveret rettelsesblade til håndbogen:

  • Bilag 3: Miljølovgivning
  • Bilag 4: Vurdering og prioritering af miljøpåvirkninger

Evaluering, seminar 1

Man var enige om, at emnet ikke bare kan "forklares" og "forstås" på 1 dag. Det er et meget omfattende stof, som det tager tid at sætte sig ind i. Derfor er det vigtigt, at man kommer i gang med projektopgaven så hurtigt som muligt.

Der var enighed om, at det var svært at nå at løse opgaverne på den afsatte tid.

Kvalitetssikring af data

Per Ponsaing gennemgik kort emnet omhandlende "sund fornuft", konsistenscheck (sammenligning af centralt indsamlede data (f.eks. målerdata) og lokale registreringer) samt massebalancer.

Opgave, Jentex A/S

Øvelse 2.1 i kvalitetssikring af JENTEX A/S' miljøpåvirkninger blev udleveret og grupperne fik 75 minutter til at løse opgaven.

Øvelse 2.1 blev afrapporteret:

Gruppe 1 gennemgik opgave 1.
Gruppe 2 gennemgik opgave 2.
Opgave 3 blev gennemgået i fællesskab.

Efter gennemgangen blev der udleveret et vejledende løsningsforslag.

Prioritering af miljøpåvirkning

Man fik udleveret en opgave med "Hvad er værst"? I denne opgave gives ti par eksempler på miljøpåvirkninger. Deltagerne skal så vælge hvilke, de synes er de alvorligste. Vedlagt en kopi af opgaven, stemmeafgivningen og resultatet af en scoring efter M*S*E -metoden til miljøscoring, som blev gennemgået derefter. Der var knapt 70% overensstemmelse mellem deltagernes valg og scoresystemet.

De hensyn, som man kan lade påvirke den samlede prioritering af ydre miljøpåvirkninger blev gennemgået og diskuteret.

Opgave, Jentex A/S

Øvelse 2.2 i prioritering af JENTEX A/S' miljøpåvirkninger blev udleveret og gruppen fik 90 min til at løse opgaven.

Øvelse 2.2 blev gennemgået. Efter gennemgangen blev der udleveret et vejledende løsningsforslag.

Opgaven til næste seminar

Der blev udleveret og gennemgået en beskrivelse af den opgave, som virksomheden skal gennemføre til næste gang.

Seminar 3

Foreløbigt program for seminar 3 blev gennemgået. Det er vedlagt referatet.

Følgende deltager i seminar 3:

Anni Brandt Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi A/S
Benny Hansen Danish Colour Design A/S
Jesper Jensen Martensens Fabrik A/S
Ulla Andersen
Poul Sønderbæk
MP Strømper A/S
Lise Hoberg
Jens Erik Dall
Brandtex A/S
Brian Nielsen Kolding Textilfarveri ApS
Jan Møller DTI
Niels Erik Jensen
Morten Walsted
BST
Per Ponsaing
Lone Engdal Calmar
COWI

Forslag til ny dato for seminar 3, hvis man blive enige om udsættelse, er onsdag den 4 feb 1998 eller onsdag den 11 feb 1998.

Diverse

Lise Hoberg har modtaget diverse udleverede bilag til Jens Erik Dall.

Dansk Kvalitets Rådgivning, BST, Kolding Textilfarveri samt Martensens Fabrik modtager bilagene med posten.

Jesper Jensen og Brian Nielsen vil blive tilbudt at komme til COWI for gennemgang af seminar 2. Ulla Andersen og Poul Sønderbæk vil også blive inviteret for gennemgang af 2. halvdel af seminar 2.

 

Program for seminar 3.

Program for seminar 3.

Program for seminar 3.

Kvalitetssikring af data.

Kvalitetssikring af data.

Kvalitetssikring af data.

Skemaerne fra håndbogens bilag 2 kan, når de udfyldes korrekt, direkte muliggøre kontroller. F.eks. bør både skønnede og målte el-, varme-, gas- og vandforbrug fremgå af hovedskemaerne.

Det "lange" underskema på næste oh. er skabt til at kontrollere massebalance.

Kvalitetssikring af data.

Supplér med at give nogle eksempler på, at massebalanceskemaet kan afsløre registreringsfejl.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 3.1, kvalitetssikring af miljøkortlægningen
Dato 14 juni 1999
Til Alle deltagere
Kopi
Fra PerPonsaing

Introduktion

Der er nu gennemført en kortlægning af det ydre miljø på JENTEX A/S.

I er blevet bedt om at kvalitetssikre registreringerne for affald, luftemissioner og spildevand.

Opgaven

Spinderiet, væveriet og færdigvarekontrollen har indleveret deres underskemaer for råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand og affald til kvalitetssikring. De udfyldte underskemaer samt tomme hovedskemaer er vedlagt denne opgave.

Underskemaerne skal kvalitetssikres og data skal overføres til hovedskemaer således, at underskemaer for spinderi, væveri og færdigvarekontrol samt alle hovedskemaer bliver:

  • sammenhængende. Dvs. oplysningerne må ikke være modstridende.
  • komplette. Dvs. der må ikke mangle væsentlige miljøpåvirkninger. Hvis I f.eks. ved, at en proces medfører en bestemt emission, så skal den findes. Dette sker ved hjælp af massebalancer.

Siden kortlægningen er der endvidere sket det, at der er rettet op på en manglende/unøjagtig registrering af forbrugene af mineralolie på virksomheden. Der bruges to typer olie: smøreolie/gearolie til maskiner og spinde- og antistatolier. Der bruges i alt 150 kg smøreolie i perioden (i spinderiet), 14 t spindeolie og 5 t antistatolie. Al smøreolie/gearolie ender som kemikalieaffald i gruppe A, mens det er lidt mere kompliceret, hvad der sker med spinde- og antistatolier:

Det meste af olien fikseres på tekstilerne og vaskes siden delvist ud i vaske- og farveprocesser. Dette er tilfældet for de 80 % af de vævede varer, der farves på virksomheden. Det må formodes at en lille smule af olien kan dampe af eller danne aerosoler, men det er meget små mængder.

Der fordamper ca. 70% perchlorethylen (bruges til pletrensning), resten afleveres til KommuneKemi.

I har modtaget følgende oplysninger fra bogholderiet:

Der er afregnet følgende mængder kemikalieaffald med godkendte modtagere
Gruppe A, mineralolieaffald 250 Alle angivelser er i kg
Gruppe B, halogen- eller svovlholdigt organisk-kemisk affald 5.250
Gruppe C, opløsningsmidler uden halogen og svovl 4.200

Massefylder:
Perchlorethylen: 1,62 g/cm3
Rensebenzin: 0,72 g/cm3
Janitor Extra (maskinrens,
vandbaseret, indeholder anion-
og nonionaktive syndeter mm) 1,09 g/cm3
Industrivask (rengøringsmiddel,
vandbaseret m. kat- og
nonioniske tensider mm): 1,08 g/cm3

I skal være opmærksom på, at der kan være fejl i underskemaerne, men de kan godt blive sammenhængende og komplette, hvis I bruger alle oplysninger, som I har modtaget om JENTEX A/S.

Vedlagt:

  • For spinderi, væveri og færdigvarekontrol: Udfyldte underskemaer for råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand og affald.

Tomme hovedskemaer for luftemissioner, spildevand og affald

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand, affald

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand, affald

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand, affald

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

HOVEDSKEMA, YDRE PÅVIRKNINGER

HOVEDSKEMA, YDRE PÅVIRKNINGER

HOVEDSKEMA, YDRE PÅVIRKNINGER

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til opgave 3.1, kvalitetssikring af miljøkortlægning
Dato 14 juni 1999
Til Alle deltagere
Kopi
Fra PerPonsaing

Løsningsforslag

De kvalitetssikrede under- og hovedskemaer er vedlagt.

Ændringer og tilføjelser er sat med fed kursiv.

Det bemærkes, at hovedskemaerne senere vil blive udvidet med miljøpåvirkninger fra andre afdelinger.

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand, affald

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

*) Anslået værdi, ikke målt. **) Se beregning på hovedskema for spildevand.

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand, affald

Ideen med dette skema er at udpege den del af råvarer og hjælpestoffer, der ikke bliver til produkter, men ender som luftemission, i spildevand eller som affald. Der skal kun medtages stoffer som går i luft, vand eller affald med mere end 0,1 t/år eller som I mener er farlige/miljøskadelige.
1) Her er det den mængde af stoffet, som forsvinder ud med luften, der skal angives. 2)Her er det den mængde af stoffet, som ender i spildevandet, der skal angives - ikke vandmængden.

*) Anslået værdi, ikke målt. **) Se beregning på hovedskema for spildevand

UNDERSKEMA, råvarer, hjælpestoffer, luftemission, spildevand, affald

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Prioritering af virksomhedens miljøpåvirkninger skal ske under hensyn til virksomhedens interesseparter.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Det kan evt. være en god idé at nå frem til denne liste ved en diskussion med deltagerne.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Spørgeskemaet udleveres og deltagerne får at vide, at de er på vej ud for at kolonisere det ydre rum. Med foden på gangvejen bliver de bedt af jordens miljømyndigheder om at svare på disse spørgsmål ud fra en global synsvinkel - nu kan de jo svare objektivt.

Deltagerne får 5 min., hvorefter der i hvert felt skrives, hvor mange , der mener dette er værst. Skemaet gemmes og sammenlignes senere med scoringsresultaterne

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Se tidl. oh.

Efter denne session drøftes de kriterier, som deltagerne har brugt for at træffe deres valg. Deltagernes svar skrives på tavlen og grupperes efter Mængde , Spredning og Effekt, MxSxE introduceres med 3 niveauer for hver af de 3 faktorer.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

I alt 10 problemniveauer.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

1 personækvivalent (PE) = 60m .

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Regn et par eksempler fra "Hvad er værst?"

f.eks. 10A:

120.000 m naturgas: 120 x39,6 x = 1320 MWh

1320 x 0,205 = 271 t CO 3 x 3 x 1 = 9

1320 x 0,00018 = 0,2 t NO 1 x 3 x 2 = 6

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Eksempel fra "Hvad er værst?"

7A: 100 kviksølvsbatterier i dagrenovationen

1 x 3 x 3 = 9

Spredning: ulovlig = 3

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Eksempel 7A fortsat:

effekt: giftig = 3

Stoffernes mærkning skal fremgå af emballagen. Fremkommer affaldet som et resultat af en kemisk proces, kan mærkningen også findes i "Liste over farlige stoffer".

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Bemærk: Der scores kun på forureningsstofferne i spildevandet.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Eksempel fra "Hvad er værst?"

9B: Urenset sanitetsspildevand fra landsby til mindre sø:

Antag 200 indbyggere 4,4 t BI /år

M = 2, S = 2, E = 2

Et stofs mærkning kan findes i "Liste over farlige stoffer".

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Eksempel fra "Hvad er værst?"

1A: 1500 kg freon via skorsten

M = 2

S = 3

Se næste side.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

fortsat:

E = 3 (freon er ozonlagsnedbrydende)

MSE = 2 x 3 x 3 = 18

Vis, hvordan man finder hovedgrupperne i luftvejledningen.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Gener omfatter:

  • lugt
  • støj
  • vibrationer

Eks. fra "Hvad er værst?"

9A: luftudledning i boligområde med kraftig lugt af forbrænding af døde dyr.

M = 3 (konstant påvirkning)

Fortsættes

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Eksempel 9A fortsat:

S = 3 Antager gener fra arealer 500 m

Dvs. MSE = 3 x 3 x 2 = 18

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Risikobetonet aktivitet:

oplag eller forarbejdning af farlige stoffer (nævnt i risikobekendtgørelsen)

Eksempel: Oplagring af 20 t chlor sv. til = 80% af anmelderpligt

MSE = 3 x 3 x 2 = 18

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

K = 1 - varighed af udslip uden betydning

K = 3 - væsentlig større effekt ved pludseligt udslip

U = 3 - driftsforstyrrelsen er ikke tidligere forekommmet

U = 2 - er forekommet én gang i virksomhedens historie

U = 1 - forekommer regelmæssigt (mere end én gang).

MSE: M x S x E x rundes op eller ned til nærmeste problemniveau.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Lægges over oh. "Hvad er værst?" 1A - 5B

2B: 500 x 0,568 =284t CO2, 500 x 0,00305 = 1,5t SO2

4A: 70 x 42,7 x = 830 MWh = > 830 x 0,266 = 221t CO2, 830 x 0 00032 = 0,3t SO2

Her vises resultatet af scoringer efter COWIs metode.

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Lægges over oh. "Hvad er værst?" 6A - 10B

6A: Antager, at der er tale om ulovlig affaldsbortskaffelse

7B: 50 x 0,568 = 28t CO2, 50 x 0,00305 = 0,2t SO2

9A: Antager konstant påvirkning og >500 m

9B: Antag 200 indb.~ 4,4t BI5/år

10A: 120 x 39,6 x = 1320 Mwh = >1320 x 0,205 = 271t CO2, 1320 x 0,00018 = 0,2t NOX

Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger.

Scoringen sammenholdes med andre kriterier og styregruppen gennemfører en overordnet prioritering.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 3.2, Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger for Jentex A/S
Dato 28 juni 1999
Til Alle deltagere
Kopi
Fra PerPonsaing

Introduktion

Miljøkortlægningen på Jentex A/S er nu kvalitetssikret.

Denne opgave består i at foretage en miljømæssig scoring af alle påvirkninger samt derefter at prioritere, hvilke miljøpåvirkninger Jentex A/S skal arbejde videre med at reducere.

Til øvelsen er der vedlagt 8 hovedskemaer for ydre miljøpåvirkninger (2 sider hver) og 1 prioriteringsmatrix. Af tidsmæssige årsager er nogle af oplysningerne allerede fyldt ind i skemaerne.

Der er endvidere vedlagt diverse prisoplysninger i et særskilt bilag.

Opgave 1

På baggrund af de kvalitetssikrede hovedskemaer for miljøpåvirkninger, skal der foretages en miljømæssig scoring af elforbrug, spildevand, affald og driftsforstyrrelser. Se i håndbogens bilag 4 hvordan de enkelte påvirkninger skal scores ud fra M: mængde, S: spredning og E: effekt.

Opgave 2

Beregn driftsomkostninger for de fire miljøpåvirkninger.

Husk at indregne værdien af tabte råvarer og færdigvarer.

I bilaget er vedlagt forskellige priser til beregning af driftsomkostninger. Hvor de ikke slår til, må I anlægge et skøn.

Opgave 3

Diskuter svarene på spørgsmålene nederst på de enkelte skemaer og anfør korte svar, evt. bare ja eller nej.

Det skal bemærkes, at I må "opfinde" mange af svarene på baggrund af jeres branchekendskab. Kortlægningsskemaerne er endvidere et nødvendigt grundlag.

Opgave 4

Overfør resultatet af opgave 1, 2 og 3 til den vedlagte prioriteringsmatrix.

Forestil jer, at I er styregruppen på Jentex A/S. I skal i styregruppen finde frem til i hvilken rækkefølge, I vil prioritere de opgjorte miljøpåvirkninger.

En mulig løsningsmodel er, at I hver især prioriterer påvirkningerne ved at give dem en karakter fra 1 til 8. 1 giver I den påvirkning, I vil prioritere højest, og som I mener Jentex A/S først skal gå i gang med at reducere. Derefter kan I sammenholde prioriteringerne og forhandle jer frem til en fælles prioritering.

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

Prioriteringsmatrix for ydre miljø

Bilag: Supplerende oplysninger

El tarifpriser:

lav = 0,20 kr./kWh
høj = 0,42 kr./kWh
spids = 0,56 kr./kWh

Brug gennemsnitsprisen 0,46 kr./kWh

Affaldsbortskaffelse:

Kemikalieaffald:

Gruppe A2: 1.225 kr./t
Gruppe B1: 3.550 kr./t
Gruppe C1/C2: 1.450 kr./t

Erhvervsaffald til forbrænding:

Pris: 200 kr./t
+ statsafgift: 210 kr./t

Tekstilaffald til genanvendelse: Gratis afhentning

Råvarer::

Perchlorethylen: 37 kr./kg
Rensebenzin: 15 kr./kg
Uld råvarer: 30 kr./kg
Bomuld og polyester råvarer: 15 kr./kg
Uld færdigvarer: 120 kr./kg
Bomuld og polyester, færdigv. 60 kr./kg
Spinde- og antistatolier 12 kr./kg
Salt 500 kr./t
Natriumsulfat 850 kr./t
Hjælpestoffer 5 kr./kg
Farvestoffer 285 kr./kg
Rengøringsmidler 20 kr./kg

 

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til opgave 3.2, Scoring og prioritering af miljøpåvirkninger for Jentex A/S
Dato 14 juni 1999
Til Alle deltagere
Kopi
Fra PerPonsaing

Løsningsforslaget

På de følgende hovedskemaer for henholdsvis elforbrug, spildevand, affald og driftsforstyrrelser samt på prioriteringsskemaet er forslagene angivet med fed.

I forslaget til styregruppens prioritering skal det bemærkes, at styregruppen efter at have foretaget prioriteringen straks tog initiativ til at udarbejde nye regler for håndtering af perchlorethylenen og anlægge et sikret oplagssted herfor. Da man skulle i gang med at udarbejde en miljøhandlingsplan, var dette arbejde allerede gennemført, så det ikke kom til at figurere på planen.

Styregruppen besluttede ikke at prioritere spildevandet til forbedringer i det kommende år fordi man allerede arbejder rutinemæssigt med substitution af kemikalier.

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

HOVEDSKEMA, ydre miljøpåvirkninger

Prioriteringsmatrix for ydre miljø

  

Seminar 4

1_Velkommen
2_Arbejdsmiljø
3_Produkternes livscykluspåvirkning
4_Miljø i ekstern kommunikation
5_Opgaven til næste gang

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #4
Dato 14 juni 1999
Til Undervisere og konsulenter
Kopi
Fra Per Ponsaing

Denne seminarbeskrivelse er udformet som en udvidet dagsorden. tallene i parenteserne angiver løbenummeret på den tilhørende PowerPoint fil.

Kl. 8.30 (1) Velkommen. Diskussion af opgavebesvarelse.
Kl. 10.00 (1) Evaluering af sidste seminar.
Kl. 10.15 Kaffe
Kl. 10.30 (2) Kortlægning og prioritering af arbejdsmiljø.
Kl. 10.45 Indledning til opgave: Kilder til data for arbejdsmiljø i Jentex A/S
Kl. 11.00 Opgave 4.1: Opstilling af måleparametre for arbejdsmiljøledelse i Jentex A/S.
Kl. 12.00 Frokost
Kl. 12.45 Afrapportering af opgave 4.1. Diskussion.
Kl.13.15 Opgave 4.2: Delmål og prioritering af arbejdsmiljøproblemer.
Kl. 14.15 Afrapportering af opgave 4.2. Diskussion.
Kl. 14.30 Kaffe
Kl. 14.45 (3) Produkternes livscykluspåvirkninger. Hvordan opgøres disse? Orientering om den danske metode til livscyklusvurdering: Udvikling af Miljørigtige Industriprodukter, UMIP.
Kl. 15.30 Pause
Kl. 15. 40 (4) Anvendelse af miljødata i ekstern kommunikation. Dette indlæg påregnes afholdt af en ekstern foredragsholder, f.eks. en salgschef i et miljøcertificeret tekstilfirma. Der kan tages udgangspunkt i materialet "Markedsorienteret Miljøkommunikation": Hvad skal kommunikeres?
Kl. 16.40 (5) Opgaven til næste gang: Kortlægning og prioritering af arbejdsmiljøet i virksomheden.
Kl. 16.55 Afslutning

 

Mødereferet: Miljøledelse i tekstilbranchen
Emne: Seminar nr. 3
Dato: 4 feb 1998
Sted: Dansk Textil og Beklædning
Deltagere Se vedlagte deltagerliste
Referent LEC-PPS/19 feb 1998
Fordeling Deltagerne samt Dansk Kvalitets Rådgivning, MTC Erhvervsfremmestyrelsen, Miljøstyrelsen

Per Ponsaing bød velkommen og redegjorde for dagens program.

Bilag 1: Projektplanen version 2 blev udleveret til udskiftning i Håndbogen.

Endvidere blev udleveret et forslag til en informationsfolder "Miljøhåndbog", illustrationer hertil samt diskette.

Lise Hoberg har sagt sit job op hos Brandtex og starter hos B&O den 1 mar 1998. Grunden til dette er, at man hos Brandtex har valgt at sætte miljøledelsesprojektet i bero i ca. 3 mdr. Jens Erik Dall vil fortsat deltage i seminarerne, men man vil ikke løse opgaver i perioderne mellem seminarerne.

Ulla Andersen deltager ikke i seminaret den 23-24 apr 1998 på grund af barsel. Forventer at deltage i de øvrige seminarer.

Lise Hoberg modtog diverse udleverede bilag til Jens Erik Dall.

1 Diskussion af opgavebesvarelse (projektopgaven mellem seminarerne)

Det blev vurderet, at man i de 6 virksomheder var godt med, både med hensyn til involvering af ledelsen, miljøkortlægning, kvalitetssikring, scoring og prioritering samt orientering af virksomhedens medarbejdere. Man var ikke helt færdige, men forventede at blive færdige i løbet af 1-2 uger.

Diskussionen af opgavebesvarelsen bliver ikke refereret i detaljer af hensyn til fortrolighed. Herunder medtages kun nogle punkter af almen interesse.

  • Alle ønskede at øge medarbejderinformationen om projektet. De fleste ville forsøge at benytte det udleverede infomateriale.
  • Topscoreren for alle virksomhederne var elforbruget samt varmeforbrug (olie/gas), men dette blev ikke prioriteret højest alle steder (f.eks. vejede lovkrav højere).
  • Hess Naturtextil stiller omfattende krav om forbrug og udledninger ved produktionen pr. kg tekstil (Brian, Anni).
  • Man kan ikke få nåleolie, der tilfredsstiller Svanemærket (Anni).
  • MP Strømpers kortlægning bragte ikke de store overraskelser. Der er allerede blevet arbejdet meget i virksomheden med renere teknologi. Overvejer overgang til grøn el og måske produktorienteret miljøledelse (livscyklusvurderinger af produkter til brug for produktudvikling).

2 Evaluering, seminar 2

Hvad kunne min virksomhed bruge i sidste seminar. Hvad var godt og hvad var skidt?

Der var en generelt tilfredshed med seminar 2. Dog har flere anført, at opgaverne var for lange og der var fejl i dem. Opgaven fra seminar 2 vil derfor snarest blive udsendt i redigeret udgave til deltagerne (opgave + løsningsforslag).

3 Kortlægning og vurdering af arbejdsmiljø

Morten Walsted og Niels Erik Jensen redegjorde for arbejdsmiljø.

Herunder:

  • Arbejdspladsvurdering
  • Helhed
  • Systematik
  • Dokumentation
  • Medarbejderinddragelse + sikkerhedsorganisationen
  • Metodefrihed, dog ingen for lovens rammer
  • Skriftlig inden udgangen af 1998 for mere end 5 ansatte, virksomheder under 5 ansatte senest år 2000
  • Tilgængelig for ledelse og ansatte
  • Ny APV ved ændring i virksomhed dog senest hver 3 år.
  • Arbejdsmiljøledelse, hvis opbygning fuldstændigt svarer til, hvad der tidligere er gennemgået for ledelse af det eksterne miljø. Disse "to miljøer" kan derfor med fordel ledes i samme system.
  • Indhold af en APV
  • Kortlægning
  • Beskrivelse og vurdering
  1. Akutte problemer, her og nu
  2. Væsentlige problemer. Inden for en frist
  3. Øvrige problemer. Ingen opfølgning fra At.
  • Prioritering + handlingsplan
  • Opfølgning af handlingsplan

4 Opgave 3.1 og 3.2, Jentex A/S

Opgave 3.1 blev udleveret og grupperne fik ca. 1 time til at løse opgaven. En del af idéen med øvelsen er at vise, at der også kan måles for meget. Derfor er øvelsen forsynet med et omfattende bilagsmateriale af mere eller mindre relevante målinger.

Efter frokosten blev opgaven gennemgået og løsningsforslag blev udleveret.

Efter gennemgangen af opgave 3.1 blev opgave 3.2 udleveret og grupperne fik også her ca. 1 time til at løse opgaven.

Løsningsforslag til opgaven blev udleveret og gennemgået.

Endvidere blev diverse bilag tilknyttet løsningsforslagene udleveret.

5 Produkters livscyklus

Per Ponsaing fortalte om produkters livscyklus. Det forholdsvis korte indlæg tjente til at give et overblik over, hvad en livscyklusvurdering er, og hvad den kan bruges til. Per tog udgangspunkt i UMIP projektet og gennemgik metoden i store træk. Der blev især lagt vægt på vurderingsfasen, hvor teknikken med at anvende personækvivalenter blev belyst.

Der er ikke specifikke krav i hverken ISO 14001 eller EMAS om at gennemføre livscyklusvurderinger af egne produkter. Imidlertid er mange danske virksomheder i den situation, at mens de har en beskeden påvirkning fra egen produktion, så styrer de i realiteten en meget stor miljøpåvirkning gennem påvirkningen i andre led fra deres produkter (råstofudvinding, fremstilling af råvarer og halvfabrikata samt distribution, forbrug og bortskaffelse). Derfor kan det i mange tilfælde være relevant at inddrage produkternes livscyklus i miljøledelsen. Mange vurderer, at fakta om produkternes livscykluspåvirkninger vil komme til at spille en stor rolle i markedsføring af produkter i fremtiden.

6 Miljø i ekstern kommunikation

Carsten Madsen, salgschef i Tytex A/S fortalte, hvad man i Tytex havde gjort for at blive kvalitets- og miljøcertificeret (ISO 9001, BS 7750, EMAS og ISO 14001) samt for at opnå CE-mærkning.

Carsten viste den benyttede projektorganisation, resultaterne af miljøkortlægningen, forbedringsprojekterne og den tidsplan, der var blevet fulgt ved projektet.

Carsten gav disse argumenter for at blive miljøcertificeret/verificeret:

  • kundekrav bliver lettere at møde (ikke så meget mas med at udfylde kravsskemaer),
  • lettere at få CE-mærkning,
  • produktudviklingen involverer miljøet,
  • virksomheden bliver ikke fravalgt på grund af miljøkrav,
  • knytter nøglekunder til virksomheden,
  • kan bruges som døråbner, gode åbningsreplikker,
  • underbyggede miljøargumenter. Carsten fortalte om Tytex' microfiberklud Wipe & Clean. Man havde brugt sloganet "Den miljøvenlige rengøringsklud". Dette havde Forbrugerstyrelsen klaget over, men Tytex argumenterede:
  • virksomheden var EMAS registreret,
  • har arbejdet med at reducere miljøpåvirkningerne fra produktionen,
  • kluden var fremstillet med mekanisk adskillelse (solvron fibre),
  • mere polyester i (lave fremstillingspåvirkninger),
  • og Forbrugerstyrelsen bøjede sig.

7 Opgaven til næste gang

Opgaven til seminar 4 blev udleveret og gennemgået af Niels Erik Jensen.

Dagsordenen for seminar 4 den 25 mar 1998 blev udleveret og gennemgået af Per Ponsaing (vedlagt).

Deltagere til seminar 4:

Anni Brandt Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi A/S
Benny Nielsen Danish Colour Design Textile Print A/S
Ulla Andersen
Poul Sønderbæk
MP Strømper A/S
Jens Erik Dall Brandtex A/S
Jesper Jensen Martensens Fabrik A/S
Brian Nielsen Kolding Textilfarveri ApS
Jan Møller DTI
Michael Bjerrum Dansk Kvalitets Rådgivning
Morten Walsted
Niels Erik Jensen
BST
Per Ponsaing
Lone Engdal Calmar
COWI

  

Program for seminar 4.

Program for seminar 4/fortsat

 

Arbejdsmiljø

Instruktion til vejledere:

Opgaven omkring arbejdsmiljøledelse er opbygget som caseundervisning, idet der efter en kort instruktion (10 min.) arbejdes i grupper på 4-6 personer.

Første gruppeopgave tager 1 time, mens anden kan gennemføres på 45- 60 min.

Formålet med gruppearbejdet er, at sætte deltagerne i stand til at sortere i data.

Uvæsentlige data skal sorteres fra, og øvrige skal præsenteres godt.

Der skal arbejdes med at udvælge nogle brugbare måleparametre for måling af arbejdsmiljøets tilstand.

Det er meningen med opgaven at lade kursisterne gennemleve frustrationen overfor store datamængder og at skabe orden i kaos.

Som introduktion til gruppeopgaven gives en gennemgang af systemerne for arbejdspladsvurdering, arbejdsmiljøledelse og sammenkædning med miljøledelse.

Tip: Forvent ikke at grupperne bliver helt færdige med opgaverne.

Arbejdsmiljø

En arbejdspladsvurdering skal udarbejdes under hensyntagen til arbejdets art, stoffer og materialer, tekniske hjælpemidler, arbejdsmetoder mm.

Derfor er det vigtigt at tænke i helheder og systematik.

For at sikre, at alle arbejdsmiljøforhold inddrages i arbejdspladsvurderingen, skal arbejdsgiveren sørge for, at virksomhedens sikkerhedsorganisation inddrages og deltager i hele processen.

I virksomheder, hvor der ikke skal oprettes en sikkerhedsorganisation, skal de ansatte på tilsvarende måde inddrages i arbejdspladsvurderingen.

Arbejdsgiveren kan selv vælge, efter hvilken metode arbejdspladsvurderingen udarbejdes. Den valgte metode skal dog som minimum indeholde punkterne, som gennemgås på næste overhead.

For virksomheder med mere end 5 ansatte, skal den skriftlige APV være færdig inden 1999 og for virksomheder med færre end 5 ansatte inden udgangen af år 2000.

En arbejdspladsvurdering skal ikke sendes til Arbejdstilsynet, medmindre der gælder særlig regler herom, men den skal være tilgængelig for virksomhedens ledelse og ansatte.

En APV skal ajourføres, når der sker ændringer i arbejdet, processerne mm., hvis det har betydning for arbejdsmiljøet, dog senest hvert tredje år.

Arbejdsmiljø

Selvom der er metodefrihed i forbindelse med arbejdspladsvurderingen, så skal den valgte metode sikre, at vurderingen indeholder følgende elementer:

Identifikation og kortlægning af virksomhedens arbejdsmiljøforhold, herunder om der er arbejdsmiljøproblemer samt problemernes art og omfang.

Beskrivelse og vurdering af virksomhedens arbejdsmiljøproblemer, herunder art, alvor og omfang samt årsagerne.

Prioritering og opstilling af en handlingsplan til løsning af virksomhedens problemer, hvis de ikke kan løses umiddelbart. Af planen skal det fremgå, i hvilken rækkefølge og i hvilken takt de konstaterede problemer skal løses.

Arbejdstilsynet forventer at akutte problemer løses her og nu, væsentlige problemer skal løses inden for en frist og øvrige problemer skal løses på sigt.

Retningslinier for hvordan der skal følges op på handlingsplanen, herunder hvem der har ansvaret for gennemførelse af planen, samt hvornår og hvordan der skal føres tilsyn og kontrol med de iværksatte foranstaltninger mv., skal fremgå klart.

Arbejdsmiljø

Arbejdpladsvurderingen kan skematisk illustreres således: (vis OH)

Karakteristisk for APV´en er, at de ansatte sammen med ledelsen skal stå for udarbejdelsen.

Der er ikke formkrav, og den skal ikke godkendes.

De fleste har allerede en APV, og ved det videre arbejde med indførelse af arbejdsmiljøledelse er det vigtigt, at tage udgangspunkt i den så de ansatte føler, at der er linie i indsatserne, og at man ikke starter forfra.

Vi går derfor videre til systemet for arbejdsmiljøledelse:

Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøledelse kan opbygges således:

Start:

Organisationen dannes. Der kan fx dannes en styregruppe og et antal arbejdsgrupper.

Topledelse bør være repræsenteret i styregruppen.

Medarbejdere bør være repræsenteret i arbejdsgrupperne.

Det kan overvejes at anvende sikkerhedsorganisationen som arbejdsgrupper.

1. orientering:

Når strukturen er på plads, bør medarbejderne orienteres.

Opstilling af måleparametre:

Der skal udvælges en række måleparametre, der skal anvendes til pejling af arbejdsmiljøets tilstand. Det anbefales at vælge få, men repræsentative parametre til det overordnede system. Hvis der bliver for mange, bliver vedligeholdelsesarbejdet for stort.

Der kan evt. anvendes midlertidige parametre til kontrol af enkelte tiltag.

Arbejdsmiljø

2. orientering:

På dette tidspunkt bør gives en orientering som optakt til kortlægningen (hvis der ikke allerede foreligger en APV).

Orienteringen bør minimum indeholde:

Formål med AML.

Orientering om forløb og tidsplan.

Organisation.

Kortlægning:

Kortlægningen omfatter APV-kortlægning samt eventuelle tekniske målinger.

Politik og målsætninger:

Når kortlægningen er gennemført samles data og problemerne

systematiseres og analyseres.

På baggrund af det opstilles delmålsætninger og handlingsmål.

Når delmålene er sammenfattet, kan disse sættes sammen i en overordnet målsætning.

Arbejdsmiljø

Bemærk: Mål skal være målbare.

Handlingsplaner:

Målsætningerne anvendes som udgangspunkt for handlingsplaner til forbedringer.

3. orientering:

Denne har til formål at give medarbejderne overblik over virksomhedens arbejdsmiljø, og skal motivere til det videre arbejde med forbedringer.

Løsninger

Konkret iværksættelse af tiltag.

Revision

Der skal udføres intern og ekstern kontrol på systemet og opfølgning.

Systemet svarer i opbygning til miljøledelse, og det er derfor hensigtmæssigt at opbygge et der indordner arbejdsmiljøet i miljøledelsessystemet.

Arbejdsmiljø

Gruppeopgave:

I de videre opgaver skal der arbejdes med opstilling af måleparametre og opstilling af politikker.
De sidste faser omkring politikker, handlingsplaner og revision dækkes på senere seminarer.

I opgaveløsningen er det tilladt at forsimple bearbejdningen ved at udvælge delområder.
Det er tilstrækkeligt at skitsere, hvordan løsningen skal være. Det er diskussionen af udformning og præsentation der er vigtig - ikke matematikken.

Opgaven udleveres og gennemgås.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 4.1, Opstilling af måleparametre for arbejdsmiljøledelse
Dato 4 feb 1998
Til Alle deltagere
Kopi
Fra BST Midtjylland

Introduktion

Der foreligger en APV-kortlægning, data over fravær og en undersøgelse af arbejdsklimaet på Jentex A/S. Enkelte af problemerne har været drøftet i sikkerhedsudvalget. Referat er vedlagt.

Opgaven

På baggrund af det foreliggende materiale og egne idéer skal arbejdsmiljøet gøres målbart.

Udvælg nogle få måleparametre, der enkelt kan præsenteres og diskutér, om de valgte parametre giver et tilstrækkeligt billede af arbejdsmiljøets kvalitet. Det er vigtigt at begrænse målingerne. Mange systemer dør af, at vedligeholdet bliver for omfattende.

Under opstilling af målemetoderne er det vigtigt at overveje, hvordan systemet skal vedligeholdes, og hvilke ressourcer det kræver.

Det vil på dette stade også være en god idé at vurdere, om forventede forbedringer vil kunne aflæses i de valgte måleparametre. Dette vil vise værdien af de valgte måleparametre.

Bilag 1: Et eksempel på et udfyldt skema fra APV i kædeskæreriet samt et udfyldt problembehandlingsskema.

Bilag 2: Handlingsplanen for arbejdsmiljø i Jentex A/S, som er summen af alle problembehandlingsskemaerne i hele virksomheden.

Bilag 3: Referat af møde i sikkerhedsudvalget.

Bilag 4: Fraværsstatistik.

Bilag 5: Undersøgelse af arbejdsklima.

Bilag 1

Jentex A/S, Arbejdspladsvurdering Initial: NJ Dato:12.06.97
Arbejdsplads / proces: Kædeskæreri Medarbejder: Peter Hansen

Bilag 3

Sikkerhedsudvalgsmøde 20.11.1997

Deltagere:

Ib Jensen
Peter Hansen
Allan Petersen
* Jørn Larsen
Kurt Rasmussen (Formand)

* fraværende

Dagsorden/referat

1. Godkendelse af dagsorden

Godkendt

2. Kvalitets- og miljøstyring

AP og PH deltager i paragraf 9 kursus 29/1, 30/1, 19/2 og 20/2.

Der udarbejdes opslag vedr. arbejdstøj (AP og KR).

Lone har ikke ønsket at genopstille som sikkerhedsrepræsentant for funktionærerne. Lis har været opstillet som eneste kandidat, men hun har efter udløb af opstillingsperioden oplyst, at hun ikke ønsker at modtage valg. Der afholdes omvalg, og indtil dette er gennemført varetager KR de sikkerhedsmæssige opgaver.

3. Gennemgang af sidste mødereferat

Der er stadig kritik af rengøringen. KR behandler sagen.

4. Arbejdsulykker i perioden (herunder potentielle ulykker)

Der har ingen arbejdsulykker været i perioden.
Anvendelse af sikkerhedsudstyr er ikke god nok, f.eks. håndteres syre ofte i vådappretur, uden at operatør anvender sikkerhedsbriller.
I tilfælde af at sikkerhedsudstyr mangler skal dette straks rapporteres (afvigelsesrapport skal
benyttes).

Støjgener i appretur bør reduceres. Sikkerhedsudvalget vil senest på næste møde tage stilling til, om BST skal inddrages.

Operatør ved tørreovn får bærbar telefon.

5. Indkomne forslag/emner

EGA (KR):

  • EGA kan være et problem i kædeskæreri, ved hale/syborde og i prøveafdelingen.
  • I kædeskæreri hjælper medarbejderne fra andre afdelinger med opsætning af nøgler, og arbejdet er omorganiseret, således at belastninger fordeles på flere ansatte. Optimering af nøglestørrelser foretages, hvorved håndtering af rester minimeres. I forbindelse med evt. investering i nyt kædeskæringsudstyr vurderes EGA.
  • Ved hale- og syborde er der indkøbt nye arbejdsstole, som sikrer mulighed for optimale arbejdsstillinger. Ansatte bør veksle mellem at sidde ned og stå op ved bordene, da dette forebygger slidskader. Jobrokering tilstræbes og organiseres i samråd med afdelingen.
  • I prøveafdelingen bør EGA forebygges ved gennemførelse af jobrotation.
  • Fra arbejdspladsvurderingen foretages i samarbejde med BST en undersøgelse af EGA.

I forbindelse med overarbejde skal det sikres, at enkeltpersoner ikke overbelastes, da de sikkerhedsmæssige forhold skal være forsvarlige.

Af sikkerhedshensyn får operatør ved tørreovn bærbar telefon.

6. Temapunkt: orden/rengøring

Støvsugere skal generelt anvendes i stedet for koste. Brugere af støvsugere skal sikre, at disse ikke er fyldt, inden de tages i anvendelse, da motorer ellers brænder sammen.

Der skal foretages total oprydning i produktionen, så det bliver muligt at foretage effektiv rengøring.

Enhver er ansvarlig for at rydde op efter sig selv med mindre andet er aftalt.

7. Eventuelt

Der afholdes sikkerhedsudvalgsmøde den 15.01.1998 kl. 13.00.

Sikkerhedsbruser skal opsættes i vådappretur tilsvarende farveri.

IJ har fundet et kursus i brandbekæmpelse, men han mener ikke, det er godt nok. IJ finder et andet kursus, som afvikles hurtigst muligt.

I henhold til tidligere aftale kontakter KR AT med henblik på deltagelse i kommende sikkerhedsudvalgsmøde.

Sikkerhedsudvalg ønsker afgørelse vedr. rullelængde af hensyn til at undgå tunge løft.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 4.2,Delmål og prioritering af arbejdsmiljøproblemer
Dato 4 feb 1998
Til Alle deltagere
Kopi
Fra BST Midtjylland

1 Introduktion

Der er vedtaget en overordnet arbejdsmiljøpolitik for Jentex A/S (se bilag 1). Denne anvendes som grundlag for løsning af denne opgave.

I opgave 4.1 er opstillet en række målemetoder for kvaliteten af arbejdsmiljøet.

Denne opgave har til formål at skabe et grundlag for prioritering af problemer og opstilling af delmål, der kan lægges til grund for en overordnet arbejdsmiljøpolitik.

2 Opbygning af målsætninger

For at skabe overblik over de større problemer vil det være en god idé at arbejde med målsætninger og handlingsmål ud fra følgende overskrifter:

  1. Vore (del)mål er at .....
  2. Med det mener vi .....
  3. Det vil vi opnå ved .....
  4. Den forventede effekt er .....

Løsningen af opgaven skal af hensyn til tiden begrænses til et enkelt
problemområde

3 Vurdering og prioritering af arbejdsmiljøet

I arbejdets indledende fase vil det være naturligt at diskutere en prioritering af de problemområder, der er identificeret.

Det vil være en god idé at give sikkerhedsrepræsentanter eller afdelingsledere kompetence til at ordne småting. F.eks. til udgifter á under 5.000 kr. Disse bør holdes ude af de videre vurderinger for at bevare overblikket.

Prioriteringer og vurderinger foretages med faste intervaller, helst samtidig med prioritering af de ydre miljøpåvirkninger.

Eksempler på forhold, der kan inddrages i forbindelse med prioritering af arbejdsmiljøet:

  • En scoringsværdi for arbejdsmiljøpåvirkningen fastlagt ved en drøftelse i sikkerhedsudvalget eller ved hjælp af en scoringsmodel (se håndbogens bilag 4)
  • Driftsomkostning relateret til arbejdsmiljøpåvirkningen
  • Sammenhæng mellem ydre miljø og arbejdsmiljø
  • Klager fra medarbejdere
  • Konflikt med lovgivningen
  • Lette og billige løsninger

Scoringsværdien kan typisk inddrage forhold som:

  • Effekt, graden af farlighed
  • Eksponering, hvor mange er berørt?
  • Varighed, hvor længe er man påvirket?

Det kan være, at man prioriterer lette eller billige løsninger først og det er der ikke noget forkert i. Det vil nogle gange have en psykologisk effekt på medarbejderne, hvis de kan se, at der foretages noget konkret på området, når man selv har afsat ressourcer til at udfylde et skema.

Det vigtigste er, at prioriteringer og vurderinger sker i en åben dialog, at medarbejderne tager del i den, og at der informeres bredt om resultatet.

Opgave

Med udgangspunkt i det foreliggende materiale skal der opstilles et eller flere delmål for arbejdsmiljøet.

På baggrund af det foreliggende materiale skal der for en eller flere konkrete afdelinger i Jentex vurderes, hvilke arbejdsmiljøproblemer der er de væsentligste. Derefter formuleres delmål og handlingsmål, som beskrevet ovenfor.

Bilag 1

Arbejdsmiljøpolitik for Jentex A/S

Det er Jentex’s arbejdsmiljøpolitik at skabe en attraktiv arbejdsplads ved at forbedre arbejdsmiljøet.

Jentex’s sikkerhedsorganisation samt alle medarbejdere, suppleret af BST, skal arbejde aktivt i et medarbejderengageret og holdningsudviklende team under sagkyndig styring af en miljø- og sikkerhedskoordinator.

Jentex’s holdning til arbejdsmiljø og sikkerhed skal være kendt for alle medarbejdere. Inspiration hertil skal komme fra Jentex’s øverste ledelse, hvilket bl.a. sikres gennem målrettet uddannelse såvel internt som eksternt.

Der fokuseres på sikkerhed, herunder afdelingernes egne forslag til imødegåelse af ulykker. Der indføres måleparametre på relevante områder, så man afdelingsvis kan se f.eks. ulykkesfrekvens.

Enhver handling af arbejdsmiljø og sikkerhedsmæssig karakter, som gennemføres hos Jentex, skal baseres på forudgående analysearbejde, hvor opgaven klart er defineret, både hvad angår omfang og afgrænsninger.

Alt arbejde, der udføres, skal ske ud fra fastlagte arbejdsrutiner, hvilket skal være dokumenteret via arbejdsbekrivelser.

Sikkerhedsorganisationens arbejde skal respekteres med det formål at skabe større tillid og respekt mellem ledere og medarbejdere på den ene side og sikkerhedsrepræsentanterne på den anden. Sikkerhed er alles ansvar, hvilket alle skal gøres bekendt med.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til opgave 4.1, Opstilling af måleparametre for arbejdsmiljøledelse
Dato 4 feb 1998
Til Alle deltagere
Kopi
Fra BST Midtjylland/Per Ponsaing

Som udgangspunkt for kortlægningen er det muligt at opstille målepunkter for følgende punkter:

Specifikke:

  • Fysiske (støj, temperatur, vibrationer, etc.)
  • Ergonomiske (tungt arbejde, ensidigt gentaget arbejde, etc.)
  • Kemiske (kontakt med stoffer og materialer)
  • Ulykkesrisiko (antallet af nærved uheld etc.)

Særligt belastende arbejdsmiljøforhold:

  • Bly- og asbestmålinger (lovpligtige)
  • Støjmålinger
  • Etc.

Generelle:

  • Ulykkesstatistik
  • Sygefravær
  • Uddannelsesplaner
  • Kr. - øre regnskab
  • Arbejdsklima regnskab
  • Etc.

Forslag til måleparametre på Jentex A/S

APV-oversigt

En god oversigt over resultaterne af APV kan være at samle indmeldingerne fra hele Jentex for hver af grupperingerne generelle forhold, fysiske forhold, ergonomiske forhold mm. Det er et nyttigt redskab, når man skal fremlægge problemerne for sikkerhedsudvalget og styregruppen. Oversigterne viser tydeligt, hvor de største belastninger er, og dermed hvilke områder, der skal prioriteres.

Dette er vist i bilag 1. for ergonomiske forhold.

Kr./øre regnskab

Hvis man opstiller et kr./øre regnskab, kan man beregne omkostningerne for gennemtrækket i en afdeling eller se på omkostningerne for sygefravær.

Bilag 2 viser et eksempel på et kr./øre regnskab for Jentex A/S.

Undersøgelse af arbejdsklima

Det er endvidere en mulighed at måle på arbejdsklimaet i Jentex. Ligesom APV beror dette på en subjektiv vurdering af den enkelte medarbejder. Det er et godt redskab til at følge medarbejdernes holdning til ledelse mm.

Bilag 3 viser arbejdsklimaundersøgelsen med en grafisk præsentation.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til opgave 4.2,Delmål og prioritering af arbejdsmiljøproblemer
Dato 4 feb 1998
Til Alle deltagere
Kopi
Fra BST Midtjylland

Jentex A/S opstillede en række delmål for arbejdsmiljøet.

Som eksempel er angivet et delmål for sikkerheden i vævesalen.

  1. Vores mål er at nedsætte ulykkesrisikoen i vævesalen.
  2. Med det mener vi, at vi vil fjerne (eller reducere) de kendte risikomo-
    menter i normalt forekommende arbejdssituationer.
  3. Det vil vi opnå ved,
    a. at arbejde for at ganglinier friholdes for oplag.
    b. at indkøbe bedre løftegrej for udskiftning af kæder.
    c. at fastlægge bedre procedurer for kædeskift.
  4. Den forventede effekt er en stadig reduktion i antallet af arbejdsulykker. Der forventes inden for de første tre år at kunne opnås en reduktion fra 55 til højst 25 pr. mio. arbejdstimer og en reduktion af fraværsdage på grund af ulykker fra 6 til højst 2,5 pr. 1000 arbejdstimer i vævesalen. Der foretages årlig vurdering af handlemålene.

På baggrund af delmålene valgtes en prioritering, hvor direkte myndighedskrav først og fremmest blev efterkommet. Derefter valgtes prioritering efter farlighed og investeringens størrelse.

Virksomheden har i dag løst de mest presserende problemer og har valgt at fjerne en række småproblemer samtidig med, at større forbedringer er lagt ind i budgetterne for de kommende fem år.

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig.2.4 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

Herhjemme er der en begyndende fokusering på produkters miljøpåvirkning. Dette afspejles i

  • Miljølovgivning
  • Afgifter
  • Miljøledelsesstandarder
  • Handlingsplaner. RT-handlingsplan, CO2-red., offentlige indkøb.
  • Miljømærkning: EU-blomsten (opvaske- og vaskemaskiner, toilet- og køkkenruller, kompostjord, maling, tøjvaskemidler, elpærer), Svanemærket (Norden), Blauer Engel (Tyskland)
  • Standardisering af miljøvurdering: SETAC (Society of Environmental Toxicology and Chemistry) startede i 1990 med LCA og har siden været det internationale forum for diskussion af metodegrundlaget. ISO 14040 godkendt i 1997: Overordnet standard for LCA. Kommende ISO-standarder: 1) Formål, afgrænsning og opgørelse 2) Miljøvurdering 3) Fortolkning og konklusion. UMIP: Operationel metode, der dækker samtlige komponenter. Andre metoder: Ökopunkte (Schweiz), én fra univ. i Leiden, US EPA 1992 (opgørelser), Skandinaviske forskere (Lindfors et al. 1995), EPS-metoden for miljøvurdering (Ryding 1995)

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig.3.2/3.8 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

De forskellige måder kan vurderes samlet ved at vælge en fælles funktionel enhed, her at holde orden på frisuren i ét år.

Bemærk, at stålkammen forventes at vare dobbelt så længe som plast- og trækammene.

LCA = Life Cycle Assessment

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig.6.1 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

De 4 hovedkomponeneter i UMIP metoden. Dette er i overensstemmelse med SETACs overordnede retningslinier.

Kernen i UMIP-metoden er almengyldig og det samme er de grundlæggende spørgsmål, metoden skal kunne svare på.

Ligeledes er den type resultater, der skabes i hver af metodens komponenter, almengyldige (se næste OH).

Men den konkrete fremgangsmåde i metoden og resultaternes indhold afhænger af, hvad miljøvurderingen skal bruges til.

UMIP er tilegnet produktudviklingen.

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig.6.2 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

I målsætningen beskrives formålet med miljøvurderingen:

Der kan være 4 hovedanvendelser for LCA fordelt på 2 hovedformål:

1. Fokusere, der kan indebære

  • Miljøvurdering af referencer dvs. at etablere en miljømæssig viden for én eller flere udvalgte referencer (fx. køleskabe)
  • Miljødiagnose, der betyder at udpege forbedringspotentialer for produktet.

2. Vælge, der kan indebære

  • Miljøvurdering af koncepter dvs. sammenligne alternative løsninger på konceptniveau. Fx. sammenligning af forskellige koncepter for persontransport: Privatbiler, busser, tog, fly
  • Miljøvurdering af detaljer, fx. sammenligning af to typer køleskabe
  • Formålet med afgrænsningen er at begrænse vurderingens objekt til det, der er væsentlæigt for vurderingens formål:
  • definere objektet ved dets ydelse, definere funktionel enhed
  • vælge referenceprodukt(er)
  • udpege vurderingsparametre, der er væsentlige
  • at opstille en model for livsforløbet og identificere de væsentligste processer mht. vurderingens formål
  • definere den gyldige tidshorisont for miljøeffekterne og fremskrive vurderingen hertil
  • at fordele udvekslingerne mellem det studerede objekt og andre brugerfunktioner (allokering)

I opgørelsen udføres :

  • fastlægge enhedsprocesser f.eks. fiberfremstilling: kWh/kg - procesbeskrivelsen - udvekslinger - afgrænsning af enhedsprocesser og kvalitetsbeskrivelse af data
  • indsamle data. Kilder: Databaser, brancheforeninger og virksomheder, myndigheder. Disse oplysninger er undertiden samlet i videncentre
  • summering af data
  • beregning af usikkerheder: Monte Carlo metoden

Ved vurderingen opgøres hvilke ressourceforbrug og effektpotentialer produktet bidrager med.

Disse kan sammenstilles på forskellig vis, som vist senere under tolkning af effektpotentiale og ressourceforbrug.

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig. 8.4 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

Det er altså ikke ligegyldigt, hvilken tidshorisont, der vælges.

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig.8.1 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

Sammenlægning af udvekslinger til effektpotentialer.

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig.10.3 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

Giv et eksempel på beregning af GWP - potentialet for 20g CH og 100g Metylenchlorid over 20 år:

20 x 62 + 100 x 28 = 4.040g CO

Produkternes livscykluspåvirkning

Tabel10.7 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

Det viste er nogle eksempler på værdier globalt og regionalt. Disse kan benyttes til at beregne en personækvivalent, så påvirkningen kan henføres til noget kendt.

Arbejdsmiljøeffekter:

  • kræft som følge af kemiske stoffer
  • allergi som følge af kemiske stoffer
  • nervesystemskader som følge af kemiske stoffer
  • bevægeapparatskader som følge af EGA
  • høreskader som følge af støj
  • legemsbeskadigelse som følge af ulykke

Produkternes livscykluspåvirkning

Tabel10.8/fig.10.2 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

Ved normaliseringen får alle effektpotentialerne samme enhed, så det bliver muligt at sammenligne dem indbyrdes.

Sammenlign her med M x S x E.

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig.(udsnit af) 10.4 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel, Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

Normaliseringen hjælper til at vurdere, hvilke af effektpotentialerne, der er store og hvilke der er små ved at sætte dem i forhold til en gennemsnitsperson i 1990.

Men selv om to forskellige effekttyper bliver lige store ved normaliseringen, betyder det ikke, at de er lige alvorlige. Først må det vurderes, hvor alvorlige, de er i forhold til hinanden.

Denne diskussion har vi haft ved vurderingen af "Hvad er værst?".

Produkternes livscykluspåvirkning

Fig.10.4/10.9 fra "Miljøvurdering af produkter" UMIP, skrevet af Henrik Wenzel,. Michael Hauschild og Elisabeth Rasmussen.

I UMIP tages udgangspunkt i de eksisterende danske politiske målsætninger for reduktion af forskellige former for miljøbelastninger.

  • Udledninger: Målsætninger for Danmarks samlede udledninger.
  • Ressourceforbrug: Ikke fornyelige/fornyelige: Forsyningshorisont. Vægt: der reciprokke af forsyningshorisonten.
  • Arbejdsmiljø: Vægt = anmeldte lidelser for effekttypen/samlet årlig belastningstid for effekttypen.

Produkternes livscykluspåvirkning

Eksemplet vedrører firmaet LHG Group, derfremstiller undervognsolie (SUVO). LHG oparbejder afdryp fra behandlingsstationer (ca. 25% af forbruget ved en undervognsbehandling) og sælger det billigere som genbrugs - undervognsolie.

Eksemplet viser resultatet af en livscyklus screening (kun effekter af energiforbrug og ressourceforbrug) af situationen med/uden recycling.

Produkternes livscykluspåvirkning

En livscyklus screening fra 1993 af en incontinens trusse fra Tytex. Undersøgelsen, der kun beskæftigede sig med energiforbrug over livscyklus konkluderede bl.a.:

  • store forskelle i miljøpåvirkning afh. af hvilke kunstfibre, trussen er fremstillet af (polypropylen, polyester, polyamid)
  • store miljømæssige fordele ved genbrugstrusser contra éngangstrusser

Miljø i ekstern kommunikation

Dette indlæg påregnes holdt af en ekstern foredragsholder - helst en salgschef fra en tekstilvirksomhed. Vi brugte i 1998 salgschef Carsten Madsen fra Tytex A/S - med stor succes.

 

Seminar 5

1_Velkommen
2_Miljø-, politik, målsætning og mål
3_Forb. Projekter, nøgletal, miljøhandlingsplan
4_Plan for information om miljø
5_Opgaven til næste gang

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #5
Dato 14 juni 1999
Til Undervisere og konsulenter
Kopi
Fra Per Ponsaing

Denne seminarbeskrivelse er udformet som en udvidet dagsorden. tallene i parenteserne angiver løbenummeret på den tilhørende PowerPoint fil.

Kl. 8.30 (1) Velkommen. Diskussion af opgavebesvarelse.
Kl. 10.00 Kaffe
Kl. 10.15 (1) Evaluering af sidste seminar.
Kl. 10.30 (2) Miljøpolitik, miljømålsætning, miljømål.
Kl. 11.20 Opgave 5.1: Opstil miljøpolitik for Jentex A/S
Kl. 12.00 Frokost
Kl. 13.00 Opgave 5.1, fortsat.
Kl.13.30 Afrapportering af opgave 5.1. Diskussion.
Kl. 14.00 (3) Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.
Kl. 14.30 Opgave 5.2: Opstil en miljøhandlingsplan i Jentex A/S på baggrund af vedtagen miljøprioritering og et katalog af miljøprojekter. Miljøprojekterne skal konflikte med prioriteringen, f.eks. ved, at der er nogle lukrative miljøprojekter på områder, der er prioriteret lavt.
Kl. 15.30 Afrapportering af opgave 5.2. Diskussion.
Kl. 16.00 Pause
Kl. 16.10 (4) Plan for information om miljø. Der tages udgangspunkt i materialet fra håndbogen "Markedsorienteret Miljøkommunikation". Der udleveres informationshæfte nr. 2 "Miljøledelsessystemet".
Kl. 16.40 (5) Opgaven til næste gang.
  1. Revision af virksomhedens miljøpolitik og miljømålsætning.
  2. Fastlæggelse af miljømål og miljøhandlingsplan.
  3. Opstilling af en plan for intern information i virksomheden
Kl. 17.00 Afslutning

 

Mødereferet: Miljøledelse i tekstilbranchen
Emne: Seminar nr. 4
Dato: 25 mar 1998
Sted: Dansk Textil og Beklædning
Deltagere Se vedlagte deltagerliste
Referent LEC-PPS/15 apr 1998
Fordeling Deltagerne samt følgegruppen

Per Ponsaing bød velkommen og redegjorde for dagens program.

Bilag 5, 6 og 8 til Håndbogen blev udleveret.

Endvidere blev øvelse 2.1 og 2.2 samt løsningsforslag i revideret udgave udleveret.

Kolding Textilfarveri har desværre forladt vækstgruppen på grund af økonomiske vanskeligheder, der bl.a. har betydet, at man har måtte opsige Brian Nielsen.

Jens Erik Dall var syg og bilagene vil blive sendt til ham.

Jesper har lånt informationsvideoerne, som Benny afleverede.

Efter forslag fra vækstgruppen vil alt materiale til udlevering på seminarerne for fremtiden blive trykt på begge sider. Dette vil spare ressourcer og give bedre plads i mapperne.

1 Diskussion af opgavebesvarelse (projektopgaven mellem seminarerne)

På Martensens Fabrik A/S havde man besluttet at udsætte APV på grund af frygt blandt medarbejderne om, at APV skulle bruges til at sortere folk med. Jesper Jensen mente, at arbejdet med APV snart kunne genoptages. MF har en sikkerhedsorganisation med sikkerhedsgrupper. MF har endnu ikke taget stilling til, hvordan de vil måle på arbejdsmiljøet. Måske er fejlprocenten (menneskelige fejl) et godt mål for arbejdsmiljøet.

Ulla Andersen og Poul Sønderbæk, MP Strømper A/S havde oprettet APV-grupper og kørt uddannelse for disse. Dette var forløbet med stor succes. Man har i virksomheden arbejdet med arbejdsmiljøet siden juni 1996. Der er blevet gennemført 2 spørgeskemaundersøgelser. Sygefraværet er gået op på systuen, efter der er blevet indført løn under sygdom. Nu gennemføres sundhedssamtaler med medarbejdere, der har meget fravær. Man har haft jobrotation på fabrikken i nogen tid. Der betales ½ bonus i den tid, der afsættes til træning på ny maskine (op til 14 uger). Flere fastholder rotation, selv om de ikke kan opretholde tidligere løn (for derfor at opnå et mere varierende og skånsomt job).

Benny Nielsen, Danish Colour Design Print A/S startede med APV i foråret 1997 med efterfølgende møde efteråret 1997. Der er blevet gennemført forskellige arbejdsmiljømæssige tiltag, bl.a. reduktion af støj ved trykkemaskinen. Forløbet kører planmæssigt. Opdatering af APV hvert 2. - 3. år.

Anni Brandt, Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi A/S starter nu en APV på spinderiet og måske kontoret, farveriet bliver vurderet i august og september. APV'en skal være klar inden september 1998 med en handlingsplan for arbejdsmiljøet ultimo 1998. Der skal måles på sygefravær og ulykker. Der udgives foldere med miljøinformation, som udsendes hver 2. måned og indeholder alt nyt om miljøprojektet.

2 Evaluering, seminar 3

Der var god tilfredshed med seminar 3. Gode opgaver med tilhørende gode løsningsforslag.

Det blev anført, at noget af stoffet (sygefravær o.lign.) kun er relevant for firmaer med over 100 medarbejdere.

APV-skemaerne kunne godt være forklaret på nudansk. Skemaerne kan ikke udleveres uden mundtlig forklaring.

Håndbogen bliver brugt som opslagsværk.

Generelt problemer med overskuelighed i Håndbogen samt kursusmappen. Dette vil der blive rådet bod på med udarbejdelse af en generel orienterende hovedtekst til håndbogen.

Det ville være godt, hvis der i denne hovedtekst bliver lavet henvisninger til øvelserne i kursusmappen.

Det udleverede informationshæfte blev udleveret lidt for sent. Dette burde være udleveret på seminar 1. Anni og Benny har planer om at bruge info-hæftet.

3 Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål

Michael Bjerrum gennemgik opstilling af miljøpolitik og miljømålsætning. Dette indlæg fulgte håndbogens bilag 5.

4 Opgave 4.1, Jentex A/S

Opgave 4.1 blev udleveret og grupperne fik 1 time til løsning af opgaven.

Efter frokost blev opgave 4.1 gennemgået af grupperne på overhead og løsningsforslag til opgave 4.1 blev udleveret.

5 Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan

Per Ponsaing gennemgik opstilling af miljømål og miljøforbedrende projekter. Der blev drøftet opstilling af passende nøgletal, der er uafhængige af produktionsvolumen. Dette indlæg fulgte håndbogens bilag 6.

6 Opgave 4.2, Jentex A/S

Opgave 4.2 blev udleveret og grupperne fik 1 time til løsning af opgaven.

Opgave 4.2 blev gennemgået af grupperne på overhead og løsningsforslag til opgave 4.2 blev udleveret.

7 Information om miljø internt i virksomheden

Michael Bjerrum redegjorde for den interne information i virksomheden, både projektrettet og løbende information.

Der blev fortalt om kravene til information fra ISO 14001 samt EMAS.

Indlægget fulgte håndbogens bilag 8.

8 Opgaven til næste gang

Opgaven til seminar 5 blev udleveret og gennemgået af Michael Bjerrum.

Dagsordenen for seminar 5 den 22-23 apr 1998 blev udleveret og gennemgået af Michael Bjerrum (vedlagt).

Seminaret vil blive afholdt på Hotel Scheelsminde, Scheelsmindevej, 9100 Aalborg.

Deltagere til seminar 5:

Anni Brandt Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi A/S
Benny Nielsen Danish Colour Design Textile Print A/S
Poul Sønderbæk
Ulla Andersen (vil forsøge at deltage på virksomhedsbesøget hos Gabriel)
MP Strømper A/S
Jens Erik Dall Brandtex A/S
Jesper  Nielsen Martensens Fabrik A/S
Jan Møller DTI
Michael Bjerrum Dansk Kvalitets Rådgivning
Morten Walsted
Niels Erik Jensen
BST
Per Ponsaing
Lone Engdal Calmar
COWI

  

Program for seminar 5.

Program for seminar 5, fortsat

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Vigtigt af have miljøpolitikken som ledetråd i arbejdet.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Politik og målsætninger er svære at arbejde med.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Krav i ISO 14001 til miljøpolitik.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Krav i ISO 14001 til miljøpolitik.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Krav i ISO 14001 til miljømålsætninger og -mål.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Krav i ISO 14001 til miljømålsætninger og -mål.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

En forskel på EMAS og ISO 14001, betyder dog intet i praksis.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Krav i EMAS til miljøpolitik.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Krav i EMAS til miljøpolitik.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål. EMAS bil.1 D:1.

Politikken skal bygge på "god ledelsespraksis".

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål. EMAS bil. 1 D: 3.

"God ledelsespraksis". Specielt sidste punkt går ud over ISO kravene.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

ISO’s definition af en miljøpolitik.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Eksterne forhold bør overvejes ved fastlæggelse af miljøpolitik.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Også interne forhold bør indgå.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål. Eks. på miljøpol.: 1.

Eks. på (lange) politikker.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål. Eks. på miljøpol.: 2.

Eks. på (lange) politikker.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål. Eks. på miljøpol.: 3.

Eks. på (lange) politikker.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Miljømålsætninger skal være mere konkrete og gerne målbare.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål. Fastlæggelse....: 1.

Miljømålsætninger kan rette sig mod forskellige målgrupper eller områder.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål. Fastlæggelse....: 2.

Miljømålsætninger kan rette sig mod forskellige målgrupper eller områder.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Eks. på miljømålsætninger.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Fastlæg realistiske ambitioner i målsætningen..

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Miljømål understøtter miljøpolitikken og -målsætningen.

Miljøpolitik, miljømålsætning og miljømål.

Den strategiske cirkel viser en væsentlig mekanisme i miljøledelsen.

Denne overhead bruges flere gange under foredraget, hver gang der skiftes til en ny fase -politikker og mål -handlingsplan m.m.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 5.1, Miljøpolitik for Jentex A/S
Dato 25 mar 1998
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Introduktion

Gennem opgaverne på seminarerne 2-4 er Jentex A/S og virksomhedens situation blevet detaljeret beskrevet på en lang række områder.

Supplerende skal det nævnes, at Jentex A/S ikke har direkte danske konkurrenter på uldmetervarer til møbelindustrien. Det vil sige, der er ingen virksomheder af betydning, der producerer disse uldmetervarer i Danmark. En del danske design- og handelshuse konkurrerer dog med Jentex A/S på markedet.

Jentex A/S har gennem sine sælgere og agenter fået flere og flere forespørgsler vedrørende miljøforhold fra sine kunder, specielt i Tyskland. Der er dog endnu ingen kunder, som har stillet direkte krav om, at Jentex A/S skal være miljøcertificeret/registreret efter ISO 14001 eller EMAS. Man har hos Jentex A/S dog en klar fornemmelse af, at miljø vil være en væsentlig konkurrenceparameter i de kommende år.

Maskinparken hos Jentex A/S består hovedsageligt af ældre, men velholdte og velfungerende maskiner. Væveri, farveri og administration er beliggende i Sunds i et blandet bolig- og erhvervsområde, men tæt på et større boligområde.

Ejermæssigt er Jentex A/S stadig hovedsageligt en familieejet virksomhed, men i forbindelse med en udvidelse af aktiekapitalen i 1987, overtog en pensionskasse 25 % af aktierne i virksomheden.

Jentex A/S har formuleret sit forretningsgrundlag som:

"Jentex udvikler, producerer og sælger møbelstoffer, sæde- og interiørtekstiler til anvendelsesområder, hvor der stilles ufravigelige krav til god design, logistik samt dokumenteret kvalitets- og miljøledelse...... Jentex' forretningsgrundlag er baseret på leverancer af ydelser (koncepter), der skal sikre optimal totaløkonomi for kunder og brugere....."

I forbindelse med indførelse af et dokumenteret miljøledelsessystem, baseret på kravene i EMAS, skal ledergruppen i Jentex A/S formulere virksomhedens miljøpolitik. Man har besluttet, at virksomhedens miljøkoordinator skal komme med et oplæg til den fremtidige miljøpolitik som udgangspunkt for den endelige formulering.

Opgave

Som miljøkoordinator er du blevet pålagt at udarbejde et oplæg til den kommende miljøpolitik. Miljøpolitikken skal overholde kravene i EMAS (bl.a. bilag 1, pkt. D).

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Vejledende løsning til Opgave 5.1,
Dato 25 mar 1998
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Miljøpolitik for Jentex A/S:

Miljøledelsessystemet omfatter alle funktioner hos Jentex A/S, herunder produktionsprocesserne spinding, vævning, farvning og efterbehandling. Systemet omfatter anlægsområderne Jentex A/S Sunds og Jentex A/S Høgild.

Jentex A/S udarbejder ved årsregnskabets afslutning en miljøredegørelse, der udsendes til interesseparter, for her igennem at informere dem om Jentex A/S miljøpolitikker.

Samtidigt dokumenteres virksomhedens overordnede mål i en forretningsplan. I alle funktionsområder fastlægges målbare miljømål, der skal være kendte af alle berørte medarbejdere.

Gennem uddannelse, information og dialog vil Jentex A/S motivere sine medarbejdere til en større ansvarsfølelse for miljøet.

Overensstemmelse mellem virksomhedens daglige drift og miljøpolitikken kontrolleres gennem interne og eksterne audits samt efterfølgende opfølgning og evaluering af miljøledelsessystemet. På grundlag heraf revurderes miljøpolitikker, -målsætninger, -mål og -handlingsplaner løbende.

Jentex A/S vil føre en åben og tæt dialog med myndigheder om nuværende og fremtidige miljøkrav, herunder beredskabsplaner. Virksomheden vil overholde relevant lovgivning og relevante myndighedskrav på miljøområdet samt andre bestemmelser, som virksomheden har tilsluttet sig.

Med udgangspunkt i en løbende vurdering og overvågning af miljøpåvirkningerne fra sine aktiviteter vil Jentex A/S løbende forbedre sine aktiviteter, processer og produkter, og i den forbindelse tillægge intern og eksterne miljøaspekter stor betydning. Jentex A/S forpligter sig til at reducere sine produkters miljøpåvirkninger ved at inddrage livscyklusaspekter i produktudviklingen.

Jentex A/S vil prioritere leverandører, der kan dokumentere, at de opfylder de fastsatte krav til miljøet.

Kunder skal gennem markedsføring, salg og information påvirkes til anvendelse af produkter med mindst mulig miljøpåvirkning.

Kommentar:

Det kan anføres, at denne politik ikke er konkret med hensyn til, hvilke miljøpåvirkninger man især ønsker at gøre noget ved. Dette skyldes, at flere af de højest prioriterede miljøpåvirkninger sandsynligvis vil være lavt prioriterede efter et par år, fordi problemerne vil være løst. Dette gælder luftemission og støj. Andre vil givetvis komme til, måske vand, spildevand og affald. Ved at undlade specifikke formuleringer i politikken undgår Jentex at skulle ændre væsentligt i politikken i løbet af få år.

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Vis på tavlen de to måder at fastlægge mål på:

enten fastsætter man intuitivt nogle mål for de miljøpåvirkninger, som man ønsker at reducere. Målene skal være tidsbestemte. Indenfor denne periode opstilles, igangsættes og afsluttes så de projekter, der skal sikre det ønskede mål.

eller man finder først nogle projekter, der ligger inden for den investeringsramme, man har til rådighed. Disse projekter vil have nogle forventede effekter mht. reduktion af miljøpåvirkninger. Man fastsætter derefter miljømålene efter summen af projekternes forventede effekter.

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Et nøgletal kan udtrykke et relativt forhold f.eks. forbrug eller en emission pr. produceret enhed. Som eksempler kan nævnes kWh pr. kg produkt, vægt % spindeolie i tekstil, % genanvendt tekstilaffald osv.

Diskuter og vis på tavlen problemerne med

  • en produktion med mange forskellige produkter
  • en produktion med en konstant og en variabel forbrugsdel

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Idefasen

Brainstorm: Først generere idéer, derefter vurdere. Først denne oh. derefter den næste, derefter dem begge samtidig = vrøvl

Negativ brainstorm: Generere modsatte idéer, derefter oversætte. Til sidst vurdere. Eksempel: Nedbringelse af støv i et produktionslokale. Negativt: Hvordan får vi det til at støve mest?

Gennemgå kataloget for renere teknologiløsninger.

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Tekniske muligheder:

Fleksibilitet, kvalitet, samspil med øvrigt produktionsudstyr etc.

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

COWIs scoresystem kan bruges til vurdering af emissioner forårsaget af projekter. Kan være en hurtig måde at sammenligne miljøpåvirkninger fra alternative projekter.

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Eksempel på sammenligning mellem den nuværende proces (før) og et alternativ, der overvejes (efter).

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Gennemgang af skemaet fra eksemplet.

Forbedringsprojekter, nøgletal, miljøhandlingsplan.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 5.2, Miljøhandlingsplan for Jentex A/S
Dato 14 juni 199
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Per Ponsaing

1 Introduktion

I har et godt overblik over miljøpåvirkningerne fra Jentex A/S og prioriteringen af dem (øvelsen)

- og nu har virksomheden også fastlagt en miljøpolitik (øvelse 5.1).

I denne øvelse skal I udarbejde en handlingsplan for virksomheden. I fungerer som miljøgruppe med ansvar for den del af handlingsplanen, der vedrører ydre miljø. Sikkerhedsudvalget udvælger arbejdsmiljøprojekter og har et særligt budget hertil.

For at kunne udvælge miljøprojekter har I - udover det ovennævnte - brug for at kende de mulige miljøforbedrende projekter. Disse er vedlagt.

Da miljøpåvirkningerne blev prioriteret, fik driftsforstyrrelser 1. prioritet. Denne påvirkning blev dog straks bragt ud af verden, idet oplagsforholdene blev ændret, så uheldene ikke mere kunne forekomme.

2 Projektoversigter

De vedlagte projektbeskrivelser er af praktiske hensyn kun opsummeringer af de virkelige projektbeskrivelser. I skal derfor forestille jer, at der findes uddybende materiale, som kan besvare de supplerende spørgsmål, I måtte have.

Der udleveres oversigter, som indeholder

  • Navn
  • ref. nr.
  • Beskrivelse
  • Miljøeffekter
  • Arbejdsmiljøeffekter
  • Økonomi
  • Bemærkninger

for de 12 projekter, I skal arbejde med

I forbindelse med denne opgave skal I gå ud fra, at oversigterne er korrekte - dvs. der er ingen direkte fejl i beskrivelserne eller økonomioversigterne. På den anden side skal I selvfølgelig være en ansvarlig gruppe, der udbeder sig flere oplysninger, hvis noget er beskrevet for dårligt.

3 Opgaven

I skal udarbejde en miljøhandlingsplan, som bedst muligt lever op til prioritering, miljøpolitik, økonomi og de øvrige krav, I kan blive enige om at honorere.

De økonomiske rammer kender I, fordi I jo har været ansat i Jentex A/S i en længere periode nu. Kort sammenfattet er "spillereglerne" for næste regnskabsår:

  • samlet investering i miljøprojekter ikke over 1.000.000 kr.
  • Ingen projekter med mere end fire års tilbagebetalingstid (payback), med mindre lovkrav er overtrådt.

Besvarelsen skal indføres på vedlagte skema, men må selvfølgelig gerne indeholde andre elementer efter jeres eget valg.

Miljøprojekt: Naturgas i stedet for fuelolie Ref. nr. Dokument 3087
Beskrivelse: Ny kedel og ny rørføringer for naturgas.
Miljøforhold: nedsættelse af emissioner af CO2 , NOx og SO2 med ca. 1200 t, 5 t og 6 t Arbejdsmiljø: Dårligere plads til rengøring/vedligehold ved maskinerne.
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  4.381.000 kr. 3.400.000 kr. 398.000 kr. 8,5 år
Bemærkninger: Projektet giver markante nedsættelser af emissionerne. Et skifte vil gøre Jentex A/S ufølsom overfor miljøafgifter på transport og mulige leveringsstop i konfliktsituationer.

 

Miljøprojekt: Varmeveksling af tørreluft fra tumblere og spændrammer Ref. nr. Dokument 3088
Beskrivelse: Krydsvarmevekslere kan opsættes ved spændrammer og ved tre tumblere.
Miljøforhold: nedsættelse af fuelolieforbrug med ca. 10 % giver reduktion af CO2 , NOx og SO2 på ca. 410t, 0,8t og 0,6t. Arbejdsmiljø: Dårligere plads til rengøring/vedligehold ved maskinerne.
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  4.381.000 kr. 400.000 kr. 438.000 kr. 0,9 år
Bemærkninger: Projektet giver pladsproblemer i farveriet - eller kræver varmevekslerne placeret udendørs. I så fald bliver projektet 300.000 kr dyrere til isoleret indbygning af vekslerne. Der bliver ingen problemer med myndighedskrav.

 

Miljøprojekt: Isolering af rør Ref. nr. Dokument 3089
Beskrivelse: Udbedring af knækkede rørisoleringer og isolering af enkelte, hidtil helt uisolerede rør
Miljøforhold: Nedsættelse af fuelolie forbrug med ca. 2 % giver reduktion af CO2 , NOx og SO2 på ca. 83t, 0,16t og 0,12t. Arbejdsmiljø: Projektet giver meget dårlige arbejdsstillinger under udførelsen. Ingen varige ændringer af arbejdsmiljøet
Økonomi Nuv. drift Investering (incl. udførelse) besparelse simpel payback
  4.381.000 kr. 10.000 kr. 88.000 kr 0,1 år
Bemærkninger:

 

Miljøprojekt: Frekvensomformere, væve og pumper Ref. nr. Dokument 3090
Beskrivelse: Frekvensomformere giver nøjagtig tilpasning af effekt til behov. Der placeres omformere ved udvalgte væve og ved udvalgte grupper af pumper
Miljøforhold: Reduktion af elforbrug på 6,5 % giver reduktion af CO2 , NOx og SO2 på ca.96 t ,0,4 t og 0,5 t Arbejdsmiljø: Ingen ændringer
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  1.198.760 kr. 220.000 kr. 78.000 kr. 2,8 år
Bemærkninger:

 

Miljøprojekt: ny belysning Ref. nr. Dokument 3091
Beskrivelse: Alle armaturer og lysstofrør vaskes, ny reflektorer opsættes i væveri og farveri
Miljøforhold: Reduktion af elforbrug på 3 % giver reduktion af CO2 , NOx og SO2 på ca. 44 t , 0,18 t og 0,24 t Arbejdsmiljø:
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  1.198.760 kr. 110.000 kr. 36.000 kr. 3,1 år
Bemærkninger:

 

Miljøprojekt: Kursus vedrørende elbesparelser Ref. nr. Dokument 3092
Beskrivelse: For at forbedre motivation og kendskab til den enkeltes muligheder for at påvirke elforbruget gennemføres særligt AMU-kursus
Miljøforhold: Reduktion af elforbrug på 5 % giver reduktion af CO2 , NOx og SO2 på ca. 74 t , 0,30 t og 0,39 t Arbejdsmiljø: Der vil være en positiv effekt i retning af større tilfredshed og motivation
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  1.198.760 kr. 74.000 kr. 60,000 kr. 1,2 år
Bemærkninger: Den præcise effekt er i sagens natur ret usikker - afhængig af kursets succes. Der forudsættes fuld offentlig støtte til lønomkostninger under kurset.

 

Miljøprojekt: Genvinding af perchlorethylen Ref. nr. Dokument 3093
Beskrivelse: Perchlorethylen opsamles på kulfiltre, der regenereres med damp, når de er "fyldt op". Erfaringer fra lignende anlæg viser ca. 88 % genvinding af perchlorethylen. Rensebenzin vil også blive genvundet, men på grund af forbrugsmønsteret kun ca. 50 % af den samlede mængde.
Miljøforhold: Opsamlingen af perchlorethylen nedsætter emissionen heraf med godt 11 t. Emissionen af renset benzin nedsættes med godt 1 t. Energiforbruget i processen svarer til 2kWh pr genvundet kg perchlorethylen eller en forøget udledning af CO2 , NOx og SO2 på ca.10 t , 0,04 t og 0,06 t Arbejdsmiljø: Der er tale om en helt ny arbejdsplads. Forudgående APV og besøg på lignende anlæg er nødvendigt.
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  497.700 kr. 4.500.000 kr. 426.000 kr. 10,6 år
Bemærkninger: Der er mange referenceanlæg - teknikken er vel gennemprøvet.

 

Miljøprojekt: Substitution af perchlorethylen Ref. nr. Dokument 3094
Beskrivelse: Ny proces med anvendelse af rensevæske (fordamper ikke) og ultralyd.
Miljøforhold: Emissionen af perchlorethylen nedsættes med 12,6 t. Elforbruget i processen svarer til 3 kWh pr. substitueret kg perchlorethylen eller en forøget udledning af CO2 , NOx og SO2 på ca. 21 t , 0,088 t og 0,12 t Arbejdsmiljø: Meget stor forbedring af arbejdsmiljøet gennem fjernelse af sundhedsskadeligt og potentielt kræftfremkaldende stof.
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  466.200 kr. 1.750.000 kr. 436.000 kr. 4,0 år
Bemærkninger: Den præcise sammensætning af den nye rensevæske kendes ikke, men det er oplyst, at den ikke indeholder kræftfremkaldende eller reproduktionsskadende stoffer.

 

Miljøprojekt: Alternativ bortledning af regnvand Ref. nr. Dokument 3095
Beskrivelse: Regnvand (ca. 500 m3 /år) kan bortledes uden om processpildevandet. Dette nedsætter det samlede kloakbidrag.
Miljøforhold: Ingen reel forskel Arbejdsmiljø: Ingen forskel
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  553.940 kr. 6.000 kr. 2.500 kr. 2,4 år
Bemærkninger:

 

Miljøprojekt: Støjdæmpning af kompressorer og afkast Ref. nr. Dokument 3096
Beskrivelse: Afskærmning af støjkilder med absorberende materiale
Miljøforhold: Forventet effekt er nedsættelse af støjniveauet i skel til de vejledende grænseværdier. Arbejdsmiljø: Projektet giver meget dårlige arbejdsstillinger under udførelsen. Ingen varige ændringer af arbejdsmiljøet
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  ~ 0 150.000 kr ~ 0 meget lang !
Bemærkninger: Der er driftsudgifter til at håndtere de gentagne klager over støjen, men det er meget svært at gøre op.

 

Miljøprojekt: Støjdæmpning af punktkilder i væveriet Ref. nr. Dokument 3097
Beskrivelse: Det er muligt at dæmpe mange af kilderne gennem direkte pålimning af dæmpende materiale eller gennem dæmpning i de nærmeste omgivelser
Miljøforhold: Forventet effekt er nedsættelse af støjniveauet i skel til de vejledende grænseværdier. Arbejdsmiljø: Forbedring af arbejdsmiljøet i væveriet - især på de udsatte pladser. Projektet kan dog ikke resultere i dæmpning til 85 dB(A)
Økonomi Nuv. drift Investering besparelse simpel payback
  ~ 0 35.000 kr. ~ 0 meget lang !
Bemærkninger: Der er omkostninger ved det nuværende støjniveau, men de er meget svære at gøre op.

 

Miljøprojekt: Alternativt genbrug af garnrester (uld) fra væveri Ref. nr. Dokument 3098
Beskrivelse: Garnrester kan sælges til alternativ anvendelse i stedet for at blive foræret væk.
Miljøforhold: Ingen væsentlig forskel Arbejdsmiljø: Ingen forandringer
Økonomi Nuv. drift Investering salgspris simpel payback
  0 0 25.000 kr. 0 år !
Bemærkninger:

 

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til Opgave 5.2, Miljøhandlingsplan for Jentex A/S
Dato 14 juni 199
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Per Ponsaing

Miljøhandlingsplan, ydre miljø

Et løsningsforslag til Miljøhandlingsplan, ydre miljø er vist på næste side.

Kommentar til handlingsplanen:

Udover den viste plan videresendes projektet substitution af perchlorethylen til Sikkerhedsudvalget i håb om at finde en løsning på investeringsproblemet. Der resterer ca. 220.000 af investeringsrammen for ydre miljø.

Endelig gennemføres salg af uldrester umiddelbart, som et normalt, kommercielt projekt.

Information om miljø

Information om miljø

Vi kan anbefale håndbogen Markedsorienteret miljøkommunikation

Information om miljø

Vi kan anbefale håndbogen Markedsorienteret miljøkommunikation.

Information om miljø

Hvorfor information?

Information om miljø

Krav i ISO 14001 om intern og ekstern information.

Information om miljø

Krav om medarbejderinformation og -motivation

Information om miljø

Krav om kommunikationsrutiner.

Information om miljø

Krav i EMAS om miljøredegørelse, ekstra krav i ft. ISO 14001.

Information om miljø

Krav kaldes "god ledelsespraksis" rækker ud over krav i ISO 14001.

Information om miljø

EMAS’ krav til medarbejderinformation og -motivation, svarer til ISO-krav.

Information om miljø

EMAS’ krav til kommunikationsrutiner, svarer til ISO-krav.

Information om miljø

Virksomheden skal udarbejde 1-2 procedurer for information/kommunikation.

Miljøledelsessystemet

Forord

Miljøprojektet består af to dele, der hænger indbyrdes sammen. Den første del, miljøkortlægningen med efterfølgende forbedringer, er sat godt i værk. Nu skal vi i gang med den anden del af miljøprojektet - opbygningen af et beskrevet miljøledelsessystem.

Der er mange fordomme omkring beskrevne systemer, såsom "vi bliver bundet på hænder og fødder", "vi drukner i papir", "det bliver bare endnu en mappe på hylden, der samler støv" osv. osv. Disse fordomme vil vi prøve at gøre til skamme i vort miljøprojekt.

Hvorfor nedfælde/beskrive rutiner ?

Vore beslutninger og adfærd i hjemmet og på arbejdspladsen påvirker i høj grad miljøet. Sammenhængen mellem adfærd og miljø er imidlertid svær at styre, hvis man ikke er blevet enige om en fælles adfærd ud fra nogle fælles holdninger (politikker).

I hjemmet er mange blevet enige om en række gode vaner/rutiner, der skal hjælpe os til at få mindst mulige miljøpåvirkninger, f.eks. spare vand og el samt genbruge papir og glas. Sådan skal vi også i vores virksomhed arbejde med en række rutiner for vores adfærd for at sikre, at vi mindsker miljøpåvirkningerne.

En fælles adfærd for virksomhedens medarbejdere sikres ved at beskrive miljørutinerne. Derved sikres også, at alle medarbejdere kender og forstår indholdet i de miljørutiner, som er relevante for dem.

Miljøledelsessystemet

I miljøledelsessystemet bliver vore beslutninger og adfærd inden for miljø (miljørutiner) beskrevet i procedurer og instruktioner. De giver os nogle rammer for, hvordan vi skal arbejde.

De gode rutiner vi har i forvejen, skal vi beskrive, som de er. Men vi mangler rutiner på en række områder, og andre rutiner kan vi nøjes med at ændre på og gøre bedre.

Vi skal bl.a. beskrive rutiner for:

  • registrering af miljøpåvirkninger
  • behandling af miljøhenvendelser
  • forebyggende miljøindsats
  • revision af miljøledelsessystemet
  • overholdelse af myndighedskrav
  • etc.

Miljøhåndbogen indeholder i første del en beskrivelse af virksomhedens miljøpolitikker og -målsætninger, ansvarsforhold etc.

Anden del i håndbogen består af procedurerne. Procedurerne er overordnede beskrivelser af rutiner, - de beskriver, hvem der skal gennemføre de forskellige miljøopgaver i virksomheden, og i hovedtræk hvordan disse opgaver skal gennemføres.

Hvordan opgaverne skal løses i detaljer, er beskrevet i arbejdsinstruktioner, kravene hertil i specifikationer m.v. De er placeret på de enkelte arbejdspladser.

Præcist, hvor detaljeret en procedure skal beskrives afhænger naturligvis af situationen. Hvis proceduren omhandler aktiviteter i forbindelse med ansvarsskift mellem afdelinger/funktioner, så bør proceduren være forholdsvis detaljeret beskrevet.

Hvis proceduren derimod beskriver faglige aktiviteter internt i en afdeling/funktion, så er det ikke nødvendigt at beskrive proceduren så detaljeret. Tværtimod er det vigtigt, at man som medarbejder har en vis jobfrihed til at udføre aktiviteterne, som man finder det bedst.

Opbygning af miljøledelsessystemet

For at involvere så mange medarbejdere som muligt i udarbejdelsen af vore miljøprocedurer og arbejdsinstruktioner, danner vi en række arbejdsgrupper bestående af medarbejdere fra forskellige afdelinger i virksomheden.

Hver arbejdsgruppe får ansvaret for beskrivelsen af et antal miljørutiner. Nogle procedurer vil være enkle at formulere, da vi i forvejen har faste rutiner på disse områder.

Andre procedurer vil være vanskeligere at beskrive, da vi i dag ikke har rutiner på disse områder. Arbejdsgruppen skal derfor udtænke rutiner for disse områder, samt efterfølgende beskrive dem i procedurer og/eller instruktioner.

Når arbejdsgrupperne har formuleret procedurer og instruktioner skal de godkendes, først af projektlederen og dernæst af styregruppen. Herved sikres, at procedurer og instruktioner overholder vore miljøpolitikker og målsætninger samt kravene i ISO 14001 eller EMAS.

Alle medarbejdere får et godt kendskab til miljøledelse og vore miljøprocedurer og -instruktioner gennem deltagelse i arbejdsgrupper samt ved afholdelse af informationsmøder.

Indførelse af miljøledelsessystemet

Vi har naturligvis ikke indført vort miljøledelsessystem, blot fordi vi har udarbejdet en miljøhåndbog med procedurer og instruktioner. Miljøledelsessystemet er først indført, når alle medarbejdere arbejder i henhold til de rutiner, der er beskrevet i procedurer og instruktioner, og har en tilstrækkelig miljømæssig forståelse.

Det er derfor, at det er så vigtigt at mange medarbejdere deltager i udarbejdelse af vore miljøprocedurer og -instruktioner. Først når vi er blevet enige om, hvordan vore miljørutiner skal være, og arbejder herefter alle sammen, har vi fået indført vort miljøledelsessystem.

I den forbindelse vil der også blive afholdt informationsmøder for alle medarbejdere, hvor vi får en grundig indføring i de miljøprocedurer og -instruktioner, der gælder for os.

Opfølgning på miljøledelsessystemet

For at følge op på om vore miljørutiner er effektive og tilstrækkeligt indført hos alle medarbejdere, gennemfører vi interne audit.

Audit er en undersøgelse, hvor medarbejdere interviewes om deres udførelse af miljøaktiviteter. Herved konstaterer vi, om miljøledelsessystemets procedurer og instruktioner efterleves af både ledelse og medarbejdere. På baggrund af resultaterne af de interne audit bliver procedurer og instruktioner tilrettet, eller medarbejderne får bedre information om miljøledelsessystemet.

Man kan sammenligne det at gennemføre audit med at få gæster. Selv om man til dagligt plejer at have det pænt og rent hjemme, så gør man som regel ekstra grundigt rent inden der kommer gæster. På samme måde vil de fleste medarbejdere sætte sig ekstra grundigt ind i procedurer og instruktioner lige inden audit, selv om de selvfølgelig arbejder efter miljørutinerne til dagligt.

Miljøledelsesstandarder

Når miljøhåndbogen er udarbejdet og indført, og vi dermed arbejder systematisk med at reducere og styre vore miljøpåvirkninger, kan vi vælge at blive certificeret i henhold til ISO 14001 eller EMAS.

ISO 14001 og EMAS er internationale miljøledelsesstandarder, og de indeholder en række krav til, hvad miljøprocedurerne skal omfatte, og dermed hvilke områder, vi skal have styr på.

Standarderne er ikke facitlister for, hvordan et miljøledelsessystem skal se ud, men en beskrivelse af de rammer, miljøledelsessystemet skal ligge inden for, hvis vi ønsker at opfylde standarden.

Miljøcertificering

Når vi mener, at miljøledelsessystemet opfylder standardens krav, vil vi bede et certificerende organ f.eks. Dansk Standard checke om vores miljøledelsessystem opfylder standardens krav.

Det certificerende organ gennemgår først håndbogen i detaljer og bedømmer den. Dernæst vil de gennem et certificeringsaudit undersøge om medarbejderne i praksis følger de procedurer, der er beskrevet i håndbogen.

Hvis det certificerende organ konstaterer, at vi opfylder ISO 14001 og/eller EMAS, vil vi herefter modtage et certifikat på, at vi er ISO 14001 certificerede eller EMAS-registrerede.

Hvad betyder miljøledelse for dig

Som medarbejder vil du opleve nogle daglige forandringer i forbindelse med indførelse af miljøledelse. Først og fremmest vil vi på nogle områder ændre vore arbejdsrutiner, så de tager større hensyn til miljøet. Eksempler herpå kan være rutiner for sortering/behandling af affald eller en rutiner for håndtering af nødsituationer.

Disse nye nye/ændrede rutiner vil findes som beskrevne procedurer i miljøhåndbogen samt som instruktioner ude i afdelingerne. Hermed vil du få et bedre arbejdsgrundlag for at tage miljøhensyn i dit arbejde.

Nogle medarbejdere vil blive direkte inddraget i miljøarbejdet gennem deltagelse i opbygning af miljøledelsessystemet.

Men alle vil få indflydelse på miljøarbejdet gennem deres daglige arbejde. Det er vigtigt, at alle på hver deres måde tager del i arbejdet med få vores virksomheds miljøpåvirkninger reduceret.

Når vi har arbejdet med miljøledelsessystemer i et par år, er miljøbevidstheden forhåbentligt blevet så indgroet, at vi ikke længere tænker over det, det er blevet en naturlig ting i hverdagen -
det er målet !

  

Seminar 6

1_Velkommen
2_Intro ISO 14001
3_Dokumentation af miljøledelsessystem
4_Opgave 6.2
5_Planlægning af systemarbejde
6_Krav til procedurer
7_Opgaven til næste gang

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #6
Dato 14 juni 1999
Til Undervisere og konsulenter
Kopi
Fra Per Ponsaing

Denne seminarbeskrivelse er udformet som en udvidet dagsorden. tallene i parenteserne angiver løbenummeret på den tilhørende PowerPoint fil.

Seminar #6 gennemføres som internatkursus over to dage.

Kl. 16.30 Indkvartering
Kl. 17.00 (1) Velkommen. Diskussion af opgavebesvarelse.
Kl. 19.00 Middag
Kl. 20.30 (1) Evaluering af seminar nr. 5.
Kl. 20.45 (2) Introduktion til ISO 14001 og EMAS
Kl. 21.15 Opgave 6. 1: Et dilemma: Salgschefen S. Mart kommer med en ordre, der har alvorlige miljømæssige konsekvenser. Hvilke bevægelsesmuligheder har Jentex A/S inden for standarderne?
Kl. 21.50 Afslutning/socialt samvær
 

Den følgende dag:

Kl. 8.30 Afrapportering og diskussion af opgave 6.1
KL. 9.00 (3) Dokumentation af miljøledelsessystemet, herunder håndbog, procedurer, flow-diagrammer, instruktioner, godkendelsesforløb, grundlag etc.
(4) Introduktion til opgave 6.2.
Kl. 09.45 Opgave 6.2: Udarbejdelse af et flowdiagram for en miljørutine for Jentex A/S.
Kl. 10.15 Afrapportering og diskussion af opgave 6.2
Kl. 10.45 Kaffe
Kl. 10.50 Opgave 6.3: Udarbejdelse af procedure for en miljørutine for Jentex A/S ud fra flowdiagram
Kl. 11..20 Afrapportering og diskussion af opgave 6.3
Kl. 11.50 (5) Planlægning af miljøledelsessystemet i virksomheden. Organisationsudvikling/forståelse.
Kl. 12.20 (6) Krav til procedurer for registrering og prioritering af miljøpåvirkninger, opstilling af handlingsplan for miljøforbedringer, fortegnelse over love og bestemmelser samt vedligehold heraf. Kravene er i forhold til EMAS og ISO 14001 og dokumentation af kravene udleveres på tryk i forbindelse med opgavemapperne (til næste seminar).
Kl. 12.45 Frokost
Kl. 13.30 (7) Opgaver til næste seminar forelægges:
  1. Handlingsplan for systemarbejdet
  2. Udarbejdelse af 3 procedurer for egen virksomhed. Til dette udleveres 3 opgavemapper til hver virksomhed med opgavebeskrivelse og EMAS/ISO 14001 krav mm.

Gennemgang af dagsorden for næste gang

Kl. 13.45 Ekskursion til en tekstilvirksomhed, der har opnået EMAS registrering eller ISO 14001 certifikat.
ca. kl. 17.00 Afslutning

 

Mødereferat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #5
Dato 22-23 apr 1998
Sted Hotel Scheelsminde
Til Se vedlagte deltagerliste
Referant LEC-PPS/29 apr 1998
Fra Deltagerne samt følgegruppen

22 apr 1998

Der blev budt velkommen af Michael Bjerrum, som orienterede om seminarets forløb.

PPS skal til møde hos Windfeld-Hansen d. 20 maj kl. 9.00 efter de har afholdt styregruppemøde den 6 eller 14 maj 1998.

Bilag 9 og 10 til håndbogen blev udleveret.

Jens Erik Dall var desværre blevet forhindret på grund af ISO 9001 opfølgnings-audit på Brandtex.

Jesper Jensen deltager kun delvist i seminaret, da han midlertidigt er nødsaget til at fungere som afdelingsleder for en produktionsafdeling.

Poul Sønderbæk og Anni Brandt har lånt miljøstyrings videoerne.

Anni Brandt har fået e-mailadresse, denne er windab@ege.dk.

Der var blandt deltagerne bred enighed om, at det ville være en god idé, hvis der senest på seminar 1 blev fastsat datoer for konsulentbesøg i virksomhederne til afholdelse af strategiseminar, informationsmøder etc.

1 Diskussion af opgavebesvarelsen

Der var ingen af deltagerne, der havde løst opgaven til seminar 5 fuldstændigt. Den væsentligste begrundelse herfor var, at denne opgave forudsatte afholdelse af et lederseminar og at det havde været umuligt pga. den korte tid mellem seminarerne.

Flere af deltagerne vil gerne have konsulenthjælp i forbindelse med opstilling af miljøpolitikken. Eksempelvis ved afholdelse af lederseminar.

Man mangler altså stadig at få udarbejdet miljøpolitikker og miljømål.

Anni Brandt har brugt meget tid på APV.

Også mht. intern information havde der været vanskeligheder med at få løst opgaven.

På MP Strømper er der hidtil givet information via samarbejds- og sikkerhedsudvalg. Der vil nu blive afholdt informationsmøder i grupper à 20 medarbejdere. Man kunne godt bruge et miljøbevidsthedskursus. Efterlyser midler til at flytte holdninger.

Anni Brandt har brugt informationshæftet til generel information. Vil om ca. 1 år lave et informationshæfte for Windfeld-Hansen generelt. Der bliver informeret og orienteret på SU-møderne. Der er lavet 2 informationsbreve. Det 1. informationsbrev ved opstarten og det 2. omkring APV. Informationsbrevet skal udsendes ca. hver 2. måned eller mindst 4 gange om året. I august vil der blive afholdt 2 x ½ dag seminar med Green Network omhandlende generel miljøbevidsthed. Alle medarbejdere skal deltage.

Benny Hansen forventer at afholde informationsmøde efter regnskabsårets afslutning (30 apr 1998), her vil informationshæftet blive udleveret. Der har været afholdt et informationsmøde for et par måneder siden.

2 Evaluering seminar 4

Generelt tilfredshed.

Anni Brandt har gennemlæst de udleverede bilag, og mener godt man kan bruge bilagshåndbogen som opslagsbog.

I starten af seminarerne brugte man oftere øvelserne som opslag/informationsmateriale.

3 Introduktion ISO 14001 og EMAS

Michael Bjerrum gennemgik ISO 14001 og EMAS. Dette indlæg fulgte håndbogens bilag 10.

EMAS registrerede kan ses på internettet under www.mst.dk, søg under fagområder, derefter under miljøstyring og så Danske EMAS-registrerede virksomheder.

4 Øvelse 5.1 Jentex A/S

Øvelse 5.1 blev udleveret. Gruppen fik 45 min. til løsning af dilemmaet, der opstår, da Jentex' sælger S. Mart har fået en ordre, der har alvorlige miljømæssige konsekvenser.

23 apr 1998

5 Afrapportering af øvelse 5.1

Opgaven blev fremlagt på OH. Løsningsforslag til øvelse 5.1 blev udleveret.

6 Dokumentation af miljøledelsessystemer

Michael Bjerrum gennemgik miljøledelsessystemets indhold, herunder procedurer, instruktioner og flowdiagrammer. Dette indlæg fulgte håndbogens bilag 9.

7 Øvelserne 5.2 og 5.3 Jentex A/S

Øvelse 5.2 blev udleveret. Gruppen fik 45 min. til løsning af opgaven. Øvelsen blev gennemgået og løsningsforslag til øvelse 5.2 blev udleveret.

Øvelse 5.3 blev udleveret. Gruppen fik 45 min. til løsning af opgaven. Øvelsen blev gennemgået og løsningsforslag til øvelse 5.3 blev udleveret.

Øvelserne omhandler opbygning af en procedure til styring af register over legale krav (myndighedskrav). I denne forbindelse henledes opmærksomheden på at alle danske love og bestemmelser kan findes på internettet under www.retsinfo.dk.

8 Planlægning af miljøledelsessystemer i virksomheden

Michael Bjerrum gennemgik planlægning af opbygning af miljøledelsessystemet i virksomheden. Herefter gennemgik han kort organisationsudvikling og -forståelse. Dette indlæg fulgte til en vis grad håndbogens bilag 9.

9 Krav til miljøprocedurer

Per Ponsaing gennemgik krav til tre centrale miljøprocedurer, nemlig

  • Registrering og prioritering af miljøpåvirkninger
  • Miljømål og handlingsplaner
  • Legale krav

Der blev udleveret opgavebeskrivelser til disse tre procedurer, som indgår i opgaven til næste gang. Opgavebeskrivelserne kan benyttes som mønster for de opgavebeskrivelser, der skal udarbejdes i forbindelse med de procedurer, der snart skal udlægges til arbejdsgrupperne i virksomhederne.

10 Opgaven til næste gang

Opgaven til seminar 6 blev gennemgået af Michael Bjerrum.

Dagen blev afsluttet med ekskursion til Gabriel A/S - EMAS registreret tekstilvirksomhed.

Deltagere til seminar 6, som afholdes den 10 jun 1998 hos DTB, Herning:

Anni Brandt Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi A/S
Benny Hansen Danish Colour Design Textile Print A/S
Jens Erik Dall Brandtex A/S
Jesper Jensen Martensens Fabrik
Poul Sønderbæk
Ulla Andersen
MP Strømper
Jan Møller DTI
Tove Andersen  

Dansk Textil og beklædning

Michael Bjerrum Dansk Kvalitets Rådgivning
 

Per Ponsaing
Lone Engdal Calmar

COWI

Vedlagt:

Program for seminar nr. 6.

   

Program for seminar 6.

Seminar 6, bør afvikles som 2-dages seminar fra kl. 16.30 - 17.00 (næste dag).

Program for seminar 6, fortsat.

Seminar 6, bør afvikles som 2-dages seminar fra kl. 16.30 - 17.00 (næste dag).

Program for seminar 6, fortsat.

Seminar 6, bør afvikles som 2-dages seminar fra kl. 16.30 - 17.00 (næste dag).

Krav i ISO 14001 og EMAS

Stigende interesse for frivillig miljøcertificering.(er brugt i sem. # 1)

Krav i ISO 14001 og EMAS

Vigtigt at forstå formål med kravsstandarderne.(er brugt i sem. # 1)

Krav i ISO 14001 og EMAS

Standarden kræver styring af virksomhedens miljøforhold.
Vi har valgt at medtage denne formålsformulering, da den også gælder EMAS.
(er brugt i sem. # 1)

Krav i ISO 14001 og EMAS

Standarden kræver styring af virksomhedens miljøforhold. (er brugt i sem. # 1)

Krav i ISO 14001 og EMAS

Miljøledelse - stillingtagen - adfærd - forbedringer.(er brugt i sem. # 1)

Krav i ISO 14001 og EMAS

Miljøledelse - stillingtagen - adfærd - forbedringer.(er brugt i sem. # 1)

Krav i ISO 14001 og EMAS

Krav om overholdelse af myndighedskrav og løbende forbedringer.
Det er naturligvis ikke realistisk med en konstant faldende kurve over årene. Den ender med at blive en trappekurve, d.v.s. der sker ændringer ved skift af produktionsudstyr (teknologi).
(er brugt i sem. # 1)

Krav i ISO 14001 og EMAS

Mange medtager frivilligt arbejdsmiljø i deres miljøstyring.

Krav i ISO 14001 og EMAS

Cirkelmodel i ISO 14001 illustrerer løbende forbedringer.

Krav i ISO 14001 og EMAS

EMAS har samme formål som ISO 14001, men dertil krav om oplysninger til offentligheden i en miljøredegørelse.

Krav i ISO 14001 og EMAS

EMAS har samme formål som ISO 14001, men dertil krav om oplysninger til offentligheden i en miljøredegørelse.

Krav i ISO 14001 og EMAS

Der er 21 artikler i EMAS, fordi EMAS også stiller krav til myndighed og certificerende organ.

Krav i ISO 14001 og EMAS

Der er 21 artikler i EMAS, fordi EMAS også stiller krav til myndighed og certificerende organ.

Krav i ISO 14001 og EMAS

Tungt at læse (og forstå) EMAS.

Krav i ISO 14001 og EMAS

Tungt at læse (og forstå) EMAS.

Krav i ISO 14001 og EMAS

Heldigvis er kun få krav relevante for virksomheden.

Krav i ISO 14001 og EMAS

Heldigvis er kun få krav relevante for virksomheden

Krav i ISO 14001 og EMAS

Der er mange involverede, specielt i EMAS.

 

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 6.1 Et dilemma
Dato 22 apr 1998
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Et dilemma

Du er administrerende direktør i Jentex A/S, der opfylder kravene i ISO 14001. Virksomheden har en miljøpolitik svarende til Jentex A/S.

Jentex's dygtigste sælger S. Mart har fået en forespørgsel på en meget stor ordre på et nyt endnu ikke færdigudviklet produkt. Ordren vil svare til ca. 30 % af virksomhedens årsomsætning og kan dermed sikre virksomhedens beskæftigelse - og måske overlevelse.

S. Mart drøfter forespørgslen med den administrerende direktør (dig).

Hvis du siger ja til ordren, vil det betyde en forøgelse af den samlede miljøbelastning. Men der er også et andet miljømæssigt problem ved det produkt der forespørges på, specielt i relation til produktionen. Det ved du, fordi du følger med i den internationale fagpresse, men ingen andre i virksomheden kender til problemet.

Du har nu forskellige muligheder;

  1. at takke pænt nej til forespørgslen
  2. at udvikle og producere det ønskede produkt
  3. at udvikle produktet, men få produkterne produceret hos underleverandører i Polen
  4. at ..... (hvad kunne være en fjerde mulighed ?)

Hvis du vælger alternativ 1 - har du så godt som "førtidspensioneret" dig selv - uden et "gyldent håndtryk".

Hvis du vælger de øvrige alternativer, skal du overveje;

  • hvad skal dokumenteres ?
  • hvem skal involveres ?
  • må det ønskede produkt overhovedet fremstilles ?

Opgave:

  1. Diskutér i gruppen, hvilke krav i ISO 14001 der er relevante i denne sammenhæng.
  2. Diskutér i gruppen, hvad direktøren må/bør gøre og find gode argumenter herfor.
Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til opgave 6.1 Et dilemma
Dato 23 juni 1999
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Opgave 1 Krav i ISO 14001

De mest relevante krav i ISO 14001 er:

  • 4.2 Miljøpolitik
  • 4.3 Planlægning
  • 4.3.1 Miljøforhold
  • 4.3.2 Lovbestemte krav og andre bestemmelser
  • 4.3.3 Målsætninger og mål
  • 4.3.4 Miljøhandlingsprogram(mer)
  • 4.4 Iværksættelse og drift
  • 4.4.3 Kommunikation
  • 4.4.6 Driftsstyring
  • 4.4.7 Nødberedskab og afværgeforanstaltninger
  • 4.5 Kontrol og korrigerende handlinger
  • 4.5.1 Overvågning og målinger
  • 4.5.2 Korrigerende og forebyggende handlinger

Blandt disse har specielt 4.2, 4.3.4 og 4.4.6 stor betydning.

Opgave 2 Hvad må/bør direktøren gøre ?

Det er ikke oplyst, hvori det nævnte miljømæssige problem består, og om der både er tale om et ydre miljø og arbejdsmiljømæssigt problem. Men uanset problemtypen er den korrekte fremgangsmåde for håndtering heraf:

  • Få undersøgt og afklaret problemets indhold, omfang og konsekvens, herunder om der er problemer i forhold til myndighedsgodkendelser og -krav.
  • Informere kunden om problemstillingen og foreslå (udvikling af) mere miljøvenlige alternativer. Såfremt kunden ikke vil acceptere alternativerne, må Jentex A/S herefter overveje og sikre, at
  • problemets omfang og konsekvens reduceres mest muligt f.eks. gennem ny teknologi, anvendelse af underleverandører, samarbejde med tilsynsmyndigheder m.v.
  • medarbejderne informeres om problemstillingen og forholdsreglerne herfor
  • andre miljøforbedringer så vidt muligt udligner den forøgede miljøpåvirkning
  • interne krav i form af miljøpolitikker samt eksterne krav fra kunder og tilsynsmyndigheder opfyldes. Det er i den forbindelse tilladt at sænke ambitionerne i miljøpolitikken, hvis man i praksis oplever, at den er blevet for begrænsende.

Gennem ovenstående initiativer opfyldes såvel egne politikker samt kravene i ISO 14001, hvorfor det ønskede produkt gerne må produceres på Jentex A/S eller ved en underleverandør f.eks. i Polen, som i givet fald skal opfylde specificerede miljøkrav fra Jentex A/S.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Et miljøledelsessystem er et organisatorisk system.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Miljøledelsessystemet beskriver rutiner og ansvar mellem og på tværs af virksomhedens organisatoriske niveauer.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Systemet dokumenteres ofte i en håndbog med procedurer samt tilhørende instruktioner.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Vigtigt at systemet skaber sammenhæng men også beskriver grænseflader mellem funktioner.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Vigtigt at systemet skaber sammenhæng men også beskriver grænseflader mellem funktioner.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Det er ofte i sammenhængen mellem virksomhedens funktioner/aktiviteter, det går galt.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Vigtigt at holde systemomfang nede ved at tænke sig om.

Dokumentation af miljøledelsessystem. Fortsat 1.

Vores idealer for et godt system.

Dokumentation af miljøledelsessystem. Fortsat 2.

Vores idealer for et godt system.

Dokumentation af miljøledelsessystem. Fortsat 3.

Vores idealer for et godt system.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Systemstrukturen bør bestå af disse 3 hovedelementer.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Eks. på systemstrukturen.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Vigtige overvejelser vedr. procedurer.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Proceduren skal give en overordnet beskrivelse af ansvar og rutiner.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

De 5 "hv"-ord besvares i enhver procedure.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Det er ikke et krav, men en god ide med en fast procedurestruktur.

Dokumentation af miljøledelsessystem. Fortsat 1.

Det danske sprog er en svær en, men husk! Det er ikke en danskøvelse.

Dokumentation af miljøledelsessystem. Fortsat 2.

Det danske sprog er en svær en, men husk! Det er ikke en danskøvelse.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

God ide at anvende flowdiagram til visuelt overblik. Her ses hyppigt anvendte symboler.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Flowdiagrammet bør være opdelt, så det viser aktiviteter for hver funktion.

Dokumentation af miljøledelsessystem.

Eks.på flowdiagram.

Benyttes i forbindelse med introduktion af opgave 6.2.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 6.2 Flowdiagram
Dato 22 apr 1998
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Introduktion

Jentex A/S skal have udarbejdet en procedure vedr. "Styring af register over myndighedskrav", der skal kunne honorere kravene i DS/EN ISO 14001 afsnit 4.3.2 og afsnit 4.5.1.

Opgave

Udarbejd et flowdiagram, som I forestiller jer den pågældende rutine ved Jentex A/S.

Flowdiagrammet skal indeholde de vigtigste aktiviteter og grænseflader mellem funktioner. Flowdiagrammet bedes optegnet med korrekte symboler på den udleverede master.

Symboler i flowdiagrammer

Anfør emne i overskriften (f.eks. procedurebetegnelsen).

Overvej hvilke funktioner, der er involveret i den pågældende aktivitet, og anfør funktionsbetegnelser i en logisk rækkefølge på øverste række i flowdiagrammet.

Herefter skal flowdiagrammet optegnes ved brug af en række symboler. Det kan være en god idé i første omgang at fokusere på aktiviteter/processer og beslutningsbokse (forgreninger) og først i næste omgang supplere med dokument/blanketter og arkiv.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til opgave 6.2 Flowdiagram
Dato 23 apr 1998
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Løsningsforslaget er angivet på næste side.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 6.3 Procedure
Dato 23 apr 1998
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Opgave

Med udgangspunkt i det udarbejdede flowdiagram i øvelse 6.2 udarbejdes et forslag til en procedure, som I forestiller jer den pågældende rutine ved Jentex A/S.

Proceduren skal efter eget valg være struktureret med en række hovedpunkter (formål, generelt, ansvar, dokumentation, fremgangsmåde etc.).

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsningsforslag til opgave 6.3 Procedure
Dato 23 apr 1998
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Procedure for "Styring af register over myndighedskrav"

1 Formål

Formålet er at sikre en rutine for informationsindsamling, registrering, vurdering og opfølgning samt overholdelse af relevante myndighedskrav.

2 Generelt

Proceduren omfatter alle relevante myndighedskrav vedrørende miljø.

3 Ansvar

Miljøchef:
Indhold og vedligehold af denne procedure.
Indhente og registrere relevante myndighedskrav.
Opdatere register.
Vurdere kildemateriale.

Miljøstyregruppe
Vurdere nye myndighedskrav.
Overholdelse af myndighedskrav.
Beslutning om forbedringstiltag.

4 Dokumentation

Instr. xx "Register over myndighedskrav".

Proc. yy "Forbedringsprojekter".

5 Fremgangsmåde

Kildemateriale

Miljøchefen beslutter, hvilket kildemateriale der anvendes til at sikre, at nye/ændrede myndighedskrav vedr. miljø tilføres virksomheden. Som kilder anvendes som minimum:
Aktuelt Miljø
Skrifter fra Dansk Textil- og Beklædning
Generel miljøinformation fra myndigheder

Vurdering af kildedokumenter

På baggrund af input fra de beskrevne kilder vurderer Miljøchefen, om der er kommet nye/ændrede myndighedskrav med relevans for Jentex A/S. I bekræftende fald rekvirerer Miljøchefen de nye/ændrede myndighedskrav.

Modtagelse og registrering af myndighedskrav

Efter modtagelse af nye/ændrede myndighedskrav, udarbejder og opdaterer Miljøchefen et register over gældende myndighedskrav (instr. xx).

Vurdering af myndighedskrav

Ved modtagelse af væsentlige nye/ændrede myndighedskrav indkalder Miljøchefen miljøstyregruppen til møde.

Miljøstyregruppen vurderer om Jentex A/S overholder de nye/ændrede myndighedskrav.

Forbedringstiltag

Hvis Jentex A/S ikke overholder de nye/ændrede myndighedskrav beslutter Miljøstyregruppen hvilke miljøforbedringstiltag, der skal igangsættes, således at de nye/ændrede myndighedskrav efterleves.

Miljøstyregruppen igangsætter herefter et forbedringsprojekt (se proc. yy)

Årlig vurdering

Minimum én gang om året, eller hvis Miljøchefen finder det nødvendigt, foretages der en evaluering af det anvendte kildemateriale. Samtidigt kontaktes relevante tilsynsmyndigheder med henblik på evt. forbedring af kildematerialet.

Planlægning af systemarbejde.

Typisk indhold i en checkliste for planlægning af systemprojektet.
De enkelte punkter vil blive forklaret i de følgende overheads.

Planlægning af systemarbejde.

Vigtigt at redefinere projektmål. Selv om der blev fastlagt mål for projektet ved starten, bør disse revurderes nu.

Planlægning af systemarbejde.

I forbindelse med revurdering af projektmål fastlægges delmål og evt. afgrænsninger.

Planlægning af systemarbejde.

Typiske hovedfaser i systemarbejdet.

Planlægning af systemarbejde.

Typiske hovedfaser i systemarbejdet

Planlægning af systemarbejde.

Eksempel på overordnet tids-/aktivitetsplan.

Planlægning af systemarbejde. Fortsat 1.

Minimum - indsats for information og videnopbygning.
Vi vender tilbage til startmødet og indholdet af projektmapperne senere.

Planlægning af systemarbejde. Fortsat 2.

Netop denne informationsaktivitet er særlig vigtig, fordi alle har meget travlt med systemopbygningen på dette tidspunkt og let glemmer det.

Planlægning af systemarbejde. Fortsat 3.

En god implementering er en væsentlig forudsætning for et godt resultat ved certificeringsaudit - og i øvrigt for dem fremtidige drift af systemet.

Planlægning af systemarbejde. Fortsat 1.

Typiske elementer i projektstyring.

Projektmappe til hvert område, der skal beskrives, f.eks. salg, produktion.

Projektmappens indhold beskrives i lektion6_Krav til procedurer.ppt

På startmøderne introduceres projektmappen og dens indhold. Miljøledelsessystemet beskrives, så gruppens bidrag kan placeres heri. Gruppens arbejdsform drøftes og der træffes beslutning om tidspunkt og sted for første arbejdsmøde.

Planlægning af systemarbejde. Fortsat 2.

Ofte er der problemer med at få grupperne til at formulere sig skriftligt. I disse situationer må projektlederen undertiden deltage i gruppearbejdet. Men pas på med at være for aktiv. Det skal være de medarbejdere, der senere skal bruge rutinen, der skal formulere den - projektlederen skal helst kun være sekretær.

Planlægning af systemarbejde. Fortsat 3.

Se godkendelsesforløb på næste slide.

Det er vigtigt, at især styregruppen giver sig tid til en grundig drøftelse af rutinerne i forbindelse med godkendelser - ellers skal tilretningen ske efter implementeringen og det giver mere end dobbelt arbejde.

Planlægning af systemarbejde.

Godkendelsesforløbet kan synliggøres i handlingsplanen.
Projektleder udfører ofte informationsgruppens arbejde.

Organisationsudvikling (evt. sammmen med 3)

Et miljøprojekt må udover de formelle aspekter også respektere de uformelle.

Krav til procedurer.

Opgavebeskrivelse:

  • projektgruppens medlemmer og organisering
  • tidsfrist for 1. udkast
  • emner, som rutinen skal beskrive (se afsnit 9 i håndbogens bilag 9)

Organisering af EMS håndbogen, f.eks. indholdsfortegnelse og tegning af dokumentationshierarki.

Støttemateriale, f.eks.

  • symboler til flowdiagrammer
  • artikler
  • tekster fra lovgivning etc.

Henvisninger til standardens afsnit, evt. vedlagte tekster (som i de opgavebeskrivelser, der udleveres).

Krav til procedurer.

I forbindelse med indlægget udleveres 3 stk. opgaveformuleringer sv. til hver oh. Det kan i stedet vælges at undlade at bruge oh og tage en diskussion, hvor punkterne skrives på tavlen.

Diskussionen af standardkrav foregår ved, at deltagerne følger med i de relevante standarder (ISO 14001 og EMAS) og standardpunkterne udpeges/diskuteres.

Krav til procedurer.

Området vedrører ISO 14001 afsnit 4.3.3 og 4.3.4

Emner i opgavebeskrivelsen.

Med organisering og ansvar/godkendelse menes: Hvem har ansvaret for at iværksætte aktiviteten, hvem der skal gøre arbejdet og hvem skal godkende resultatet.

det er vigtigt at fastlægge en rækkefølge, hvad skal først mål eller forbedringsprojekter?

Det anbefales af lægge styring af miljøforbedringsprojekter i en særlig procedure. Dette meddeles gruppen.

Krav til procedurer.

Se krav på 1 oh.

Krav til procedurer.

Området vedrører ISO 14001 afsnit 4.4.6

Der skal identificeres aktiviteter, hvor daglig adfærd har miljømæssig betydning og hvor fravær af faste rutiner kan medføre en øget miljøpåvirkning.

Det skal overvejes, om der er aktiviteter, hvor træning og uddannelse alene vil være tilstrækkelig. Her skal tages kontakt til den arbejdsgruppe, der arbejder med rutiner for træning og uddannelse.

Notat Opgaveformulering
Emne Procedure for registrering og prioritering af miljøpåvirkninger
Dato 17 jan 2000
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Per Ponsaing

1.Systemgruppen

Den gruppe, der skal udarbejde oplæg til proceduren, består af:

Miljøkoordinatoren

2 Tidsfrist

Oplægget skal være klar til forelæggelse på seminar nr. 7. Det skal fremsendes til konsulenten senest 1 uge før seminaret.

3 Indhold

Proceduren skal beskrive den fremgangsmåde, der i fremtiden skal anvendes ved registrering og prioritering af virksomhedens miljøpåvirkninger. Det I har været igennem indtil nu er 1. kortlægning og 1. prioritering. Denne procedure vedrører altså vedligehold af miljøkortlægningen og kommende prioriteringer.

Undlad detaljerede beskrivelser af APV, prioriteringer osv. men henvis til instruktioner.

Ydre & indre miljø

Proceduren skal i første omgang medtage ydre miljø. Arbejdsmiljøet medtages i det omfang, som det er "færdigt", dvs. hvis I har gennemført APV beskrives, hvordan APV skal vedligeholdes.

Perioder

Der tages stilling til hvor tit data skal opdateres. Det er almindeligt at opdatere de ydre miljødata 1 gang årligt og APV hvert 2. år, men overvej grundigt, om det også er hensigtsmæssigt hos jer.

Løbende registreringer

Løbende registreringer bør normalt beskrives i instruktioner, da fremgangsmåden ved de konkrete registreringer oftest bliver for detaljeret. Der henvises til disse registreringer og formålet hermed (overvågning) fra proceduren. Der kan henvises til årsopgørelse af disse registreringer i proceduren.

Løbende arbejdsmiljørelaterede registreringer: Arbejdsulykker, "nær ulykke registreringer" etc.

Ekstra opgørelser

Der angives situationer, hvor ekstraordinære opgørelser af miljøpåvirkninger og APV foretages, f.eks. ved skift af teknologi, ny arbejdsprocesser etc.

Prioritering

Benyttes scoringsmodellen, kan der f.eks. henvises til håndbogen. Hvis I benytter et prioriteringsskema, skal det tomme skema med i håndbogen.

Registreringer

Angiv hvor registreringer og prioriteringsskemaer skal opbevares og hvor længe.

4 Standardens tekst

4.1 EMAS, Bilag 1

Artikel B, 3 Indvirkning på miljøet

Vurdering og registrering af indvirkningen på miljøet

De miljømæssige virkninger af virksomhedens aktiviteter på anlægsområdet skal undersøges og vurderes, og der skal udarbejdes en fortegnelse over dem, der må anses for at være væsentlige. Der skal i den forbindelse navnlig tages hensyn til

a) kontrollerede og ukontrollerede emissioner til atmosfæren

b) kontrollerede og ukontrollerede udledninger til vand eller til kloakker

c) fast affald og andet affald, især farligt affald

d) forurening af jord

e) anvendelse af jord, vand, brændsel og energi og andre naturressourcer

f) udledning af varmeenergi, støj, lugt, støv, vibrationer samt visuel indvirkning

g) virkninger på specifikke dele af miljøet og økosystemerne.

Der skal i den forbindelse tages hensyn til virkninger, der følger af eller kan følge af

1) normal drift

3) unormal drift

4) uheld, ulykker og eventuelle nødsituationer

5) tidligere aktiviteter, nuværende aktiviteter og planlagte aktiviteter.

Liste over lovgivningsmæssige krav, herunder også administrative krav, og andre forskrifter for virksomhedens aktiviteter.

Virksomheden skal oprette og ajourføre et system til registrering af alle lovgivningsmæssige krav, herunder også administrative krav, og andre forskrifter vedrørende de miljømæssige sider af virksomhedens aktiviteter, produkter og tjenesteydelser.

Artikel B, 4 Driftskontrol

Oprettelse af driftsinstruktioner

Identificering af funktioner, aktiviteter og processer, som påvirker eller kan påvirke miljøet, og som er relevante for virksomhedens politik og miljømål.

Planlægning af og kontrol med de nævnte funktioner m.v., i særdeleshed ved oprettelse af

a) skriftlige driftsinstruktioner med en beskrivelse af, hvordan aktiviteten skal udføres, uanset om den udføres af virksomhedens egne ansatte eller af andre, der handler på virksomhedens vegne. Disse driftsinstruktioner skal dække tilfælde, hvor manglen af instruktioner kan indebære risiko for brud på virksomhedens miljøpolitik

b) procedurer med hensyn til indkøb og kontraherede aktiviteter med henblik på at sikre, at leverandører og de, der udfører aktiviteter på virksomhedens vegne, handler i overensstemmelse med virksomhedens miljøpolitik, i det omfang virksomhedens miljøpolitik angår dem

c) tilsyn og kontrol med væsentlige forureninger fra de forskellige aktiviteter på virksomheden (eksempelvis spildevandsudledninger og affaldsbortskaffelse)

d) godkendelse af nye produktionsprocesser og nyt produktionsudstyr

e) skriftligt udformede retningslinjer i øvrigt for indsatsen på miljøområdet.

Tilsyn

Virksomhedens egenkontrol med opfyldelsen af de forpligtelser, som virksomheden har fastsat i sin miljøpolitik, sit miljøprogram og sit miljøstyringssystem vedrørende det pågældende anlægsområde; oprettelse og ajourføring af registreringssystem for resultaterne af det førte tilsyn.

Dette indebærer for de enkelte, væsentlige aktiviteter eller områder:

a) udvælgelse og fastsættelse af, hvilke oplysninger der skal indsamles

b) nærmere specifikation og fastsættelse af udførelsen af tilsynet

c) opstilling og fastsættelse af acceptkriterier og af de foranstaltninger, der skal træffes i tilfælde af, at resultaterne af tilsynet ikke er tilfredsstillende

d) vurdering af værdien af tidligere indsamlede tilsynsoplysninger, når det er konstateret, at tilsynet ikke har fungeret tilfredsstillende.

Manglende overholdelse og afhjælpende foranstaltninger

Såfremt virksomhedens miljøpolitik, miljømål eller miljøstandarder ikke overholdes, skal der iværksættes undersøgelser og træffes afhjælpende foranstaltninger med henblik på

a) at finde frem til årsagen hertil

b) at udarbejde en handlingsplan

c) at iværksætte forebyggende foranstaltninger, som står i forhold til den pågældende risiko

d) at indføre yderligere kontrolforanstaltninger med henblik på at sikre, at alle forebyggende foranstaltninger er effektive

e) at registrere eventuelle ændringer i procedurerne som følge af de afhjælpende foranstaltninger.

Artikel C, 1-6 Forhold, som systemet skal omfatte

Der skal tages stilling til følgende forhold inden for rammerne af virksomhedens miljøpolitik og miljøprogrammer samt i forbindelse med miljørevisioner:

  1. Vurdering af og kontrol med samt reduktion af virkningerne af den pågældende aktivitet på de forskellige områder af det eksterne miljø.
  2. Energistyring, energibesparelser og valg af energiform.
  3. Råstofforvaltning, råstofbesparelser, råstofvalg og transport af råstoffer samt forvaltning og besparelser med hensyn til vand.
  4. Undgåelse af affaldsfrembringelse; genanvendelse, transport og bortskaffelse af affald.
  5. Vurdering af, kontrol med og reduktion af støj, såvel inden for virksomhedens område som uden for dette.
  6. Valg og ændring af produktionsmetoder.

Artikel D, 3

Igangværende aktiviteters virkninger på miljøet i lokalområdet skal vurderes og overvåges, og alle væsentlige virkninger på miljøet af disse aktiviteter skal gøres til genstand for undersøgelse.

Artikel D, 6

Der skal indføres og anvendes tilsynsprocedurer til kontrol af, at der er overensstemmelse med miljøpolitikken, og såfremt disse tilsynsprocedurer kræver foretagelse af målinger og analyser, skal et system til registrering af resultaterne heraf oprettes og holdes ajourført.

4.2 ISO 14001

Afsnit 4 Krav til miljøledelsessystemer

4.3.1 Miljøforhold

Organisationen skal udforme og vedligeholde (en) fremgangsmåde(r) til at kende de miljøforhold, der er knyttet til de af dens aktiviteter, produkter eller tjenesteydelser, som den kan styre, og som den kan forventes at have indflydelse på, med henblik på at fastslå de miljøforhold, som har eller kan have en væsentlig miljøpåvirkning.

Organisationen skal sørge for, at de forhold, der er knytter til disse væsentlige miljøpåvirkninger, inddrages ved fastsættelsen af dens miljømålsætninger.

Organisationen skal holde disse oplysninger opdateret.

4.5.1 Overvågning og målinger

Organisationen skal udforme og vedligeholde nedfældede fremgangsmåder for på en regelmæssig måde at overvåge og måle de nøgleværdier for drift og aktiviteter, som kan have en væsentlig miljøpåvirkning.

Disse skal omfatte registrering af oplysninger, der viser indsats og resultater, relevant driftsstyring og overensstemmelse med organisationens miljømålsætninger og miljømål.

Overvågningsudstyr skal være kalibreret og vedligeholdt, og registreringer herom skal opbevares i overensstemmelse med organisationens fremgangsmåder.

Organisationen skal udforme og vedligeholde nedfældede fremgangsmåder til periodevis at vurdere, om den overholder relevant miljømæssig lovgivning og forordninger.

    

Notat Opgaveformulering
Emne Procedure for miljømål og handlingsplaner
Dato 21 apr 1998
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Per Ponsaing

1 Systemgruppen

Den gruppe, der skal udarbejde oplæg til proceduren, består af:

Miljøkoordinatoren

2 Tidsfrist

Oplægget skal være klar til forelæggelse på seminar nr. 7. Det skal fremsendes til konsulenten senest 1 uge før seminaret.

3 Indhold

Proceduren skal beskrive den fremgangsmåde, der skal benyttes ved fastlæggelse af miljømål og udarbejdelse af handlingsplaner.

Organisering

Der skal beskrives, hvorledes man når fra den prioriterede miljøpåvirkning (indsatsområde) til at fastsætte et mål og handlinger, der kan føre til målet. Hvordan fordeles og styres arbejdsopgaverne?

Mål

Der kan evt. fastlægges ønsker/kriterier for mål, f.eks. så vidt muligt uafhængige af produktionens størrelse.

Format for plan

Opstil den form, som miljøhandlingsplanen skal formuleres i, hvilke oplysninger skal medtages? Eks. Mål, aktivitetens navn, ansvarlig, frist.

Godkendelse

Hvem skal godkende handlingsplanerne?

Ansvarlig

Hvem er ansvarlig for at føre planen ud i livet. Hvem følger udførelsen? Hvad skal der ske ved afvigelser fra planen?

4 Standardens tekst

4.1 EMAS, Bilag 1

Artikel A, 4 Miljømål

Virksomheden skal specificere sine miljømål på alle relevante niveauer inden for virksomheden.

Miljømålene skal være i overensstemmelse med miljøpolitikken og skal overalt, hvor det er praktisk muligt, nærmere fastsætte omfanget af den forpligtelse til stadig forbedring af indsatsen på miljøområdet, som virksomheden påtager sig at gennemføre inden for fastsatte tidsfrister.

Artikel A, 5 Miljøprogram for anlægsområdet

Virksomheden skal indføre og opretholde et program for gennemførelse af miljømålene for anlægsområdet. Dette program skal omfatte:

a) fordeling af ansvaret for opnåelse af miljømålene for hver enkelt funktion og på hvert enkelt niveau i virksomheden

b) angivelse af, hvorledes miljømålene vil blive nået.

Der skal opstilles særlige miljøstyringsprogrammer i forbindelse med gennemførelse af udviklingsprojekter, herunder vedrørende nye eller ændrede produkter, ydelser eller processer. Disse særlige programmer skal nærmere præcisere:

1) hvilke miljømål der skal nås
2) hvordan miljømålene kan gennemføres
3) procedurerne for behandling af ændringer og        modifikationer, efterhånden som projekterne skrider frem
4) hvilke korrigerede fremgangsmåder der efter omstændighederne skal iværksættes, hvordan de skal iværksættes, samt hvorledes deres tilstrækkelighed måles for så vidt angår hver enkelt situation, hvor de iværksættes.

Artikel C, 1-6 Forhold, som systemet skal omfatte

Der skal tages stilling til følgende forhold inden for rammerne af virksomhedens miljøpolitik og miljøprogrammer samt i forbindelse med miljørevisioner:

  1. Vurdering af og kontrol med samt reduktion af virkningerne af den pågældende aktivitet på de forskellige områder af det eksterne miljø.
  2. Energistyring, energibesparelser og valg af energiform.
  3. Råstofforvaltning, råstofbesparelser, råstofvalg og transport af råstoffer samt forvaltning og besparelser med hensyn til vand.
  4. Undgåelse af affaldsfrembringelse; genanvendelse, transport og bortskaffelse af affald.
  5. Vurdering af, kontrol med og reduktion af støj, såvel inden for virksomhedens område som uden for dette.
  6. Valg og ændring af produktionsmetoder.

Artikel D, 4

Der skal træffes sådanne foranstaltninger, som er nødvendige for at forebygge eller fjerne forurening eller, hvis dette ikke er muligt, reducere forurenende emissioner og affaldsfrembringelser så meget som muligt, idet mulige renere teknologier (BAT) her skal tages med i betragtning.

Artikel D, 5

Der skal træffes nødvendige foranstaltninger for at undgå utilsigtede emissioner af stoffer eller spild af energi.

4.2 ISO 14001

Afsnit 4 Krav til miljøledelsessystemer

4.3.3 Målsætninger og mål

Organisationen skal udforme og vedligeholde nedfældede miljømålsætninger og miljømål for enhver relevant funktion og ethvert relevant niveau i organisationen.

Under fastsættelsen og gennemgangen af sine målsætninger skal en organisation inddrage relevante lovbestemte krav og andre bestemmelser, sine væsentlige miljøforhold, sine tekniske valgmuligheder og sine økonomiske, driftsmæssige og forretningsmæssige forudsætninger samt sine interesseparters synspunkter.

Målsætninger og mål skal være i overensstemmelse med miljøpolitikken, herunder med forpligtelsen til at forebygge forurening.

4.3.4 Miljøhandlingsprogram(mer)

Organisationen skal udforme og vedligeholde (et) miljøhandlingsprogram(mer) for at kunne opfylde sine målsætninger og mål. Det skal omfatte udpegning af ansvarlige for at nå målsætninger og mål for enhver relevant funktion og på ethvert relevant niveau i organisationen; de virkemidler, hvormed og den tidsramme inden for hvilken, de skal nås.

Hvis et projekt vedrører nyudviklinger og nye eller ændrede aktiviteter, produkter eller tjenesteydelser, skal programmet (programmerne) ændres, hvor der er relevant, således at miljøledelsen omfatter sådanne projekter.

4.5.2 Afvigelser og korrigerende og forebyggende handlinger

Organisationen skal udforme og vedligeholde fremgangsmåder til at klarlægge ansvar for og bemyndigelse til at håndtere og undersøge afvigelser, til at handle for at mindske enhver forårsaget påvirkning og til at påbegynde og fuldføre korrigerende og forebyggende handlinger.

Enhver korrigerende og forebyggende handling, udført for at fjerne årsagen til aktuelle og mulige afvigelser, skal være afstemt efter problemernes størrelse og stå i et rimeligt forhold til den miljøpåvirkning, som er blevet afdækket.

Organisationen skal iværksætte og registrere enhver ændring i de nedfældende fremgangsmåder, som foranlediget af en korrigerende og forebyggende handling.

Notat Opgaveformulering
Emne Procedure for driftstyring
Dato 17 jan 2000
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Per Ponsaing

1 Systemgruppen

Den gruppe, der skal udarbejde oplæg til proceduren, består af:

3-5 repræsentanter for produktionen inkl. driftschef og gerne en sikkerhedsrepræsentant.

2 Tidsfrist

Oplægget skal være klar til forelæggelse på seminar nr. 7. Det skal fremsendes til konsulenten senest 1 uge før seminaret.

3 Indhold

Proceduren skal omfatte de aktiviteter i produktionen, hvor daglig adfærd har miljømæssig betydning og hvor fravær af faste rutiner kan medføre øget miljøpåvirkning.

Det skal fastlægges, hvilke af disse aktiviteter, der er tilstrækkeligt beskrevet i denne procedure og hvilke, der skal skrives instruktioner for. Instruktionerne skrives senere, men der henvises til dem i denne procedure.

Det skal overvejes, om der er aktiviteter, hvor træning og uddannelse alene vil være tilstrækkeligt. Her skal der tages kontakt til den arbejdsgruppe, der arbejder med rutiner for træning og uddannelse.

Stikord til typiske aktiviteter (ikke udtømmende):

  • affaldssortering
  • vedligehold af maskiner
  • start, drift og stop af produktionsmaskiner
  • belysning
  • driftskontrol (kontrollerende måling og check, f.eks. vand-, kemikalie- og energiforbrug). Kontrollér, at der ikke er overlap med evt. procedure for registreringer.
  • aktiviteter til forhindring af fejl og deraf forårsaget spild.
  • aktiviteter til at forhindre viderebearbejdning af fejlbehæftede emner.
  • vejledninger til at sikre, at alle der handler på virksomhedens vegne (f.eks. håndværkere, entreprenører) udfører deres arbejde i overensstemmelse med virksomhedens miljøpolitik. Tag kontakt til den gruppe, der arbejder med indkøb for at sikre, at der ikke sker overlap.
  • godkendelse af nye produktionsprocesser og produktionsudstyr, hvis dette ikke bliver behandlet i en særlig procedure for projekter (hvilket anbefales!).

4 Standardens tekst

4.1 EMAS, Bilag 1

Artikel 4 Driftskontrol (uddrag)

Oprettelse af driftsinstruktioner

Identificering af funktioner, aktiviteter og processer, som påvirker eller kan påvirke miljøet, og som er relevante for virksomhedens politik og miljømål.

Planlægning af og kontrol med de nævnte funktioner m.v., i særdeleshed ved oprettelse af

a) skriftlige driftsinstruktioner med en beskrivelse af, hvordan aktiviteten skal udføres, uanset om den udføres af virksomhedens egne ansatte eller af andre, der handler på virksomhedens vegne. Disse driftsinstruktioner skal dække tilfælde, hvor manglen af instruktioner kan medføre risiko for brud på virksomhedens miljøpolitik
b) procedurer med hensyn til indkøb og kontraherede aktiviteter med henblik på at sikre, at leverandører og de, der udfører aktiviteter på virksomhedens vegne, handler i overensstemmelse med virksomhedens miljøpolitik, i det omfang virksomhedens miljøpolitik angår dem
c) tilsyn og kontrol med væsentlige forureninger fra de forskellige aktiviteter på virksomheden (eksempelvis spildevandsudledninger og affaldsbortskaffelse)
d) godkendelse af nye produktionsprocesser og produktionsudstyr
e) skriftligt udformede retningslinier i øvrigt for indsatsen på miljøområdet

Tilsyn

Virksomhedens egenkontrol med opfyldelsen af de forpligtelser, som virksomheden har fastsat i sit miljøprogram og sit miljøstyringssystem vedrørende det pågældende anlægsområde; oprettelse og ajourføring af et registreringssystem for det førte tilsyn.

Dette indebærer for de enkelte, væsentlige aktiviteter eller områder:

a) udvælgelse og fastsættelse af, hvilke oplysninger, der skal indsamles
b) nærmere specifikation og fastsættelse af udførelsen af tilsynet
c) opstilling og fastsættelse af acceptkriterier og af de foranstaltninger, der skal træffes i tilfælde af, at resultaterne af tilsynet ikke er tilfredsstillende
d) vurdering af værdien af tidligere indsamlede tilsynsoplysninger, når det er konstateret, at tilsynet ikke har fungeret tilfredsstillende

4.2 ISO 14001

Afsnit 4 Krav til miljøledelsessystemer

4.4.6 Driftsstyring

Organisationen skal klarlægge de handlinger og aktiviteter, som har sammenhæng med de væsentlige miljøforhold, i overensstemmelse med sin politik, sine målsætninger og sine mål. Organisationen skal planlægge disse aktiviteter, herunder vedligeholdelse, således at de udføres under fastlagte betingelser ved at

a) udforme og vedligeholde nedskrevne fremgangsmåder som dækker situationer, hvor fravær af disse kunne føre til afvigelser fra miljøpolitikken samt fra målsætninger og mål;
b) fastsætte driftsbetingelser i disse fremgangsmåder;
c) udforme og vedligeholde fremgangsmåder med udspring i de klarlagte væsentlige miljøforhold for varer og tjenesteydelser, der bruges af organisationen, og ved at kommunikere relevante fremgangsmåder og krav til leverandører, entreprenører og underleverandører.

 

Seminar 7

1_Velkommen
2_Fortolkning af ISO 14001
3_Sammenhæng mel. ISO 14001 og EMAS
4_Kvalitetssikring af procedure
5_Opgaven til næste gang

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #7
Dato 14 juni 1999
Til Undervisere og konsulenter
Kopi
Fra Per Ponsaing

Denne seminarbeskrivelse er udformet som en udvidet dagsorden. Tallene i parenteserne angiver løbenummeret på den tilhørende PowerPoint fil.

Kl. 08.30 (1) Velkommen. Diskussion af opgavebesvarelse. Dog kun ca. 1 eksempel på hver procedure (hvis en virksomhed ønsker en tilbagemelding på sine procedurer, kan dette ske ved brug af puljen af konsulenttimer).
Kl. 10.00 (1) Kaffe og evaluering af seminar nr. 6.
Kl. 10.20 (2) Fortolkning af ISO 14001.
Kl. 11.20 Opgave 7.1: Krydsreference mellem Jentex A/S miljøledelsessystem og ISO 14001.
Kl. 12.00 Frokost
Kl. 13.00 Afrapportering af opgave 7.1. Diskussion.
Kl. 13.45 (3) Sammenhæng mellem ISO 9001, ISO 14001 og EMAS
Kl. 14.15 Kaffe
Kl. 14.20 (4) Kvalitetssikring af procedurer
Kl. 14.50 Opgave 7.2: Kvalitetssikring af procedure for Jentex A/S. Bl.a. hvordan opfylder den pågældende procedure krav i EMAS, hvad bør proceduren indeholde, er der fælder, ukorrekte formuleringer mm.?
Kl. 15.50 Afrapportering af opgave 7.2. Diskussion.
Kl. 16.20 (5) Opgaver til næste seminar forelægges
  1. Handlingsplan for systemarbejdet revideres
  2. Udarbejdelse af resterende miljøspecifikke procedurer for egen virksomhed

Gennemgang af dagsorden for næste gang

Kl. 16.45 Afslutning

 

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #6
Dato 10 juni 1998
Sted Dansk Textil og Beklædning
Deltagere Se vedlagte deltagerliste
Referent LEC-PPS/AH 22 jun 1998
Fordeling Deltagerne samt følgegruppen

Anders Haahr bød velkommen og redegjorde for dagens program.

Jens Erik Dall havde meldt afbud til seminaret.

Der blev udleveret informationshæfte nr. 2 samt diskette med hæftets tekst og indscannede figurer. Hæftet skal informere virksomhedens medarbejdere om systemprojektet. Jesper Jensen ønsker evt. tekstfilen i Ami Pro.

Der blev endvidere udleveret en rettet version af bilag 10 med et nyt afsnit om arbejdsmiljøledelse.

Det udleverede materiale på seminar 6 vil blive tilsendt Jens Erik Dall, Brandtex og Tove Andersen, DTB.

1 Diskussion af opgavebesvarelse

De enkelte deltagere fremlagde deres opgaver på overhead.

Jesper Jensen har på grund af arbejdspres ikke løst opgaven til seminar 6. Miljøcertificering af Martensens Fabrik er midlertidigt sat i bero. Jesper vil inden næste seminar få afklaret de projektmæssige rammer med ledelsen og få sat projektet på skinner f.eks. ved et ledelsesseminar. Projektet vil blive indført langsomt på grund af ressourcemangel, således vil der kun blive indført miljøledelse i en del af virksomheden i første omgang.

Benny gennemgik procedure for registrering og prioritering af miljøpåvirkninger, - denne blev diskuteret.

MP Strømper havde sendt et forslag til løsning af opgaverne før seminaret. Dette blev gennemgået og diskuteret. MP Strømper har haft et fungerende kvalitetsledelsessystem i 3 år. Det er den samme projektorganisation, der nu kører miljøprojektet. MP Strømper har behov for konsulentassistance inden der træffes endelig beslutning om virksomheden skal fortsætte projektet til certificering.

Anni gennemgik et forslag til indhold af miljøledelseshåndbogen for Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi. Dette blev diskuteret.

2 Evaluering seminar 5

Generelt godt kursus. God tilfredshed med både mad og værelser.

Interessant ekskursion til Gabriel, især oplysningerne om de selvstyrende grupper.

Udleverede opgaver samt gennemgåede emner var tilfredsstillende. Af de gennemgåede emner havde deltagerne kun prøvet at arbejde med procedureskrivning siden sidst. Dette fandt man svært.

3 Krav i standarderne ISO 14001 og EMAS

Anders Haahr gennemgik krav i standarderne. Hovedsagelig ISO 14001. Dette indlæg følger håndbogens bilag 10.

Som hjælp til identificering af relevante myndighedskrav er der mange, der anvender internettet. F.eks. er det gratis at anvende www.retsinfo.dk, der indeholder oplysninger om love og bekendtgørelser vedr. miljø og arbejdsmiljø. Denne og andre nyttige adresser kan også findes via Dansk Kvalitets Rådgivnings hjemmeside: www.welcome.to/dkr.

4 Opgave 6.1 samt afrapportering

Øvelse 6.1 blev udleveret. Gruppen fik 40 min. til løsning af opgaven. Øvelsen omhandler udarbejdelse af en krydsreferenceliste for Jentex A/S' procedurer i forhold til ISO 14001.

Løsning til opgave 6.1 blev gennemgået. Løsningsforslag blev udleveret.5 Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Anders Haahr gennemgik sammenhængene mellem standarderne. Dette indlæg følger håndbogens bilag 10.

I denne forbindelse blev der stillet spørgsmål om den ordning, der skulle belønne de virksomheder, som gør en indsats for at forbedre arbejdsmiljøet. Ordningen skulle have fungeret ved en slags "selvangivelsessystem" , hvor virksomhederne indmelder deres indsats og belønnes med en kraftig præmienedsættelse på arbejdsskadeforsikringen. Det hele er imidlertid stillet i bero, formodentlig fordi ordningen var for bureaukratisk opbygget og muligvis pga. det aktuelle dårlige samarbejdsklima mellem Arbejdsgiverforeningen og Arbejdsministeriet.

6 Kvalitetssikring af procedurer

Anders Haahr gennemgik kvalitetssikring af procedurerne. Dette indlæg følger håndbogens bilag 9.

Ved kvalitetssikring af procedurerne skal være opmærksom på følgende problemstillinger:

  • Procedurestruktur
  • Dokumentstyring/dokumentation
  • Formulering/sprog
  • Detaljeringsgrad/brugervenlighed
  • Referencer
  • Ansvarspræcisering
  • Opfyldelse af relevante krav i ISO 14001/EMAS
  • Opfyldelse af politikker.
  • Ressourceforbrug

Eksempel på sprog vedlægges dette referat.

Bilag 9 afsnit 1.6 udvides, så der medtages mere omkring kvalitetssikring af procedurer.

7 Opgave 6.2 samt afrapportering

Øvelse 6.2 blev udleveret. Gruppen fik 45 min. til løsning af opgaven. Opgaven omhandler kommentering af en procedure for miljøkommunikation.

Løsning til opgave 6.2 blev gennemgået. Løsningsforslag blev udleveret.

8 Opgaven til næste gang

Opgaven til seminar 7 blev gennemgået af Anders Haahr.

Deltagere til seminar 7, som afholdes 2 september kl. 08.30-16.30, hos DTB, Herning:

Anni Brandt Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi A/S
Benny Hansen Danish Colour Design Textile Print A/S
Jens Erik Dall Brandtex
Jesper Jensen Martensens Fabrik
Poul Sønderbæk MP Strømper
Jan Møller DTI
Tove Andersen Dansk Textil og beklædning
Tomas Lykke Dansk Kvalitets Rådgivning
Per Ponsaing
Lone Engdal Calmar
COWI

Program for seminar 7 er vedlagt.

   

Program for seminar 7

Program for seminar 7/fortsat

Fortolkning af ISO 14001

Fortolkning af ISO 14001

Fortolkning af ISO 14001

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.1 Miljøforhold. Der kræves ikke en indledende miljøgennemgang, men hvordan skal man ellers kende sine miljøpåvirkninger.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.1 Miljøforhold. Der kræves ikke en indledende miljøgennemgang, men hvordan skal man ellers kende sine miljøpåvirkninger.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.2 Lovbestemte krav og andre bestemmelser. Udover opfyldelsen af myndighedskrav kan virksomheden tilslutte sig frivillige ordninger.

- tilsynsmyndigheder: Prøv at få en aftale om orienterende møder til opdatering

- nyhedsblade: Miljøstyrelser, Arbejdsmiljøfondet, Schültz

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.2 Lovbestemte krav og andre bestemmelser. Udover opfyldelsen af myndighedskrav kan virksomheden tilslutte sig frivillige ordninger.

- ledelsens prioritering: Lovovertrædelser i prioriteringsmatrix for miljøpåvirkninger

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.2 og 4.3.3 Målsætninger og mål. Der skal formuleres mindst et målbart mål.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.3 Målsætninger og mål. Der skal formuleres mindst et målbart mål.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.4 Miljøhandlingsprogram(mer). Udmøntning af målene i praksis gennem en miljøhandlingsplan.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.4 Miljøhandlingsprogram(mer). Udmøntning af målene i praksis gennem en miljøhandlingsplan.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.4 Miljøforbedringer kan være en følge af mål eller problemer. Vigtigt med miljøvurdering af forbedringer.

Miljøforbedringer kan indgå i en generel rutine for projektvurdering og
-ledelse

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.3.4 Miljøforbedringer kan være en følge af mål eller problemer. Vigtigt med miljøvurdering af forbedringer.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.4.2-3 Uddannelse , miljøbevidsthed og færdigheder. Klare krav til information og motivation.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.4.2-3 Uddannelse , miljøbevidsthed og færdigheder. Klare krav til information og motivation.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.4.3 Kommunikation. Som minimum skal der informeres om virksomhedens miljøpolitikker.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.4.3 Kommunikation. Som minimum skal der informeres om virksomhedens miljøpolitikker.
- ved EMAS i miljøredegørelsen

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.4.6 Driftsstyring. Skal sikre styr på aktiviteter hvor fravær af dokumenterede fremgangsmåder kan føre til afvigelse fra miljøpolitik, -målsætninger eller -mål.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.4.6 Driftsstyring. Skal sikre styr på aktiviteter i hverdagen, der har en væsentlig miljøpåvirkning.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.4.7 Nødberedskab og afværgeforanstaltninger. Skal sikre styr på aktiviteter i hverdagen, der kan medføre en væsentlig miljøpåvirkning i tilfælde af uheld og ulykker.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.4.7 Nødberedskab og afværgeforanstaltninger. Skal sikre styr på aktiviteter i hverdagen, der kan medføre en væsentlig miljøpåvirkning i tilfælde af uheld og ulykker.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.5.1 Overvågning og målinger. Skal sikre overvågning af væsentlige miljøpåvirkninger i hverdagen.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.5.1 Overvågning og målinger. Skal sikre overvågning af væsentlige miljøpåvirkninger i hverdagen.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.6 Ledelsens gennemgang. Skal sikre ledelsens opfølgning og videre udvikling af systemet.

Fortolkning af ISO 14001

Pkt. 4.6 Ledelsens gennemgang. Skal sikre ledelsens opfølgning og videre udvikling af systemet.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 7.1 Krydsreference
Dato 6 maj 1998
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Introduktion

Vedlagt findes systemstrukturen for Jentex A/S miljøledelsessystem, hvoraf det fremgår, hvilke procedurer der indgår i Jentex A/S miljøledelsessystem.

Opgave

Med udgangspunkt i den udleverede systemstruktur bedes I udarbejde en krydsrefrenceliste for Jentex A/S procedurer i forhold til ISO 14001.

Alle procedurer i Jentex A/S miljøledelsessystem skal korrespondere med mindst et pkt. i ISO 14001-standarden (undtaget pkt. 2.7).

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 7.1 Krydsreference
Dato 6 maj 1998
Til Deltagerne i vækstgruppe
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Jentex håndbog i.f.t. ISO 14001, afsnit 4

Jentex håndbog ISO 14001
1. Ledelse
1.1 Miljøpolitikker, -målsætninger og -mål
1.2 Ansvar og beføjelser
1.3 Systembeskrivelse
1.4 Systemopfølgning/-udvikling
4.2, 4.3.3
4.4.1
4.4.4
4.6
2. Miljø
2.1 Miljøgennemgang
2.2 Myndighedskrav
2.3 Miljøhandlingsplan
2.4 Kommunikation
2.5 Forebyggende beredskab
2.6 Miljømålinger
2.7 Miljøredegørelse
4.3.1
4.3.2, 4.5.1
4.3.3, 4.3.4, 4.5.2
4.4.3
4.4.7
4.5.1
EMAS
3. Salg
3.1 Markedsføring
3.2 Tilbudsgivning
3.3 Ordrebehandling
(4.2)
(4.2)
(4.2)
4. Indkøb
4.1 Bedømmelse af leverandører
4.2 Gennemførelse af indkøb
4.4.6
4.4.6
5. Produktion
5.1 Produktudvikling
5.2 Produktion
5.3 Kalibrering af måleudstyr
5.4 Rengøring og affaldshåndtering
4.3.4, 4.4.6
4.4.6
4.5.1
4.4.6
6. Styring af afvigelser
6.1 Styring af afvigelser
6.2 Gennemførelse af forbedringer
4.5.2
4.3.4, 4.5.2
7. Systemopfølgning
7.1 Miljørevision 4.5.4
8. Dokumenter
8.1 Behandling af registreringer
8.2 Dokumentstyring
4.5.3
4.4.5
9. Uddannelse
9.1 Uddannelse og træning 4.4.2, 4.5.3

Afsnit 4 i ISO 14001 i.f.t. Jentex håndbog

ISO 14001 Håndbog
4.1 Almene krav
4.2 Miljøpolitik 1.1, (salg)
4.3 Planlægning
4.3.1 Miljøforhold
4.3.2 Lovbestemte krav og andre bestemmelser
4.3.3 Målsætninger og mål
4.3.4 Miljøhandlingsprogram(mer)
2.1
2.2
1.1, 2.3
2.3, 5.1, 6.2
4.4 Iværksættelse og drift
4.4.1 Struktur og ansvar
4.4.2 Uddannelse, miljøbevidsthed og færdigheder
4.4.3 Kommunikation
4.4.4 Beskrivelse af miljøledelsessystemet
4.4.5 Dokumentstyring
4.4.6 Driftsstyring
4.4.7 Nødberedskab og afværgeforanstaltninger
1.2
9.1
2.4
1.3
8.2
4.1, 4.2, 5.1, 5.2, 5.4
2.5
4.5 Kontrol og korrigerende handlinger
4.5.1 Overvågning og målinger
4.5.2 Afvigelser og korr. og forebyggende handlinger
4.5.3 Registre
4.5.4 Revision af miljøledelsessystemet
2.2, 2.6, 5.3
2.3, 6.1, 6.2
8.1, 9.1
7.1
4.6 Ledelsens gennemgang 1.4

 

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Mange lighedspunkter mellem miljø og kvalitet.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Mange lighedspunkter mellem miljø og kvalitet.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Lighedspunkterne slår også igennem i ISO 9001 og ISO 14001, hvor der er en række beslægtede krav.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

I forhold til ISO 9001 stiller 14001 dog en række tillægskrav.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

I forhold til ISO 9001 stiller 14001 dog en række tillægskrav.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

I forhold til ISO 9001 stiller 14001 dog en række tillægskrav. Men hvis vi oversætter til kvalitet, genfindes de her nævnte i kvalitetsstandarden.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

I forhold til ISO 9001 stiller 14001 dog en række tillægskrav. Disse er unikke for 14001.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

I forhold til ISO 9001 stiller 14001 dog en række tillægskrav. Disse er unikke for 14001.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Hvis virksomheden i forvejen opfylder ISO 9001 kræves udvidelser i en række procedurer samt typisk følgende nye procedurer.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Hvis virksomheden i forvejen opfylder ISO 9001 kræves udvidelser i en række procedurer samt typisk følgende nye procedurer.

Gennemført af miljøforbedringer:

  • projektvurdering
  • projektstyring

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

EMAS har delvist godkendt ISO 14001.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

EMAS har delvist godkendt ISO 14001.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

I brodokumentet oplistes en række ekstra krav i EMAS i forhold til ISO 14001

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Ligeledes er der en række forskelle i kravene, hvoraf flere dog ikke har nogen praktisk betydning.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Ligeledes er der en række forskelle i kravene, hvoraf flere dog ikke har nogen praktisk betydning.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Forskelle mellem ISO 14001 og EMAS skyldes ikke mindst det udvidede formål med EMAS.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Forskelle mellem ISO 14001 og EMAS skyldes ikke mindst det udvidede formål med EMAS.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Forskelle mellem ISO 14001 og EMAS skyldes ikke mindst det udvidede formål med EMAS.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Sammenhængen mellem ISO 14001 og EMAS i korte træk.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Sammenhængen mellem ISO 9001, ISO 14001 og EMAS i korte træk.

Sammenhæng mellem ISO 9000, ISO 14001 og EMAS

Kvalitetssikring af procedure.

Kvalitetssikring er en vigtig del af systemopbygningen.

Kvalitetssikring af procedure.

Kvalitetssikring er en vigtig del af systemopbygningen.

Kvalitetssikring af procedure.

Kvalitetssikringen skal omfatte mange forhold.

Kvalitetssikring af procedure.

Kvalitetssikringen skal omfatte mange forhold.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 7.2, Kvalitetssikring af procedure
Dato 9 jun 1998
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

Introduktion

Vedlagt findes et udkast til en procedure for miljøkommunikation for Jentex A/S.

Opgave

Med udgangspunkt i det udleverede udkast bedes I kommentere (kvalitetssikre) udkastet i forhold til kriterier som

  • dokumentstyring
  • struktur for procedure
  • opfyldelse af relevante krav i ISO 14001/EMAS
  • brugervenlighed og forståelighed
  • opfyldelse af Jentex A/S' miljøpolitikker
  • ressource/timeforbrug (til gennemførelse af den valgte løsning)

Kommentarerne kan enten gives direkte på det udleverede udkast eller endnu bedre - på et separat papir, gerne opdelt i generelle kommentarer til proceduren som helhed og specifikke kommentarer til de enkelte afsnit.

Udkast til procedure for kommunikation 8. juli 1998

Formål

Gennem beskrivelse af en procedure vil vi gerne sikre, at der bliver kommunikeret godt.

Generelt

For at leve op til vores miljøpolitikker vil vi gerne give en god information om vore miljøpåvirkninger. Miljøchefen er ansvarlig.

Henvendelser vedr. miljø

Når der kommer en miljøhenvendelse kigger vi på den og fortæller om vores miljøpåvirkninger. Henvendelsen kan være mundtlig eller skriftlig.

Søren er ansvarlig for at besvare henvendelsen og arkivere den.

Hvis en af medarbejderne er interesseret kan de også få nogle oplysninger om miljø, de skal blot sige det til Søren eller Miljøchefen.

Vi har også udgivet en miljøredegørelse, der fortæller om vor miljøforhold. Alle er velkomne til at kigge i miljøredegørelsen . Hvis man ikke kan finde svar på sin interesse heri kan man henvende sig til miljøchefen.

Informationsmøder

Søren skal også holde informationsmøder, f.eks. om vores miljøsystem, som skal opfylder kravene i EMAS. På informationsmøderne kan man også spørge, hvis der er noget man er interesseret i.

Produktionschefen sørger for at sætte papirerne op på opslagstavlerne og tage dem ned igen efter 14 dage.

Alle papirer skal arkiveres.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Løsnings forslag til opgave 7.2, Kvalitetssikring af procedure
Dato 9 jun 1998
Til Alle deltagere
Kopi
Fra Dansk Kvalitets Rådgivning

1 Generelle kommentarer

Dokumentstyring

Proceduren mangler minimumsoplysninger om autorisation (godkendelse) af dokumentet.

Struktur for procedure

Proceduren savner en klar struktur i relation til vigtige punkter som "ansvar", "dokumentation" (relaterede dokumenter) og "procedure" (beskrivelse af input, gennemførelse og output fra rutinen). Tilsvarende giver punktet "formål" ikke indtryk af den nødvendige styring vedr. kommunikation. Endelig indeholder proceduren ikke klare afgrænsninger i forhold til andre procedurer med grænseflader hertil.

Opfyldelse af relevante krav i ISO 14001/EMAS

Proceduren indeholder ikke kvalificerede rutiner for kommunikation, f.eks. hvilke oplysninger må udleveres, hvem varetager intern information i øvrigt, hvem nedfælder henvendelser og generelt - hvem er ansvarlig for hvilke aktiviteter etc.

Proceduren opfylder således ikke kravene i ISO 14001 pkt. 4.4.3 og EMAS bilag 1 pkt. B.2., pkt. C.12 og pkt. D.1.

Brugervenlighed og forståelighed

Umiddelbart virker proceduren dejlig kortfattet, men samtidig kører forklaringerne i ring, - der er gentagelser, og hvem er Søren ? Miljøchefen ? Det er svært at få hoved og hale på forklaringen, og dermed kan den ikke siges at være speciel brugervenlig eller forståelig. Det er dog positivt, at der ikke er brugt mange fremmedord.

Opfyldelse af Jentex A/S' miljøpolitikker

Jentex A/S' miljøpolitik (besvarelse af opgave 5.1) indeholder ikke store ambitioner om kommunikation, dog vil Jentex A/S "udarbejde en årlig miljøredegørelse, der udsendes til interesseparter" og "føre en åben og tæt dialog med myndigheder". Disse forhold kan dog være beskrevet i procedure 2.7 Miljøredegørelse og procedure 2.2 Myndighedskrav.

Ressource/timeforbrug

Da rutinerne i proceduren er meget upræcist beskrevet, er det vanskeligt at give noget bud på, om løsningerne indebærer et stort tids/ressourcebehov.

2 Forslag til procedure

Vedlagt gives et forslag til, hvorledes en procedure for miljøkommunikation i Jentex A/S kan udformes

Eksempel på udformning af en procedure for kommunikation

 

Seminar 8

1_Implementering af miljøstyringssystem
2_Intern miljøaudit
3_Ledelsens gennemgang
4_Krav til miljøredegørelsen/EMAS
5_Miljøcertificering

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #8
Dato 14 juni 1999
Til Undervisere og konsulenter
Kopi
Fra Per Ponsaing

Denne seminarbeskrivelse er udformet som en udvidet dagsorden. tallene i parenteserne angiver løbenummeret på den tilhørende PowerPoint fil.

Kl. 8.30 (1) Velkommen. Diskussion af opgavebesvarelse fra seminar 7.
Kl. 10.00 Kaffe
Kl. 10.15 (1) Evaluering af seminar nr. 7.
Kl. 10.30 (2) Implementering af miljøledelsessystemet
Kl. 10.50 (3) Introduktion til intern audit, Planlægning og gennemførelse af intern audit. Aftaler om udveksling af auditors virksomhederne imellem.
Kl. 11.35 Frokost
Kl. 12.20 Opgave 8.1: Udarbejdelse af auditcheckliste for en procedure i Jentex A/S.
Kl. 13.20 Afrapportering af opgave 8.1. Diskussion
Kl. 13.50 (4) Ledelsens gennemgang
Kl. 14.10 Kaffe
Kl. 14.15 (5) Krav til miljøredegørelsen.
Kl. 15.00 (6) Certificering og verifikation. Indlæg ved medarbejder fra et certificerende organ.
Kl. 15.45 Det videre arbejde (plenumdiskussion).
Kl. 16.00 Afslutning på brancheprojektets vækstgruppe. Indlæg ved Dansk Textil og Beklædning.
16.30 Socialt samvær

 

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Seminar #7
Dato 2 sep 1998
Sted Dansk Textil Beklædning
Deltagere Se vedlagte deltagerliste
Referent LEC-PPS/AH 23 sep 1998
Fordeling Deltagerne samt følgegruppen

Anders Haahr bød velkommen og redegjorde for dagens program.

Jens Erik Dall, Brandtex deltog ikke i seminaret. Havde ikke meldt afbud.

Der afholdes følgegruppemøde den 25 september 1998. Indkaldelse vil snarest blive udsendt.

Materiale udleveret på seminar 7 vil blive eftersendt til Jens Erik Dall samt BST-Midtjylland.

1 Diskussion af opgavebesvarelse

De deltagende virksomheder (på nær Brandtex) har siden sidste seminar haft besøg af Per Ponsaing samt Anders Haahr.

Hos Windfeld-Hansen har Per Ponsaing efter det 1. lederseminar interviewet ledere og medarbejdere og udarbejdet en statusrapport om miljøledelsessystemet på WP. Herefter har der været afholdt 2. lederseminar med bl.a. prioritering af miljøpåvirkninger, opstilling af miljømål og indhold af miljøpolitik. WP har siden seminaret besluttet ikke at deltage i projektets fase 2, da miljøledelsesprojektet kolliderer med et planlagt edb-projekt i samme periode. WP vil fortsætte miljøledelsesprojektet mod EMAS registrering uden tilskud fra ca. 1 marts 1999.

Hos MP Strømper har man udarbejdet et udkast til handlingsplanen for miljøprojektet. De har i flere år arbejdet med miljøbesparelser og har fundet en del og kan ikke umiddelbart se, at der kan spares ret meget mere. MP Strømper vil bruge certificeringen som markedsføring, hvis de vælger at gå videre. Det overvejes at integrere miljø- og kvalitetshåndbogen. Efter certificeringen overvejer MP Strømper at gå videre med livscyklusvurderinger. Den 15 sep meddelte Poul, at MP Strømper ønsker af deltage i projektets fase 2 for at opnå ISO 14001 certifikat.

Danish Colour Design har viljen til at blive certificeret, men der var på seminaret ikke taget stilling endnu. Den 15 sep 1998 meddelte Benny, at Danish Colour Design ønsker af deltage i projektets fase 2 for at opnå ISO 14001 certifikat med Benny som projektleder. Har fået nyt miljøprojekt: fremstilling af tryk uden AOX.

Martensens Fabrik har besluttet af deltage i projektets fase 2 og blive ISO 14001 certificeret.

PPS redegjorde kort for erklæringen, der skal gives af virksomhederne, hvis der vælges at gå videre med certificering. Erklæringen vil blive sendt til virksomhederne til orientering inden underskrift. Vil blive udsendt sidst i uge 36.

2 Evaluering seminar 6

Ingen bemærkninger.

3 Implementering af miljøstyringssystem

Anders Haahr fortalte om indførelse/implementering af miljøledelsessystem.

4 Intern miljøaudit

Tomas Lykke fortalte om virksomhedens interne miljørevision (audit).

5 Opgave 7.1 Auditcheckliste - Jentex samt afrapportering

Øvelse 7.1 blev udleveret. Grupperne fik 1 time til løsning af opgaven. Opgaven omhandler udarbejdelse af auditcheckliste for Jentex.

Løsning af opgave 7.1 blev præsenteret af en gruppe og diskuteret.

6 Ledelsens gennemgang

Anders Haahr redegjorde for ledelsens gennemgang, DS/EN ISO 14001, pkt. 4.2 og 4.6.

7 Krav til miljøredegørelsen

Per Ponsaing fortalte om miljøredegørelsen under EMAS og uddelte miljøredegørelser fra Gabriel A/S, Neckelmann A/S, og Danish Match Design. Miljøredegørelse fra Sødahl Design A/S er blevet eftersendt.

8 Certificering og verifikation

Tommy Lund fra DS gennemgik forløbet ved en certificering.

9 Det videre arbejde

Tove Andersen redegjorde for Dansk Textil og Beklædnings medvirken ved disse vækstgrupper.

DTB har nået deres succesmål med denne vækstgrupperunde og håber på nye vækstgrupper i fremtiden.

Projektledelsen vil forsøge at benytte det store materiale, der dokumenterer vækstgruppen i forskellige andre sammenhænge. Der er således taget kontakt til DG XI i Europakommissionen og til Erhvervsfremmestyrelsen (Østlandepuljen) med hensyn til anvendelse uden for Danmark.

Projektledelsen vil foretage en evaluering efter fase 2 af hele vækstgruppeforløbet. Det vurderes, at når deltagerne har tilbagelagt hele vejen til certifikatet, vil de have et godt overblik over, hvad de kunne bruge, hvad de manglede og hvad der var overflødigt.

Windfeld-Hansen, som ikke fortsætter sammen med de andre i fase 2 vil blive kontaktet omkring evalueringstidspunktet (juni 1999) for at bidrage til evalueringen.

10 Afslutning på vækstgruppen

Vækstgruppen blev afsluttet på festlig vis med et glas champagne.

   

Program for seminar 8

Program for seminar 8/fortsat

Velkommen

Implementering af miljøstyringssystem

Grundlaget for en succesfuld implementering skabes allerede ved projekt- starten gennem disse principper.

Implementering af miljøstyringssystem/fortsat

Implementering af miljøstyringssystem

Samtidig med projektgennnemførelsen skal virksomhedens og medarbejdernes kvalifikationer øges. Grundlaget for udvikling ligger i denne årsags-virkningskæde.

Implementering af miljøstyringssystem

Holdningspåvirkning sker primært gennem involvering af medarbejderne i de forskellige projektfaser.

Implementering af miljøstyringssystem

Implementering af miljøstyringssystem

Når miljøledelsessystemet er dokumenteret skal det indføres i praksis i hele virksomheden, f.eks. gennem møder i hver afdeling.

Implementering af miljøstyringssystem

Intern miljøaudit

Hovedfaser i intern miljørevision.

Intern miljøaudit

Ifølge definitionen på miljørevision går det ud på at undersøge om virksomheden opfylder eksterne og interne miljøkrav.

ISO 14001, 3.6 audit.

Intern miljøaudit

Der findes 3 typer audit. Principperne i audit er de samme, kun formaliseringsgraden ændres.

Intern miljøaudit

Intern miljøaudit

Audit kan anvendes både før og under et miljøledelsesprojekt. Det skal anvendes til systemopfølgning.

Intern miljøaudit

Intern miljøaudit

Der er en række sidegevinster ved intern audit specielt hvis virksomheden lader en række medarbejdere fungere som auditorer.

Intern miljøaudit

Intern miljøaudit

Der findes tre vejledninger vedr. miljøaudit.

Disse vejledninger bygger i vid udstrækning på en tilsvarende standarder inden for kvalitetsstyring kaldet DS/ISO 10011.1 - 3 "Retningslinier for audit af kvalitetsstyringssystemer".

Intern miljøaudit

Hovedfaserne i intern audit

Intern miljøaudit

Kvalificeret planlægning giver grundlag for en kvalificeret gennemførelse af audit.

Intern miljøaudit

Auditchecklisten fastholder planlægningen og er auditorenes vigtigste redskab ved auditgennemførelsen.

Intern miljøaudit

Intern miljøaudit

Vigtigt at medarbejderne informeres før, under og efter audit - ellers har audit ingen motiverende effekt.

Intern miljøaudit

Hovedfaserne ved gennemførelse af audit.

Intern miljøaudit

Hovedfaserne ved rapportering af audit.

Intern miljøaudit

Hovedfaserne ved opfølgning på auditresultaterne.

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 8.1 Auditchechliste for en procedure i Jentex A/S
Dato 2 sep 1998
Til Alle deltagerne
Kopi
Fra Dansk Kvalitets rådgivning

Opgave

Med baggrund i vedlagte procedure for kommunikation og krav i ISO 14001 bedes gruppen planlægge gennemførelse af audit.

Gruppen skal under planlægningen

  • vurdere og prioritere, hvilke spørgsmål gruppen vil stille, og hvilke check gruppen vil foretage
  • overveje, hvem de enkelte spørgsmål/check skal rettes til

Besvarelse af vurderinger/spørgsmål bedes givet på blanket "Auditcheckliste" (vedlagt).

I bedes fremlægge gruppens resultat på OH.

 

Notat Miljøledelse i tekstilindustrien
Emne Opgave 8.1 Auditchechliste for en procedure i Jentex A/S
Dato 2 sep 1998
Til Alle deltagerne
Kopi
Fra Dansk Kvalitets rådgivning

Løsningsforslag

Forslag til spørgsmål/check er vedlagt på 3 audit checklister.
Der er en audit checkliste pr. auditeret medarbejder (eller gruppe).

Ledelsens gennemgang

Ledelsen udstikker rammerne for miljøledelsen gennem politikker, målsætninger og mål samt følger op herpå ved ledelsens gennemgang

Ledelsens gennemgang

Ledelsens gennemgang

Det er forskelligt hvor meget der skal og bør rapporteres før ledelsens gennemgang, så følgende skal betragtes som en bruttoliste.

Ledelsens gennemgang

Krav til miljøredegørelsen

EMAS miljøredegørelse

Grønt regnskab, lov om miljøbeskyttelse kap. 5: Visse af disse virksomheder skal også udarbejde grønt regnskab.

EMAS krav ud over grønt regnskab

  • - verificering
  • - kvantitative data
  • - miljøpolitik, -program, -ledelsessystem
  • Grønt regnskab, krav ud over EMAS
  • - lovpligtigt, bøde hvis det ikke udarbejdes
  • - oplyse hvordan medarb. har været inddraget
  • - arbejdsmiljømæssige forhold i det omfang der er risiko for ans. sikkerhed
  • - oplyse om virks. miljøgodkendelse

Krav til miljøredegørelsen

Artikel 5

Revisionsperioder højst 3 år(bilag II pkt. H) afh. af aktiviteter, emissioner, problemer.

EMAS’ krav

Tænk på målgruppen: En vurdering af interessenternes behov.

Krav til miljøredegørelsen

Figuren benyttes til en drøftelse af interessenternes behov.

EMAS’ krav

a: Ikke blot profilmateriale

  • beliggenh./beskæft.
  • processer
  • produkter
  • lokalitet
  • naboforh.
  • organisation

b: Væsentlige: Prioritering

Ex. Arbejdsmiljø

Foredraget kan her suppleres med eksempler fra aktuelle miljøredegørelser.

Krav til miljøredegørelsen

c: Kvantitative data: Er de for afslørende?

Indeksér nøgletal

d: F. eks. en ny produktions maskine, der har reduceret ikke-prioriteret påv.

Krav til miljøredegørelsen

Eksempel på, hvordan indekserede nøgletal kan benyttes uden at afsløre det bagved liggende produktionsvolumen (Vraa Dampvaskeri, 1998)

Krav til miljøredegørelsen

e: Politik, miljøprogram, miljøstyresystem
f: Sidste frist for næste redegørelse
g: Navn på akkrediterde verifikator

Krav til miljøredegørelsen

Væsentlig ændring f.eks. større produktion/ny produktion.

Krav til miljøredegørelsen

Forenklet: Vis evt. et eksempel på en forenklet miljøredegørelse.

Sådan bør det ikke være.

* Har DS ressourcer til personale der er godkendt indenfor den pågældende Nace kode.

Ikke et krav men en god ide (selvevaluering).

Bl.a. for at kunne danne sig et overblik over hvilke miljøpåvirkninger der er relevante i Nace koden. Er systemet i drift og har det været det i mere end 3 mdr.?

Grundlag for audit program certificering.

Virksomhedens godkendelse af program og evt. eksterne specialister.(Accept)

Gennemgang af virksomheden, gennemgang af div. dokumenter - registreringer. Spørgsmål til medarbejderne. For at indsamle objektive beviser på, at det beskrevne system følges. Der forsøges at skabe en rolig og venlig atmosfære.

Efteraudit, kun på det der er rejst afvigelser på.

Sikring af at Auditholdet har gennemført sagen iht.. gældende regelsæt.

 


[Forside] [Top]