Den Grønne Fond - Årsberetning 2000 Kapitel 2
|
![]() | De brede projekter rettet mod at påvirke "familien Danmarks" livsstil, f.eks. de grønne guider. |
![]() | De eksperimenterende og idéudviklende projekter, f.eks. inden for økologisk byggeri, alternativ håndtering af spildevand m.v. |
![]() | De såkaldte "kritiske vagthunde" - altså organisationer der bidrager til en kritisk debat af om myndighederne lever op til sine forpligtelser igennem den førte miljøpolitik og -administration, f.eks. Det Økologiske Råd, NOAH osv. |
Specielt inden for de brede projekter ønskede fonden at lægge vægt at få engageret større organisationer der ikke er de traditionelle grønne organisationer i dialog og aktivitet.
Inden for området "offentlig kritisk debat" ville fonden især gerne se ansøgninger inden for følgende felter:
![]() | National strategi for bæredygtig udvikling. |
![]() | Miljøtrafikugen i uge 38 2000. Fonden ville gerne bidrage til lokale, ikke-kommunale aktiviteter under ugen og var indstillet på at anvende mindst 1,5 mio. kr. til miljøtrafikugen i det omfang der var kvalificerede ansøgninger. I kapitel 5 er der redegjort nærmere for hvilke resultater der kom ud af prioriteringen. |
![]() | Genmanipulerede fødevarer. |
![]() | Sundhed og miljø. Fonden ville gerne støtte projekter på dette område herunder f.eks. projekter om kemikalier i hverdagen, fødevarer og miljø, hormonforstyrrende stoffer (phtalater m.v.) og partikelforurening fra biltrafikken i byerne. |
I lyset af den forventede begrænsning af Den Grønne Fonds tilsagnsramme for år 2001 var det vigtigt at der ikke skete en stigning i den sum der gik til driftstilskud. Hvis der skulle være tilstrækkeligt med midler til enkeltprojekter, burde summen af driftstilskud tværtimod falde.
Den Grønne Fond ville dog bestræbe sig på at give rimeligt varsel hvis organisationer der hidtil havde fået driftstilskud, kunne forvente en væsentlig reduktion af deres tilskud.
Fonden har mærket et øget pres for at give driftstilskud dels via antallet af ansøgninger om driftstilskud, dels ved at der har været en væsentlig stigning i udgiftsniveauet blandt de "faste kunder".
Den Grønne Fonds bestyrelse vedtog i december 1998 at projekter af ren lokal interesse skulle vurderes mere kritisk fremover. Det har dog fortsat været et forholdsvis frit skøn om der alligevel skulle gives tilskud.
Enkeltstående arrangementer - lokale foredragsaftener m.v. - skulle normalt ikke regne med tilskud over 5.000 kr. Den Grønne Fond har dog fortsat været åben over for at der i nogle tilfælde kunne være god grund til at yde et større tilskud.
Der skulle fortsat lægges vægt på at der så vidt muligt var lokal medfinansiering af projekterne.
Bestyrelsen har i årets løb lagt vægt på at genbevillinger plus driftsudgifter vedrørende grøn guideordningen i år 2000 i alt kom tæt på de 20 mio. kr. som fonden havde fået til dette formål.
Herudover sender mange guider fortsat ansøgninger om tilskud til konkrete projekter til fonden. Fonden har valgt at se positivt på sådanne ansøgninger, især når projekterne kan gavne guidens mulighed for at profilere sig i en opstartsfase, for at komme i kontakt med nye målgrupper eller for at komme til at fungere som konstruktivt mellemled mellem kommunen og borgerne.
Fonden har til gengæld valgt ikke at ville støtte guidernes deltagelse i overordnede, nationale initiativer. I stedet har man fokuseret på at støtte lokale aktiviteter som så godt kan indgå som et element i et overordnet initiativ som f.eks. den landsdækkende Miljøtrafikuge.
Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje satte på en konference i januar 2000 fokus på samarbejde og dialog mellem erhvervsfolk, miljøorganisationer og grønne ildsjæle. Titlen på konferencen var "Nye Partnere? - utraditionelt samspil mellem erhvervsliv, miljøorganisationer og grønne ildsjæle". Formålet med konferencen var at debattere forskellige måder hvorpå parterne kan inspirere hinanden og bruge hinandens kompetencer. Interessen for konferencen var overvældende stor. Da der var tilmeldt 235 deltagere, måtte Det Grønne Sekretariat sige nej til resten.
Som opfølgning på konferencen havde Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje i fællesskab afsat en særlig pulje på 1 mio. kr. Puljen skulle bruges til at sætte gang i nye, perspektivrige samarbejdsprojekter mellem erhvervsliv og miljøorganisationer/ grønne ildsjæle. I kapitel 6 er der redegjort for hvordan det gik med projekterne.
I tidligere årsberetninger indgik der som bilag en fortegnelse over projektbevillingerne for det pågældende år herunder også for bevillingerne til grønne guider. I denne årsberetning har Den Grønne Fonds bestyrelse valgt at udelade projektfortegnelsen og i stedet satse på den oversigt som allerede findes på Den Grønne Fonds hjemmeside: www.mst.dk/gronfond. Oversigten vil snarest muligt blive suppleret med en mulighed for avancerede søgninger i de givne bevillinger. Det vil blandt andet blive muligt at søge på udvalgte emneområder.
![]() |
![]() |
![]() |