Forprojekt til brancheindsats for jern- og metalstøberier

1 Fremgangsmåden i forprojektet

Projektet var opdelt i tre faser:

  1. Branchens miljøforhold
  2. Workshop for udarbejdelse af projektmatrix
  3. Opstilling af handlingsplan

Beskrivelsen af branchens miljøforhold tager udgangspunkt i livscyklustankegangen, herunder specielt MEKA-princippet (se bilag A). Logical Framework Approach (LFA) er anvendt i forbindelse med fase 2 og 3.

1.1 Branchens miljøforhold

Til beskrivelse af branchens miljøforhold blev der udvalgt 7 produkter, som tilsammen repræsenterer hovedparten af de materialer og processer, som forekommer i branchen. De 7 produkter blev repræsenteret af 4 virksomheder, herefter kaldt produktvirksomhederne.

For hver enkelt produkt blev der udarbejdet et MEKA-skema, og heraf blev der udpeget en række fokusområder.

Herudover blev der udarbejdet en kortlægning af projekter inden for RT-området for at sikre, at emner ikke blev overset samt at der blev draget nytte af de erfaringer, der er gjort i tidligere projekter.

I forbindelse med UMIP-projektet (Wenzel et al., 1996) blev der indsamlet LCA-data for et begrænset antal støbeprocesser. Disse data indgår i vurderingsgrundlaget for branchens miljøbelastninger.

1.2 Workshops

Der er afholdt to workshops og et introduktionsmøde i forbindelse med projektet.

Formålet med introduktionsmødet var at introducere produktvirksomhederne for MEKA-princippet og hjælpe dem i gang med dataindsamlingen. Virksomhederne havde på forhånd udfyldt skemaer, og der blev diskuteret, om data skulle uddybes el. lign.

Den første workshop var en præsentation af resultaterne af livscyklusscreeningerne samt en diskussion af, hvilke emner, der var relevante at arbejde med. Målgruppen var produktvirksomhederne samt formanden for DSBF.

Ud fra de 5 prioriterede forslag blev det diskuteret, hvem det var relevant at invitere til den sidste workshop. Der blev udført interessentanalyse for de foreslåede projekter, og resultatet blev, at det var støberier, amter, Arbejdstilsynet samt enkelte leverandører, som var relevante. Leverandørerne blev imidlertid ikke inviteret, da alle relevante leverandører var udenlandske.

På den anden workshop blev de 5 prioriterede forslag præsenteret, og der var mulighed for at komme med flere forslag. Det endelige resultat blev 4 forslag, som hver især blev behandlet mhp. udarbejdelse af en projektplanlægningsmatrix.

1.3 Projektforslag

Den endelige udarbejdelse af projektforslagene er sket efter workshoppen. De enkelte projektforslag er beskrevet i PPM-matricen mht. nedenstående elementer. Desuden er målbare indikatorer og målemetoder identificeret så vidt muligt.

Figur 1.1: LFA-logikken

Figur 1.1: LFA-logikken

 



Version 1.0 Maj 2006, © Miljøstyrelsen.