Kolloid-faciliteret transport af glyphosat og pendimethalin

Bilag 1
1 Udtagning og karakterisering af intaktkolonner

1.1 Udtagning af intaktkolonner

Jordkolonnerne blev udtaget ved KVL’s forsøgsgård Rørrendegård i Taastrup i oktober måned 2004. Der blev udtaget kolonner fra både minimalt forstyrret jord, som ikke har været bearbejdet i ca. 1 år, og som ikke er pløjet siden 1996, og fra traditionelt bearbejdet jord, som blev pløjet, harvet og tilsået (med hvede) ca. 1 måned før udtagningen.

Der blev hjemtaget 2x6 kolonner, dvs. 6 kolonner fra det traditionelt bearbejdede (pløjede) areal og 6 fra det minimalt forstyrrede areal. Med en rendegraver blev der indledningsvis lavet to parallelle ca. 70 cm dybe grøfter omsluttende ca. 80 cm uforstyrret jord. Herfra blev kolonnerne ved håndarbejde udgravet og trimmet til en diameter på 30 cm og en længde på ca. 60 cm (brutto) (Figur 1.1 og Figur 1.2). Til dette arbejde blev der brugt spader, murskeer og knive (for fjernelse af de sidste få cm af jorden fra siderne) samt vaterpas. Sten placeret hen over siderne af de cylindriske kolonner blev som hovedregel ikke fjernet under trimningen.

Figur 1.1. Udtagningen af intaktkolonnerne blev forberedt og lettet vha. en rendegraver. Der blev gravet på tværs af agerretningen

Figur 1.1. Udtagningen af intaktkolonnerne blev forberedt og lettet vha. en rendegraver. Der blev gravet på tværs af agerretningen.

Figure 1.1. The sampling of the soil columns was prepared and eased by a trencher. The excavation was perpendicular to the tillage direction.

På det uforstyrrede areal blev udgravningerne foretaget i en enkelt, ca. 10 m lang transekt lagt på tværs af agerretningen (Figur 1.1). Den bearbejdede jord var for blød til at kunne bære rendegraveren, hvorfor udgravningerne her blev fordelt på to ca. 5 m lange transekter lavet 1-6 m fra parcelgrænsen, ligeledes på tværs af agerretningen. Udgravningerne blev ikke foretaget i drængrøfter, eller hvor der var synlige spor efter landbrugsredskaber, men ellers blev kolonnerne udtaget tilfældige steder i transekternes længderetning. Der blev lavet noter om særlige forhold vedrørende hver enkelt kolonne, herunder kolonnens præcise placering og evt. særlige strukturelle eller teksturelle forhold. En enkelt kolonne måtte kasseres i marken pga. forekomster af store sten. Der blev taget prøver af den umiddelbart tilgrænsende jord med henblik på en nøjere tekstur-karakterisering.

(a)                                                            (b)

Figur 1.2. Færdigtrimmede jordkolonner i (a) den minimalt forstyrrede jord og (b) den pløjede jord. Bemærk de nedmuldede stubrester i pløjelaget i (b). De ca. 60 cm høje søjler (brutto) er klar til indstøbning i polyuretancelleplast

Figur 1.2. Færdigtrimmede jordkolonner i (a) den minimalt forstyrrede jord og (b) den pløjede jord. Bemærk de nedmuldede stubrester i pløjelaget i (b). De ca. 60 cm høje søjler (brutto) er klar til indstøbning i polyuretancelleplast.

Figure 1.2. Prepared soil column in (A) the minimally tilled soil and (B) the ploughed soil. Note the incorporated stubble in the plough layer  in (B). The approximately 60 cm high columns are ready for fixation in polyurethane.

De trimmede jordkolonner blev indstøbt i polyurethancelleplast (Handelsnavn: Desmodur 44 V 40). Formålet med denne indstøbning var at stabilisere den intakte jordstruktur under al videre håndtering samt at forsegle kolonnernes sider, så der ikke her kunne foregå nogen makroporestrømning. Indstøbningen foregik løbende efterhånden som jordkolonnerne blev udgravet og trimmet. Støbeforme (40 cm i diameter og foret indvendig med plastfilm) blev placeret uden om søjlerne (Figur 1.3).

Udgangsmaterialerne for celleplasten, som består af to flydende komponenter, blev blandet og hældt i formen. Celleplasten bruste op i løbet af få minutter og dannede en skum, som udfyldte hele hulrummet mellem støbeformen (plastfilmen) og jordkolonnen. Indstøbningen af den enkelte kolonne blev gennemført i en sammenhængende proces. Toppen blev også forseglet med skum, idet der blev udlagt plastfilm på overfladen for at forhindre direkte kontakt mellem skum og overflade. Søjlerne blev stående i marken i nogle dage efter indstøbningen for at sikre fuldstændig afhærdning af celleplasten inden hjemtagning.

Figur 1.3. Indstøbning af intakt jordkolonne i polyurethancelleplast

Figur 1.3. Indstøbning af intakt jordkolonne i polyurethancelleplast.

Figure 1.3. Fixation of naturally layered soil column in polyurethane.

Hjemtagningen foregik så skånsomt som muligt. Figur 1.4 viser, hvorledes kolonnerne blev hejst op fra udgravningen med rendegraveren. Derefter blev de lagt på paller og kørt på køl i kølerum ved ca. 2 °C.

Figur 1.4. Hjemtagning af kolonne fra marken

Figur 1.4. Hjemtagning af kolonne fra marken.

Figure 1.4. Collection of the soil column from the field.

1.2 Visuel karakterisering af udtagne kolonner

Tabel 1.1. Visuel karakterisering af kolonnerne fra den  minimalt behandlede mark og den pløjede mark.

Table 1.1. Visual characterisation of the columns from the minimally tilled and the ploughed field.

Kolonne Minimalt bearbejdet jord Pløjet jord
1 Kolonnebunden gik i stykker under trimningen hvilket resulterede i at den kun er 40 cm høj. Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er bar med blottede aggregater.
2 Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er dækket af mos, stub og en del ukrudt. Overfladen er beskadiget en anelse under trimningen idet bar jord blev blottet. Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er bar og en smule trykket på enkelte store aggregater.
3 Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er dækket af mos, stub og lidt ukrudt. Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er bar og en smule trykket på enkelte store aggregater.
4 Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er dækket af mos, lidt ukrudt og gammel stub der ligger løst oven på jorden. Bunden er fin jævn trimmet med mange porer dog en del mindre sten. Overfladen er bar med blottede aggregater.
5 Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er dækket af lidt mos og ukrudt samt en del gammel stub der ligger løst oven på jorden. Overfladen blev beskadiget under trimningen idet bar jord blev blottet. En stor sten forårsagede at der kom et relativt stort hulrum (3-4 cm dybt) i bunden. Overfladen er bar med blottede aggregater.
6 Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er dækket af en del gammel stub der ligger løst oven på jorden samt en enkelt ukrudts plante. Bunden er fin jævn trimmet med mange porer. Overfladen er bar med blottede aggregater og synlige makroporer.

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.