Kolloid-faciliteret transport af glyphosat og pendimethalin

Ordliste

Dalton:    Enhed for molvægt (g/mol)

Kolloid     I denne undersøgelse er kolloider defineret som større end 20 nm. Overgrænsen er ikke specifik, men er i praksis partikler, der ikke er bundfældet 1 minut efter rystning, i opstillingen hvor turbiditetsmålingen udføres. En mere detaljeret diskussion af kolloider findes i kapitel 2.2.1.

Diskretisering: Opdeling i diskrete lag. Det er i teksten anvendt i modelleringen, hvor det henviser til opdelingen i beregningslag.

Horisont: Betegnelse for et identificerbart homogent lag i jorden. Det tales specifikt om horisonterne Ap, E og B i rapporten. Ap er pløjelaget der er beriget med organisk materiale og påvirket af strukturændringer i forbindelse med forarbejdningen. En E-horisont har tabt materiale i form af ler, jern og aluminium. B-horisonten befinder sig under A (og eventuelt under en E-horisont) og er omdannet i forhold til udgangsmaterialet på grund af biologisk aktivitet, lernedslemning, og andre processer i jordprofilet.

Micel:      Miceller er aggregater af molekyler med en hydrofil og en hydrofob ”ende”. De orienterer sig i forhold til den opløsning, de befinder si i. I vand vender den hydrofile del udad og hydrofobe stoffer kan optages i micellens midte, hvorved deres effektive opløselighed stiger dramatisk.

SAR:        Natrium adsorptionsratio, den relative aktivitet af natriumioner i ionbytningsrekationer i jorden. Defineret som Na/(Ca + Mg)0,5 og beregnet for den kunstige nedbør.

Scintillationscocktail: En scintillationscoktail er typisk sammensat af et primært energiabsorberende opløsningsmiddel tilsat et primært og evt. et sekundært fluorescensmiddel der udsender lys som kan registreres af detektoren.

Turbiditet: Mål for uklarhed af opløsninger. Prøvens turbiditet bestemmes ved sammenligning af intensiteten af spredt lys fra prøven med intensiteten af spredt lys fra standardprøver med veldefineret turbiditet. Turbiditeten måles i NTU-enheder (Nephelometric Turbidity Units).

 



Version 1.0 Februar 2007, © Miljøstyrelsen.