Kortlægning og sundhedmæssig vurdering af kemiske stoffer i skoplejemidler

Sammenfatning og konklusioner

Projektets formål har været at få et overblik over, hvilke problematiske indholdsstoffer der findes i skoplejemidler på det danske marked samt at identificere eventuelle sundhedsrisici ved anvendelse af produkterne og på den baggrund opstille retningslinier for sikker brug af produkterne.

Kortlægningen blev baseret på opsøgende arbejde i detailhandelen herunder dagligvarebutikker, skobutikker, sportsforretninger og hælebarer. Desuden er leverandører og producenter blevet kontaktet for yderligere oplysninger om produkterne i form af sikkerhedsdatablade, tekniske datablade og solgte mængder i 2003.

Der blev identificeret 9 leverandører af skoplejemidler til det danske marked. Herudover blev der fundet nogle tilbudsprodukter, hvor leverandøren ikke kunne identificeres.

Der er fundet følgende mærkevarer på markedet: Woly, TiT, Coxy, Gold Quality, Collonil, Punch, Boston. KIWI, Nikwax samt andre mindre mærker, oftest tilbudsprodukter indkøbt udenfor Europa.

Der er identificeret i alt 189 produkter, hvoraf nogle forekommer i flere farvenuancer. Produkterne kan inddeles i forskellige produktkategorier. De identificerede produkter fordeler sig på: 22 % imprægneringsmidler, 22 % skosværte, 17 % plejemidler, 11 % rensemidler, 7 % farver, 6 % flydende skosværte, 5 % opfriskere, 4 % andre specialmidler til sko, 3 % læderfedt, -olie og -voks, 3 % lugtfjernere.

Produkterne markedsføres som pasta (27 %), væsker (33 %) og aerosoler (35 %), idet skosværter oftest er en pasta, plejemidlerne er på væskeform og imprægneringsmidlerne sædvanligvis føres som aerosolprodukter. De sidste 5 % af produkterne markedsføres som skum, i form af en svamp imprægneret med væske, eller som pulver.

De hyppigst forekommende indholdsstoffer er: 2-propanol (46 produkter), propan (34 produkter), butan (34 produkter), naphtha (råolie), hydrogenbehandlet tung (26 produkter), naphtha (råolie), hydrogenbehandlet let (18 produkter), heptan/heptanblanding (19 produkter), testbenzin (aromatfri) (19 produkter)

Af kortlægningen af indholdsstoffer kan det konkluderes, at der indenfor alle produktkategorier, på nær læderfedt, -olie og -voks, findes produkter, der indeholder organiske opløsningsmidler,.

Kun 4 af de 9 leverandørerne indvilligede i at oplyse salgstal fra 2003. Tallene fra de 4 leverandører viser, at der blev solgt ca. 50 tons skoplejemidler fordelt på 29,5 t (58%) imprægneringsmidler til sko, 20,5 t (41%) skosværter og 0,5 ton (1%) andre skoplejemidler. De reelle tal er formodentlig noget større, men fordelingen på produkttyper forventes at være retvisende.

Der blev udvalgt 13 produkter til forskellige analyser.

Der blev ikke fundet konserveringsmidler eller azofarvestoffer i koncentrationer over de respektive detektionsgrænser i nogen af de analyserede prøver.

Der blev fundet meget små mængder af PFOS-forbindelser (henholdsvis 1,1 og 0,36 mg/kg) i 1 ud af de 4 analyserede prøver. De fundne mængder PFOS-forbindelser forekommer sandsynligvis som urenheder i en flourcarbonpolymer, der er tilsat på grund af de vand- og smudsafvisende egenskaber.

Der blev ligeledes fundet meget små mængder octamethylcyclotetrasiloxan (fra 0,79 til 3,4 mg/kg) i 5 ud af de 8 analyserede produkter. 3 af de 5 produkterne vides at indeholde silicone. Det formodes, at octamethylcyclotetrasiloxan forekommer som urenhed i den siliconeolien, der tilsættes produktet på grund af de imprægnerende og plejende egenskaber.

Ved røntgenscreeningen af 3 produkter blev der i 2 af produkterne ikke fundet metaller, herunder tungmetaller, i koncentrationer over 1000 mg/kg (svarende til 0,1 %), og for langt de fleste stoffer lå indholdet under detektionsgrænsen (enten 10 eller 20 mg/kg).

I den tredje prøve blev der fundet indhold af silicium og titan på mellem 10.000 og 100.000 mg/kg svarende til mellem 1 til 10 %. Disse grundstoffer stammer sandsynligvis fra siliciumdioxid (SiO2) og titandioxid (TiO2), idet disse stoffer anvendes som henholdsvis fyldstof og som farvepigment. Prøven indeholdt desuden Na, Al, S, Cl, Mn og Ba i koncentrationer på mellem 1.000 og 10.000 mg/kg svarende til 0,1-1 %. Disse grundstoffer formodes at stamme fra farvepigmenter, idet det aktuelle produkt er en farvet skosværte.

Mange af produkterne indeholder organiske opløsningmidler med henblik på at opløse snavs på fodtøjet eller for opløse de plejende olier og vokser i produktet.

Ved screeningen af 6 produkter for opløsningsmidler blev der fundet mineralsk terpentin i tre af produkterne (alle skosværter) i koncentrationer på henholdsvis 72, 88 og 85 %. I et imprægneringsmiddel blev der fundet 93 % isopropanol, og i et rensemiddel blev der fundet 30 % ethanol. I den sidste prøve blev der kun fundet små mængder methylethylketon (0,02 %) og xylen (0,004 %), hvilket formodentligt er urenheder i produktet.

Ud af de 3 prøver, der var udtaget til specifik analyse for opløsningsmidlet C9-C12 isoalkaner, blev der fundet 265.000 mg/kg svarende til 26,5 % i en af prøverne.

2 produkter blev analyseret for indhold af chlorparaffiner, men disse stoffer kunne ikke påvises i produkterne.

På baggrund af en sammenstilling af forekomsten (hvor mange produkter stoffet findes i), mængden af stofferne i produkterne og produkternes sundhedsmæssige egenskaber blev stofferne: terpentinolie, mineralsk terpentin, C9-12 isoalkaner, heptan og propan-3-ol udtaget til eksponeringsvurdering.

Eksponeringsscenarierne viser, at der er en potentiel risiko for sundhedseffekter i form af irritation af luftveje og effekter på nervesystemet ved anvendelse af produkter, der indeholder store mængder mineralsk terpentin.

Det kan desuden ikke afvises, at der kan forekomme effekter i form af luftvejsirritation og påvirkning af centralnervesystemet ved anvendelse af produkter, der indeholder andre opløsningsmidler.

Ved anvendelse af skoplejemidler i hjemmet bør man derfor:

  • Pudse eller imprægnere udendørs så vidt muligt. Når det ikke er muligt på grund af vejrliget bør man i stedet sørge for god ventilation i rummet ved at åbne et vindue og/eller en dør.
  • Sørge for at sprøjte væk fra kroppen, hvis produktet er en spray.
  • Undgå at få skosværte på hænderne, eventuelt ved at anvende engangshandsker.

 



Version 1.0 June 2005, © Danish Environmental Protection Agency