Alternatives to mercury-containing measuring devices

Sammenfatning og konklusioner

Undersøgelsen viser at kviksølvholdige manometre, barometre og termometre, bortset fra visse anvendelser af termometre i laboratorier, er helt udfaset i Danmark og at der findes tilfredsstillende, omkostningseffektive alternativer til alle identificerede formål. Til blodtryksmåling efterspørges kviksølvholdige apparater stadig af nogle praktiserende læger og få hospitalsafdelinger. I de senere år er der sket en forbedring af de elektroniske og mekaniske kviksølvfrie blodtryksmålere, og en række forskellige apparater, som er godkendt efter anerkendte internationale protokoller, forhandles til priser svarende til prisen på kviksølvholdige blodtryksmålere. Det elektroniske udstyr har den ulempe at det for brugeren fungerer som en "sort boks", og at det ikke er umiddelbart nemt at se om det fungerer korrekt, hvilket indebærer at det skal kontrolleres oftere. På trods af disse ulemper fortrænger det elektroniske udstyr, som også har en række væsentlige fordele, manuelt udstyr i takt med at det elektroniske udstyr forbedres, og prisen på udstyret falder. Til avancerede målinger og kalibrering af andre termometre, manometre og barometre anvendes der i dag stort set kun elektronisk apparatur.

Baggrund
EU Kommissionen har den 24. februar 2006 udsendt et forslag til en ændring af Rådets direktiv 76/769/EØF med henblik på at begrænse markedsføringen af kviksølvholdige måleinstrumenter i EU. Med forslaget vil det generelle beskyttelsesniveau i EU på dette område forbedres. På visse punkter vil forslaget imidlertid kunne indebære at beskyttelsesniveauet i Danmark forringes i mindre grad, da de danske regler for nogle typer af måle- og kontroludstyr er mere restriktive end Kommissionens forslag.

I den følgende tabel er vist forskellen mellem de eksisterende danske regler og Kommissionens forslag.

Måleudstyr Danske regler Kommissionens forslag
Lægetermometre  Ikke forbud Forbud
Andre termometre Forbud undtagen til kalibrering og analyse-formål Forbud mod salg til private
Blodtryksmålere Ikke forbud Forbud mod salg til private 
Manometre Forbud undtagen til kalibrering Forbud mod salg til private
Barometre Forbud undtagen til kalibrering Forbud mod salg til private

Miljøstyrelsen har igangsat denne undersøgelse med henblik på at belyse, hvilke alternativer til kviksølvholdigt måleudstyr der i dag anvendes i Danmark, og i hvilken grad en ændring af reglerne vil kunne indebære at kviksølvholdigt udstyr kommer tilbage på det danske marked.

Undersøgelsen
Undersøgelsen bygger på oplysninger indhentet fra danske leverandører af måleudstyr samt vurderinger fra danske eksperter i måling med det pågældende udstyr.

Historisk forbrug af kviksølv med måleudstyr
Forbruget af kviksølv med måleudstyr i Danmark er i perioden 1982/83 til 2000/01 faldet med en faktor hundrede (se tabel 1).

Årsagen til denne udvikling har dels været udviklingen af nye teknologier, især udviklingen af elektronisk udstyr til automatiske malinger, dels været miljøhensyn, som også har udmøntet sig i det eksisterende forbud mod markedsføring af kviksølvholdigt måleudstyr til de fleste ikke-medicinske anvendelser.

Tabel 1 Kviksølvforbrug i relation til brugen af måleudstyr i Danmark

Produktgruppe Kviksølvforbrug (kg Hg/år)
  1982/83 1992/93 2000/01
Lægetermometre 750 50 1.1
Andre termometre 1,300 - 1,800 100 15 - 20
Andet måleudstyr inklusive blodtryksmålere og kviksølv solgt til vedligeholdelse af måleudstyr 430 - 630 500 10 - 50
I alt 2,480 - 3,180 650 26.1 - 71.1

Andre termometre end lægetermometre
Markedsføring af kviksølvholdige andre termometre end lægetermometre er i dag forbudt i Danmark med undtagelse af termometre, som bruges til at kalibrere andre termometre eller bruges til laboratorieformål.

Alternativer, som kan erstatte kviksølvholdige termometre til alle anvendelser, er i dag tilgængelige på markedet (se tabel 2). Prisen på alternativer varierer betydeligt.  Kviksølvfrie væske-i-glas termometre fås til omtrent samme pris  som kviksølvtermometre, mens prisen for elektroniske termometre kan være op til 10 gange højere. På trods af den højere pris sælges de elektroniske termometre i stor udstrækning til alle typer anvendelser, idet fordelene ved at kunne lave automatiske målinger opvejer den højere pris.

Glastermometre med andre væsker kan erstatte kviksølvholdige glastermometre til de fleste anvendelser bortset fra målinger i temperaturområdet over 250°C samt målinger i laboratorier med en målenøjagtighed på mindre end 1 grad Celsius. For målinger ved temperaturer over 250°C i industrien anvendes typisk skivetermometre for manuel aflæsning eller elektroniske termometre for automatiske målinger.

Til målinger med høj nøjagtighed er kviksølv til en vis grad erstattet af elektroniske termometre, men kviksølvtermometre har stadig en udbredt anvendelse i laboratorier, fx for temperaturmåling i syntesebade.

En barriere for at udfase kviksølvtermometre til laboratorieformål er at brugen af kviksølvtermometre foreskrives i visse analysestandarder, som følges i laboratorierne.

Tabel 2 Markedsførte alternativer til kviksølvholdige termometre.

Anvendelsesområde / produkttype Markedsførte alternativer Pris på alternativer sammenlignet med kviksølvholdige
termometre
Kommentar
Kviksølvholdige glastermometre til brug i på maskiner, motorer, kedler og lignende Væske-i-glas termometre (op til 250°C) ~ samme pris Har erstattet kviksølvtermometre til målinger op til 250°C
Skivetermometre (op til 650°C) ~ 2-4 gange mere Har erstattet kviksølvtermometre ved målinger over 250°C, fx i udstødning
Elektroniske termometre op til 10 gange mere Vidt udbredt til automatiske målinger
Kviksølvholdige glastermometre til måling af temperatur i omgivende luft inkl. min/max målinger Væske-i-glas termometre (op til 250°C) ~ samme pris Bruges i en vis grad i termometre til at vise rumtemperatur
Elektroniske termometre op til 10 gange mere Bruges til automatiske målinger og er standardudstyr i vejrstationer
Kviksølvholdige skivetermometre til fjernaflæsning af temperaturen i industrien og på skibe Skivetermometre med kapillarer med andre væsker eller luftarter ~ 2-4 gange mere Bruges til manuelle fjernaflæsninger
Elektroniske termometre op til 10 gange mere Vidt udbredt til automatiske målinger
Kviksølvholdige glastermometre til brug i laboratorier Væske-i-glas termometre (målinger med 1 grads nøjagtighed) ~ samme pris Anvendes bredt til alle formål, hvor der ikke er behov for større end 1 grads målenøjagtighed
Elektroniske termometre (med 0.1 grads nøjagtighed inden for et bredt temperaturinterval) Op til 10 gange mere end ordinære Hg termometre
~ samme pris som certificerede Hg thermometre
Vidt udbredt til automatiske målinger og målinger med stor nøjagtighed

Manometre
Forud for det nuværende forbud udgjorde kviksølvmanometre af U-rørs typen kun nogle få procent af det danske marked for manometre. Kviksølvmanometre blev anvendt til målinger ved relativt lave tryk, især inden for VVS–branchen, fx i forbindelse med service på oliefyr, men kunne også bruges på enkelte maskiner.

Kviksølvmanometrene har uden større vanskelighed kunnet erstattes af andre typer manometre. Alternativerne er enten mekaniske fjedermanometre til manuel aflæsning eller elektroniske manometre med digital skærm og mulighed for dataopsamling. Til kalibrering af andet udstyr bruges også elektroniske manometre.

Ifølge de kontaktede leverandører fås de mekaniske fjedermanometre til priser, som varierer fra mindre end til omtrent samme pris som et kviksølvmanometer, mens prisen på de elektroniske manometre er 3-4 gange prisen på et kviksølvmanometer. De elektroniske har dog nogle væsentlige fortrin frem for de manuelle kviksølvmanometre, som opvejer den højere pris og er vidt udbredte. Ifølge leverandører er det meget usandsynligt at kviksølvmanometre vil blive genindført til nogen anvendelse i Danmark.

Barometre
Elektroniske barometre til automatisk måling af barometrisk tryk har i Danmark fuldstændig erstattet kviksølvbarometre til professionelt brug i vejrstation, lufthavne, m.m. Elektroniske barometre bruges også til kalibrering af andre barometre. De elektroniske barometre er lige så præcise som kviksølvbarometre og har den fordel at de kan udføre automatisk dataopsamling. Da kviksølvbarometre til professionelle formål ikke har været markedsført i Danmark i mange år, har det ikke været muligt at foretage en prissammenligning, men en undersøgelse fra USA konkluderer at aneroide barometre (mekaniske, væskefrie barometre) og elektroniske barometre er omkostningseffektive alternativer til kviksølvbarometre. Også selv om elektroniske barometre er dyrere end kviksølvbarometre, vil den lavere pris af kviksølvbarometre ikke være af afgørende betydning for flertallet af de professionelle brugere. Der vil muligvis være en begrænset efterspørgsel efter kviksølvbarometre til enkelte anvendelser, hvor der ikke er behov for automatiske målinger, hvis disse barometre kan leveres til væsentligt lavere priser end de automatiske.

Blodtryksmålingsudstyr
Det er i dag tilladt at bruge kviksølvholdigt udstyr til blodtryksmåling i Danmark. Blodtryksmålere med kviksølvmanometre (såkaldte sphygmomanometre) efterspørges stadig af nogle praktiserende læger og i en meget lille grad af visse hospitalsafdelinger.

Til blodtryksmåling i hjemmet har automatiske elektroniske blodtryksmålere helt erstattet kviksølvmanometre, og Dansk Hypertensionsselskab, som er den lægefaglige ekspertise på dette område, anbefaler i dag at der til hjemme- og døgnblodtryksmåling udelukkende anvendes automatiske apparater.

På hospitalerne er kviksølvmanometre næsten 100 % erstattet af elektronisk udstyr eller aneroide (dvs. mekaniske væskefrie) manuelle blodtryksmålere. Årsagen til de forskellige brugsmønstre hos hospitaler og de praktiserende læger er dels at der på hospitalerne anvendes mere avanceret og dyrere elektronisk udstyr, dels at hospitalerne har tekniske afdelinger som varetager vedligeholdelsen af udstyret.

Dansk Hypertensionsselskab angiver i deres seneste anbefaling at moderne aneroidmanometre er helt på højde med kviksølvmanometre, hvis de vedligeholdes regelmæssigt.

Forskellige typer af kviksølvfrie apparater, som er godkendt i henhold til testprotokoller udarbejdet af British Hypertension Society eller International Society of Hypertension kan fås til omtrent den samme pris som kviksølvmanometre.

Brugen af kviksølvholdige strækfølere (strain gauges), og alternativer til dette udstyr, er ikke blevet undersøgt, men læsere henvises til en ny svensk undersøgelse.

Andet måleudstyr
Kviksølv har tidligere i mindre grad været brugt i andre typer af måleudstyr. Markedsføring af sådant udstyr har i en årrække ikke været tilladt i Danmark til andet end kalibreringsformål, men det er ikke nærmere undersøgt, hvilke alternativer der i dag markedsføres.

Der er for øjeblikket ikke givet nogle dispensationer til brug af kviksølv til andet måleudstyr.

 



Version 1.0 March 2006, © Danish Environmental Protection Agency