Evaluation of Pesticide Scenarios for the Registration Procedure

Sammenfatning

Miljøstyrelsen anvender resultater fra numeriske modeller i den danske godkendelsesordning for pesticider. Model-resultaterne stammer fra EU-scenariet Hamburg (sand) samt de danske scenarier Karup (sand) og Langvad (ler). I alle tre tilfælde er de data, der ligger til grund for scenarierne, meget sparsomme. Hamburg scenariet er ikke kalibreret, og Karup og Langvad scenarierne er kun blevet kalibreret mod en årlig vandbalance beregnet af en regional model. For nylig er der i projektet ”Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet (PLAP)” tilvejebragt et omfattende datasæt samt vel-parameteriserede og –kalibrerede modeller, der giver en god beskrivelse af vand- og stof-transport gennem den umættede zone på fem lokaliteter i Danmark. Tilvejebringelsen af de forbedrede datasæt har gjort det muligt at vurdere troværdigheden og repræsentativiteten af de tre scenarier, der p.t. benyttes i den danske godkendelsesordning.

Formålet med denne undersøgelse er at evaluere troværdigheden og repræsentativiteten af både de eksisterende model scenarier (Karup, Langvad og Hamburg) og de nyligt etablerede PLAP-scenarier (Jyndevad, Tylstrup, Silstrup, Estrup og Faardrup) med henblik på at anbefale to scenarier til anvendelse i den kommende godkendelsesprocedure.

Konklusionen er, at PLAP-scenarierne Jyndevad (sand) og Silstrup (ler) anbefales anvendt i den fremtidige danske godkendelseprocedure for pesticider. Anbefalingen er baseret på en karaterisering af nedbør og geologi samt kvalitet af feltdata og konceptuel model. Derudover er den baseret på forfatternes antagelse, at udvælgelse af det scenarie, der udvasker mest, bedst vil kunne beskytte det danske grundvand mod pesticider. Det skal dog bemærkes, at ingen af scenarierne præsenteret i denne rapport er blevet valideret mod pesticid udvaskningsdata. Mens de udvalgte PLAP-scenarier giver en god model beskrivelse af transporten af vand og konservativt stof, er deres prediktionsevne m.h.t. pesticid-udvaskning ikke blevet undersøgt. En sådan undersøgelse vil forøge troværdigheden af model-resultaterne betydeligt, og de nødvendige målte pesticid udvasknings data for PLAP-scenarierne er nu tilgængelige.

Denne rapport giver en grundig dokumentation af de udvalgte scenarier herunder resultater fra kalibrering mod målt grundvandsspejl, jordvands indhold, målte bromid koncentrationer og for lerjordene drænvandsafstrømning. Derudover er jordens tekstur (organisk indhold, ler og silt), simuleret vandbalance og simuleret udvaskning fra de nuværende scenarier sammenlignet med tilsvarende fra PLAP-scenarierne. Resultater fra sidstnævnte viser, at de nuværende scenarier (Karup, Langvad og Hamburg) er mindre restriktive m.h.t. udvaskning end PLAP-scenarierne. For sand scenarierne blev den største udvaskning fundet for Jyndevad. Den noget mindre udvaskning for Karup svarer til den fra Tylstrup, mens udvaskningen for Hamburg er betydelig mindre. For ler scenarierne gælder at udvaskningen for Langvad er større end for Faardrup, men betydeligt lavere end for Silstrup og Estrup. En undersøgelse af betydningen af udbringelsestidspunktet på simuleret pesticid udvaskning for PLAP-scenarierne viser, at valget af udbringelsestidspunkt og den dertilhørende planteudvikling kan have indflydelse på hvilke typer af pesticider, der kan komme igennem den danske godkendelsesordning for pesticider.

 



Version 1.0 August 2007, © Danish Environmental Protection Agency