Survey and health assessment of chemical substances in hobby products for children

Sammenfatning og konklusioner

Danske børn er dagligt i kontakt med en lang række forskellige hobbyprodukter som fx lim, maling, farver, tuscher og tekstiler. Disse produkter er sjældent målrettet specifikt til børn, da de kan anvendes i mange forskellige sammenhænge. Der er derfor heller ikke nødvendigvis taget hensyn til, at børn har andre forudsætninger end voksne med hensyn til eksponering for evt. sundhedsskadelige stoffer.

Der er i nærværende projekt fokuseret på følgende hobbyprodukter til børn:

  • Tuschpenne
  • Glimmerlim
  • Akrylfarver
  • Krympeplast

Børn er defineret som personer op til 14 år.

Kortlægning

I kortlægningen indgår følgende aktiviteter:

  • Kontakt til detailhandel
    I alt 21 butikker er besøgt; heraf 3 hobbyforretninger, 4 legetøjsforretninger, 2 stormagasiner, 3 supermarkeder, 2 discountbutikker, 1 boghandler, 2 byggemarkeder, 1 museumsshop, 1 posthus, 1 papirhandel og endelig 1 grossist. Valget af indkøbte produkter er foretaget i samråd med personalet i den pågældende butik, idet der er taget udgangspunkt i, at der skal være tale om produkter, der appellerer til børn, og produkter, der ”sælger godt”. Der er efterfølgende sendt spørgeskema til de besøgte forretninger.
     
  • Søgning på internettet
    De fundne internetbutikker er primært enten legetøjskæder eller lignende, der også har fysiske butikker, som er besøgt, eller internetbutikker, hvis produktsortiment henvender sig til professionelle bruger og ikke appellerer til børn.
     
  • Kontakt til børneinstitutioner
    Der har været rettet telefonisk kontakt til en række børneinstitutioner (2 børnehaver, 2 fritidsklubber og 1 fritidshjem) for at få oplyst, hvilke produkter de anvender inden for de enkelte produktgrupper, og hvorledes institutionerne foretager indkøb.
     
  • Kontakt til kunstskoler/kunstklubber for børn
    Der har været rettet telefonisk kontakt til en række kunstskoler/-klubber for børn, og der er efterfølgende sendt spørgeskema til en række af kunstskolerne/-klubberne.
     
  • Søgning i kataloger
    Reklamekataloger såvel som indkøbskataloger for fx børneinstitutioner er gennemset, og der er rettet henvendelse i form af spørgeskemaer til relevante forhandlere og importører.
  • Kontakt til producenter og leverandører
    Der er udsendt spørgeskema til i alt 36 forhandlere, producenter og importører af henholdsvis tuschpenne, glimmerlim, akrylfarver og krympeplast.
     
  • Kontakt til Fællesrådet For Formnings- og Hobbymaterialer (FFFH) FFFH er en forening af producenter, leverandører og forhandlere af hobbymaterialer i Danmark. FFFH oplyser, at et stadigt stigende antal kommuner har vedtaget, at der i deres børne- og ungeinstitutioner alene anvendes produkter, der er mærket efter FFFHs mærkningssystem.

Forbrug af hobbyprodukter til børn

Det har ikke været mulig at foretage en mængdemæssig opgørelse af forbruget af de 4 produktgrupper via Danmarks Statistik.

Ifølge Danmarks Statistik udgjorde antallet af børn under 14 år i 2006 1.015.879, og det må antages, at stort set alle disse børn/unge regelmæssigt er i kontakt med tuschpenne, mens det ikke nødvendigvis er alle børn, der anvender de øvrige 3 produktgrupper (glimmerlim, akrylfarver og krympeplast).

Kemiske analyser

Den udførte kortlægning viste, at det var overvejende sandsynligt, at de mest kritiske indholdsstoffer var flygtige, organiske komponenter, hvorfor det blev valgt i forbindelse med den udførte kemiske screening samt de efterfølgende kvantitative målinger at fokusere på denne stofgruppe. Derudover er der udført røntgenmålinger for indhold af uorganiske komponenter samt NIR-analyser.

For at opnå en tilstrækkelig følsomhed med den anvendte analysemetode og derigennem den lavest mulige detektionsgrænse, blev det valgt at anvende gaschromatografi kombineret med massespektrometri som analyseprincip.

Der blev først gennemført en kemisk screening med det formål at konstatere, hvilke flygtige, organiske stoffer der kunne måles i de undersøgte produkter. Ved den indledende screening blev der konstateret indhold af mere end 70-80 forskellige organiske stoffer. Omkring 50 af stofferne blev klassificeret med en mulig sundhedsskadelig effekt. Det blev i samråd med Miljøstyrelsen valgt at kvantificere ca. 20 stoffer.

I Tabel 0.1 ses resultaterne af de kvantitative analyser for de produkter, hvori der er konstateret det højeste indhold af de i tabellen nævnte stoffer.

Tabel 0.1 Udvalgte resultater for stofferne med de højeste kvantificerede indhold

Stof
Prøvenr.
Indhold i mg/g
10 15 16 17 25 26 29 33 45 50 53 55 61
Anilin                 0,22        
p-Chloranilin                       0,37  
N-Methylanilin                          
C.I Pigment Red 3                          
N,N-Dimethylacetamid       0,4                  
Bis(2-ethylhexyl)adipat 0,35                        
p-Anisin                          
2-Ethoxyethanol         19                
Citral     0,7                    
2-Ehylhexyl acrylat                         0,35
Formaldehyd   59       46 13 63   110 9,5    

Der er i forbindelse med de udførte kvantitative målinger sammenholdt med målinger udført under den kemiske screening observeret, at de forskellige farvevarianter fra samme produkt kan indeholde forskellige komponenter.

Det har ikke været muligt inden for rammerne af dette projekt at foretage målinger af alle farvevarianter af de undersøgte produkter. Det kan således ikke udelukkes, at et eller flere af produkterne kan indeholde komponenter med større indhold af de identificerede stoffer end dokumenteret i forbindelse med de udførte kvantitative målinger, eller at der er sundhedsmæssigt problematiske stoffer, der ikke er blevet identificeret, idet den pågældende farvevariant ikke er blevet udvalgt til analyse.

Sundhedsvurdering

Tuschpenne, gelpenne, glimmerlim og akrylfarver vil, når børn benytter produkterne, i en vis udstrækning ende på huden, hvorfra stofferne kan blive optaget. Alternativt kan stofferne optages via munden, når børnene sutter på fingre, tuscher eller pensler. Der er opstillet eksponeringsscenarier for optag via hud og oralt via munden af tusch, gelpenne, glimmerlim og akrylmaling for børn og unge med udgangspunkt i, at to barnehåndflader bemales, hvilket svarer til 50 cm² og en vægt af produktet svarende til ca. 0,05 g tusch, 1,25 g akrylmaling eller 3 g glimmerlim. Det antages, at den samme mængde kan indtages oralt.

I de undersøgte produkter er der fundet en række sundhedsskadelige stoffer.

I Tabel 0.2 er vist stoffer med langtidseffekter i form af kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionsskadende effekter (CMR) samt allergene stoffer.

Tabel 0.2 CMR-stoffer og allergene stoffer i tuscher, glimmerlim og akrylfarver

Stof Allergifrem-kaldende Reprotoksiske effekter Kræftfremkaldende effekter Mutagene effekter
Anilin X   X (R40) X
p-chloranilin X   X (R45)  
N-methyl anilin     X (muligvis ud fra beslægtede stoffer)  
C.I.Pigment Red 3     X (muligvis ud fra forsøg)  
N,N-dimethylacetamid   X (forplantning, barn under graviditet)    
Bis(2-ethylhexyl)adipat   X (teratogent i rotter)    
P-anisidin     X (muligvis ud fra beslægtede stoffer)  
2-Ethoxy ethanol   X (forplantning, barn under graviditet)    
Citral X      
2-ethylhexyl acrylat X      
Formaldehyd X   X (R40)  
0,m el p. chloroisocyanat benzen X      
Phenol       X
N-methyl-p-anisidin X   X X
Triethanolamin X      
N-phenyl-2-pyridinamin X      
D-limonen X      
Benzyl alkohol X      
2(3H)-furanone, 5butyldihydro- X      

Samlet er der i produkterne fundet:

  • 12 allergene stoffer
  • 7 stoffer med mulig eller bevist kræftfremkaldende effekt
  • 3 stoffer med mutagen effekt
  • 3 stoffer med reprotoksisk effekt

P-chloranilin er bl.a. kræftfremkaldende ved en koncentration på 2 mg/kg/dag i mus og rotter, og stoffet er klassificeret som kræftfremkaldende i kategori 2, kan fremkalde kræft. I produkt nr. 55, som er en akrylmaling er indholdet af p-chloranilin målt til 0,37 mg/g. Eksponering via hud er beregnet til 0,031 mg/kg kropsvægt/dag med en antagelse om, at der optages 100 %, og 1,25 g af malingen kommer i kontakt med huden. Det giver en sikkerhedsmargin på 65, og denne bør i dette tilfælde ligge på 1000. Dvs. at der fra dette produkt er en uacceptabel høj udsættelse fra p-chloranilin, som både giver en risiko for kræft og effekt på røde blodlegemer. Herudover kan stoffet give overfølsomhed ved kontakt med huden. Akrylmalingen bliver ikke længere solgt.

Farvestoffet C.I. pigment red 3 er fundet i akrylmaling med produkt nr. 54 i en koncentration på 104 mg/g. Ved en koncentration på 830 mg/kg er der set kræftfremkaldende effekter i 2 % af forsøgsdyr (rotter) og vægttab for 10 %. Det er dog ikke bevist, at de kræftfremkaldende effekter kan overføres til mennesker. Når den orale indtagelse beregnes med udgangspunkt i, at der indtages 1,25 g, er det orale indtag 8,7 mg/kg kropsvægt/dag, hvilket giver en sikkerhedsmargen på 95 og dermed en mindre risiko.

Opløsningsmidlet 2-ethoxy ethanol er fundet i en lyserød og en rød tusch med produkt nr. 25 i koncentrationer på hhv. 1,9 % og 0,74 %. Stoffet er klassificeret som skadeligt for forplantningsevnen i kategori 2. Risikovurderingen viser dog ingen risiko når børn udsættes for 0,05 g fra tuschen. Produktet er dog ulovligt, da man ikke må sælge kemiske stoffer og produkter til private, som indeholder CMR-stoffer over klassificeringsgrænsen. Tuscher anses for at være kemiske produkter, da væsken i tuschen er et kemisk produkt, som er beregnet til at komme ud. Tuscherne er derfor ulovlige at sælge til private, og de bliver ikke længere solgt.

Der er i alt fundet 10 produkter med tuschpenne, 5 produkter med glimmerlim og 4 produkter med akrylmaling og én gelpen med stoffer der har sundhedsskadelige effekter. Det skal bemærkes, at der kun er undersøgt en delmængde af tuschpennene i hvert produkt (et produkt er fx en pakke med en række tuschpenne i forskellige farver).

I de undersøgte dufttuscher er fundet de allergene stoffer d-limonen, benzylalkohol og citral i koncentrationer på mellem 0,01 og 0,1 vægtprocent.

Et estimat af maksimal fordampning af formaldehyd i et lille børneværelse viser, at formaldehydindholdet i 6 gram (ca. 6 ml) glimmerlim maksimalt kan bidrage med op til 25 % af den anbefalede maksimale indeklimakoncentration i et børneværelse på 3 * 3 * 2 m. Der vurderes ikke at være sundhedsmæssige effekter ved, at der arbejdes med glimmerlim i et lille børneværelse, men det anbefales ikke at lade børn arbejde med kreationer, hvor der over kort tid bruges større mængder glimmerlim (flere tuber), i små lukkede børneværelser med dårligt luftskifte, da det bidrager til den samlede eksponering fra hjemmet..

Mange af de undersøgte produkter indeholder stoffer, der er klassificeret som skadelige for sundheden. Det er kun få produkter, som i sig selv udgør en risiko, men man skal tage i betragtning at børn og voksne udsættes for stofferne fra flere forskellige kilder. Det er bekymrende, at der i så stor udstrækning anvendes stoffer der har så alvorlige effekter, som der er fundet her.

I følgende produkter er der ikke fundet CMR- eller allergene stoffer.

Akrylmaling: nr. 7, 8, 9, 18, 34, 35, 36, 40, 41, 48, 49, 51 og 56
Tuschpenne: nr. 1, 11, 12, 22, 30, 31, 32, 39, 42, 43, 47, 62, 63 og 64
Gelpenne: nr. 4 og 44
Glimmerlim: nr. 13, 14, 23, 28, 38, 53 - dog er der identificeret formaldehyd med koncentration < 0,01 mg/g i nr. 13, 23, 28, 38 og 53

Lovgivning

De undersøgte produkter er omfattet af bekendtgørelse nr. 329 om klassificering, emballering, mærkning, salg og opbevaring af kemiske produkter, 2002.

Hobbyprodukter til børn betragtes som legetøj og er omfattet af legetøjsbekendtgørelsen nr. 1116, 2003, hvis Sikkerhedsstyrelsen vurderer produkterne til at være legetøj. I legetøjsbekendtgørelsen refereres til standarderne DS/EN 71-1 til 71-7 med sikkerheds- og sundhedskrav for legetøj. I EU regi er udarbejdet en standard for organiske stoffer DS/EN 71-9 som ikke er implementeret i lovgivningen endnu. Produkterne med de kræftfremkaldende primære aminer anilin, p-chloranilin og anisidin overholder ikke krav i standarden for organiske stoffer DS/EN 71-9, idet stofferne ikke må kunne detekteres i farvede væsker fra legetøjet. Det er dog kun for p-chloranilin der identificeres en risiko.

Miljøvurdering

Resultaterne af miljøvurderingen viser, at udledning af stofferne via afvaskede rester af tusch og maling fra børnenes hænder ikke udgør en risiko for vandmiljøet.

 



Version 1.0 May 2008, © Danish Environmental Protection Agency