The Advisory list for self-classification of dangerous substances

Dansk sammenfatning

Klassificeringsbekendtgørelsen (Bek. nr. 329 af 16/5 2002) og listen over farlige stoffer (1272/2008/EU, bilag VI, tabel 3.2) dækker i dag ca. 7.000 stoffer, hvis fareklassificering er blevet harmoniseret i EU. Det betyder, at omkring 93.000 af de 100.204 eksisterende stoffer i EU (EINECS-fortegnelsen) ikke er omfattet af en EU harmonisering af deres fareklassificering. For disse stoffer er det producentens eller importørens ansvar før markedsføring, at påføre en korrekt klassificering for stoffernes iboende farlige egenskaber (”selvklassificeringer”). Imidlertid er der for de fleste af disse stoffer kun få eller ingen test resultater (fra dyreforsøg m.m.) om stoffernes farlighed overfor mennesker eller miljø.

Som en hjælp, har Miljøstyrelsen tidligere udgivet selvklassificeringslisten /3, 10, 11/. (Q)SAR modeller ((kvantitative) struktur-aktivitets sammenhænge) blev brugt til at forudsige de iboende egenskaber og farlige virkninger af kemiske stoffer og kombinationer af disse forudsigelser blev anvendt til at forudsige hvordan stofferne skulle klassificeres efter de tidligere regler for klassificering og mærkning af kemikalier /2/. Nærværende rapport beskriver, hvordan denne liste er blevet opdateret med forudsigelser af, hvordan stofferne skal klassificeres efter de nye CLP- regler /5/, som allerede nu kan anvendes og som helt vil erstatte de gamle regler i 2015.

Rapporten gennemgår den systematiske vurdering af 49.292 organiske enkeltstoffer[2] fra EINECS-fortegnelsen for følgende effekter:

  • Skader på arveanlæggene
  • Kræftfremkaldende effekt
  • Reproduktionstoksicitet (skader på afkommet)
  • Akut dødelig virkning ved indtagelse
  • Allergifremkaldende effekt ved hudkontakt
  • Hud irritation
  • Farlighed for vandmiljøet

Den opdaterede liste indeholder 33.835 stoffer med vejledende klassificeringer for en eller flere af de udvalgte effekter, og er tilgængelig via Miljøstyrelsens hjemmeside (www.mst.dk) som Excel fil til download og som en søgbar online database.

Det har ikke været nødvendigt at ændre de (Q)SAR-modeller der blev anvendt til udarbejdelse af den tidligere version af den vejledende liste. Derfor henvises der til de seneste to rapporter /10, 11/ for detaljer om disse modeller.


[2] Hermed menes organiske stoffer med en éntydig 2D strukturformel.

 



Version 1.0 December 2010, © Danish Environmental Protection Agency