[Forside]

Blågrønalgetoksiner i bade- og drikkevand

Resumé
I mange af de søer, der i Danmark bruges til badning eller som drikkevandsreservoirer, kan der forekomme blågrønalger. Rapporten beskriver de toksiner, som blågrønalger kan danne, deres toksicitet og forekomst i danske søer, der anvendes til badning eller som drikkevandsreservoir. Endvidere beskrives de metoder, som kan bruges til at detektere blågrønalgetoksiner.

Indholdsfortegnelse
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

 

Må citeres med kildeangivelse.

 

Indholdsfortegnelse

Forord

Sammendrag (Sammenfattende artikel)

English summary (Summary)

1 Litteraturgennemgang af blågrønalgetoksiner
1.1 Effekter af blågrønalgetoksiner
1.2 Hvilke toksiner producerer blågrønalger?
1.2.1 Levertoksiner
1.2.2 Nervetoksiner
1.2.3 Cyto- og endotoksiner
1.3 Nedbrydning af blågrønalgetoksiner
1.3.1 Kemisk stabilitet
1.3.2 Biologisk nedbrydning
1.3.3 Fjernelse af blågrønalger og toksiner ved vandrensning
1.4 Detektion af blågrønalgetoksiner
1.4.1 Bioassays
1.4.2 ELISA og enzym-inhiberingsassays
1.4.3 Kromatografi
2 Toksiske blågrønalger i danske søer
2.1 Screening for toksicitet og toksiner
2.2 Artssammensætning
2.3 Variabilitet
3 Undersøgelse af toksiske blågrønalger i drikkevandsreservoirer og vandværker
3.1 Sjælsø og Sjælsø vandværk
3.2 Gyrstinge Sø, Haraldsted Sø og Regnemark Vandværk
4 Generelle sammenhænge mellem blågrønalgers udbredelse og omgivelsesfaktorer
4.1 De potentielt giftige slægter og arters forekomst - autøkologiske beskrivelser
5 Materialer og metoder
5.1 Screening og badevandsundersøgelse
5.2 Toksiner i drikkevand
5.3 HPLC-analyser af microcystiner
5.4 HPLC-analyser af anatoxin-a
5.5 HPLC-analyser af PSP-toksiner
5.6 Musetests
5.7 Økologiske undersøgelse

Litteraturliste


Bilag 1-1
Bilag 1-2
Bilag 1-3
Bilag 1-4
Bilag 1-5

Bilag 2-1
Bilag 2-2
Bilag 2-3

Bilag 3-1
Bilag 3-2
Bilag 3-3
Bilag 3-4
Bilag 3-5
Bilag 3-6

Bilag 4-1

Bilag 5-1
Bilag 5-2

 

Forord

Erfaringer fra udlandet har vist, at blågrønalger, der lever frit i sø- og havvand ofte producerer toksiner. Ved tætte opblomstringer af algerne opkoncentreres toksinerne og mennesker, kvæg og vilde dyr, der kommer i berøring med eller drikker af vandet, risikerer at blive syge eller i værste fald dø. I Danmark er der observeret dødsfald af hunde, fugle og fisk, samt ildebefindende hos kvæg i forbindelse med blågrønalgeopblomstringer i sø- og havvand.

I flere amter er der i dag opbygget rutiner, hvor advarselsskilte sættes op ved søer med store blågrønalgeopblomstringer. Skiltene advarer om, at algerne kan være giftige, og at badning derfor frarådes. Enkelte amter sender også, når algesæsonen begynder, advarsler ud via lokalpressen. I pressen og offentligheden har sygdom hos kvæg og dødsfald hos hunde vakt opmærksomhed, da de berørte søer og kystområder ofte bruges til rekreative formål. I hovedstadsområdet, hvor søvand i de tørre sommermåneder bliver brugt i drikkevandsforsyningen, er der årligt tilbagevendende forespørgsler om faren for forgiftning af vandet på grund af blågrønalger i drikkevandssøerne. Da der imidlertid aldrig er foretaget en systematisk undersøgelse af toksinforekomsten i danske bade- og drikkevandssøer og effektiviteten af danske vandrensningsmetoder, har forvaltningerne haft et mangelfuldt grundlag at agere og respondere på.

Miljøstyrelsen startede derfor i 1994 et projekt med det mål at forbedre grundlaget for risikovurdering i forbindelse med forekomst af blågrønalger i danske bade- og drikkevandssøer. Projektet skulle: 1) sammenstille den nuværende viden om hvilke arter, der kan producere hvilke toksiner, 2) beskrive hvilke metoder, der kan bruges til detektering af toksinerne, 3) screene for forekomsten af blågrønalgetoksiner i danske bade- og drikkevandssøer, 4) undersøge danske vandrensningsmetoders effektivitet overfor blågrønalger og blågrønalgetoksiner samt 5) undersøge hvilke miljøfaktorer, der “udløser” blågrønalgeopblomstringer.

Projektet blev gennemført som et samarbejdsprojekt med Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) og Botanisk Institut (BI, Københavns Universitet). Projektet blev styret af DMU, afdeling for Havmiljø og Mikrobiologi, der også har stået for analyser af nervetoksiner (Hanne Kaas). Prøveindsamling i 1994, alt arbejde vedrørende analyser af levertoksiner samt drikkevandsundersøgelserne er foretaget på BI, afdeling for Alger og Svampe (Peter Henriksen, Liane Damsø). Undersøgelsen af miljøfaktorers betydning for blågrønalgeopblomstring er udført ved DMU, afdeling for Sø- og Fjord-økologi (Jens Peder Jensen).

Formanden for styringsgruppen var Linda Bagge, Miljøstyrelsen. I styringsgruppen sad desuden Janne Forslund og Peter Simonsen (Miljøstyrelsen), Øjvind Moestrup (Botanisk Institut), Jørgen Beck (Sjælsø Vandværk), samt Jens Peder Jensen og Hanne Kaas (Danmarks Miljøundersøgelser).

Forfatterne takker Berit Langkilde Møller for stor hjælp med gennemførsel af nerve-toksinanalyserne, og Lene Christensen for assistance ved levertoksinanalyserne. Vi takker desuden Københavns Vandforsyning, Søren Lind, Sjælsø Vandværk, Jørgen Beck, og Århus Amt, Poul Nordemann Jensen for et godt samarbejde.

Vi har i rapporten brugt betegnelsen blågrønalger, selvom denne gruppe organismer cytologisk set er bakterier og i moderne udenlandsk litteratur oftest betegnes cyanobakterier. Dette har vi gjort, fordi blågrønalger er den betegnelse, der er bedst kendt i offentligheden. En begrundelse for at bibeholde blågrønalger er desuden, at de både økologisk og fysiologisk ligner andre alger, idet de ligesom disse indeholder klorofyl og er fotosyntetiserende. Blågrønalger/cyanobakterier tilhører således grænselandet mellem planter og bakterier.

 

Sammenfatning

I mange af de søer, vi i Danmark bruger til badning og andre rekreative formål samt som drikkevandsreservoirer, er fytoplanktonsamfundet i kortere eller længere perioder domineret af blågrønalger. Blågrønalger kan danne giftstoffer (toksiner), som ved indtagelse medfører f.eks. hovedpine, opkastninger og mavekramper. I værste tilfælde kan toksinerne have en dødelig effekt. Inden for de seneste år er det vist, at ud over de akutte toksiske effekter kan nogle blågrønalgetoksiner (levertoksinerne) virke cancer-fremmende eller direkte carcinogene.

Blågrønalger danner 4 forskellige toksintyper: levertoksiner, nervetoksiner, endotoksiner og cytotoksiner. De mest udbredte levertoksiner er microcystiner, der er derivater af et heptapeptid med forskellig kombination af aminosyrer. I dag kendes over 50 derivater af microcystin. Derudover findes i Danmark levertoksinet nodularin, der kendes fra den marine art Nodularia spumigena. Microcystiner og nodularin hæmmer proteinfosfatase 1 og 2A i cellerne. Hos pattedyr optages toksinerne i leveren, hvor de nedbryder celleskelettet og medfører indre forblødninger.

Det mest kendte nervetoksin hos blågrønalger er anatoxin-a. Desuden er anatoxin-varianten homoanatoxin-a, PSP-toksiner og anatoxin-a(s) fundet hos få arter og få steder i verden. Der kendes i alt 18 PSP-toksiner, der alle er derivater af tetrahydropurin. Nervetoksinernes virkemåde er forskellig, men fælles for toksinerne er, at de forstyrrer overførslen af impulser fra nerve- til muskelceller, og at de medfører lammelse af musklerne og herunder åndedrætsorganerne.

Forekomsten af endotoksiner og cytotoksiner hos blågrønalger er dårligt kendt. Endotoksinerne er lipopolysaccharider (LPS), der har stor lighed med tilsvarende toksiner fra andre bakterier både m.h.t. kemi og effekt. Toksinerne menes bl.a. at have været årsag til influenza-lignende symptomer hos mennesker i Sverige og Finland.

Blågrønalgetoksiner detekteres med uspecifikke bioassays, med mere eller mindre specifikke enzym-assays og ved kemisk analyse. Musetest er det autoriserede uspecifikke bioassay, hvortil der er beskrevet internationale standarder for udførelsen. Testens fordel er, at den giver et udtryk for den totale toksicitet overfor pattedyr. Musetesten kan give en ide om, hvorvidt der er tale om levertoksiner eller nervetoksiner. Andre uspecifikke bioassays samt enzym-assays er udviklet gennem de seneste år. Bedst udviklet og testet er ELISA-kits (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) til microcystiner og PSP-toksiner, samt proteinfosfatase-inhiberingsassay, der kan bruges til kvantificering af microcystiner og nodularin. Til kemisk detektion af specifikke toksiner er HPLC (højtryksvæskekromatografi) den mest udbredte metode. Antallet af kommercielt tilgængelige standarder er steget kraftigt i gennem de seneste år, og det er nu muligt at detektere en lang række toksiner med HPLC. Detektionsgrænserne for HPLC-analyser er mindre end for musetest, men der skal gennemføres mange analyser for at dække alle potentielt forekommende toksiner. Der arbejdes i dag flere steder på at øge automatiseringen af HPLC-analyser.

I Danmark er der ingen dokumenterede tilfælde, hvor mennesker er blevet syge ved kontakt med toksinproducerende blågrønalger. Om dette er reelt, eller om det skyldes manglende opmærksomhed, eventuelt forbundet med at symptomerne let kan forveksles med bakterie/virus infektioner, vides ikke. Toksiske effekter på husdyr og vilde dyr observeres jævnligt. I forbindelse med en stor opblomstring af Nodularia spumigena i vores kystvande i 1975 døde hunde, der havde drukket af vandet, da de badede. Ved Arresø er kalvekastninger hos kvæg, der bruger søen til drikkevand, sat i forbindelse med en blågrønalgeopblomstring i 1985. Siden 1981 har der været gentagne rapporter om døde fugle, hunde og fisk under opblomstringer af Anabaena flos-aquae/ lemmermannii i Knud Sø.

Med denne undersøgelse er der for første gang frembragt en oversigt over udbredelsen af toksinproducerende blågrønalger i danske søer, samt over hvilke toksiner algerne producerer. Ved en screening i 1994 blev 102 prøver fra 96 søer i Jylland og på Fyn og Sjælland testet for toksicitet med musetest, og der blev analyseret for følgende toksiner med HPLC: microcystiner, anatoxin-a og PSP-toksiner. Ud af de 96 søer var 89 toksiske, og heraf var 59 søer levertoksiske, 14 nervetoksiske, mens prøver fra 21 søer gav en såkaldt "protracted" (langtrukken) respons i musetesten. Hvilke(t) toksin(er) der er årsag til denne reaktion hos mus vides ikke. I 13% af prøverne blev der påvist flere typer af toksiner i samme prøve. Mønsteret var identisk i de 3 landsdele. De dominerende slægter i de levertoksiske prøver var Microcystis, Planktothrix, Anabaena og Aphanizomenon. I de nervetoksiske var Anabaena lemmermannii meget almindelig.

Koncentrationen af microcystin varierede fra 10 til 1695 µg microcystin pr. g tørstof med <500 µg pr. g tørstof i 80% af de levertoksiske prøver. Nervetoksinet anatoxin-a blev ikke fundet i nogen søer. De nervetoksiske PSP-toksiner blev påvist i 11 søer (11% af prøverne). Koncentrationerne lå fra 4 til 160 µg STX-ækvivalenter pr. g tørstof med <40 µg STX-ækvivalenter pr. g tørstof i 82% af de PSP-toksiske prøver. Ved musetesten blev der konstateret nervetoksisk respons i prøver fra yderligere 3 søer uden at det var muligt at påvise anatoxin-a eller PSP-toksiner. Musenes reaktion samt efterfølgende analyser viste, at prøverne indeholdt nervetoksinet anatoxin-a(s). Anatoxin-a(s) er ellers kun kendt fra Canada/USA. PSP-toksiner hos blågrønalger er hidtil kun rapporteret fra New Hampshire, USA og fra Darling-flodsystemet i Australien.

Screeningsundersøgelsen gav enkelte eksempler på at den rumlige og tidslige variation i toksiciteten kan være stor. Fra maj til september 1995 blev den sæsonmæssige variation i forekomsten af blågrønalger og toksiner i badevandssøen Bryrup Langsø undersøgt. Gennem sommeren steg såvel den absolutte biomasse af blågrønalger, den relative betydning af disse alger og toksinindholdet i algerne. Microcystin-indholdet steg i løbet af 14 dage (9. til 23. august) til det femdobbelte, og var i slutningen af august, hvor blågrønalgerne udgjorde ca. 50% af biomassen, 737 µg microcystin pr. g tørstof. Blågrønalgesamfundet var hele sommeren domineret af Microcystis aeruginosa og Woronichinia naegeliana.

Ved en tilsvarende undersøgelse i Ravn Sø i 1995 kunne der ikke påvises toksiner hverken ved musetest eller HPLC. Blågrønalgesamfundet var domineret af Anabaena lemmermannii, som tidligere har produceret nervetoksinet anatoxin-a(s) i søen, og Woronichinia naegeliana, men biomassen var hele sommeren lav.

Overfladevand er i store dele af verden den væsentligste drikkevandsressource, og brug af vand med blågrønalgeopblomstringer har medført epidemier af f.eks. mave-tarm katar. I Kina er blågrønalger i drikkevand sandsynligvis årsag til øget frekvens af lever-cancer i nogle befolkningsgrupper. I Danmark indvindes drikkevand stadig hovedsageligt fra grundvand. To vandværker i hovedstadsområdet, Sjælsø vandværk ved Sjælsø og Regnemark vandværk ved Haraldsted Sø, bruger i dag overfladevand fra søer (ca. 4-18% af totale forsyning i perioden 1995-97). Overfladevandet udgør dog aldrig mere end 50% af det vand, der når ud til forbrugerne.

Denne undersøgelse viste, at blågrønalger er meget almindelige i vandforsyningssøerne for begge vandværker, og at algerne specielt i sommer og efterårsmånederne danner microcystiner. Test af rensningprocessernes effektivitet viste, at de anvendte filtrerings- og sedimentationsprocedurer tilbageholder det partikulære algemateriale og dermed de toksiner, der findes inden i algerne. På Regnemark vandværk fjernedes toksinholdige alger i flokkulering/sedimentationsprocessen. Da der i undersøgelsesperioden ikke blev detekteret frie toksiner i råvandet til vandværket, var det ikke muligt at vurdere, om vandrensningsprocessen fjerner frie microcystiner fra vandet. Australske laboratorieforsøg har dog vist, at behandling med klor i de koncentrationer, der anvendes på Regnemark vandværk, vil kunne fjerne 95-100% af frie microcystiner i vandet. Forsøg på et pilotanlæg på Sjælsø vandværk viste, at selv høje koncentrationer af opløste toksiner fjernes ved en behandling med ozon og aktive kulfiltre, som benyttes i vandværkets vandrensningsproces. I ingen af de to vandværker blev der detekteret toksiner i det færdigbehandlede overfladevand.

Blågrønalgeopblomstringer forekommer hyppigst i sommer og efterårsmånederne. På basis af data fra en lang række danske søer er miljøvilkårene i de søer, hvor der optræder massive blågrønalgeopblomstringer, undersøgt. Høje vandtemperaturer fremmer generelt forekomsten og dominansen af blågrønalger. Koncentrationen af totalfosfor (TP) er en anden betydende faktor, og der er en tydelig korrelation mellem TP og mængden samt den relative betydning af blågrønalger. I lavvandede søer begynder massiv dominans af blågrønalger når sommergennemsnittet i TP-koncentrationer bliver større end 0,1 mg P pr. liter. Ved høje koncentrationer (over 0,5 mg TP pr. liter) falder betydningen af blågrønalger igen. I dybe søer begynder dominansen af blågrønalger allerede ved TP-koncentrationer på ca. 0,01 mg P pr. liter, og dominansen reduceres ikke igen ved de højeste koncentrationer. Betydningen af lave kvælstofkoncentrationer og betydningen af rolige vindforhold er usikker, men det kan konkluderes, at effekten af disse to faktorer er mindre end effekterne af fosfor og vandtemperatur.

De potentielt giftige slægters og arters udbredelsesmønstre varierer indbyrdes, og resultaterne viser, at analyser af disse udbredelsesmønstre vil kunne øge den generelle forståelse af blågrønalgernes økologi i de danske søer og specifikt vil kunne medvirke til en bedre forståelse af, hvornår de potentielt giftige slægter og arter forekommer. Denne type analyser er dog endnu ikke særlig godt underbygget rent metodisk, men der er et klart potentiale for forbedret viden.

Afslutningsvis skal der opfordres til, at det overvejes, om en ny vejledning for recipienttilsynet med søer skal omfatte særskilte undersøgelser for søer, der bruges til (drikkevand og) badning, eller om overvågningen af forekomsten af toksiske blågrønalger kan rummes indenfor de eksisterende tilsynsprogrammer

 

English Summary

The phytoplankton in several Danish lakes used for recreational purposes and as drinking water reservoirs is seasonally dominated by blue-green algae that may produce toxins causing e.g. headache, abdominal pains, and pneumonia-like symptoms in humans. In severe cases, the toxins may have lethal effects. In addition to acute toxic effects, some blue-green algal toxins (hepatotoxins) show tumour-promoting potential or carcinogenic effects.

Blue-green algae produce four types of toxins: hepatotoxins, neurotoxins, lipopolysaccharide endotoxins, and cytotoxins. The most common hepatotoxins are microcystins, a family of cyclic heptapeptides of which more that 50 different variants have been chemically characterised. In Danish coastal waters, the hepatotoxic pentapeptide nodularin is produced by Nodularia spumigena. Microcystins and nodularin exert their toxic effects by inhibition of protein phosphatases 1 and 2A. In mammals, these toxins target the liver due to an active uptake by the hepatocytes. Once taken up, the inhibition of protein phosphatases leads to cytoskeletal disintegration, cell deformation and liver haemorrhage.

The most common blue-green algal neurotoxin is anatoxin-a. In addition, an anatoxin-a derivative (homoanatoxin-a), paralytic shellfish poisons (PSP), and anatoxin-a(s) have been found in a few species from a small number of localities world wide. More than 20 different PSP-toxins, all derivatives of tetrahydropurine, have been characterised. Though the neurotoxins have different modes of action at the cellular level, they all interfere with the transmission of signals in neurones or across the neuro-muscular junction, leading to muscular paralysis and in severe cases death due to respiratory failure.

The occurrences of blue-green algal endotoxins and cytotoxins are not well studied. The endotoxic lipopolysaccharides are similar to those found in other gram-negative bacteria. These toxins are suspected of having caused influenza-like symptoms in humans in Sweden and Finland.

Toxins from blue-green algae may be detected by unspecific bioassays, specific enzyme-assays, and through chemical analysis. Mouse-bioassay was the first commonly employed test, applicable for the discrimination of neurotoxins from hepatotoxins and toxin quantification. An advantage of the mouse-bioassay is the measurable response to toxic compounds that may be chemically uncharacterised and therefore undetectable using standard chemical toxin analysis. More recently, ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) for microcystins and PSP-toxins, and protein phosphatase inhibition assays for microcystins/nodularin have been developed. Methods for chemical detection and quantification by HPLC (high-performance liquid chromatography) have been improved and the number of commercially available standard has increased, making HPLC useful for routine screening of several blue-green algal toxins. Though HPLC is much more sensitive than the mouse-bioassay, several different runs may be necessary to cover the range of hitherto described toxins.

In Denmark there have been no reports on human intoxication by toxic blue-green algae. However, due to the general lack of awareness of the effects and symptoms of blue-green algal toxicosis, such cases may have been mistaken as bacterial or viral infections. Toxic effects on domestic and wild animals are frequently observed. Several dogs died after drinking water from a coastal water bloom of Nodularia spumigena in 1975. At Lake Arresø, miscarriages in cattle in 1984 were connected to a bloom of blue-green algae, and since 1981 fish-, bird-, and dog-kills have recurred in Lake Knud Sø during blooms of Anabaena flos-aquae/lemmermannii.

The present study represents the first survey on the distribution of, and the toxins produced by, toxic blue-green algae in Danish fresh waters. In 1994, a total of 102 phytoplankton net-samples from 96 lakes in Jutland, Funen, and Zealand were screened for toxicity by the mouse-bioassay and, in addition, all samples were analysed by HPLC for the presence of microcystins, anatoxin-a, and PSP-toxins. Samples from 89 lakes (93% of the localities) were toxic; 59 (61%) hepatotoxic, 14 (15%) neurotoxic, and samples from 21 lakes (22%) gave a protracted toxic response in the mouse-bioassay. The toxin(s) causing the protracted toxic response is unknown. More than one type of toxin/toxicity was found in 13% of the samples. No regional differences in toxicity of samples were found between the three geographical areas. Most hepatotoxic samples were dominated by Microcystis, Planktothrix, Anabaena, or Aphanizomenon, and Anabaena lemmermannii was the most common species in neurotoxic samples.

Detected total microcystin concentrations ranged from 10 to 1695 µg microcystin (per g dry weight). Eighty percent of the hepatotoxic samples contained < 500 µg microcystin (per g dry weight). The world-wide most common blue-green algal neurotoxin, anatoxin-a, was not detected in any samples, whereas PSP-toxins were detected in 11 localities (11% of the samples) with toxin contents ranging from 4 to 160 µg saxitoxin (STX) equivalents (per g dry weight). Eighty-two percent of these samples contained < 40 µg STX equivalents (per g dry weight). PSP-toxins in blue-green algae have previously been reported from North America and Australia. Samples from three lakes showed a neurotoxic response in the mouse-bioassay but neither anatoxin-a nor PSP-toxins were detected by HPLC. Salivation and lachrymation in some test mice indicated the presence of anatoxin-a(s) which has subsequently been confirmed by chemical analysis. Anatoxin-a(s) has previously been found only in a few localities in North America.

Spatial and temporal variations in toxicity were observed. The seasonal variation in species composition, abundance, and microcystin content was examined during May-September 1995 in Lake Bryrup Langsø that is used for recreational purposes. Blue-green algal biomass, blue-green algal contribution to the total phytoplankton biomass, and microcystin concentrations increased throughout the summer. Maxima of 3.5 mm3 per litre (46% of the total phytoplankton biomass) and 737 µg microcystin (per g dry weight) were found on 23 August. The microcystin content increased five-fold within two weeks (9-23 August). The dominant species were Microcystis aeruginosa and Woronichinia naegeliana.

During a similar seasonal study in Lake Ravn Sø from 8 June to 16 August 1995, no toxins could be detected by mouse-bioassays and HPLC. Blue-green algae, dominated by Anabaena lemmermannii and Woronichinia naegeliana, constituted < 13% of the total phytoplankton biomass during the study period. In 1994, Anabaena lemmermannii was the dominant species in an anatoxin-a(s) containing neurotoxic sample collected in Lake Ravn Sø.

Surface water serves as a major drinking water resource world wide, and contamination by blue-green algae has on several occasions in different parts of the world been linked to outbreaks of gastro-enteritis. In China, a high incidence of primary liver cancer in populations drinking water from ditches or rivers has been ascribed to the presence of microcystin producing blue-green algae in these water supplies. In Denmark, drinking water mainly originates from groundwater. Only two waterworks (Sjælsø waterwork at Lake Sjælsø and Regnemark at Lake Haraldsted Sø) in the vicinity of Copenhagen supplement groundwater with surface water. The contribution of surface water to the final drinking water never exceeds 50%, and on an annual basis approximately 4-8% (during 1995-1997) of the water supplied is surface water.

Blue-green algae are common in Lake Sjælsø and Lake Haraldsted Sø supplying surface water to the greater Copenhagen area, and microcystin production was verified from net-samples collected in these lakes during summer-autumn 1995. Examination of the cleaning processes in the water works showed retention of particulate matter, and thereby intracellular toxins, by filtration and sedimentation. Efficiency of subsequent chlorination, as employed by the Regnemark water work, in toxin removal could not be established since no dissolved toxins were detected in the lake water taken in. Australian laboratory experiments have shown removal of 95-100% of the dissolved microcystins by the chlorination process in use. At Sjælsø waterwork, pilot-scale experiments revealed 100% removal of dissolved microcystins by the used ozone treatment and subsequent activated carbon filtering at initial concentration of 47 µg microcystin per litre. Toxins were not detected in the treated water from the two water works.

Blooms of blue-green algae are most common in summer and autumn. Environmental data from more than 300 Danish lakes show a general proliferation of blue-green algae at high water temperatures. In addition, total phosphorous (TP) concentration is a key parameter with a strong correlation between TP and blue-green algal abundance as well as contribution to the total phytoplankton biomass. Shallow lakes are characterised by blue-green algal dominance at summer-mean TP concentrations between 0.1 and 0.5-1.0 mg P per litre, whereas blue-green algae dominate in deep lakes with summer-mean TP concentrations > 0.01 mg P per litre. The effects of nitrogen concentrations and wind on blue-green algal abundance are ambiguous and less important than the effects of phosphorous and water temperature.

Further studies on the different distribution patterns of potentially toxic species and genera may elucidate the ecology of blue-green algae in general and the environmental and biological conditions favouring toxic bloom formations in particular. It should be considered whether the existing monitoring program is sufficient in lakes used for drinking water or recreational purposes, or whether necessary to implement separate monitoring programs with emphasis on toxic blue-green algae.

 

1. Litteraturgennemgang af blågrønalgetoksiner

Siden Francis (1878) gav den første beskrivelse af toksiske effekter af en blågrønalgeopblomstring, er der kommet talrige rapporter om forgiftninger af mennesker, husdyr og vilde dyr, som har drukket af vand med store koncentrationer af blågrønalger (se f.eks. Schwimmer & Schwimmer 1968). Dette har i kombination med stigende behov for udnyttelse af vandressourcer medført øget opmærksomhed omkring forekomsten af og toksinproduktionen hos blågrønalger. I en række lande er der foretaget undersøgelser, som viser, at blågrønalgeopblomstringer meget hyppigt producerer toksiner (figur 1-1, bilag 1-1). Den her beskrevne undersøgelse bekræfter, at dette også er tilfældet i Danmark.


Figur 1-1
Undersøgelser af forekomst af toksiske blågrønalger. Mørk grå: andelen af undersøgte lokaliteter, hvor der forekom toksiske blågrønalger. Lys grå: andelen af lokaliteter uden toksiske blågrønalger. Resultaterne fra Danmark stammer fra den her beskrevne undersøgelse.


Antallet af blågrønalger, som vides at kunne producere toksiner, stiger hvert år. I 1993 sammenstillede Skulberg et al. (1993) den daværende viden, og listede 42 potentielt toksinproducerende arter (se bilag 1-2). Af de 42 er 10 encellede organismer, der oftest er samlet i kolonier holdt sammen af gelé (figur 1-2, a), mens de resterende er flercellede tråde (figur 1-2, b).

(a)

(b)

Figur 1-2
Microcystis arter (a) og Anabaena arter (b). Microcystis og Anabaena er to af de almindeligst forekommende toksinproducerende blågrønalgeslægter i danske søer.

1.1 Effekter af blågrønalgetoksiner

Forgiftningstilfælde som følge af blågrønalger er kendt i hele verden, og forgiftninger af mennesker og kvæg er beskrevet allerede i forrige århundrede (Farre 1844 i Schwimmer & Schwimmer 1968, Francis 1878). I Danmark er der gennem de sidste 15 år jævnligt observeret ildebefindende hos kvæg (krampe og kalvekastning) og dødsfald hos hunde samt fisk og fugle, der har drukket søvand med opblomstringer af blågrønalger (Damsø et al. 1994).

I modsætning til f.eks. Norge og Sverige har vi i Danmark endnu ikke veldokumenterede rapporter om effekter af blågrønalger på mennesker. En væsentlig årsag til dette kan være manglende opmærksomhed og manglende viden. Koblingen mellem sygdomssymptomer og blågrønalger må oftest ske indirekte ved at kombinere viden om forekomst af blågrønalger, forekomst af toksiner, effekt af toksiner og sygdomsbillede. Hyppigt inddrages blågrønalger først som en mulig årsag, når alle andre forklaringer er udelukket.

Badevand
Rødme og udslet

Hudinflammationer (rødme og udslet) hos mennesker, der har badet i søer med blågrønalgeopblomstringer, er almindelig kendt i udlandet (Annadotter 1993, Carmichael et al. 1985, Codd & Bell 1985). I Sverige er der i en række tilfælde observeret høfebersymptomer som snue, rindende øjne og astma hos badende, der har været i kontakt med blågrønalgeopblomstringer (Heise 1949, Heise 1951, Annadotter 1993). Det er usikkert, om der er tale om en direkte toksisk effekt, eller om inflammationerne og høfeberen skyldes allergi mod algerne.

Tabel 1-1

Typiske symptomer ved kontakt med/indtagelse af patogene blågrønalger

hudirritationer

rødme, kløe

lunge inflammation

snue, rindende øjne, astma

badfeber

feber (ligner influenza)

mavetarmkatar

mavesmerter/krampe, diarré, opkastning, feber, hovedpine

hepatitis

appetitløshed, mavesmerter, hovedpine, feber, øm og forstørret lever

cancer

øget risiko for levercancer

Mavetarmkatar
Normalt vil mennesker ikke, som f.eks. kvæg og hunde, indtage så store mængder søvand, at det får lethale effekter. Der er imidlertid flere eksempler på, at mennesker er blevet dårlige efter at have drukket mindre mængder søvand med blågrønalger. I Canada blev 11 børn og et par voksne syge efter trods advarsler i aviser og TV at have badet i søer med kraftige algeopblomstringer (Dillenberg 1960). Symptomerne var mavesmerter, diarré, opkastninger, feber og hovedpine. I faeces fra de syge blev der fundet celler af blågrønalger, mens der ikke var spor af patogene bakterier eller virus. I 1989 blev engelske rekrutter sendt på øvelse på en sø med opblomstring af blågrønalgen Microcystis aeruginosa, og 10 af rekrutterne, der drak søvand, fik bagefter pneumonia (lungeinflammation) foruden feber, mavekrampe, opkastning m.m. (Turner et al. 1990). Heller ikke i dette tilfælde blev der fundet patogene bakterier eller virus, der kunne forklare sygdomsudbrudene.

Lungeinflammation
I Danmark er kraftige blågrønalgeopblomstringer almindelige om sommeren i mange af vore badevandssøer, som f.eks. søerne i Mølleåsystemet og Gudenåsystemet, og advarsler mod badning forhindrer normalt ikke folk i at bade i søerne. Når der ikke er rapporteret patogene effekter skyldes det sandsynligvis, at symptomerne ligner almindelig bakterie/virus infektion, samt at de normalt forsvinder hurtigt (indenfor 1-2 dage) og kun rammer særligt følsomme personer. I mange tilfælde vil folk derfor ikke søge læge, og hvis de gør, vil lægen ikke sætte symptomerne i forbindelse med forekomst af blågrønalger.

Drikkevand
En hyppig årsag til blågrønalgeforgiftninger er indtagelse af toksiner med drikkevandet. I Danmark bruger vi kun i begrænset omfang overfladevand fra søer til drikkevand. Således udgør søvand på årsbasis ca. 4-18% af drikkevandet. Indvindingen foregår hovedsageligt i hovedstadsområdet, og overfladevandet opblandes med grundvand, så det aldrig udgør over 50%. Til sammenligning kommer 75% af den svenske vandforsyning fra søer (Annadotter 1993), og i Finland er andelen 48% (Lepistö et al. 1994). Sandsynligheden for toksiske effekter på mennesker er derfor langt mindre i Danmark.

I lande, hvor drikkevandet er baseret på ferskvandsindvinding, kan der opstår epidemier, hvor større befolkningsgrupper rammes (se tabel 1-2). I Australien oplevede man i 1991 den hidtil største blågrønalge"katastrofe" i verden. Blågrønalgen Anabaena circinalis dannede en kraftig opblomstring over en mere end 225 km lang strækning af Darling flodsystemet, der bruges til drikkevand. Algen producerede både lever og nervetoksiner, og indtagelse af algeholdigt vand medførte at folk blev syge, og kvæg, får og hunde døde. Området omkring floden blev erklæret for katastrofeområde, og militæret blev indsat for at bringe rent vand ud.

På Palm Island blev 148 mennesker syge efter at have drukket vand, der stammede fra et vandreservoir domineret af Cylindrospermopsis raciborskii. Der var få dage forinden blevet tilsat kobbersulfat til søen for at regulere en kraftig algeopblomstring. Ved tilsætning af kobbersulfat dør algerne, og eventuelle toksiner frigives (Hawkins et al. 1995).

Mavetarm katar / Barcoo fever
En almindelig følge af blågrønalgeforgiftning efter indtagelse af forurenet drikkevand er mavetarmkatar (Annadotter 1993, Tabel 1-2). I Australien er der desuden konstateret sygdomstilfælde med effekter på leveren hos mennesker, der får drikkevand fra damme/søer med masseopblomstringer af blågrønalger (Bourke et al. 1983, Falconer et al. 1983a). Ligeledes fra Australien er det foreslået, at en sygdom beskrevet som "Barcoo fever" kan skyldes indtagelse af blågrønalgetoksiner (Hayman 1992). Sygdommen er karakteriseret ved feber, hovedpine, kvalme, opkastninger og kraftig diarré; symptomer som hyppigt er rapporteret i forbindelse med indtagelse af vand med blågrønalger (Schwimmer & Schwimmer 1968, Billings 1981, Turner et al. 1990, Annadotter 1993, Saadi & Cameron 1993).


Tabel 1-2
Sygdomstilfælde forårsaget af blågrønalger i drikkevand forskellige steder i verden

Sygdomstilfælde forårsaget af blågrønalger i drikkevand forskellige steder i verden
Sygdom  Antal sygdomstilfælde Blågrønalge involveret  Årstal     Sted
Mavetarmkatar ? Uidentificeret 1930 Washington D.C.
(Bourke & Hawes 1983)
Mavetarmkatar 8000-10000 Uidentificeret 1930 Charleston,Vest Virginia
(Bourke & Hawes 1983)
Mavetarmkatar ? Anabaena, Microcystis, Aphanizomenon 1960 Saskatchewan, Canada
(Dillenberg & Dehnel 1960)
Mavetarmkatar ? Microcystis aeruginosa 1966 Harare, Zimbabwe
(Zilberg 1966)
Mavetarmkatar 5000-6000 Uidentificeret 1940-1941 Militærbase, Philippinerne
1963-1969 (Dean & Jones 1972)
Mavetarmkatar ? Schizothrix calcicola 1975 Sewickley, Pennsylvania
(Bourke & Hawes 1983)
Hepatitis 148 Cylindrospermopsis raciborskii 1979 Palm Islands, Australien
(Hawkins et al. 1985)
Mavetarmkatar 102 Anabaena, Aphanizomenon, 1991-1992 Murray River, Australien
Dermatitis 82 Planktothrix (Elsaadi et al. 1995)
Mavetarmkatar 121 Planktothrix agardii 1994 Vombsjön, Sverige
(Annadotter, pers. comm. 1995)


Badfeber
Den såkaldte badfeber er et andet sygdomsbillede, som menes at skyldes blågrønalgetoksiner i hanevand. De ramte personer får influenzalignende symptomer med feber få timer efter, at de har været i bad. I Sverige og Finland er der gennem de sidste 20 år konstateret flere epidemier af badfeber (Annadotter 1993). Rylander et al. (1989) konkluderer, at epidemierne skyldes indånding af endotoksiner, og at disse toksiner stammer fra blågrønalger, fordi der er en tæt sammenhæng mellem forekomsten af epidemier og opblomstringer af disse alger.

Dødsfald
I enkelte tilælde har blågrønalgetoksiner haft markante lethale effekter på mennesker. I foråret 1996 døde 55 patienter efter at have været i dialyse på et dialysecenter i Caruarce, Brasilien. 44 af disse patienter døde af leverproblemer/leverblødning. Der kunne detekteres microcystiner i serum fra patienter i live samt i levervæv fra de afdøde patienter. Dialysecentret modtog vand fra et reservoir, hvor der var opblomstring af blågrønalger, og i centrets aktive kulfiltre til vandrensning måltes høje koncentrationer af micrycystiner (µgmg pr. gram filtermateriale) (Carmichael 1996).

Cancer
Nye forskningsresultater indikerer, at levertoksiner fra blågrønalger fremmer cancer (Nishiwaki-Matsushima et al. 1992, Falconer & Humpage 1996), og nogle toksiner er direkte carcinogene (Ohta et al. 1994). NishiwakiMatsushima et al. (1992) foreslår, at et markant højere antal tilfælde af levercancer hos befolkningsgrupper i Kina, som får drikkevand fra smådamme, i forhold til grupper som får drikkevand fra brønde (Yu 1989), kan skyldes tilstedeværelsen af microcystinproducerende Microcystis i dammene. En efterfølgende undersøgelse (Ueno et al. 1996) viste, at vandprøver fra damme eller floder oftere indeholdt levertoksiner end vand fra brønde. Desuden var toksinkoncentrationen højere i vand fra damme og floder. Også andre typer af blågrønalgetoksiner har cancerfremmende effekter. Den marine art Lyngbya majuscula producerer aplysiatoxin og lyngbyatoxin-A, som udover at give irritation af hud og slimhinder i mund og tarmsystem, kan fremme dannelsen af hudtumor.

Blågrønalgetoksiner har således ikke kun akutte effekter. Samlet giver de konstaterede sygdomstilfælde med forbindelse til blågrønalgeopblomstringer grund til stor forsigtighed, både når blågrønalgeholdigt vand anvendes til drikkevand og til rekreative formål.

1.2 Hvilke toksiner producerer blågrønalger?

Levertoksiner
Nervetoksiner
Endotoksiner
Cytotoksiner

For at undersøge om blågrønalgers toksiner er årsag til sygdomstilfældene, er det nødvendigt at vide, hvilke toksiner blågrønalger kan danne, hvordan de skal detekteres, og hvilke effekter de har. Siden 1972, hvor den kemiske struktur af det første blågrønalgetoksin blev bestemt, er der beskrevet over 50 toksiner, som er særegne for blågrønalger (Carmichael 1994). Dertil kommer en række toksiner, som også findes i andre organismegrupper.

Blågrønalger i ferskvand producerer 4 forskellige typer toksiner: levertoksiner, nervetoksiner, endotoksiner og cytotoksiner, og i det følgende gives en nærmere beskrivelse af de 4 typer.

1.2.1 Levertoksiner

Levertoksiner hos
blågrønalger:

microcystiner
nodulariner
cylindrospermopsin

Levertoksiner er de hyppigst rapporterede toksiner hos blågrønalger. I dag kendes 3 forskellige typer levertoksiner: microcystiner, nodulariner og cylindrospermopsin (tabel 1-4).


Effekter
Hos pattedyr er målorganet for levertoksiner (microcystiner og nodulariner) først og fremmest leveren. Toksinerne bliver sandsynligvis optaget af cellerne via de samme transportveje som galdesyre (Falconer 1993), og intracellulært medfører de på grund af deres specifikke hæmning af proteinfosfataserne 1 og 2A, at cytoskelettet ændres og cellerne deformeres (Eriksson et al. 1990). Deformering af levercellerne medfører blodtab, og ved kraftig forgiftning kan dette medføre dødsfald i løbet af få timer. Målorganet for disse toksiner er dog ikke leveren hos alle dyregrupper. Forsøg med vagtler har vist, at milten hos fugle, som fik injiceret microcystin-RR, forstørredes til ca. dobbelt størrelse, mens leveren ikke blev påvirket (Takahashi & Kaya 1993).

Udover eventuelle akutte forgiftninger forårsaget af levertoksiner, vækker den hyppige forekomst af disse toksiner i stigende grad bekymring, da det har vist sig, at de kan fremme tumordannelse. Øget vækst af levertumorer ved injektion af microcystin-LR er således vist hos rotter, hvor tumordannelsen var initieret ved injektion af diethylnitrosamin (Nishiwaki-Matsushima et al. 1992). Tilsvarende resultater er fundet for nodularin, hvor det desuden blev vist, at dette toksin er et carcinogen (Ohta et al. 1994). Tilsyneladende initierer microcystinerne ikke i sig selv levertumor (Carmichael 1994).

I langtidsforsøg (op til 1 år) med mus, hvis drikkevand bestod af forskellige sublethale koncentrationer af ekstrakt af toksisk Microcystis aeruginosa, øgedes dødeligheden samt antallet af leverskader i gruppen, som fik den højeste dosering (Falconer et al. 1988). Andre forsøg med mus viste, at såfremt tumordannelse initieredes med dimethylbenzanthracene, fremmede tilsætning af microcystinholdigt Microcystis ekstrakt til dyrenes drikkevand signifikant væksten af tumorerne (Falconer 1991). Årsagen til den cancerfremmende virkning af levertoksiner menes at være hæmningen af proteinfosfataserne, idet disse er vigtige i kontrollen af celledelinger.

Det mest almindeligt forekommende levertoksin, microcystin-LR, kan forårsage DNA-skader i leveren hos forsøgsdyr (mus) samt i cellekulturer in vitro (Lakshmana Rao & Bhattacharya 1996).

Microcystiner
Inden den kemiske struktur af de almindeligste levertoksiner, microcystinerne, blev beskrevet, blev de benævnt:

- "fast death factor" (Bishop et al. 1959)
- microcystin (Konst et al. 1965)
- cyanoginosin (afledt af cyanobacteria og Microcystis aeruginosa) (Boteset al. 1984)
- cyanoviridin (afledt af cyanobacteria og Microcystis viridis) (Kusumi etal. 1987)
- cyanogenosin (forkert stavning af cyanoginosin) (Painuly et al. 1988)
- Microcystistoxin (Runnegar & Falconer 1986).
- Oscillatoriatoxin (Eriksson et al. 1989)

Bishop et al. (1959) angav, at "fast death factor" hos Microcystis aeruginosa var et peptid, men først i 1984 lykkedes det Botes et al. (1984) at beskrive den kemiske struktur af cyanoginosin-LA (= microcystin-LA). Stoffet var, ligesom tre andre toksiner isoleret fra Microcystis aeruginosa (Botes et al. 1982), et cyklisk peptid bestående af syv aminosyrer. Det viste sig, at forskellen imellem de fire toksiner lå i to L-aminosyrer, de såkaldt variable aminosyrer. Betegnelsen-LA angiver, at dette toksin indeholder leucin og alanin som de to variable aminosyrer.

Struktur
I 1988 blev en generel nomenklatur for de levertoksiske heptapeptider fra blågrønalger foreslået (Carmichael et al. 1988a). Toksinerne er siden blevet betegnet microcystin efterfulgt af to bogstaver, som angiver de variable aminosyrer. I figur 1-3 er vist strukturformlen for en række microcystiner. En række forskellige kombinationer af de variable aminosyrer i microcystin er fundet i såvel naturlige opblomstringer som i kulturer af blågrønalger. Desuden kendes et stort antal microcystiner, hvor en eller flere af de øvrige fem aminosyrer er delvist modificeret. Der er således nu beskrevet over 50 derivater af microcystin (Sivonen 1996).

Toksicitet
Toksiciteten af de forskellige microcystin derivater varierer fra 50 til > 1200 µg pr. kg (udtrykt som LD-50 ved intraperitoneal injektion i mus, hvor LD50 er den dosis, der slår 50% af forsøgsdyrene ihjel) afhængig af variationerne i aminosyrerne. Variationer i aminosyrerne 2 og 4 (Fig. 1-3) giver kun mindre ændringer i toksiciteten, mens ændringer i glutaminsyreenheden samt nogle ændringer i Adda enheden medfører en meget kraftig reduktion af toksiciteten (Rinehart et al. 1994).


Figur 1-3

Struktur af microcystiner med angivelse af molekylevægten af nogle af de mest almindelige varianter (fra Carmichael & Falconer 1993).


Arter
Microcystiner er blevet påvist hos mange arter af blågrønalger (tabel 1-3 og bilag 1-3). De fleste rapporter omhandler Microcystis aeruginosa, og microcystiner er fundet hos denne art i de fleste områder af verden. Slægten Anabaena, som oftest forbindes med nervetoksiner (f.eks. anatoxin-a) har også vist sig at producere microcystiner. Tilsvarende findes mange rapporter fra Norden om microcystiner hos Planktothrix agardhii (= Oscillatoria agardhii).

Nodularier
Cylindrospermopsin
De øvrige levertoksiner, hvis kemiske struktur er kendt (nodulariner og cylindrospermopsin, er kun fundet hos hhv. brakvandsarten Nodularia spumigena og den subtropiske art Cylindrospermopsis raciborskii.

Nodularia spumigena forekommer tilbagevendende i Østersøen i sensommeren og danner ofte toksiske opblomstringer (Sivonen et al. 1989, Kononen et al. 1993). Disse opblomstringer har ved flere lejligheder forårsaget dødsfald af hunde, kalve og ænder (Nehring 1993).

Tabel 1-3

Blågrønalger, hvor microcystinproduktion er påvista)
Microcystis aeruginosa Norge, Finland, Rusland, Sydafrika, Kina, Japan, Portugal, USA, Australien, Canada, England/Skotland, Ægypten, Brasilien, Thailand, Danmark
Microcystis viridis Japan
Microcystis botrys Danmark
Oscillatoria agardhii (= Planktothrix agardhii) Norge, Finland, Danmark
Oscillatoria agardhii var. isothrix (= Planktothrix mougeotii) Norge, Danmark
Anabaena flosaquae/lemmermannii Norge, Canada, Skotland, Danmark
Anabaena circinalis Frankrig
Nostoc sp. Finland
Hapalosiphon hibernicus USA (Hawaii) Bentiske Oscillatoriales Schweiz

a) Nærmere oplysninger om fund og referencer i bilag 1-3.


Grænseværdier
Internationale grænseværdier for forekomst af levertoksiner i drikke og badevand eksisterer endnu ikke. I Australien er det foreslået, at der maksimalt må være 1 µg microcystin pr. liter i drikkevand (Falconer et al. 1994). Undersøgelser i Kina af forekomsten af levercancer i områder, hvor drikkevandet indeholder microcystiner, indikerer, at grænseværdien børe være lavere, og 13 ng pr. liter foreslås (Ueno et al. 1996).


1.2.2 Nervetoksiner

Nervetoksiner hos
blågrønalger:
Anatoxin-a
Homoanatoxin-a
Anatoxin-a(s)
PSP-toksiner

Nervetoksiner virker hurtigere end levertoksiner, og da de bl.a. rammer åndedrætsorganerne, kan selv små doser være lethale. Der er fundet en række forskellige nervetoksiner hos blågrønalger (tabel 1-4), hvoraf anatoxin-a er det mest udbredte (tabel 1-5, bilag 1-4).

Anatoxin-a er fundet hos en del arter af blågrønalger, mens de øvrige nervetoksiner endnu kun er påvist hos et fåtal af arter (tabel 1-5). Specielt slægten Anabaena indeholder mange arter, der kan producere nervetoksiner. Sammenlignes tabel 1-3 og 1-5 ses det, at en art kan producere flere forskellige typer af toksiner.

Virkemåder
Fælles for nervetoksinerne er, at de påvirker overførslen af impulser fra nerveceller til muskelceller og medfører kramper i musklerne. På cellulært niveau har det dog vist sig, at toksinerne har forskellige virkemåder.

Anatoxin-a virker postsynaptisk depolariserende ved den motoriske endeplade (Carmichael & Falconer 1993). Virkningen af toksinet svarer til virkningen af transmitterstoffet acetylcholin, men stimuleringen af musklen er vedvarende, idet acetylcholinesterase ikke kan nedbryde anatoxin-a.


Tabel 1-4
Lever og nervetoksiner med kendt kemisk struktur.
Lever og nervetoksiner med kendt kemisk struktur.

Toksin

Toksintype

Kemisk beskrivelse

LD50 (µg/kg) a)

Virkemåde

Reference

Microcystiner

levertoksiner

heptapeptider

50->1200

hæmmer proteinfos
fataserne 1 og 2A

Rinehart et al. 1994

Nodulariner

levertoksiner

pentapeptider

50->2000

hæmmer proteinfos
fataserne 1 og 2A

Namikoshi et al. 1994, Rinehart et al. 1994,
Eriksson et al. 1988

Cylindrospermopsin

levertoksin

alkaloid

2100/200 b)

hæmmer proteinsyntese

Othani et al. 1992,
Terao et al. 1994

Anatoxin-a

nervetoksin

sekundær amin alkaloid

250

postsynaptisk depolariserende

Devlin et al. 1977

Homoanatoxin-a

nervetoksin

sekundær amin alkaloid

250

blokerer neuromuskulært (tilsyneladende somanatoxin-a)

Skulberg et al. 1992

Anatoxin-a(S)

nervetoksin

organophosphat

20

hæmmer acetylcholinesterase

Matsunaga et al. 1989

Saxitoxin
(= Aphantoxin II)
(= PSPtoxin)

nervetoksin

alkaloid

10

blokerer natrium kanaler i nerver

Gorham & Carmichael 1988

Neosaxitoxin
(= Aphantoxin I)
(= PSPtoxin)

nervetoksin

alkaloid

10

blokerer natrium kanaler i nerver

Gorham & Carmichael 1988

Gonyantoxin
(= PSPtoxin)
(= GTXtoxin)

nervetoksin

alkaloid

10-100

blokerer natrium kanaler i nerver

Humpage et al. 1994,
Negri & Jones 1995

C-toxin
(= PSPtoxin)

nervetoksin

alkaloid

>>10

blokerer natrium kanaler i nerver

Humpage et al. 1994,
Negri & Jones 1995

a) LD50 bestemt ved intraperitoneal injektion i mus.
b) LD50angivet som 2,1 mg/kg efter 24 timer og 0,2 mg/kg efter 5-6 dage.


Anatoxin-a(s) virker som anatoxin-a ved den motoriske endeplade, men den toksiske effekt skyldes her, at anatoxin-a(s) hæmmer acetylcholinesterase (Mahmood & Carmichael 1986). Betegnelsen anatoxin-a(s) skyldes, at dette toksin hos forsøgsdyr bevirker kraftig spytafsondring (salivation). Hos rotter giver det desuden blodlignende tårer (Carmichael & Falconer 1993).

PSP står for "paralytic shellfish poisoning". PSP-toksinerne blokerer natriumkanalerne i nerverne og forhindrer udbredelsen af nerveimpulser (Adelman et al. 1982). Der kendes i dag 18 forskellige PSP-toksiner, og de er alle bygget over det samme skelet (tetrahydropurin) med variationer i 4 radikaler (figur 1-4). Toksinerne tilhører 3 kemiske grupper: carbamatetoksiner, decarbamoyltoksiner og N-sulfocarbamoyltoksiner (Oshima et al. 1989), hvor de første er de mest og de sidste de mindst toksiske (Sullivan & Wekell 1986). De mest toksiske forbindelser er saxitoksin (STX) og gonyautoksin 3 (GTX3) (figur 1-4). Toksinerne kan omdannes til hinanden, som vist i figur 1-5.

PSP-toksinerne er de kraftigst virkende nervetoksiner og var indtil for få år siden kun fundet hos arten Aphanizomenon flosaquae i USA (Mahmood & Carmichael 1986), men inden for de seneste år er de ligeledes detekteret i Anabaena circinalis og Lyngbya wolleii (tabel 1-5, bilag 5). PSP-toksiner forbindes normalt med det marine miljø, hvor flere dinoflagellater er kendt for at producere PSP. Toksinerne opkoncentreres i muslinger og medfører forgiftningstilfælde og dødsfald hos mennesker, der spiser de marine muslinger. Australien oplevede i 1991 en stor opblomstring af Anabaena circinalis, (Humpage et al. 1994, Negri & Jones 1995), men så vidt vi ved, er der hverken her eller andre steder observeret forgiftningstilfælde eller dødsfald hos mennesker, som kan forbindes med PSP-producerende blågrønalger. I Danmark er der detekteret PSP-toksiner i flere søer (denne undersøgelse).



carbamat toksiner

decarbamoyl toksiner

N-sulfo carbamyol toksiner

 

radikaler

   
      R1 R2 R3 R4

OONH2

OONHSO3-

OH

       

STX

dc-STX

GTX5

H H H  

neo-STX

dc-neoSTX

GTX6

OH H H  
GTX1 dc-GTX1 C3 OH H OSO3-  
GTX2 dc-GTX2 C1 H H OSO3-  
GTX3 dc-GTX3 C2 H OSO3- H  
GTX4 dc-GTX4 C4 OH OSO3- H  


Toksicitet af de vigtigste PSP-toksiner angivet relativt til saxitoxin:

 
STX GTX3 GTX1 dcGTX3 neo GTX2 GTX4 dcGTX2 GTX5 C2 GTX6
1.00 1.09 0.80 0.48 0.51 0.39 0.33 0.26 0.17 0.14 0.09


Figur 1-4
Kembisk opygning af PSP-toksiner. Kemisk struktur: modificeret efter Sullivan & Wekell (1986). C2 er identisk med GTX8. GTX5-6 kaldes også B1-2. STX = saxitoxin, GTX = gonyantoxin. Relativ toksicitet fra Humpage et al. (1994) og for C2 Shimizu (1987).

Anatoxin-a(s)
Anatoxin-a(s) hæmmer acetylcholinesterase. Der er kun få rapporter om forekomsten af dette toksin, og alle stammer fra Nordamerika. Under opblomstringer af Anabaena lemmermannii i Knud Sø ved Ry i somrene 1993 og 1994 blev der fundet døde fugle langs søbredderne. Ved obduktion fandtes mange Anabaena celler i maverne, og algemateriale indsamlet i søen på det pågældende tidspunkt var meget kraftigt nervetoksisk ved musetest. Hverken anatoxin-a eller PSP-toksiner kunne spores i algematerialet. Symptomerne ved musetesten, hvor musene fik injiceret høje doser algemateriale (> 0,8 mg pr. mus), viste heller ikke tegn på anatoxin-a(s). Ved lavere doser fik nogle af musene tårer i øjnene og spyt omkring munden (se kapitel 2), hvilket er karakteristisk for toksiner, der hæmmer cholinesterase (f.eks anatoxin-a(s)). En nærmere undersøgelse af toksinet i dette materiale bekræftede tilstedeværelsen af anatoxin-a(s) (Henriksen et al. 1997, Onodera et al. 1997).

Grænseværdier
Der er ikke fastlagt grænseværdier for nervetoksiner i bade og drikkevand. Den internationale grænseværdi for koncentrationen af PSP-toksiner i muslinger og lign., der sælges som konsum, er 80 µg STX pr. 100 g muslingekød (svarende til 444 museenheder, se senere).

Tabel 1-5

Blågrønalger, hvor produktion af nervetoksin er vista)
ANATOXIN-A hvor
Anabaena flosaquae Canada, Finland, USA, Japan
Anabaena mendotae Finland
Anabaena planctonica Italien, Japan
Anabaena circinalis Finland
Anabaena spiroides Japan
Anabaena macrospora Japan
Aphanizomenon flosaquae Finland
Cylindrospermum sp. Finland
Oscillatoria agardhii Finland
Microcystis aeruginosa Japan
Homoanatoxin-A
Oscillatoria formosa (= Phormidium formosum) Norge
ANATOXIN-A(S)
Anabaena flosaquae Canada, USA
Anabaena lemmermannii Danmark
PSP-TOXINER
Aphanizomenon flosaquae USA
Anabaena circinalis Australien
Lyngbya wolleii USA
UKENDT NERVETOXIN
Trichodesmium sp. USA (Skt. Thomas)
Oscillatoria agardhii Finland
Anabaena cf. cylindrica Danmark

a) Nærmere oplysninger om fund og referencer i bilag 1-4 og 1-5.

1.2.3 Cyto- og endotoksiner

Cytotoksiner
Cytotoksiner ødelægger celler og kan slå encellede organismer som alger, bakterier og virus ihjel, men er ikke dødelige for flercellede organismer. Blågrønalger producerer en lang række af cytotoksiner (Carmichael 1994).

Endotoksiner
Endotoksinerne er lipopolysaccharider (forkortes LPS), og disse toksiner dannes af alle gramnegative bakterier. Som nævnt (i forordet) er blågrønalger en type bakterier og hører til den gruppe, der kaldes gramnegative. Lipopolysaccharider hos blågrønalger og deres eventuelle toksicitet er endnu kun lidt undersøgt, men de mistænkes for at kunne give hudirritationer hos mennesker, som bader i vand med algeopblomstringer (NRA 1990) samt at give mavetarm problemer og badfeber (Annadotter 1993, NRA 1990, Rylander et al. 1989). En undersøgelse af lipopolysaccharider fra Microcystis aeruginosa har vist, at de ved injektion i mus i doser på 1,0-1,2 mg pr. kg slog musene ihjel (Raziuddin et al. 1983). Det bør derfor undersøges, om lipopolysaccharider kan være årsagen til, at man i musetest ofte ser, at musene dør i løbet af ca. 1 døgn uden tegn på beskadigelse af de indre organer. Denne type respons i musetesten er blevet betegnet "protracted" (langtrukken) toksicitet (Skulberg et al. 1994), og blev i forbindelse med en undersøgelse af toksiske blågrønalgeopblomstringer i Norge fundet i 35 ud af i alt 64 prøver (Skulberg et al. 1994).

LPS-endotoksiner hos blågrønalger er beskrevet af f.eks. Weckesser et al. (1979), Keleti & Sykora (1982) og Raziuddin et al. (1983).


1.3 Nedbrydning af blågrønalgetoksiner

1.3.1 Kemisk stabilitet

Microcystiner
Microcystiner er generelt meget stabile. De ødelægges først ved temperaturer over 200°C (Weckesser & Martin 1990), og kogning af microcystinholdigt algemateriale er blevet benyttet til opkoncentrering af toksinerne samt til sterilisering af prøver inden musetest (Falconer 1993). Tørring af algemateriale i ovn ved 70°C natten over (Jones et al. 1994) eller ved 95°C fra 1 time op til 2 døgn (Kiviranta et al. 1991b) er blevet brugt som alternativ til frysetørring.

Microcystin-LR er meget stabilt over for sollys. I forsøg med microcystin-LR opløst i destilleret vand eksponeret for naturligt sollys, kunne mere end 86% af toksinet genfindes efter 26 dage. Blev toksinopløsningen tilsat pigmenter ekstraheret fra blågrønalger, skete nedbrydningen af toksinet hurtigere. Ydermere bevirkede en tilsætning af pigmenter, at en større mængde af toksinet blev omdannet til den ikke-levertoksiske isomer 6(Z)Adda microcystin-LR (Tsuji et al. 1994).

Ved bestråling med UV-lys med bølgelængder omkring microcystiners absorptionsmaksimum (238-240 nm) nedbrydes toksinerne hurtigt. Nedbrydningen afhænger af lysintensiteten (Tsuji et al. 1995, Kaya & Sano 1998).

Anatoxin-a
Anatoxin-a er ustabilt over for sollys ved høj pH. Ved eksponering for naturligt sollys i august måned (i USA) ved pH 9 var halveringstiden for anatoxin-a 96 minutter (Stevens & Krieger 1991). I tilsvarende forsøg udført ved pH 2 blev anatoxin-a ikke nedbrudt. Halveringstiden for anatoxin-a ved pH 9 eksponeret for sollys i november-december var 330 minutter (Stevens & Krieger 1991).

Ved tørring af anatoxin-a holdigt algemateriale blev over 50% af toksinet nedbrudt i løbet af fire timer ved 95°C (Kiviranta et al. 1991b), men Falconer (1993) angiver, at anatoxin-a ikke nedbrydes under kogning ved neutral pH.

Anatoxin-a(s)
Anatoxin-a(s) nedbrydes hurtigt under basiske forhold, mens det ved neutral pH og pH 3-5 er relativt stabilt. Inddampning af en opløsning af det rene toksin i methanol medførte betydelig hydrolyse af toksinet, og under opbevaring ved -20°C blev toksinet langsomt nedbrudt (Matsunaga et al. 1989). Toksinet inaktiveres ved temperaturer over 40°C (Carmichael & Falconer 1993).

PSP-toksiner
PSP-toksinerne er stabile ved lav pH (2-4) og lave temperaturer (< 0oC) Louzao et al. 1994a). Frysetørring har ingen indflydelse på saxitoxin, og saxitoxin kan holde sig i flere år i så vel sur opløsning som frysetørret (Alfonso et al. 1994). For de andre PSP-toksiner virker høje temperaturer og frysetørring nedsættende på stabiliteten. Især N-sulfamat-toksinerne (C-toksinerne) bliver ustabile og omdannes let til de mere toksiske carbamat-toksiner (Alfonso et al. 1994, Hall & Reichardt 1984, Louzao et al. 1994b). Normalt frysetørres toksinprøver og opbevares i fryser indtil analyse, men nyere undersøgelser (Alfonso et al. 1994, Louzao et al. 1994a og b) indikerer, at en mere optimal procedure vil være at ekstrahere toksinerne så hurtigt som muligt, og derefter opbevare toksinerne i sur opløsning i fryser indtil analyse.

I forsøg, hvor PSP-toksiner ekstraheret fra Anabaena circinalis blev sat til ferskvand, kunne toksinerne stadig detekteres i vandet efter 90 dage. Både ved tilsætning til sterilt og ikke-sterilt vand skete der i løbet af de 90 dage en omdannelse af toksinerne, så indholdet af C-toksiner faldt, mens koncentrationen af dc-GTX toksiner steg. Omdannelsen skete hurtigst i det ikke-sterile vand, og på grund af toksinernes forskellige toksicitet, øgedes den samlede toksicitet i vandet med en faktor 5-6 i løbet af de første 10-20 dage. Herefter faldt den samlede toksicitet, indtil forsøgets afslutning efter 90 dage (Jones & Negri 1997).

Figur 1-5

 Omdannelsesveje
C1 --> GTX2 --> dc-GTX2
C2 --> GTX3 --> dc-GTX3
C3 --> GTX1 --> dc-GTX1
C4 --> GTX4 --> dc-GTX4
GTX5 --> STX --> dc-STX
GTX6 --> neo-STX --> dc-neo-STX

Omdannelsesveje efter Larsen et al. (1993).

1.3.2 Biologisk nedbrydning

Microcystiner
Biologisk nedbrydning af microcystiner er undersøgt i laboratorieforsøg med rene toksiner (Watanabe et al. 1992a, Jones et al. 1994, Tsuji et al. 1994) og med toksinproducerende kulturer af blågrønalger (Kiviranta et al. 1991a, Watanabe et al. 1992a) samt i naturen under induceret lysis af en opblomstring af Microcystis aeruginosa (Jones & Orr 1994).

Undersøgelserne viser både direkte (Jones et al. 1994) og indirekte (Berg et al. 1987a, Watanabe et al. 1992a, Jones & Orr 1994), at microcystin kan nedbrydes mikrobielt, men samtidig, at der ikke altid er mikroorganismer til stede i vandet, som kan foretage denne nedbrydning (Kiviranta et al. 1991a). Kiviranta et al. (1991a) tilsatte flodvand med de naturligt forekommende mikrooganismer til axeniske (bakteriefri) kulturer af Oscillatoria agardhii. Mikroorganismerne øgede ikke nedbrydningen af toksin i vandfasen, og efter 8 uger fandtes stadig høj koncentration af toksin i kulturerne.

I forbindelse med nedbrydningen af en ikke axenisk Microcystis aeruginosa kultur observeredes ændringer af bakteriesammensætningen (Watanabe et al. 1992a). Målinger af toksinkoncentrationen i kulturmediet viste, at microcystin-YR blev nedbrudt hurtigere end microcystin-LR. Efter 70 dage var begge toksiner stadig til stede i kulturen. Parallelt med dette blev nedbrydningen af rent microcystin-YR og LR i hhv. destilleret vand og kulturmedium undersøgt over 45 dage. I begge tilfælde blev microcystin-YR nedbrudt hurtigere end microcystin-LR. Efter 45 dage var microcystin-YR koncentrationerne reduceret til 69,2 og 58,6% (i hhv. destilleret vand og kulturmedium), mens microcystin-LR koncentrationerne var faldet til hhv. 85,4 og 86,2% af startkoncentrationerne.

I begge laboratorieforsøg med algekulturer (Kiviranta et al. 1991a, Watanabe et al. 1992a) fandtes toksinerne (hhv. desmethyl3microcystin-RR fra Oscillatoria agardhii og microcystin-LR og YR fra Microcystis aeruginosa) overvejende intracellulært indtil afslutningen af algernes eksponentielle vækstfase og begyndende lysis af cellerne, hvor toksinerne blev frigivet til vandet.

I et laboratorieforsøg med nedbrydning af indsamlet naturligt materiale af Microcystis aeruginosa angav Berg et al. (1987a), at 90% af toksinet (microcystin-LR iflg. Krishnamurthy et al. [1989]) blev nedbrudt mikrobielt i løbet af 40 dage.

Jones & Orr (1994) undersøgte in situ nedbrydning af microcystin-LR efter algicid behandling af et Microcystis aeruginosa bloom i Australien. Toksinindholdet i vandet blev målt vha. HPLC samt med proteinfosfatase inhiberingsassay. HPLC analyserne viste, at efter ni dages lagfase blev 90-95% af toksinet nedbrudt på tre dage. Herefter fulgte en fase med langsommere nedbrydning af det resterende toksin. Inden den hurtige nedbrydning af toksinet startede, sås en markant stigning i inhibering af proteinfosfatase, hvilket indikerede en begyndende mikrobiel omsætning, som resulterede i et nedbrydningsprodukt med kraftigere effekt på proteinfosfatase end microcystin-LR.

Laboratorieforsøg med nedbrydning af rent toksin (microcystin-LR) sat til naturlige vandprøver, viste forskellige nedbrydningshastigheder i de forskellige vandtyper, men et generelt mønster med en lagfase eller en periode med langsom nedbrydning, efterfulgt af en hurtig nedbrydning af toksinet (Jones et al. 1994). Blev der efter den hurtige nedbrydning tilsat yderligere toksin, fortsatte den hurtige nedbrydning uden lagfase. Nedbrydningshastigheden (udtrykt som mg pr. liter pr. dag) var proportional med startkoncentrationen af toksin i forsøgene med tilsætning til flodvand. Nedbrydningen blev vist at foregå overvejende intracellulært, og en isoleret bakteriestamme (en Sphingomonas sp., Bourne et al. 1996) kunne nedbryde både microcystin-LR og RR, men ikke pentapeptidet nodularin. Nedbrydningen af microcystin-LR foregik ved hjælp af mindst 3 intracellulære hydrolytiske enzymer (Bourne et al. 1996).

Resultaterne af de ovenstående undersøgelser er samlet i tabel 1-6 og 1-7.

Anatoxin-a
Biologisk nedbrydning af anatoxin-a er undersøgt i studier med ikke-axceniske (ikke bakteriefri) kulturer af Anabaena circinalis (Kiviranta et al. 1991a). Anatoxin-a blev hovedsageligt fundet intracellulært under den eksponentielle vækstfase. Toksinet lækkede fra cellerne til kulturmediet, når cellerne lyserede. Den maksimale intracellulære anatoxin-a koncentration (ca. 750 µg pr. 100 ml kultur) var ca. 100 gange højere, end den højeste toksinkoncentration fundet i kulturmediet. Af 11 typer bakterier isoleret fra Anabaena kulturen kunne en Pseudomonas sp. (muligvis Pseudomonas fluorescence) nedbryde anatoxin-a. Nedbrydningshastigheden var i det pågældende forsøg 6-30 µg pr. ml pr. 3 dage (Kiviranta et al. 1991a).

Tabel 1-6

Nedbrydningsrater for microcystin-LR i laboratorieforsøg med kulturer, rent toksin og indsamlet naturligt materiale samt in situ studier af en naturlig opblomstring.

Tabel 1-6

a) Toksiciteten opgivet som "Mouse Units", hvor en mouse unit svarer til den mindste dosis algemateriale, som slår en 20 g mus ihjel indenfor fire timer ved musetest.
b) Vandtyper testet: Destilleret vand, filtreret flodvand, flodvand + næring og ufiltreret flodvand.

Tabel 1-7

Nedbrydningsrater for microcystin-YR, RR og desmethyl-3-microcystin-RR i laboratorieforsøg med kulturer samt rene toksiner.

Tabel 1-7

a) Toksinkoncentrationen givet som summen af toksin i algecellerne og i vandet.


PSP
Biologisk transformation af PSP-toksiner er undersøgt hos flere muslingearter, og generelt er toksinprofilen og toksiciteten i dyrene forskellig fra den, der findes hos de alger, der er årsag til akkumuleringen af toksiner. Jury et al. (1994) viste, at C-toksiner (C1-C4) og neo-saxitoxin i gonaderne på kammuslinger omdannes til gonyautoxinerne GTX2, GTX3 og til saxitoxin (STX) med deraf følgende øget toksicitet af muslingerne. Enzymatisk omdannelse af PSP-toksiner i muslinger er vist af Shimizu & Yoshioka (1981) og Sullivan et al. (1983). Kotaki et al. (1985) isolerede Psedomonas sp. og Vibrio sp. fra marine krabber og snegle og viste, at disse bakterier omdanner GTX2 og GTX3 til saxitoxin. Saxitoxinet blev derimod ikke påvirket af bakterierne.

1.3.3 Fjernelse af blågrønalger og toksiner ved vandrensning

Sandfiltrering og sandfiltrering kombineret med aktiv kulfiltrering
Undersøgelse af et vandrensningsanlæg i drift i Finland (Lepistö et al. 1994) viste, at hurtig sandfiltrering kun fjernede 14% af blågrønalgebiomassen, mens sandfiltrering efterfulgt af aktiv kulfiltrering fjernede 42%.

Reduktion af toksinkoncentration ved langsom filtrering gennem sandfiltre blev undersøgt i laboratorieforsøg af Keijola et al. (1988). To filtre med diameter 14 cm og sandhøjde 24 cm blev igangsat med sand fra et stort sandfilter i drift. Vand med hhv. anatoxin-a ekstraheret fra frysetørret Anabaena flosaquae og levertoksiner fra Microcystis aeruginosa (ét toksin) og Oscillatoria agardhii (= Planktothrix agardhii) (to toksiner) blev filtreret igennem sandet med en hastighed på 0,085 m pr. time, svarende til 1,42 l pr. m2 pr. min. Anatoxin-a koncentrationen reduceredes hhv. 68 og 74% ved filtrering igennem filtrene og levertoksinet fra M. aeruginosa 86 og 82%. Et af levertoksinerne fra O. agardhii blev ikke fjernet ved filtreringen, mens det andet reduceredes med hhv. 29 og 65%.

Forsøg med filtrering gennem et 0,3 m2, 0,7 m højt sandfilter med en vandgennemstrømning på 80-90 l pr. m2 pr. min viste, at denne filtrering alene hverken kunne fjerne levertoksin fra Microcystis aeruginosa eller nervetoksin fra Anabaena circinalis (Falconer et al. 1983b, Falconer et al. 1989). Placeredes et 7-8 cm højt lag granuleret aktivt kul ovenpå sandet fjernedes toksinerne fuldkommen. Forskellige fabrikater af kul blev testet, og de kunne alle fjerne toksinerne, mens varigheden af evnen til adsorption af toksiner varierede imellem de forskellige kultyper. For levertoksinerne kunne filtret reducere toksinkoncentrationen til under detektionsgrænsen (svarende til < 5% af den oprindelige toksicitet) i 8-20 m3 toksinholdigt vand afhængig af typen af kul. To forskellige typer kul blev benyttet i forsøgene med nervetoksiner, og de kunne tilsvarende reducere toksinerne i hhv. 12 og 16 m3 vand (Falconer et al. 1989).

Adsorptionen af microcystin-LR har ligeledes vist sig at variere imellem en række aktive kulpulvere (Donati et al. 1994).

Fjernelse af alger og toksiner ved forskellige vandrensningsprocesser
I Norge er der lavet en undersøgelse af et vandrensningsanlæg i drift ved Akersvatn, som i mange år har haft store opblomstringer af levertoksisk Microcystis aeruginosa (Ohren 1988). Vandbehandlingen var filtrering gennem sand og antrasit med aluminium sulfat og Magnafloc LT-20 som koagulanter. Behandlingen fjernede 98% af såvel M. aeruginosa som toksinet fra algerne. På trods af den høje rensningseffekt var opkoncentreret vand, som havde passeret vandrensningsprocessen, levertoksisk ved musetest. Ohren (1988) betegner den mængde alger og toksiner, der akkumuleres i filtret under driften, som en "giftbombe". Uheld eller ændrede driftsforhold kunne eventuelt frigive noget af toksinet til det rensede vand, som når frem til forbrugerne.

Fjernelse af alger i anlæg i drift
I en undersøgelse af fire finske vandrensningsanlæg i drift i 1991 (Lepistö et al. 1994) kunne to af anlæggene fjerne over 95% af blågrønalgebiomassen fra det indtagne vand. Det ene anlæg (Rymättylä) benyttede kontakt filtrering med aluminiumsulfat efterfulgt af aktiv kulfiltrering og klorbehandling. Her fjernedes gennemsnitligt 98% af blågrønalgerne. I det mest effektive anlæg (Raisio-Naantali) blev vandet tilsat aktivt kulpulver, efterfulgt af flokkulering med aluminiumsulfat og sedimentation inden sandfiltrering og klorbehandling. I dette anlæg reduceredes blågrønalgebiomassen gennemsnitligt 99,9%, men alligevel passerede tråde af Oscillatoria agardhii (= Planktothrix agardhii) vandrensningsprocessen under en opblomstring. Denne finske undersøgelse er utilstrækkelig med hensyn til, hvorledes de forskellige anlæg fjerner toksiner fra vandet, idet der i perioden kun forekom en enkelt toksisk opblomstring. Dette var en opblomstring af Anabaena lemmermannii indeholdende et ukendt nervetoksin registreret ved musetest af frysetørret algemateriale indsamlet i søen. Opkoncentrerede prøver af det behandlede vand var ikke toksiske i musetest.

Fjernelse af toksiner i laboratorieforsøg
Fjernelse af hhv. levertoksiner (microcystiner) fra Microcystis aeruginosa og Oscillatoria agardhii og nervetoksinet anatoxin-a ved almindelige vandrensningsprocesser er blevet undersøgt i laboratorieskala (Keijola et al. 1988). Forsøgene blev udført med toksiner ekstraheret fra frysetørret algemateriale, dvs. frie toksiner i vandfasen. Toksinfjernelsen blev undersøgt ved følgende processer:

1) Flokkulering med aluminiumsulfat + sandfiltrering + klorering

2) Flokkulering med jernklorid + sandfiltrering + klorering

3) Tilsætning af aktivt kulpulver (5 mg pr. liter) + flokkulering med aluminiumsulfat + sandfiltrering + klorering

4) Flokkulering med aluminiumsulfat + sandfiltrering + filtrering gennem granuleret aktivt kul + klorering

5) Ozonbehandling (1 mg O3 pr. liter) + flokkulering med aluminiumsulfat + sandfiltrering + klorering

Kloreringen foregik i alle processerne ved tilsætning af NaOCl svarende til en koncentration på 0,5 mg Cl2 pr. liter.

Processerne 1-3 reducerede koncentrationen af levertoksiner 0-34% afhængig af metode og toksin. Koncentrationen af nervetoksinet anatoxin-a reduceredes 0-82% afhængig af metode samt startkoncentration af toksinet.

Effektiv fjernelse af toksiner blev fundet i processerne 4 og 5, hvor levertoksinerne fjernedes 100% og anatoxin-a koncentrationen reduceredes 94-100%.

I pilotforsøg i lidt større skala bekræftedes de generelle tendenser fundet i laboratorieforsøgene (Keijola et al. 1988). Disse forsøg blev foretaget med levertoksiner ekstraheret fra frysetørret algemateriale samt med friskt materiale fra en Microcystis aeruginosa opblomstring. Forsøgene bestod af en almindelig vandrensningsproces (flokkulering med aluminiumsulfat, sedimentation og filtrering) samt den almindelige proces indledt med enten ozonbehandling eller tilsætning af aktivt kulpulver.

Fjernelsen af toksiner var mest effektiv i forsøg med frisk blågrønalgemateriale. Alene den første ozonbehandling (1,0-1,5 mg pr. liter) reducerede her toksinkoncentrationen over 90%. Tilsvarende fjernede tilsætning af 20 mg aktivt kul pr. liter inden den normale proces over 99% af toksinet.

I forsøgene med ekstrakter fra frysetørrede alger reducerede den indledende ozonbehandling toksinkoncentrationen ca. 50%, og ca. 10% kunne genfindes efter hele rensningsprocessen. Indledende tilsætning af 20 mg aktivt kulpulver pr. liter fjernede 90% af toksinet, mens 100 eller 200 mg pr. liter fjernede toksinet totalt.

Effekten af klorbehandling på nedbrydning af microcystin-LR og LA ekstraheret fra Microcystis aeruginosa og nodularin ekstraheret fra Nodularia spumigena er blevet undersøgt i laboratorieforsøg (Nicholson et al. 1994).

Tilsætning af mere end 1 mg Cl2 pr. liter eller 2,5 mg Ca(OCl)2 pr. liter fjernede indenfor 30 min over 95% af microcystinerne og nodularin (startkoncentrationer 130-300 µg pr. liter). Derimod blev kun 70-80% af microcystinerne fjernet ved tilsætning af NaOCl (koncentration > 5 mg pr. liter).

Nedbrydningen af toksinerne var pH-afhængig. Ved pH < 8 fjernedes microcystinerne helt ved tilsætning af Cl2 eller Ca(OCl)2 i koncentrationer på 15 mg pr. liter i 30 min. Effekten af NaOCl var lidt mindre (ca. 95% reduktion i toksinkoncentrationen). Nedbrydningen af microcystinerne reduceredes markant ved pH > 8 ved brug af NaOCl og Ca(OCl)2 og ved pH > 9, når Cl2 blev benyttet.

Forsøg med nedbrydning af microcystin-LR og LA ved tilsætning af 20 mg monokloramin viste kun en meget lille reduktion (17%) i toksinkoncentrationen efter 5 dage (Nicholson et al. 1994).

Ved omvendt osmose kunne 96,7-99,9% af microcystin-LR og RR fjernes fra ferskvand og 3‰ saltvand (Neumann & Weckesser 1998) og nodularin fjernes fra brakvand (Vuori et al. 1997).

Fjernelse af alger og toksiner i anlæg i drift
En omfattende undersøgelse af forekomst af blågrønalger og toksiner fra disse ved to vandrensningsanlæg blev foretaget i Sverige i 1989 og 1991 (Annadotter 1993).

I anlægget ved Finjasjön filtreres søvandet først gennem en 55 µm si og siden gennem et 1,16 m højt sandfilter, inden det ledes ud i en infiltrationsdam. Herfra siver vandet ned igennem 30 m grus, inden det pumpes op og sendes ud til konsumenterne.

Vombsjöns anlæg filtrerer vandet gennem en 45 µm si og leder det så ud i en række infiltrationsbassiner. Herfra infiltreres vandet gennem et 25 m dybt lag grus og sand og klorbehandles, inden det sendes ud til konsumenterne.

Toksiciteten af algerne i søerne samt forskellige steder i vandrensningsprocesserne blev bestemt ved musetest samt ved HPLC-analyser for microcystiner. Desuden blev vandprøver udtaget forskellige steder i vandrensningsprocesserne og analyseret for opløste microcystiner i vandet ved hjælp af HPLC.

I Finjasjöns anlæg reduceredes mængden af alger (målt som klorofyl a koncentrationen) i september 1989 i gennemsnit 63% ved filtreringen gennem sien og sandfiltret. I tre ud af fire målinger fandtes der større mængder af alger i infiltrationsdammene end umiddelbart efter sandfiltret. I det ene tilfælde var algemængden endda større end ved vandindtaget i søen. Både ved vandindtaget lige inden sandfiltret og i infiltrationsdammen blev der i september 1989 fundet toksiske alger. Derimod blev der ikke registreret opløste microcystiner i vandet (detektiongrænse 0,5 µg pr. liter).

I Vombsjön i 1991 reduceredes algemængden (målt som klorofyl a koncentrationen) i gennemsnit 25% ved filtreringen igennem 45 µm sien. I denne sø var 15 ud af 18 algeprøver indsamlet i 1991 toksiske (musetest), og i en enkelt ud af i alt 36 vandprøver indsamlet i anlægget blev der påvist frit levertoksin. Denne prøve var taget efter 45 µm sien og indeholdt 827 ± 65 ng microcystin-LR pr. liter. Der kunne ikke spores toksiner i det færdigt behandlede vand.

Sammenfatning
Indvindes søvand til anvendelse som drikkevand skal der tages forholdsregler for at fjerne såvel blågrønalgeceller som eventuelle frie toksiner i vandet.

Placeres vandindtaget på forholdsvis dybt vand, kan de generelt højere koncentrationer af alger i overfladevandet undgås, men denne placering kan dog også være problematisk. Östra Kyrksundet på Ålandsøerne bliver benyttet til vandforsyning. I 1987 forekom store mængder af levertoksinproducerende Oscillatoria agardhii (= Planktothrix agardhii) i søen, og i august måned blev de højeste alge og toksinkoncentrationer fundet i 6 meters dybde, hvor vandindtaget er placeret (Lindholm et al. 1989).

Frafiltrering af algerne i forbindelse med vandindtaget er vigtigt for at fjerne eventuelle toksiner, idet blågrønalgetoksinerne overvejende findes intracellulært, så længe algerne er i vækst og først frigives til vandet i større mængde, når algepopulationen henfalder (NRA 1990, Kiviranta et al. 1991a, Watanabe et al. 1992b). Filtreringen skal så vidt muligt være skånsom for at forhindre ødelæggelse af algecellerne med efterfølgende frigivelse af toksiner til vandet.

Tilbageholdelse af algeceller og toksiner ved sandfiltrering er generelt ringe, om end varierende. Tilsætning af aktivt kulpulver, flokkulering og sedimentation inden sandfiltreringen giver en stor reduktion af algebiomassen og toksinindholdet.

Kombineres sandfiltreringen med aktivt kulfiltrering, kan toksinerne fjernes helt. Der er stor forskel på adsorptionskapaciteten for forskellige typer aktivt kul.

Langsom sandfiltrering kan give en vis reduktion af frie toksiner i vandet, men processen er afhængig af biofilmen i filtret (Keijola et al. 1988).

Indledende ozonbehandling af vandet kan fjerne toksinerne helt. Det er muligt, at ozonbehandling senere i processen vil være mere effektiv, idet en større del af den oxidative kapacitet vil kunne bruges på toksiner i stedet for reaktioner med andet organisk materiale (Keijola et al. 1988).

Fjernelse af microcystiner ved klorering vil afhænge af en kombination af den anvendte klorforbindelse, koncentrationen og pH. Laboratorieforsøg har vist en effektiv fjernelse ved tilsætning af Cl2 eller Ca(OCl)2 (15 mg pr. liter) ved pH lavere end 8 (Nicholson et al. 1994).

1.4 Detektion af blågrønalgetoksiner

Den første metode, der blev brugt til at eftervise toksinproduktionen hos blågrønalger, var injektion af algemateriale i bughulen på mus. Denne musetest anvendes stadig hyppigt, men er i takt med det stigende kendskab til toksinernes kemi blevet afløst af eller suppleret med en række kemiske analyser og biologiske assays. I det følgende beskrives en række metoder til detektion af toksinerne.

1.4.1 Bioassays

Musetest
Ved en musetest injiceres algemateriale i bughulen på forsøgsmus, som efterfølgende observeres for respons (Falconer 1993). Typisk anvendes hvide mus med en vægt på ca. 20 g. Generelt bruges frysetørret algemateriale, som inden injektionen opslemmes i 0,1- 1,0 ml 0,9% NaCl. Brugen af frysetørret materiale vil give bedre ekstraktion af de intracellulære toksiner, idet en stor del af cellerne under frysningen vil blive ødelagt. Desuden giver brugen af frysetørret materiale mulighed for at relatere respons direkte til algetørvægten. Ved injektion af varierende mængder af algemateriale i en række mus kan LD50 beregnes.

Musetesten er uspecifik, idet musens respons på injektionen af algerne ikke afslører nøjagtig, hvilket toksin prøven måtte indeholde (undtaget anatoxin-a(s)). Til gengæld er det en styrke ved denne test, at den i modsætning til specifikke kemiske analyser også vil registrere tilstedeværelsen af ukendte toksiner. På baggrund af det tidsrum der går fra injektionen til musens død, musens opførsel samt leverens udseende ved efterfølgende obduktion, kan der dog med denne test skelnes mellem nervetoksiner og levertoksiner (tabel 1-8). En tredje type toksicitet, som kan registreres med musetesten, er blevet betegnet "protracted" (langtrukken) toksicitet. Her dør musene i løbet af 4-24 timer uden tegn på organskader (Skulberg et al. 1994). Det vides ikke, hvilke stoffer toksiciteten kan tilskrives.
Musetesten er benyttet til at vurdere toksiciteten af forskellige rene toksiner isoleret fra blågrønalger og er bl.a. blevet anvendt til at bestemme, hvilke kemiske strukturændringer i microcystinerne, der har betydning for toksiciteten (Stotts et al. 1993).

Tabel 1-8

Symptomer samt overlevelse hos mus injiceret med lever eller nervetoksinholdigt blågrønalgemateriale.

Toksin

Overlevelse

Dødsårsag

Tegn på giftvirkning

Organforandringer
ved obduktion

Levertoksiner

1-3 timer

forblødning

-bleghed (tydeligt på ørerne)
-ligger på maven
-lammelse af bagben
-ryster

-forstørret, mørk, blodfyldt lever
-levervægt øget til 8-10% af kropsvægten (mod normalt ca. 5%)

Nervetoksiner

2-30 minutter

lammelse af
åndedrættet

-problemer med vejrtrækning
-rystelser
-kramper

-ingen

Sivonen et al. (1990a).

Musetesten kan i nogle tilfælde overvurdere toksiciteten. F.eks. ekstraheres PSP-toksiner ud af algematerialet inden injektion i musene ved brug af saltsyre, og i det sure miljø kan de lavtoksiske PSP-toksiner (N-sulfocarbamattoksiner) omdannes til de mere toksiske carbamattoksiner (Larsen et al. 1993). Desuden kan forekomst af nogle salte og metaller påvirke udfaldet af testen.

Musetest er den internationalt anerkendte metode til testning af PSP-toksicitet (metode ifølge Association of Official Analytical Chemists, AOAC, 1984) i fødevarer som f.eks. blåmuslinger. Toksiciteten måles i museenheder, hvor 1 museenhed (MU) = den mængde, der skal til at slå en 20 grams mus ihjel indenfor 15 minutter. Grænseværdien for PSP-toksiner er 80 µg STX pr. 100 g muslingekød svarende til 444 museenheder (MU) pr. 100 g muslingekød. Den aktuelle omregningsfaktor afhænger af den anvendte musestamme. Er PSP-koncentrationen målt med HPLC (se under HPLC), omregnes toksiciteten af de enkelte toksiner til STX-ækvivalenter (se figur 1-4). Detektionsgrænsen for musetesten er ca. 40 µg STX pr. 100 g (Sullivan & Wekell 1986). Tilsvarende grænseværdier findes ikke for de andre blågrønalgetoksiner.

Microtox assay
Anvendelsen af Microtox assay (Microtox Toxicity Analyzer Model 500, Microbics Corporation, Carlsbad, CA (Microbics 1982)) til hurtig screening for toksicitet i prøver af blågrønalger blev foreslået af Lawton et al. (1990). I dette bioassay vurderes toksiciteten af prøven udfra en bestemmelse af den koncentration, som giver 50% hæmning af bioluminescencen hos bakterien Photobacterium phosphoreum (EC50). Metoden blev anvendt af Volterra et al. (1992), som dog angav afvigelser af toksicitetsbestemmelsen i forhold til HPLC analyser. Ved en sammenlignende undersøgelse af Microtox assayet med bl.a. HPLC analyser af toksinindhold i en række ekstraherede fraktioner af blågrønalgeprøver viste det sig, at der ikke var korrelation mellem forekomsten af microcystin-LR og toksicitet registreret med Microtox assayet (Campbell et al. 1994), og dette assay anses derfor som uegnet til påvisning af microcystin, men kan eventuelt benyttes til påvisning af andre bioaktive stoffer hos blågrønalger.

Artemia salina bioassay
Et biologisk assay, som benytter saltsørejen Artemia salina er beskrevet af Kiviranta et al. (1991b). I dette assay sættes forskellige koncentrationer af vandige ekstrakter fra frysetørrede blågrønalgeprøver til nyklækkede Artemia larver, og efter 24 timers inkubation relateres dødeligheden af larverne til algekoncentrationen. Der er fundet god overensstemmelse mellem prøver, som er fundet toksiske med dette assay og prøver, hvor microcystiner (Kiviranta et al. 1991b, Campbell et al. 1994, Damsø et al. 1994, Lawton et al. 1994a) eller anatoxin-a (Kiviranta et al. 1991b) er påvist med HPLC. Artemia bioassayet er meget simpelt og billigt at udføre, men kræver større mængder af algemateriale end f.eks. HPLC. Desuden er det uspecifikt, idet det ikke kan skelne mellem forskellige toksintyper.

Celle assay
Flere typer af celle assay er anvendt til detektion af algetoksiner. Aune & Berg (1986) beskrev et in vitro assay, hvor friskt isolerede rotteleverceller inkuberes med vandigt ekstrakt af frysetørrede blågrønalgeprøver for at screene for tilstedeværelsen af levertoksiner. Et in vitro assay, hvor lækage af intracellulære enzymer fra museleverceller benyttes til detektion af levertoksiner (mikrocystiner) er beskrevet af Bhattacharya et al. (1996).
Jellett et al. (1995) har udviklet en procedure, hvor neuroblaster bruges til detektion af PSP-toksiner.

1.4.2 ELISA og enzyminhiberingsassays

En række analysemetoder anvender mere eller mindre toksinspecifikke antibodies eller detekterer hæmning af bestemte enzymer.

Antibodies og ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay)
Både mono og polyklonale antibodies mod microcystiner er blevet fremstillet i hhv. mus og kaniner (Kfir et al. 1986, Saito et al. 1994, Brooks & Codd 1988). Kfir et al. (1986) fremstillede monoklonale antibodies mod cyanoginosin-LA (= microcystin-LA), som viste sig at binde sig ligeså effektivt til seks andre varianter af microcystiner. Tilsvarende viste Saito et al. (1994) ved hjælp af ELISA, at monoklonale antibodies mod microcystin-LR reagerede med tre andre microcystiner samt med celleekstrakter af både toksiske og ikke toksiske Microcystis aeruginosa stammer. Undersøgelser af Brooks & Codd (1988) viste derimod, at polyklonale antibodies mod toksiner fra Microcystis aeruginosa ikke krydsreagerede med microcystiner fra Oscillatoria eller Anabaena.

Chu et al. (1989) fremstillede antibodies mod microcystin-LR, og detekterede disse med forskellige assays. Disse antibodies krydsreagerede med andre microcystiner og nodularin i forskellig grad (An & Carmichael 1994). Et ELISA til påvisning af microcystiner i alger og vand blev beskrevet af Chu et al. (1990). For microcystinLR var den nedre detektionsgrænse 0,2 µg pr. liter. Tilsvarende er der udviklet ELISA og EIA (enzyme immune assay) til påvisning af PSP-toksiner (Chu & Fan 1985, Usleber et al. 1991, Usleber et al. 1994).

ELISA er en hurtig og følsom metode til påvisning af microcystiner, men en række microcystinvarianter vil ikke blive detekteret på grund af manglende binding mellem de anvendte antibodies og toksinet (An & Carmichael 1994). Tilsvarende vil en række microcystiner reagere mindre end microcystin-LR med de anvendte antibodies, hvorved kvantificering af microcystinindholdet i algemateriale vil kunne være væsentligt forskellig ved anvendelsen af henholdsvis ELISA og HPLC (Henriksen & Moestrup 1997).

Proteinfosfatase inhiberingsassay
Toksiciteten af microcystiner kan tilskrives deres specifikke hæmning af de celleregulerende enzymer proteinfosfatase 1 og 2A (PP1 og PP2A) (Eriksson et al. 1990, MacKintosh et al. 1990). Denne egenskab udnyttes i proteinfosfatase inhiberingsassay, hvor in vitro hæmning af proteinfosfatase aktivitet benyttes til kvantificering af microcystiner (Boland et al. 1993, Holmes et al. 1994, Jones & Orr 1994, Lambert et al. 1994) samt okadainsyre (Holmes 1991, Boland et al. 1993), som tilsvarende hæmmer PP1 og PP2A. Okadainsyre er et diarréfremkaldende skaldyrstoksin, som er fundet hos nogle marine dinoflagellater.

Proteinfosfatase inhiberingen bestemmes ved at inkubere et 32P-mærket substrat (fosfoprotein), PP1/PP2A samt algeekstrakt i et givet tidsrum og bestemme frigivelsen af 32P ved scintillationstælling. Hæmningen af proteinfosfataserne bestemmes ved sammenligning med en kendt standard samt en kontrol (MacKintosh & MacKintosh 1994).

Holmes et al. (1994) angiver, at dette assay i kombination med en opkoncentrering af toksinerne vil kunne registrere microcystinkoncentrationer ned til 0,02 µg pr. liter.

An & Carmichael (1994) og Ward et al. (1997) beskrev proteinfosfatase inhiberingsassays baseret på en farveaktion, hvor proteinfosfataseaktiviteten blev bestemt udfra frigivelsen af pnitrophenol fra pnitrophenolfosfat. Fordelen ved denne fremgangsmåde er, at der ikke anvendes radioaktive isotoper.

Et af problemerne med dette assay er, at eventuel fosfataseaktivitet i algematerialet vil kunne skjule en hæmmende effekt forårsaget af microcystiner (Sim & Mudge 1993).

Acetylcholinesterase inhiberingsassay
Nervetoksinet anatoxin-a(s) virker ved at hæmme acetylcholinesterase. Ved at inkubere acetylcholinesterase med acetylthiocholin og dithiobisnitrobenzoat dannes et gult produkt, som kan registreres spektrofotometrisk. Tilsættes algeekstrakt med anatoksin-a(s) hæmmes reaktionen og dermed udviklingen af den gule farve (Ellman et al. 1961, Henriksen et al. 1997).

1.4.3 Kromatografi

Tyndtlagskromatografi
Tyndtlagskromatografi er blevet benyttet til at separere og identificere toksiske peptider (levertoksiner) fra blågrønalgeopblomstringer og kulturer (Codd et al. 1989, Poon et al. 1987, Ojanperä et al. 1995, Pelander et al. 1996). Denne metode har også vist sig anvendelig til isolering og oprensning af både peptid og alkaloid toksiner (hhv. lever- og nerve-toksiner) fra en kultur af Anabaena flosaquae, som producerede begge typer toksiner (Al-Layl et al. 1988).

Højtryksvæskekromatografi (HPLC)
HPLC er blevet benyttet til analyser af toksiner hos blågrønalger i en række undersøgelser. Analyserne er lavet på enten de intracellulære toksiner i tørret algemateriale eller toksiner i vand/kulturmedium. Analyseres tørret algemateriale, skal toksinerne først ekstraheres fra dette. Undersøges toksinindhold i vand vil toksinerne generelt skulle opkoncentreres inden analyserne.

Microcystiner
I tabel 1-9 er angivet en række eksempler på hvilke ekstraktionsmidler, opkoncentreringsmetoder samt HPLC-betingelser, der er blevet benyttet til analyser af microcystiner. Ved HPLC analyser af microcystiner i naturligt algemateriale eller søvand vil der være mulighed for at andre naturligt forekommende ikke toksiske stoffer elueres med samme retentionstid som standarderne. Derfor er det ikke tilstrækkeligt kun at basere analyserne på retentionstider og detektion ved en enkelt bølgelængde. Microcystiner har karakteristiske absorbtionsspektre med maksima ved 238 nm (eller 222 nm for enkelte tryptofan holdige derivater) (Lawton et al. 1994b), og analyserne bør derfor foretages med en Photo Diode Array (PDA) detektor, hvor absorbtionsspektrene i hele intervallet 200-300 nm registreres ved hver dataopsamling. Denne type detektion giver desuden mulighed for at analysere for microcystiner uden et stort udvalg af standarder (Lawton et al. 1994b). Af de over 50 beskrevne derivater findes der i dag kommercielt tilgængelige standarder af 4 microcystiner og 1 af nodularin.

Anatoxin-a
Detektion af anatoxin-a fra naturlige opblomstringer af blågrønalger (Edwards et al. 1992), blågrønalgekulturer (Harada et al. 1989, Rapala et al. 1993) og maveindholdet fra forgiftede hunde (Edwards et al. 1992) er udført ved hjælp af HPLC. Ekstraktion samt opkoncentrering af toksinet og HPLC betingelserne er angivet i tabel 1-10.

Som for microcystiner vil der også ved HPLC analyser for anatoxin-a være mulighed for eluering af ikke toksiske stoffer med samme retentiontid som standarden. Detektion med PDA detektor giver mulighed for sammenligning af standardens absorbtionsspektrum med spektre i mulige anatoxin-a toppe i de analyserede prøver (Edwards et al. 1992, Rapala et al. 1993), idet anatoxin-a har et karakteristisk absorbtionsmaksimum ved 227 nm (Devlin et al. 1977). Anatoxin-a standard er kommercielt tilgængelig.

Ved anvendelse af fluorescensdetektion er det muligt at sænke detektionsgrænsen for anatoxin-a til 10 ng pr. liter (James et al. 1998). Denne metode kan endvidere adskille anatoxina, homo-anatoxin-a samt flere nedbrydningsprodukter.

Tabel 1-9
HPLC-betingelser for microcystinanalyser angivet i fem forskellige undersøgelser.

Tabel 1-9

a) Metoden anvender en Photo Diode Array (PDA) detektor, hvor hele absorbtionsspektret fra 200 til 300 nm bruges til at bestemme microcystiner på baggrund af deres karakteristiske spektre.


Tabel 1-10
HPLC-betingelser for anatoxin-a analyser angivet i tre forskellige undersøgelser.

Ekstraktionsmiddel 0,05 M eddikesyre Destilleret vand Vand:methanol (50:50)
Toksin opkoncentrering ODS-kolonne efterfulgt af C-18 kolonne a) C-18 kolonne
COOH-kolonne
HPLC kolonne Cosmosil 5C18 mBondapak C18 Regis Pinkerton GFF-S5-80
(150 x 4,6 mm) (300 x 3,9 mm) (150 x 4,6 mm)
Solventer Methanol:vand (6:4) eller 0,02 M kaliumdihydrogenfosfat (pH 2,5) : acetonitril 0,08 M fosfat buffer (pH 6,8) : acetonitril
Methanol:0,01M NH4Cl (1:9)
Detektion 227 nm 200-300 nm b) 230 nm c)
Reference Harada et al. 1989 Edwards et al. 1992 Rapala et al. 1993

a) Kun i analyser af maveindholdet fra døde hunde blev toksinet opkoncentreret.
b) Metoden benytter en Photo Diode Array (PDA) detektor, hvor absorbtionsspektret i bølgelængdeintervallet 200-300 nm registreres og benyttes til genkendelse af toksinet.
c) Metoden benytter en PDA detektor. Toksinet identificeres ud fra retentionstid og absorbtionsspektrum. Kvantificering af toksinet blev foretaget ved 230 nm.


PSP-toksiner
Selv om musetest er den officielt accepterede metode til detektion af PSP-toksiner, bruges HPLC i stadig højere grad, også i overvågningsprogrammer. I modsætning til analyserne for microcystiner og anatoxiner, detekteres PSP-toksiner med en fluorescensdetektor, idet toksinerne oxideres til fluorescerende derivater. Larsen et al. (1993) beskriver 4 almindeligt brugte HPLC-procedurer, hvoraf 2 (Sullivan & Wekell 1984 og Oshima et al. 1989) er de mest anvendte i Europa. Oshimametoden (Oshima et al. 1989) har de laveste detektionsgrænser og kan detektere det højeste antal toksiner (tabel 1-11). Metoden er enklere end Sullivanmetoden (Sullivan & Wekell 1984, 1986, Sullivan 1990), idet der bruges et enkelt solvent (dvs. isokratisk eluering i modsætning til gradient eluering). Til gengæld kræver den 3 (mod 2) kørsler pr. prøve, fordi STX-toksinerne, GTX-toksiner og C-toksiner kræver hver sit solvent. Dette kan imidlertid afhjælpes ved at opbygge et system, der er i stand til automatisk at skifte mellem de 3 solventsystemer (Ravn et al. 1995). Da målet er at detektere så mange toksiner som muligt, er Oshimametoden at foretrække. Ravn et al. (1995) angiver en række forbedringer af Oshimametoden. I korte træk omfatter proceduren: ekstraktion af toksinerne, injektion i forkolonne, adskillelse af toksiner på kolonne, oxidation af toksiner til fluorescerende derivater i postkolonne, stop af oxidationsproces, detektion i fluorescensdetektor. Metoden er nærmere beskrevet i kapitel 5: Materialer og metoder.

Saxitoxin (STX), dc-saxitoxin (dc-STX), neosaxitoxin (neo-STX) og gonyautoxinerne GTX 1-6 kan i dag fås som kommercielle standarder. Enkelte laboratorier har udviklet deres egne C-toksinstandarder. Sammenlignet med den autoriserede musetest er detektionsgrænsen for HPLC-analyserne lavest -10-30 µg pr. 100 g muslingekød mod 40 µg pr. 100 g muslingekød.

Tabel 1-11
Detekterbare toksiner og detektionsgrænser for PSP-toksiner bestemt med henholdsvis Oshimametoden og Sullivanmetoden.

  Oshima et al. 1989 Sullivan & Wekell 1984
STX

9,0

5
neo-STX

100,0

110
dc-STX

28,0

GTX1 17,0 140
GTX2 3,2 5
GTX3 1,3 5
GTX4 41,0 140
GTX5 4,3 55
GTX6 57,0 175
dc-GTX2 3,2

 -

dc-GTX3 1,3

 -

C1 8,1 6
C2 1,8 6
C3 23,0

C4 110,0

 -

antal 15,0 10 (12)*

* Metoden er nu udviklet, så den også kan detektere C3 og C4, men detektionsgrænserne er
ikke angivet (Sullivan 1990).

Sammenfatning
Ud over direkte kemisk detektion findes der i dag en række mere eller mindre specifikke assays til detektion af blågrønalgetoksiner. Musetesten har den fordel, at den giver et akkumuleret udtryk for en bade/drikkevandsprøves totale toksicitet testet på et pattedyr. Et problem ved musetesten er, at der skal bruges levende forsøgsdyr, hvilket gør metoden dyr og langsommelig. Desuden får flere og flere lande en lovgivning, der forbyder eller begrænser muligheden for brug af forsøgsdyr. Er der tale om PSP-toksiner, kan musetesten overvurdere toksiciteten. Artemia testen er et andet uspecifikt bioassay, men foreløbig er pålideligheden af denne test ikke verificeret nok, til at den kan bruges som rutinemetode.

Ud over musetest er HPLC, proteinfosfataseassay og ELISA de mest anvendte. Det er hurtige metoder til screening for algetoksiner. Proteinfosfataseassay kan detektere microcystiner, nodularin og okadainsyre, mens der er beskrevet antibody/ ELISA-procedurer til både microcystiner og PSP-toksiner. Et generelt problem med denne type tests er, at der optræder falskpositive og falsknegative reaktioner, dvs. tilfælde hvor assay indikerer toksiner uden, at dette kan verificeres med de kvalitative kemiske analyser og vice versa. Det kan derfor ikke anbefales at bruge disse metoder enkeltstående.

HPLC er i dag den accepterede metode til kemisk analyse af blågrønalgetoksiner. HPLC giver et præcist overblik over de tilstedeværende toksiner. Fordelen ved HPLC-analyser er, at de, når rutinerne er indkørt og udstyr indkøbt, er hurtigere og billigere end musetest. På baggrund af et præcist kendskab til toksinsammensætningen forbedres muligheden for at forudse, hvilke effekter der kan forventes, og hvordan toksiciteten vil udvikle sig. Detektionsgrænserne er lavere end for musetesten. Problemer med HPLC er, at alle toksiner ikke kan bestemmes med den samme procedure (dvs. screening kræver en række kørsler), og at kun toksiner med tilgængelige standarder kan detekteres. Der er derfor risiko for, at metoden ikke giver et billede af prøvens totale toksicitet.

 

2. Toksiske blågrønalger i danske søer

I mange af de søer vi i Danmark anvender til badning og andre rekreative formål (f.eks. vandskiløb), domineres fytoplanktonsamfundet i kortere eller længere perioder af blågrønalger. Såfremt opblomstringerne af blågrønalger indeholder toksinproducerende arter, kan indtagelse af vandet medføre sygdom hos mennesker. Der er således eksempler på, at soldater fik lungebetændelseslignende symptomer, da de under en øvelse i England opholdt sig længere tid i vandet og slugte vand fra et reservoir, der indeholdt store koncentrationer af toksisk Microcystis (Turner et al. 1990).

For at undersøge forekomsten af blågrønalgetoksiner i danske søer, blev der i 1994 indsamlet i alt 102 algeprøver fra 96 forskellige lokaliteter med blågrønalgeopblomstringer. Undersøgelsen viser, at der i mange danske søer i løbet af sommeren ses opblomstringer af blågrønalger, og at disse ofte er forbundet med forekomst af blågrønalgetoksiner. Da søerne anvendes til rekreative formål og i enkelte tilfælde til indvinding af drikkevand, bør det vurderes, om det nuværende recipienttilsyn i tilstrækkelig høj grad inddrager de problemer, som forekomsten af blågrønalger og blågrønalgetoksiner giver anledning til. Det bør overvejes, om en ny vejledning for recipienttilsynet med søer skal omfatte særskilte undersøgelser for søer, der bruges til (drikkevand og) badning, eller om overvågningen af forekomsten af toksiske blågrønalger kan rummes indenfor de eksisterende tilsynsprogrammer.


2.1 Screening for toksicitet og toksiner


Algeprøverne blev indsamlet med planktonet (maskevidde = 20 µm), frysetørret og opbevaret i fryser, indtil toksiciteten blev testet med musetest og HPLC analyser for microcystiner, anatoxin-a og PSP-toksiner. Resultaterne er samlet i bilag 2-1, 2-2 og 2-3, som giver nærmere oplysninger om søer, datoer, toksicitet og artssammensætning.

I 89 ud af de 96 undersøgte søer blev der observeret toksisk respons ved musetest og/eller HPLC-analyser (svarende til 93% af prøverne). Det toksiske respons skyldes i langt de fleste tilfælde lever-toksiner. I 65% af de 102 algeprøver blev der observeret lever-toksicitet ved musetest og/eller HPLC, mens der kun var nerve-toksisk og protracted respons i henholdsvis 14 og 21,5% af prøverne. I 13 prøver blev der observeret flere toksintyper i samme prøve. 13 prøver var ikke toksiske (mus overlevede >24 timer, og toksiner kunne ikke påvises med HPLC). Mønsteret var ens for Jylland, Fyn og Sjælland (tabel 2-1).

Tabel 2-1
Toksicitet af blågrønalgeprøver fra Jylland, Fyn og Sjælland bestemt ved musetest og HPLC analyse for microcystiner. Flere nervetoksiske prøver indeholdt desuden microcystiner og er derfor både medregnet som lever- og nerve-toksiske.

  Jylland (n = 52) Fyn (n = 15) Sjælland (n = 35)
Toksicitet Antal Procent Antal Procent Antal Procent
Levertoksiske a) 36 68 7 47 23 68
Nervetoksiske b) 6 11 1 7 8 23
Protracted toksiske 13 25 3 20 6 17
Ikke toksiske 4 8 5 33 4 12

a) Prøver med indhold af microcystin påvist vha. HPLC er medregnet som levertoksiske uafhængigt af udfaldet af musetesten.
b) Prøver med nervetoksisk respons i musetest og/eller HPLC-analyse.


Nervetoksicitet
Nervetoksicitet blev ved musetest påvist i 12 prøver (11 søer). Nervetoksinet anatoxin-a blev ikke fundet i nogen prøver. PSP-toksiner blev konstateret ved HPLC-analyser i 11 prøver (11 søer), hvoraf 8 prøver gav et tilsvarende nervetoksisk respons ved musetesten. I 3 prøver (Knud Sø 28. juli, Ravn Sø 6. juli og Salten Langsø 27. juli), som gav nervetoksisk respons i musetesten, kunne hverken anatoxin-a eller PSP-toksiner påvises. I musetesten fik de lavest doserede mus en smule spyt omkring munden, hvilket indikerer tilstedeværelsen af anatoxin-a(s) eller et lignende cholinesterase-hæmmende toksin. Dette blev efterfølgende bekræftet ved påvisning af in vitro hæmning af acetylcholinesterase (Henriksen et al. 1997).

Protracted toksicitet blev ved musetest fundet i 22 prøver. I 5 af disse kunne lave koncentrationer af microcystiner påvises vha. HPLC. Hvad der forårsager denne type toksicitet vides ikke.

Microcystin
Kvantificering af microcystinindholdet i algeprøverne viste, at 53 ud af i alt 66 prøver, hvor der kunne påvises microcystiner, indeholdt under 500 µg toksin pr. g algetørvægt (figur 2-1). Kun i 4 søer (Bryrup Langsø 27. juli, Torup Sø 27. juli, Halle Sø 27. juli og Sankt Jørgen Sø (syd) 21. juni) indeholdt algematerialet microcystinkoncentrationer højere end 1 mg toksin (pr. g tørvægt). Den højeste toksinkoncentration (1695 µg pr. g) blev fundet i Halle Sø den 27. juli.

Microcystinkoncentrationerne i de danske prøver svarer til koncentrationer fundet i japanske blågrønalgeopblomstringer (Watanabe et al. 1989a, Park et al. 1993, Watanabe et al. 1994), mens betydeligt højere koncentrationer er fundet i opblomstringer af Microcystis i f.eks Norge (ca. 4 mg pr. g, Berg et al. 1987a) og Kina (op til 7,28 mg pr. g, Zhang et al. 1991).


Figur 2-1
Microcystinindholdet i prøver, hvor microcystiner kunne påvises med HPLC i 1994. Intervalbredde = 100 µg pr. g.


PSP-toksiner
Koncentrationen af PSP-toksiner varierede fra 4 til 160 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof) (figur 2-2), hvilket svarer til niveauerne fundet i Lyngbya wollei (Carmichael et al. 1997) og i opblomstringer og kulturer af Anabaena circinalis (Humpage et al. 1994). I Lyngbya wollei varierede koncentrationen fra 0-58 µg STX-ækvivalenter pr. g tørstof. Undersøgelser af den PSP-producerende Anabaena circinalis i Australien gav koncentrationer på 14,7 til 568,6 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof) med de fleste værdier liggende over 150 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof) (Humpage et al. 1994). Sammenlignet hermed var koncentrationen i de danske søer generelt lav: 9 ud af 11 søer indeholdt < 40 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof), og gennemsnitskoncentrationen for disse 9 søer var 17 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof). Kun i Hvidsø (Sjælland) og Vissinggård Sø (Jylland) (figur 2-3) blev der målt koncentrationer over 100 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof). Forekomsten af PSP-toksiner i Hvidsø blev også undersøgt 22. juni, 14 dage før den høje værdi blev målt, og på denne dag var koncentrationen 59 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof).




Figur 2-2
Koncentrationen af PSP-toksiner (angivet som µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof) i de søer, hvor der blev fundet nervetoksiner ved HPLC-analyse. Indsamlingsdatoerne fremgår af bilag 2-1 til 2-3.




Figur 2-3
HPLC-analyser for saxitoxiner (STX, neo-STX, dc-STX) i Vissinggård Sø (27.7.94). Standarderne er vist i øverste diagram og kørslen af prøven i nederste.


Saxitoxin (STX) var det dominerende PSP-toksin i søerne med over 10 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof) (figur 2-4). Gonyautoxin IV (GTX4) var det næst almindeligste toksin, og dette toksin dominerede i søprøverne med < 10 µg STX-ækvivalenter (pr. g tørstof). STX og GTX3 er de mest toksiske PSP-toksiner, mens toksiciteten af GTX4 er 1/3 af STX.

Overensstemmelsen mellem musetest og HPLC-analyse var generelt god. For 8 ud af de 11 prøver, hvori der blev konstateret PSP-toksiner med HPLC, indikerede musetesten også tilstedeværelse af nervetoksiner. De 3 søer, for hvilke musetesten ikke påviste nervetoksiner, var Bastrup Sø, Maglesø v. Bromme og Hesselager Gadekær. I Bastrup Sø var PSP-indholdet meget lavt. I Maglesø indikerede musetesten tilstedeværelse af lever-toksiner, og HPLC viste et relativt højt indhold af microcystiner. I prøven fra Hesselager Gadekær blev der ikke fundet levertoksiner, og musetesten gav et "protracted" respons. For både Hesselager Gadekær og Maglesø var der kun algemateriale til at injicere 1 mus med 1 koncentration af toksin, og resultatet af musetesten er derfor usikker. Ifølge den autoriserede musetest bør der injiceres 3 mus (AOAC 1984).


2.2 Artssammensætning


Artssammensætningen af blågrønalgerne i prøverne fremgår af bilag 2-1, 2-2 og 2-3. I de levertoksiske algeprøver, hvor biomassen var domineret af en enkelt/enkelte art-(er), var de hyppigst dominerende arter Microcystis aeruginosa, M. botrys, M. wesenbergii, Planktothrix agardhii, Anabaena cf. flosaquae og Aphanizomenon flosaquae var. klebahnii (figur 2-5). I de nerve-toksiske prøver, som var domineret af en enkelt/enkelte art(er), var den vigtigste art Anabaena lemmermannii, idet den dominerede i 5 af i alt 12 nervetoksiske prøver (figur 2-6).

Figur 2-4
Den relative betydning af de 8 PSP-toksiner, der blev analyseret for ved screeningen for blågrønalgetoksiner i danske søer. Procentfordelingen angiver µmol toksin pr. g tørvægt.


Figur 2-5
Dominerende arter i levertoksiske prøver, hvor biomassen var domineret af enkelte arter. For hver art er angivet, i hvor mange prøver den var dominerende/blandt de dominerende arter.


De 12 hyppigste arters forekomst i samtlige prøver er illustreret i figur 2-7. De hyppigst forekommende var fire Microcystis arter, M. aeruginosa, M. botrys, M. wesenbergii og M. viridis, samt Aphanizomenon flosaquae var. klebahnii.

Figur 2-6
Dominerende arter i nervetoksiske prøver, hvor biomassen var domineret af enkelte arter. For hver art er angivet, i hvor mange prøver den var dominerende/blandt de dominerende arter.


Figur 2-7
Forekomst af de 12 hyppigste arter i samtlige prøver. For hver art er angivet, hvor mange prøver den totalt forekom i samt antallet af lever- og nervetoksiske prøver, hvor den var til stede.

Udover at være hyppigt forekommende var det karakteristisk for de fire Microcystis arter, at en meget stor del (79-94%) af de prøver, hvor arterne var tilstede, var toksiske (figur 2-8).


Figur 2-8
Toksiciteten af prøver i hvilke de 12 hyppigste arter forekom. For hver art er angivet, hvor stor en procentdel af de prøver, den forekom i, der var lever- eller nervetoksiske.

Den mest bemærkelsesværdige sammenhæng mellem forekomst af en art og toksicitet af prøverne fandtes for Anabaena lemmermannii (figur 2-8). Samtlige 15 prøver, hvor denne art var til stede, var enten nerve- eller levertoksiske.


2.3 Variabilitet


Screeningsundersøgelsen havde ikke til formål at undersøge den rumlige og tidslige variabilitet i toksiciteten, men 4 søer blev besøgt flere gange, og resultaterne herfra illustrerer, at toksiciteten hurtigt kan ændre sig (tabel 2-2). Observationerne illustrerer også, at toksiciteten i søer inden for samme søsystem kan variere (tabel 2-2). Rumlig (i meter-skala) og tidsmæssig (i dag-skala) variation i blågrønalgetoksiciteten er velkendt, og det er vigtigt at tage højde for dette ved planlægning af overvågnings-programmer.

For at undersøge den tidsmæssige variation i toksicitet og forekomst af blågrønalger blev der gennem sommeren 1995 indsamlet prøver fra 2 badevandssøer: Bryrup Langsø og Ravn Sø. Søerne blev udvalgt som repræsentanter for henholdsvis levertoksiske og nervetoksiske badevandssøer. I Bryrup Langsø er der tidligere påvist høje koncentrationer af levertoksiner (bilag 2-1). I Ravn Sø blev der i begyndelsen af 1994 ved musetest påvist kraftig nervetoksisk effekt (bilag 2-1) i forbindelse med en opblomstring af Anabaena lemmermannii. Begge søer indgår i Århus Amts overvågningsprogram, og Århus Amt har stået for indsamlingen af prøver.

Tabel 2-2
Spatial og temporal variation i toksiciteten. Variation observeret i musetest og/eller HPLC analyser af prøver fra screeningsundersøgelser 1994.

Forskellige datoer

Salten Langsø

27.07.94
01.10.94

nervetoksisk
levertoksisk

Lyngby Sø

17.05.94
01.07.94

levertoksisk
levertoksisk

Skt. Jørgen Sø

14.06.94
09.08.94
24.08.94

intet toksisk respons
nervetoksisk
nervetoksisk

Samme søsystem (tæt beliggende), samme dato

Jels Søerne
(26.07.94)

Neder
Midt
Over

levertoksisk
levertoksisk
protracted respons

Viborg Søerne
(28.07.94)

Søndersø
Nørresø

intet toksisk respons
levertoksisk

Bryrup Langsø 1995
I Bryrup Langsø blev prøver indsamlet i perioden fra den 18. maj til den 23. august. Fytoplanktonbiomassen (udtrykt som algevolumen pr. liter) varierede imellem de forskellige prøvetagninger (figur 2-9), og den højeste biomasse (7,57 mm3 pr. liter) blev fundet den 23. august.

 

Figur 2-9
Fytoplankton i Bryrup Langsø, sommeren 1995. Den total fytoplanktonbiomasse samt blågrønalgebiomassen er vist. Desuden er vist artssammensætningen af blågrønalgerne udtrykt som procent af den samlede blågrønalgebiomasse.


Blågrønalgebiomassen steg igennem hele perioden og nåede 3,47 mm3 pr. liter, svarende til 45,8% af den totale biomasse den 23. august. De kvantitativt vigtigste blågrønalgearter var i hele perioden Microcystis aeruginosa og Woronichinia naegeliana, som udgjorde hhv. 29,8 - 51,4% og 18,4 - 70,3% af blågrønalgebiomassen. Anabaena spiroides udgjorde den 27. juli 35,4% af blågrønalgerne.

Den 18. maj var biomassen så lav, at blågrønalgerne ikke blev kvantificeret. I en netprøve fandtes dog Woronichinia naegeliana, Microcystis aeruginosa og M. viridis.

Musetest med algemateriale fra Bryrup Langsø viste tilstedeværelsen af lever-toksiner den 27. juli samt den 9. og 23. august. Dette blev bekræftet ved HPLC-analyser for microcystiner. Figur 2-10 viser et kromatogram for materiale indsamlet den 23. august, hvor der kunne påvises otte forskellige microcystiner. Koncentrationen af microcystiner stiger gennem sommeren svarende til den stigende blågrønalgebiomasse og er ved sidste prøvetagning den 23. august 737 µg (pr. g tørstof).


Figur 2-10
Kromatogram fra microcystin-analyse af algemateriale fra Bryrup Langsø den 23. august 1995. De otte toppe med angivne retentionstider kunne identificeres som microcystiner på baggrund af deres absorptionsspektre (ikke vist). Analysen blev foretaget på en Waters Symmetry C18 kolonne med mobil fase af acetonitril og 0,01 M ammoniumacetat (pH 5,0).


Algematerialet fra den 18. maj samt den 12. juli havde ikke toksisk effekt ved de anvendte doser i musetesten (max. 50 mg pr. mus), men lave koncentrationer af microcystiner (hhv. 11 og 23 µg pr. g) kunne påvises ved hjælp af HPLC (figur 2-11). Disse koncentrationer svarer til, at mus (vægt ca. 20 g) doseret med den maksimale algekoncentration, har fået injiceret 27,5-57,5 µg microcystin pr. kg kropsvægt. LD50 (i mus) for de mest toksiske microcystiner (f.eks. microcystin-LR) er 50 µg pr. kg, hvorimod en række af de øvrige microcystiner har LD50 værdier > 250 µg pr. kg (Rinehart et al. 1994). Dette kan forklare de tilsyneladende modstridende resultater af musetest og HPLC-analyser.

I samtlige prøver, hvor der fandtes levertoksiner, var varianten [Dha7]microcystin-RR det kvantitativt vigtigste toksin, dernæst [Dha7]microcystin-LR. Det var karakteristisk, at de i litteraturen hyppigst omtalte microcystiner (LR, RR og YR) kun blev fundet den 23. august (RR og YR) og den 9. samt den 23. august (LR), og her udgjorde hvert af disse toksiner mindre end 10% af det samlede microcystinindhold (figur 2-11). Fundet af stadig flere forskellige microcystin varianter i takt med stadig stigende samlet microcystinindhold i prøverne kan skyldes ændret toksinproduktion i algepopulationen (som følge af ændrede fysisk-kemiske parametre eller ændring i arts-/stammesammensætningen) eller afspejle detektionsgrænsen for toksinerne (3,5-5 µg pr. g) ved den pågældende analysemetode.

 

Figur 2-11
Microcystiner i algeprøver fra Bryrup Langsø 1995. a: det totale toksinindhold udtrykt som µg microcystin pr. g alge (tørvægt). Søjlerne repræsenterer gennemsnit af to analyser og desuden er angivet min. og max. af disse analyser. b: retentionstider for de forskellige microcystiner detekteret i prøverne samt for syv microcystin standarder. Markeringen af de enkelte microcystiner angiver desuden, hvor stor en procentdel det pågældende toksin udgjorde af det samlede microcystinindhold.


Det er nærliggende at antage, at forekomsten af microcystiner i Bryrup Langsø kan tilskrives Microcystis aeruginosa, idet denne art var til stede i samtlige toksiske prøver og generelt udgjorde en væsentlig del af blågrønalgebiomassen. Desuden er det den hyppigst rapporterede toksinproducerende blågrønalge. Woronichinia naegeliana fandtes også i alle toksiske prøver, men der er ikke påvist microcystiner hos denne art.

Ravn Sø 1995
I Ravn Sø blev prøvetagningerne foretaget i perioden 8. juni til 16. august. Blågrønalgebiomassen var på intet tidspunkt høj og udgjorde altid en lille del af den totale algebiomasse. Fytoplanktonbiomassen steg indtil et maksimum på 7,33 mm3 pr. liter den 19. juli (figur 2-12). Her var blågrønalge-biomassen 0,94 mm3 pr. liter svarende til 12,8% af den totale fytoplanktonbiomasse.

Den målte blågrønalgebiomasse bestod i hele perioden af 1-3 af følgende arter: Woronichinia naegeliana, Anabaena lemmermannii og Aphanizomenon flosaquae. A. lemmermannii var den dominerende art i perioden fra den 4. juli til den 3. august, og den udgjorde op til 84% af blågrønalgerne (den 19. juli). Samme dag udgjorde dinoflagellaten Ceratium hirundinella 58% af den totale biomasse (data ikke vist).

 

Figur 2-12
Fytoplankton i Ravn Sø, sommeren 1995. Den total fytoplanktonbiomasse samt blågrønalgebiomassen er vist. Desuden er vist artssammensætningen af blågrønalgerne udtrykt som procent af den samlede blågrønalgebiomasse.


Anabaena lemmermannii er tidligere vist at være nervetoksisk i Ravn Sø (bilag 2-1), og prøver, hvori denne art fandtes i undersøgelsen af danske søer i 1994, var alle toksiske. Selvom denne art var den dominerende blågrønalge ved flere af indsamlingerne i Ravn Sø i 1995, kunne der hverken påvises toksiner (HPLC) eller toksicitet (musetest) i nogen af prøverne.

Ravn Sø har via Knud Å afløb til Knud Sø, hvor der både i 1993 og 1994 er vist et tilsvarende kraftigt nervetoksisk respons ved musetest som i Ravn Sø i 1994. Siden 1981 har der været gentagne rapporter om døde fugle, hunde og fisk i forbindelse med opblomstringer af Anabaena flosaquae/ lemmermannii i Knud Sø (tabel 2-3). Ved screenings-undersøgelsen i 1994 kunne der hverken påvises anatoxin-a eller PSP-toksiner i Ravn Sø eller Knud Sø selvom musetesten indikerede tilstedeværelse af nervetoksiner. Ligeledes kunne ingen af disse toksiner påvises i 2 algeprøver indsamlet fra Knud Sø i 1995. Symptomer ved musetest af Anabaena materiale fra Knud Sø i 1994 og 1995 samt efterfølgende analyser viste, at toksiciteten i stedet skyldtes nervetoksinet anatoxin-a(s), der indtil da kun var fundet i Nordamerika/Canada (se kapitel 1).

Tabel 2-3
Registreringer af døde dyr fundet ved Knud Sø, Århus Amt, i forbindelse med blågrønalgeopblomstringer. Data fra journaler fra Århus Amt.

År Dato

Registrerede dødsfald

Bemærkninger

Dominerende arter

1981

23.-26. juni

2 hunde
16 ællinger
3 ænder
1 blishøne
1-(6) blishønekyl-linger

Hundene døde hhv. 2 og 22 timer efter at have været i vandet

Anabaena flos-aquae

1988

12.-17. juni

3 hunde
2 ænder
krager
fisk

Hundene døde indenfor 2 timer efter at have drukket af søvandet.
Kragerne havde kramper, inden de døde.

Anabaena flos-aquae

1993

10. juni
1. juli
4. juli

2 lappedykkere
14-19 fugle (5 arter)
2 lappedykkere
få fisk

 

Anabaena lemmermannii

1994

28. juni
6. juli
7. juli

fugle
1 blishøne
1 and
1 hund

 

Anabaena lemmermannii

1995

9. juli

1 and

 

Anabaena lemmermannii


Prøven fra Knud Sø indsamlet den 10. juli 1995 var helt domineret af dinoflagellater (Ceratium), men indeholdt også kolonier af Anabaena lemmermannii (figur 2-13). Denne prøve var ikke toksisk i musetest, hvorimod prøven indsamlet et andet sted i søen (ved Sdr. Ege) den 13. juli gav et typisk nerve-toksisk respons i musetesten. Denne prøve var helt domineret af A. lemmermannii. Det var karakteristisk, at de højest doserede mus i musetesten havde en anelse spyt omkring munden, mens mus, som fik injiceret lavere doser, fik tydeligt spyt omkring munden og tårer i øjnene (figur 2-14), hvilket er en typisk reaktion på anatoxin-a(s). Mus doseret med mindre end 2,5 mg algemateriale overlevede uden disse symptomer.

 

Figur 2-13
Anabaena lemmermannii fra Knud Sø.

 

Figur 2-14
Resultater af musetest på Anabaena lemmermannii domineret algeprøve indsamlet ved Sdr. Ege, Knud Sø, den 13. juli 1995. Overlevelsen og symptomer hos musene efter injektion af algemateriale er vist for injektion af forskellige mængder algemateriale.


Af figur 2-14 kan estimeres en LD50 værdi på ca. 2,5 mg pr. mus for Anabaena materialet indsamlet ved Sdr. Ege den 13. juli. Til sammenligning viser figur 2-15 tilsvarende musetest udført på materiale indsamlet i Knud Sø under en Anabaena opblomstring den 28. juni 1994. Her kan LD50 estimeres til ca. 0,05 mg pr. mus, svarende til at toksinkoncentrationen i dette algemateriale var 50 gange højere end i prøven indsamlet ved Sdr. Ege i 1995.


Figur 2-15
Resultater af musetest på Anabaena lemmermannii domineret algeprøve indsamlet i Knud Sø den 28. juni 1994. Overlevelsen og symptomer hos musene efter injektion af algemateriale er vist for injektion af forskellige mængder algemateriale.

En række fysiske/kemiske parametre som lysintensitet (van der Westhuizen & Eloff 1985, Watanabe & Oishi 1985, Sivonen 1990b, Utkilen & Gjølme 1992), temperatur (van der Westhuizen & Eloff 1985, Watanabe & Oishi 1985, Wicks & Thiel 1990), pH (van der Westhuizen & Eloff 1983, Wicks & Thiel 1990) og næringssaltkoncentrationer (Watanabe & Oishi 1985, Sivonen 1990b) vides at kunne påvirke toksinproduktionen hos blågrønalger. Det er på baggrund af det meget begrænsede materiale fra Knud Sø ikke muligt at vurdere, hvad der er årsagen til de meget store forskelle i toksicitet på materialet fra hhv. 1994 og 1995.

 

3. Undersøgelse af toksiske blågrønalger i drikkevandsreservoirer og vandværker

I Danmark anvendes overvejende grundvand til drikkevand. Kun Regnemark Vandværk (Københavns Vandforsyning) og Sjælsø Vandværk (Gentofte Vandforsyning) indvinder overfladevand som supplement til vandforsyningen. Forbruget af overfladevand varierer lidt fra år til år, men overfladevandet udgør generelt kun en lille andel af den samlede vandproduktion (tabel 3-1).

Regnemark Vandværk er det største af de vandværker, der forsyner Københavns Vandforsyning. Overfladevand indsamles fra Haraldsted Sø, og hvis vandstanden i Haraldsted Sø falder, fra Gyrstinge Sø. Overfladevand og grundvand blandes i forholdet maks. 1:1. Overfladevandet renses gennem et system bestående af en mikrositromle, flocculatorer, sedimenteringsbassin, og bliver til sidst steriliseret med en høj dosering af chlor (18 mg/l) (for nærmere forklaring se kapitel 5).

Sjælsø Vandværk leverer vand til Gentofte Vandforsyning. På Sjælsø Vandværk indvindes overfladevand i perioden maj til oktober. Overfladevandet blandes op med grundvand således, at søvand maksimalt udgør 50% og ofte kun 10-15%. Overfladevandet renses med flocculatrer/sedimenteringsbassin, ozonbehandling og biologisk aktive kulfiltre (for nærmere forklaring se kapitel 5).

Tabel 3-1
Det årlige forbrug af grundvand og overfladevand fra Regnemark Vandværk og Sjælsø Vandværk.

  Produktion på Regnemark Vandværk i 1995 1) (mio. mµ) Produktion på Sjælsø
Vandværk i 1995 2)
(mio. mµ)
Grundvand 14,48 7,00
Overfladevand 1,24 0,85

1) Søren Lind, Københavns Vandforsyning, pers. comm.
2) Jørgen Beck, Gentofte Vandforsyning, pers. comm.


Formålet med undersøgelsen var at vurdere, om toksiske blågrønalger er en risikofaktor for vandforsyningen. Prøver til analyse for forekomst af blågrønalger og blågrønalgetoksiner blev indsamlet fra Sjælsø, Sjælsø Vandværk og Regnemark Vandværk i sommeren 1995, og fra Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø i perioden juni 1994 til oktober 1995. Der blev undersøgt for blågrønalgetoksiner bundet i algerne såvel som opløst i vandet. Toksinanalyserne omfattede anatoxin-a og microcystiner. Se tabel 3-2 og 3-3.

Tabel 3-2
Oversigt over hvilke prøver, der er analyseret for anatoxin-a og microcystiner.

  Sjælsø Vandværk og Sjælsø Regnemark Vandværk og Haraldsted Sø Gyrstinge Sø  Pilotanlæg 
Netprøver fra søen Anatoxin-a og microcystiner Anatoxin-a og microcystiner microcystiner  
Vandprøver
(GF/C filtrerede)
Anatoxin-a og microcystiner Anatoxin-a og microcystiner   microcystiner
Alger tilbageholdt påGF/C filtre microcystiner microcystiner   microcystiner

Undersøgelsen viser, at der er store forekomster af blågrønalger indeholdende blågrønalgetoksiner i de 3 søer, der bruges til indvinding af drikkevand. Der er derfor risiko for forekomst af algetoksiner i det vand, der kommer ind på vandværkerne. Eksperimenter med et pilotanlæg viste, at Sjælsø Vandværks renseproces er i stand til at fjerne selv høje koncentrationer af microcystiner. Udenlandske undersøgelser indikerer, at Regnemark Vandværk ligeledes er effektivt. Det bør imidlertid vurderes, om der skal indføres en systematisk kontrol af forekomst af blågrønalgetoksiner.


Tabel 3-3
Oversigt over hvilke steder i vandrensningsprocessen i de to vandværker, der blev indsamlet vand til analyser for anatoxin-a og microcystiner.

Sjælsø Vandværk Regnemark Vandværk
Indvundet ubehandlet overfladevand Søoverfladen
Efter flocculering/sedimentering Før mikrositromlen
Efter ozonbehandlingen Efter mikrositromlen
Efter de biologisk aktive kulfiltre Efter flocculeringen/sedimenteringen
  Færdigbehandlet overfladevand

3.1 Sjælsø og Sjælsø vandværk

Artssammensætningen i Sjælsø
I forbindelse med opblomstring af blågrønalger faldt sigtdybden i Sjælsø i løbet af sommeren 1995 fra op til to meter før den 4. juli til én meter den 8. august (Jørgen Beck pers.medd.). Blågrønalgerne dannede opblomstring gennem hele sensommeren og efteråret. De dominerende arter under opblomstringen var Anabaena sp. og Aphanizomenon flosaquae var. klebahnii. Desuden fandtes Microcystis aeruginosa, M. cf. botrys og M. wesenbergii i mindre antal. De tre sidstnævnte arter samt Anabaena sp. er potentielt toksiske. Sæsonvariation i forekomsten af arter er givet i bilag 3-1.

Toksiner i netprøver fra Sjælsø
Toksinanalyserne viste, at der fandtes microcystiner i algerne fra Sjælsø i september og oktober, mens der på intet tidspunkt kunne detekteres anatoxin-a. Microcystinerne blev fundet i opkoncentrerede algeprøver taget med planktonnet ca. 600 m fra vandværkets vandindtag. Der kunne ikke detekteres microcystiner i algerne før den 5. september (figur 3-1).


Figur 3-1
Microcystinkoncentrationen i alger fra Sjælsø 1995. Toksinmængden er angivet som det totale indhold af microcystiner pr. g frysetørret algemateriale.


Toksinindholdet varierede i perioden fra den 5. september til den 10. oktober mellem 11 og 59,1 µg microcystin (pr. g tørstof). Variationen i toksinindholdet kan skyldes ændringer i mængden af toksinproducerende arter, ændret forhold mellem toksinproducerende og ikke toksiske stammer af samme art, eller den kan være et resultat af variabel toksinproduktion under forskellige vækstbetingelser. Watanabe et al. (1989b) viste, at Microcystis arter producerede mest microcystin-RR og microcystin-LR i den eksponentielle vækstfase.

Toksiner i vandprøver fra Sjælsø Vandværk
Analyserne af vand udtaget forskellige steder i rensningsprocessen i Sjælsø Vandværk påviste hverken microcystiner eller anatoxin-a. Forekomsten af microcystinproducerende blågrønalger i Sjælsø medfører en potentiel risiko for, at der kan forekomme toksiner i råvandet på Sjælsø Vandværk. Det partikulære materiale, og dermed algerne, fjernes ved flocculeringen og sedimenteringen, men toksiner, der er lækket ud af algerne, kan fortsætte med vandet ind i vandværket. Årsagen, til at der ikke var toksiner i vandværksvandet, kan være, at vandindtaget findes i 4 m dybde, mens blågrønalgerne befandt sig i overfladen af søen i det vindstille vejr.

Fjernelse af microcystin på Sjælsø pilotanlæg
Da der ikke var detekterbare koncentrationer af toksin i råvandet, var det ikke muligt at vurdere, om rensningsprocessen på Sjælsø vandværk kunne fjerne opløste toksiner. Derfor gennemførtes forsøg på vandværkets pilotanlæg, hvor vand med en startkoncentration på 47,1 µg microcystin pr. liter
løb gennem sandfiltrering, sedimentering, ozonbehandling og aktiv kul filtrering. Microcystinerne i forsøgsvandet var ekstraheret fra tørret naturligt blågrønalgemateriale, og under naturlige forhold vil så høje koncentrationer som startkoncentrationen kun findes i forbindelse med hurtigt henfald af meget høje koncentrationer af alger.

Forsøget viste, at sandfiltreringen og sedimentationen ikke fjernede de opløste microcystiner, mens ozonbehandlingen var meget effektiv (figur 3-2). Dette stemmer overens med andre undersøgelser, der har vist, at flocculering og sedimentering sammen med sandfiltrering ikke er i stand til at fjerne microcystin (Falconer 1993). Lathi & Hiisvirta (1989) har ligeledes vist, at kemisk koagulation, sandfiltrering og klorering er ineffektive metoder til fjernelse af microcystin-LR.

Ozonkoncentrationen i forsøget var ca. 2 mg pr. liter, og denne behandling fjernede microcystinerne til under detektionsgrænsen, hvilket svarer til > 99%. Andre undersøgelser har vist, at en ozonkoncentration på mellem 1,0 og 1,5 mg/l kan fjerne > 90% microcystin (Keijola et al. 1988).

Sjælsø Vandværk har foruden ozonbehandling også aktive kulfiltre. En undersøgelse foretaget af James et al. (1994) viser, at granulære aktive kulfiltre, svarende til filtrene på Sjælsø Vandværk, er de mest effektive og reducerer koncentrationen af microcystin-LR ca. 80%, mens andre typer kun kan reducere koncentrationen af microcystiner 40%. Keijola et al. (1988) fandt ligeledes, at den største reduktion af microcystiner skete med granulære aktive kulfiltre og ozonbehandling (1 mg ozon pr. liter).


Figur 3-2
Fjernelse af microcystin på Sjælsø Vandværks pilotanlæg. Microcystinkoncentrationen er angivet ved forskellige trin i rensningsprocessen. Hvert punkt er et gennemsnit af 3 målinger med standardafvigelse.


Konklusionen fra forsøget på pilotanlægget er, at selv om der skulle forekomme frie microcystiner eller blågrønalger indeholdende microcystiner i råvandet til Sjælsø Vandværk, vil de fjernes ved vandrensningsprocesserne. Algerne tilbageholdes i flocculerings- og sedimenteringsprocessen (Falconer, 1993), og eventuelle frie microcystiner fjernes af ozonbehandling og de aktive kulfiltre (Keijola et al. 1988).


3.2 Gyrstinge Sø, Haraldsted Sø og Regnemark Vandværk


Artssammensætningen i Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø
I Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø var blågrønalgerne fåtallige i foråret og forsommeren, hvorimod de i sommer- og efterårsmånederne dannede kraftige opblomstringer. Der fandtes hele året potentielt toksinproducerende blågrønalger i søerne. I begge søer var Microcystis wesenbergii den dominerende blågrønalge hele året. I 1995 var Microcytis viridis og M. aeruginosa ligeledes talrige (bilag 3-3).

I Gyrstinge Sø sås markante skift i de dominerende arter gennem sommeren 1994. Den 22. juni var Aphanizomenon flosaquae var. klebahnii altdominerende (bilag 3-5). M. wesenbergii var herefter den mest talrige, med undtagelse af prøven udtaget den 14. september, hvor Anabaena crassa dominerede. Senere på efteråret var blå-grønalgesamfundet blandet, og der var kun i kortere perioder dominans af arterne M. viridis og Aphanizomenon flosaquae var. klebahnii.

Fra juni 1995 domineredes planktonet i Gyrstinge Sø af Microcystis wesenbergii og Aphanizomenon flosaquae var. klebahnii. Desuden fandtes høje koncentrationer af Microcystis viridis, M. aeruginosa og Anabaena sp.

Toksiner i netprøver fra Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø
Analyser af planktonnetprøver fra Haraldsted Sø viste, at der forekom microcystiner i algerne hele sommeren 1994 og 1995, mens der ikke kunne påvises toksiner i prøver indsamlet vinter og forår (figur 3-2). I 1994 og 1995 var de højeste målte toksinkoncentrationer henholdsvis 396 og 344 µg microcystin pr. g frysetørret algemateriale. Der blev ikke detekteret anatoxin-a. Microcystinindholdet i algerne varierede meget indsamlingerne imellem. Fra den 4. til den 15. august 1994 faldt microcystinkoncentrationen således med en faktor 22, uden at der kunne registreres nævneværdig forskel på artssammensætning og dominans af algerne (bilag 3-2).

I Gyrstinge Sø fandtes et tilsvarende mønster med forekomst af microcystiner i blågrønalgerne gennem hele sommeren og efteråret i både 1994 og 1995 (figur 3-4). I 1995 detekteredes microcystiner allerede fra maj, og toksinindholdet i algerne varierede meget i løbet af året. Den højeste toksinkoncentration (401 µg pr. g- tørstof) blev målt i oktober.

Generelt blev de højeste toksinkoncentrationer i begge søer fundet fra midtsommeren til efterårsmånederne.


Figur 3-3
Microcystinkoncentrationen i alger fra Haraldsted Sø 1994 og 1995. Toksinmængden er angivet som det totale indhold af microcystiner pr. g frysetørret algemateriale.


Figur 3-4
Microcystinkoncentrationen i alger fra Gyrstinge Sø i 1994 og 1995. Toksinmængden er angivet som det totale indhold af microcystiner pr. g frysetørret algemateriale.


Forekomsten af microcystinproducerende blågrønalger i søerne viste, at der var risiko for, at råvandet til Regnemark Vandværk indeholdt disse toksiner.

Toksiner i vandprøver fra Haraldsted Sø (pumpestation) og Regnemark Vandværk
Analyser af filtreret vand fra Haraldsted Sø ved vandindtaget til vandværket samt fra selve vandværket påviste imidlertid ikke microcystiner, selvom der var toksiner i algerne fra søen og vandværket (figur 3-5). Analyserne af microcystiner i algerne tilbageholdt på GF/C filtrene fra Haraldsted Sø viste, at der var microcystiner i algerne ved vandindtaget den 30. maj, 20. juni og resten af den undersøgte periode. Den maksimale koncentration (110 µg pr. liter) fandtes d. 7. september. På selve Regnemark Vandværk blev der ligeledes, både før og efter mikrosien, påvist microcystiner i algematerialet. De højeste fundne microcystinkoncentrationer var 3,7 og 2,9 µg pr. liter, henholdsvis før og efter mikrosien (figur 3-5). Efter sedimenteringen af partikulært materiale og i resten af vandrensningsprocessen blev der ikke detekteret microcystiner.

Der findes ikke et pilotanlæg på Regnemark Vandværk, og det var derfor ikke muligt at undersøge, hvorvidt den anvendte vandrensningsproces kan fjerne opløste microcystiner. Undersøgelser af effektiviteten af tilsvarende rensningsprocedurer er ikke entydige. Dette kan skyldes forskelle i f.eks. de anvendte klorkoncentrationer. Nicholson et al. (1994) har vist, at klorbehandling med en koncentration svarende til den anvendt i Regnemark vandværk (18 mg pr. liter) vil kunne fjerne 95-100% af frie microcystiner, såfremt pH holdes lavere end 8 (Nicholson et al. 1994).

Risiko for toksiner i Regnemark og Sjælsø vandværker
Algerne indsamlet i Haraldsted Sø ved pumpestationen indeholdt microcystiner stort set hele sommeren. Sammenligninger med andre undersøgelser viser, at koncentrationerne var høje (110 µg pr. liter den 7. september). Lindholm et al. (1989, 1991) målte microcystinkoncentrationer på henholdsvis 37 og 20-40 µg pr. liter i to blågrønalgeopblomstringer. I algemateriale indsamlet lige før mikrosien var microcystinkoncentrationen op til 3,7 µg pr. liter (den 7. september). Koncentrationerne af microcystin var i alle tilfælde lavere inde på pumpestationen end ude i søen. Forskellen i koncentrationerne skyldes sandsynligvis, at vandindvindingen ligesom i Sjælsø foregår i 4 meters dybde, og at de alger, der dannede opblomstring, har luftvakuoler, og derfor befandt sig i overfladen af søen. At der er microcystiner i algerne ved pumpestationerne påpeger, at der er risiko for, at disse kommer ind på vandværkerne. I en sommer med megen vind kan turbulens i vandmasserne føre toksinproducerende alger ned på dybere vand. Skift i artssammensætningen kan betyde, at algerne koncentreres på dybere vand i stedet for ved overfladen. Et eksempel på dette er Planktothrix agardhii (= Oscillatoria agardhii), der i Östra Kyrksundet på Ålandsøerne i 1987 netop blev fundet i 6 meters dybde, hvor vandindtaget til det lokale vandværk var placeret (Lindholm et al. 1989).

På intet tidspunkt i forsøgsperioden blev der detekteret opløste microcystiner i vandfasen. Dette kan skyldes en kombination af, at disse toksiner overvejende findes intracellulært så længe algerne er i god vækst og, at der i vækstfasen af en opblomstring løbende sker en mikrobiel nedbrydning af microcystiner frigivet til vandet. Frigivelse af store mængder toksiner til vandet må derimod forventes ved pludseligt henfald af toksiske blågrønalgeopblomstringer. Hastigheden hvormed disse frie toksiner nedbrydes vil kunne variere, sandsynligvis afhængigt af, hvilke mikroorganismer, der er tilstede i vandet på det pågældende tidspunkt (se afsnit 1.3.2).



Figur 3-5
Den samlede microcystinkoncentration i algerne tilbageholdt på GF/C-filtrene fra Haraldsted Sø og Regnemark Vandværk. Søjlerne viser microcystinkoncentrationen i algematerialet tilbageholdt på GF/C filtrene angivet som µg toksin pr. l filtreret vand før og efter mikrositromlen (venstre yakse). Kurven viser microcystinkoncentrationen i algerne i Haraldsted Sø, angivet som µg toksin pr. l filtreret vand (højre y-akse). Hvert punkt er et gennemsnit af tre prøver og er afbilledet med standardafvigelse.

 

4. Generelle sammenhænge mellem blågrønalgers udbredelse og omgivelsesfaktorer

Kendskabet til fytoplanktongruppers økologi og udbredelsesmønstre i søer er generelt ringe; selv på verdensplan er der ganske få bredere sammenstillinger. Der findes dog en række, som er værd at nævne: 1) Pearsall (1932); Thunmark (1945); Nygaard (1949) m.fl., der i høj grad koncentrerede sig om udarbejdelse af planteplanktonkvotienter for næringsstofindhold og surhedsgrad på baggrund af forskellige gruppers artsantal og/eller hyppighed. 2) Kristiansen (1966); Olrik (1978); Rosén (1981 a&b); Smith (1983); Reynolds (1984); Smith (1985); Smith (1986); Trimbee & Prepas (1987); Steinberg & Hartmann (1988); Brettum (1989); Trifinova (1989); Smith (1990); Schreurs (1992); Lillie et al. (1993), Jensen et al. (1994) m.fl., der har analyseret forskellige gruppers forekomst og/eller dominansforhold i relation til især næringstofforhold og morfometriske søtyper. Mange af undersøgelserne i denne gruppe har i høj grad fokuseret på blågrønalger, i nogen grad med baggrund i, at blågrønalger er et uønsket element i søernes planteplankton, der er blevet favoriseret på grund af eutrofieringen af søerne.

De giftige blågrønalger er imidlertid sjældent behandlet særskilt, og oftest er de økologiske aspekter ved forekomsten af giftige blågrønalger ikke behandlet eller kun ganske summarisk (f.eks. Skulberg 1994). I nogle tilfælde er udbredelsesmønstre dog behandlet, men ud fra de generelle erfaringer for blågrønalger (f.eks. NRA 1990).

I de kommende år vil mulighederne for at foretage analyser af udbredelsesmønstre blive øget. Dels er det teoretiske grundlag for sådanne analyser forbedret væsentligt i de senere år (ter Braak 1987, ter Braak et al. 1993, Patrick & Anderson 1995), og dels er datatilgængelighed og behandlingsmuligheder forbedret væsentlig med forbedrede edb-tekniske muligheder.

Formålet med denne sammenskrivning er at give en oversigt over forekomsten af blågrønalger i de danske søer med speciel vægt på de potentielt toksiske arter. De miljøfaktorer (fysiske, kemiske og biologiske), der er fremmende for deres forekomst, er søgt afdækket. I analysen er relevant viden fra danske og udenlandske undersøgelser medtaget, men selve analysen er foretaget med baggrund i undersøgelser fra danske søer lagret hos Danmarks Miljøundersøgelser.

Listen af de faktorer, der er fundet at være regulerende for mængden og sammensætningen af planteplankton, er lang, inkluderende klimaforhold og andre fysiske faktorer, makro- (f.eks. fosfor) og mikronæringstoffer (f.eks. jern) samt biologiske forhold (f.eks. dyreplanktongræsning og undervandsplanter). Men de har heldigvis ikke alle samme kvantitative betydning; i dette afsnit vil de faktorer, der synes kvantitativt at have største betydning, blive behandlet.
Mængden og sammensætningen af planteplankton varierer meget mellem søer, men selv i den enkelte sø kan der ses store variationer mellem forskellige år. Lange Sø på Fyn er eksempel på en sø med ustabile biologiske forhold, specielt med hensyn til planteplanktonet (figur 4-1). Skiftet i Lange Sø mellem 1989 og 1990 er specielt interessant i denne sammenhæng, idet det var den potentielt giftige blågrønalgeart Aphanizomenon flosaquae var. klebahnii, der dominerede planteplanktonet i 1990 mens det i 1989 var en ugiftig grønalge (slægten Carteria) (Fyns Amt 1991). Lange Sø er forholdsvist eutrof med høje fosfor- og kvælstofkoncentrationer, men der er ikke sket markante ændringer i disse, der har kunnet forklare skiftet. Dyreplanktonet har ændret sig mellem 1989 og 1990, men formodentlig på grund af skiftet i planteplankton. Der er altså ikke umiddelbart fundet ændringer i de faktorer (kemiske, fysiske og biologiske), man har undersøgt, der har kunnet forklare det markante skift. Fyns Amt konkluderer, at klimatiske forskelle mellem de to år er den sandsynligste årsag til skiftet, men dog samtidigt at den høje fosforkoncentration i søen er en forudsætning.


Figur 4-1
Planktonsammensætning i Lange Sø 1989-90 (biomasse i vådvægt mm3 pr. liter). Øverst planteplankton. Nederst dyreplankton. Efter Fyns Amt (1991).


Lange Sø er et godt eksempel på, hvor svært det kan være at forklare endsige forudsige planteplanktonets sammensætning. Typisk vil det dog være lettere at forklare skift i planteplanktonet, og ofte er der en sammenhæng til ændrede næringsstofforhold eller ændrede biologiske forhold (f.eks. ændringer i græsningstrykket fra dyreplankton).

I tidligere arbejder med planteplanktons forekomst, som f.eks. Nygaard (1949), er der opstillet generelle retningslinier for, om arter af en bestemt gruppe er hyppigst forekommende i søer med oligotrofe forhold (uforurenede), mesotrofe forhold (lettere forureningspåvirkede) eller eutrofe forhold (kraftigt forureningspåvirkede). Blågrønalger er blevet karakteriseret som udtryk for søer med kraftig forureningspåvirkning.

Den generelle betydning af de fysisk-kemiske forhold for planteplanktonets mængde samt sammensætning og dominansforhold blev beskrevet for de danske søer i forbindelse med NPO-forskningsprogrammet (Kristensen et al. 1990a). Den afgørende faktor for mængden af planteplankton (klorofyl eller et tilsvarende mål) var fosforkoncentrationen, mens andre faktorer som f.eks. kvælstof generelt var af lille betydning.

Tilsvarende kunne skiftene i dominansforhold som gennemsnit for sommeren mellem søerne bedst forklares ud fra ændringer i totalfosforkoncentrationen, mens betydningen af kvælstof var mindre (figur 4-2a). Ved lave totalfosforkoncentrationer (< 0,05 mg P pr. liter) var gulalger dominerende, ved lidt højere totalfosforkoncentrationer var kiselalger oftere dominerende, grønalger dominerede ofte ved de højeste totalfosforkoncentrationer (> 1 mg P pr. liter). Blågrønalger dominerede hyppigst under eutrofe forhold, specielt ved totalfosforkoncentrationer mellem 0,5 og 1 mg P pr. liter; i disse søer var planteplanktonet i sommerperioden (1/5-1/10) i ca. 80% af prøverne domineret af blågrønalger. Et tilsvarende - om end mindre markant - billede blev fundet i forhold til totalkvælstof (figur 4-2b). Den statistiske analyse viste dog, at det var totalfosfor, der var den styrende faktor, mens relationerne til totalkvælstof i høj grad var betinget af totalkvælstofs høje grad af autokorrelation til totalfosfor i søerne.

Den indbyrdes betydning af totalfosfor og totalkvælstof blev tillige analyseret ved at undersøge N/P-forholdets effekt på dominansforholdene (figur 4-2c) ud fra hypotesen om, at ved lave N/P-forhold ville kvælstof være begrænsende for planteplankton og ved høje N/P-forhold ville fosfor være begrænsende. Forventeligt ville lave N/P-forhold således favorisere typer af planteplankton som de blågrønalger, der kan fiksere atmosfærisk kvælstof. Umiddelbart bekræftede resultaterne (figur 4-2c) også hypotesen, idet blågrønalger var mest dominerende ved de lavere N/P-forhold, men en nøjere analyse viste, at det ikke var N/P-forholdet, der var den kausale faktor. Det var endnu engang totalfosforkoncentrationen, der slog igennem, idet den i høj grad styrede N/P-forholdet i de undersøgte søer.

pH er i almindelighed ikke en faktor, man vil kunne bruge til f.eks. at forudsige miljøtilstanden i en sø. Når den alligevel er medtaget, skyldes det, at der har været argumenteret kraftigt for, at pH var en afgørende faktor i forbindelse med blågrønalgedominans i søer (Shapiro 1990). Hypotesen er, at blågrønalgers konkurrencevilkår øges markant i søer med høje pH-niveauer og dermed lav CO2 på grund af en bedre evne til at optage CO2. Dette er dog ikke tilfældet i danske søer, her findes derimod en øget dominans af grøn-alger ved de højeste pH-niveauer (figur 4-3a). I denne forbindelse kan nævnes, at i disse grønalge-dominerede søer er sommerniveauet af pH ofte større end 10. En uofficiel verdensrekord har den dengang Scenedesmusdominerede Søbygård Sø med en pH-værdi på 11,2. En sandsynlig forklaringer på at grønalger kan være dominerede i søer ved høje pH-niveauer på trods af en ringere evne til at udnytte CO2 er, at i de lavvandede danske søer er tilførslen fra luften forholdsmæssigt stor på grund af et stort areal/volumenforhold, samtidigt er de oftest ikke lagdelte, hvorfor der vil være en stadig tilførsel fra sedimentet (Jensen et al. 1994).


Figur 4-2
Sammenhængen mellem den procentvise fordeling af dominante planteplanktonklasser og A. Totalfosfor (TP). B. Totalkvælstof (TN). C. N/P-forholdet (TN/TP). Gennemsnit for sommerperioden (maj-september).


 

Figur 4-3
Sammenhængen mellem den procentvise fordeling af dominante planteplanktonklasser og A. pH. B. Vandtemperaturen. Gennemsnit for sommerperioden (maj-september).


Temperaturen har vist sig at have stor indflydelse på konkurrence om næringsstoffer mellem forskellige planteplanktontyper, f.eks. viste Tilman et al. (1982), at blågrønalgers konkurrenceevne øgedes ved højere temperaturer. Dette stemmer overens med resultaterne fra de danske søer, idet blågrønalgerne øger deres dominans med øget vandtemperaturen (figur 4-3b). En tilsvarende konklusion gav sammenligningen af situationen for hele sommeren med situationen i juli-august (Jeppesen et al. 1990). I juli-august blev der fundet en tilsvarende sammenhæng til totalfosfor som for hele sommeren (figur 4-2a), men med den forskel, at blågrønalgernes andel var større ved alle fosforniveauer.

Med hensyn til de uorganiske fraktioner (opløste) af henholdsvis fosfor og kvælstof er billedet lidt mindre klart. Dette skyldes bl.a., at dynamikken af disse fraktioner er stor. De opløste fraktioner kan optages i den partikulære fraktion, herefter frigøres igen eller ende i sedimentet, hvorfra det også kan frigives igen. Analyser af opløst fosfor viste således et mindre signifikant men samstemmende billede som for total fosfor med hensyn til planteplanktonsammensætningen.

En række blågrønalger er i stand til at fiksere atmosfærisk kvælstof, og nogle har endog specialiserede celler (heterocyter) til at udføre denne funktion. På trods af at denne proces er ret energikrævende, leder det naturligt til hypotesen, at disse blågrønalger (specielt slægterne Anabaena og Aphanizomenon i danske søer) især ville kunne dominere i søer med lave kvælstofkoncentrationer. Dette kan dog ikke eftervises på materialet fra de danske søer, idet dominans af disse typer blågrønalger ikke i højere grad er knyttet sammen med lave uorganiske kvælstofkoncentrationer end f.eks. dominansen af de øvrige blågrønalger eller grønalger (figur 4-4).


 

Figur 4-4
Den akkumulerede procentvise fordeling af dominans af kvælstoffikserende blågrønalger, ikke kvælstoffikserende blågrønalger og grønalger i forhold til koncentrationen af uorganisk kvælstof.


Jensen et al. (1994) videreførte analyserne, men kom dog frem til samme konklusioner, som ovenfor beskrevet, nemlig at totalfosfor er den faktor, som bedst forklarer skiftet i dominansforholdene af planteplankton i lavvandede danske søer. Denne konklusion er sammenfaldende med den, Olrik (1978) fandt ved analyse af data fra 15 danske søer og også med en række udenlandske undersøgelser, specielt hvad gælder den øgede dominans af blågrønalger ved øgede totalfosforkoncentrationer i søer (Reynolds 1984; Smith 1986; Pick & Lean 1987; Reynolds 1987; Smith et al. 1987; Trimbee & Prepas,1987; Sas 1989; Schreurs 1992). Jensen et al. (1994) beskrev derudover modeller for bl.a. blågrønalgers dominans ved forskellige totalfosforkoncentrationer og sammenlignede dem med andre publicerede sammenhænge (figur 4-5).


 

Figur 4-5
Sammenligning af en række modeller for planteplanktonsdominans i forhold til totalfosfor. Blågrønalger: Eq. 1., Seip (1988) og Trimbee & Prepas (1987). Blågrønalger med heterocyter: Eq. 3. Grønalger: Eq. 5. Eq. 1, 3 & 5 er fra Jensen et al. (1994).


Sammenligningen af den danske model for dominans af blågrønalger med den norske Seip (1988) og den canadiske Trimbee & Prepas (1987) viste en stor forskel. Dels begyndte dominansen af blågrønalger senere i danske søer og dels forsvandt dominansen af blågrønalger ved de højeste totalfosforkoncentrationer i danske søer. Forskellene blev henført til forskellige dybdeforhold i de undersøgte søer. I de ikke-lagdelte danske søer vil der i højere grad end i dybe søer til stadighed være en regenerering af fosfor fra sedimentet, hvilket kan favorisere planteplanktontyper med en hurtigere væksthastighed end blågrønalger. Samtidigt er disse lavvandede søer mere vindpåvirkede, hvorfor blågrønalgernes specielle evne til at modstå sedimentation ved dannelse af vakuoler, ikke favoriserer dem så meget, idet vandmasserne er mere turbulente. Sas (1989) har tidligere for en række europæiske søer vist, at dybe og lavvandede søer har et forskellig respons med hensyn til dominans af blågrønalger (figur 4-6). I dybe lagdelte søer begynder blågrønalgedominansen ved ca. 0,01 mg P pr. liter og i lavvandede ikke-lagdelte søer ved ca. 0,1 mg P pr. liter (faktisk antydede disse resultater også, at i lavvandede søer aftager dominansen af blågrønalger igen ved de højeste totalfosforkoncentrationer, men dette var dog stort set kun baseret på resultaterne fra den danske sø Søbygård Sø).


 

Figur 4-6
Sammenhængen mellem den relative biomasse af blågrønalger og den gennemsnitlige totalfosforkoncentration i en række europæiske søer. Sommergennemsnit på nær Fuschl søen. Efter Sas (1989); linierne er ikke originale.


 

Figur 4-7
Den relative biomasse af blågrønalger i forhold totalfosfor koncentrationen og middeldybden i de 37 danske overvågningssøer. Sommergennemsnit. Efter Windolf et al. (1993).


Windolf et al. (1993) fandt tilsvarende forskelle mellem dybe og lavvandede søer ved analyser af resultater fra de 37 danske søer, der indgår i Vandmiljøplanens overvågningsprogram (figur 4-7). Der var samtidig en tendens til en glidende overgang mellem de helt lavvandede og de dybe søer, men datamaterialet var ikke stort nok til en egentlig analyse af dette.


 

Figur 4-8
Den relative biomasse (%) af blågrønalger i forhold til totalfosfor (mg P pr. liter) og middeldybde (m). Baseret på regressionsmodel for sommerperioden.


I forbindelse med nærværende projekt er datamaterialet blevet stort nok til, at en egentlig analyse har kunnet gennemføres. Resultaterne bekræftede hypotesen, at i de dybe søer starter dominansen af blågrønalger ved lavere totalfosforkoncentrationer, og at i de lavvandede søer bliver dominansen af blågrønalger mindre markant end i de dybe søer ved de samme totalfosforkoncentrationer og endelig, at blågrønalgedominansen brydes i de lavvandede søer ved de højeste fosforniveauer (figur 4-8). Det nuværende datamateriale viser desuden glidende overgange med hensyn til blågrønalgedominansen både i forhold til dybdeforholdene og totalfosfor.

Der blev gennemført en CCA-analyse af sammenhængen mellem planteplanktonsammensætningen dels som absolut biomasse og dels som relativ biomasse (% af totalen) i forhold til de mulige forklarende variable. Analysen blev gennemført på en række udvalgte perioder (bl.a. år, sommer, juli-august), men her er kun vist resultaterne fra sommeren, da konklusionerne var sammenfaldende. Variablerne, der efter CCA-analysen og Monte Carlo test viste sig at bidrage signifikant til forklaringen af variationen i såvel den absolutte som relative planteplanktonsammensætning i søerne, var i prioriteret rækkefølge: totalfosforkoncentrationen, middeldybden, vandtemperaturen, uorganisk kvælstof, vindhastigheden og endelig dyreplanktonets græsningstryk. Tilsammen forklarede disse variable 41% og 44% af variationen i henholdsvis den absolutte og den relative planteplanktonsammensætning (tabel 4-1, figur 4-9).


Tabel 4-1
CCA-analyse af den absolutte (mm3 pr. liter) og relative (% af total biomasse) planteplanktonsammensætning og forklarende variable (alle sommergennemsnit). Signifikante (P < 0,05) variable medtaget. TP: totalfosfor (mg P pr. liter), Z: middeldybde (m), T: vandtemperatur (oC), IN: uorganisk kvælstof (mg N pr. liter), V: vindhastighed (m pr. sek.), G: dyreplanktons græsningstryk (%).

  TP Z T IN V G
Absolut biomasse:
Variation forklaret (%) 14 12 7 5 4 4
Signifikansniveau (P <) 0,001 0,002 0,001 0,01 0,01 0,05
Relativ biomasse:
Variation forklaret (%) 17 10 6 4 3 3
Signifikansniveau (P <) 0,001 0,001 0,002 0,01 0,03 0,04


Med hensyn til blågrønalgerne fandtes en tilsvarende unimodal (med toppunkt) sammenhæng til totalfosfor som ved tidligere analyser, ligesom sammenhængen mellem blågrønalger og middeldybden generelt var positiv, svarende til en relativ højere blågrønalgedominans ved en højere middeldybde. Dog fandtes der ingen positiv sammenhæng til middeldybden ved analyse af blågrønalger med heterocyter alene, idet disse slægter (især Anabaena og Aphanizomenon) ved denne analyse ikke viste dominans i dybe søer sammenlignet med lavvandede. Modsat tidligere resultater viste analyserne en relativ svag, men dog signifikant positiv sammenhæng mellem lave uorganiske kvælstofkoncentrationer og dominansen af blågrønalger med heterocyter. Dette resultat kan tolkes således, at de udnytter deres evne til at fiksere kvælstof, men at det samtidigt ikke er den mest afgørende faktor for deres forekomst i danske søer.

Som ved tidligere analyser fandtes der også en tydelig positiv sammenhæng mellem vandtemperatur og dominans af blågrønalger. Mod forventning blev der derimod også fundet en positiv sammenhæng mellem vindhastigheden og dominansen af blågrønalger, således at i søer med en højere vindpåvirkning var der generelt en højere dominans end i søer med en lavere vindpåvirkning. Hvordan dette skal tolkes er usikkert, men det kunne eventuelt være et spørgsmål om vindinduceret resuspension af sedimentet, der dels frigiver fosfor til vandet og dels ændrer lysforholdene - begge dele kunne fremme dominansen. Men resultatet strider imod den generelle erfaring med øget blågrønalgedominans i varme og vindstille perioder.

Et øget græsningstryk virker negativt på dominansen af blågrønalger dog i mindre grad for de filamentdannende typer (især Anabaena og Aphanizomenon). Et resultat der i nogen grad strider mod tidligere undersøgelser, hvor det ofte blev hævdet, at blågrønalger var mere eller mindre resistente overfor dyreplanktonets græsning. Andre nyere undersøgelser (bl.a. af Gliwicz, Polen) tyder dog på, at et højt græsningstryk specielt i "opbygningsfasen" af en blågrønalgepopulation kan virke kraftig negativt på denne.


 

Figur 4-9
Joint Biplot af forklarende variable og den absolutte og relative planteplanktonsammensætning efter CCA-analyse for sommerperioden, jf. tabel 4-1. A. absolut biomasse (mm3 pr. liter) . B. Relativ biomasse (% af total biomasse). B1: blågrønalger, B2: rekylalger, B3: furealger, B5 gulalger, B8: kiselalger, B13: grønalger. lptot: totalfosfor, lmiddyb: middeldybde, tempv: vandtemperatur, luorgn: uorganisk kvælstof, meanvh: vindhastighed, graspro: græsningstryk.

Hovedkonklusionerne er, at:

- totalfosfor er en væsentlig faktor i forbindelse med planteplanktonsammensætningen i søer

- i lavvandede søer dominerer blågrønalger generelt ved totalfosforkoncentrationer mellem 0,1 og 0,5-1 mg P pr. liter

- i dybe søer dominerer blågrønalger planteplanktonet helt ned fra koncentrationer på omkring 0,01 mg P pr. liter, og deres dominans brydes ikke ved de højeste koncentrationer som i lavvandede søer

- overgangen mellem de ovennævnte forhold i lavvandede og dybe søer ser ud til at foregå gradvist, antageligt betinget af lagdelingen af vandmasserne

- vandtemperaturen er også en væsentlig faktor for blågrønalger; deres dominans fremmes tydeligt af højere vandtemperaturer

- effekterne af kvælstof er ikke entydige; det kan ikke afvises, at lave kvælstofkoncentrationer har en fremmende effekt på dominansen af visse typer blågrønalger, men samtidigt ser det ikke ud til at være en primær mekanisme

- effekten af vindforholdene er ikke entydige, men muligvis hænger dette sammen med for ringe geografisk opløsning af de tilrådighedværende vinddata

- dyreplanktonets græsningstryk ser også ud til at have en vis om end mindre effekt på blågrønalger. Således kan høje græsningstryk i en vis grad mindske blågrønalgernes dominans.


4.1 De potentielt giftige slægter og arters forekomst - autøkologiske beskrivelser

I det følgende afsnit gennemføres en analyse af de enkelte slægters forekomst. Dette foretages ud fra en forventning om, at der på trods af de generelle fællestræk, der kan påvises for overordnede blågrønalgegrupper i forhold til omgivelsesparametre, også findes artsspecifikke mønstre. Tilsvarende individuelle forskelle i forekomst udnyttes i dag eksempelvis indenfor palæolimnologien, hvor man ud fra forekomsten af forskellige kiselalgearter og slægter i sedimenter søger at rekonstruere tidligere tiders næringsstofniveau (totalfosfor) (se f.eks. Patrick & Anderson 1995). De tilhørende teknikker, specielt "weighting averaging", har også været anvendt mere generelt til at forbedre forståelsen af individuelle planteplanktonslægter og arters forekomst (Windolf et al. 1993).

Da en sådan analyse kræver et stort datagrundlag, blev der udvalgt en række potentielt giftige slægter, der ofte forekommer i danske søer, som udgangspunkt for analysen (tabel 5-4). Endvidere er der kun arbejdet med data, samt fra sommerperioden (maj-september) kun medtaget resultater, på slægtsniveau, da slægternes forekomst i det væsentlige var præget af en enkel eller to arters forekomst (jf. tabel 5-4). Slægternes forekomst er beskrevet i forhold til fosforkoncentrationen (total og opløst), kvælstofkoncentrationen (total og opløst) samt vandtemperaturen. Som reference for slægternes forekomst er medtaget resultaterne for alle slægter og arter fra DMU’s planteplanktondatabase i forhold til den givne parameter. Forekomsterne er givet som det vægtede gennemsnit ± spredningen i forhold til de givne parametre. De fuldstændige fordelinger findes i bilag 4-1.

Slægterne adskiller sig væsentligt med hensyn til udbredelsesmønster i forhold til totalfosfor (figur 4-10). Eksempelvis er Coelosphaerium’s forekomst lokaliseret ved betydeligt lavere totalfosforkoncentrationer end den, der er fundet for såvel de øvrige udvalgte blågrønalgeslægter som for referencen. Også slægten Aphanizomenon forekommer typisk ved noget lavere koncentrationer end de øvrige slægter. Anabaena og Microcystis forekomst er typisk ved de noget højere totalfosforkoncentrationer (middel 0,3 mg P pr. liter, range: 0,1-0,5). Slægterne Oscillatoria (inkl. Planktothrix) og Gomphosphaeria (inkl. Woronichinia) har en udbredelse, der strækker over hele totalfosfor spannet i søerne. For Oscillatoria’s vedkommende kunne det skyldes, at det drejer sig om flere arter med forskelligt optimum og spredning, mens dette synes derimod ikke at være tilfældet for Gomphosphaeria (jf. bilag 4-1).


Art Min. Middel Maks.
Coelosphaerium 0,04 0,08 0,12
Aphanizomenon 0,07 0,21 0,35
Microcystis 0,09 0,29 0,48
Anabaena 0,08 0,30 0,51
Reference 0,05 0,35 0,65
Oscillatoria (inkl. Planktothrix) 0,00 0,41 0,86
Gomphosphaeria (inkl. Woronichinia) 0,02 0,56 1,09

Figur 4-10
Biomassevægtede gennemsnit (*) ± spredning (+) for udvalgte slægter i forhold til total fosforkoncentrationen for observationer af udvalgte blågrønalgeslægter for sommerperioden. Reference angiver resultater for alle slægter og arter fra DMU's database.


Billedet i forhold til opløst fosfat er stort set det samme som for totalfosfor (figur 4-11). Dog er der en tendens til, at Microcystis forekommer ved relativt højere opløst fosfor end totalfosforkoncentrationer end de øvrige slægter samt referencen; dette kan være et udtryk for, at denne slægt har en mindre sedimentationsrate end de øvrige slægter, hvorfor der kan opretholdes en højere koncentration af opløst fosfor i vandfasen ved kraftige biomasser af netop denne slægt.


Art Min. Middel Maks.
Coelosphaerium 0,01 0,01 0,01
Aphanizomenon 0,00 0,04 0,14
Anabaena 0,00 0,05 0,12
Microcystis 0,00 0,08 0,21
Reference 0,00 0,09 0,27
Gomphosphaeria (inkl. Woronichinia) 0,00 0,16 0,52
Oscillatoria (inkl. Planktothrix) 0,00 0,20 0,56

Figur 4-11
Biomassevægtede gennemsnit (*) ± spredning (+) for udvalgte slægter i forhold til den opløste fosforkoncentration for observationer af udvalgte blågrønalgeslægter for sommerperioden. Reference angiver resultater for alle slægter og arter fra DMU's database.


Rækkefølgen af slægter i forhold til totalkvælstofkoncentrationen er noget anderledes end den var i forhold til fosfor (figur 4-12), dog findes Gomphosphaeria atter dels bredspektret og dels ved de højeste koncentrationer og Coelosphaerium forekommer atter ved de laveste koncentrationer. De to slægter Anabaena og Aphanizomenon, der ofte findes med heterocyster i danske søer, findes ikke udpræget under forhold med lave totalkvælstofkoncentrationer. Microcystis og Oscillatoria forekommer typisk ved de middelhøje koncentrationer.


Art Min. Middel Maks.
Coelosphaerium 0,58 1,30 2,01
Oscillatoria (inkl. Planktothrix) 1,02 2,11 2,21
Microcystis 1,40 2,23 3,06
Reference 1,24 2,55 3,87
Anabaena 1,11 2,67 4,22
Aphanizomenon 1,62 2,84 4,05
Gomphosphaeria (inkl. Woronichinia) 1,27 2,90 4,53

Figur 4-12
Biomassevægtede gennemsnit (*) ± spredning (+) for udvalgte slægter i forhold til total kvælstofkoncentrationen for observationer af udvalgte blågrønalgeslægter for sommerperioden. Reference angiver resultater for alle slægter og arter fra DMU's database.


Modsat fosfor genfindes billedet fra totalfraktionen ikke ved den uorganiske fraktion af kvælstof (figur 4-13). Der er dog en høj grad af overlap af forekomsten i forhold til uorganisk kvælstof for slægterne, men Anabaena skiller sig noget ud ved generelt at forekomme kun ved de relativt lave koncentrationer af uorganisk kvælstof.

Art Min. Middel Maks.
Anabaena 0 0,19 0,64
Gomphosphaeria (inkl. Woronichinia) 0 0,23 0,74
Microcystis 0 0,29 0,87
Aphanizomenon 0 0,36 1,12
Reference 0 0,38 1,27
Coelosphaerium 0 0,39 1,14
Oscillatoria (inkl. Planktothrix) 0 0,47 0,96

Figur 4-13
Biomassevægtede gennemsnit (*) ± spredning (+) for udvalgte slægter i forhold til den uorganiske kvælstofkoncentration for observationer for sommerperioden. Reference angiver resultater for alle slægter og arter fra DMU's database.


Med hensyn til vandtemperaturen forekommer Coelosphaerium også ved de laveste niveauer (uden sammenligning i øvrigt). Gomphosphaeria afviger ikke markant fra referencen, mens de øvrige 4 slægter, specielt når den nedre grænse betragtes, forekommer ved højere vandtemperaturer. Mest markant skiller slægterne Oscillatoria og Aphanizomenon sig ud; disse to slægter har tydeligvis en præference for højere temperaturer end de øvrige.

Art Min. Middel Maks.
Coelosphaerium 14,22 16,39 18,57
Reference 14,09 16,93 19,78
Gomphosphaeria (inkl. Woronichinia) 14,50 17,04 19,58
Anabaena 14,85 17,19 19,53
Microcystis 14,88 17,21 19,55
Oscillatoria (inkl. Planktothrix) 15,39 17,87 20,34
Aphanizomenon 15,86 18,32 20,78

Figur 4-14
Biomassevægtede gennemsnit (*) ± spredning (+) for udvalgte slægter i forhold til vandtemperaturen for observationer af udvalgte blågrønalgeslægter for sommerperioden. Reference angiver resultater for alle slægter og arter fra DMU's database.


Generelt er det tydeligt, at Coelosphaerium adskiller sig fra de andre analyserede slægter og i øvrigt blågrønalger i almindelighed, dels fordi slægten i modsætning til de andre typisk forekommer ved forholdsvis lave næringsstofkoncentrationer, og dels fordi slægten typisk forekommer ved relativt lave vandtemperaturer.

I forhold til de totale fraktioner af fosfor og kvælstof er Gomphosphaeria tilsyneladende ret indifferent med hensyn til niveauet. Om dette er reelt eller skyldes, at en anden faktor (f.eks. pH) overskygger næringsstofeffekterne er ikke analyseret. Oscillatoria er tilsvarende bredspektret i forhold til totalfosfor, men ikke i forhold til totalkvælstof. Resultaterne tyder på, at der i forhold til totalfosfor er tale om 2 arter med forskellig respons - en art med et lavt optimum og en art med et højt optimum.

Resultaterne for slægterne Anabaena, Aphanizomenon og Microcystis er i højere grad i overensstemmelse med de generelle konklusioner, der er fundet for blågrønalger. De forekommer typisk ved totalfosforkoncentrationer mellem 0,1 og 0,5 mg P pr. liter og ved noget højere vandtemperaturer end planteplankton generelt.

For slægterne Anabaena og Aphanizomenon, der ofte findes med heterocyter, har det ikke endeligt kunne afklares, om deres forekomst i større eller mindre grad hænger sammen med evnen til at kunne fiksere atmosfærisk kvælstof.

Resultaterne viser, at der er et klart potentiale i analyser af slægter og arters udbredelsesmønstre for at fremme forståelsen for, hvornår og hvorfor bl.a. potentielt giftige blågrønalger dominerer planteplanktonet i søer.

 

5. Materialer og metoder

5.1 Screening og badevandsundersøgelse

Til screening for blågrønalgetoksiner blev der i sommeren 1994 indsamlet 102 plankton-algeprøver fra 96 lokaliteter på Sjælland, Fyn og i Jylland. Lokaliteter og datoer fremgår af bilag 2-1, 2-2 og 2-3. Prøverne blev indsamlet med et 20 µm planktonnet. Til supplering af undersøgelserne for PSP-toksiner blev der i 1995 indsamlet yderligere kvalitative samt kvantitative prøver fra Agersø, Esrum Å, Søndersø og Bastrup Sø. Desuden blev der indsamlet supplerende kvalitative prøver til musetest fra 2 lokaliteter i Knud Sø henholdsvis den 10. og 13. juli.

Fra alle indsamlede prøver blev en lille delprøve fikseret i sur lugol, og senere brugt til bestemmelse af artssammensætningen ved lysmikroskopi.

Til beskrivelse af årstidsvariationen i toksinforekomst indsamledes 6 gange i 1995 net-prøver af planktonalger i Bryrup Langsø (ved Bryrup) og Ravn Sø (ved Ry). Parallelt med net-prøverne indsamledes kvantitative prøver til bestemmelse af artssammensætning. Prøverne blev udtaget og oparbejdet som beskrevet i Århus Amt (1992a, b).

Alle prøver til toksinanalyse blev ved hjemkomst frysetørret. Algematerialet i de kvantitative PSP-prøver blev først filtreret ned på GF/F-filtre og derefter frysetørret. Testen for toksicitet omfattede musetest (afsnit 5.6), og HPLC-analyser for microcystiner (afsnit 5.3), anatoxin-a (afsnit 5.4) og PSP-toksiner (afsnit 5.5).

5.2 Toksiner i drikkevand

Til undersøgelse af blågrønalgetoksiner i drikkevand blev der indsamlet prøver fra Regnemark og Sjælsø vandværker og fra de 3 søer, der bruges som drikkevandsreservoirer for vandværkerne (henholdsvis Haraldsted Sø, Gyrstinge Sø og Sjælsø). I Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø indsamledes planktonprøver med et 20 µm net fra juni 1994 til oktober 1995. Fra Sjælsø indsamledes netprøver i sommeren 1995. Som for badevandssøerne blev artssammensætningen bestemt, og forekomsten af microcystiner og anatoxin-a blev analyseret (se afsnit 5.1, 5.3, 5.4).

Da toksiner kan lække fra algerne til søvandet, specielt i den afsluttende fase af en algeopblomstring, blev toksinforekomsten i vandet i søen samt efter hvert rensningstrin i vandværkerne analyseret. For hvert trin blev der indsamlet 10 l vand.

I Regnemark rensningsanlæg løber vandet først igennem en mikrositromle med maskevidder på 64 og 40 µm. Derefter renses vandet ved en flokkuleringsproces, der binder det organiske materiale, hvorefter det flokkulerede materiale bundfældes i et sedimentationsbassin. Det rensede vand steriliseres med klor (18 mg klor/l). Herefter fjernes kloret igen, og efter en række finfiltre og behandling med monokloraminer (MCA) sendes vandet ud til forbrugerne. Vand blev indsamlet i overfladen af søen, før mikrosien, efter mikrosien, efter sedimentation af det flokkulerede materiale samt fra det færdigbehandlede vand.

I Sjælsø Vandværk består rensningsprocessen af sandfiltrering, flokkulering, sedimentering og ozonbehandling efterfulgt af granulære biologisk aktive kulfiltre samt dosering med MCA. Vand blev indsamlet umiddelbart efter, det var kommet ind på vandværket, efter sedimentering, efter ozonbehandling og efter kulfiltrene.

Da toksinkoncentrationen i vandet normalt er meget lavere end i algerne, blev vandprøverne forbehandlet inden HPLC-analyse. Dette skete ved at filtrere vandet gennem GF/C-filtre (Whatman), så alt partikulært materiale blev fjernet, og herefter opkoncentrere eventuelle toksiner i vandet på Isolute C18-kolonner som beskrevet i tabel 5-1. Ved analyse for anatoxin-a blev pH hævet til 9,5-10 med NaOH før opkoncentrering på Isolute C-18-kolonner. Kolonnerne blev efter opkoncentreringen behandlet som beskrevet i afsnit 5.3 og 5.4. Til microcystin-analyserne blev der taget 3 x 2 l vand og til anatoxin-a-analyserne 3 x 1 l . GF/C-filtrene blev opbevaret ved -20oC og senere analyseret for toksiner i det partikulære materiale.

På et pilotanlæg på Sjælsø Vandværk blev effektiviteten af vandrensningsprocessen under en simuleret blågrønalgeopblomstring undersøgt. 15 g frysetørret microcystin-holdigt algemateriale (7,5 g fra Bryrup Langsø og 7,5 g fra Birkerød Sø) blev blandet med 2 l vand og udsat for ultralyd (120W) i 30 min afbrudt af kraftig omrystning efter 15 min. Homogenatet fik lov at stå natten over i køleskab for at ekstrahere toksinerne fra cellerne, hvorefter det blev blandet op i 50 l søvand og sendt gennem pilotanlægget. Efter hvert trin i rensningsprocessen aftappedes 6 l vand, der blev GF/C-filteret. Filtrene blev behandlet som beskrevet ovenfor. Det GF/C-filtrerede vand (triplikate 2 l prøver) blev opkoncentreret, som beskrevet i tabel 5-1.

5.3 HPLC-analyser af microcystiner

Analyseudstyr og kemikalier
HPLC-analyser af microcystiner blev foretaget med følgende udstyr:

- Waters 600E pumpe
- Waters 717 plus autoinjector
- Waters 996 Photo Diode Array detector
- Waters Millennium 2.0 software til dataopsamling og -bearbejdning

Standarder af microcystin-LR og -YR stammede fra Calbiochem. Alle solventer var af HPLC-kvalitet og kemikalier af analytisk kvalitet. I alle tilfælde, hvor der blev benyttet vand (vandige buffere, ekstraktion osv.), var dette vand renset på Kinetico Reverse Osmosis Drinking Water System (model # 518), Kinetico, Newbury, USA.

Betingelserne ved analyse af microcystiner er angivet i tabel 5-1. GF/C-filtre fra drikkevands-undersøgelsen (se afsnit 5.2) blev ekstraheret tre gange i 20 ml methanol i 60 min. De 60 ml methanol blev fortyndet med vand til 300 ml og derefter opkoncentreret og analyseret som anført i tabel 5-1. Kvantificering af toksinerne skete på baggrund af arealerne af toksintoppene i kromatogrammer ved 239 nm. Kvantificeringen blev foretaget mod kalibreringskurver for microcystin-LR (ekstern standard).

Tabel 5-1
HPLC-betingelserne ved analyse af microcystiner.

Materiale

ca. 15 mg frysetørret algemateriale afvejet

Ekstraktionsmiddel

1 ml vand efterfulgt af 1 ml methanol

Ekstraktion

ultralyd (120W) i 10 min - afbrudt af kraftig omrystning efter 5 min

Opkoncentrering



efter centrifugering fortyndes supernatanten så methanol-koncentration <20% suges gennem aktiveret C18-kolonne Æ vaskes med 5 ml 20%-methanol Æ elueres med 5 ml methanol Æ inddampning under svag luftstrøm Æ opbevaring i køleskab

C18-kolonne

Isolute C18 (Endcapped, 500 mg/6 ml), aktiveret med 5 ml methanol efterfulgt af 5 ml vand

Injektion

25 µl af inddampede materiale opløst i 400 µl 20% acetonitril og filtreret gennem 0,2 µm (13 mm) membranfilter

Solventer 1994

A: 0,05% trifluoroeddikesyre (TFA)
B: acetonitril (indeholdende 0.05% TFA)

Gradient 1994

tid (min) 0 10 20 22 25
A:B % 75:25 66:34 50:50 50:50 75:25

Solventer 1995

A: 10 mM ammoniumacetat (pH 5,0)
B: acetonitril

Gradient 1995

tid (min) 0 25.5 32 36
A:B % 78:22 72:28 72:28 78:22

Kolonne

Symmetry C18 (150 x 3.9mm) (Waters)

Flow

1 ml pr. min

Detektion


UV (photo diode array)
scanning i bølgelængdespektret 200-300 eller 210-300 nm
båndbredde 2,4 nm og 2 dataopsamlinger pr. sekund

Identifikation

spektrum og absorptionstop (239 nm) sammenholdt med standard


Inden proceduren for analyserne blev fastlagt, blev de optimale betingelser for ekstraktion og genfindsprocenten for toksin i frysetørret materiale undersøgt.

Ekstraktionsmetode
For at optimere ekstraktionsprocessen for microcystiner fra frysetørret algemateriale blev toksiske algeprøver fra seks lokaliteter behandlet som beskrevet i tabel 5-2.

Forsøg
Fælles for begge ekstraktionsmetoder var, at algematerialet blev afvejet i hhv. centrifugeglas eller Eppendorf rør, hvorefter ekstraktionsmidlet blev tilsat.

Efter kraftig omrystning placeredes centrifugeglasset/Eppendorfrøret i ultralyd. Efter endt ultralyd blev prøverne centrifugeret i 10 min og supernatanten opsamlet. Ekstraktionsproceduren blev gentaget med det tilbageblevne algemateriale. I de tilfælde, hvor der som ekstraktionsmiddel er angivet f.eks. "vand - efterfulgt af methanol" betyder det, at den første ekstraktion blev foretaget med vand og den efterfølgende med methanol.

Efter den anden ekstraktion blev supernatanterne samlet og suget igennem aktiverede Isolute C18 (End-Capped, 500 mg/6 ml) solid-phase extraction kolonner (International Sorbent Technology, Mid Glamorgan, England). Aktivering af kolonnerne skete med 5 ml methanol efterfulgt af 5 ml vand. Prøver ekstraheret i methanol, eller vand efterfulgt af methanol, blev inden opkoncentreringen på Isolute C18 kolonnerne fortyndet med vand til methanol koncentrationen var < 20%.

Efter supernatanterne var suget igennem kolonnerne (flow: 1-2 ml/-min) blev disse skyllet med 5 ml 20% methanol. Toksinerne blev herefter elueret med 5 ml methanol og opsamlet i centrifugeglas.

Indholdet i centrifugeglassene blev inddampet under en svag luftstrøm, og glassene blev placeret i køleskab. Inden HPLC-analyse blev det inddampede materiale genopløst i 400 µl 20% acetonitril og filtreret gennem 0,2 µm (13 mm diameter) filtre.

Tabel 5-2
Ekstraktionsmetoder benyttet til microcystin-analyser.
 

Metode 1
(Centrifugeglas)

Metode 2
(Eppendorfrør)

Algeprøver





Akervatn (Norge) 22/10 1984
Halle Sø 27/7 1994
Furesø 21/6 1993
Vejle Sø 29/6 1993
Langesø 25/7 1994
Bryrup Langsø 17/8 1993

Langesø 25/7 1994





Mængde algemateriale

25 mg

15 mg

Ekstraktionsmidler








Vand
5% eddikesyre
Methanol
Butanol:methanol:vand (1:4-:15)
Vand - efterfulgt af methanol (kun
Langesø og Bryrup Langsø)

Vand - efterfulgt af butanol:-methanol: vand (kun Langesø og Bryrup La-ngsø) Vand - efterfulgt af methanol
Vand - efterfulgt af butanol:-methanol:-vand (1:4:15)




Mængde ekstraktionsmiddel

10 ml

1 ml

Ultralyd 120W




30 min - afbrudt af kraftig om-rystning efter 15 min
10 min - afbrudt af kraftig om-rystning efter 5 min (kun Langesø)

30 min - afbrudt af kraftig omrystning
efter 15 min
10 min - afbrudt af kraftig omrystning
efter 5 min

Ultralyd 90W

 

10 min - afbrudt af kraftig omrystning efter 5 min



Prøverne blev analyseret på en NovaPak C18 (Waters) kolonne med følgende solventer og gradient:

Solvent A: 0,05% Trifluoroeddikesyre (TFA)
Solvent B: Acetonitril (indeholdende 0,05% TFA)

Tid (min)

0

5

15

17

20

Solvent A (%)

70

65

50

50

70

Solvent B (%)

30

35

50

50

30



Resultat
De seks algeprøver, som blev benyttet til ekstraktionsforsøgene, havde alle vist tilstedeværelse af levertoksiner ved musetest eller ved HPLC-analyser. Microcystiner i prøverne blev genkendt udfra absorptionsspektrene i de enkelte toppe i kromatogrammerne (figur 5-1).



Figur 5-1
Kromatogram (239 nm) fra Halle Sø den 27. juli 1994. To toppe (I og II) har typiske microcystin absorptionsspektre.

Resultatet af forsøg med forskellige ekstraktionsmidler er afbildet i figur 5-2 og 5-3. Det ses, at det optimale ekstraktionsmiddel varierede for de forskellige algeprøver. Det var karakteristisk, at ekstraktion udelukkende i methanol ofte gav en markant lavere toksinmængde end de øvrige ekstraktionsmidler (figur 5-2 b, d og figur 5-3 a, b).




Figur 5-2
Ekstraktion af microcystiner fra fire algeprøver med forskellige ekstraktionsmidler. Akersvatn indeholdt ét toksin, mens de øvrige indeholdt to. Toksinmængden er beregnet udfra arealet af toksintoppene, således at det maksimale areal fundet i hver algeprøve er sat til 100%. Søjlerne angiver gennemsnit og desuden er angivet minimum og maksimum af tre ekstraktioner. MeOH = methanol, B:-M:V = butanol:methanol:vand (1:4:15 - vol/vol).


Kombinationen butanol:methanol:vand ekstraherede ofte en stor toksinmængde, men for Vejle Sø (figur 5-2 d) gav dette (samt methanol) et omvendt forhold mellem mængderne af de to toksiner i forhold til de vandige ekstrationmidler. På baggrund af dette, samt den gode toksinekstraktion ved anvendelsen af vand efterfulgt af ren methanol, blev ekstraktionsproceduren videre optimeret udfra anvendelsen af vand efterfulgt af methanol.

 

Figur 5-3
Ekstraktion af microcystiner fra to algeprøver med forskellige ekstraktionsmidler. Som 5-2. V-M = vand efterfulgt af methanol, V-B:M:V = vand efterfulgt af B:M:V.


Figur 5-4 viser resultatet af sammenligning af ekstraktion med vand efterfulgt af ren methanol og af butanol:methanol:vand (1:4:15). Den største mængde toksin fandtes ved ekstrahering af 25 mg algemateriale i 10 ml vand, efterfulgt af methanol, i 30 min ultralyd (120W). Kortere ultralyd (5 min) gav ca. 5% mindre toksin (ikke vist), hvilket svarede til udbyttet ved ekstraktion i 1 ml vand, efterfulgt af methanol, i 10 min ultralyd (120W). Ved metoden med ekstraktion i 1 ml var det karakteristisk, at længere tids ultralyd (30 min) gav et lavere toksinudbytte ligesom anvendelsen af svagere ultralyd (90W).

Ekstraktion af 15 mg algemateriale i 1 ml vand efterfulgt af 1 ml methanol i 10 min ultralyd (120 W) blev valgt til de efterfølgende analyser af blågrønalgeprøver fra danske søer på grund af anvendelsen af mindre mængder algemateriale og ekstraktionsmiddel samt kort prøveforberedelse.


 

Figur 5-4
Forskellige ekstraktionsmetoders betydning for analyse af microcystinindholdet i frysetørret algemateriale fra Lange Sø den 25. juli 1994. Materialet indeholdt to toksiner. Toksinmængden pr. mg algemateriale er beregnet udfra arealet af toksintoppene, og den maksimale mængde fundet er sat til 100%. Søjlerne angiver gennemsnit og desuden er angivet minimum og maksimum af tre ekstraktioner.


Genfinding af toksin
For at undersøge genfindingsprocenten af microcystin blev en ikke-toksisk blågrønalgeprøve fra Peblinge Sø 24. august 1994 ekstraheret som beskrevet i metode 2 (i vand - efterfulgt af methanol, 10 min ultralyd (120W)) og tilsat 400 ng microcystin-LR samt 400 ng microcystin-YR, inden den blev suget igennem Isolute C18 kolonne. Toksinindholdet i den færdigt behandlede prøve blev kvantificeret mod kalibreringskurver for microcystin-LR og -YR. Som en test af genfindingen af opløst microcystin i vandfasen blev 0,125 µg microcystin-LR sat til 500 ml søvand, og proceduren fra opkoncentrering på Isolute C18-kolonner (tabel 5-1) udført.

Tilsætning af microcystin-LR og -YR standarder til en ikke toksisk algeprøve inden toksin opkoncentrering på C18 kolonne gav følgende genfinding af toksinerne:

  Genfunden toksinmængde (%)
Toksin Gennemsnit (n = 3) Minimum Maksimum
Microcystin-LR 94 89 97
Microcystin-YR 89 86 92


Samtlige kvantificeringer af microcystinindholdet i algemateriale fra søer i 1994 samt søer anvendt til badning i 1995 er baseret på en genfinding af 94% af microcystinerne ved opkoncentrering på C18 kolonner.

Tilsætning af 0,125 µg microcystin-LR standard til 500 ml vand fra Sjælsø (der ikke i forvejen indeholdt toksiner) inden toksin opkoncentrering på C18 kolonner gav følgende genfinding af opløst microcystin i søvand:

  Genfunden toksinmængde (%)
Toksin Gennemsnit (n = 4) Minimum Maksimum
Microcystin-LR 94 88 104


Samtlige kvantificeringer af det opløste microcystinindhold er baseret på denne genfinding (94%).

5.4 HPLC-analyser af anatoxin-a

Analyser af anatoxin-a blev foretaget med følgende udstyr:

- Shimadzu LC-6A pumpe
- Shimadzu SIL-9A autoinjector
- Photo Diode Array detector Shimadzu SPD-M6A
- Shimadzu class-M10A software

Anatoxin-a-standard blev indkøbt hos Calciochem. Alle solventer var af HPLC-kvalitet og kemikalierne af analytisk kvalitet. Det brugte vand var renset med MilliQ Plus 185.

Anatoxin-a blev ekstraheret fra 10 mg frysetørret algemateriale med 10 ml vand i centrifugeglas placeret i ultralyd i 10 min. Både før og midt i ultralydsbehandlingen blev prøven kraftigt omrystet (hvirvelmixer). Efter centrifugering (10 min, 2000 rpm) blev supernatanten taget fra og ekstraktionen gentaget med det resterende materiale. De samlede supernatanter blev tilsat 1-2 dråber NaOH for at hæve pH til 9-10 og umiddelbart derefter suget igennem en aktiveret (5 ml methanol efterfulgt af 5 ml vand) Isolute C18 kolonne (500 mg/6 ml). Toksinet blev elueret med 5 ml methanol indeholdende 0,01% trifloureddikesyre (TFA), og eluatet tørret under luftstrøm. På dette trin kan prøven opbevares forudsat, at den ikke udsættes for sollys.

Inden HPLC-analyse blev prøven opløst i 500 µl 10% methanol. Analyserne blev foretaget på en Develosil C18-5 (150 x 4,6 mm) kolonne (Nomura Chemicals, Japan) med methanol-0.01 M ammoniumklorid (pH justeret til 4 med HCl) (1:9) og flow 1 ml/min. Absorbancen i intervallet 200-250 nm blev registreret til undersøgelse af absorptionsspektre af toppe med retentionstider nær anatoxin-a standarden. For identiske absorptionsspektre (prøvestandard) blev toksinindholdet beregnet ud fra arealet af anatoxin-a-standarden kørt i samme kørsel.

5.5 HPLC-analyser af PSP-toksiner

Analyser af PSP-toksiner blev foretaget med følgende udstyr:

- 3 Shimadzu LC-6A pumper
- Shimadzu FCV-3AL solvent selector
- SIL-6B autoinjector
- Haake D1 and G waterbath
- Haake F3 and W19 waterbath
- Shimadzu Fluorescense HPLC Monitor RF-551
- Shimadzu C-R4A Chromatopac integrator

Standarder af 8 PSP-toksiner (saxitoxin (STX), neo-saxitoxin (neo-STX), dc-saxitoxin (dc-STX), gonyautoxinerne (GTX) 1-5) blev anvendt i projektet. Standarderne var fremstillede af Dr. Y. Oshima, Tohoku University, Japan, og venligt stillet til rådighed for projektet af Dr. Helle Ravn, Danmarks Miljøundersøgelser.

Alle solventer var af HPLC-kvalitet og kemikalierne af analytisk kvalitet. Det brugte vand var renset med MilliQ Plus 185.

Betingelserne ved analyse af PSP-toksiner er angivet i tabel 5-3. HPLC-metoder for PSP-toksiner er tidligere undersøgt i Hav90-projektet "Giftige alger i danske farvande" (Larsen et al. 1993, Ravn et al. 1995), og den valgte metode følger anbefalingerne fra dette projekt. Standarder blev analyseret i starten og slutningen af hver kørsel og til tider midt i en kørsel. Kvantificering skete udfra arealet af toppe med samme retentionstid og maksimumbølgelængde (390 nm), som standarderne (±5%). STX- og GTX-toksinerne blev detekteret i separate analyser.

5.6 Musetests

Frysetørrede algeprøver indsamlet fra en række danske søer i 1994 blev screenet for forekomst af toksiner med musetest. Frysetørret materiale blev opslemmet i 1 ml 0,9% NaCl og injiceret intraperitonealt i hvide mus med en vægt på 19-21 g. To mus fik injiceret ekstrakt af hhv. 50 og 25 mg algemateriale for hver lokalitet. For nogle af lokaliteterne benyttedes tre koncentrationer, hhv. 25 og 12,5 og 5 mg algemateriale pr. ml. I enkelte tilfælde rakte mængden af algemateriale kun til én mus, som så injiceredes med den størst mulige dosis.

Efter injektion af algemateriale blev musene observeret i 3-4 timer. Mus, som døde indenfor denne periode, blev registreret og obducerede for at undersøge forandringer i leverens udseende. Efter ca. 24 timer noteredes hvilke mus, der var døde efter observationsperioden, og overlevende mus blev aflivet.

Musetestene blev udført på Scantox, Lille Skensved.


Tabel 5-3
HPLC-betingelser for detektion af PSP-toksiner ved modificeret Oshimametode (efter Larsen et al. 1993 og Ravn et al. 1995).

Materiale ca. 10 mg frysetørret algemateriale afvejet
Ekstraktionsmiddel 2 ml 0,03 N eddikesyre
Ekstraktion frysning efterfulgt af optøning 3 gange, afsluttende med ultralyd i 2 min og centrifugering 5 min ved 3000 rpm; supernatanten filtreres gennem microfilter MFS-13
Injection 30 µl af ekstrakt, injektionskammer tempereret til 3oC
Solventer GTX-toksiner:
450 ml destilleret vand tilsat 10,00 ml 100 mM 1-heptannatriumsulfonat og 10,00 ml 500 mM fosforsyrestamopløsning, og justeret til pH = 7,1 med 1 N ammoniumhydroxidopløsning, hvorefter efterfyldes med destilleret vand til 500 ml (højst holdbar 7 dage).
STX-toksiner:
450 ml destilleret vand tilsat 10,00 ml 100 mM 1-heptannatriumsulfonat og 30,00 ml 500 mM fosforsyrestamopløsning, og justeret til pH = 7,1 med 1 N ammoniumhydroxidopløsning, hvorefter efterfyldes med destilleret vand til 500 ml. Derefter tilsættes 30,00
Kolonner forkolonne : LiChroCart RP-18,5, 5 µm
kolonne : Develosil C8-5 (150 x 4,6)
Postkolonne-system pumpe som tilsætter oxidationreagens
teflonslange, hvori reaktion sker, i varmebad*)
pumpe som tilsætter stopreagens efter vandbad
*) temperaturer: GTX-toksiner 65oC, STX-toksiner 50oC
Oxidationsreagens til 150 ml destilleret vand tilsættes 5,00 ml 350 mM perjodsyre og 50,00 ml 250 mM dinatriumhydrogenfosfat, og pH indstilles til 9,00 ved titrering med 1 N natriumhydroxidopløsning. Derefter tilsættes destilleret vand til 250 ml (højst holdbar 1 dag).
Stopreagens 0,5 N eddikesyre (højst holdbar 7 dage)
Flow solvent: 0,8 ml pr. min
oxidationsmiddel og stopreagens 0,4 ml pr. min
Detektion fluorescensdetektor, hvor excitationsbølgelængden er 330 nm og emissionsbølgelængden 390 nm.

 

5.7 Økologiske undersøgelse

Datagrundlag
Analyserne i afsnit 4 er foretaget på grundlag af en række datasæt fra DMU’s forskellige sødatabaser (alle Rdb-databaser på DMU, afd. for Sø- og Fjordøkologi’s VAX-anlæg):

- Data indsamlet i forbindelse med NPO-forskningsprogrammet og her fra specielt datasæt med semikvantitative vurderinger af planteplankton kombineret med kemiske og morfometriske data for søerne. En nærmere beskrivelse af disse data fra mere end 300 søer, 1200 prøvetagninger og 20000 observationer findes i Kristensen et al. (1990b) og Jensen et al. (1994).

- Data fra de 37 søer, der indgår i Vandmiljøplanens overvågningsprogram. Datasæt, der udover kvantitative planteplanktonundersøgelser, omfatter morfometriske data, belastningsdata, fysiske og kemiske undersøgelser af søvandet samt dyreplanktonundersøgelser. De primære data er indsamlet med en årsfrekvens på 17 prøver, og prøvetagningen startede i 1989. For en nærmere beskrivelse se bilag 5-1, Miljøstyrelsen (1993) og Jensen & Søndergaard (1994). Metodikken for planteplanktonundersøgelserne følger anvisningerne i Olrik (1991) og Jensen & Søndergaard (1994).

- Øvrige kvantitative planteplanktonundersøgelser indsamlet i forbindelse med DMU's Afd. for Sø- og Fjordøkologi’s forsknings- og udredningsprojekter samt fra amtskommunale tilsynsundersøgelser. De specifikke data for planteplankton er om muligt kombineret med morfometriske, vandkemiske og -fysiske data. Metodikken for planteplanktonundersøgelserne følger anvisningerne i Olrik (1991) og Jensen & Søndergaard (1994).

- Herudover er benyttet data for vind- og lysforhold samt nedbør fra DMU’s Afd. for Sø- og Fjordøkologi’s klimadatabase. De tilgængelige data har været døgnmiddelværdier på et geografisk detaljeringsniveau svarende til kommuneniveau.

Data for pkt. 3 - Øvrige kvantitative planteplanktonundersøgelser - er udvidet i forbindelse med nærværende projekt. I slutningen af 1994 blev der rettet kontakt til amtskommunerne, som i de fleste tilfælde stillede relevante data til rådighed eller henviste til konsulentfirmaer. Det samlede omfang af databasen med data fra kvantitative planteplanktonundersøgelser er nu 127 søer, 371 søår og 5861 prøvetagningsdatoer (bilag 5-2).

Databehandling og øvrige metoder
Analysen af data er koncentreret om to niveauer: dels et overordnet niveau omfattende toksiske blågrønalger, og dels et mere detaljeret niveau omfattende toksiske slægter og arter af blågrønalger. I analysen er potentielt toksiske arter defineret ud fra litteraturoplysninger om toksiske arter af blågrønalger (Skulberg 1988; Bjergskov et al. 1990; for at analyserne skulle give mening, er slægter og arter med et fuldt datasæt (inkl. kemi og morfometri) og med mere end 15 observationer i den produktive periode (1. maj -1. oktober) valgt ud. Slægten Oscillatoria følger den gamle systematik, det vil sige Oscillatotria er ikke opdelt i de nye slægter: Oscillatoria, Limnothrix, Planktothrix, Pseudanabaena, m.v. Den endelige liste med potentielt toksiske arter, der indgik i analysen, fremgår af tabel 5-4.

Disse potentielt toksiske arter dækker langt hovedparten af blågrønalgeobservationerne registreret i det hele taget; den eneste hyppigt forekommende slægt i databasen, der ikke er med, er Aphanothece (herunder specielt arten: Aphanothece clathrata W. & G.S. West).

Dataanalysen er gennemført parallelt for blågrønalger totalt og for gruppen af potentielt toksiske blågrønalger (tabel 5-4). Resultaterne var ikke forskellige for de to grupper - ikke overraskende, da de potentielt toksiske arter udgør hovedparten af samtlige blågrønalgeobservationer - hvorfor der er vist resultater med henvisning til "blågrønalger" gældende for begge grupperinger.


Tabel 5-4
Potentielt toksiske blågrønalgearter er defineret som følgende slægter, alle hyppigt forekommende i danske søer.
Herunder specielt arten:

  Herunder specielt arten:
Coelosphaerium C. kutzingianum Näg.
Gomphoshaeria G. lacustris Chod. (= Snowella lacustris (Chod.) Kom. et Hind.)
  G. naegeliana (Ung.) Lemm. (= Woronichinia naegeliana (Ung.) Elenk.)
Microcystis M. aeruginosa (Kütz.) Kütz.
  M. incerta (Lemm.) Lemm.
  M. viridis (A. Braun.) Lemm.
  M. wesenbergii (Kom.) Starm.
Anabaeana A. circinalis Rab.
  A. flosaquae (Lyngb.) Breb.
  A. lemmermannii P. Richter
  A. solitaria Kleb.
  A. spiroides Kleb.
Aphanizomenon A. flosaquae (L.) Ralfs
Oscillatoria O. agardii Gom. (= Planktothrix agardhii (Gom.) Anag. et Kom.)
  O. rubescens De Candolle (= Planktothrix rubescens (De Candolle) Anag. et Kom.)


Statistiske metoder
Forud for de statistiske analyser blev data (bortset fra pH) logaritmetransformeret for at sikre normalfordeling samt varianshomogenititet. De vigtigste værktøjer ved datapræsentation og analyse har været programpakken SAS (SAS Institute 1989) til almene statistiske og grafiske analyser samt programmet CANOCO (ter Braak, 1988; ter Braak, 1990) ved multivariate analyser samt tilhørende "joint plot".

For at fremme forståelsen af afsnit 4 skal de to begreber: "weighted averaging" og "canonical correspondence analysis" introduceres ganske kortfattet.

Weighted averaging (WA)
Det kan i mange tilfælde være svært eller umuligt at forklare, hvorfor en bestemt planteplanktonart forekommer i en sø i stedet for en anden, men jo større forståelse man har af de enkelte arters økologi (= autøkologi), jo større chance er der for at finde forklaringen(erne). En given planteplanktonart har visse krav til omgivelserne, hvis den skal kunne forekomme og naturligvis i højere grad, hvis den skal kunne dominere i forhold til de øvrige arter og opnå en høj biomasse. En given art har således en flerdimensionel niche bestemt af mange såvel fysisk-kemiske som biologiske faktorer. Eller anderledes sagt: en arts niche udgøres af det "rum", der afgrænses af alle disse faktorer. Dette betyder, at beskrivelse af en arts samlede krav til det omgivende miljø for henholdsvis at kunne forekomme, og kunne dominere, er en utrolig kompliceret om ikke umulig opgave. Dog vil der for en given art ofte være faktorer, der er mere afgørende end andre. Derfor kan en beskrivelse af en planktonarts forekomst i forhold til en enkelt eller få faktorer give væsentlige informationer om den eventuelle betydning af disse faktorer for arten.
-
Ved analyserne er anvendt biomassevægtningsteknikken, dvs. at ved beregningen af gennemsnittet for en arts forekomst tæller forekomster proportionalt til den biomasse, som den har haft ved den givne observation:

u*(p)=(b1p1+b2p2+.....+bnpn)/(b1+b2+.....+bn)

hvor u*(p) er det biomassevægtede gennemsnit i forhold til en given variabel (p), b1,b2,.....,bn er biomassen for den givne art for sø 1 til n, og p1,p2,.....,pn er værdien for variablen p i sø 1 til n. Som et mål for variationen omkring det beregnede gennemsnit er spredningen angivet. Således udnyttes ikke kun den information, der findes i registreringen af en given art ved en værdi af en faktor, men også informationen fra biomasseopgørelserne udnyttes. Gennemsnitsværdien kan betragtes som et groft mål for optimumsværdien for arten i forhold til den givne parameter, mens spredningen kan betragtes som et estimat for tolerancen i forhold til parameteren.

WA-teknikken er blevet ganske udbredt efterhånden specielt på grund af dels et forbedret teoretisk grundlag (f.eks. ter Braak, 1987) og dels praktisk anvendelse ved især palæolimnologiske undersøgelser (f.eks. Patrick & Anderson, 1995).

Overgangen fra "weigted averaging"-teknikken til CCA-teknikken er egentlig ganske nærliggende. WA-teknikken giver kun en empirisk beskrivelse af arternes udbredelsesforhold, mens CCA-analysen giver en egentlig statistisk analyse af arternes udbredelse relateret til en række omgivelsesparametre.

Canonical correspondence analysis (CCA)
Notationen er hentet fra Jongman et al. (1987): Data analysis in community and landscape ecology, og ord i parentes er notation herfra. Følgende notation bruges:
Artsvariable (species): Y1,...,Ym som hver har en koordinat for hver sø. Artsscores: u1,...,um. Omgivelsesvariable (environmental): Z1,...,Zm som ligeledes er observeret i hver sø.

Akserne
Ordinationsakserne i diagrammet er konstrueret som lineære kombinationer af de forskellige omgivelsesvariable, dvs. X=c0+c1Z1+…+cqZq, hvor den i’te søkoordinat i X kaldes for xi. Førsteaksen er den lineære kombination, som forklarer mest af variationen i arternes score, dvs. den kombination der har den største egenværdi. Andenaksen er kombinationen, som forklarer næstmest artsvariation, og er ukorreleret med førsteaksen. Fortolkningen af en ordinationsakse er uafhængig af en fortolkning af en anden ordinationsakse.

Afbildning af omgivelsesvariable
c’erne (canonical coefficients) i X=c0+c1Z1+…+cqZq er koordinater for den pågældende omgivelsesvariabel, og de afsættes som pile i diagrammet. Jo længere en omgivelsesvariabel peger ud af aksen jo tættere er sammenhængen, så det optimale med hensyn til en enkelt fortolkning er, at en omgivelsesvariabel er sammenfaldende med aksen, dvs. c er 1 (eller -1) og resten af c’erne er nul.

Artskoordinater
En arts aksekoordinat beregnes som et vægtet gennemsnit med hensyn til aksen, og koordinaten er identisk med artsscoren i canonical correspondence analysis. Kaldes artsobservationen i sø nr. i for yi, beregnes koordinaten som u=yixi/yi. u’erne afsættes som punkter i diagrammet, og fortolkningen er indirekte gennem omgivelsespilene.

Sammenhængen mellem arter og omgivelsesvariable
En omgivelsesvariabel afsættes som en pil og angiver en retning i diagrammet. Artspunkterne skal fortolkes ved ortogonal projektion på en omgivelsespil. Rækkefølgen af projektionen af artspunkter svarer til rækkefølgen af de vægtede gennemsnit af arterne med hensyn til den pågældende omgivelsesvariabel. I figuren har art 1 større betydningsscore end artsvariabel 2.


En art ved centrum af diagrammet er enten unimodal med optima ved centrum eller ikke relateret til ordinationsakserne. Dette spørgsmål kan afklares via en Monte Carlo permutations test i CANOCO. En art med negativ koordinat til en omgivelsesvariabel behøver ikke at være negativ korreleret til denne variabel, men kan have relativ mindre optimum.

 

Litteraturliste

Abdel-Rahman S., El-Ayouty Y.M. & Kamael H.A. (1993): Characterization of heptapeptide toxins extracted from Microcystis aeruginosa (Egyptian isolate). Comparison with some synthesized analogs. Int. J. Peptide Protein Res. 41: 1-7

Adelman W.J.Jr., Fohlmeister J.F., Sasner J.J.Jr. & Ikawa M. (1982): Sodium channels blocked by aphantoxin obtained from the blue-green alga Aphanizomenon flosaquae. Toxicon 20: 513-516.

Alfonso A., Louzao M.C., Vieytes M.R. & Botana L.M. (1994): Comparative study of the stability of saxitoxin and neosaxitoxin in acidic solutions and lyophilized samples. Toxicon. Vol. 32, No. 12: 1593-1598.

Al-Layl K.J., Beattie K.A., Poon G.K., Fawell J.K. & Codd G.A. (1992): Cyanobacterial toxins: Recovery of peptide and alkaloid toxins of Anabaena flosaquae from the tissues of the swan mussel Anodonta cygnea. Proceedings of the Third Nordic Symposium on Toxinproducing Algae, Oslo - 1988. NIVA.

Al-Layl K.J., Poon G.K. & Codd G.A. (1988): Isolation and purification of peptide and alkaloid toxins from Anabaena flosaquae using high-performance thin-layer chromatography. Journal of Microbial Methods 7: 251-258.

An J. & Carmichael W.W. (1994): Use of a colorimetric protein phosphatase inhibition assay and enzyme linked immunosorbent assay for the study of microcystins and nodularins. Toxicon 32: 1495-1507.

Annadotter H. (1993): Algtoxiner i dricksvatten en undersökning vid två svenska vattenverk samt en litteraturstudie. VA-Forsk, rapport nr. 1993-03. Svenska vatten- och avloppsverksföreningen, VAV, Stockholm, 106 pp.

AOAC (Official Methods of Analysis) (1984): Paralytic shellfish poison. Biological Method, 18.086 - 18.092, pp. 344-345.

Aune T. & Berg K. (1986): Use of freshly prepared rat hepatocytes to study toxicity of blooms of the blue-green algae Microcystis aeruginosa and Oscillatoria agardhii. Journal of Toxicogogy and Environmental Health 19: 325-336.

Azevedo S.M.O.F., Wvans W.R., Carmichael W.W. & Namikoshi M. (1994): First report of microcystins from a Brazilian isolate of the cyanobacterium Microcystis aeruginosa. J. App. Phycol. 6: 261-265

Berg K., Carmichael W.W., Skulberg O.M., Benestad C. & Underdal B. (1987a): Investigations of a toxic waterbloom of Microcystis aeruginosa (cyanophyceae) in Lake Akersvatn, Norway. Hydrobiologia 144: 97-103.

Berg K., Skulberg O.M. & Skulberg R. (1987b): Effects of decaying toxic blue-green algae on water quality - a laboratory study. Arch. Hydrobiol. 108: 549-563.

Berg K., Skulberg O.M., Skulberg R., Underdal B. & Willén T. (1986): Observations of toxic blue-green algae (cyanobacteria) in some Scandinavian lakes. Acta Vet. Scand. 27: 440-452.

Bhattacharya R., Lakshmana P.V., Bhaskar A.S.B., Pant S.C. & Dube S.N. (1996): Liver slice culture for assessing hepatotoxicity of freshwater cyanobacteria. Human & Experimental Toxicology 15: 105-110.

Billings W.H. (1981): Water-associated human illness in northeast Pennsylvania and its suspected association with blue-green algae blooms. - I: Carmichael W.W. (Ed.): The water environment. Algal toxins and health. Plenum Press, New York and London, pp. 243-255.

Bishop C.T., Anet E.F.L.J. & Gorham P.R. (1959): Isolation and identification of the fast death factor in Microcystis aeruginosa NRC-1. Can. J. Biochem. Physiol. 37: 453-471.

Bjergskov T., Larsen J., Moestrup Ø., Sørensen H.M. & Krogh P. (1990): Toksiske og potentielt toksiske alger i danske farvande. Fiskeriministeriet, København.

Boland M.P., Smillie M.A., Chen D.Z.X. & Holmes C.F.B. (1993): A unified bioscreen for the detection of diarrhetic shellfish toxins and microcystins in marine and fresh water environments. Toxicon 31 (11): 1393-1405.

Botes D.P., Kruger H. & Viljoen C.C. (1982): Isolation and characterization of four toxins from the blue-green alga, Microcystis aeruginosa. Toxicon 20 (6): 945-954.

Botes D.P., Tuinman A.A., Wessels P.L., Viljoen C.C., Kruger H., Williams D.H., Santikarn S., Smith R.J. & Hammond S.J. (1984): The structure of Cyanoginosin-LA, a cyclic heptapeptide toxin from the cyanobacterium Microcystis aeruginosa. J. Chem. Soc. Perkin Trans. 1: 2311-2318.

Bourke A.T.C. & Hawes R.B. (1983): Freshwater cyanobacteria (blue-green algae) and human health. Med. J. Aust. 1: 491-492.

Bourke A.T.C., Hawes, R.B., Neilson, A. & Stallman N.D. (1983): An outbreak of hepatoenteritis (the Palm islands mystery disease) possibly caused by algal intoxication. Toxicon 3: 45-48.

Bourne D.G., Jones G.J., Blakeley R.L., Jones A., Negri A. & Riddles P. (1996): Enzymatic pathway for the degradation of the cyanobacterial cyclic peptide toxin microcystin LR. Applied and Environmental Microbiology 62: 4086-4094.

Brettum, P. (1989): Alger som indikator på vannkvalitet. Planteplankton. Niva rapport 0-86116. NIVA 111 pp.

Brooks W.P. & Codd G.A. (1988): Immunoassay of hepatotoxic cultures and water blooms of cyanobacteria using Microcystis aeruginosa peptide toxin polyclonal anti-bodies. Environmental Technology Letters 9: 1343-1348.

Bruno M., Barbini D.A., Pierdominici E., Serse A.P. & Ioppolo A. (1994): Anatoxin-a and a previously unknown toxin in Anabaena planctonica from blooms found in lake Mulargia (Italy). Toxicon 32 (3): 369-373.

Campbell D.L., Lawton L.A., Beattie K.A. & Codd G.A. (1994): Comparative assessment of the specificity of the brine shrimp and microtox assays to hepatotoxic (microcystin-LR-containing) cyanobacteria. Environmental Toxicology and Water Quality: An International Journal 9: 71-77.

Carmichael W.W. (1988): Toxins of freshwater algae. - I: Tu A.T. (Ed.), Marine toxins and venoms. Handbook of natural toxins 3, Marcel Dekker Inc., New York, pp. 121-147.

Carmichael W.W. (1989): Freshwater cyanobacteria (blue-green algae) toxins. -I: Ownby C.L. & Odell G.V. (Eds.). Natural toxins. Characterization, Pharmacology and Therapeutics. Pergamon Press, Oxford. pp. 3-16.

Carmichael W.W. (1994): The toxins of cyanobacteria. Sci. Am. Z70: 78-86.

Carmichael W.W. (1996): Liver failure and human deaths at a haemodialysis centre in Brazil: microcystins as a major contributing factor. Harmful Algae News 15: 11.

Carmichael W.W., Beasley V., Bunner D.L., Eloff J.N., Falconer I., Gorham P., Harada K-I., Krishnamurthy T., Yu M-J., Moore R.E., Rinehart K., Runnegar M., Skulberg O.M. & Watanabe M. (1988a): Naming of cyclic heptapeptide toxins of cyanobacteria (blue-green algae). Toxicon 26 (11): 971-973.

Carmichael W.W., Evans W.R., Yin Q.Q., Bell P. & Moczydlowski E (1997): Evidence for paralytic shellfish poisons in the freshwater cyanobacterium Lyngbya wollei (Farlow ex Gomont) comb. nov. Applied and Environmental Microbiology, Aug. 1997, 63 (8): 3104-3110.

Carmichael W.W. & Falconer I.R. (1993): Diseases related to freshwater blue-green algal toxins, and control measures. - I: Falconer I.R. (Ed.) Algal toxins in seafood and drinking water. Academic Press, London, pp. 187-209.

Carmichael W.W. & Gorham P.R. (1978): Anatoxins from clones of Anabaena flosaquae isolated from lakes of western Canada. Mitt. Internat. Verein. Limnol. 21: 285-295.

Carmichael W.W., Jones C.L.A., Mahmood N.A. & Theiss W.C. (1985): Algal toxins and water based diseases. CRC Crit. Rev. Environ. Control 15: 275-313.

Carmichael W.W. & Mahmood N.A. (1984): Toxins of freshwater cyanobacteria. - I: Ragelis E.P. (Ed.) Seafood Toxins, ACS Symposium series, No. 262, American Chemical Society, pp. 377-389.

Carmichael W.W., Yu M-J., He Z-R., He J-W. & Yu J-L. (1988b): Occurence of the toxic cyanobacterium (blue-green alga) Microcystis aeruginosa in Central China. Arch. Hydrobiol. 114 (1): 21-30.

Chu F.S. & Fan T.S.L. (1985): Indirect enzymelinked immunosorbent assay for saxitoxin in shellfish. J. Ass. Off. Anal. Chem. 68:13-16.

Chu F.S., Huang X. & Wei R.D. (1990): Enzymelinked immunosorbent assay for microcystins in blue-green algal blooms. Assoc. Anal. Chem. 73: 451-456.

Chu F.S., Huang X., Wei R.D. & Carmichael W.W. (1989): Production and characterization of antibodies against microcystins. Applied and Environmental Microbiology 55 (8): 1928-1933.

Codd G.A. & Bell S.G. (1985): Eutrophication and toxic cyanobacteria. J. Water. Pollut. Control. 34: 225-232.

Codd G.A., Brooks W.P., Priestley I.M., Poon G.K., Bell S.G. & Fawell J.K. (1989): Production, detection, and quantification of cyanobacterial toxins. Toxicity Assessment 4: 499-511.

Cook W.O., Beasley V.R., Lovell R.A., Dahlem A.M., Hooser S.B., Mahmood N.A. & Carmichael W.W. (1989): Consistent inhibition of peripheral cholinesterases by neurotoxins from the freshwater cyanobacterium Anabaena flosaquae: Studies of ducks, swine, mice and a steer. Environmental Toxicology and Chemistry 8: 915-922.

Craig M., McCready T.L., Luu H.A., Smillie M.A., Dubord P. & Holmes C.F.B. (1993): Identification and characterization of hydrophobic microcystins in Canadian freshwater cyanobacteria. Toxicon 31 (12): 1541-1549.

Cronberg G. & Komárek J. (1994): Planktic cyanoprokaryotes found in South Swedish lakes during the XIIth international symposium on cyanophyte research, 1992. Algological Studies 75: 323-352.

Damsø L., Worm J., Henriksen P. & Moestrup Ø. (1994): Giftige blågrønalger i Danmark. Vand & Jord 1 (5): 195-198.

Dean A.G. & Jones T.C. (1972): Seasonal gastroentertis and malabsorption at an amerian military base in the Philippines. American Journal of Epidemiology 95 (2): 111-127.

Devlin J.P., Edwards O.E., Gorham P.R., Hunter N.R., Pike R.K. & Stavric B. (1977): Anatoxin-a, a toxic alkaloid from Anabaena flosaquae NCR-44h. Can. J. Chem. 55: 1367-1371.

Dillenberg H.O. & Dehnel M.K. (1960): Toxic waterbloom in Saskatchewan. 1959. Can. Med. Assoc. 63: 1-5.

Donati C., Drikas M., Hayes R. & Newcombe G. (1994): Microcystin-LR adsorption by powdered activated carbon. Water Research 28 (8): 1735-1742.

Edwards C., Beattie K.A., Scrimgeour C.M. & Codd G.A. (1992): Identification of anatoxin-a in benthic cyanobacteria (blue-green algae) and in associated dog poisonings at Loch Insh, Scotland. Toxicon 30 (10): 1165-1175.

Edwards C., Lawton L.A., Beattie K.A., Codd G.A., Pleasance S. & Dear G.J. (1993): Analysis of microcystins from cyanobacteria by liquid chromatography with mass spectrometry using atmosphaeric-pressure ionization. Rapid Communications in Mass Spectrometry 7: 714-721.

Ellman G.L., Courtney D.K., Andres V. & Featherstone R.M. (1961): A new and rapid colorimetric determination of acetylcholinesterase activity. Biochemical Pharmacology 7: 88-95.

El-saadi O., Esterman A.J., Cameron S.& Roder D.M. (1995): Murray river water, raised cyanobacterial cell counts, and gastrointestinal and dermatological symtoms. The midical journal of australia, 162: 122-125.

Eriksson J.E., Meriluoto J.A.O., Kujari H.P., Österlund K., Fagerlund K. & Hällbom L. (1988): Preliminary characterization of a toxin isolated from the cyanobacterium Nodularia spumigena. Toxicon 26 (2): 161-166.

Eriksson J.E., Meriluoto J.A.O. & Lindholm T. (1989): Accumulation of peptide toxin from the cyanobacterium Oscillatoria agardhii in the freshwater mussel Anadonta cygnea. Hydrobiologia 183: 211-216.

Eriksson J.E., Toivola D., Meriluoto J.A.O., Karaki H., Han Y-G. & Hartshorne D. (1990): Hepatocyte deformation induced by cyanobacterial toxins reflects inhibition of protein phosphatases. Biochemical and Biophysical Research Communications 173 (3): 1347-1353.

Falconer I.R. (1991): Tumor promotion and liver injury caused by oral consumption of cyanobacteria. Environmental Toxicology and Water Quality: An International Journal 6: 177-184.
Falconer I.R. (1993): Measurement of toxins from blue-green algae in water and foodstuffs. - I: Falconer I.R. (Ed.): Algal toxins in seafood and drinking water. University of Adelaide, Australia. Academic press.

Falconer I.R., Beresford A.M. & Runnegar M.T.C. (1983a): Evidence of liver damage by toxin from a bloom of the blue-green alga, Microcystis aeruginosa. The Medical Journal of Australia 1: 511-514.

Falconer I.R., Burch M.D., Steffensen D.A., Choice M. & Coverdale O.R. (1994): Toxicity of the blue-green alga (cyanobacterium) Microcystis aeruginosa in drinking water to growing pigs, as an animal model for human injury and risk assessment. Environmental Toxicology and Water Quality, 9: 131-139.

Falconer I.R. & Humpage A.R. (1996): Turnover promotion by cyanobacterial toxins. Phycologia 35: 74-79.

Falconer I.R., Runnegar M.T.C., Buckley T., Huyn V.L. & Bradshaw P. (1989): Using activated carbon to remove toxicity from drinking water containing cyanobacterial blooms. J. Am. Water Works Assoc. 18: 102-105.

Falconer I.R., Runnegar M.T.C. & Huyn V.L. (1983b): Effectiveness of activated carbon in the removal of algal toxin from potable water supplies: A pilot plant investigation. - I: Australian Water and Wastewater Association, Tenth Federal Convention, Sydney, April Technical Papers: 261-268.

Falconer I.R., Smith J.V., Jackson A.R.B., Jones A. & Runnegar M.T.C. (1988): Oral toxicity of a bloom of the cyanobacterium Microcystis aeruginosa administered to mice over periods up to 1 year. Journal of Toxicology and Environmental Health 24: 291-305.

Flett D.J., Nicholson B.C. & Burch M.D. (1991): Analysis of peptide toxins from cyanobacteria using high performance liquid chromatography (HPLC). Technical Papers, Australian Water & Wastewater Association, 14th federal convention, pp. 86-93.

Francis G. (1878): Poisonous Australian lake. Nature 18: 11-12.

Fujiki H., Suganuma M., Hakii H., Bartolini G., Moore R.E., Takegama S. & Sugimura T. (1984): A two-stage mouse skin carcinogenesis study of lyngbyatoxin A. Journal of Cancer Research and Clinical Oncology 108: 174-176.

Fujiki H., Suganuma M., Suguri H., Yoshizawa S., Takagi K., Nakayasu M., Ojika M., Yamada K., Yasumoto T., Moore R.E. & Sugimura T. (1990): New tumor promoters from marine natural products. -I: Marine Toxins: Origin, Structure and Molecular Pharmacology, Vol. 418 (Ed. by S. Hall & G. Strichartz), pp. 232-240. American Chemical Society, Washington, DC.

Fyns Amt (1991): Vandmiljø overvågning. Lange Sø 1990. 85 pp.

Gorham P.R. (1962): Laboratory studies on the toxins produced by water blooms of blue-green algae. Am J. Public Health 52: 2100- 2105.

Gorham P.R. & Carmichael W.W. (1988): Hazards of freshwater blue-green algae (cyanobacteria). -I: Lembi C.A. & Warland J.R., (Eds.). Algae and human affairs. Cambridge University Press, Cambridge, pp. 403-431.

Hammer U.T. (1968): Toxic blue-green algae in Saskatchewan. Can. Vet. J. 9: 221-229.

Harada K-I., Kimura Y., Ogaea K., Suzuki M., Dahlem A.M., Beasley V.R. & Carmichael W.W. (1989): A new procedure for the analysis and purification of naturally occuring anatoxin-a from the blue-green alga Anabaena flosaquae. Toxicon 27 (12): 1289-1296.

Harada K-I., Nagai H., Kimura Y., Suzuki M., Park H-D., Watanabe M.F., Luukkainen R., Sivonen K. & Carmichael W.W. (1993): Liquid chromatography/mass spectrometric detection of anatoxin-a, a neurotoxin from cyanobacteria. Tetrahedron 49 (41): 9251-9260.

Harada K-I., Ogawa K., Kimura Y., Murata H., Suzuki M., Thorn P.M., Evans W.R. & Carmichael W.W. (1991(a)): Microcystins from Anabaena flosaquae NRC 525-17. Chem. Res. Toxicol. 4: 534-540.

Harada K-I., Ogawa K., Matsuura K., Nagai H., Murata H., Suzuki M., Itezono Y., Nakayama N., Shirai M. & Nakano M. (1991(b)): Isolation of two toxic heptapeptide microcystins from an axenic strain of Microcystis aeruginosa, K-139. Toxicon 29 (4/5): 479-489.

Harada K-I., Suzuki M., Dahlem A.M., Beasley V.R., Carmichael W.W., Rinehart K.L. (1988): Improved method for purification of toxic peptides produced by cyanobacteria. Toxicon 26 (5): 433-439.

Haugen J.E., Skulberg O.M., Andersen R.A., Alexander J., Lilleheil G., Gallagher T. & Brough P.A. (1994): Rapid analysis of cyanophyte neurotoxins: An improved method for quantitative analysis of anatoxin-a and homoanatoxin-a in the sub-ppb to ppb range. Algological studies 75: 111-121.

Hawkins P.R., Runnegar M.T., Jackson A.R.B. & Falconer I.R. (1985): Severe hepatotoxicity caused by the tropical cyanobacterium (blue-green alga) cylindrospermopsis raciborskii (Woloszynska) seenaya and subba raju isolated from a domestic water supply reservoir. Applied and Environmental Microbiology 5: 1292-1295.

Hawser S.P., Codd G.A., Carpenter E.J. & Capone D.G. (1991): A neurotoxic factor associated with the bloom forming cyanobacterium Trichodesmium. Toxicon 29 (3): 277-278.

Hayman J. (1992): Beyond the Barcoo - probable human tropical cyanobacterial poisoning in outback Australia. The Medical Journal of Australia 157: 794-796.

Heise H.A. (1949): Symptoms of hay fever caused by algae. Journal of Allergy 20: 383-385.

Heise H.A. (1951): Symptoms of hay fever caused by algae. II. Microcystis. Another form of algae producing allergenic reactions. Annals of Allergy 9: 100-101.

Henning M. & Kohl J.G. (1981): Toxic blue-green algae water blooms found in some lakes in the German Democratic Republic. Int. Revue Ges. Hydrobiol. 66: 553-561.

Henriksen P., Carmichael W.W., An J. & Moestrup Ø. (1997): Detection of an anatoxin-a(s)-like anticholinesterase in natural blooms and cultures of cyanobacteria/blue-green algae from Danish lakes and in the stomach contents of poisoned birds. Toxicon 35: 901-913.

Henriksen P. & Moestrup Ø. (1997). Seasonal variations in microcystin contents of Danish cyanobacteria. Natural Toxins 5: 99-106.

Himberg K. (1989): Determination of anatoxin-a, the neurotoxin of Anabaena flosaquae cyanobacterium, in algae and water by gas chromatography-mass spectrometry. Journal of Chromatography 481: 358-362.

Holmes C.F.B. (1991): Liquid chromatography-linked protein phosphatase bioassay; A highly sensitive marine bioscreen for okadaic acid and related diarrhetic shellfish toxins. Toxicon 29 (4/5): 469-477.

Holmes C.F.B., McCready T.L., Craig M., Lambert T.W. & Hrudey S.E. (1994): A sensitive bioscreen for detection of cyclic peptide toxins of the microcystin class. - I: Codd G.A., Jefferies T.M., Keevil C.W. & Potter E. (Eds.) Detection methods for cyanobacterial toxins. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 85-89.

Humpage A.R., Rositano J., Baker P.D., Nicholson B.C., Steffensen D.A., Bretag A.H. & Brown R.K. (1993): Paralytic shellfish poisons from freshwater blue-green algae. The Medical Journal of Australia 159: 423.

Humpage A.R., Rositano J., Bretag A.H., Brown R., Baker P.D., Nicholson B.C. & Steffensen D.A. (1994): Paralytic Shellfish Poisons from Australian cyanobacterial blooms. Australian Journal of Marine and Freshwater Research 45: 761-771.

Ikawa M., Wegener K., Foxall T.L. & Sasner J.J. (1982): Comparison of the toxins of the blue-green alga Aphanizomenon flosaquae with the Gonyaulax toxins. Toxicon 20 (4): 747-752.

James H.A., James C.P. & Hart J. (1994): The analysis of microcystin-LR in water: Application in water treatment studies. in Detection methods for cyanobacterial toxins ed. G.A. Codd, T.M. Jefferies, C.W. Keevil and E. Potter. The Royal Society of Chemistry.

James K.J., Furey A., Sherlock I.R., Stack M.A., Twohig M., Caudwell F.B. & Skulberg O.M. (1998): Sensitive determination of anatoxin-a, homoanatoxin-a and their degradation products by liquid chromatography with fluorimetric detection. Journal of Chromatography A 798: 147-157.

Jellet J.F, Stewart, L.E. & Laycock M.C. (1995): Toxicological evaluation of saxitoxin, neosaxitoxin, gonyautoxin II, gonyautoxin II plus III and decarbamoylsaxitoxin with the mouse neuroblastoma cell bioassay. Toxic. in Vitro 9: 57-65.

Jensen, J.P., E. Jeppesen, P. Kristensen & K. Olrik (1994): Impact of nutrients and physical factors on the shift from cyanobacterial to chlorophyte dominance in shallow Danish lakes. Can. J. Fish. Aquat. Sci. 51: 1692-99.

Jensen, J.P & M. Søndergaard (1994): Interkalibrering af planteplanktonundersøgelser i søer. Teknisk anvisning fra DMU nr. 8. Danmarks Miljøundersøgelser. 40 pp.

Jeppesen, E, J.P. Jensen, P. Kristensen, M. Søndergaard, E. Mortensen, O. Sortkjær & K. Olrik (1990): Fish manipulation as a lake restoration tool in shallow, eutrophic temperate lakes. 2: threshold, levels, longterm stability and conclusions. Hydrobiologia 200/201: 219-227.

Jochimsen E.M., Carmichael W.W., An J., Cardo D.M., Cookson S.T., Holmes C.E.M., Antunes M.B.C., de Melo Filho D.A., Lyra T.M., Barreto V.S.T., Azevedo S.M.F.O. & Jarvis W.R. (1998): Liver failure and death after exposure to microcystins at a hemodialysis center in Brazil. The New England Journal of Medicine 338: 873-878.

Jones G.J. & Negri A.P. (1997): Persistence and degradation of cyanobacterial paralytic shellfish poisons (PSPs) in freshwaters. Water Research 31: 525-533.

Jones G.J. & Orr P.T. (1994): Release and degradation of microcystin following algicide treatment of a Microcystis aeruginosa bloom in a recreational lake, as determined by HPLC and protein phosphatase inhibition assay. Water Research 28 (4): 871-876.

Jones G.J., Bourne D.G., Blakeley R.L. & Doelle H. (1994): Degradation of the cyanobacterial hepatotoxin microcystin by aquatic bacteria. Natural Toxins 2: 228-235.

Jongman, R.H.G., C.J.F. ter Braak & O.F.R. van Tongeren (Eds.) (1987): Data analysis in community and landscape ecology. Pudoc Wageningen. 299 pp.

Kangatharalingam N. & Priscu J.C. (1993): Isolation and verification of anatoxin-a producing clones of Anabaena flosaquae (Lyngb.) de Breb. from a eutrophic lake. FEMS Microbiology Ecology 12: 127-130.

Kaya K. & Sano T. (1998). A photodetoxification mechanism of the cyanobacterial hepatotoxin microcystin-LR by ultraviolet irradiation. Chemical Research in Toxicology 11: 159-163.

Kaya K. & Watanabe M.M. (1990): Microcystin composition of an axenic clonal strain of Microcystis viridis and Microcystis viridis containing waterblooms in Japanese freshwaters. J. Appl. Phycol. 2: 173-178.

Keijola A.M. (1988): Removal of cyanobacterial toxins in water treatment processes: Laboratory and pilotscale experiments. Toxicity assessment: An international journal 3: 643-656.

Keleti G. & Sykora J.L. (1982): Production and proporties of cyanobacterial endotoxins. Applied and Environmental Microbiology 43: 104-109.

Kfir R., Johannsen E. & Botes D.P. (1986): Monoclonal antibody specific for cyanoginosin-LA: preparation and characterization. Toxicon 24: 543-552.

Kiviranta J., Namikoshi M., Sivonen K., Evans W.R., Carmichael W.W. & Rinehart K.L. (1992): Structure determination and toxicity of a new microcystin from Microcystis aeruginosa strain 205. Toxicon 30 (9): 1093-1098.

Kiviranta J., Sivonen K., Lathi K., Luukkainen R. & Niemelä S.I. (1991a): Production and biodegradation of cyanobacterial toxins - a laboratory study. Arch. Hydrobiol. 121 (3): 281-294.

Kiviranta J., Sivonen K., Niemelä S.I. & Huovinen K. (1991b): Detection of toxicity of cyanobacteria by Artemia salina bioassay. Environmental Toxicology and Water Quality: 6: 423-436.

Kononen K., Sivonen K. & Lehtimäki J. (1993): Toxicity of phytoplankton blooms in the Gulf of Finland and Gulf of Bothnia, Baltic Sea. - I: Smayda T.J. & Shimizu Y. (Ed-s.) Toxic Phytoplankton Blooms in the Sea. Elsevier, pp. 269-273.

Konst H., Mckercher P.D., Gorham P.R., Robertson A. & Howell J. (1965): Symptoms and pathology produced by toxic Microcystis aeruginosa NRC-1 in la boratory and domestic animals. Can. J. Comp. Med. Vet. Science 29: 221-228.

Kotaki Y., Oshima Y. & Yasumoto T.(1985): Bacterial transformation of paralytic shellfish toxins. -I: Andersen, D.M., White A.W. & Baden D.G. (eds). Toxic Dinoflagellates (Elsevier): 287-292.

Krishnamurthy T., Carmichael W.W. & Sarver E.W. (1986): Toxic peptides from freshwater cyanobacteria (blue-green algae). I. Isolation, purification and characterization of peptides from Microcystis aeruginosa and Anabaena flosaquae. Toxicon 24 (9): 865-873.

Krisnamurthy T., Szafraniec L., Hunt D.F., Shabanowitz J., Yates III J.R., Hauer C.R., Carmichael W.W., Skulberg O.M., Codd G.A. & Missler S. (1989): Structural characterization of toxic cyclic peptides from blue-green algae by tandem mass spectrometry. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 86: 770-774.

Kristensen, P., J.P. Jensen & E. Jeppesen (1990a): Eutrofieringsmodeller for søer. NPo-forskning fra Miljøstyrelsen Nr. C9. 120 pp.

Kristensen , P., M. Søndergaard, E. Jeppesen, E. Mortensen & Aa. Rebsdorf. (1990b): Overvågningsprogram - Prøvetagning og analysemetoder i søer. Teknisk anvisning fra DMU nr. 1. Danmarks Miljøundersøgelser. 32 pp.

Kristiansen, J. (1966): Nogle midtjyske søers planteplankton i relation til eutrofigrad og kulturpåvirkning. Vättenhygien 22: 11-15.

Kusumi T., Ooi T., Watanabe M.M., Takahashi H & Kakisawa H. (1987): Cyanoviridin RR, a toxin from the cyanobacterium (blue-green alga) Microcystis viridis. Tetrahedron Letters 28 (40): 4695-4698.

Lakshmana Rao P.V. & Bhattacharya R. (1996): The cyanobacterial toxin microcystin-LR induced DNA damage in mouse liver in vivo. Toxicology 114: 29-36.

Lambert T.W., Boland M.P., Holmes C.F.B. & Hrudey S.E. (1994): Quantification of the microcystin hepatotoxins in water at environmentally relevant concentrations with the protein phosphatase bioassay. Environ. Sci. Technol. 26: 753-755.

Lanaras T., Tsitsamis S., Chlichlia C. & Cook C.M. (1989): Toxic cyanobacteria in Greek freshwaters. J. Appl. Phycol. 1: 67-73.

Lahti K. & Hiisvirta L. (1989): Removal of cyanobacterial toxins in water treatment processes: review of studies conducted in Finland. Water Supply 7: 149- 154.

Larsen J., Hansen P.J. & Ravn H. (1993): Giftige alger i danske farvande. Havforskning fra Miljøstyrelsen, nr. 28.

Lawton L.A., Beattie K.A., Hawser S.P., Campbell D.L. & Codd G.A. (1994a): Evaluation of assay methods for the determination of cyanobacterial hepatotoxicity. - I: Codd G.A., Jefferies T.M., Keevil C.W. & Potter E. (Eds.) Detection methods for cyanobacterial toxins. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 111-116.

Lawton L.A., Campbell D.L., Beattie K.A. & Codd G.A. (1990): Use of a rapid bioluminescence assay for detecting cyanobacterial microcystin toxicity. Letters in Applied Microbiology 11: 205-207.

Lawton L.A. & Codd G.A. (1991): Cyanobacterial (blue-green algal) toxins and their significance in UK and European waters. Journal of the Institution of Water and Environmental Management 5 (1): 460-465.

Lawton L.A., Edwards C. & Codd G.A. (1994b): Extraction and high-performance liquid chromatographic method for the determination of microcystins in raw and treated waters. Analyst 119: 1525-1530.

Leeuwangh P., Kappers F.I., Dekker M. & Koerselman W. (1983): Toxicity of cyanobacteria in Dutch lakes and reservoirs. Aquatic Toxicology 4: 63-72.

Lepistö L., Lathi K., Niemi J. & Färdig M. (1994): Removal of cyanobacteria and other phytoplankton in four Finnish water-works. Algological Studies 75: 167-181.

Lillie, R.A., R. Last, P. Garrison, P. Rasmussen & J.W. Mason. (1993): A survey of the summer communities of 579 Wiconsin lakes. Trans. Wis. Acad. Sci., Arts and lett. 60: 125-45.

Lindholm T., Eriksson J.E. & Meriluoto J.A.O. (1989): Toxic cyanobacteria and water quality problems-examples from a eutrophic lake on Åland, South West Finland. Water Research 23 (4): 481-486.

Lindholm T. & Meriluoto, J.A.O. (1991): Recurrent Depth Maxima of the Hepatotoxic Cyanobacterim Oscillatoria agardhii. Can. J. Fish. Aquat. Sci. 48: 1629-1634.

Louzao M.C., Alfonso A., Botana A.M., Goenaga X., Cabado A.G. Vieyttes M.R. & Botana L.M. (1994a): Effect of lyophilization on the stability of gonyautoxins obtained from contaminated mussels. Toxicon 32( 7): 807-817.

Louzao M.C., Alfonso A., Cabado A.G. Botana A.M., Goenaga X., Vieytes M.R. & Botana L.M. (1994b): Fresenius Journal of Analytical Chemistry 349: 465-468.

Luukkainen R., Namikoshi M., Sivonen K., Rinehart K.L. & Niemelä S.I. (1994): Isolation and identification of 12 microcystins from four strains and two bloom samples of Microcystis spp.: structure of a new hepatotoxin. Toxicon 32 (1): 133-139.

Luukkainen R., Sivonen K., Namikoshi M., Färdig M., Rinehart K.L. & Niemelä S.I. (1993): Isolation and identification of eight microcystins from thirteen Oscillatoria agardhii strains and structure of a new microcystin. Appl. Envir. Microbiol. 59: 2204-2209.

MacKintosh C., Beattie K.A., Klumpp S., Cohen P. & Codd G.A. (1990): Cyanobacterial microcystin-LR is a potent and specific inhibitor of protein phosphatases 1 and 2A from both mammals and higher plants. FEBS Letters 264 (2): 187-192.

MacKintosh C. & MacKintosh R.W. (1994): The inhibition of protein phosphatases by toxins: implications for health and an extremely sensitive and rapid bioassay for toxin detection. - I: Codd G.A., Jefferies T.M., Keevil C.W. & Potter E. (Eds.) Detection methods for cyanobacterial toxins. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 90-99.

Mahmood N.A. & Carmichael W.W. (1986): Paralytic shellfish poisons produced by the freshwater cyanobacterium Aphanizomenon flosaquae NH-5. Toxicon 24 (2): 175-186.

Mahmood N.A., Carmichael W.W. & Pfahler D. (1988): Anticholinesterase poisonings in dogs from a cyanobacterial (blue-green algae) bloom dominated by Anabaena flosaquae. Am. J. Vet. Res. 49 (4): 500-503.

Matsunaga S., Moore R.E., Niemczura W.P. & Carmichael W.W. (1989): Anatoxin-a(s), a potent anticholinesterase from Anabaena flosaquae. J. Am. Chem. Soc. 111: 8021-8023.

Mattson R. & Willén T. (1986): Toxinbildande blågröna alger i svenska insjöer 1985. Naturvårdsverket rapport 3096, (2)/1986. Laboratoriet för miljökontroll. Uppsala. 26 pp.

Meriluoto J.A.O. & Eriksson J.E. (1988): Rapid analysis of peptide toxins in cyanobacteria. Journal of Chromatography 438: 93-99.

Meriluoto J.A.O., Isaksson K., Soini H., Nygård S.E. & Eriksson J.E. (1990): Retention mechanisms and selectivity in internal surface reversed-phase liquid chromatography. Studies with Cyanobacterial peptide toxins. Chromatographia 30: 301-308.

Meriluoto J.A.O., Sandström A., Eriksson J.E., Remaud G., Grey Craig A. & Chattopadhyaya J. (1989): Structure and toxicity of a peptide hepatotoxin from the cyanobacterium Oscillatoria agardhii. Toxicon 27: 1021-1034.

Mez K., Beattie K.A., Codd G.A., Hanselmann K., Hauser B., Naegeli H. & Preisig H.R. (1997): Identification of a microcystin in benthic cyanobacteria linked to cattle deaths on alpine pastures in Switzerland. Eur. J. Phycol. 32: 111-117.

Miljøstyrelsen (1993): Aquatic environment nationwide monitoring programme 1993-1997. Redegørelse fra Miljøstyrelsen nr. 3. 1993. 172 pp.

Namikoshi M., Choi B.W., Sakai R., Sun F., Rinehart K.L., Carmichael W.W., Evans W.R., Cruz P., Munro M.H.G. & Blunt J.W. (1994): New nodularins: A general method for structure assignment. J. Org. Chem. 59: 2349-2357.

Namikoshi M., Sivonen K., Evans W.R., Carmichael W.W., Rouhianen L., Luukkainen R. & Rinehart K.L. (1992(b)): Structures of three new homothyrosine-containing micro-cystins and a new homophenylalanine variant from Anabaena sp. strain 66. Chem. Res. Toxicol. 5: 661-666.

Namikoshi M., Sivonen K., Evans W.R., Carmichael W.W., Sun F., Rouhianen L., Luukkainen R. & Rinehart K.L. (1992(c)): Two new L-serine variants of micro-cystins-LR and -RR from Anabaena sp. strains 202 A1 and 202 A2. Toxicon 30 (11): 1457-1464.

Namikoshi M., Sivonen K., Evans W.R., Sun F., Carmichael W.W. & Rinehart K.L. (1992(a)): Isolation and structures of microcystins from a cyanobacterial water bloom (Finland). Toxicon 30 (11): 1473-1479.

Negri, A.P. & Jones G.J. (1995): Bioaccumulation of paralytic shellfish poisoning (PSP) toxins from the cyanobacterium Anabaena circinalis by the freshwater mussel Alathyria condola.

Nehring S. (1993): Mortality of dogs associated with a mass development of Nodularia spumigena (cyanophyceae) in a brackish lake at the German North Sea coast. J. Plankton Res. 13: 867-872.

Neumann U. & Weckesser J. (1998): Elimination of microcystin peptide toxins from water by reverse osmosis. Environmental Toxicology and Water Quality 13: 143-148.

Nicholson B.C., Rosinato J. & Burch M.D. (1994): Destruction of cyanobacterial peptide hepatotoxins by chlorine and chloramine. Wat. Res. 28: 1297-1303.

Nishiwaki-Matsushima R., Ohta T., Nishiwaki S., Suganuma M., Kohyama K., Ishikawa T., Carmichael W.W. & Fujiki H. (1992): Liver tumor promotion by the cyano-bacterial cyclic peptide toxin micro-cystin-LR. J. Cancer Res. Clin. Oncol. 118: 420-424.

NRA (1990): Toxic blue-green algae. National Rivers Authority. Water Quality Series No. 2.

Nygaard, G. (1949): Hydrobiological studies on some Danish ponds and lakes. Biol. Skr. Dan. Vidensk. Selsk. 7: 1-239.

Ohren J.A. (1988): Renseeffekter for alger og algetoksiner i direkte filtrering. Vann 1: 159-166.

Ohta T., Sueoka E., Iida N., Komori A., Suganuma M., Nishiwaki R., Tatematsu M., Kim S.-J., Carmichael W.W. & Fujiki H. (1994): Nodularin, a potent inhibitor of protein phosphatases 1 and 2A, is a new environmental carcinogen in male F344 rat liver. Cancer Research 54: 6402-6406.

Ojanperä I., Pelander A., Vuori E., Himberg K., Warris M. & Niinivaara K. (1995): Detection of cyanobacterial hepatotoxins by TLC. Journal of Planar Chromatography 8: 69-72.

Olrik, K. (1978): Cyanophyceae and environmental factors in 15 Danish lakes. Verh. Int. Limnol. 20: 690-95.

Olrik, K. (1991): Planteplankton - metoder. Miljøprojekt nr. 187. Miljøstyrelsen. 108 pp.

Olson T.A. (1960): Water poisoning - a study of poisonous algae blooms in Minnesota. Am. J. Public Health 50: 883-884.

Onodera H., Oshima Y., Henriksen P. & Yasumoto T. (1997): Confirmation of anatoxin-a(s), in the cyanobacterium Anabaena lemmermannii, as the cause of bird kills in Danish lakes. Toxicon 35: 1645-1648.

Ooi T., Kusumi T., Kakisawa H. & Watanabe M.M. (1989): Structure of cyanoviridin RR, a toxin from the blue-green alga, Micro-cystis aeruginosa. J. Appl. Phycol. 1: 31-38.

Oshima Y., Sugino K. & Yasumoto T. (1989): Latest advance in HPLC analysis of paralytic shellfish toxins. -I: Natori S., Hashimoto K., & Ueno Y. (eds.): Mycotoxins and phytotoxins (Elsevier): 319-326.

Othani I., Moore R.E. & Runnegar M.T.C. (1992): Cylindrospermopsin: A potent hepato-toxin from the blue-green alga Cylindrospermopsis raciborskii. J. Am. Chem. Soc. 114: 7941-7942.

Painuly P., Perez R., Fukai T. & Shimizu Y. (1988): The structure of a cyclic peptide toxin, cyanogenosin-RR from Microcystis aeruginosa. Tetrahedron Letters 29 (1): 11-14.

Park H-D., Watanabe M.F., Harada K-I., Nagai H., Suzuki M., Watanabe M. & Hayashi H. (1993): Hepatotoxin (microcystin) and neurotoxin (anatoxin-a) contained in natural blooms and strains of cyanobacteria from Japanese fresh-waters. Natural Toxins 1: 353-360.

Patrick, S.T. & N.J. Anderson (Eds.) (1995): Ecology and palaeoecology of lake eutrophication. An informal workshop, Salten Skov, Silkeborg, May 14-18, 1994. Geological Survey of Denmark. 65 pp.

Pearsal, W.-H. (1932): Phytoplankton in English lakes. II. The composition of the phytoplankton in relation .

Pelander A., Ojanpera I., Sivonen K., Himberg K., Warris M., Niinivaara K. & Vuori E. (1996): Screening for cyanobacterial toxins in bloom and strain samples by thin layer chromatography. Water Research 30: 1464-1470.

Pick, F.R. & D.R.S. Lean (1987): The role of macronutrients (C, N, P) in controlling cyanobacterial dominance in temperate lakes. N. Z. J. Mar. Freshwater Res. 21: 425-434.

Poon G.K., Priestley I.M., Hunt S.M., Fawell J.K. & Codd G.A. (1987): Purification procedure for peptide toxins from the cyano-bacterium Micro-cystis aeruginosa involving high-performance thin-layer chromatography. Journal of Chromatography 387: 551-555.

Prinsep M.R., Caplan F.R., Moore R.E., Patterson G.M.L., Honkanen R.E. & Boynton A.L. (1992): Microcystin-LA from a blue-green alga belonging to the stigonematales. Phytochemistry 31 (4): 1247-1248.

Rapala J., Sivonen K., Luukkainen R. & Niemelä S.I. (1993): Anatoxin-a concentration in Anabaena and Aphanizomenon under different environmental conditions and comparison of growth by toxic and non-toxic Anabaena-strains - a laboratory study. Journal of Applied Phycology 5: 581-591.

Ravn H., Anthoni U., Christophersen C., Nielsen P.H. & Oshima &. (1995): Standardized extraction method for paralytic shellfish toxins in phytoplankton. Journal of Applied Phycology 7: 589-594.

Raziuddin S., Siegelman H.W. & Tornabene T.G. (1983): Lipopolysaccharides of the cyanobacterium Microcystis aeruginosa. Eur. J. Biochem. 137: 333-336.

Repavich W.M., Sonzogni W.C., Standridge J.H., Wedepohl R.E. & Meisner L.F. (1990): Cyanobacteria (blue-green algae) in Wisconsin waters: acute and chronic toxicity. Water Research 24 (2): 225-231.

Reynolds, C.S. (1984): The ecology of freshwater phytoplankton. Cambridge University Press, Cambridge. 384 pp.

Reynolds, C.S. (1987): Cyanobacterial water-blooms. Adv. Bot. Res. 13: 67-143.

Richard D.S., Beattie K.A. & Codd G.A. (1983): Toxicity of cyanobacterial blooms from Scottish freshwaters. Environ. Technol. Lett. 4: 377-382.

Rinehart K.L., Namikoshi M. & Choi B.W. (1994): Structure and biosynthesis of toxins from blue-green algae (cyanobacteria). J. Appl. Phycol. 6: 159-176.

Rosén, G. (1981a): Tusen sjøar. Växtplanktons miljökrav. Statens Naturvårsverk, Stockholm. 119 pp.

Rosén, G. (1981b): Phytoplankton indicators and their relation to certain chemical and physical factors. Limnologica (Berl.) 13: 263-90.

Runnegar M.T.C., Andrews J., Gerbes R.G. & Falconer I.R. (1987): Injury to hepatocytes induced by a peptide toxin from the cyanobacterium Micro-cystis aeruginosa. Toxicon 25 (11): 1235-1239.

Runnegar M.T.C. & Falconer I.R. (1986): Effect of toxin from the cyano-bacterium Micro-cystis aeruginosa on ultrastructural morphology and actin polymerization in isolated hepatocytes. Toxicon 24 (2): 109-115.

Rylander R., Bake B., Fischer J.J. & Helander I.M. (1989): Pulmonary function and symptons after inhalation of endotoxin. American Review of Respiratory Disease 140:981-986.

Saadi O.E. & Cameron A.S. (1993): Illness associated with blue-green algae. Medical Journal of Australia 158: 792-793.

Saito S., Nakano Y., Kushida K., Shirai M., Harada K.-I. & Nakano M. (1994): Cross-reactivity and neutralizing ability of monoclonal antibodies against microcystins. Micro-biol. Immunol. 38 (5): 389-392.

SAS Institute (1989): SAS/Stat User's guide. Version 6, Fourth edition. Volume 1+2. 1686 pp.

Sas, H. (Ed.) (1989): Lake restoration by reduction of nutrient loading. Expectations, experiences, extrapolations. Academia Verlag-Richardz Gmbh. 497 pp.

Schreurs, H. (1992): Cyanobacterial dominance. Relations to eutrophication and lake morphology. Academisch proefschrift. Amsterdam. 198 pp.

Schwimmer M. & Schwimmer D. (1968): Medical aspects of phycology. -I: Jackson D.J. (Ed.): Algae, Man, and the Environment, Syracuse University Press, Syracuse, New York. pp. 278-358.

Scott W.E. (1991): Occurence and significance of toxic cyanobacteria in Southern Africa. Wat. Sci. Tech. 23: 175-180.

Seip, K.L. (1988): Et regelsystem for å identifisere innsjøers respons på reduksjoner av fosforbelastning. Del II. Forekomst af blågrønnalger (cyanobacteria). Limnos 3: 8-12.

Shapiro J. (1990): Current beliefs regarding dominance of blue-greens: the case for the importance of CO2 and pH. Verhandlungen Internationale Vereinigung für Theoretische und Angewandte Limnologie 24: 38-54.

Shimizu Y. (1987): Dinoflagellate toxins. -I: Taylor F.J.R. (Ed.): The biology of dinoflagellates (Botanical Monographs; V. 21). Blackwell Scientific Publications, pp. 282-315.

Shimizu Y. & Yoshioka M. (1981): Transformation of paralytic shellfish toxins as demonstrated in scallops homogenates. Science 212: 546-547.

Shirai M., Ohtake A., Sano T., Matsumoto S., Sakamoto T., Sato A., Aida T., Harada K-I., Shimada T., Suzuki M. & Nakano M. (1991): Toxicity and toxins of natural blooms and isolated strains of Microcystis spp. (cyano-bacteria) and improved procedure for purification of cultures. Applied and Environmental Microbiology 57 (4): 1241-1245.

Sim A.T.R. & Mudge L-M. (1993): Protein phosphatase activity in cyanobacteria: concequences for microcystin toxicity analysis. Toxicon 31 (9): 1179-1186.

Sivonen K. (1990a): Toxic cyanobacteria in Finnish fresh waters and the Baltic Sea. Academic dissertation in microbiology. Reports from departments of microbiology, University of Helsinki, 39/1990. 87 pp.
Sivonen K. (1990b): Effects of light, temperature, nitrate, orthophosphate, and bacteria on growth of and hepatotoxin production by Oscillatoria agardhii strains. Applied and Environmental Microbiology 56: 2658-2666.

Sivonen K. (1996): Cyanobacterial toxins and toxin production. Phycologia 35 (suppl.): 12-24.

Sivonen K., Carmichael W.W., Namikoshi M., Rinehart K.L., Dahlem A.M. & Niemelä S.I. (1990a): Isolation and characterization of hepatotoxic microcystin homologs from the filamentous freshwater cyanobacterium Nostoc sp. strain 152. Applied and Environmental Microbiology 56 (9): 2650-2657.

Sivonen K., Himberg K., Luukkainen R., Niemelä S.I., Poon G.K. & Codd G.A. (1989): Preliminary characterization of neurotoxic cyanobacteria blooms and strains from Finland. Toxicity Assessment: An International Journal 4: 339-352.

Sivonen K., Namikoshi M., Evans W.R., Carmichael W.W., Sun F., Rouhainen L., Luukkainen R. & Rinehart K.L. (1992a): Isolation and characterization of a variety of microcystins from seven strains of the cyanobacterial genus Anabaena. Applied and Environmental Microbiology 58 (8): 2495-2500.

Sivonen K., Namikoshi M., Evans W.R., Färdig M., Carmichael W.W. & Rinehart K.L. (1992b): Three new microcystins, cyclic heptapeptide hepatotoxins, from Nostoc sp. strain 152. Chem. Res. Toxicol. 5: 464-469.

Sivonen K., Namikoshi M., Evans W.R., Gromov B.V., Carmichael W.W. & Rinehart K.L. (1992c): Isolation and structure of five micro-cystins from a Russian Micro-cystis aeruginosa strain CALU 972. Toxicon 30 (11): 1481-1485.

Sivonen K., Niemelä S.I., Niemi R.M., Lepistö L., Luoma T.H. & Räsänen L.A. (1990b): Toxic cyano-bacteria (blue-green algae) in Finnish fresh and coastal waters. Hydrobiologia 190: 267-275.

Sivonen K., Skulberg O.M., Namikoshi M., Evans W.R., Carmichael W.W. & Rinehart K.L. (1992d): Two methyl ester derivatives of microcystins, cyclic heptapeptide hepato-toxins, isolated from Anabaena flosaquae strain CYA 83/1. Toxicon 30 (11): 1465-1471.

Skulberg O. (1988): Blågrønalger - Vannkvalitet, Norsk Institut for Vannforskning (NIVA). Oslo. 121 pp.

Skulberg O.M., Carmichael W.W., Andersen R.A., Matsunaga S., Moore R.E. & Skulberg R. (1992): Investigations of a neurotoxic Oscillatorialean strain (Cyanophyceae) and its toxin. Isolation and characterization of Homoanatoxin-a. Environmental Toxicology and Chemistry 11: 321-329.

Skulberg O.M., Carmichael W.W., Codd G.A. & Skulberg R. (1993): Taxonomy of toxic cyanophyceae (cyanobacteria). - I: Falconer I.R. (Ed.): Algal Toxins in seafood and drinking water. Academic Press Limited, London, pp. 145-164.

Skulberg O.M., Underdal B. & Utkilen H. (1994): Toxic waterblooms with cyanophytes in Norway - current knowledge. Algological Studies 75: 279-289.

Smith, V.H. (1983): Low nitrogen to phosphorus ratios favour dominance by by blue-green algae in lake phytoplankton. Science (Wash. D.C.) 121: 669-71.

Smith, V.H. (1985): Predictive models for the biomass of blue-green algae in lakes. Water Resour. Bull. 21: 433-39.

Smith, V.H. (1986): Light and nutrient effect on the relative biomass of blue-green algae in lake phytoplankton. Can. J. Fish. Aquat. Sci. 43: 148-53.

Smith, V.H. (1990): Phytoplankton responses to eutrophication in inland waters. p. 231-49. -I: Akatsuka I. (Ed.): An introduction to applied phycology. Academic Publishing bv. The Hague.

Smith, V.H, E. Willen & B. Karlsson (1987): Predicting the summer peak biomass of four species of blue-green algae (Cyanophyta/Cyanobacteria) in Swedish lakes. Water Resour. Bull. 23: 397-402.

Steinberg, C. & H. Hartmann (1988): Planctonic bloom-forming cyanobacteria and the eutrophication of rivers and lakes. Freshwater Biol. 20: 279-87.

Stevens D.K. & Krieger R.I. (1991): Stability studies on the cyanobacterial nicotinic alkaloid anatoxin-a. Toxicon 29 (2): 167-179.

Stotts R.R., Namikoshi M., Haschek W.M., Rinehart K.L., Carmichael W.W., Dahlem A.M. & Beasley V.R. (1993): Structual modifications imparting reduced toxicity in micro-cystins from Micro-cystis spp. Toxicon 31 (6): 783-789.

Sullivan J.J. (1990): High-performance liquid chromatographic method applied to paralytic shellfish poisoning research. - I: Marine Toxins: Origin, structure and molecular pharmacology, American Chemical Society, Washington, pp. 66-77.

Sullivan J.J., Iwaoka W.T. & Liston J. (1983): Enzymatic transformation of PSP-toxins in the little neck clam (Protothaca staminea). Biochem. Biophys. Comm. 144: 465-472.

Sullivan J.J. & Wekell M.M. (1984): Determination of paralytic shellfish poisoning toxins by high pressure liquid chromatography. -I: Ragelis E.P. (Ed.): Seafood Toxins. American Chemical Society, Washington D.C., pp. 197-205.

Sullivan J.J. & Wekell M.M. (1986): The application of high performance liquid chromatography in a paralytic shellfish monitoring program, Seafood Quality Determination. -I: Kramer & Liston (Eds.): Proceeding of an International Symposium Coordinated by the University of Alaska. Anchorage, Alaska, pp. 357-371.

Takahashi S. & Kaya K. (1993): Quail spleen is enlarged by microcystin RR as a blue-green algal hepatotoxin. Natural Toxins 1: 283-285.

Tchernajenko V.M. (1994): Cyclic peptide hepatotoxins from fresh water cyanobacteria water blooms collected in the river Dnieper reservoirs and other water bodies from the European part of Russia. - I: Codd G.A., Jefferies T.M., Keevil C.W. & Potter E. (Eds.): Detection methods for cyanobacterial toxins. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 19-23.

ter Braak, C.J.F. (1987): Unimodel models to species to environment. Doctoral thesis, University of Wageningen. 152 pp.

ter Braak, C.J.F. (1988): CANOCO - a Fortran program for canonical community ordination by (partial) (detrended) (canonical) correspondence analysis, principal components analysis and redundancy analysis (version 2.1) Technical report LWA-88-02, GLW, Wageningen. 95 pp.

ter Braak, C.J.F. (1990): Update notes: CANOCO version 3.10. Agricultural mathematics group. Wageningen. 35 pp.

ter Braak, C.J.F., S. Juggins, H.J.B. Birks & H. van der Voet (1993): Weigted averaging partial least squares regression (WA-PLS): definition and comparison with other methods for speciesenvironment calibration.
- I: Patil G.P. & Rao C.R. (Eds.): A Multivariate environmental statistics. North Holland, p. 529-60.

Terao K., Igarashi K., Ohtani I., Watanabe M.F., Harada K.-I., Ito E. & Watanabe M. (1994): Electron microscopic studies on experimental poisoning in mice induced by cylindrospermopsin isolated from blue-green alga Umezakia natans. Toxicon 32: 833-843.

Thunmark, S. (1945): Zur soziologie des Süsswasserplanktons. Fol. Limnol. Scand. 3: 1-66.

Tilman D., Kilham S.S. & Kilham P. (1982): Phytoplankton community ecology: the role of limiting nutrients. Ann. Rev. Ecol. System 13: 375-83.

Trifinova, I.S. (1989): Changes in community structure and productivity of lake phytoplankton as indicators of lake and reservoir eutrophication. Arch. Hydrobiol. Beih. Ergebn. Limnol. 33: 363-71.

Trimbee, A.M. & E.E. Prepas. (1987): Evaluation of total phosphorus as a predictor of the relative biomass of blue-green algae with special emphasis on Alberta lakes. Can. J. Fish. Aquat. Sci. 44: 1337-42.

Tsuji K., Naito S., Kondo F., Ishikawa N., Watanabe M.F., Suzuki M. & Harada K-I. (1994): Stability of microcystins from cyano-bacteria: Effect of light on decomposition and isomerization. Environ. Sci. Technol. 28: 173-177.

Tsuji K., Watanuki T., Kondo F., Watanabe M.F., Suzuki S., Nakazawa H., Suzuki M., Uchida H. & Harada K.-I. (1995): Stability of microcystins from cyanobacteria (2): effect of UV light on decomposition and isomerization. Toxicon 33: 1619-1631.

Turner P.C., Gammie A.J., Hollinrake K. & Codd G.A. (1990): Pneumonia associated with contact with cyanobacteria. British Medical Journal 300: 1440-1441.

Ueno Y., Nagata S., Tsutsumi T., Hasegawa A., Watanabe M.F., Park H.-D., Chen G.-C., Chen G. & Yu S.-Z. (1996): Detection of microcystins, a blue-green algal hepatotoxin, in drinking water sampled in Haimen and Fusui, endemic areas of primary liver cancer in China, by highly sensitive immunoassay. Carcinogenesis 17: 1317-1321.

Usleber E., Dietrich E., Märtlbauer E. & Terplan G. (1994): Effect of heterologous paralytic shellfish poisoning toxin-enzyme conjugates on the cross-reactivity of a saxitoxin enzyme immunoassay. Letters in Applied Microbiology 18: 337-339.

Usleber E., Schneider E. & Terplan G. (1991): Direct enzyme immunoassay in microtitration plate and test strip format for the detection of saxitoxin in shellfish. Letters in Applied Microbiology 13: 275-277.

Utkilen H. & Gjølme N. (1992): Toxin production by Microcystis aeruginosa as a function of light in continuous cultures and its ecological significance. Applied and Environmental Microbiology 58: 1321-1325.

van der Westhuizen A.J. & Eloff J.N. (1983): Effect of culture age and pH of culture medium on the growth and toxicity of the blue-green alga Microcystis aeruginosa. Z. Pflanzenphysiol. Bd. 110: 157-163.

van der Westhuizen A.J. & Eloff J.N. (1985): Effect of temperature and light on the toxicity and growth of the blue-green alga Microcystis aeruginosa (UV-006). Planta 163: 55-59.

Vasconcelos V.M., Evans W.R., Carmichael W.W. & Namikoshi M. (1993): Isolation of microcystin-LR from a Microcystis (cyano-bacteria) waterbloom collected in the drinking water reservoir for Porto, Portugal. J. Environ. Sci. Health. A28 (9): 2081-2094.

Vezie C., Brient L., Sivonen K., Bertru G., Lefeuvre J.-C. & Salkinoja-Salonen M. (1998): Variation of microcystin content of cyanobacterial blooms and isolated strains in Lake Grand-Lieu (France). Microbial Ecology 35: 126-135.

Volterra L., Bruno M., Gucci P.M.B. & Pierdominici E. (1992): Fast method for detecting toxic cyanophyte blooms. Environmental Toxicology and Water Quality: 7: 215-222.

Vuori E., Pelander A., Himberg K., Waris M. & Niinivaara K. (1997): Removal of nodularin from brackish water with reverse osmosis or vacuum distillation. Water Research 31: 2922-2924.

Ward C.J., Beattie K.A., Lee E.Y.C. & Codd G.A. (1997): Colorimetric protein phosphatase inhibition assay of laboratory strains and natural blooms of cyanobacteria: comparisons with high-performance liquid chromatographic analysis for microcystins. FEMS Microbiology Letters 153: 465-473.

Watanabe M.F., Harada K.I., Matsuura K., Watanabe Y. & Suzuki M. (1989a): Heptapeptide toxins contained in natural samples of Microcystis species. Toxicity Assessment 4: 487-497.

Watanabe M.F., Harada S., K.I., Matsuura K., Watanabe M. and Suzuki M. (1989b): Heptapeptide toxin production during the batch culture of two microcystis species (cyanobactera). Journal of Applied Phycology, 1: 161-165.

Watanabe M.F. & Oishi S. (1980): Toxicities of Microcystis aeruginosa collected from some lakes, reservoirs, ponds and moat in Tokyo and adjacent regions. Jap. J. Limnol. 41: 5-9.

Watanabe M.F. & Oishi S. (1985): Effects of environmental factors on toxicity of a cyano-bacterium (Microcystis aeruginosa) under culture conditions. Applied and Environmental Microbiology 49: 1342-1344.

Watanabe M.F., Oishi S., Harada K-I., Matsuura K., Kawai H. & Suzuki M. (1988): Toxins contained in Microcystis species of cyanobacteria (blue-green algae). Toxicon 26 (11): 1017-1025.

Watanabe M.F., Park H.-D. & Watanabe M. (1994): Compositions of Microcystis species and heptapeptide toxins. Verh. Internat. Verein. Limnol. 25: 2226-2229.

Watanabe M.F., Tsuji K., Watanabe Y., Harada K-I. & Suzuki M. (1992a): Release of heptapeptide toxin (microcystin) during the decomposition process of Microcystis aeruginosa. Natural Toxins 1: 48-53.

Watanabe M.F., Watanabe M., Kato T., Harada K-I. & Suzuki M. (1991): Composition of cyclic peptide toxins among strains of Microcystis aeruginosa (blue-green algae, cyanobacteria). Bot. Mag. Tokyo 104: 49-57.

Watanabe M.M., Kaya K. & Takamura N. (1992b): Fate of the toxic cyclic hepapeptides, the microcystins, from blooms of Micro-cystis (cyanobacteria) in a hypertrophic lake. J. Phycol. 28: 761-767.

Weckesser J., Drews G. & Mayer H. (1979): Lipopolysaccharides of photosynthetic prokaryotes. Ann. Rev. Microbiol. 33: 215-239.

Weckesser J. & Martin C. (1990): Toxine aus cyanobacterien im wasser: Microcystin und verwandte peptide. Forum Mikrobiologie 7-8: 364-369.

Wicks R.J. & Thiel P.G. (1990): Environmental factors affecting the production of peptide toxins in floating scums of the cyanobacterium Microcystis aeruginosa in a hypertrophic African reservoir. Environ. Sci. Technol. 24: 1413-1418.

Windolf, J., E. Jeppesen, M. Søndergaard, J.P. Jensen & L. Sortkjær (1993): Ferske vandområder - søer. Vandmiljøplanens Overvågningsprogram 1992. Faglig rapport fra DMU nr. 90. Danmarks Miljøundersøgelser. 130 pp.

Wirsing B., Hoffmann L., Heinze R., Klein D., Daloze D., Braekman J.-C. & Weckesser J. (1998): First report on the identification of microcystin in a water bloom collected in Belgium. Systematic and Applied Microbiology 21: 23-27.

Yin Q., Carmichael W.W. & Evans W.R. (1997): Factors influencing growth and toxin production by cultures of the freshwater cyanobacterium Lyngbya wollei Farlow ex Gomont. Journal of Applied Phycology 9: 55-63.

Yu S-Z. (1989): Drinking water and primary liver cancer. - I: Tang Z.Y., Wu M.C. & Xia S.S. (Eds.): Primary liver cancer. China Academic Publishers, Springer, Berlin Heidelberg New York, pp. 30-37.

Zhang Q-X., Carmichael W.W., Yu M-J. & Li S-H. (1991): Cyclic peptide hepatotoxins from freshwater cyanobacterial (blue-green algae) waterblooms collected in Central China. Environmental Toxicology and Chemistry 10: 313-321.

Zilberg, B. (1966): Gastroentertitis in Salisbury European children- a five-year study. Cent. Afr. Journal medicine 12:164-168.

Århus Amt (1992a): Bryrup Langsø 1991. Miljøkontoret, Århus Amt, 44 pp.

Århus Amt (1992b): Ravn Sø 1991. Miljøkontoret, Århus Amt, 57 pp.

 

Bilag 1-1

Undersøgelser af forekomst af toksiske blågrønalger fra forskellige geografiske områder.

  Antal algeprøver Antal lokaliteter Reference
  I alt Toksiske Procent toksiske I alt Toksiske Procent toksiske
Minnesota, USA
1948-1950
92 49 53       Olson
1960
Alberta, Canada
1955-1962
24 16 67       Gorham
1962
Wisconsin, USA
1986 a)
90 25 28 90 25 28 Repavich et al.
1990
Saskatchewan, Canada
1960-1966
  10-11   >50 5 <10 Hammer
1968
Japan
1977-1978
23 9 39 10 5 50 Watanabe & Oshi
1980
Tyskland
1977-1979
10 7 70 6 4 67 Henning & Kohl
1981
Holland
1980
13 12 92 11 8 73 Leeuwang et al.
1983
UK
1981-1982
21 20 95 7 6 86 Richard et al.
1983
UK
1989
      91 62 68 Lawton & Codd
1991
Norge/Sverige/Finland
1978-1984
81 49 60 51 30 59 Berg et al.
1986
Sverige 53 223 43 27 17 63 Mattson & Willén
1986
Norge
1989-1991 b)
64 59 92 36     Skulberg et al.
1994
Finland
1985-1987
215 97 45 149     Sivonen
1990
Kina
1984-1986
26 19 73 7 7 100 Carmichael et al.
1988b
Grækenland
1987
  18     3   Lanaras et al.
1989
Danmark
1994
102 89 c)/
71 d)
87 c)/
70 d)
96 86 c)/
69 d)
90 c)/
72 d)
Denne undersøgelse

a) I alt blev 292 algeprøver indsamlet fra 102 lokaliteter. Der var blågrønalger i 90 af prøverne. Kun disse er medtaget i tabellen.
b) Den høje frekvens af toksiske prøver skal ses i sammenhæng med, at lokaliteterne var udvalgt for at undersøge søer, hvor der lokalt var rapporteret generende opblomstringer af blågrønalger.
c) "Protracted" toksicitet medregnet.
d) Kun lever- eller nervetoksicitet.

Modificeret fra Sivonen (1990).

Bilag 1-2

Potentielt toksinproducerende blågrønalgearter.

Encellede:
 
  Coelosphaerium kützingianum Näg.
Gomphospharia lacustris Chod.
(=Snowella lacustris (Chod.) Kom. et Hind.
Gomphospharia nägeliana (Unger) Lemm.
(=Woronichinia naegeliana (Unger) Elenk.)
Microcystis aeruginosa Kütz.
Microcystis cf. botrys Teil.
Microcystis viridis (A. Br.) Lemm.
Microcystis wesenbergii Kom.
Synechoccus Nägeli sp. (stamme Miami BCII 6S)
Synechoccus Nägeli sp. (stamme ATCC 18800)
Synechocystis Sauvageau sp.
Flercellede:
 
  Anabaena circinalis Rabenh.
Anabaena cf. cylindrica Lemm. a)
Anabaena flosaquae (Lyngb.) Bréb.
Anabaena hassallii (Kütz.) Wittr.
Anabaena lemmermannii P. Richt.
Anabaena spiroides var. contracta Kleb.
Anabaena variabilis Kütz.
Anabaenopsis milleri Woron.
Aphanizomenon flosaquae (L.) Ralfs
Cylindrospermum Kützing sp.
Cylindrospermopsis raciborskii (Wolos.) Seenaya & Subba Raju
Fischerella epiphytica Ghose
Gloeotrichia echinulata (J.E. Smith) P. Richter
Hapalosiphon fontinalis (Ag.) Born.
Hapalosiphon hibernicus W. & G.S. West b)
Hormothamnion enteromorphoides Grun.
Lyngbya majuscula Harvey
Nodularia spumigena Mertens
Nostoc linkia (Roth) Born. et Flah.
Nostoc paludosum Kütz.
Nostoc rivulare Kütz.
Nostoc zetterstedtii Areschoug
Oscillatoria agardhii Gom.
(=Planktothrix agardhii (Gom.) Anagn. et Kom.)
Oscillatoria agardhii/rubescens gruppen
(=Planktothrix agardhii/rubescens gruppen)
Oscillatoria nigroviridis Thwaites
Oscillatoria Vaucher sp.
Oscillatoria formosa Bory
(=Phormidium formosum (Bory) Anagn. & Kom.)
Pseudanabaena catenata Lauterb.
Scizothrix calcicola (Ag.) Gom.
Scytonema pseudohofmannii Bharadw.
Tolypothrix byssoidea (Hass.) Kirchn.
Trichodesmium erythraeum Ehrb.

a) Henriksen, upubl.
b) Prinsep et al. (1992)

Modificeret fra Skulberg et al. (1993).

Bilag 1-3

Blågrønalgearter, hvor microcystiner er påvist.

Art Oprindelse Stamme Referencer
Microcystis aeruginosa Norge Bloom Berg et al. 1987a
  Finland 205; Bloom #); 205, 98, 136, 199 samt 2 blooms Kiviranta et al. 1992;
Namikoshi et al. 1992a;
Luukkainen et al. 1994
  Danmark Blooms Denne undersøgelse
  Rusland CALU 972; MAK-5 Sivonen et al. 1992c;
Tchernajenko 1994
  Sydafrika Blooms; Wicks & Thiel 1990;
Scott 1991
  Kina Blooms; Blooms Zhang et al. 1991;
Carmichael et al. 1988b
  Japan M203-2, M228-12, M230-4; Watanabe et al. 1988;
15 stammer; Watanabe et al. 1991;
Blooms samt 22 stammer; Shirai et al. 1991;
K-139 Harada et al. 1991b
  Belgien Bloom Wirsing et al. 1998
  Portugal Bloom Vasconcelos et al. 1993
  Frankrig Blooms og flere stammer Vezie et al. 1998
  USA Bloom; Stotts et al. 1993;
Bloom Nishiwaki-Matsushima et al. 1992
  Australien Bloom; Jones & Orr 1994;
Blooms; Flett et al. 1991;
Bloom Runnegar et al. 1987
  Canada Bloom Craig et al. 1993
  England/Scotland Blooms; NRA 1990;
Bloom; MacKintosh et al. 1990;
Blooms; Brooks & Codd 1988;
PCC 7820, PCC 7813 Poon et al. 1987
  Ægypten Kultur Abdel-Rahman et al. 1993
  Brasilien NPJB-1 Azevedo et al. 1994
  Thailand AIT Poon et al. 1987
Microcystis viridis Japan TAC 44, 46, 78 og 92; Watanabe et al. 1988;
S-70; Shirai et al. 1991;
NIES 102; Ooi et al. 1989;
Blooms Kaya & Watanabe 1990
Microcystis botrys Danmark 4 stammer Henriksen, upubl.
Oscillatoria agardhii Norge CYA-38; Eriksson et al. 1989;
(= Planktothrix agardhii) CYA-29; Meriluoto et al. 1989;
  CYA-129 Meriluoto et al.1990
  Finland Bloom; Lindholm et al. 1989;
13 stammer Luukkainen et al. 1993
  Danmark 11 stammer Henriksen, upubl.
Oscillatoria agardhii var. Norge Bloom; Carmichael 1989;
isothrix Danmark 2 stammer Henriksen, upubl.
(= Planktothrix mougeotii)      
Oscillatoria agardhii var. Norge Bloom Carmichael 1989
Anabaena flosaquae/ Norge CYA 83/1 Sivonen et al. 1992d
lemmermannii
  Canada S-23-g-1; Krisnamurthy et al. 1989;
NRC-525-17; Harada et al. 1991a
  Scotland Bloom Edwards et al. 1993
  Danmark PH-255 Henriksen, upubl.
Anabaena circinalis Frankrig 2 stammer Vezie et al. 1998
Anabaena sp. Finland 66; Namikoshi et al. 1992b;
202 A1, 202 A2; Namikoshi et al. 1992c;
60, 90, 141 Sivonen et al. 1992a
  Danmark Flere stammer Henriksen, upubl.
Nostoc sp. Finland 152; Sivonen et al. 1990a;
152 Sivonen et al. 1992b
Hapalosiphon hibernicus Hawaii BZ-3-1 Prinsep et al. 1992
Bentiske Oscillatoriales Schweiz Blooms Mez et al. 1997
(Oscillatoria limosa og Phormidium konstantinosum)

# Bloom bestående af lige mængder Microcystis aeruginosa og Aphanizomenon flosaquae.

Bilag 1-4

Blågrønalgearter, hvor anatoxin-a produktion kendes.

Art Stamme Oprindelse Øvrige
toksiner
Reference
Anabaena flos-aquae CYA-32 (=NRC-44-1 a)) Canada 2 levertoksiner Al-Layl et al. 1992
  Bloom Lake Säyhteenjärvi, Artjärvi, Finland   Himberg 1989
  UTEX LB 2557 (C2) Hebgen Lake, Montana, USA   Kangatharalingam & Priscu 1993
  NRC-44-1 Canada   Carmichael & Mahmood 1984
  14, 37 Finland   Sivonen et al. 1989
  TAC 100 Lake Suwa, Japan   Park et al. 1993
Anabaena mendotae 130 Lake Säyhteenjärvi, Finland   Rapala et al. 1993
Anabaena planctonica Blooms Lake Mulargia, Sardinien, Italien ? Bruno et al. 1994
  TAC 42 Lake Kasumigaura, Japan   Park et al. 1993
Anabaena circinalis 54, 86, 123 Finland   Sivonen et al. 1989
Anabaena spiroides TAC 111 Lake Sigure, Japan   Park et al. 1993
Anabaena macrospora K-1 Lake Kizari, Japan   Park et al. 1993
Anabaena sp. TAC 210 Lake Okutama, Japan   Park et al. 1993
Aphanizomenon
flosaquae
3 Lake Långsjön, Åland   Rapala et al. 1993
Cylindrospermum sp. 191 Finland levertoksin(er) Sivonen et al. 1989
Oscillatoria sp. 193 Finland   Sivonen et al. 1989
Oscillatoria sp. (bentisk) Blooms samt kultur fra disse Loch Insh, Scotland (1990, 1991)   Edwards et al. 1992
Oscillatoria agardhii
(Planktothrix agardhii)
226 Finland levertoksiner Sivonen et al. 1989
Microcystis
aeruginosa
TAC 121 Lake Barato, Japan   Harada et al. 1993
  TAC 80, Lake Suigetsu, Japan   Park et al. 1993
  TAC 87 Lake Koshi, Japan   Park et al. 1993
  TAC 117 Lake Barato, Japan   Park et al. 1993

a) Ifølge Al-Layl et al. (1988).

Bilag 1-5

Nervetoksiner (bortset fra anatoxin-a) fundet hos blågrønalger.

Toksin Art Stamme Oprindelse Reference
Anatoxin-a(s) Anabaena flos-aquae NRC-525-17 Buffalo Pond Lake, Saskatchewan, Canada (1965) Carmichael & Mahmood 1984
    Bloom Pond near Tolono, Illinois (1986), USA
Pond near Griggsville, Illinois (1986), USA
Cook et al. 1989
    Blooms Wisconsin Repavich et al. 1990
    Bloom Richmond Lake, South Dakota (1985) Mahmood et al. 1988
  Anabaena lemmermannii Blooms
Flere stammer
Knud Sø, Danmark
(1993 + 1994)
Henriksen et al. 1997
Homoanatoxin-a Oscillatoria formosa
(= Phormidium formosum)
NIVA-CYA 92 Levrasjön (1981), Norge Skulberg et al. 1992
  Oscillatoria Bloom Norge Haugen et al. 1994
PSP-toksiner
(Saxitoxin og Neosaxitoxin)
Aphanizomenon flosaquae NH-5 Pond near Durham,
New Hampshire, USA
Mahmood & Carmichael 1986
    Bloom Kezar Lake, New Hampshire, USA Ikawa et al. 1982
    NH-1 Farm pond near Durham,
New Hampshire, USA
Ikawa et al. 1982
PSP-toksiner
(Saxitoxin, GTX-toxin, C-toksiner)
Anabaena circinalis Bloom Darling River, Australien (1990) Carmichael & Falconer 1993,
Humpage et al. 1993
    MBG Mt. Bold, Australien Negri & Jones 1995
PSP-toksiner
(dc-GTX)
Lyngbya wollei Flere stammer Alabama, USA Yin et al. 1997
Anatoxin-b a) Anabaena flos-aquae A-52-2-n-e-7-1-2-c Disney Lake, Alberta, Canada Carmichael & Gorham 1978
Anatoxin-b(S) a) Anabaena flos-aquae S-UTH-1-4-h-3-b Echo Lake, Saskatchewan, Canada Carmichael & Gorham 1978
Anatoxin-d a) Anabaena flos-aquae Sask. S-29-a Bendig's Pond, Bruno, Saskatchewan, Canada Carmichael & Gorham 1978
Ukendt nervetoxin Trichodesmium spp. Bloom St Thomas, Virgin Islands Hawser et al. 1991
  Oscillatoria agardhii
(= Planktothrix agardhii)
209, 214, 226 Finland Sivonen et al. 1989
  Mange arter Blooms Finland Sivonen et al. 1989
  Anabaena cf. cylindrica Flere stammer Arresø, Danmark Henriksen, upubl.
  Oscillatoria sp. (bentisk) PH-304 Danmark Henriksen, upubl.

a) Toksinerne er blevet adskilt på baggrund af symptomerne ved injektion i forsøgsdyr. Den kemiske struktur af stofferne er ukendt. Ifølge Carmichael (1988) har stammerne, som producerede hhv. anatoxin-b og -b(S), senere mistet deres toksinproduktion, og stammen, som producerede anatoxin-d, er i stedet begyndt at producere et levertoksin.

 

Bilag 2-1

Jyske søer undersøgt for forekomst af toksiske blågrønalger i 1994. For hver lokalitet er angivet resultatet af musetesten, eventuel microcystin- og/eller PSP-toksinkoncentration i det tørrede algemateriale og artssammensætningen. Arter angivet med understregning var tydeligt dominerende i prøven. PSP er angivet som saxitoxinækvivalenter.

Lokalitet 

Musetest

Micro-
cystin-
indhold
(mg/g)
PSP-
toksin-
indhold
(mg/g)
Blågrønalgearter 
Maks. dosis (mg) Overlevelse
(min) a)
Toksi-
citet
Birk Sø
28.07.94
50 145 Lever 28 - Ana. cra.; Ana. smi./pla.; Ana. spp.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. vir.
Borre/Jul Sø 28.07.94 25 91 Lever 298 - M. aer.; M. bot.; M. vir; M. wes.; Wor. nae.
Brabrand Sø 28.07.94 25 > 5
timer
Protracted - - Ana. sp.; Aph. kleb.; M. bot.; M. wes.
Bryrup Langsø 27.07.94 25 91 Lever 1079 - M. aer.; M. bot.; Ana. cra.; M. f-a.; M. wes.
Bygholm Sø 29.07.94 25 > 5
timer
Protracted 23 - P. aga.; M. sp.
Dollerup Sø 26.07.94 50 73 Lever 61 - M. bot.; M. f-a.; M. vir.; M. wes.
Ejstrup Sø 27.07.94 25 169 Lever 78 - M. wes.; M. vir.
Fårup Sø 29.07.94 25 > 5
timer
Protracted 66 - Ana. cra.; Aph. kleb.; M. aer.; Ana. cf. men.; M. f-a.; M. hol.; M. vir.; M. wes.; Sno. lit.
Glenstrup Sø 28.07.94 50 5,5 Nerve 16 16 Ana. lem.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. wes.; Wor. nae.
Gudensø 28.07.94 50 138 Lever 77 - Ana. cra.; Ana. smi./pla.; Ana. spp.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. wes.; Wor. nae.
Gødstrup Sø 29.07.94 50 92 Lever 693 - Aph. f-a./kleb.; M. bot.; M. f-a.
Haderslev Dam 26.07.94 50 > 4
timer
Protracted - - M. bot.; M. vir.; M. wes.
Hald Sø
29.07.94
50 > 4
timer
Protracted - - cf. Ap. min.; Aph. kleb.; Wor. nae.
Halle Sø 27.07.94 25 92 Lever 1695 - P. aga. (rød); Ana. cra.; Ana. f-a.; M. aer.; M. bot.
Hampen Sø 01.10.94 50 11 Nerve 714 9 Ana. lem.; P. sp.; M. aer.; M. f-a.
Hastrup Sø 27.07.94 25 88 Lever 239 - Ana. smi./pla.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. vir.; M. wes.; P. aga.; Pl. lim.
Hostrup Sø 26.07.94 50 90 Lever 130 - Ana. spi.; M. bot.; Aph. kleb.; Wor. nae.
Hærup Sø 28.07.94 50 > 4
timer
Protracted 56 - Ap. spp.; Apc. spp.; Aph. gra./Ana. sp.; Chr. sp.; Cya. ret.; M. aer.; M. bot.; M. pul.; Pl. lim.; Sno. lac.

Jels Nedersø 26.07.94 

50 98 Lever 898 - M. aer.; M. bot.; M. f-a.
Jels Oversø 26.07.94 50 > 4
timer
Protracted - - M. sp.; Osc. sp.
Jels Midtsø 26.07.94 50 205 Lever - - M. aer.; M. bot.; M. f-a.
Klejtrup Sø 28.07.94 50 102 Lever 298 - M. aer.; M. bot.; Ana. cra.; M. f-a.; M. wes.
Klejtrup Sø 12.07.93 50 > 24
timer
- - - Glo. ech.
Knud Sø 28.07.94 12,5 13 Nerve I. a. b) - Ana. cir.; Ana. lem.; Ana. vig.; Ap. cla.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. vir.
Kulsø
27.07.94
50 135 Lever - - Ana. cra.; Ana. pla.; Chr. aph.; M. aer.; M. bot.; M. wes.
Kvind Sø 27.07.94 50 108 Lever 47,6 - Ana. cra.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. wes.
Mossø
28.07.94
50 110 Lever 99 - Ana. cra.; Ana. spp.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. wes.; Wor. nae.
Pedersby Sø 03.08.94 45 145 Lever I.a. - Ana. cf. vig.; M. aer.; M. bot.; M. vir.; M. wes.; Sno. lit.; Wor. nae.
Ravn Sø
06.07.94
25 3 Nerve - - Ana. lem.
Ring Sø
27.07.94
50 > 24
timer
- - - Grønalger; M. aer.
Rørbæk Nedersø 27.07.94 25 > 24
timer
- 48 - M. wes.; Ap. cla.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. vir.; P.aga.; Pl. lim.; Sno. lit.
Rørbæk Sø 27.07.94 25 129 Lever 72 - M. wes.; Ap. cla.; Aph. kleb.; M. aer.; M. vir.; P.aga.; Pl. lim.; Sno. lit.
Salten Langsø 27.07.94 25 13 Nerve - - Ana. cir.; Ana. cra.; Ana. f-a.; Ap. sp.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. hol.; M. vir.; Wor. nae.
Salten Langsø 01.10.94 50 104 Lever - - Aph. kleb.
Silkeborg Langsø 29.07.94 50 > 4
timer
Protracted - - Ana. cra.; Ana. smi./pla.; Ana. spp.; M. aer.
Skanderborg Sø 28.07.94 25 > 5
timer
Protracted 49 - Wor. nae.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. vir.; M. wes.
Sterning dam 26.07.94 50 > 4
timer
Protracted - - Kiselalger; Scenedesmus spp.
Stigsholm Sø 27.07.94 25 115 Lever 438 - M. aer.; P. aga.; Ana. cf. cir.; Ana. cra.; M. bot.; M. wes.
Stilling-Solbjerg Sø 28.07.94 25 120 Lever 90 - M. aer.; M. bot.; M. wes.; Wor. nae.
Store Søgård Sø 26.07.94 50 92 Lever 34 - Ana. sp.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. hol.; M. vir.; M. wes.; P. aga.
Søgård Sø 26.07.94 50 92 Lever 353 - M. bot.; M. aer.; M. f-a.

Tange Sø 28.07.94 

50 92 Lever 292 - M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. wes.; Ana. cra.; Ana. smi./pla.; Ana. sp.; Aph. kleb.; M. vir.; Wor. nae.
Tjele Langsø 28.07.94 50 99 Lever 104 - Ap. spp.; Apc. spp.; Aph. kleb.; Cya. ret.; M. bot.; M. pul.; M. vir.; M. wes.; Pl. lim.; Sno. lit.; Wor. nae.
Torup Sø 27.07.94 25 94 Lever 1004 - P. aga. (rød); Aph. gra.; M. aer.
Vamdrup Sø 26.07.94 50 > 24
timer
- - - Grønalger; Aph. is.
Vedsted Sø 26.07.94 50 > 4
timer
Protracted - - Aph. gra.; Ana. sp.; M. bot.; M. f-a.
Vedsø
29.07.94
50 120 Lever 24 - Ana. cra.; Ana. lem.; Ana. sp.; Aph. gra.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. vir.; M. wes.
Vessø
28.07.94
50 105 Lever 118 - Ap. cla.; M. aer.; M. bot.; M. vir.; M. wes.; Wor. nae.
Vestbirk Sø (nord) 27.07.94 25 > 4
timer
Protracted 10 - Kiselalger; P.aga.
Viborg Søndersø 28.07.94 50 > 24
timer
- - - M. aer.; M. wes.
Viborg Nørresø 28.07.94 50 76 Lever 362 - M. aer.; M. bot.; Ap. cla.; Aph. kleb.; M. f-a.; cf. Wor. com.; Wor. nae.
Vissinggård Sø 27.07.94 45 1,5 Nerve - 160 Ana. lem.; Ana. mac.
Ørn Sø
28.07.94
25 > 5
timer
Protracted - - Ana. cra.; Ana. f-a.; Ana. sol./pla.; Ana. sp.; M. aer.; M. f-a.

a) Angiver overlevelsen for den højest doserede mus.
b) I.a.: ikke analyseret.

Bilag 2-2

Fynske søer undersøgt for forekomst af toksiske blågrønalger i 1994. For hver lokalitet er angivet resultatet af musetesten, eventuel microcystin- og/eller PSP-toksinkoncentration i det tørrede algemateriale og artssammensætningen. Arter angivet med understregning var tydeligt dominerende i prøven. PSP er angivet som saxitoksinækvivalenter.

Lokalitet  Musetest Micro-
cystin-
indhold (mg/g)
PSP-
toksin-
indhold
(mg/g)
Blågrønalgearter
Maks.dosis (mg) Overlevelse (min) a)

Toksicitet 

Arreskov Sø 20.09.94 50 85 Lever 241 - Aph. f-a./kleb.; Ana. cf. men.; Ana. sp.; M. cf. bot.
Flødstrup Sø 18.08.94 42 > 24
timer
- 59 - Wor. nae.; Ana. cra.; M. bot.; M. cf. aer.; M. f-a.; M. wes.; P. aga.
Gammelmølle Sø 18.08.94 25 > 24
timer
- - - Ana. smi.; Ana. cf. f-a.; Ana. cra.; M. cf. aer.; P. aga.
Gudme Sø 25.07.94 50 > 4
timer
Protracted - - Ana. sp.
Hesselager Gadekær 25.07.94 50 > 4
timer
Protracted - 37 Ana. sp.; M. aer.
"Hjulby Sø" (Nyborg) 25.07.94 50 86 Lever 112 - Ana. pla./smi.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. wes.; P. mug.
Hvidkilde Sø 25.07.94 50 > 24
timer
- - - Ana. cra.; Ana. sp.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. hol.; M. wes.
Kobbermose 18.08.94 50 > 24
timer
- - - Ana. smi.; Ana. cf. f-a.; Ana. cra.
Lykkesholm Sø (øst) 25.07.94 50 > 24
timer
- - - Ana. smi.
Lykkesholm Sø (vest) 25.07.94 50 > 24
timer
- - - Ana. smi.
Nørresø
14.09.94
50 133 Lever 20 - M. wes.; Ana. cf. vig.; Ana. lem.; Aph. sku.; M. f-a.; M. vir.
Ollerup Sø 25.07.94 50 116 Lever 164 - Ana. cf. cir.; Ana. f-a./lem.; Aph. kleb.; Cya. sp.; Mer. sp.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. hol.; M. vir.; M. wes.; Pl. lim.
Søbo Sø
25.07.94
50 88 Lever 335 - Ana. cf. cyl.; M. aer.; M. bot.; M. hol.; M. vir.; M. wes.; P. aga.; Pl. lim.
Sørup Sø 25.07.94 50 96 Lever 42 - Ana. cra.; Ana. lem.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. vir.; M. wes.
Vormark Gadekær 25.07.94 50 > 4
timer
Protracted - - M. aer.; M. hol.

a) Angiver overlevelsen for den højest doserede mus.

Bilag 2-3

Sjællandske søer undersøgt for forekomst af toksiske blågrønalger i 1994. For hver lokalitet er angivet resultatet af musetesten, eventuel microcystin- og/eller PSP-toksinkoncentration i det tørrede algemateriale og artssammensætningen. Arter angivet med understregning var tydeligt dominerende i prøven. PSP er angivet som saxitoksinækvivalenter.

Lokalitet Musetest Micro-
cystin-
indhold (mg/g)
PSP-
toksin-
indhold
(mg/g)
Blågrønalgearter
Maks. dosis (mg) Overlevelse (min) a) Toksi-citet
Agersø
19.09.94
50 6 Nerve 614 26 Apc. spp.; Ana. lem.; Wor. nae.; M. sp.; Ap. cla.
Bagsværd Sø 11.07.94 50 85 Lever 149 - M. vir.; M. wes.; Pl. lim.; Aph. kleb.; M. pul.
Bastrup Sø 11.08.94 50 115 Lever 46 4 Wor. nae.; Ana. vig.; Cya. ret.; M. bot.; M. vir.; M. wes.; Pl. lim.; Rad. gem.
Birkerød Sø 11.08.94 50 76 Lever 45 - Ana. cf. f-a.; M. bot.; Aph. kleb.; M. vir.; M. wes.; Pl. lim.
Bromme Lillesø 18.07.94 50 5 Nerve 30 33 Ana. lem.; Ap. cla.; Cya. ret.; M. aer.; M. bot.; Rad. gem.
Dønnerup Sø 18.07.94 50 101 Lever 223 - M. aer.; M. wes.; M. vir.; M. f-a.; M. bot.; M. hol.; Ap. min.
Ejlemade Sø 19.08.94 50 160 Lever 65 - Ana. spi.; M. wes.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.
Emdrup Sø 11.09.94 50 > 4
timer
Protracted - - P. aga.
Esrum Sø (Sørup havn) 11.08.94 25 > 4
timer
Protracted - - Ana. cra.; Ana. men.; Ana. pla./vig.; Ana. sp.
Frederiksborg Slotsø 13.06.94 50 106 Lever 467 - M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. vir.; M. wes.; Aph. kleb.; P. aga.; Wor. nae.
Furesø
02.06.94
50 97 Lever 231 - Ana. cf. f-a.; Ana. pla.; M. aer.; M. f-a.; M. vir.; M. wes.
Gurre Sø 11.08.94 25 > 24
timer
- - - Ana. pla./vig.; Wor. nae.; Ana. cra.; M. vir.; M. wes.
Hvidesø 06.07.94 50 3,5 Nerve - 130 Ana. lem.; Ap. cla.; M. aer.
Lyngby Sø 17.05.94 50 112 Lever 68 - Ana. cf. f-a.; Aph. kleb.; M. vir.; Aph. gra.
Lyngby Sø 11.07.94 50 80 Lever 327 - Aph. kleb., M. wes., M. vir.
Madesø
27.06.94
50 131 Lever 47 - P. aga., Lim. red.
Magle Sø (Brorfelde) 18.07.94 33 > 24
timer
- 30 22 Ana. lem.; M. aer.
Maglesø (Bromme) 18.07.94 50 100 Lever 331 - Chr. sp.; Mer. sp.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. pul.; M. vir.; M. wes.; Pl. lim.; P. mug.

Peblinge Sø 09.08.94 

50 > 24
timer
- - - Aph. kleb.; Ana. sp.; P. aga.
Sankt Jørgen Sø (nord) 14.06.94 50 > 24
timer
- 14 - Aph. kleb.; Ana. cf. men.; Wor. nae.
Sankt Jørgen Sø (nord) 09.08.94 50 5 Nerve 14 4 Aph. is.; Aph. kleb.; M. bot.; P. aga.; Wor. nae.
Sankt Jørgen Sø (syd) 21.06.94 50 84 Lever 1253 - Aph. gra.; Lim. red.; P. aga.; M. bot.
Sankt Jørgen Sø (nord) 24.08.94 50 3,5 Nerve 175 - Aph. is.; Aph. gra.; Aph. kleb.; M. bot.; P. aga.
Sjælsø
11.08.94
50 > 24
timer
- - - Ana. sp.; Wor. nae.
Sjælsø
19.09.94
50 62 Lever 19 - Ana. cf. f-a.; Ana. lem.; Ana. men.; Aph. kleb.; M. bot.; M. f-a.; M. wes.
Skarre Sø 27.06.94 50 > 4
timer
Protracted - - Ana. sp.; Aph. kleb./f-a.; Apt. sp.; M. aer.; M. f-a.
Skjoldnæsholm 06.07.94 50 > 4
timer
Protracted - - Ana. f-a.; Ana. sp.; Aph. kleb.
Sortedam (syd) 09.08.94 50 > 24
timer
- - - Aph. kleb.; P. aga.; Ana. sp.
Sortedam (nord) 09.08.94 50 > 4
timer
Protracted - - Aph. kleb.; Ana. sp. sp.; P. aga.
Søllerød Sø 19.09.94 50 65 Lever 532 - P. aga.; M. f-a.; M. wes.
Søndersø 11.08.94 50 20 Nerve b) 134 6 Aph. gra.; M. vir.; Pl. lim.; Aph. iss.; M. wes.; P. aga.
Tissø
27.06.94
50 > 4
timer
Protracted - - M. hol.; Sno. lac.; Wor. com.; Apt. sp.; Cya. fil.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; P. aga.; Wor. nae.
Tuel Sø
16.06.94
36 90 Lever 663 - Ana. lem./men.; Ana. vig.; Aph. kleb.; M. aer.; M. bot.; M. f-a.; M. vir.
Vejle Sø 02.06.94 50 81 Lever 184 - Ana. cf. f-a.; Aph. kleb.; M. f-a.; M. vir.

a) Angiver overlevelsen for den højest doserede mus.
b) Den lavest doserede mus udviste symptomer på levertoksiner.

Artsnavne i bilag 2-1, 2-2 og 2-3:

Ana. cra. = Anabaena crassa (Lemm.) Kom.-Legn. et Cronb.
Ana. cyl. = Anabaena cylindrica
Ana. f-a. = Anabaena flosaquae (Lyngb.) Bréb.
Ana. lem. = Anabaena lemmermannii P. Richt.
Ana. mac. = Anabaena macrospora Kleb.
Ana. men. = Anabaena mendotae Trelease
Ana. pla. = Anabaena planctonica Brunnth.
Ana. smi. = Anabaena smithii (Kom.) Watanabe
Ana. sol. = Anabaena solitaria Kleb.
Ana. sp. = Anabaena sp.
Ana. vig. = Anabaena viguieri Denis et Frémy
Ap. cla. = Aphanothece clathrata W. et G.S. West
Ap. min. = Aphanothece minutissima (W. West) Kom.-Legn. et Cron.
Ap. spp. = Aphanothece spp.
Apc. spp. = Aphanocapsa spp.
Aph. f-a. = Aphanizomenon flosaquae var. flosaquae Ralphs ex Born. et Flah.
Aph. gra. = Aphanizomenon gracile (Lemm.) Lemm.
Aph. is. = Aphanizomenon issatschenkoi (Ussac.) Proschk.-Lavr.
Aph. kleb. = Aphanizomenon flosaquae var. klebahnii Elenk.
Aph. sku. = Aphanizomenon skujae Kom.-Legn. et Cronb.
Chr. sp. = Chroococcus sp.
Cya. fil. = Cyanodictyon filiforme Kom.-Legn. et Cronb.
Cya. ret. = Cyanodictyon reticulatum (Lemm.) Geitl.
Cya. sp. = Cyanodictyon sp.
Glo. ech. = Gloeotrichia echinulata (J.E. Smith) P. Richter
Lim. red. = Limnothrix redekei (Van Goor) Meffert
M. aer. = Microcystis aeruginosa (Kütz.) Kütz.
M. bot. = Microcystis botrys Teil. sensu Cronberg & Komárek (1994)
M. f-a. = Microcystis flosaquae (Wittr.) Kirchn.
M. hol. = Microcystis holsatica (Lemm.) Lemm.
M. pul. = Microcystis pulverea
M. vir. = Microcystis viridis (A. Br.) Lemm.
M. wes. = Microcystis wesenbergii (Kom.) Kom.
Mer. sp. = Merismopedia sp.
Osc. sp. = Oscillatoria sp.
P. aga. = Planktothrix agardhii (Gom.) Anagn. et Kom.
P. mug. = Planktothrix mougeotii Kütz.
Pl. lim. = Planktolyngbya limnetica (Lemm.) Kom.-Legn. et Cronb.
Rad. gem. = Radiocystis geminata Skuja
Sno. lac. = Snowella lacustris (Chod.) Kom. et Hind.
Sno. lit. = Snowella litoralis (Häyrén) Kom. et Hind.
Wor. com. = Woronichinia compacta (Lemm.) Kom. et Hind.
Wor. nae. = Woronichinia naegeliana (Unger) Elenk.

 

Bilag 3-1

Artssammensætningen i Sjælsø 1995. For potentielt toksiske arter og for de dominerende arter blev hyppigheden vurderet semikantitativ: 1) der sås kun få eksemplarer af arten, 2) der var lidt flere af arten, 3) arten var hyppigt forekommende, 4) arten var blandt de dominerende arter og 5) arten var helt dominerende i prøven.

Arter i Sjælsø 1995 08/6 27/6 01/8 08/8 15/8 05/9 18/9 10/10
Chroococcales
Microcystis wesenbergii (Kom.) Kom.               1
M. aeruginosa (Kütz.) Kütz.         1 3 1 1
M. cf. botrys Teil.         1      
Nostocales
Anabaena sp. 1   1   5 5 3 2 5
Anabaena sp. 2       2 2     1
Ana. crassa (Lemm.) Kom.-Legn. et Cronb.               3
Aphanizomenon sp.         1      
Aph. flosaquae var. klebahnii Elenkin       3 3     2


Bilag 3-2

Artssammensætningen i vestenden af Haraldsted Sø 1994. Se forklaring til bilag 3-1

Arter i Haraldsted
Sø 1994
22/6 4/7 18/7 04/8 15/8 23/8 29/8 14/9 22/9 26/9 6/10 27/10 2/11 22/11 15/12
Chroococcales
Aphanocapsa sp.                       1 2    
Cyanodictyon tubiforme Cronb. 1                   1   2    
Microcystis sp.             1     1          
M. flosaquae (Wittr.) Kirchn.   1 1 1   2 2 3 1 1 1 1 1 1 3
M. holsatica (Lemm.) Lemm. 4   2 1 3 2 2 2 3   1 2   2 2
M. viridis (A.Br.) Lemm. 1     2 1 2 1 3 4 2 1 1   2 4
M. wesenbergii (Kom.) Kom. 4 2 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5
M. aeruginosa (Kütz.) Kütz. 2 2 3 3 2 3 2 3 4 5 3 1 1 1 3
M. cf. botrys Teil.     2 1 2 3 3 1 2   1 1 3 4 2
Woronichenia naegeliana (Unger) Elenk. 1   1 1   1 1   1   1 1 1   2
Oscillatoriales
Oscillatoria sp.     2   1         1          
Nostocales
Anabaena sp.         1                    
Anabaena sp.   1 1 1 1     1 1            
Ana. lemmermannii
(P. Richt)
          1 1                
Aphanizomenon sp.       1 1     1 1            
Pseudanabaena
mucicola
(Naum.et Hub.-Pest.) Bourr
1   2 1 1 1 1 1 1       2 1 3


Bilag 3-3

Artssammensætningen i vestenden af Haraldsted Sø 1995. Se forklaring til bilag 3-1.

Arter i Haraldsted
Sø 1995
12/2 2/3 2/4 18/4 7/5 16/5 8/6 27/6 10/7 21/7 1/8 15/8 18/8 25/8 1/9 24/9 10/10
Chroococcales
Microcystis flosaquae (Wittr.) Kirchn.             1 2   1 2 2   2     1
M. holsatica (Lemm.) Lemm.         2   2         1          
M. viridis (A.Br.) Lemm.     2 1 2   3 2   1 1 3 4 4 4 2 3
M. wesenbergii (Kom.)Kom. 2 2 3 2 3 1 1 3   2 3 3 4 5 5 2 5
M. aeruginosa (Kütz.) Kütz 2 2 3 1 3 1 2 2   3 3 3 3 3 1 3 2
M. cf. botrys Teil. 1             2 1 1 4 1 2     2  
Woronichinia naegeliana (Unger) Elenk.                               2  
Oscillatoriales
Oscillatoria sp.                             1    
Nostocales
Anabaena sp.               1 1 2              
Aphanizomenon sp.                 1         1 1    
Aph. flosaquae var. klebahnii Elenkin               1   3 2 2 1     5 1
Pseudanabaena mucicola (Naum.et Hub.-Pest.) Bourr                   2             1


Bilag 3-4

Artssammensætningen ved pumpestationen til Regnemark Vandværk i Haraldsted Sø 1995. Se forklaring til bilag 3-1.

Arter i Haraldsted Sø (pumpestation) 1995 16/5 30/5 08/6 20/6 27/6 15/8 18/8 25/8 1/9 7/9
Chroococcales
Microcystis flosaquae (Wittr.) Kirchn.               1   1
M. viridis (A.Br.) Lemm. 2 1 3 1 2 3   4 4 3
M. wesenbergii (Kom.) Kom. 3 1 5 3 3 5 5 5 3 4
M. aeruginosa (Kütz.) Kütz. 1 1 4 3 5 4 4 1 5 2
M. cf. botrys Teil. 1     1   2 1 2    
Woronichinia naegeliana (Unger) Elenk.                 2  
Nostocales
Anabaena sp.             1   1  
Aphanizomenon sp.         1   1      
Pseudanabaena mucicola
(Naum.et Hub.-Pest.)Bourr
        1     2    


Bilag 3-5

Artssammensætningen i Gyrstinge Sø (ved kilden) 1994. Se forklaring til bilag 3-1.

Arter i Gyrstinge
Sø 1994
22/6 18/7 4/8 15/8 23/8 29/8 14/9 22/9 26/9 06/10 27/10 2/11 22/11 27/11 15/12
Chroococcales
Microcystis sp. 1               1              
Microcystis sp. 2     1         1              
M. flosaquae (Wittr.) Kirchn. 2 1   1       2   1   1 1 2 2
M. holsatica (Lemm.) Lemm. 2               1 2 1 1 2 3 1
M. viridis (A.Br.) Lemm. 1   1   3   1 4 3 1 1 1 5 2 4
M. wesenbergii (Kom.) Kom. 2 5 5 5 5 5 3 5 2 3 2 1 3 2 3
M. aeruginosa (Kütz.) Kütz.   4 3 1       2   1   1 1    
M. cf. botrys Teil.   2 3   2 1 1 1   2 1 3 3 1 1
Woronichinia naegeliana (Unger) Elenk. 1   1 1     1     1   1 2 1 1
Oscillatoriales
Oscillatoria sp.                   1       1 1
Nostocales
Anabaaena sp. 1                   1          
Anabaena sp. 2 1   1             3 1 3   4  
Ana. crassa (Lemm.) Kom.-Legn. et Cronb.   3 1 1 2 1 5 2 1 1          
Ana. lemmermannii
(P. Richt) Canab.
    1     1 1                
Aphanizomenon flos-aquae var. klebahnii Elenkin 5             1   4 2 3   1  
Aph. flosaquae var. flos-aquae (L.) Ralfs             1             1  


Bilag 3-6

Artssammensætningen i Gyrstinge Sø (ved kilden) 1995. Se forklaring til bilag 3-1.

Arter i Gyrstinge
Sø 1995
12/2 2/3 2/4 18/4 7/5 16/5 8/6 27/6 10/7 21/7 1/8 15/8 18/8 1/9 10/10
Chroococcales
Microcystis flosaquae (Wittr.) Kirchn.     1   2   2 1   1       1 5
M. holsatica (Lemm.) Lemm.   2     3 3 1 1              
M. viridis (A.Br.) Lemm. 2 3 1 2 2 2   3   4 2 2 4 3 1
M. wesenbergii (Kom.) Kom. 2 3 1 2 4 2 3 2 2 5 2 4 5 3 2
M. aeruginosa (Kütz.) Kütz. 2 3       3 1 3 1 4   1 2 2  
M. cf. botrys Teil.           1         2 3 1   2
Woronichinia naegeliana (Unger) Elenk.                     3   2 3 3
Nostocales
Anabaena sp.   2     1 1 5 4 1 1     1   1
Ana. crassa (Lemm.) Kom.-Legn. et Cronb.             1     3 1 1 1    
Aphanizomenon. flosaquae var. klebahnii Elenkin           1 3 4 5 4 5 5 2 3 4
Pseudanabaena mucicola (Naum.et Hub.-Pest.) Bourr                     2 1   1  

 

Bilag 4-1

Typiske potentielt toksiske blågrønalgeslægters fordeling i forhold til udvalgte omgivelsesfaktorer i danske søer; en reference omfattende alle planteplanktonarters fordeling er givet til sammenligning. Udbredelsesmønstret er vist for sommerperioden (1. maj -1. oktober) i forhold til vandtemperatur (TEMPV, &Mac176;C), totalfosfor (PTOT, mg P pr. liter), opløst fosfor (DRP, mg P pr. liter), totalkvælstof (NTOT, mg P pr. liter) og opløst uorganisk kvælstof (DIN, mg N pr. liter). Under de enkelte diagrammer er de tilhørende vægtede statistiske oplysninger (gennemsnit, spredning mv.) angivet.

Oversigten omfatter nedenstående slægter:

1. Reference (alle arter i planteplanktondatabasen)
2. Slægten: Anabaena
3. Slægten: Aphanizomenon
4. Slægten: Coelosphaerium
5. Slægten: Gomphosphaeria
6. Slægten: Microcystis
7. Slægten: Oscillatoria (sensu lato)

 

1. Reference (alle arter i planteplanktondatabasen)

Udbredelsesmønstret er vist for sommerperioden (1. maj -1. oktober) i forhold til vandtemperatur (TEMPV, &Mac176;C), totalfosfor (PTOT, mg P pr. liter), opløst fosfor (DRP, mg P pr. liter), totalkvælstof (NTOT, mg P pr. liter) og opløst uorganisk kvælstof (DIN, mg N pr. liter). Under de enkelte diagrammer er de tilhørende vægtede statistiske oplysninger (gennemsnit, spredning mv.) angivet.

 

2. Slægten: Anabaena

Udbredelsesmønstret er vist for sommerperioden (1. maj - 1. oktober) i forhold til vandtemperatur (TEMPV, &Mac176;C), totalfosfor (PTOT, mg P pr. liter), opløst fosfor (DRP, mg P pr. liter), totalkvælstof (NTOT, mg P pr. liter) og opløst uorganisk kvælstof (DIN, mg N pr. liter). Under de enkelte diagrammer er de tilhørende vægtede statistiske oplysninger (gennemsnit, spredning mv.) angivet.

 

3. Slægten: Aphanizomenon

Udbredelsesmønstret er vist for sommerperioden (1. maj - 1. oktober) i forhold til vandtemperatur (TEMPV, &Mac176;C), totalfosfor (PTOT, mg P pr. liter), opløst fosfor (DRP, mg P pr. liter), totalkvælstof (NTOT, mg P pr. liter) og opløst uorganisk kvælstof (DIN, mg N pr. liter). Under de enkelte diagrammer er de tilhørende vægtede statistiske oplysninger (gennemsnit, spredning mv.) angivet.

 

4. Slægten: Coelosphaerium

Udbredelsesmønstret er vist for sommerperioden (1. maj - 1. oktober) i forhold til vandtemperatur (TEMPV, &Mac176;C), totalfosfor (PTOT, mg P pr. liter), opløst fosfor (DRP, mg P pr. liter), totalkvælstof (NTOT, mg P pr. liter) og opløst uorganisk kvælstof (DIN, mg N pr. liter). Under de enkelte diagrammer er de tilhørende vægtede statistiske oplysninger (gennemsnit, spredning mv.) angivet.

 

5. Slægten: Gomphosphaeria

Udbredelsesmønstret er vist for sommerperioden (1. maj - 1. oktober) i forhold til vandtemperatur (TEMPV, &Mac176;C), totalfosfor (PTOT, mg P pr. liter), opløst fosfor (DRP, mg P pr. liter), totalkvælstof (NTOT, mg P pr. liter) og opløst uorganisk kvælstof (DIN, mg N pr. liter). Under de enkelte diagrammer er de tilhørende vægtede statistiske oplysninger (gennemsnit, spredning mv.) angivet.

 

6. Slægten: Microcystis

Udbredelsesmønstret er vist for sommerperioden (1. maj - 1. oktober) i forhold til vandtemperatur (TEMPV, &Mac176;C), totalfosfor (PTOT, mg P pr. liter), opløst fosfor (DRP, mg P pr. liter), totalkvælstof (NTOT, mg P pr. liter) og opløst uorganisk kvælstof (DIN, mg N pr. liter). Under de enkelte diagrammer er de tilhørende vægtede statistiske oplysninger (gennemsnit, spredning mv.) angivet.

 

7. Slægten: Oscillatoria (sensu lato)

Udbredelsesmønstret er vist for sommerperioden (1. maj - 1. oktober) i forhold til vandtemperatur (TEMPV, &Mac176;C), totalfosfor (PTOT, mg P pr. liter), opløst fosfor (DRP, mg P pr. liter), totalkvælstof (NTOT, mg P pr. liter) og opløst uorganisk kvælstof (DIN, mg N pr. liter). Under de enkelte diagrammer er de tilhørende vægtede statistiske oplysninger (gennemsnit, spredning mv.) angivet.

 

Bilag 5-1

Oversigt over prøvetagningsfrekvens og måleprogram for Vandmiljøplanens overvågningssøer (1989-1997).

  Tilløb/afløb
Undersøgelser hvert år med en prøvetagningsfrekvens (antal pr. år)   19 12-26
af      
Planteplanktonantal, -biomasse og -sammensætning x    
Dyreplanktonantal, -biomasse og -sammensætning x    
Område undersøgelse af vegetationen x    
Vandkemiske og fysiske analyser      
  pH x x  
  Alkalinitet x    
  Nitrit+nitratkvælstof x    
  Ammoniumkvælstof x    
  Totalkvælstof x x  
  Opløst fosfatfosfor x x  
  Totalfosfor x x  
  Organisk stof (COD) x    
  Suspenderet stof   x  
  Silikat/silicium x    
  Klorofyl x    
  Totaljern x    
  Kontinuert måling af vandføring   x  
  Ilt x    
  Temperatur x    
  Vandstand x    
  Sigtdybde x    
         
Undersøgelser hvert 5. år af      
  Fiskebestand      
  Næringsstoffer i sedimentet      

 

Bilag 5-2

Oversigt over søer i Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Sø- og Fjordøkologi’s database med kvantitative planteplanktondata. Antal af år og antal datoer med data for den enkelte sø er tillige angivet.

OBS Stations nr Stationsnavn Antal år Antal datoer
1 10018 LUND FJORD 1 1
2 10027 VANDET SØ 1 20
3 10035 NORS SØ ST 1 6 109
4 10042 SELBJERG VEJLE 1 1
5 10043 TØMMERBY FJORD 1 1
6 90003 ARUP VEJLE ST DMU 1 2 7
7 90006 ØSTERILD FJORD ST DMU 1 2 7
8 90011 GLOMBAK 1 1
9 90012 GLOMBAK VEJLE DMU ST 1 1 7
10 130002 HORNUM SØ 6 108
11 140014 MADUM SØ 6 110
12 160001 BORBJERG MØLLESØ 1 13
13 160003 GJELLER SØ 1 1
14 160005 HORN SØ 1 1
15 160013 LEMVIG SØ 6 111
16 160016 KILEN MIDT 6 111
17 160037 FERRING SØ ST DMU 1 1
18 160038 FERRING SØ AMTS ST 4 62
19 160043 GJELLER LILLESØ 1 1
20 160044 HYGUM NOR 1 1
21 160045 NORET 1 1
22 160046 NØRREVESE 1 1
23 160047 MELLEMVESE 1 1
24 160048 SØNDERVESE 1 1
25 160050 SØNDER LEM VIG 1 12
26 160051 SMEDSHAVE VESE 1 1
27 160058 HYGUM NOR AMT ST 1 12
28 160060 NØRRE VESE AMT ST 1 12
29 160061 SØNDER VESE AMT ST 1 12
30 160065 SKØR SØ 1 9
31 160066 SKÅN SØ 1 10
32 160069 NORET AMTS ST 1 12
33 180010 ØRSLEVKLOSTER SØ 1 18
34 200035 STUBBERGAARD SØ ST.1 1 12
35 200049 FLYNDER SØ AMT ST 2 20
36 210010 SØBYGÅRD SØ 10 321
37 210041 KNUDSØ ØST 4 36
38 210042 KNUDSØ VEST 2 19
39 210045 SILKEBORG LANGSØ 1 2
41 210047 RINGSØ ST 1 3 66
42 210049 RINGSØ ST 3 1 1
43 210051 VÆNGSØ ST 1 ØST 5 158
44 210056 HALLESØ 2 30
45 210058 STIGSHOLMSØ ST1 4 63
46 210094 LYNGSØ ST 1 6 80
47 210258 HINGE SØ 6 118
48 210338 ØRNSØ ØRN 1 6 110
49 210353 KNUDSØ, ØST 1 16
50 210355 RAVNSØ, MIDT - RAV1 6 111
51 210361 BRYRUP LANGSØ, BRY 1 6 110
52 210364 MOSSØ, - MOS2 1 7
53 210365 MOSSØ, - MOS3 2 31
54 210367 HYLKE SØ,- SKA 2 4 61
55 210399 PINDSTRUP SMØRMOSE ST. DMU 1 5
56 220031 GJØDSTRUP SØ 2 29
57 220035 SUNDS SØ 1 12
58 250059 SØBY SØ, MIDTJYLLAND 6 109
59 260057 BRABRAND SØ, VESTBASS 2 37
60 260061 SOLBJERG SØ, SYD FOR KOLLEN 1 20
61 260158 LADING SØ ST DMU 1 4
62 300001 FÅRESØ 2 14
63 300005 HOLM SØ 6 108
64 300009 PRAESTESØEN 2 14
65 300015 BARN SØ AMT ST 2 16
66 310009 KVIE SØ 6 111
67 320010 FÅRUP SØ ST AMT 6 114
68 320011 ENGELSHOLM SØ ST AMT 6 113
69 330005 RANDSFJORD 4 16
70 340012 SKÆRSØ 1 15
71 340015 DONS NØRRESØ, ST AMT 6 112
72 340021 DONS NØRRESØ ST DMU 1 4
73 350014 RÅKÆRSHOLMSØ AMT ST 1 15
74 360006 SØGÅRD SØ ST AMT 6 114
75 360020 SØGÅRD SØ ST DMU 1 4
76 370030 VEDSTEDSØ ST 1 1 12
77 370040 HADERSLEV DAM AMT ST 2 29
78 380016 JELS OVERSØ AMT ST 6 104
79 410003 KETTINGNOR ST 1 1 16
80 420010 STORE SØGÅRDSØ AMT ST 6 103
81 440015 HJULBY SØ ST AMT 1 14
82 450018 ARRESKOV SØ ST 3 AMT 6 117
83 450024 NØRRESØ ST AMT 1 13
84 450027 LANGESØ ST 2 AMT 6 117
85 460009 SØBO SØ ST AMT 1 14
86 460010 SØHOLM SØ ST AMT 6 117
87 460011 SARUP SØ ST AMT 1 13
88 490042 ARRESØ 8 131
89 490047 ALSØNDERUP ENGE ST DMU 1 5
90 500027 BASTRUP SØ 6 103
91 500028 BAGSVÆRD SØ AMT ST 6 105
92 500029 FURESØEN DYBESTE STED AMT ST 6 109
93 500030 FURESØEN STOREKALV AMT ST 6 108
94 510005 MAGLESØ AMT ST 1 6 114
95 520001 AVNSØ,ROSKILDE 1 14
96 520011 FUGLESØ-FREDERIKSBORG AMTS ST. 5 87
97 520012 RAMSØMAGLE SØ ST. DMU 1 5
98 520013 GUNDSØMAGLE SØ ST AMT 6 110
99 520014 SØNDERSØ AMT ST 5 88
100 530036 UTTERSLEV MOSE, ØSTLIGE BASSIN 5 95
101 530037 UTTERSLEV MOSE, VESTLIG BASSIN 5 93
102 530038 DAMHUSSØEN 5 94
103 550012 TISSØ AMT ST 1 7 122
104 570001 GLUMSØ ST. DMU 1 12
105 570002 BONDERUPMODE ST A 2 6
106 570003 BONDERUPMOSE ST B 2 8
107 570004 BONDERUPMOSE ST C 1 2
108 570041 TYSTRUP SØ AMT ST 1 6 112
109 580013 BORUP SØ ST AMT 6 105
110 580027 KIMMERSLEV SØ AMTST 1 15
111 580028 GRUSGRAVSØ V. DYNDET 1 11
112 620009 VESTERBORGSØ 7 113
113 640001 HEJREDE SØ, MARIBO 7 114
114 640016 RØGBØLLE SØ, NORDB 2 37
115 640017 RØGBØLLE SØ, SYDB 7 114

[Forside] [Top]