[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Økologisk Råderum - en sammenfatning

Indledning

De nuværende forbrugs- og produktionsmønstre er ikke bæredygtige. Ressourceforbruget er globalt set meget skævt fordelt. 20% af verdens befolkning forbruger i dag 80 % af ressourcerne. På længere sigt vil der være mange flere mennesker på kloden, som skal dele ressourcerne. Fremtidige generationer vil ikke kunne opnå det forbrugsniveau, som de industrialiserede lande har i dag indenfor rammerne af jordens bæreevne. En bæredygtig udvikling vil derfor indebære store ændringer i forhold til den nuværende ressourceforbrug - i forhold til både mængden og fordelingen af ressourcerne. Begrebet "økologisk råderum" sætter fokus på disse langsigtede og globale udviklingsperspektiver i forhold til en bæredygtig udnyttelse af ressourcerne.

Miljø- og Energiministeriet har valgt at fokusere på økologisk råderum for de følgende ressourcer:

  • "Det økologiske råderum for areal og fødevarer - metode og definitionsprojekt", udarbejdet af Danmarks Miljøundersøgelser. Til støtte for DMU’s vurdering af det fremtidige areal til fødevareproduktion har Forskningscentret for Skov & Landskab udarbejdet en undersøgelse af "Arealanvendelsen i Danmark 1995-2025". Denne undersøgelse er udgivet som en særskilt rapport af FSL.
     
  • "Skov og økologisk råderum", udarbejdet af Skov- og Naturstyrelsen i samarbejde med Forskningscenter for Skov & Landskab
     
  • "Økologisk råderum for ikke fornybare ressourcer - Metodeudvikling", udarbejdet af COWI Consult for Miljøstyrelsen.

Denne rapport sammenfatter Miljø- og Energiministeriets arbejde med økologisk råderum ved at sammenfatte og vurdere problemstillinger fra de tre rapporter.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]