[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Pendlerplaner i Hillerød

Bilag 2

Pjece fra workshop

Egne ideer til virkemidler:

_______________________________________

_______________________________________

_______________________________________

_______________________________________

(3 KB) 

Tiltagskatalog

- Oplæg til diskussion

(7 KB) 

Workshop på ATP d. 10-11-97

Kære deltager

ATP er pilotvirksomhed i projektet Pendlerplan i Hillerød, som går ud på at gøre transportvanerne bæredygtige. Hillerød kommune er sammen med HT, DSB, Banestyrelsen, Privatbanerne og Hillerød Erhvervsråd med i projektet . Lige nu har vi brug for at diskutere, hvad der skal til for at gøre pendlervanerne miljøvenlige. Dette katalog beskriver derfor en række ideer, som kan bruges i en diskussion i workshoppen den 10. november:

  1. Direkte ATP-bus
  2. Kampagner
  3. Transportrådgivning
  4. Forbedring af cyklistforhold
  5. Tilskud til miljøvenlige transportformer
  6. Parkeringsrestriktioner
  7. Hjemmearbejde
  8. Fælleskørselsordning
  9. Firmacykler
  10. Egne ideer til en pendlerplan

Det er vigtigt at understrege, at der kun er tale om ideer, der senere kan bearbejdes og eventuelt indgå i pendlerplanen for ATP. Oplægget er lavet af COWI, som er konsulent på projektet.

Du pendler selv mellem bopæl og ATP, hvilket betyder, at dine udsagn er væsentlige for at få lavet og gennemført en plan, som alle kan få glæde af. Vi ser frem til en god diskussion på workshoppen.

Med venlig hilsen

Betina Kjerulf, Marianne Båstrup-Larsen og Henrik Grell

Direkte ATP-bus

Den direkte ATP-bus kan indsættes på ruten mellem Hillerød station og ATP og reserveres til ansatte på ATP og eventuelt Amtsgården. Bussen indsættes i fast rutefart kl. 7.00-9.00 om morgenen og igen kl. 15.00-17.00 om eftermiddagen. Målgruppen er de ansatte, der kommer med S-tog til stationen

Indsættelse af direkte busser kendes i stor stil fra HT's ekspres-, P- og S-busser, som er indsat på ruter med stor pendlertrafik. Ideen er at nedsætte rejsetiden mellem bopæl og arbejde og gøre bussen mere konkurrencedygtig med privatbilen. En sådan bus kan gøres mere eller mindre privat. For eksempel har NOVO i Bagsværd sin egen private bus.

(4 KB) 

Kampagner

Formålet med kampagner kan være at få bilister til at cykle og køre kollektivt. Kampagnerne kan være udformet, så de oplyser om:

  • fordelene ved cykling og kollektiv trafik
  • ulemperne ved bilkørsel

Kampagner kan udover information omfatte cykelkonkurrencer. Her kunne sektionerne på ATP konkurrere internt om, hvem der cykler mest.

Et eksempel på kampagneaktiviteter ses i forbindelse med et cykel-bus projekt i Århus, hvor "ærkebilister" har fået udleveret gratis cykler og buskort for at lade bilen stå på turen mellem bopæl og arbejde. Selv et år efter forsøget er afsluttet cykler cirka halvdelen af de tidligere "ærkebilister". Eksempler på konkurrencer kendes fra vognmandsbranchen, hvor vognmænd konkurrerer om at køre mest miljørigtigt.

(3 KB) 

Transportrådgivning

Dette tiltag går ud på at give gode råd til ansatte om transport. Et eksempel kan være, at alle nyansatte får oplysninger om bus- og togtider for transport mellem bopæl og ATP. Et andet eksempel kan være rådgivning i forbindelse med møder udenfor ATP. Rådgivningen kan enten ske personligt eller via computernetværket. Her kunne der f.eks. indlægges køreplaner fra HT og DSB med on-line information om eventuelle forsinkelser o. lign.

Personlig transportrådgivning som element i en pendlerplan kendes fra Holland. På et hospital i byen Arnhem med 2.400 ansatte er der to deltidsansatte medarbejdere, som giver individuelle råd om transport til og fra hospitalet. Rådgiverne kan matche personer, som kan dele bil; de kan udpege den optimale rute med kollektiv trafik, eller de kan rådgive om forholdene for cyklister. Ideen er måske særlig relevant til at støtte andre ideer i en pendlerplan f.eks. ved at informere om en direkte ATP-bus.

(4 KB) 

Forbedring af cyklistforhold

Cyklistforholdene for ATP-ansatte og i Hillerød generelt kan forbedres på flere måder, blandt andet ved:

  • anlæg af cykelstier, hvor de mangler
  • oprydning i cykelkælder for at forbedre parkeringsforholdene
  • fast aftale med cykelmekaniker eller blot indkøb af fælles cykelværktøj
  • udvidelse af mulighederne for bad og tøjskift

Systematisk forbedring af cyklistforhold kendes bl.a. fra en hollandsk virksomhed (Flower Auction) i byen Naaldwijk, hvor der er etableret bevogtet cykelparkering, cykelværksted og badefaciliteter. På en anden hollandsk virksomhed i Haag stilles der cykler og regntøj til rådighed for de ansatte.

(3 KB)      (3 KB) 

Tilskud til miljøvenlige transportformer

Ansatte på ATP kan få tilskud til at anvende cyklen eller den kollektive trafik til arbejde. Tilskuddet kan være et buskort og hjælp til cykelkøb. Eventuelt kan tilskuddet afhænge af antallet af kilometer, der køres med de miljøvenlige transportformer. Endelig kan der gives tilskud til de ansatte på ATP, som kører sammen med andre.

Tilskudsordninger kendes bl.a. fra Holland, hvor Tilburg kommune giver en økonomisk godtgørelse på ca. 900 kr om året til ansatte, der ikke kører i bil til arbejdet. Ansatte, der kører sammen med andre, modtager ca. 350 kr årligt. Også i England er der eksempler på tilskud. Her giver Nottingham kommune tilskud til ansatte, hvis de kører med kollektiv trafik.

(2 KB)      (3 KB) 

Parkeringsrestriktioner

Parkeringsrestriktioner på ATP kan for eksempel være en økonomisk afgift for at benytte parkeringspladserne. Det kan også være en ordning, som giver de samkørende lov til at parkere tættest på hovedindgangen til ATP. Især ved udvidelse af bygninger og flere ansatte kan restriktioner være aktuelle.

Parkeringsrestriktioner som elementer i virksomheders pendlerplaner kendes bl.a. fra Holland. Her er Postvæsenet i Amsterdam en af de virksomheder, der har indført parkeringsforbud for ansatte med bopæl i en afstand op til 7 km fra arbejdspladsen. Også det hollandske Trafikministerium har indført parkeringsafgifter for solobilister. En norsk virksomhed fik lov af kommunen til at undlade at bygge flere p-pladser, hvis ledelsen lovede, at flere ansatte ville cykle.

(3 KB) 

Hjemmearbejde

Formålet med en hjemmearbejdsordning er at mindske tiden og energien brugt på ture mellem bopæl og arbejde. Der kan være tale om en ordning, hvor ansatte arbejder hjemme 1-2 dage om ugen. Ordningen kan eventuelt gøres mere fleksibel ved at de ansatte på ATP blot aftaler hjemmearbejde efter behov. Her må man naturligvis holde sig for øje, at det ikke er alle ansatte, der har arbejdsopgaver, som egner sig til hjemmearbejde.

ATP har tidligere lavet forsøg med en hjemmearbejdsordning under HK/Service, hvor 14 medarbejdere deltog. Der blev etableret pc-arbejdspladser samt telefonforbindelse for kommunikation mellem medarbejderen og ATP. Der var både gode og dårlige erfaringer, hvor blandt andet den mindskede transport var en af de nævnte fordele.

(6 KB) 

Fælleskørselsordning

Interesserede medarbejdere kan lade sig skrive op i en database med oplysninger som navn, postnummer, arbejdstider og evt. bilrådighed. En udpeget koordinator kan indkalde til møde, hvor mulige samkørselspartnere får lejlighed til at hilse på hinanden og træffe nærmere aftale om køretidspunkter og lignende. Der kunne eventuelt etableres parkeringspladser i kanten af Hillerød by som mødesteder, for de der ønsker at køre sammen. Økonomien i ordningen kan administreres ved at fastsætte en kilometertakst, der udbetales til den ansatte, der stiller bil til rådighed.

Fælleskørselsordninger kendes bl.a. fra et hospital i byen Arnhem i Holland. Her får de medarbejdere, der deltager i fælles- kørselsordningen, lov at parkere tæt på hovedindgangen. Hvis deltagerne i ordningen bliver forhindret i at tage hjem til den aftalte tid på grund af overarbejde eller lignende, arrangeres transporten med en anden bilist, kollektiv trafik eller taxa.

(6 KB) 

Firmacykler

Firmacyklerne kan benyttes af de ansatte, der kommer med S-tog til Hillerød station og være et alternativ til busruterne 701 og 702, der kører fra stationen ud til ATP. En af fordelene ved at vælge cyklen fremfor bussen vil være, at der kan foretages småærinder undervejs. Firmacyklerne kan have deres egen aflåste plads på stationen og indløses ved hjælp af et magnetkort.

Firmacykler kendes bl.a. fra København, hvor kommunen har udleveret cykler til en række virksomheder i den indre by. Gennem en periode på 3 måneder er det registreret, hvor meget cyklerne er blevet anvendt. I de tilfælde hvor cyklen er brugt til mindst 50 ture eller 200 km, har virksomheden fået lov at beholde den. DSB S-tog har ligeledes eksperimenteret med firmacykler, der kan bruges til transport mellem stationen og arbejdspladsen.

(6 KB) 

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]