[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøledelse i Asfaltbranchen

Bilag 2:
Skemaer til kortlægning og vurdering af arbejdsmiljøpåvirkninger

Skemaerne kan bruges som hjælp til at gennemføre en kortlægning af arbejdsmiljøforholdene på hhv. stationære og mobile arbejdspladser. Skemaerne tager udgangspunkt i kravene til APV.

På stationære arbejdspladser (asfaltanlæg med tilhørende aktiviteter) kan kortlægningen gennemføres én gang og revideres, hvis der opstår væsentlige ændringer i arbejdet. For mobile arbejdspladser (vejhold), hvor forholdene ændres i takt med arbejdets fremadskriden, må kortlægningen tage udgangspunkt i de enkelte arbejdsprocesser og gennemføres f.eks. hvert år før sæsonstart. En APV skal dog revideres senest hvert 3. år.

Skemaerne bruges til at konstatere, om der i forbindelse med de forskellige arbejdsprocesser opstår påvirkninger eller farer. Hvis et problem kan løses umiddelbart anføres dette i skemaet sammen med løsningen. De problemer, som ikke umiddelbart kan løses og som kræver en nærmere vurdering, beskrives i skemaet og det angives, at problemet skal prioriteres i en handlingsplan.

Kortlægningen af både miljø- og arbejdsmiljøpåvirkninger ved håndtering og brug af miljøfarlige og sundhedsskadelige stoffer og materialer kan foretages parallelt. I bilag 1 er der udarbejdet skemaer til brug for denne del af kortlægningen.

En nærmere beskrivelse af de identificerede problemer er en hjælp, når problemerne senere skal prioritereres og der skal findes egnede løsninger. I beskrivelsen af problemet kan følgende overvejelser indgå:

  • Under hvilke omstændigheder opstår problemet? Under normale/unormale arbejdsforhold? I forbindelse med hvilke arbejdsprocesser?
  • Hvem og hvor mange er omfattet af problemet?
  • Er problemet sjældent, dagligt eller ugenligt forekommende?
  • I hvor lang tid af gangen er problemet forekommende?

Som hjælp til kortlægningen kan man med fordel tage udgangspunkt i eksisterende målinger eller undersøgelser af arbejdsmiljøet, f.eks. støj- og støvmålinger, ergonomiske undersøgelser, ulykkesstatistikker og sygefravær.

Kortlægningen skal udarbejdes i samarbejde med sikkerhedsorganisationen og med hjælp fra de ansatte. Det er de ansattes egen vurdering - og om nødvendigt en ekspertvurdering - af forholdene, der er grundlaget for kortlægningen og for det videre arbejde i form af opstilling af handlingsplaner og valg af løsninger.

Checkskema for stationære arbejdspladser
Asfaltanlæg, værksteder, grusgrave, sprøjte- og vaskeplads, laboratorier, produktion af bitumenemulsion og -opløsning

Link til tabel

Registreringsskema for mobile arbejdspladser
Udlægningshold, herunder maskin- og håndudlægning, fræsning, OB, remixing

Link til tabel

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]