[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøparametre ved flexografisk trykning

Ordliste

Akrylat En generel kemisk betegnelse for en stofgruppe, der er baseret på akrylsyre. Det er ofte underforstået, at der hermed menes en polymer.

Methakrylater, som kemisk set er forskellige fra akrylater, henregnes også som akrylat.

Akryleret olie Organisk kemisk forbindelse fremstillet ud fra en naturligt forekommende olie. Olien epoxideres ved at lade den reagere med peroxid, hvorefter den acryleres med acrylsyre/methacrylsyre.

Additiv Et stof som tilsættes en blanding for at ændre/forbedre egenskaberne for blandingen. Et additiv kan også tilsættes for at modvirke uønskede egenskaber. Et additiv tilsættes i små mængder.

Adhæsion Ved adhæsion forstås vedhæftning eller sammenhængning i de yderste lag mellem 2 flader.

Afvaskning Rensning af trykkeudstyr og udstyr der er relateret til trykningen.

Alifatisk hydrocarbon Organisk kemiske forbindelser i hvis molekyler alle kulstofatomer er ordnet i kæder. Alifatiske hydrocarboner fås ved fraktionering af råolie. Anvendes i polyamid-systemer og som co-solvent. Kan ikke anvendes sammen med trykplader af naturligt gummi og butylgummi.

Alkoholer Organiske forbindelser der indeholder hydroxylgruppen -OH.

Aniloxvalse Aniloxvalsen er en mekanisk- eller lasergraveret forchromet stål- eller keramisk valse, som anvendes i flexografi til at udmåle den farvemængde, som via trykpladen overføres til substratet.

Antioxidant Et antioxidant er et stof som forhindrer oxygen (ilt, O2) i at reagere med andre stoffer som er modtagelige for oxidation. Antioxidanter oxideres selv idet de beskytter andre stoffer.

Arylamid Strukturel kemisk enhed som indeholder en amidgruppe. Til nitrogenatomet (kvælstofatomet) er der bundet en aromatisk kerne.

Bane Papir, folie, film eller andet fleksibelt materiale fra en rulle. Materialet spoles af rullen og trykkes/bearbejdes. Typisk vil banen igen blive rullet op efter bearbejdningen. Udskæring til ark fra banen finder også sted.

Banespænding Banespænding er den kraft pr længdeenhed i banens tværsnit, som trækker i banen. For flexible foliers vedkommende afhænger banespændingen også af for tykkelsen af foliet.

Benzilketal Organisk kemisk struktur som indeholder en aromatisk acetal samt en benzoylgruppe. Benzilketaler anvendes som fotoinitiatorer til UV-hærdende systemer.

Benzoin Organisk kemisk struktur som indeholder en benzylalkoholgruppe samt en benzoylgruppe. Benzoinderivater anvendes i stor udstrækning som fotoinitiatorer til UV-hærdende systemer.

Binder Naturligt eller syntetisk komplekst organisk stof uden et veldefineret smeltepunkt, som i trykfarven giver egenskaber, der "binder" trykfarvens bestanddele til det underlag, der trykkes på.

Blødgører En betegnelse for et stof som forårsager at trykfarvefilmen bliver (mere) flexibel.

Blødgøringstemperatur Den temperatur hvor et plastisk materiale vil begynde at flyde uden nogen form for ydre fysisk påvirkning.

Bogtryk Trykmetode, hvor de trykgivende elementer står i højrelief, f. eks. træsnit og blysats.

Cellevolumen Cellevolumenet refererer til aniloxvalsens koppe/celler og er et mål for, hvor meget farve aniloxvalsen vil overføre til trykpladen.

Celluloseacetatbutyrat (CAB) Cellulose som er forestret med acetat- og butyratgrupper. Modificeringen af cellulosen giver CAB værdifulde egenskaber i forbindelse med anvendelsen som binder i opløsningsmiddelholdige flexotrykfarver. CAB er en klar termoplastisk polymer.

Cellulosepropionat (CAP) Se celluloseacetatbutyrat (CAB). CAP er en klar termoplastisk polymer.

Centrifugalpumpe Roterende strømningspumpe til transport af et flydende medium. Pumpevirkningen opnås ved, at væsken usættes for et centrifugalkraftfelt, således at der er et større tryk i periferien end i midten af pumpehuset.

Coalescing agent Se filmdanner.

Coronatreating Overfladebehandling af et materiale, hvis overfladespænding er for lav, ved hjælp af elektriske udladninger mellem 2 ledere. Corona-behandlingen sker ved ionisering af atmosfæren/luften i umiddelbar nærhed af det materiale, der ønskes overfladebehandlet. Coronatreating er hastighedsbegrænset.

Crosslinker En crosslinker er en betegnelse for stoffer som kemisk vil reagere med et termoplastisk binder. Ved reaktionen lænkes materialet sammen, idet der skabes en stivere struktur.

Dispersion I kemien en betegnelse for faste (kolloide) partikler i en væske.

Dimensionsstabil Indikerer modstand overfor ændringer i de fysiske dimensioner som følge af en fysisk (f. eks atmosfærisk) påvirkning.

Dybtryk Trykmetode hvor de trykgivende elementer står som fordybninger i trykpladen.

Emulsion En blanding, hvor 2 eller flere ikke-blandbare komponenter holdes sammen i en homogen blanding ved et tredie komponents indvirkning.

En-cylinder-trykværk Det samme som et satellittrykværk. Trykværkerne er arrangeret omkring én fælles modtrykcylinder, om hvilken banen føres.

Epoxyakrylat En organisk kemisk forbindelse, som anvendes meget indenfor UV-hærdende systemer. De fremstilles ved lade et epoxid reagere med akrylsyre/methakrylsyre.

Ester Organisk kemisk forbindelse, der dannes ved at lade hydroxylgruppen i et syreholdigt molekyle reagere med et alkoholmolekyles hydroxygruppe.

Extrudering Fremstilling af en kontinuert film ved at presse et varmt termoplastisk materiale gennem dyser.

Farvekar En beholder på trykværket, hvori trykfarven fra reservoiret pumpes op. Trykfarven i farvekarret holder et konstant niveau, idet farven recirkuleres. I et traditionelt trykværk henter gummivalsen trykfarven fra farvekarret.

Farvestof Farvegivende stof, som er opløseligt i det medium, hvori det anvendes. Farvestof er overvejende syntetisk, organisk fremstillede produkter.

Farveudmåling Dosering af trykfarve fra aniloxvalsen i afstemt mængde.

Film Bøjeligt, ikke-fibrøst, tyndt fleksibelt (som oftest organisk) materiale. I trykketeknisk sammenhæng overstiger en film normalt ikke en tykkelse på 0,00025 m (250 ìm).

Filmdanner En filmdanner er et højtkogende opløsningsmiddel, som hjælper ved filmdannelsen (den fase, hvor den diffusionsstyrede tørring er sat ind) via en midlertidig blødgøring af binderen. Ofte kan en filmdanner også være en blødgører.

Filmløst system Referer til et system, hvor trykpladen fremstilles uden at anvende en fotografisk film.

Flammebehandling Overfladebehandling af et materiale, hvis overfladespænding er for lav, ved hjælp af flammer.

Flexografi En direkte (i modsætning offsettrykning) trykkemetode, hvor den trykkende del er hævet over valsens niveau. De trykkende dele er fremstillet af flexibelt (elastisk) materiale, hvoraf navnet flexografi kommer.

Folie Bøjeligt, tyndt, fleksibelt, metallisk materiale. Overstiger normalt ikke en tykkelse på 0,00015 m (150 ìm).

Fotoaktivator En fotoaktivator er et stof, som ikke selv er "fotoaktivt", men medvirker til hurtigere hærdning ved kompleksdannelse med fotoinitiatoren.

Fotoinitiator Et stof i en UV-trykfarve, som ved belysning aktiverer den reaktion, som hærder den trykte film.

Foton I henhold til kvanteteorien for lys er en foton den elementære enhed (kvante) af lysenergi. Populært kan en foton kaldes et lysbundt.

Fotopolymer Syntetisk fremstillet polymer, som er hærdet ved elektromagnetisk belysning. Fotopolymere anvendes meget ved fremstilling af trykplader.

Fuldtonetryk Et tryk, der dækker hele den trykte flade.

Fumarater Fumarater er betegnelsen for en bindertype, som fremstilles ud fra fumarsyre og kolofonium ved en Diels-Alder reaktion.

Fysisk hærdning En proces, hvorved et materiale forstærkes/stivner og bliver modstandsdygtigt overfor givne påvirkninger. Forstærkningen sker ved en fysisk påvirkning, f.eks. varme.

Glykol Glykoler er divalente alkoholer med hydroxylgrupperne, -OH (alkoholgrupperne), placeret på hvert sit kulstofatom (se i øvrigt polyol).

Glykolether Organisk kemisk forbindelse der dannes ved vandfraspaltning fra alkoholer (eller glykoler) og glykoler.

Gravering Indridsning i formbart materiale.

Gravitation Den egenskab ved enhver masse, at den tiltrækker andre masser. Gravitation er årsag til tyngdekraften.

Gummi Et elastisk materiale, som er i stand til at genskabe den oprindelige form efter store deformationer.

Gummivalse En valse bestående af gummi. I traditionel flexografisk trykning er gummivalsens funktion at hente farve fra farvekarret til aniloxvalsen.

Homolyse Adskillelse uden indvirkning fra andre stoffer.

Hygroskopisk Det samme som vandsugende.

Højtryksmetode Såfremt de dele, som trykker, er hævet over det niveau, hvor de er fastgjort på, kaldes det en højtryksmetode. Højtryksmetoden blev i Europa opfundet af Gutenberg. Bogtryk er en højttryksmetode.

Hærdning En proces, hvorved et materiale bliver modstandsdygtigt overfor givne påvirkninger.

Håndgravering Indridsning i formbart materiale med hånden.

Inert Reaktionstræg. Anvendes om f.eks. om gasser, som ikke eller kun meget modvilligt reagerer med andre stoffer.

Incineration Synonym for forbrænding. Anvendes ofte i flexotryksammenhænge om forbrænding af opløsningsmidler. Slutproduktet af en forbrænding af organiske opløsningsmidler (chlorholdige produkter ikke medregnet) er typisk kuldioxid, CO2, og vand.

In-line-trykværk Et trykværk, som er koblet til en anden arbejdsoperation. Trykværket kan være koblet til f. eks et andet trykværk eller et lakeringsværk. De forskellige arbejdsoperationer er fysisk adskilte.

Integral cylinder En cylinder, der ikke kan ændres i de fysiske dimensioner. Trykpladen påklistres den integrale cylinder.

Ion En ion er et atom eller et molekyle som ikke er elektrisk neutralt, men bærer en elektrisk ladning. En kation bærer en positiv ladning, mens en anion bærer en negativ ladning.

Ioniserende Ved ioniserende forstås evnen til at omdanne et atom eller et molekyle til en ion.

Isocyanat Kemisk betagnelse for gruppen -N=C=O. Isocyanatgruppen er overordentlig reaktiv.

Kachering Forening af to eller flere folier/film ved limning med efterfølgende tryk.

Kaliber Tykkelsen af et stykke papir eller trykbart materiale. Kaliberen måles under fastsatte betingelser.

Kammerrakel En kniv, der afgrænser trykfarven til et indelukke/kammer, og skraber overflødig trykfarve af aniloxvalsen.

Kappe En cylinder hvorpå trykpladen er påmonteret. Kappen kan fjernes fra trykværket.

Katalysator En katalysator er et materiale, som ændrer (starter eller fremskynder) hastigheden af en reaktion mellem to eller flere stoffer uden selv at ændre sammensætning.

Katalytisk incinerering Ved katalytisk incinerering forbrændes opløsningsmidlerne ved hjælp af en katalysator. Typisk ligger temperaturen ved en katalytisk forbrænding mellem 260oC og 650oC. Forbrændingstemperaturen afhænger af katalysatorvalget. Temperaturen i luften med opløsningsmidler hæves til den ønskede temperatur ved hjælp af en gasflamme. I forhold til en termisk incinerering kan gasforbruget nedsættes væsentligt.

Kationisk hærdning Hærdning ved hjælp af UV-belysning, hvor hærdningen forløber via en kationisk mekanisme.

Kemisk hærdning En proces, hvorved et materiale forstærkes/stivner og bliver modstandsdygtigt overfor givne påvirkninger. Forstærkningen sker ad kemisk vej, f. eks via en kationisk mekanisme.

Keton Organiske forbindelser der er oxidationsprodukt af sekundære alkoholer. Ketoner indeholder radikalet =CO.

Kolofonium Kolofonium er et naturprodukt, som fås fra nåletræer. der skelnes mellem kolofonium, som udvindes fra levende træer (engelsk: gum rosin) og kolofonium, som udvindes fra stubben af nåletræer (engelsk: wood rosin). Kolofonium består af ca. 90% organiske syrer og ca. 10% neutralt organisk materiale. Den nøjagtige kemiske sammensætning er ikke fastlagt (blandt andet fordi det er et naturprodukt), men en af hovedkomponenterne af de organiske syrer er abeitinsyre.

Kolofonium er et relativt billigt råstof, som, efter forarbejdning, finder stor anvendelse indenfor en lang række industrier. Eksempelvis kan nævnes malervareindustrien, trykfarveindustrien og papirvareindustrien. Som raritet kan nævnes, at det anvendes som klæbemiddel til håndbold.

Ren kolofonium er på listen over allergifremkaldende stoffer.

Kop Graveret celle i aniloxvalsen.

Kopdybde Den lodrette dybde af aniloxvalsens celler regnet fra valsens plane niveau.

Kraftmoment Fysisk enhed, som angiver størrelsen af en kraft, der virker på et legemes tyngdepunkt. Kraften virker på legemet i en given afstand og får derved tyngdepunktet til at rotere. Kraftmomentet defineres som kraft * arm, hvor "armen" er den vinkelrette afstand til legemets tyngdepunkt. Kraftmomentet har enheden Nm (Newtonmeter).

Lakering Påføring af et gennemsigtigt lag ovenpå et tryk med henblik på at beskytte trykket mod fysisk overlast. Lakering kan ske i specielle lakeringsværker eller i et flexotrykværk. Ved lakering er lagtykkelsen mindre end ved kachering.

Lakeringsværk Speciel enhed til lakering af et tryk.

Laminat Et produkt fremstillet ved at smelte/hæfte 2 eller flere lag film. Laminater har typisk større styrke end kacherede produkter.

Laminering Den proces, hvorved et laminat fremstilles.

Lasergravering Indridsning i et formbart materiale ved hjælp af laserstråler.

Linietæthed Linietætheden er et mål for aniloxvalsens finhed. Linietætheden måles i linier per centimeter (evt. linier per tomme).

Lavviskos En væske, som flyder under selv svag kraftpåvirkning kaldes lavviskos.

Lithografi En plantrykmetode, hvor trykkende og ikke-trykkende dele holdes adskilt ved hjælp af (fugte)vand.

Maleinater Maleinater er betegnelsen for en bindertype, som fremstilles ud fra maleinsyreanhydrid og kolofonium ved en Diels-Alder reaktion.

Membranfiltrering Filtrering af en væske (vand), hvor væsken presses gennem en membran med henblik på at rense væsken.

Membranpumpe Pumpe, hvor pumpekammerets ene væg dannes af en membran. Membranen kan bestå af syntetisk eller naturlig gummi. Pumpevirkningen opnås ved at lade membranen bevæge sig frem og tilbage, hvorved kammerets volumen ændres og pumpevirkningen opnås.

Merkaptan Betagnelse for organiske forbindelser som indeholder svovl, S.

Modtrykcylinder En cylinder som holder underlaget, som der trykkes på, mod den trykkende cylinder.

Monomer Lavmolekylært, organisk reaktivt stof. Danner den repeterende enhed i homopolymere. I UV-trykfarver er monomeren det viskositetsregulerende stof og indgår som byggesten ved hærdningen.

Nitrocellulose En binder, der anvendes i en vis udstrækning i solventbaserede flexotrykfarver.

Olefin Betegnelse for en organisk forbindelse som indeholder en/flere ikke-aromatiske dobbeltbindinger.

Opløsningsmiddel Det medium, som anvendes til opløsning af et stof. Kaldes også for et solvent.

Oscillation Ved oscillation forstås svingning.

Overfladespænding Defineres som den kraft, som alle overflader har og som søger at minimere overfladen. Overfladespænding måles i enheden N/m. Mere anvendt er dog mN/m eller dyn/cm.

Overgang Overgang defineres som trykpladens samling på en cylinder mellem top og bund.

Ozon Giftig luftart, O3. Produceres når ilt, O2, udsættes for UV-belysning eller ved elektriske udladninger.

Ozonbestandig Evnen til modstå ozon.

Overfladebehandling En behandling der enten 1) har til formål at beskytte et tryk f. eks. lakering 2) har til formål at forøge et materiales overfladespænding.

Pasning Anbringelsen af 2 billeder over hinanden så de "passer" sammen. (Anvendes meget ved flerfarvetryk).

Peristaltisk pumpe Pumpe, som ved at presse/trykke transporterer væsker ved gentagne, i bølger optrædende bevægelser.

Pigment Farvegivende stof, som er uopløseligt i det medium, hvori det anvendes. Pigmenter er overvejende syntetisk, organisk fremstillede produkter.

Plade Den flexible del, som overfører trykfarven fra aniloxvalsen til underlaget. Pladen kan bestå af såvel naturlig som syntetisk gummi eller af fotopolymer.

Polyamid Polymer, der indeholder amidgrupper. Anvendes som binder i solvent-baserede flexotrykfarver.

Polyamidimid Polymer, som indeholder såvel amid- som imidgrupper. Fremstillingsmetoden kan variere afhængigt af brug. Polyamidimid anvendes som binder i solvent-baserede flexotrykfarver.

Polyen-system Organiske molekyler, som indeholder reaktive dobbeltbindinger. Anvendes i UV-hærdende systemer.

Polyester Polymer, der indeholder estergrupper.

Polyesterakrylat Organisk kemiske forbindelser, som fremstilles ved at kondensere de resterende hydroxylgrupper i polyesteren med akrylsyre/methakrylsyre. Alternativt kan de resterende syregrupper i polyesteren kondenseres med en primær umættet alkohol. Polyesterakrylaterne anvendes inden for UV-hærdende systemer som prepolymere/monomere.

Polyetherakrylat Organisk kemiske forbindelser som fremstilles ved at lade akrylsyre/methakrylsyre reagere med endestillede hydroxylgrupper hos en polyether. Polyetherakrylaterne anvendes inden for UV-hærdende systemer som prepolymere/monomere.

Polymer Makromolekyle, som dannes ved sammenkædning (polymerisering) af identiske, reaktive grundenheder (monomere). Sammenkædningen kan også ske med forskellige monomere, det kaldes da en copolymerisering.

Polyol Polyoler er multivalente alkoholer, hvor alkoholgrupperne (hydroxylgrupperne, -OH) sidder på hvert sit kulstofatom.

Polyoler anvendes ved fremstilling af polyestre og alkyder.

Polyvinylacetat Polymer som fremstilles ved at lade vinylacetat polymerisere. Hvis polymeristaionen sker i vand fremstilles en latex. Hydrolyseres polyvinylacetat (hydroxylgrupper adderes til polymeren) opnås polyvinylalkohol (dette er den eneste kommercielle måde at fremstille dette stof på).

Polyvinylbutyral Polyvinylbutyral henregnes kemisk set til polyvinylacetalerne. Polyvinylbutyral indeholder 3 forskellige monomére; vinylbutyral, vinylalkohol og vinylacetat. Polyvinylbutyral fremstilles ved at reagere butyraldehyd med delvist/fuldstændigt hydrolyseret polyvinylacetat (polyvinylalkohol).

Prepolymer Organiske molekyler af en vis størrelse (molekylvægt), som ved hærdning reagerer med monomere under dannelse af en polymer. Grænsen mellem en prepolymer og en monomer er flydende og afhænger både af molekylvægt og viskositet.

Primær I (organisk) kemisk nomenklatur betegner primær, at gruppen sidder som eneste substituent (udover hydrogen). Eksempelvis er 1-propanol en primær alkohol mens 2-propanol (isopropanol) er en sekundær alkohol.

Radikalmekanisme Hærdning ved hjælp af UV-belysning, hvor hærdningen forløber via en radikal mekanisme.

Radikal I fysisk/kemisk forstand er et radikal et molekyle (atom), som har en uparret elektron. Radikaler er meget reaktive.

Rakel En tynd fleksibel kniv monteret parallelt med og justerbar mod aniloxvalsen. Rakelen skraber overflødig trykfarve af aniloxvalsen inden farven overføres til trykpladen.

Raster Fotografisk billede dannet ved et mønster af små prikker. Prikkerne varierer i form og størrelse, men har en ensartet (optisk) densitet. Et rastreret billede giver indtrykket af at være et fuldtonetryk set på afstand.

Reservoir Den beholder, hvor overskydende trykfarve fra farvekarret løber tilbage til.

Retarder Udtryk anvendt om et opløsningsmiddel, som anvendes til reducere fordampningshastigheden med.

Satellittrykværk Det samme som et en-cylinder-trykværk. Trykværkerne er arrangeret omkring én fælles modtrykcylinder, om hvilken banen føres.

Shellak Shellak er et naturligt bindemiddel, som stammer fra insektet Lacifer lacce kerr.

Solvent Det samme som et opløsningsmiddel.

Solventfarve En trykfarve, som er baseret på et opløsningsmiddel (solvent).

Staktrykværk En samling af trykværker i en enhed, men med hver deres modtrykcylinder.

Stansning Fjernelse af materiale fra banen ved trykning med en hård genstand. Det stansende element kan have mange udformninger, men er ofte anbragt på en cylinder eller fungerer som et stempel.

Stempelpumpe Pumpe til transport af et flydende medium. Pumpningen foregår med stempler.

Stepgravering Gravering med laser, hvor der graveres i forskellige dybder med laserlyset.

Substrat Det materiale hvorpå, der ved trykning, afsættes trykfarve. Kalde også underlaget.

Sugende (underlag/substrat) En betegnelse for fibrøse materialer, hvor trykfarven blandt andet tørrer ved, at nogle af trykfarvens bestanddele suges ind i materialet.

Syretal Et syretal defineres som den mængde kaliumhydroxid, KOH, for at neutralisere de frie syrer i 1 g af stoffet.

Tensid Betegnelse for en gruppe af stoffer, som besidder vaskeaktive egenskaber.

Termisk incinerering Ved termisk incinerering forbrændes opløsningsmidlerne ved anvendelse af varme. Luften med opløsningsmidlerne varmes op til med en gasflamme til ca. 800oC i et forbrændingskammer.

Termoplastisk Ved termoplastisk forstås evnen til at blive varmet op og nedkølet uden at ændre fysiske egenskaber. For en termoplastisk binder betyder det endvidere, at den i flydende tilstand ikke reagerer under varmepåvirkning.

Termostat Aggregat/apparat som holder temperaturen på et givet fastlagt niveau.

Termostatering Opnåelsen af et givet fastlagt temperaturniveau.

Thiol/polyen-system Organisk kemiske forbindelser, hvor olefiner (forbindelser med dobbeltbindinger) copolymeriseres med mercaptaner (svovlholdige forbindelser). Systemerne kaldes ofte for enten polyol/polythiol- eller thiol/polyen-systemer.

Torsionsfjeder En torsions-fjeder eller stang består af et materiale med kendt stivhed. Ved måling med et rotationsviskosimeter påvirkes en kendt geometri med en kraft (vridningsmoment). Kraften måles via torsionsfjederen og kan omregnes til en viskositet.

Trajektorie Det baneforløb et fritfaldende legeme vil beskrive, når det kun påvirkes af tyngdekraften.

Transesterifikation En kemisk reaktion, hvorved der dannes en ny ester ud fra en anden ester. reaktionen kræver tilstedeværelsen af en alkohol, som forestres, samt en ester, der omdannes til en alkohol.

Trykfarveværk Et trykfarveværk er en samlet betegnelse for de forskellige dele som udgør trykkeheden.

Trykplade Trykpladen er den del i den flexografiske proces, som overfører trykfarven til substratet. Trykpladen kan enten være fremstillet af gummi eller af fotopolymer.

Trykpladecylinder Trykpladecylinderen er den del, hvorpå trykpladen er fastgjort. Cylinderen roterer henholdsvis mod aniloxvalsen og substratet.

Trykserie En trykserie er betegnelsen for et trykt oplag, hvor det samme motiv bliver trykt.

Tympan Bar En modtrykcylinder, som anvendes ved trykning på meget strækfølsomme folier.

Tørstof Tørstof er betegnelsen for den del af et system, som ikke fordamper ved henstand i varmeskab ved 105-110oC i et givet tidsrum (ofte 1-2 timer).

Udløbsbægre Bægre til bestemmelse af viskositeten for newtonske eller nær-newtonske væsker/trykfarve. Viskositeten bestemmes, idet udløbstiden for en given mængde væske måles. Herefter kan udløbstiden omsættes til en viskositet, men ofte anvendes udløbstiden som mål for viskositeten. Der findes mange forskellige udløbsbægre.

Ultrafiltrering Filtrering af en væske gennem en membran. Filtreringen kræver højt tryk, men god renhed på den filtrerede væske opnås.

Ultralyd Lyd med en frekvens, som ligger højere end det niveau, det menneskelige øre kan opfatte (ca. 20.000 Hz).

Ultrasonisk Frembringelse og anvendelse af ultralyd.

Upolær Betegnelsen upolær (antonym: polær) anvendes ofte om opløsningsmidler som ikke indeholder (stærkt) elektronegative atomer og ikke kan danne brintbindinger. Eksempelvis er heptan (d.s.s. rensebenzin) et upolært opløsningsmiddel.

Urethanakrylat Organisk kemiske forbindelser, som fremstilles ved at lade et molekyle med en isocyanatgruppe reagere med en hydrxylgruppe fra en acrylisk eller methacrylisk monomer. Anvendes meget indenfor UV-hærdende systemer, idet der kan opnås mange forskellige hårdheder efter hærdning med urethanakrylater.

UV-farver Trykfarver som hærder ved hjælp af bestråling af lys i det ultraviolette område kaldes også UV-farver.

Vandfortyndbar Trykfarver, hvis hovedbestanddel af opløsningsmiddel er vand, kaldes for vandfortyndbare trykfarver.

Vinyler En meget stor gruppe organisk kemiske forbindelser som indeholder den umættede gruppe 2HC=CH-. Stoffer som indeholder de(n) reaktive vinylgruppe(r) polymeriseres let og anvendes som basismateriale i mange sammenhænge i forbindelse med coatings og plastmaterialer.

Viskositet Den egenskab ved en væske, som gør, at den modsætter sig bevægelse. Viskositet måles i newton sekunder per kvadratmeter, Ns/m2 [Pa*s] (SI-enhed), eller i Poise (c.g.s-enhed).

Voks En voks defineres som en fedtet, viskøs eller fast varmefølsom forbindelse som hovedsaligt består af højmolekylære hydrokarboner eller estre/amider af fede syrer (C16 - C30) og som er uopløselige i vand, men opløselige i mange organiske opløsningsmidler.

I forbindelse med trykfarver kan en voks også forstås som en lavmolekylær polyethylen (PE), polypropylen (PP) eller polytetrafluoroethylen (PTFE) eller blandinger heraf.

Ægthedsegenskaber Ved en tryksags ægthedsegenskaber forstås evnen til at modstå en given påvirkning.

Følgende liste over ægthedstests er ikke udtømmende, men viser den store varition af disse:

  • Lysægthed

  • Vandægthed

  • Opløsningsmiddelægthed

  • Alkali/syreægthed

  • Sæbeægthed

  • Vaskemiddelægthed

  • Osteægthed

  • Spisefedt/olieægthed

  • Voks/paraffin-imprægnineringsægthed

  • Krydderiægthed

  • Isægthed

  • Gnideægthed

  • Ridseægthed

  • Fryse/tøægthed

  • Sterilisationsægthed

  • Blødningsægthed over for fugt


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]