[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Standardiseret produktblad for kompost

5. Fremtidig revidering

5.1 Laboratoriedeltagelse i ringtest
5.2 Ekspertgruppe

Analysering af kompost udfra ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’ og med analysemetoderne beskrevet i denne rapport vil være til stor gavn for brugerne af kompost. Det vil give komposteringsanlægget incitamenter til en løbende forbedring af bl.a. kompostkvaliteten og af rådgivning om anvendelse.

Imidlertid vil en revidering af det standardiserede produktblad være påkrævet med få års mellemrum. Dette gælder optimering af analysemetoder, tilpasning af produktbladet til faste restprodukter fra biogasanlæg (når disse restprodukter foreligger i væsentlige mængder), ændrede miljøregler, osv.

5.1 Laboratoriedeltagelse i ringtest

Den tyske kompostbrancheforening gennemfører hvert eller hvert andet år ringtest med foreliggende (frisk) kompost for at kontrollere tyske laboratoriers analyseresultater. De danske laboratorier kan som en del af deres interne kvalitetssikring tilmelde sig denne ringstestafprøvning. Dette vil være særdeles aktuelt for de nye analysemetoder for iltforbrug, selvopvarmning, ukrudt samt synlige urenheder, hvor de danske metodebeskrivelser er analoge eller sammenlignelige med de tyske metoder.

Tilsvarende er der mulighed for deltagelse i Wageningen Evaluating Programmes for Analytical Laboraories (WEPAL), som fire gange årligt foretager ringtest med tørret kompost under "the Manure and Refuse Sample Exchange Programme (MARSEP). Her har de deltagende laboratorier mulighed for at sammenligne resultater for 40 forsk. uorganiske stoffer samt for glødetab. Adresse mv. for Bundesgütegemeinschaft Kompost og for WEPAL findes under referencer bagerst i rapporten.

5.2 Ekspertgruppe

Der lægges op til, at en ekspertgruppe mødes ca. hvert 3. år for at revidere de anbefalede analysemetoder, herunder grænseværdierne opstillet i tabel 3.1 for beregning af stabilitetsgrad. Ekspertgruppen bør også justere tekstforslagene til brugsvejledninger opstillet i kapitel 4, bl.a. ud fra de forbedrede oplysninger om typiske analyseværdier for kompost.

Ekspertgruppen kan sammensættes med udgangspunkt i DAKOFA’s arbejdsgruppe for biologisk affaldsbehandling og suppleres med repræsentanter fra:

  • Kommercielle analyselaboratorier
  • Landsforeningen Danske Anlægsgartnermestre/Have- og Landskabsrådet
  • Landbrugets Informationskontor/Planteavlskonsulenter
  • Miljøstyrelsen
  • Plantedirektoratet
  • Referencelaboratorier for Miljøstyrelsen og Plantedirektoratet

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]