[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Renere teknologi i transportsektoren

1. Indledning

Formålet med denne rapport er at kortlægge erfaringerne fra de projekter inden for godstransport, som er gennemført under Handlingsplanen for renere teknologi 1993-1997.

Godstransport er udpeget af Miljøstyrelsen som et indsatsområde i forbindelse med den produktorienterede miljøindsats. De nuværende erfaringer med renere teknologiprojekterne inden for godstransport kan derfor være med til at skabe et bedre grundlag for den videre indsats på området.

Miljøstyrelsen har udvalgt godstransport som et indsatsområde af tre årsager. For det første har godstransport et væsentligt bidrag til miljøbelastningen - her tænkes især på udledningen af CO2, luftforurening og støj. For det andet er godstransport valgt for at få erfaringer fra produktindsatsen inden for et serviceerhverv, og for det tredje har det offentlige en rolle som både udbydere og efterspørgere af godstransport (Miljøstyrelsen 1996).

Projekternes temaer

Renere teknologi projekterne inden for godstransport kan overordnet kategoriseres inden for følgende tre temaer:

  1. Miljøpolitik: Hvordan kan Miljøstyrelsen initiere en udvikling, der indebærer en mere miljøvenlig godstransport?
  2. Logistik: Er den valgte rute og kombination af transportmidler miljømæssig optimal?
  3. Produktorientering: Hvordan kan et givent transportmiddel optimeres, således at miljøpåvirkningerne mindskes?

De sidste to temaer er centrale i forhold til at understøtte grundlaget for iværksættelsen af det nye program for renere produkter.

Erfaringerne fra renere teknologi projekter inden for godstransport er begrænset af, at der er gennemført forholdsvis få projekter. Der er således nyttige erfaringer at hente ved at inddrage renere teknologi projekter omhandlende persontransport - ikke mindst hvad angår projekter, der kæder transport sammen med en produktorienteret miljøindsats. Vi har derfor valgt at medtage eksempler på, hvordan renere teknologi projekter inden for persontransport har forløbet med henblik på at uddrage erfaringer, der kan understøtte indsatsen inden for godstransport.

Oversigt og projektbeskrivelser

En samlet oversigt over renere teknologi projekterne inden for gods- og persontransport findes i bilag A. Derudover er der i bilag B udarbejdet en beskrivelse af formål, resultater og formidling for de projekter, der er behandlet i denne rapport.

Metode

Oplysningerne, der ligger til grund for dette kapitel og førnævnte bilag, er fremskaffet ved gennemgang af skriftlige kilder såsom indstillingsnotater og tilgængelige arbejdsrapporter fra Miljøstyrelsen. Derudover er der foretaget telefoninterviews med de involverede virksomheder og konsulenter.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]