[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Nye metoder til overvågning af miljøfremmede stoffer i vandmiljøet

5. Baggrund

5.1 Introduktion
5.2 Formål
5.3 Afgrænsning

5.1 Introduktion

Overvågning af miljøfarlige stoffer i vandmiljøet er i Danmark og vore nabolande næsten udelukkende baseret på konventionel prøvetagning og analyse af vand, sediment og biota. Det er også tilfældet i "nationalt overvågningsprogram for vandmiljøet" (NOVA 2003) i Danmark. Her anvendes klassiske indsamlingsmetoder med de muligheder for kvalitetssikring, ringtest og referencematerialer, som velkendte metoder giver, og de ulemper som begrænsninger i detektionsgrænser giver for valg af stoffer og matricer.

5.2 Formål

I forbindelse med en kommende revision af NOVA 2003 er nærværende projekt igangsat med det formål at afdække eksistensen af alternative metoder, der kan anvendes til monitering/screening af miljøfremmede stoffer i vandmiljøet.

5.3 Afgrænsning

Rapporten omhandler metoder som kan anvendes eller som har potentiale for anvendelse til monitering af miljøfremmede stoffer i vandmiljøet. Miljøfremmede stoffer omfatter organiske stoffer, altså ikke metaller. Metaller og miljøfremmede stoffer omtales samlet som miljøfarlige stoffer. Der er altovervejende fokuseret på:

  • passive metoder der anvendes direkte i vandmiljøet - in situ
  • simple prøvetagere med fortolkelige resultater
  • metoder som er egnede til screening
  • miljøfremmede stoffer

Projektet omfatter derfor ikke en række beslægtede metoder, som kort omtales i afsnit 6.3:

  • laboratoriemetoder (ekstraktion, analyse og detektion),
  • automatiske eller manuelle prøvetagningsmetoder
  • metoder til indsamling af metaller eller flygtige forbindelser
  • biologiske moniteringsmetoder

Med hensyn til valg af stoffer er der lagt vægt på NOVA 2003 programmets stoffer, men relevansen af metoderne er også vurderet i forhold til en række prioriterede stoflister fra internationale organisationer.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]