[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Dampoprensning med vacuumekstraktion

1. Indledning og baggrund

1.1 Formål

Brüel & Kjær har siden 1951 udviklet og produceret elektroniske måleinstrumenter på matr. nr. 4ap af Nærum. Miljøtekniske undersøgelser i perioden 1986-94 har vist, at der på ejendommen er sket en forurening af jorden med chlorerede opløsningsmidler. Ejendommen er derfor af Københavns Amt registreret som affaldsdepot nr. 181-2.

Der er 1986-87 udført undersøgelser af tungmetalindholdet i jord /2/ og grundvand /3,4/ og i 1994 undersøgelse af poreluften /5/ under gulvet i bygning 01 på ejendommen. Endvidere er der i 1997 udført en miljøteknisk undersøgelse /6/ af området omkring fabriksbygningen på ejendommen og syregården i tilknytning hertil. Søllerød Kommune og Københavns Amt har herudover i 1990 udført en række undersøgelser af grundvandsforureningen /7,8/, og Amtet har iværksat afværgepumpning på grundvandet i området.

For at opnå en afmelding af ejendommen som affaldsdepot har Brüel & Kjær igangsat en frivillig oprydning. Denne oprydning har bl.a. omfattet etablering af et damprensningsanlæg med vacuumekstraktion for rensning af jordforureningen med chlorerede opløsningsmidler. Da der ikke tidligere har været gennemført oprensning med denne metode i Danmark har Miljøstyrelsen suppleret projektet med en teknologiudviklingsdel bestående af permeabilitetstest, bestemmelse af fysisk/kemiske parametre i jordlagene samt monitering af tryk, temperatur og koncentrationsudvikling i jordlagene under dampinjektion /1/.

Afværgeforanstaltningerne er gennemført i et område under fabriksbygningen (bygning 01) og under et befæstet gårdareal (syregården), som har været anvendt til opbevaring af kemikalier. Der har i bygning 01 været placeret to affedtningsanlæg og et trikar, hvor der i 70'erne har været anvendt trichlorethylen (TCE) og tetrachlorethylen (PCE). Placeringen af bygning 01 og syregården fremgår af figur 1.1 på modstående side.

Der er i forsommeren 1997 udført et pilotprojekt med damprensning og vacuumventilering /9/, hvor der forsøgsvis er injiceret damp i en enkelt boring og sat vacuum på tre omkringliggende boringer. Pilot-projektet viste, at det fra det forurenede område var muligt at oppumpe 20-40 kg chlorerede opløsningsmidler pr. døgn i gennemsnit i løbet af en driftperiode på 6 uger. Endvidere blev der ved udførelse af kontrolboringer dokumenteret en god rensningseffekt i jorden i de områder, hvor temperaturen havde været mellem 50 og 100°C.

På baggrund af erfaringerne fra pilotanlægget, er der i sommeren 1997 udarbejdet et detailprojekt for et fuldskalaanlæg til in-situ rensning af det forurenede område /10/.

Nærværende rapport omhandler de resultater, som er opnået ved drift af fuldskala damp- og vacuumekstraktionsanlægget og målingerne, finansieret ved teknologiudviklings-projektet.

Dokumentation af, at Københavns Amts kriterier for afmeldning af affaldsdepotet er opfyldt foreligger i særskilt rapport.

1.1 Formål

Formålet med teknologiudviklingsprojektet er at etablere et forsøgsmiljø, der kan frembringe dokumentation og erfaringer med brugen af damprensning, herunder at

  • tilvejebringe dokumentation for effekten af damprensning som oprensningsmetode under de konkrete geologiske og miljøkemiske forhold
  • udarbejde retningslinjer for etablering, drift, monitering og afslutning af afværge ved damprensning på ejendommen
  • udarbejde et grundlag således, at Miljøstyrelsen kan udvælge nøgleparametre for fremtidig dimensionering, monitering og beslutning om stop af afværge ved damprensning.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]