[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Håndbog i produktorienteret miljøarbejde

Sammenfatning

I de senere år er der kommet stadig større fokus på miljøpåvirkningerne i forbindelse med fremstilling, brug og bortskaffelse af produkter. Kravene til at dokumentere disse påvirkninger er stigende, og det samme er ønskerne om at nedbringe produkternes samlede miljøpåvirkninger.

Stadig flere virksomheder får miljørelaterede henvendelser fra deres kunder, ligesom de øgede offentlige, grønne indkøb trækker i samme retning. De officielle miljømærkeordninger (den nordiske Svane og EU's Blomst) og Miljøstyrelsens miljøvejledninger til offentlige indkøbere indeholder f.eks. en række konkrete krav og anbefalinger, som produkterne skal eller bør leve op til.

Det overordnede politiske formål med den produktorienterede miljøindsats er at fremme udvikling , efterspørgsel og afsætning af renere produkter. Et renere produkt er et produkt, der forurener mindre i det samlede livsforløb sammenlignet med produkter, der leverer tilsvarende ydelser. Sammenlignet med en miljøindsats, der har fokus på renere teknologi og forbedringer i den enkelte virksomhed, forudsætter den produktorienterede indsats en langt større grad af koordinering og samarbejde. At arbejde produktorienteret er at udvide det forebyggende miljøarbejde til også at omfatte en vurdering af miljøpåvirkninger og forbedringsmuligheder i relation til både produktionen og produktets livscyklus. Og at handle ud fra denne viden. Det handler med andre ord om at indarbejde en livscyklustankegang.

På den internationale scene arbejder flere og flere virksomheder med "Product Chain Management", hvor de enkelte virksomheder i en produktkæde bliver knyttet tættere sammen, og hvor styringen og kontrollen gennem kæden er større. I dag kommer miljøforhold i stadig større grad med i dette samarbejde.

En af de helt nødvendige forudsætninger for produktorienteringen er tilstrækkelig viden om produkternes miljøpåvirkninger i livsforløbet, og hvilke muligheder den enkelte aktør – dvs. også jeres kunder og leverandører - har for at nedbringe påvirkningerne. Inden I træffer omfattende beslutninger om, hvordan I vil indarbejde livscyklustankegangen i miljøarbejdet, skal I derfor sikre jer, at I har et tilstrækkeligt videngrundlag. Både om produkternes miljø- og arbejdsmiljø-påvirkninger og om markedets forventninger og muligheder. Markedsvinklen er vigtig at få med. Et produkt kan være nok så miljø-venligt, men hvis det ikke bliver købt og dermed erstatter et mere miljøbelastende produkt, er der ingen gevinster.

At arbejde produktorienteret betyder også, at de forskellige dele af jeres organisation sandsynligvis bliver inddraget i miljøarbejdet på en anden måde end tidligere. F.eks. har indkøbsfunktionen direkte kontakt til leverandørerne, salgs- og marketingafdelingen har kontakt til kunderne, og udviklingsafdelingen skal ligeledes inddrage livscyklusbaserede miljø- og arbejdsmiljøhensyn ved udvikling eller tilpasning af nye produkter. Det er vigtigt at afklare, hvordan alle disse funktioner bedst støtter op om den produktorienterede miljøindsats.

En løbende proces

Som i al anden systematisk indsats er der tale om en løbende proces med vurdering, planlægning, handling og opfølgning Opfølgningen fører til nye vurderinger, beslutninger og handlinger.

Hvad får virksomheden ud af at arbejde produktorienteret?

Ud over at nedsætte produkternes miljøpåvirkninger, er der en række vigtige sidegevinster ved at arbejde produktorienteret. Blandt andet:

  • større viden om produkterne, også med hensyn til økonomi
  • tættere dialog og samarbejde med kunder og leverandører
  • forbedring af den strategiske markedsposition
  • større koordinering og samarbejde internt i virksomheden

Hvem kan arbejde produktorienteret?

Målgruppen for denne håndbog er virksomheder, der ønsker inspiration og praktiske anbefalinger til at produktorientere miljøarbejdet. Dette vil i høj grad berøre samarbejdet i produktkæden, og dermed også virksomhedernes kunder og leverandører, og håndbogen kan således også bruges i dialogen og samarbejdet med dem. Det er ikke nødvendigt at have erfaringer med livscyklusvurderinger eller at have et miljøledelsessystem for at bruge håndbogen, idet de indledende kapitler er skrevet som støtte til at komme i gang med en produktrettet miljøindsats. I hvilket omfang, I vil bruge det som afsæt for en systematisk miljøindsats eller til at videreudvikle den nuværende, er op til jer selv.

Håndbogens centrale anbefalinger

De vigtigste forhold at huske på, når man vil produktorientere sin miljøindsats er samlet i nedenstående 10 punkter. Det er samtidig de centrale anbefalinger i håndbogen, som dog også behandler en lang række emner ud over de nævnte. Som i enhver anden strategisk indsats er det vigtigt, at ledelsen aktivt støtter op om arbejdet og prioriterer indsatsen.

  • Afklar hvor de væsentligste miljøpåvirkninger i produktets livscyklus er, og hvad det er mest relevant at arbejde med. Gennemfør et pilotprojekt, hvor I opbygger viden og systematik til at foretage miljøvurderingerne.
  • Afklar hvilke krav og markedspotentialer, der er for produkterne, set i et miljøperspektiv. Overvej også hvilke fordele, der kan være for jer selv og jeres kunder/leverandører ved at gøre en fælles indsats.
  • "Sælg" resultaterne i organisationen, så der bliver skabt forståelse for mulighederne ved at arbejde produktorienteret. Medarbejderne skal inddrages aktivt.
  • Fastlæg på ledelsesniveau, hvordan den miljørelaterede markedsstrategi skal være.
  • Fastlæg konkrete mål for de produktrelaterede forbedringer og udarbejd politikker for de prioriterede indsatsområder, f.eks. indkøb eller produktudvikling.
  • Styrk og afklar samarbejdet mellem miljøfunktionen og de andre funktioner, så ansvaret ikke falder mellem to stole.
  • Giv de medarbejdere, der skal arbejde med miljøforholdene i dagligdagen, et ansvar for og kompetence til, at det sker.
  • Udarbejd retningslinjer, checklister m.m. til brug for miljøindsatsen så de passer til jeres ambitionsniveau.
  • Opbyg et passende dokumentationsgrundlag, der er så fleksibelt, at det kan bruges i mange sammenhænge, både internt og eksternt.
  • Fastlæg rutiner, der sikrer opfølgning på både miljøpåvirkninger og markedsmuligheder.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]