[Forside] [Indhold] [Næste]

Håndbog til kommunerne om eksport af elektronisk affald

1. Eksport af elektronikaffald

Denne håndbog informerer om de regler, der gælder, når elektronikaffald bliver eksporteret. To bekendtgørelser regulerer eksport af elektronikaffald:

  • Bekendtgørelsen om elektronikaffald anviser retningslinier for hvilke indsamlingsordninger kommunerne skal etablere og stiller krav til hvordan affaldet skal håndteres og genanvendes. Disse krav gælder også når elektronikaffald bliver eksporteret.
  • Bekendtgørelsen om import og eksport af affald er en opfølgning på EF-forordning 259/93, som regulerer grænseoverskridende transport af affald. Bekendtgørelsens §10 fastsætter kommunernes tilsynspligt i forbindelse med eksport.

Et vigtigt miljøproblem

Elektriske og elektroniske produkter indeholder mange miljøbelastende stoffer, især tungmetaller. Mængden af elektronikaffald er beregnet til ca. 103.000 tons i 1997. Og mængden er stadig stigende. Miljø- og Energiministeriet har taget initiativ til, at affaldet så vidt muligt genanvendes frem for at ende på deponier eller på forbrændingsanlæg.

Hvad er kommunalbestyrelsens ansvar?
Kommunalbestyrelsen skal vide, hvem der afhenter og behandler kommunens elektronikaffald. Kommunalbestyrelsen skal sikre sig, at kommunens elektronikaffald bliver behandlet korrekt.
Samme krav til behandling i udlandet
Selvom elektronikaffald bliver eksporteret, skal behandleren i udlandet overholde elektronikaffaldsbekendtgørelsens krav.

 


[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]