Miljøprojekt nr. 573, 2000 Renere teknologi på fjerkræslagterier - ProjektrapportIndholdsfortegnelseSammendragFor at fremme indførelsen af renere teknologi på kyllinge- og andeslagterier har Miljø- og Energistyrelsen ydet støtte til et projekt til overførsel af relevante erfaringer fra svine- og kreaturslagteriernes arbejde med renere teknologi. Projektet omfatter gennemgang af slagterierne, fremsættelse af RT-forslag samt formidling af resultaterne til de besøgte slagterier. Nærværende rapport opsummerer og behandler resultaterne fra gennemgangen og fremsættelsen af RT-forslag samt formidlingen af Renere Teknologi til de deltagende slagterier. I rapporten indgår beskrivelse af produktionsforhold, ressourceforbrug, spildevand samt bi- og affaldsprodukter, ligeledes nævnes en række generelle miljøforhold på de besøgte virksomheder samt en sammenskrivning af de RT-forslag, der er stillet. For at sikre fuld anonymitet har de enkelte virksomheder hver sit kodenummer, og oplysninger, der direkte kan identificere den enkelte virksomhed, er udeladt eller sløret. Som afslutning på projektet er der udarbejdet et idé-katalog over udvalgte emner, som har relevans for flertallet af de besøgte slagterier. Dette katalog indgår som bilag til nærværende rapport, men foreligger også som selvstændig del-rapport. 1. IndledningBaggrundFjerkræslagterierne er ligesom de øvrige slagterier og levnedsmiddelforarbejdende virksomheder karakteriseret ved et stort vand- og energiforbrug. Forbrugstal dækkende den samlede danske fjerkræslagtning i 1995 viser:
Gennem en række renere teknologiprojekter (RT-projekter) model-virksomhedsforsøg og brancheenergianalyser har svineslagterierne fået inspiration til indførelse af renere teknologi, hvilket har resulteret i væsentlige fald i ressourcefobrug og forurening og har dermed haft positiv indflydelse på omkostningerne i en tid, hvor priser på vand, energi og forurening er stigende. Alle projekterne er støttet af Miljøstyrelsen og gennemført i samarbejde mellem slagterierne og SF, som har stået for projektledelsen. Ovenstående forbrugstal indikerer, at der er potentiel mulighed for store ressourcebesparelser på fjerkræslagterierne. Fjerkræslagterierne har derfor via deres brancheorganisation Dansk Slagtefjerkræ ønsket om muligt at få udført et projekt omfattende en gennemgang/kortlægning af medlemsvirksomskredsen og en udbredelse af RT-principper til disse. Slagteriernes Forskningsinstitut i samarbejde med Dansk Slagtefjerkræ har derfor til Miljøstyrelsen den 13. februar 1997 indsendt en ansøgning om støtte til gennemførelse af et projekt til udbredelse af renere teknologi på fjerkræslagterier. Der ansøgtes om støtte på kr. 1.427.000 excl. moms, svarende til 79,7% finansiering. Miljøstyrelsen gav 19. september 1997 tilsagn om et tilskud på 727.000 kr. (senere rettet til 827.000 kr.), og Energistyrelsen gav 22. august 1997 tilsagn om at støtte projektet med max. 500.000 kr. Hele projektet et beregnet at koste 1.791.000 kr., og Dansk Slagtefjerkræ og de deltagende virksomheder betaler den resterende del af projektet (464.000 kr.). Projekt Projektet omfatter:
Styregruppe Miljøstyrelsen har nedsat en styregruppe bestående af Finn Juel Andersen, Miljøstyrelsen (formand) Deltagende slagterier Alle slagterier hørende under Dansk Slagtefjerkræ deltager i projektet og er besøgt fra ultimo 1997 til ultimo 1999. Listen over deltagende slagterier fremgår af bilag 1. Projektrapport Resultaterne af besøgsrunden fremgår af nærværende rapport, som giver en beskrivelse af produktionsforhold, ressourceforbrug, spildevand samt bi- og affaldsprodukter ved slagtning af fjerkræ, ligeledes er nævnt en række generelle miljøforhold på de besøgte virksomheder, og der er givet en række forslag til renere teknologi i branchen ("idekatalog"). For at sikre fuld anonymitet har de enkelte virksomheder hver sit kodenummer, og oplysninger, der direkte kan identificere den enkelte virksomhed, er udeladt eller sløret. Tak Der skal rettes en tak til Miljø- og Energistyrelsen samt Dansk Slagtefjerkræ for deres støtte til projektet samt en tak til styregruppen for dens aktive og inspirerende deltagelse. Derudover skal der rettes en tak til de deltagende slagterier for engageret deltagelse i alle projektets faser. 2. ProduktionsforholdMængder Der blev pr. år på de 11 slagterier tilsammen slagtet
Størrelsen af de besøgte slagterier varierede meget, idet En virksomhed slagtede ca. 2 mio. kyllinger For andeslagterierne var de tilsvarende tal: En virksomhed slagtede ca. 0,5 mio. stk. Det ene andeslagteri slagtede både ænder, høns og nogle kyllinger. Vægt Den levende vægt af kyllingerne lå i gennemsnit for de enkelte virksomheder mellem 1.650 og 2.000 g og for ændernes vedkommende mellem 3.725 og 3.850 g. Virksomhederne anvender enten levende vægt, grillvægt, grydeklar vægt eller eviscereret vægt som basis for produktions- og nøgletal m.v. Grydeklar vægt er defineret som slagtet kylling med indlagt indmad. Grillvægt er slagtet kylling uden indmad. Eviscereret vægt er vægten af slagtet kylling før chiller. For at kunne sammenligne er alle de i rapporten anvendte tal baseret på levende vægt. Ved omregninger er anvendt følgende procentsatser:
Indmad svarer til ca. 7% af levende vægt. Partering Nogle virksomheder har en stor og højt automatiseret parteringsafdeling, andre leverer kun hele kyllinger: 4 virksomheder har ingen partering Forædling Kun to af slagterierne har egen forædlingsafdeling. På den ene virksomhed opgøres forbrugstal herfor separat (undtagen for efterfølgende indfrysning) og er således udeladt i de efterfølgende beregninger af energi- og vandforbrug. På de andre virksomheder kan forbrug i forædlingen ikke skilles fra forbrugstal i selve slagteriet og tallene herfra er som følge heraf ikke direkte sammenlignelige med tal for de resterende virksomheder. Slagtehastighed m.v. Et kyllingeslagteri har en slagtehastighed på ca. 1.500 kyllinger pr. time, resten ligger mellem 4.000 og 9.000 pr. time. Syv virksomheder kører produktionen i ét skift, medens 4 kører i 2 skift. To af disse slagter om dagen og om natten, medens rengøring gennemføres om aftenen. De andre to slagter i dag- og aftentimerne og rengør om natten. 3. Vand
3.1 VandforsyningFem af slagterierne har egne boringer medens de resterende (6 slagterier) køber vand hos Kommunen. Det totale vandforbrug på de 11 slagterier er opgjort til: 1,8 mio. m3 pr. år Den opgivne udgift til vand varierer fra 0,25 kr./m3 til 5,73 kr./m3 med et gennemsnit på 1,70 kr./m3. Prisen for vand er lavest for de virksomheder, der selv henter vand op (gennemsnit på 0,60 kr./m3), medens prisen på indkøbt vand i gennemsnit ligger på 2,80 kr./m3. For priser på de enkelte slagterier henvises til tabel 2. På virksomheder med egen vandforsyning anvendes en del vand til filterskylning. Mængden opgives for forskellige virksomheder til mellem 0,85 og 1,6% af det producerede vand, svarende til ca. 0,2 l pr. slagtet kylling. 3.2 VandforbrugHovedforbrug Forbrugstallene for slagtning af kyllinger og ænder vil fremgå af følgende opstilling:
1) kun én virksomhed For detaljer vedrørende vandforbrug henvises til tabel 1 placeret sidst i rapporten. Der er store forskelle mellem vandforbrug pr. enhed på de enkelte slagterier. Der er ikke fundet sammenhæng mellem specifikt vandforbrug og slagtetal. Tilsyneladende er forbrugets størrelse mest afhængig af, hvor meget fokus der på den enkelte virksomhed har været på forbruget. De virksomheder, hvor en maskinmester eller andre bevidst har arbejdet på at spare og holde forbrugene under kontrol, er forbrugene også klart lavest. Nøgletal
Forbrug på enkeltprocesser Alle har målere på forbrug, som er veterinært fastlagt (indvendig/udvendig vask = 1,5 l pr. kylling og chiller = 2,5 l pr. kylling), men ellers er det småt med målere i afdelinger og på procesudstyr. Systematiske målinger af enkeltforbrug er således sjældnere og kun få tal forefindes. På nogle virksomheder er man dog gået ind i målinger af en lang række delforbrug ofte dog kun som en engangsforeteelse. Ud fra de indsamlede data og fra en række spotmålinger foretaget under besøgene (spand og stopur) kan en række delforbrug opgøres. De er vist i tabel 3. Det skal påpeges, at tallene således i nogle tilfælde hidrører fra kontinuerte målinger og i andre fra spotmålinger. Tallene er meget varierende og behøver ikke altid at dække nøjagtig samme proces(ser). Der er derfor ikke gjort forsøg på at samle dem til egentlige nøgletal. Ud fra målinger af vandforbrug på et enkelt slagteri kan opstilles følgende fordelingsnøgle for vandforbruget. Tallene kan bruges som en rettesnor, når vandbesparelser skal sættes ind, idet man her skal starte med at fokusere på de mest vandforbrugende processer.
Slagteriet køler kun ca. 69% af kyllingerne i chiller, og det har ingen partering eller forædling. Fordeling over døgnet På et slagteri er forbrugene over døgnets forskellige perioder opgjort som følger, idet der er målt på såvel koldt som varmt vand:
En lignende opgørelse fra et andet slagteri viser følgende:
Fordeling på koldt/varmt vand Ud fra opgivelser fra en række slagterier kan følgende tabel over forbrugene af diverse typer vand opstilles:
Alle tal i l/kylling Det kan beregnes, at varmtvandsforbruget omregnet til 60EC-vand udgør fra 12 til 30% af det totale vandforbrug. 3.3 SpildevandAlle virksomheder foretager en vis form for grovrensning (fedtfang, sandfang, sier etc.) før spildevandet ledes til egentlig rensning. En virksomhed foretager fuldstændig rensning i eget anlæg (flotation efterfulgt af aktivt slamanlæg). Driften er overgivet til et specialfirma. Virksomheden har således egen udledning. Fire virksomheder har flotationsanlæg, og herudover er en virksomhed i gang med bygning af et flotationsanlæg. Resten (5 virksomheder) sender spildevandet (grovrenset) til rensning i det kommunale anlæg. Udgifter Prisen for rensning af spildevand på de enkelte virksomheder fremgår af tabel 2. Det ses, at
Sammensætning Den kemiske sammensætning af grovrenset spildevand og floteret spildevand vil fremgå af efterfølgende oversigter. Det skal bemærkes, at ikke alle regelmæssigt får foretaget spildevandsanalyser, og at ikke alle analyseattester dækker samme parametre. Grovrenset spildevand:
Floteret spildevand:
Nøgletal for forurening Ud fra de foreliggende analyser og vandforbrug kan den vandbårne forurening med BI5, P og N beregnes. Tallene findes i tabel 2. Følgende nøgletal kan angives:
Omregnet til dyr svarer dette nogenlunde til:
3.4 Totale vandudgifterEt slagteris totale vandudgifter svarer til prisen for indkøbt/indvundet vand plus udgift til egen rensning (flotation idet der her ses bort fra grovrensningen) samt afledningsafgift til kommunen. I tabel 2 er der for hvert slagteri beregnet en totaludgift til vand både pr. m3 som pr. slagtet dyr. Der er ikke fundet signifikante sammenhænge mellem vandudgifter (pr. m3) og forbrug af vand. Nøgletal Nøgletal for vandudgifter er som følger (kyllinger):
Generelt Det ligger udenfor rammerne af nærværende projekt at gå i dybden med forhold vedrørende energi og dermed fremkomme med mere principielle forslag til energibesparelser. Varmeanlæg og køleanlæg er derfor ikke undersøgt i detaljer ved besøgsrunden. Nærværende notat omhandler således kun mere overordnede punkter vedrørende nævnte områder. Der er ved besøgene indsamlet data for energiforbrug (el, varme). Ingen af virksomhederne registrerer forbrugsdata regelmæssigt for enkelte processer/afdelinger. I nogle tilfælde findes data fra gennemførte energikortlægninger, og disse tal danner grundlag for de opgivne tal for fordeling af energiforbrug over døgnet eller på processer. Alle opgør - af hensyn til CO2-afgiften - fordeling på let proces og rumvarme. Der er to virksomheder, som har en egentlig forædlingsafdeling. Det ene sted opgøres energiforbrug separat for forædlingsafdelingen undtagen for efterfølgende indfrysning af forædlede produkter. Det andet sted kan forbrugene ikke opgøres enkeltvis. Det har ikke været muligt ud fra det indsamlede materiale at finde sammenhænge mellem energiforbrug (el) og grad af partering eller indfrysning. Fem virksomheder anvender naturgas som energikilde, 6 bruger olie. En af virksomhederne har eget kraft-varmeanlæg, som forsyner slagteriet med varme og leverer fjernvarme til den nærliggende by. Der produceres damp på to virksomheder, hvoraf den ene har forædling, som kræver damp. Langt de fleste har 2 trins køleanlæg (ammoniak) med 1 trin på -5 til -10EC og 1 trin på -35 til -45EC. Afrimning sker langt overvejende med varmgas, men nogle få steder afrimes hele (eller dele af) anlægget med vand. Freonanlæg findes på to af virksomhederne, det ene sted som eneste form for køleanlæg. Energiforbrug (pr. stk. og pr. kg levende vægt) for de enkelte virksomheder vil fremgå af tabel 1. Forbrugsdata En sammenstilling af resultaterne fra slagterier, der kun slagter kyllinger eller ænder, vil fremgå af efterfølgende. Udeladt er også tal for den virksomhed, hvor tallene også dækker forædlingen:
Der er store forskelle i energiforbrug mellem de enkelte virksomheder. De kan ikke forklares ud fra produktionsafhængige forskelle. Som for vand gælder, at forbrugene er klart lavest, hvor maskin-/elmester er bevidst om energiforbrugene, følger dem nøje i dagligdagen og gennemfører besparelsestiltag. Der er således en vis sammenhæng mellem specifikke vand- og energiforbrug: Højt vandforbrug svarer til højt energiforbrug. Sammenhængen er dog ikke signifikant. Nøgletal Følgende nøgletal for energiforbrug kan udledes heraf:
Tal for energifordeling Tre slagterier ogiver en fordeling af el-forbrugene på enkeltprocesser. Disse tal er sammenskrevet i efterfølgende oversigt.
Forbrug af el til indfrysning afhænger i høj grad af produktets emballering, som følgende opstilling fra et slagteri viser:
Nogle steder anvendes indfrysning med CO2 og N2. Omkostningerne hertil anslås til ca. 2 kr./kg mod 10-20 øre/kg ved traditionel indfrysning med ammoniakkøleanlæg. Et slagteri angiver følgende fordeling af varmeforbrug:
Tabel 4 giver en opdeling af energiforbrug på hhv. let proces/rumvarme og på varme/el. Det ses, atden gennemsnitlige fordeling af energien til slagtning af fjerkræ på varmeenergi og el er: Nøgletal:
Tabellen viser også, at der er store forskelle slagterierne imellem hvad angår opdelingen mellem let proces og rumvarme (let proces dækker fra 78 til 100% af det totale energiforbrug). Fordeling over døgn El-forbrugets fordeling over døgnet er angivet på et enkelt slagteri. Fordelingsnøglen er:
Da indfrysning dækker en stor del af det totale el-forbrug på et fjerkræslagteri, vil fordeling af forbrug over døgnet selvfølgelig i høj grad afhænge af, hvornår indfrysning foretages. Genvunden varme De fleste slagterier genvinder varme fra køleanlæg, trykluftanlæg m.v. Varmen anvendes hovedsageligt til opvarmning af en del af brugsvandet. Et slagteri angiver, at køleanlægget kan dække hele virksomhedens forbrug af varmt vand. Der sker imidlertid ikke nogetsteds en egentlig registrering af de genvundne mængder energi. For et slagteri kunne den genvundne energimængde beregnes til ca. 10% af det totale forbrug. Det er således heller ikke muligt at opgøre de totale energibehov på fjerkræslagterierne. Det skal bemærkes, at de ovenfor beskrevne totale energiforbrug kun dækker indkøbt energi. Trykluft Der anvendes en del trykluft på alle slagterierne. Trykluftsystemerne arbejder med stærkt varierende driftstryk på de forskellige virksomheder, fra 5,8 til 11 bar. Det skal pointeres, at energiforbruget til fremstilling af trykluft falder med 6% for hver bar, trykket nedsættes. Nogle steder anvendes færre kompressorer uden for den egentlige driftstid, eller trykket nedsættes. Tre slagterier har opgivet ældre tal på lækagetabets størrelse:
I et velholdt trykluftssystem bør lækagetabet ikke overstige 7-8%. Lækageundersøgelser foretages generelt ikke. Da trykluft er en dyr energikilde, burde lækagetab og driftstryk være mere i fokus. Lækagetab er stærkt stigende med stigende tryk. Eksempelvis stiger tabene med næsten 60%, hvis trykket øges fra 6 til 10 bar. Indsatsområder, energi:
Indsatsområderne er uddybet under afsnit 11. 5. Ikke spiselige biprodukterAnvendelse Ved slagtning, opskæring og forædling af fjerkræ udnyttes ikke alle dele af dyrene til konsum. Der er tale om hoveder, fødder, fjer, tarmsæt og andre indvolde, blod, døde og kasserede dyr m.v. Disse såkaldte ikke spiselige biprodukter fra slagtninger er alle råstoffer til andre produktioner og bør udnyttes optimalt. Fjer kan i visse tilfælde (specielt fra ænder) tørres og anvendes som fyld i puder, dyner og lignende, men størstedelen af produkterne anvendes som foder. De indeholder alle fedt og proteiner og anvendes derfor som energi- og proteinkilder ved opfodring af dyr (svin, kyllinger og mink). For at kunne udnytte proteinet i fjer (keratin) skal disse imidlertid først oplukkes ved en hydrolysering. Produkter Der kan principielt fremstilles en række forskellige foderprodukter:
![]() Fjerkræpulp |
![]() Frosset minkfoder |
![]() Fjermel |
![]() Blodmel |
Behandling Slagterierne sender de ikke spiselige dele af kyllingerne og ænderne enten til en kødfoderfabrik (overvejende daka) eller til minkfoderfabrikken Himmerland (Danpo). Et enkelt slagteri har dog egen fremstilling af minkfoder. De slagterier, der leverer til daka, køler blod og det sendes til Lunderskov (blodfabrik). Himmerland ønsker en vare, som er så tør og så kold (frisk) som muligt. Køling kan ske ved at anvende vand som transportmiddel på slagteriet. Til gengæld kan det så blive nødvendigt med en efterfølgende god afdræning før afsendelse. Set ud fra et vandforureningssynspunkt er dette imidlertid ikke en optimal proces. Hvis køling skal foretages (og dette er af mange, også miljømæssige, årsager ønskværdigt), bør denne ske ved indirekte køling. Intern transport Transport til transportcontainer kan ske med skyllevandssystem med sigtning, vacuumtransport eller med en kombination heraf. To slagterier anvender udelukkende vacuumtransport. Tre slagterier anvender en kombination af skyllevands- og vacuumtransport. Seks slagterier anvender udelukkende skyllevandstransport. Standardtal Der opereres ofte med standardtal for biproduktmængder, eksempelvis
Ifølge opgørelser fra 8 kyllingeslagterier udgør den gennemsnitlige leverede mængde biprodukter til kødfoderfremstilling eller lignende
Pr. and produceres knapt 1 kg biprodukter inkl. blod til kødfoderfabrik og ca. 100 g tørrede fjer/dun til fjerfabrik. 6. Fast affaldTyper Slagterierne har en lang række kategorier af fast affald: Gødning fra transportkasser i vogne. Sigtegods fra sier etc. Materiale fra fedt og sandfang. Flotationsslam. Papir, pap. Plast. Forureret emballage (karton, plast) Kemikalie- og olieaffald. Dagrenovation Bygningsaffald, storskrald m.v. Mængder etc. Oplysningerne om såvel mængder som bortskaffelse er yderst mangelfulde, og opgørelser dækker ofte ikke det samme. Følgende spredte oplysninger kan nævnes: Fast organisk affald i form af gødning etc. og materiale fra fedt- og sandfang ligger på 3 til 8 g pr. kylling. Flotationsslammet indeholder fra 9 til 22% tørstof (TS) og mellem 15 og 30 g TS pr. kylling (på et "blandet" slagteri - også høns og ændre - ligger mængden på ca. 50 g TS pr. slagtet enhed). Et sted opgives sammensætningen af TS til ca. 1/3 protein og 2/3 fedt, en anden virksomhed oplyser, at slam-tørstoffet indeholder 6.100 mg total N og 1.400 mg total P pr. kg. Brugt emballage (plast, pap etc.) udgør ca. 15 g pr. kylling. 7. MiljøtilstandGodkendelse Fjerkræslagterier, der slagter over 5.000 t (slagtevægt) årligt, er såkaldte listevirksomheder og er godkendelsespligtige. De skal godkendes af amtet. Til denne gruppe hører 9 af slagterierne. To slagterier ligger under de 5.000 t og en anmeldelse til kommunen er derfor tilstrækkeligt. En af de to virksomheder har dog valgt en miljøgodkendelse (amtet). På de 10 godkendte virksomheder er
Efterfølgende gives en oversigt over de oplysninger, som vi modtog under besøgene, om virksomhedernes generelle miljøforhold: Godkendelserne indeholder bl.a. krav til luft, lugt, støj og produktionens størrelse. Da slagterier oftest ligger inde i byer eller nær boligområder, er de mest almindelige eksterne miljøproblemer knyttet til lugt og støj. Seks af de besøgte virksomheder angiver dog, at de ikke har problemer eller har fået dem tilfredsstillende løst. Lugt Tre virksomheder har krav i godkendelsen om, at lugtimmissionen i visse områder ikke må overstige 5 LE/m3, 2 har grænsen sat ved 10 LE/m3, og 4 har et krav om, at virksomheden ikke må give anledning til (væsentlige) lugtgener uden for skel. Nogle virksomheder (3) har mindsket lugtgener ved at forhøje visse afkast og/eller forsyne dem med jethætter. To virksomheder angiver at have lugtproblemer, idet de har modtaget klager over lugt. Støj Støjkravene varierer fra virksomhed til virksomhed og er på den enkelte virksomhed gradueret efter område og tidspunkt. De laveste støjgrænser på de enkelte virksomheder er: 45 dB(A): 1 virksomhed Nogle virksomheder (3) opgiver, at de har fået rykket dagperioden tilbage til kl. 6 (normalt starter dagen kl. 7). To virksomheder angiver at have klager over støj. Der er foretaget en række støjdæmpende tiltag på fjerkræslagterierne. De grupperer sig som følger:
Renere teknologi på et slagteri betyder blandt andet at spare på ressourcerne (vand, energi) og at minimere forureningen ved at fjerne den så nær kilden som muligt. Det vil sige undgå, at spild (blod, kødrester, gødning m.v.) blandes med spildevandet. For at kunne spare på vand og energi er det nødvendigt at kende og løbende følge forbrugene ikke alene totalt men også på de enkelte processer/afdelinger. Dette skal gøres ved at opsætte målere på alle betydende forbrugssteder, aflæse dem regelmæssigt og benytte tallene i det løbende arbejde med at nedbringe forbrugene. Manuel aflæsning og rapportering kræver små investeringer, men på større virksomheder vil det på sigt være en fordel med automatisk registrering af forbrug og rapportering. Opsamling af spild skal ske alle steder, hvor der falder mange kødrester etc. på gulvet. Transport af spild med skyllevand er principelt i modstrid med RT-princippet, da forureningen af spildevandet forøges, og spildprodukterne forringes ved udvaskning. Ideelt bør spild opsamles tørt ved kilden og transporteres tørt til opsamlings-containerne. Der bør ikke anvendes spuling, vandvogn eller lignende, før alt er opsamlet. Opsamling kan ske direkte i vakuum- eller pumpesystemer eller med gummiskraber og skovl. Det opsamlede skal indgå i de varer, som leveres til kødfoderproduktion eller i det faste organiske affald, såfremt opsamlingen sker i modtagelse eller på vaskeplads. For at kunne gennemføre ovennævnte tiltag med held er det en absolut nødvendighed, at alle medarbejdere medvirker fra ledelse til mestre, slagteriarbejdere, maskinfolk og vognmænd. Det er nødvendigt, at alle er informeret om, hvad renere teknologi er, hvorfor det er nødvendigt at anvende renere teknologi, hvad det betyder i kroner og øre for virksomheden, og hvordan det skal gøres. Der skal også være en løbende information om opnåede resultater. Kun herved kan indførelse af renere teknologi forventes at blive en succes. 9. RT-forslagEfter hvert virksomhedsbesøg blev der udarbejdet et referat med oplysninger om produktion, forbrug og miljø- og forureningsmæssige forhold. Derudover blev der ud fra konkrete observationer stillet forslag til, hvordan virksomheden kan nedbringe ressourceforbrug og forurening. Forslagene er oplistet i efterfølgende punkter. Hvor ens eller næsten ens forslag er stillet til flere slagterier, er disse sammenskrevet til ét forslag. Der er ikke beregnet investeringer og tilbagebetalingstider for de enkelt forslag, men hvor det har været muligt, er ressource-spildets størrelse opgjort i de enkelte besøgsrapporter. Efter afvikling af projektets formidlingsfase vil der blive udarbejdet et katalog over udvalgte RT-forslag, hvis økonomiske og ressourcemæssige konsekvenser vil blive belyst nærmere samt erfaring med og ideer til videreførelse af RT-arbejdet på den enkelte virksomhed. Vandforsyning
Vandforbrug
Spildevandsforhold
Fast affald
Fast organisk affald
Biprodukter til videre orarbejdning
Energiforhold
Modtagelse
Slagtning
Eviscerering m.m.
Nedkøling
Partering
Pakning, frysning etc.
Forædling
Fyraftensrensgøring
Generelt Forhold omkring renere teknologi, produkthygiejne, ressourceforbrug og arbejdsmiljø er så nært forbundne, at et tiltag indenfor ét af områderne kan påvirke ét eller flere af de andre. Det er derfor meget vigtigt, at man klarlægger og vurderer de samlede konsekvenser, inden et tiltag iværksættes. Derfor bør man inddrage veterinærkontrollen, sikkerheds- og samarbejdsudvalget, drift- og vedligeholdelses-afdelingen samt rengøringen (intern og/eller ekstern), når tiltag skal vurderes. Ledelsessystemer Hvis virksomhedens arbejde med renere teknologi, eksternt miljø, arbejdsmiljø og ressourceforbrug ønskes sat i system, kan udgangspunktet være miljøledelse efter ISO 14.001, hvor arbejdsmiljøet indpasses med udgangspunkt i sikkerhedsudvalgets arbejde, og hvor løbende energiforbedringer og energistyring indarbejdes i virksomhedens miljøpolitik. På sigt kan der, hvis behovet opstår, ske en sammensmeltning med kvalitetsstyringen til ét system efter "TQM" (total quality management)- konceptet. Eksempler på konsekvensvurderinger Ud fra de stillede forslag er der i det efterfølgende anført eksempler på helhedsvurdering af udvalgte forslag. Dyser Brug af dyser giver mulighed for at vælge vandstrålens form (flad-/rundstråle, spredningsvinkel etc.) og den kraft, hvormed vandet rammer objektet. Herved kan en given afskylningsopgave udføres med mindre vand i forhold til anvendelse af brusere eller rilslerør. Ved brug af dyser kombineret med forøget tryk kan der dannes aerosoler (små vanddråber som "svæver" i luften). I disse aerosoler/dråber kan der forekomme forurening fra produkter og maskiner som, hvis der findes personale i området, kan forårsage allergier/sygdomme. Det er derfor vigtig, at de arbejdsmiljømæssige forhold altid overvejes, inden brusere og rislerør udskiftes med dyser. I arbejdslokaler bør dyser bruges til at "forme og retningsbestemme" vandstrålen efter det emne, som skal afskylles. Hvis trykket ønskes forøget udover normalt vandværkstryk, bør der foretages en vurdering af risikoen for aerosoldannelse. Vaskeanlæg, tryk Fyraftensrengøring udføres med vaskeanlæg, som forøger trykket og hermed "effektiviteten" af vandet. Rengøringseffekten kan teoretisk set beregnes ud fra produktet af tryk og vandmængde, hvilket vil sige, at man kan nedsætte vandforbruget i takt med, at trykket forøges. Der anvendes i dag to systemer "lavtryk" (op til 25 bar over normalt vandtryk) og "højtryk" (over 25 bar). Brugen af højtryk kan ødelægge bygningsmaterialer og el-installationer, forøge støjniveauet i lokalet, overføre vibrationer til operatørens hånd, og give anledning til aerosoldannelse. Derfor må det anbefales at bruge lavtryks-engøring, hvor dette giver en tilstrækkelig god rengøring, selv om vandforbruget til denne metode er højere. Kun i de særlige områder, hvor der ikke kan opnås tilfredsstillende rengøringseffekt med lavtryk, bør der anvendes højtryk, og de nævnte skadevirkninger bør imødegås ved passende tiltag. Afskylning Når afskylning udføres for at opbløde og nedskylle spild fra maskiner etc., bør der bruges koldt vand. Brug af koldt vand i længere tid kan påvirke klimaet omkring operatøren; kulde fra slangen påvirker operatørens hånd, og kulde fra strålen sænker temperaturen omkring operatøren, hvilket kan opfattes som træk. Hvis disse gener opstår, kan der iblandes varmt vand til en temperatur på ca. 20 EC. Kontrol Løbende kontrol af forbrug og forbrugsudvikling er et nødvendigt værktøj ved indførelsen af renere teknologi. Det er vigtigt, at alle medarbejderne orienteres om formålet med kontrollen og inddrages i arbejdet med renere teknologi. Vacuum- og trykluftsystemer Ud fra en ressource- og forureningsmæssig vurdering bør man ikke bruge vandt til transport. Ved evt. erstatning med vacuum- eller tryklufttransportsystemer er det vigtigt, at disse indrettes på en sådan måde, at de ikke forøger støjniveauet i arbejdslokalerne. 11. IndsatsområderDe stillede RT-forslag kan sammenfattes i følgende emneområder:
![]() Ved indkøb af nye maskiner/anlæg bør levering med CIP-systemer overvejes. |
Energi, sammenfatning
Stop bånd og maskiner, når de ikke bruges. 12. Reduktion af vandforbrug i chillerUd fra et konkret eksempel er der foretaget en teoretisk beregning af mulighederne for nedbringelse af vandforbruget i chilleren ved hjælp af is-tilsætning. Beregningen og forudsætninger fremgår af bilag 2. Nedsættelse af vandforbruget i chiller vil kræve ændring af de veterinære regler. 13. Formidling
13.1 BaggrundDe deltagne slagterier er besøgt i to omgange. Første besøg for at kunne fremsætte virksomhedsspecifikke forslag til indførelse af renere teknologi samt for at indhente oplysninger om forbrug og forurening etc., og andet besøg for at formidle resultaterne til de enkelte virksomheder. 13.2 EmnerFormidlingen har omfattet følgende emner: RT generelt Formidlingsmøderne blev planlagt i samarbejde med hver virksomhed ud fra et standardoplæg omhandlende formidling til ledelse, mellemledere og medarbejdere. 13.3 VirksomhedsbesøgVed første besøgsrunde blev der besøgt 11 slagterier. Inden formidlingsbesøgene var afviklet, blev 3 slagterier lukket, og denne fase kom således til at omfatte 8 slagterier. 13.4 Evaluering af besøgene Besøgenes "succes" er vurderet ud fra følgende forhold:
Evalueringen fremgår af efterfølgende punkter. 13.4.1 MålgruppeSom udgangspunkt var det planlagt, at der skulle foretages formidling til følgende 3 grupper: ledelse, mellemledere og medarbejdere. Der blev ved alle besøg opnået formidling til ledelsen, ved de fleste besøg til mellemledere og kun i enkelte tilfælde til medarbejdere (tillidsfolk), deltagelse fremgår af efterfølgende opstilling
13.4.2 Virksomhedernes forberedelseGenerelt var alle møder velforberedt fra virksomhedernes side, hvis der ses bort fra, at ikke alle virksomheder ønskede, at formidlingen også skulle omfatte medarbejdere. Det var ikke muligt indenfor tidsplanens rammer at opnå aftale med ét slagteri om formidlingsbesøg, da dette var optaget af en længerevarende ombygning.
13.4.3 Målgruppernes engagementUd fra dialogen og samspillet under mødernes forløb blev virksomhedernes engagement vurderet baseret på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest:
Vurderingen "lavt engagement" er sammenfaldende med et ikke eller dårligt planlagt møde, hvor der kun opnåedes formidling til ledelsen. 13.4.4 Samlet vurderingDen samlede vurdering fremgår af nedenstående opstilling og er foretaget ud fra en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest:
13.5 MedarbejderinddragelseDer blev ikke opnået den formidling til medarbejderne, som var planlagt, hvilket er et udtryk for, at medarbejderinddragelse ikke prioriteres højt nok på flere slagterier. Som et eksempel har et svineslagteri har vurderet, hvor stor en del af deres vandbesparelser der er opnået ved investeringer henholdsvis ved motivering og inddragelse af medarbejderne:
Emnet medarbejderinddragelse er derfor medtaget i idé-kataloget, se bilag 3, afsnit 2. 13.6 Anbefaling til virksomhedernePå baggrund af erfaringerne fra projektet kan det anbefales:
13.7 Idé-katalogI projektet indgik udarbejdelse af idé-katalog over cirka 10 væsentlige RT-emner. Valg af emner blev drøftet ved formidlingsbesøgene, og følgende liste blev opstillet: Medarbejderinddragelse, muligheder og ideer
Ud fra denne er følgende emner udvalgt og beskrevet i bilag 3 (idé-katalog):
Tabel 1: vand- og energiforbrug
Tabel 2: Vand og spildevand
Tabel 3: Vandforbrug til processer etc. (l/kylling)
Tabel 4: Energiforbrug
Bilag 1Fjerkræslagterier - adresserDanpo A/S Padborg Fjerkræslagteri A/S Danpo Farre A/S Struer Fjerkræslagteri A/S Vinderup Fjerkræslagteri A/S (nu Rose Poultry) Danpo A/S Gjern Fjerkræ I/S Skovsgaard Fjerkræslagteri A/S (nu Rose Poultry) Gedved Fjerkræslagteri A/S Smidts Fjerkræslagteri BornPoultry a/s Reduktion af vandforbrug i chillerNedkøling foretages i modstrømsskruechillere (4 stk.) med is-vand (2EC). I chillerne indblæses luft (ca. 250 m3/h ved 200 mmVS) for at forøge vandbevægelsen omkring kyllingerne. Tilvækst i chiller er ca. 5%, efterfølgende dryptab inden pakning ca. 2%. Vandtilsætningen til chilleren styres automatisk med tæller og vandmåler for at komme så tæt på det veterinære krav om 2,5 l/kylling som muligt. Vandforbruget i spinchilleren udgjorde på det pågældende slagteri 35% af det totale forbrug, og væsentlige besparelser kan vanskeligt opnås uden at "angribe" nedkølingsprocessen. Vandforbruget i chilleren kan kun nedsættes, hvis de veterinære regler ændres, hvilket udover overvindelse af evt. politiske indvendinger som minimum vil kræve, at det kan dokumenteres, at produktkvaliteten og herunder nedkølingen ikke forringes. I efterfølgende afsnit belyses de teoretiske muligheder for besparelser ved anvendelse af skælis/vand-blanding til nedkøling i chiller. Der er ikke redegjort for påvirkning af produktkvalitet, produkthygiejne, vandoptagelse etc., da disse forhold kun kan belyses ved forsøg. Nedkøling af kyllinger i spinchiller - reduktion af vandforbrugI en typisk spinchiller nedkøles kyllingerne fra ca. 38EC til 4EC ved hjælp af isvand. Vand og kyllinger bevæges i modstrøm gennem spinchilleren, der er opdelt i en til flere separate sektioner, hvor der til hver sektion tilføres isvand af typisk 2EC (maximum 4EC). Vandets afgangstemperatur fra en sektion må ikke overstige 16EC. Isvandet er vand af drikkevandskvalitet, der er afkølet fra ca. 9EC til 2EC i en vandkøler tilsluttet et køleanlæg. Vandet recirkuleres ikke, men bortledes efter brugen. For at opnå den krævede nedkøling suppleres isvandet i nogle tilfælde med tilsætning af skælis i spinchilleren. I henhold til de veterinære bestemmelser skal vandtilførslen til spinchilleren være minimum 2,5 liter pr. slagtekrop på 2,5 kg eller derunder. Vandmængden menes primært at være begrundet i den krævede sluttemperatur af kyllingerne på 4EC. Dette nedkølingsniveau kan alternativt opnås ved tilførsel af en ren skælis/vand-blanding i spinchilleren. Herved vil vandforbruget kunne reduceres, såfremt der ikke er specielle bakteriologiske hensyn, som kræver opretholdelse af kravet om minimum 2,5 liter vand pr. kylling. Energimæssigt vil et skift til skælis i stedet for isvand dog betyde et merforbrug i driften af køleanlægget, da skælismaskinen vil kræve en lavere fordampnings-temperatur end vandkøleren. Vand- og energiforbug ved drift med isvand henholdsvis 100% skælis er beregnet. Delresultater og forudsætninger fremgår af sidste punkt i dette afsnit. Beregningerne viser, at vandforbruget kan reduceres fra 2,5 liter til ca. 0,4 liter vand pr. kylling som følge af udnyttelsen af isens frysevarme. Med en vandpris på 15 kr. pr. m3 bliver vandbesparelsen pr. kylling på 3,2 øre. Energiforbruget til driften af køleanlægget vil forøges, hvilket med en elpris på 50 øre pr. kWh giver en merudgift pr. kylling på 0,4-0,8 øre afhængigt af, hvordan skælisen fremstilles. Nettobesparelsen ligger således pr. kylling på ca. 2,4-2,8 øre. TaleksempelMed en antaget årlig slagtemængde på 20 mio. kyllinger vil der kunne spares 480.000-560.000 kr. på driften af spinchilleren, hvis der benyttes en skælis/vandblanding. Vandforbruget vil reduceres med totalt 42.000 m3 på årsbasis. Tilsvarende vil elforbruget til køleanlægget stige med 170.000-330.000 kWh afhængigt af, om skælismaskinen tilsluttes et 1-trins eller 2-trinskøleanlæg. Med en slagtemængde på 80.000 kyllinger pr. dag kræves en skælisproduktion på ca. 30 tons pr. døgn. En samtidig produktion og forbrug af skælisen vil kræve en skælismaskine med en højere kapacitet. Da vandforbruget i beregningseksemplet udgør størstedelen af driftsudgiften, afhænger nettobesparelsen i mindre grad af elprisen. Produktion af skælis til lavtariftakst vil således kun give en mindre økonomisk gevinst i beregningseksemplet. BeregningsforudsætningerIsvand afkøles fra 9°C til 2°C i en vandkøler (chiller) af 1-trins kompressionskøleanlæg. Isvandet køler kyllinger i modstrøms spinchiller. Skælis produceres af ismaskine tilsluttet 1-trins alternativt 2-trins køleanlæg. Temperaturen af skælis-/vandblandingen sættes til 0°C, dvs. kun den latente varme udnyttes, hvilket er en konservativ betragtning (størst skælis- og energiforbrug). Ved skælisproduktionen skal vandet både nedkøles og fryses.
|