Undersøgelse af pesticidforbruget i staten, amter, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune i 1999

Sammenfatning

Baseret på en spørgeskemaundersøgelse udført for Miljøstyrelsen har Forskningscentret for Skov & Landskab opgjort pesticidforbruget i 1999 i amter, staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune. På baggrund af besvarelserne, der primært er opgjort som forbrug i liter af handelsprodukter, er der sket en omregning til kg aktivt stof. F.eks. indeholder handelsproduktet Roundup 360 g af aktivstoffet glyphosat per liter.

Pesticidforbruget

Amterne og staten har reduceret deres totale pesticidforbrug i 1999 med hhv. 79% og 42% i forhold til forbruget i 1995. Amterne brugte 351 kg aktivt stof i 1999 mod et forbrug på 1.674 kg i 1995. De tilsvarende tal for forbruget i staten var 7.820 kg i 1999 og 13.370 kg i 1995. Frederiksberg Kommune har helt udfaset brugen af pesticider og havde intet forbrug i 1999. Københavns Kommune brugte 13 kg aktivt stof i 1999.

Generelt er forbruget af en række midler faldet i 1999, således at det nu overvejende består af midler indeholdende aktivstoffet glyphosat. I amterne udgjorde glyphosat 94% af den totale mængde aktivt stof, i staten var denne andel 87% af det specificerede forbrug.

I staten var pesticidforbruget i 1999 ulige fordelt mellem de forskellige ministerier, idet Trafikministeriet benyttede 3.928 kg aktivt stof, svarende til 50% af statens samlede forbrug, hovedsageligt til at renholde jernbanearealer for ukrudt. Trafikministeriet har reduceret sit forbrug i 1999 med 4% i forhold til 1995. Miljø- og Energiministeriet, som havde det største ministerielle forbrug i 1995, har reduceret forbruget med 79% fra 1995 til 1999. Forsvarsministeriet og Justitsministeriet, som havde hhv. det tredje- og fjerdestørste forbrug i 1995, har begge reduceret deres forbrug med 60% i 1999.

Handlingsplaner

Samtlige amter har en handlingsplan eller er allerede stoppet med brugen af pesticider. I alt seks amter har handlingsplaner der tilsiger dem at stoppe med brugen af pesticider senest år 2003.

Københavns Kommune er meget langt med udfasningen af pesticider. I dag benyttes således stort set kun pesticider til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo. Frederiksberg Kommune er ophørt med brugen af pesticider.

Inden for staten er der en række ministerier, der er langt med udfasningen af pesticider. Det er typisk de ministerier, der ikke er ansvarlige for forvaltning af nogen særlige arealer. Desuden har Skov- og Naturstyrelsen under Miljø- og Energiministeriet, som en stor statslig arealforvalter, formuleret en plan for pesticidudfasningen. Staten forvalter en række landbrugsarealer, hvor udfasningen ikke alle steder er lige langt samt en række forsøgs- og kontroldyrkningsarealer, der ikke er omfattet af aftalen om udfasning.

Anvendelse af pesticidfri metoder

Alle arealforvaltere i staten og amterne anvender pesticidfri bekæmpelsesmetoder i stort omfang. I forhold til undersøgelsen fra 1995 er der opbygget et øget kendskab til de forskellige metoder. Derimod fremgår det ikke, om der er sket nogen driftsmæssig udvikling af metoderne, der fremmer den generelle anvendelse. I staten er der sket en fordobling i anvendelse af flammebehandling som bekæmpelsesmetode på befæstede arealer fra 29% i 1995 til 68% i 1999. Anvendelsen er typisk på mindre arealer ved institutioner og lignende steder.

Barrierer for ophør med pesticidforbrug

De økonomiske konsekvenser ved ophør eller yderligere reduktion, angives af mange forvaltere som en væsentlig barriere for ophør med pesticidforbrug.

Undersøgelsen identificerer desuden områder, hvor en yderligere reduktion og et eventuelt totalt ophør vil volde store tekniske eller arbejdsmæssige problemer. Det er helt typisk tekniske anlæg f.eks.vejanlæg, jernbaner, flyvepladser, hvor sikkerhed og hensyn til anlægsinvesteringer anføres som barrierer for yderligere nedsættelse af forbruget.

Til anvendelse på større arealer, f.eks. vejarealer anfører såvel amter som Vejdirektoratet, at der ikke findes udstyr, der teknisk set er godt nok til at kunne foretage en pesticidfri drift inden for de nuværende økonomiske rammer.

Banestyrelsen mener ikke, at det med de nuværende pesticidfri metoder vil være muligt at ophøre med brugen af pesticider på sporarealer. Derfor satser de i stedet på udvikling af teknikker, der kan begrænse pesticidforbruget.

Forsvarsministeriet har en række tekniske installationer på deres flyvestationer, som kræver ukrudtsbekæmpelse med brug af pesticider og som bevirker, at de ikke kan gennemføre et totalt stop.

Bekæmpelse af den aggressive ukrudtsart Kæmpe-Bjørneklo angives af halvdelen af amterne samt af Skov- og Naturstyrelsen og Vejdirektoratet som et specifikt problem. Bekæmpelse lader sig kun vanskeligt gøre uden brug af pesticider og kun mod en betydelig merudgift. Således er der flere amter der på trods af et gennemført stop for brugen af pesticider dispenserer herfra for at foretage en bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo med pesticider.